Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2010 11:16 - Основи на икономическия растеж - 11
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 1186 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 30.10.2017 15:04


Монокултурен тип взаимодействие

Първият по хронологичен ред  е т.н. монокултурно взаимодействие. Какво по своята същност представлява то? Развиващата се икономика се специализира в производството на една група нискотехнологични продукти, изискващи високо пряко трудово участие, като с получените валутни приходи купува всички останали по-високотехнологични продукти необходими й за потребление от нейните граждани. В какво се състои изгодата и защо се стига до такъв род нискотехнологична специализация?

Да си припомним, че в развитата страна валутата е евро, а в развиващата се – лев. За зърното произведено от български производители бе отбелязано, че ако желаем в нашия пример то да бъде конкурентоспособно на международните пазари при съществуващото равнище на производителност на труда, тогава съотношението евро-лев трябва да бъде 1 към 4. При тези условия цените на произведените продукти в развитата и в развиващата се страна представени в евро са следните:

Таблица 2

Продукт

Страна 1 (развита)

Страна 2 (развиваща се)

 

евро

зърно

1

1 (4 лева)

домашни потреби

2

2,5 (10 лева)

хладилници

3

5 (20 лева)

оптични лазери

5

12,5 (50 лева)

...

...

...

автомобили

10

Ѡ

 

От таблица 2 е видно, че за всички продукти, освен за зърното има разлика в потенциалите (разлика в цените) в отделните страни, което дава поле за търговско взаимодействие по следната примерна схема: търговец купува 100 единици зърно в развиваваща се страна за 400 лв, което продава в развитата страна. С получените 100 евро той купува 50 единици домашни потреби, които продава в развиващата се страна за 500 лв. Чистият положителен резултат от тези транзакции е 100 лв (25 евро).

Ако разгледаме търговските операции през оптичните лазери бихме получили следната картина: изходни 100 единици зърно (400 лв) и получени 100 евро за тях – покупка на 20 оптични лазери и продажбата им в развиващата се страна за 1000 лв. Чист положителен резултат от търговската операция – 600 лв (150 евро).

Установяваме, че колкото по-голяма е разликата в потенциалите, толкова по-сериозни печалби би могъл да реализира търговският сектор от взаимодействието между двете страни (развита и развиваща се), като в макроикономически мащаб става въпрос за суми, заради които определени търговски интереси могат да доведат до активно лобиране в една или друга посока, а при липса на положителен резултат, и до пряка намеса във вътрешните работи на развиващата се страна чрез открита подкрепа за определени политически сили или действия на военни (преврати и т.н.).

От друга страна обаче може да се твърди, че развиващата се страна също получава определени ползи, като те не се изчерпват единствено с предоставения достъп до продукти, които самата тя не може да произведе[1].

Да видим за какво става дума, като анализираме структурата на производството и потреблението в развитата и в развиващата се страна преди началото на взаимодействието и след неговото реализиране.

Приемаме, че общият фонд работно време в едната и в другата икономики преди взаимодействието е по 1000 часа, разпределени по следния начин:

Таблица 3 – Структура на вътрешното потребление преди взаимодействието

                       Страна 1 (развита)                                      Страна 2 (развиваща се)

 

 

 

 Продукт

фонд работно време за производство
(в часове) – 1000

вътрешно потребление
(в единици)

фонд работно време за производство
(в часове) - 1000

вътрешно потребление
(в единици)

зърно

150

150

400

100

домашни потреби

300

150

300

30

хладилници

300

100

200

10

оптични лазери

150

30

100

2

...

 

...

 

...

автомобили

100

10

 

0

 

От горната таблица е видно, че преди взаимодействието развиващата се страна сама произвежда 100 единици зърно за вътрешно потребление (в развитата страна – 150 ед.), 30 единици домашни потреби (в развитата страна – 150 ед.), 10 хладилника (в развитата страна – 100 ед.), 2 оптични лазера (в развитата страна – 30 ед.), като развиващата се страна не е в състояние да произвежда и съответно да потребява автомобили, а в развитата годишно се произвеждат 10 единици.

Да приемем, че развиващата се страна решава да се специализира в отглеждане единствено на зърно, като излишъците започва да изнася за развитата страна. Каква в този случай би била картината след осъществяване на търговското взаимодействие?

Таблица 4 – Структура на вътрешното потребление след търговското взаимодействие

                      Страна 1 (развита)                                           Страна 2 (развиваща се)

 

 

 

 

 Продукт

фонд работно време за производство
(в часове) - 950

вътрешно потребление
(в единици)

внос/износ

(в единици)

внос (-)
износ (+)

фонд работно време за производство
(в часове) – 1000

вътрешно потребление
(в единици)

внос/износ

(в единици)

внос (-)
износ (+)

зърно

0

150

-150

1000

100

+150

домашни потреби

360

150

+30

0

30

-30

хладилници

330

100

+10

0

10

-10

оптични лазери

160

30

+2

0

2

-2

...

 

...

 

 

...

 

автомобили

100

10

 

 

0

 

 

От таблица 4 е видно, че след началото на взаимодействието между двете икономики в развитата се освобождават работни часове (50), което е равносилно на нарастване на безработицата в нея. Освен това се появяват дефицити в търговията с развиващата се страна (износ за 30х2+10х3+2х5=100евро и внос за 150евро). Историята ни дава многобройни примери в тази посока. Например, през цялото време на своя възход Британската империя е в търговски дефицити, като златният стандарт допълнително усилва тази тенденция[2]. Съвременните САЩ също непрекъснато ги регистрират. Търговските дефицити и хроничната безработица на България също в известна степен могат да бъдат обяснени с описаните закономерности[3], като в случая страната ни влиза в ролята на развита по отношение на доставчиците си, които я снабдяват със суровини (Русия) и стоки за масова употреба (Китай, Турция и т.н.).

Допълнителен казус, който изисква специално разглеждане, се появява, когато в развиващата се страна възникне търсене на непознатия до взаимодействието продукт – автомобила. Ние обаче ще спрем дотук като оставим задачата за решаване от планиращите макроикономическите пропорции в рамките на националната икономика. Нашата първоначална хипотеза, е че при зададените условия такова търсене може да бъде удовлетворено чрез преразглеждане на цялостната структура на потребление, което предполага и промяна в общата структура на цените в развиващата се страна.

Недостатък на монокултурния модел е необходимостта от непрекъсната девалвация на националната валута в развиващата се страна, за осигуряване на предимства в конкурентната борба по отношение на достъпа до развитите пазари. Основното изискване във връзка с т.н. „Вашингтонски консенсус“ е именно отказът от девалвация на националната валута, което нашата страна стриктно изпълнява вече две десетилетия[4].

Последното, което трябва да отбележим по повод на монокултурното взаимодействие е, че се наблюдава появата на трети фактор – търговският сектор, който инициира и организира целия процес по взаимодействие между икономиките, прилагащи различна степен за разделение на труда, и който „прибира“ печалбите[5] от това взаимодействие, чрез използване на разликите в потенциалите при отделните категории продукти в различните страни. Представителите на търговския сектор могат да бъдат както резиденти на развитата, така и на развиващата се страна, или въобще юридически лица регистрирани в трета държава.


[1] От позицията на днешното младо поколение това може би не е особено важен резултат (достъпът до широко разнообразие от стоки и услуги), но опитът на предишни поколения българи показва, че при определени условия и наличие на съответната идеологическа (маркетингова) обработка, придобиването на тези продуктови позиции става от особено значение за цели слоеве от населението на развиващата се страна.

[2] За по-подробна информация виж „Епоха на растежа. Лекции по неокономика“, Григориев Олег, изд. Изток-Запад, 2016 г.

[3] Тук можем да говорим за своеобразен статичен аспект на взаимодействие между развити и развиващи се икономики. Динамичният аспект на взаимодействие бе илюстриран по-рано в настоящата глава чрез примера за взаимодествието между славянското княжество и Аспарухова България.
От двата примера е видно, че една система за разделение на труда влиза едновременно във взаимодействие както с по-развити, така и с по-слаборазвити обкръжаващи системи, което се изразява в действието на сумарен краен ефект, включващ в себе си противоположни тенденции.

[4] За съжаление, в това отношение България е един от малкото „примерни ученици“. Така например само за последното десетилетие турската лира е девалвирана четирикратно (400%) по отношение на българския лев.

[5] В нашия пример става дума за тези 50 единици спестени трудови разходи в развитата икономика, които се трансформират във финансови печалби за 50 евро.

----------------------------------
Продължение оттук:
http://krizata.blog.bg/biznes/2017/10/04/.545418




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3840271
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев