Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2009 22:30 - Първичният пазар на жилища в САЩ колабира!
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 1224 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 31.12.2009 13:15


Нестандартен обзор на световните пазари за 20 - 26 декември 2009

Миналия понеделник пред съда в Манхатън бяха изправени 52-годишният милиардер Радж Раджаратнам и неговата 44-годишна съучастница Даниела Чиези, които тържествено се заклеха в своята невинност.

Гледането на делото е предвидено за следващото лято, а засега майката на обвиняемата, Глория Чиези, гордо заяви: „Дъщеря ми е невинна, тя е моят ангел – самият Бог използва тялото ми, за да да даде на света това момиче”.

Сигурно ангелите без проблеми се снабдяват с инсайдерска информация, но те поне не спекулират с нея, докато в случая този американски ангел явно влиза в категорията на пропадналите.

А такива, очевидно, не обича никой – друг паднал ангел - Бърни Мадоф, почуства това на собствения си гръб: не стига, че го вкараха в затвора за 150 години, ами отгоре на всичко в пандиза така го понатупаха, че той влезе в болница със счупени ребра, рани по лицето и колапс на белите дробове.

От другите новини трябва да се отбележи дългоочакваното приемане на закона за здравната реформа - New York Times констатира, че от 1850 година насам, това е едва осмото заседание на Сената продължило почти до Рождество.

За отбелязване е, че най-знаков от предишните случаи е бил този от 1913 година, когато голяма част от сенаторите вече си заминават за Коледна ваканция, а останалите приемат важния закон за създаване на ФЕД.

Както обикновено в края на годината, пазарите се мятаха от едната в другата крайност. На поредното си заседание ОПЕК остави квотите за добив на нефт без промяна. Заради снеговете и студовете запасите от нефтопродукти в Америка паднаха – това изхвърли цената на суровината нагоре, въпреки че не успя да я докара до предишните максимуми.

Небезинтересно беше и заявлението на шефа на Лукойл - Алекперов, който очаква сгромолясване, до края на първото тримесечие на 2010 г., на цените на нефта до 40 долара за барел: според него запасите, натрупани в хранилища и по танкери, са твърде големи.

Любопитно беше и съобщението, че нефтените залежи на Нигерия, предложени за продажба от Royal Dutch Shell, по всяка вероятност, ще преминат в разпореждане на една китайска държавна корпорация, която очевидно не се плаши от местните бунтовници.

Експертите зададоха естествения въпрос – досегашните нападения не се ли случваха и заради негласната подкрепа (за въстаниците) на единствената останала световна комунистическа суперсила?

На паричните пазари също беше горещо – емисиите и приказките за край на кризата изхвърлиха нагоре доходността по американските дългосрочни книжа: 10-годишните стигнаха 3,80% за година – срещу 3,20% от преди месец и 2,06% през декември 2008.

Процентът по 30-годишните щатски ипотеки с фиксирана лихва, показал рекорден минимум от 4,7-4,8% само преди три седмици, сега подскочи до 5,3% - както съобщи Асоциацията на ипотечните банкери, това доведе до намаление на активността, само за последните седем дни, с 10-12%.

Следващата седмица в САЩ се очакват могъщи аукциони: ще бъдат предложени 2-, 5- и 7-годишни държавни ценни книжа на обща сума от 118 млрд. долара.

На валутните пазари можем да отбележим умереното падане на британската лира и йената, както и заявлението на швейцарските централни банкери за възможността от интервенции за недопускане покачване на местния франк.

Китайците започнаха координирано да говорят за неизбежността от падането на долара: очевидно в Китай сериозно са се притеснили от засилването на американската валута, показвайки по този начин, че предишните демонстрации на възмущение заради евтиния долар са били обикновен спектакъл, а реално в Поднебесната се плашат от поскъпването на зелените пари, от което следва засилване и на фиксирания към тях юан.

БВП на Великобритания беше преразгледан леко нагоре – от -0,3% до -0,2% за тримесечие. Изменението за година остана на предишното ниво от -5,1%, въпреки че прогнозите бяха по-оптимистични. Промишленото производство падна с 0,9% спрямо април-юни, сферата на услугите – с 0,2%, но пък строителството скочи с 1,9%, увеличавайки БВП с 0,2%.

Британската банкова асоциация съобщи за ръст по ипотеките през октомври и за спад на потребителския кредит: експертите се консолидират около мнението, че строителният бум има изкуствена природа и няма да се задържи дълго. В същото време реалното търсене продължава да пада.


Нормата на спестявания на домакинствата нарасна от 7,6% до 8,6% - максимум от 1998 г. и признак за “свиване” на потребителите: с края на подаръците от хазната скоростта на падането на икономиката ще нарасне.

Дефицитът по текущата сметка на платежния баланс на Великобритания за юли-септември бе според очакванията, но показателят за предишното тримесечие беше преразгледан в посока подобрение почти три пъти: изведнъж се появиха “нови данни”, а заедно с тях бе приложена “нова методика”.

Последният отчет на Банката на Англия плаши с масови (за 200 млрд. лири) загуби на банките в сферата на търговската недвижимост.

Търсенето пада и в континентална Европа: през октомври продажбите на дребно в Италия останаха на нивото от септември, а във Франция потребителските разходи за промишлени стоки паднаха през ноември с 0,1% за месец.

Настроенията на потребителите започнаха да падат – миналата седмица това потвърдиха числата от Швеция и Германия.

Затова пък на италианците им е весело – една от причините за това настроение стана данъчната амнистия, съблазняваща към легализация на “сивите” доходи, от които трябва да се платят данъци за едва 6% от общите суми.

Банката HSBC продава последните от своите големи сгради – това са два офиса в Париж. Щаб-квартирите в Ню-Йорк и Лондон бяха пласирани по-рано.

Новите, по-строги изисквания, за размера на собствения капитал на банките ги карат, да търсят допълнителни 650 млрд. долара (за Европа), което си е доста внушителна сума.

Агенция Moody’s намали рейтинга на Гърция и заплашва да направи това отново. Fitch предупреди Великобритания и Франция, че ако последните и по-нататък прахосват така вдъхновено пари от хазната, ги очаква същата участ.

БВП на САЩ, за третото тримесечие, отново беше преразгледан в посока понижение - от първоначалните +3,5% в годишно изражение останаха само +2,2%: казано по друг начин, за юли-септември американската икономика се е разширила с малко над 0,5%, а за последната година тя се е свила с 2,7%.

Преизчислявайки БВП на глава от населението, той е нараснал с 0,3% за тримесечие и е спаднал с 3,5% за година.

По-рано вече отбелязвахме, че плюсовите стойности се дължат на държавните стимули, без които, както и без игрите със статистиката, реалният спад на крайните продажби за частните потребители е достигнал 0,3-0,5% за тримесечие (т.е. 1,2-2,0% "в годишно изражение") и 3,5% за година, а на човек от населението съответно 0,6% (2,5%) и 4,0-4,5%: това е стандартен темп (в днешните времена) на спад на реалното крайно търсене в САЩ – при това намаляването на търсенето на стоки върви по-бързо, а услугите засега се държат.

Разходите на потребителите през ноември са нараснали с 0,5% за месец, но 60% от тази величина се дължи на инфлацията. Ако тя се вземе предвид, тогава ръстът е само 0,2%. Реалните доходи са се увеличили с 0,1%, а нормата на спестявания остана на ниво от 4,7%.

Ноемврийската статистика за продажбите на жилища е изкривена от отнемането, от страна на банките, на къщи на неплатежоспособни заемополучатели, както и от държавната програма за стимулиране, която екстрено бе продължена през ноември – заради тези пертурбации вторичният пазар показа изригване със 7,4% за месец, а първичният се сгромоляса с 11,3%, като общият показател се оказа с 20% по-лош от прогнозираните стойности.

Преизчислявайки на хиляда домакинства, бройката на новото строителство почти повтори историческите си минимуми, но както и по-рано казахме, може да се предполага, че периодът на “стабилизация” в сектора още не е завършил.

Потребителските настроения, по версията на Мичиганския университет, бяха преразгледани леко надолу, но седмичните молби за помощ по безработица се подобриха.

Регионалният индекс за активност за декември от Федералния резерв в Ричмънт неочаквано мина на минус, при това едновременно по всички направления.

Сезонът на продажбите в Америка е в разгара си, но вече е ясно, че отчетите няма да зарадват, въпреки че окончателните резултати ще са известни едва след първата седмица на януари.

Засега America’s Research Group съобщава, че продажбите в търговията на дребно, за ноември-декември, вървят на ниво от 1,2% по-ниско, спрямо година по-рано – много потребители са се самограничили, а част от останалите, готови да харчат въпреки всичко, са били стопирани от банките, ожесточили условията за ползване на кредитни карти.

Снеговалежите също допринесоха за спада – по оценки на ShopperTrak, заради тях продажбите в съботата преди Рождество, са се оказали с 12,6% по-ниски, спрямо аналогичния ден на 2008 година.

Общите оценки на ShopperTrak дават ръст на продажбите в празничния сезон с 1,6% срещу намаление от 5,9% за миналата година.

Националната асоциация за търговия на дребно в САЩ очаква падане на продажбите с 1,0%, след съкращение с 3,4% от преди година – лесно е да се види, че при всички разминавания на методите за оценка и двете изследвания предвиждат падане на покупките с 4,3-4,4%, спрямо относително спокойната 2007 година, потвърждавайки прогнозите за темпа на съкращаване на крайното търсене в САЩ.

От корпоративните новини можем да отбележим, че Ford се договори с китайската група Zhejiang Geely Holding за продажбата на шведския автомобилен концерн Volvo – по този начин, след продажбата през миналата седмица на остатъците от Saab на холдинга Beijing Automotive Industry, шведската автомобилна промишленост става напълно китайска.




Гласувай:
3



1. анонимен - допълнение
15.02.2010 03:17
Името на дамате е Киези, не "Чиези"....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3834531
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев