Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 02:24 - Задава се ЕПИДЕМИЯ от държавни фалити?
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 4310 Коментари: 20 Гласове:
4

Последна промяна: 03.05.2010 12:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нестандартен обзор на световните пазари

През изминалата седмица във Великобритания всички бяха на вълна предстоящи избори. Последните проучвания изпращат лейбъристите на трето място, след консерваторите и либералните демократи.

Сякаш това му беше малко, та премиерът Гордън Браун нарече активистката на партията си Джилиан Дафи „фанатичка” – разбира се това не беше за пред хората, но един неизключен микрофон изигра лоша шега.

На каръка-политик спешно му се наложи да посети таунхаусът на почтената вдовица и 45 минути да й се извинява. Но това не помогна кой знае колко – очевидно е, че лейбъристите са заковани за третото място.

Победител в поредните дебати стана лидерът на консерваторите Дейвид Камерън, което може да увеличи разликата му от водача на либералните демократи Ник Клег, по-рано колебаеща се от 3 до 9%, според различните проучвания.

Британският институт по данъчни проблеми порица всички партии за популистките им обещания за харчене на държавни пари – по неговите оценки нито една от партийните програми не може да бъде изпълнена, заради и без това твърде големия бюджетен дефицит.

Шефът на Банката на Англия Марвин Кинг заяви, че на новото правителство така ще му се наложи да съкращава разходите на хазната, че управляващата партия (без значение кой ще победи на близките избори) няма да може да се върне във властта в продължение на цяло поколение. Политиците са същисани...

Както обикновено, и през тази седмица гърците постоянно напомняха за себе си – ЕС им поиска детайлен план за съкращаване на бюджетния дефицит, без който никаква помощ не може да се състои.

Атиняните се оправдаваха както могат, но това поведение не заблуди никого – пациентът май е по-скоро мъртъв, отколкото жив: достатъчно е да се каже, че в понеделник доходността по двугодишните облигации на комшиите беше равна на 15% годишно, във вторник нарасна до 21%, а в срядата се добра до 38%.

Немалка „вина” за подобно развитие на събитията има и рейтинговата агенция Standard & Poor`s, която реши да възстанови репутацията си за сметка на бруталността: сувереният рейтинг на Гърция беше понижен от веднъж с 3 пункта до ниво „боклук” (това означава, че много фондове ще бъдат принудени да разпродадат гръцките си книжа), на Португалия – с 2 пункта и на Испания - с 1 пункт.

В придружаващото заявление агенцията даде да се разбере, че рано или късно фалитът на елините е твърде вероятен, при което на инвеститорите ще им се удаде да си върнат само 30-50% от вложените средства.

Доходността по 10-годишните португалски ДЦК веднага подскочи до 6%, какво ще е продължението?

Епидемията се разпространява – сега пък МВФ предупреди Япония, че нейните бюджетни неприятности нарастват твърде бързо, така че макар до положението на Гърция да е далече, разликата лесно може да бъде стопена.

Инвеститорите се хвърлиха да купуват застраховки срещу банкрут на Великобритания – от началото на годината цената на кредитните дефолт-суапи по дълга на тази страна се удвои, което не се беше случвало даже с Гърция в разгара на подобния процес от миналата есен.

Като цяло се случи това, което се очакваше от самото начало – безумната емисия и гигантските бюджетни дефицити, временно смегчили едни проблеми, породиха други: ето, че разплатата наближи.

Изглежда, пазарите по света са се отказали да реагират на какъвто и да било негатив – и само растат, растат и растат. Петролът се върна към максимумите от около 88 долара за барел. Златото проби през 1180 долара за унция – само промишлените метали усетиха, че нещо нередно се случва и коригираха с 8-14%.

Протоколът от последното заседание на ФЕД показа отсъствие на каквито и да било намеци за по-строга парична политика – минималното подобрение по оценките  за състоянието на икономика (особено по отношение на пазарите на труда и жилищата) не говори нищо: Изглежда, Бернанке все още се бои панически от евентуална дефлационна вълна, затова и игнорира бурния ръст на инфлацията, идваща от производствените разходи.

А фондовият пазар, особено американският, не желае никакви корекции: слабото движение надолу предизвиква стадо обезумели „инвеститори”, които с ревове „граби, поевтиняване” обират всичко по пътя си.

Но оптимизмът е добър с мярка, а такава шизофрения е знак за куп предстоящи неприятности: който не вярва може да прегледа графиките на водещите индекси от пролетта на 2000 г. и от лятото-есента на 2007 г., когато даже по-слабият оптимизъм даваше пукнатини.

Икономическите показатели остават нееднозначни.

Впрочем, лидерите от G20 имат друго мнение по въпроса. Преди няколко дни нейните финансови лидери заявиха, че икономиката не просто излиза от кризата, но прави това по-бързо от очакванията „благодарение на безпрецедентните и съгласувани политически усилия на Двадесетте”  (кой се е съмнявал?).

Заради лудата емисия китайците си създадоха маса проблеми, включително балон по недвижимите имоти и общ инфлационен натиск. Сега вече шефът на централната им банка Чжоу Сяочуан обещава да стартира пакет от мерки за борба срещу инфлационните очаквания – по данни на Wall Street Journal, могат да бъдат повишени данъците по недвижимостите дори до щатските нива (1-2% от пазарната цена).

Но и ресурсът на предишната програма по стимулиране на икономическия ръст е близък до изчерпването си – сега програмата стимулира основно вноса. Вече се готви нов пакет от 4 трлн. юана, който може да бъде въведен в действие през август. Сред адресатите му са 9 отрасли, в т.ч. енергетиката и информационните технологии.

В Европа, както стана практика в последно време, блестят индексите за настроенията. В Италия индикаторите за деловото и потребителско доверие за април нараснаха, при това първият от тях показа почти двугодишен максимум.

Психиката на потребителите се подобри и в Германия, затова пък тя се влоши на британските острови. В Еврозоната е отбелязано поредното избухване на икономическите настроения и на деловия климат – до върховете от пролетта на 2008 година.

Безработицата в Германия пада с рекордни темпове, но за това е виновна специфичната методика и поощряването към съхраняване на частничната заетост. По методиката на Международната организация по труда, обаче, всичко е много по-скромно, все пак динамиката като цяло е позитивна.

За съжаление, това не може да се констатира за еврозоната като цяло, където безработицата остана на предишното ниво от 10,0%, но числото на незаетите нарасна с поредните 101 хиляди (и това е двойно повече, спрямо приръста от февруари). Тук лидер е Испания, където безработицата вече е 19,1%.

Потребителските цени за април имаха разнопосочно поведение: в Италия и Испания те нараснаха за месец с 0,8-0,9%, а в Германия паднаха с 0,1%. Като цяло по еврозоната, потребителските цени се увеличиха с 1,5% за година. Крайните цени на производителите в Италия и Франция за март също уверено се издуха.

Цените на жилищата на Албиона продължават да растат, но изследователите говорят за преобръщане на тенденцията: ако до сега продавачите искаха да дочакат по-високи цени, задържайки жилищата и по този начин създавайки дефицит по предложенията на пазара, то сега картината се промени: купувачите охладняха към толкова скъпите жилища, а продавачите се активизираха, опасявайки се да не пропуснат изгодния момент.

Еврокомисията съобщи, че загубите на авиационната индустрия в Европа, заради избухването на исландския вулкан (и последвалите съмнителни действия на същата тази Еврокомисия) са достигнали 2,5 млрд. евро.

В САЩ БВП за първото тримесечие нарасна с 0,8% спрямо октомври-декември. Ако игнорираме статистическите отклонения ще се получи около 0,7%, от които повече от половината се обясняват с увеличението на неразпродадените запаси от готова продукция, т.е. работа за склад.

Изключвайки различните програми по стимулиране, ще получим минус по съвкупните продажби и около нулев ръст по реалното вътрешно търсене (с външните баланси имаше проблеми, тъй като дефицитът по търговията нарасна). Показателите на глава от населението като цяло са на минусова територия.

Впрочем, в случая по-важно е това, че сам по себе си БВП има малко общи неща с реалността: така например той не отразява продължаващото да набира скорост разслоение на народонаселението, при който процес все по-нарастваща част от съвкупния доход се присвоява от най-богатите.

Достатъчно е да се спомене, че делът на заплатите и премиите на наемните работници в БВП е паднал до историческия минимум от 43,25%, като този процес се наблюдава без прекъсване от началото на кризата.

image

Източник: Бюро за икономически анализ към Министерството по търговията на САЩ

Седмичната статистика по първоначалните молби за помощ при безработица показа мини-снижение, не изменяйки общата картина. В петък (тази седмица) излиза трудовият отчет за април, в който се очаква да се отрази предвижданият ръст, заради активизиране наемането на преброители от правителството.

Не трябва да се забравя и друго важно обстоятелство: анализирайки месечната статистика, в нея не попадат хората, останали без работа за повече от година, и по версията на Министерството по труда, не твърде активно търсещи работа.

Такива се изключват и като работна сила, и от списъка за безработните: по-рано това не беше толкова важно, но сега, когато продължителността по неуспешното търсене на работа бие историческите рекорди, този момент вече стана важен, тъй като „невидимите” в момента са почти 6% от работната сила и тази величина постоянно расте.

Отново бяхме залети от новини за Goldman Sachs, чийто представители бяха повикани в Конгреса, където се държаха нагло, отричайки очевидното, дори когато им бяха предявявани техните собствени електронни писма.

На властите им писна от всичко това и към разследването на регулаторите се присъединиха федералните прокурори, така че делото Goldman Sachs стана наказателно.

Сенаторите от двете партии подготвиха законопроект за реформа на системата за финансово регулиране. Тя дава допълнителни пълномощия на администрацията, изземвайки ги от независимите служби като Федералната корпорация по застаховане на депозитите и ФЕД.

Последната е твърде недоволна и нейният шеф Бернанке нанесе ответен удар, изисквайки от правителството да съкрати бюджетния дефицит.

„Ей сега” - отговори Обама - и започна операция по внедряването на нови хора във ФЕД: двама от следващите членове на управлението ще станат икономистът от Масачузетския технологичен институт Питър Даймънд и банковият регулатор от щата Мериленд Сара Блум Раскин. Шефът на ФЕД Сан-Франциско Джанет Йелен ще стане вице-управител на централната банка.

 



Тагове:   Наближава,


Гласувай:
4



1. анонимен - е как точно
03.05.2010 14:54
уважаеми г-н Хитов, като слагате такива заглавия мога ли (като един истински лаик )да попитам - къде е точно епидемията?
Гърция - поне за момента - изглежда спасена от МВФ и ЕК.
Испания и Португалия - въпреки изключително тежкото си положение - не са тръгнали към фалит.
Исладния - май оцеля (въпреки вулкана).
Ако е епидемия от едно неслучило се нещо - значи имаме епидемия от нашествие на извънземни (аз не съм видял нито едно)!
Моля ви да ми припомните, че моите бледи познания не държат спомени - коя държава е фалирала (в писмената история на човечеството). Аз помня, че Аржентина се опита, Мексико се опита, ама все нещо не им достигна и на - живуркат си.

А във Великобритания ще спечелят консерваторите)))) може да заложите на това))))
цитирай
2. krizata - Уважаеми alexalex,
03.05.2010 15:13
Проблемът за Гърция (а и за всички средиземноморски страни от Евросъюза) е, че структурата на нейната икономика не предполага съжителство с икономика от типа на германската (и северноевропейските).

Грубо казано, това което е изгодно за Германия (разполагаща със стопанство, произвеждащо продукти с висока добавена стойност) като обща валутно-финансова политика в условията на еврозоната, по никакъв начин не кореспондира с интересите на Гърция.

За нашите съседи най-доброто решение в условията на днешната криза е девалвация на националната валута, но те нямат национална валута, затова решават проблемите си по пътя на бюджетни дефицити.

Така, че временната помощ не решава проблемите им, тя само ги отлага.

Това е да дадеш на страстен комарджия малко пари, за да удовлетвори днешната си страст, но утре проблемът отново излиза с пълна сила.

Следващите страни по редицата след гърците са Испания и Португалия. Техните проблеми са абсолютно идентични с тези на комшиите ни. Помните ли, че безработните в Испания са 20% от трудоспособното население, а това означава огромни социални разходи, които, засега поне, държавата не може да откаже.

Фалитът на държавите не е нещо фатално за страните им.
1971 г. фалира САЩ, отказвайки да обменят долара за злато
1998 г. фалира Русия - обявайки го официално

В случая кредиторите пият по една студена вода и животът продължава (както впрочем и по частните фалити).

Не забравяйте колко трилиона (1 трлн.-1000 млрд.) долара лоши кредити изкупи ФЕД само от началото на активната фаза на кризата.

За консерваторите мисля, че ставаше дума и в постинга, но какво ще стане след това за тях (от гледна точка на политически перспективи) е друг въпрос.

Поздрави!
цитирай
3. анонимен - Уважаеми г-н Хитов
03.05.2010 15:24
през 1971 година, доколкото съм чел, понеже не го помня - САЩ премахват златното покритие на долара, което - технически погледнато - не е фалит.
още повече, че това не е първия такъв случай - за първи път го правят през 1933,но през 1945 година отново "се връзват" за златото.
т.нар. "златен стандарт" е по-скоро пречка за волативността на валутите и достатъчно икономисти са се изказали по въпроса - едно от популярните твърдения е, че Голямата депресия е функция на златния стандарт и че ако го е нямало кризата щеше да бъде по-лека и по-къса.
за Русия - не смея да взимам отношение, тъй като там икономика и политика са така силно свързани, че реално икономика няма, а само политика.

това, което обаче не прочетох във вашия отговор е - КЪДЕ Е ЕПИДЕМИЯТА - и ако германия и Франция имат един вид икономика, основана на производството, то средиземноморските държави (без Италия, която заради Севера си е по-скоро не средиземноморска) имат икономика, основана на услуги и туризъм.
Двете неща не си противоречат, повярвайте ми))))
Ако Детройт произвежда, то Лас Вегас забавлява, ама от това доларът някак си не се влияе.
Така че, моля да промените заглавието - напишете - задава се вълна от въжделения по държавни фалити в мисленето на леви икономисти.
Първо - ще е по-честно, второ - ще е по-правилно.

с уважение
алекс
цитирай
4. krizata - Уважаеми Aлекс,
03.05.2010 16:55
Според Бретън-Уудс следвоенната парична система се базира на златно-доларовия стандарт, което най-простичко означава, че ако Вие си държите парите в долари (спечелени от честна предприемаческа дейност като Вашата, например), то във всеки момент Вие можете да отидете в която и да било банка и по ФИКСИРАН курс да обмените своите долари за злато.
След като към 1971 г. в света се натрупва огромно количество долари (напечатани за финансиране на растящия внос) някои страни изискват от САЩ да им обмени доларите в злато.
В един прекрасен момент последната преценява, че повече не може да плаща и обявява на висок глас: "Аз съм дотук".

Какво е това?

Голямата депресия е функция на невъзможността за ефективно използване на капитала в рамките на съществуващата технологична зона (липса на пространство за разширение инвестирането на капитали - да Ви напомня днешната ситуация?).
Когато това е осигурено чрез влизането във Втората световна война и получаването на пазарите на ВСИЧКИ воюващи страни, тогава депресията е победена. (Вижте постинга: Причини за глобалната икономическа криза).

Днешна Русия е типичен пример за колониална страна, изнасяща единствено суровини и задължена да връща печалбите от този бизнес обратно при тези, които са й отредили тази роля (съдбата на победените не е за завиждане).

Нима не е епидемия, че по-голямата част от европейските страни са следващият случай "Гърция" - с едно две изключения.

Това, което се наблюдава са структурни дисбаланси, които е невъзможно да бъдат преодолени, без да се приложат принципите за предварително балансирано разпределение на производствата по пътя на планомерното развитие.

Когато тези дисбаланси се натрупат, тогава възникват кризите, обяснявани единствено с това, че гърците са корумпирани или българите - мързеливи.

За съжаление, тези които държат печелившите производства няма да се втурнат да строят автомобилни заводи в Гърция, а ще предпочетат да им подхвърлят някой и друг милиард и да им гледат сеира.

Еврото само печели от падането си!
цитирай
5. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
03.05.2010 19:46
ще започна от там, че плановата икономика, поне във вида , описан от вас, е най-меко казано утопия. (вметка - в социализма беше пълно малоумие, той затова и си отиде безвъзвратно).
как точно да изнесеш завод в Гърция, когато :
- изработването на кола е трудно и се прави от внимателни хора.
- хора, които получават бонус затова, че ходят навреме на работа)))) едва ли могат да бъдат изпълнители на автомобили. (аз поне в кола, сглобена в Гърция не бих се качил).
толкова по отношение на предварително балансираното разпределение на производства.
(апропо, и на море в Германия не бих отишъл - алкохолът е скъп, обслужването - отвратително. това лято попаднах в Бауцен и Гьорц - все едно се върнах към времето на Балкантурист.)

позволявам си да не се съглася, че влизането на САЩ във втората световна е само заради получаване на пазари на всички воюващи страни. освен икономика има и общочовешки ценности. не съм фен на комунизма, на националсоциализма също (някои му викат фашизъм, но това е поради твърде тъпото четене на руска история от 50-те години).

какво е предизвикало голямата депресия е твърде сложен въпрос, за да има само един верен отговор - поне според мен.

днешна (а и вчерашна Русия - Русия след 1917 година) е типичен пример за страна, в която управляват комунисти и ченгета, които не се интересуват от това дали са колониалисти или колония, а само да окрадат, каквото може да се окраде. Това, което видях в Москва и Петербург е потресаващо. Даже в най-мутренските години (времето на Беров и на Жан) не съм си и помислял, че може да се види.

с едно нещо ще се съглася - евтиното евро е добро за Европа (и в часност за нас), защото :
а) износът ще поевтинее (номинално при превалутиране)
б) вносът ще поскъпне и ще потребяваме все повече европейски стоки (пак при превалутиране).

и странно - като се зачетох в постинга ви отново - брей, БВП нещо друго, а не това, за което спорихме преди това.

аз също използвам този приом - но не прекалявам))))
цитирай
6. krizata - Уважаеми Алекс,
03.05.2010 20:18
Радвам се, че искрено се интересувате от ставащото около Вас, това е сигурен знак, че сте положително скроен и мислите не само за собствената чиния.

По въпроса дали планирането е малоумие не съм аз човека, който може да Ви отговори най-изчерпателно, тъй като в БГ има уникални учени от световна величина като проф. д.ик.н Васил Манов или (вече) проф. д-р Боян Дуранкев (работил с В. Леонтиев - американски учен нобелов лауреат), които са изписали маса неща по въпроса.

За това защо социализмът загуби войната със Западния проект, съм обяснил в постинга: "Причини за глобалната икономическа криза".
Само ще уточня, че преломният момент настъпва, когато Мао Дзедун решава да изгражда собствена технологична зона и скъсва с тогавашния Съветски съюз.

Казвате, че в Гърция не биха могли да правят коли, а как тогава турците ги правят (и изнасят къде ли не), а и ние допреди двадесет години произвеждахме автобуси и тежкотоварни камиони (имаше и опити за леки коли - "Алеко", преди това "Булгаррено" - за времето напълно прилични автомобили).

На мен пък ми харесва да посещавам немскоговорящите страни (без Швейцария), но разбира се фаворитът винаги ще си остане Франция.

Това е естественият начин за постъпателно развитие (в рамките на модела за НТП) - чрез разширение на пазарите. Всички успешни проекти действат по идентичен начин - Великобритания, Германия, Япония, СССР.
Тук не говорим, че когато имаш милиони умрели от глад, разорена икономика и т.н. трябва да се предприема нещо - това да го оставим на политолозите, социолозите и историците, ние все пак сме икономисти и разглеждаме процесите от точно тази специфична гледна точка.

Съгласен съм с Вашите констатации по видяното в съвременна Русия! Аз имам и по-интерсни наблюдения от Вашите, но уви, реалността е такава.

Не разбрах забележката Ви за БВП, ако може уточнете!

Поздрави!
цитирай
7. razkazvachka - Време е - държавите са отживелица - сега е епохата на империите
03.05.2010 21:17
пък и нали българите сме вече навсякъде по света, а според едни от най-добрите ни национални анекдоти - където сме ние - пух и прах не остава:))))
цитирай
8. krizata - Уважаема razkazvachka,
03.05.2010 21:22
Днес има само една империя (в традиционното разбиране на това понятие) и дали е добро или зло тя да се разруши е неясно, защото този процес би ни върнал 50-тина години назад.
Но какво пък, казват, че 60-70 години на 20 век не били чак толкова лоши!

Приятна вечер на Вас!
цитирай
9. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
03.05.2010 22:31
тъй като имам честта и удоволствието да познавам лично и проф Манов, и доц, Дуранкев (и при двамата имам 6) мога да кажа, че познавам техните тези, макар че са доста различни.
Спорил съм с тях за нещата, които мисля, че не са ок - от моята гледна точка - и не винаги съм губел споровете си. (имам лошия навик да признавам, когато не съм прав и да отстоявам мнение, когато зная, че съм).
защо социализмът загуби - според мен е най-добре обяснено от Виктор Суворов (Вячислав Рязун - съветски шпионин, прозрял истината и избягал в Англия). Тезата на Витка Суворов (ако не сте го чели) е простичка - феотдално общество с абсолютен монархизъм (наричано кой знае защо социализъм) не може да оцелее, ако до него има нещо, което да показва на хората, че има и друг живот. Искрено ви препоръчвам да му хвърлите един поглед - особено на по-малко популярната - Последната република.
В Турция, за разлика от Гърция могат да се правят коли, защото извън европейската част и Измир населението е дисциплинирано (за разлика от гърците), работно е и няма измислени привилегии. не забравяйте, че това е държава в перманентна гражданска война (кюрдите) , а това дисциплинира. (Изрел е идеален пример).
нашите опити за коли и камиони бяха сравнително успешни, само защото през времето, когато се правеха , населението беше дисциплинирано (недисциплинираните - в Беляне). Проектът пропадна с идването на Горбачов и перестройката - защото народът разбра, че има и друг начин. (това е дълга тема, може да я развия в постинг, надявам се, че ме разбрахте).
нали именно заради разширяването на пазарите се създаде ЕС - сега казвате (или аз така ви разбирам), че ЕС е лош. не е, просто пренарежда пъзела - гърците ще правят узо , ще сервират и ще играят сиртаки, а немците ще им правят коли. общата валута им помага да се пазят от банките-изедници, които при превалутиране съдират 3 кожи)))

и да се молим империята да не пада - без нея - тъмните векове (спомнете си Европа след падането на Римската империя)
цитирай
10. krizata - Уважаеми Алекс,
03.05.2010 22:56
След като познавате такива титани на икономическата наука, не разбирам защо все още не сте се определили във Вашия икономически мироглед. Не разбирам какво имате предвид, казвайки, че тези учени застъпват различни възгледи. Тъй като имам честта да общувам непрекъснато с тях, позволете ми да не се съглася с казаното от Вас.

Виктор Суворов е пределно ясен, мога да Ви представя и гледната точка на американски дисиденти. Не забравяйте, че това беше война, а на война всички средства са позволени.

По отношение на разликата в народопсихологията на турците и гърците не влизайте в такива обяснения, нали се разбрахме, че сме икономисти.

Има икономически интерес - нещата се случват. Има осигурени пазари - икономиката процъфтява.

Създаването на ЕС е нещо положително, особено като се има предвид колко назад е Европа по отношение на основните си конкуренти.

След като гърците ще правят узо има два начина за действие: или германците ще купуват това узо за 100 евро бутилката, или отвреме-навреме ще им плащат натрупаните дългове.

Въпрос на избор и национално самочуствие!

За пореден път приятно ме изненадвате, показвайки знания дори за Римската империя.

За съжаление, има обективни икономически закони, а и историята периодично се повтаря!

Поздрави
цитирай
11. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
03.05.2010 23:31
поне моите спомени от общуването ми с проф. Манов и доц. Дуранкев не казват, че двамата имат пълно единодушие по всички въпроси, но да не задълбаваме тази тема, че ще навлезем в битови подробности.

относно Витка Суровов - твърдя, че има какво да научим от него, най-малкото защото в ГРУ почти никога не са взимали глупаци, а и - доколкото знам - все още не му отменят смъртите присъди за предателство. (странно - СССР няма, а предателят на СССР не може да се върне в Русия, защото има опасност да го гръмнат)))).

когато сравних Гърция и Турция нямах предвид само народопсихология, а и обективни икомомически реалности. Гръцката левица и синдикатите създадоха такава икономическа обстановка, че за съвременния грък е по-добре да не работи - държавата се грижи той да получава (почти като утопиите на Маркс, без работнически армии). Това вечно гръцко лъжене (работил съм с гърци, лъжата при тях е национален спорт и гордост) им изяде главата и сега наистина ще плащат поне 10 години за безразборното харчне. Според мен щяха да гръмнат доста по-рано, но Олимпиадата (и милионите, наляти в инфраструкура) само отложиха неизбежното..

Относно цената, на която трявба да се плаща Узото - поне от лекциите по ценова политика ми е останал един спомен, че в цената на продукта влиза като съставка и усилията, положени, за да се създаде. Основна съставка , както споделих и на професор Класова, защото цената на компонентите в глобалното ни село е силно изравнена, а цената на труда - не е (поради тази причина Китай изяжда главата на много икономики - евтиния труд). Та няма как да платя за Узо 100 евро като мога да пия любимия си Бушмилс (имам отвратителен вкус по отношение на уиски) за 15-20 евро. Цената е определена не от това, което искат гърците, а от усилията и цената на аналозите (мислите ли, че ирландците не са по-заслужили 100 евра))))

освен история имам леки претенции и в областта на литературата и семиотиката (по един докторат).
икономиката също е циклична - фен съм на Кондратиев)))
цитирай
12. анонимен - Гн. Алекс, от коментариите Ви не ...
04.05.2010 01:05
Гн. Алекс , от коментариите Ви не научавам нищо съществено, от постингите също /прегледах ги/. Ползата от Вашите кометари е ,че Кризата се ангажира да отговаря и става интересно. Така че продължавайте в същия дух и дано на Кризата не му писне скоро.
цитирай
13. анонимен - уважаеми г-н Анонимен 12
04.05.2010 07:42
няма как някой да научи нещо съществено, ако не разбира какво се говори)))

относно постингите ми - както съм отбелязвал - блогът е място за забавление, сериозни икономически теми коментирам в специализирани форуми.

колкото до г-н Хитов - нашите виждания са диаметрално противоположни и спорим фундаментално, като (поне така мисля) се опитваме да го правим на популярен блогърски език))))

ако на г-н Хитов му писне - да каже. Винаги можем да спрем със споровете))))
цитирай
14. krizata - Уважаеми Алекс,
04.05.2010 09:15
Имам чувството, че насреща си имам една енциклопедия!

При бай Тошо имаше един лозунг за Всестранно развитата личност.
Но пък знаете, че американците препоръчват строга специализация в една определена област, като тази мисъл се споделя и от проф. д.ик.н. Манов.

Не знам кое от двете е по-правилно, но в усилията си да бъдете всезнаещ във всяка област сигурно пропускате нещо много важно (поне за икономиката е така).

А да не забравяме, че поне според Вашите думи Вие сте водещ български бизнесмен. Освен това почти не се спирате от пътуване.

Ако се окаже, че имате и семейство, тогава наистина става интересно - как Ви стигат 24 часа от денонощието.

И за съвременния французин (ниският сегмент) е по-добре да не работи, но това не пречи на страната му да е с развита индустрия.

Вие познавате гърците, аз познавам и турците. До преди двадесет години те се възхищаваха на страната ни (помните ли, че при голямата екскурзия половината от изселилите се, се прибраха обратно след като видяха в каква аЗИЯ са попаднали).

За съжаление, днес нещата са точно обратните и вече етнически българи сменят имената и вярата си, за да станат турски граждани. Това е резултатът от 20 години преход към хаоса.

Сам разбирате, че примерът с узото е фикция, но също така е фикция, че проблемите на бедните страни от Южна Европа ще се решат с едно или друго финансово наливане.

Очаквайте скорошна емиграционна вълна на гърци по целия свят, проблемът е, че стандартът на живот ще пада навсякъде. Какво да се прави в тази ситуация не знае никой от политиците (техните проблеми са съвсем други).

Кондратиев напипва нещата, но без да открива причините за случването в икономиката. Защитаваната от мен теория е доста по-убедителна и правдоподобна, смея да настоявам.

Бихте ли ми дали специализираните сайтове, където пишете, за да се запозная на по-високо научно ниво с Вашите фундаментални мисли и изследвания!

Поздрави!
цитирай
15. анонимен - Уважаеми г-н Хитов
04.05.2010 09:30
Разбирам иронията ви по отношение на моите образования (сещам се за максим горки, неясно защо, ааа, ясно - беше написал "моите университети))))))
Какво да се прави - в началото на кариерата си се съпреживявах като университетски преподавател-хуманитар, но понеже (това трябва да го знаете) заплащането е под всякаква критика, се преориентирах и от десетина години изхранвам семейството си с третата и четвъртата си магистратура.
Учене през целия живот - викат европейците и да ви кажа - имат нещо на ум.
Или сега ще отречете и правото ми да бъда добър в повече от едно нещо?)))
Не съм водещ български бизнесмен, тъй като съм наемен работник (на високо ниво, но наемен).
За всеки е добре да не работи и да получава, но във Франция (вие дадохте примера) това не се поощрява от държавата. Или поне в Париж и Лион не видях бонуси за това, че можеш да работиш на компютър (каквито съм виждал и в Атина, и в Солун).
Относно Турция - не зная къде сте ходили и какви хора познавате, но - без да съм им фен - в Турция има дисциплина (гражданската война дисциплинира, както отбелязах) и поради тази причина работят. Работят здраво. Видял съм не малко изнесени производства от водещи марки, където се прави наистина качествена стока (основно съм видял лека промишленост, но не мисля, че има разлика и в тежката).
Проблемът на бедните страни в Европа, каквито сме и ние, ще се реши не само чрез наливане на финансови ресурси, а и чрез затягане на дисциплина, финансова и съдебна. Неплащането на данъци е престъпление, а не спорт. Кражбите от еврофондове - също. Корупцията - съвсем. Това ще реши проблемите, когато започват да се спазват правилата, а не само чрез наливане на пари. (апропо, имаше много сладък пример - в един от скъпите квартали на Атина са регистрирани 64 басейна. Самолетна снимка е показала, че са над 19 000 - е как ще оправите това с наливане на ресурс - не разбирам!).
Гърците отдавна са плъзнали из света, няма да е нещо ново...

относно моите разработки - ще го оставим засега.
цитирай
16. krizata - Уважаеми Алекс,
04.05.2010 09:40
В Турция няма никакава гражданска война! Страната израства от ден на ден и скоро май ще връщаме задължителното обучение на турски в училищата.

Най-големите корупционери не са в България - учителите са другаде, тук действат само имитатори и то на махленско ниво.

Днес сме бедна страна, но това не винаги е било така - 1982 г. - 22 място в света по показателя жизнен стандарт.

Познайте къде сме сега?

Сетих се, примера със Шкодата (от един стар спор) дадох от опита на братовчед си, който като млад работник в мините печелеше доста добре и успя да си купи нов автомобил без никакво предварително чакане и без да е партиен на нещо си.
Сделката беше в лева. Помня това, защото след 10-ина години аз купих същия перфектно запазен автомобил, който още доста години се държа учудващо добре по пътищата.
Справка - днешните коли, които след 3-тата година тръгват на ремонт!
цитирай
17. анонимен - http://dnes. dir. bg/news. php...
04.05.2010 18:22
http://dnes.dir.bg/news.php?id=6331027
цитирай
18. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
04.05.2010 19:03
То и в Изрел (реално) няма гражданска воина, ама не си е работа))) Ако терористичните атаки на кюрдите за вас са нещо нормално, то аз не миасля така.
Няма как да връщаме турския език в училище, защото той (по мои спомени) никога не се е изучавал. Какво връщаме тогава?
Не казвам, че в една голяма икономика няма голяма корупция, но нашите са просто тъпи (също като гръцките), което вече е проблем. Само се сетете колко пари ни спряха заради Братко и Батко и ще видите за какво говоря. Не е проблем да няма никаква корупция, а да се прави умно и в рамките на нормалното за белите държави (10%).
Спомням си как на времето доведох (като техен консултант) един от най-големите американски пенсионни фондове. Знаете ли колко подкуп ни поискаха - 50 %))))) Американецът умря от смях и отвън (извън кабинета на министъра) ми каза : даже в Боливия не сме плащали повече от 10 %, това на нищо не прилича. Плати ми хонорара и от тогава само си пращаме картички за Коледа)))).
Как е отчетено това през 1982 година - нямам идея и не мога да коментирам. Само си спомням, че мама чакаше часове да купи 1 кило банани. За нова година. (тогава Коледа не празнувахме). Какво като са били евтини - нямаше ги))))
Как братовчед ви си е купил Шкода - това е някаква световна загадка. Според мен е имало разпределение по местоживеене - друго обяснение няма.
Относно днешните коли...хъм...карам сравнително скъпа кола, да чукна на дърво - държи се прилично, нищо, че е на 4 години.

как ще коментирате излишъка в бюджета през април? ей това ми е интересно.
и какво мислите за оценката на МВФ, че Българскта икономика ще се възстанови през 2010 година?
цитирай
19. krizata - Ако обявим, че в Турция има гражд...
04.05.2010 21:47
Помните ли, че в своите разкази Вазов описва как Левски нееднократно се предрешава като турски чиновник, военен и т.н. Да не забравяме, че до неотдавна българите са били част от една голяма империя и няма да е за учудване, ако под една или друга форма статуквото се възстанови.

Ако обявим, че в Турция има гражданска война, тогава в същата категория трябва да вкараме Русия (с Чечня и Дагестан), Испания (с баските сепаратисти), Великобритания (със Северна Ирландия) и т.н.

Гражданска война е това, което се е случило след Октомврийската революция '17 г. и интервенцията, В Испания '36 г., Гърция след ВСВ.

В Турция стават локални, епизодични стълкновения на редовната армия с кюрдски бунтовници в източната част на страната (в последно време активно подкрепяни от Иракски Кюрдистан).

Обикновените кюрди са задръстили Истанбул и въобще не мислят да правят революция, или да се включват в бойни действия.

Парите за батко и братко (и не само) бяха спрени по една тривиална причина - нашите не разбраха, че част от отпуснатите средства трябва да бъдат връщани на когото трябва в Брюксел и решиха (нашите), че само те ще си пълнят гушките.

Голяма грешка, която им струва и властта (ако не приемем, че сами я дадоха предвид на настъпващите бури). Има сигнали, че новите са разбрали - в Брюксел също има гладни гърла, които искат да хапват и черен хайвер.

Не забравяйте, че всичко откраднато отива в офшорни сметки, които от своя страна захранват американския дефицит. Системата е измислена перфектно, явно, тъй като Вие сте страна, не осъзнавате макро последствията за България.

Не сте ли се замисляли: след като някой е откраднал пари чрез корупция, най-логично е да скрие парите си в т.н. "вражески държави".

Но не, той ги крие в разни офшорни зони или Швейцария, където парите директно отново влизат в оборот, защото, оказва се, те не миришат.

Майка Ви е чакала за кило банани, но на египетските бедняци, например, никога няма да им дойде наум да чакат час за кюстендилски череши, защото "за хляба парите не стигат, деца", а какво остава за някакви си череши от България!

Проверих, към осемдесетте години без ред освен Шкода се продава и гордостта на българското автомобилостроене - Москвич (Ловеч).

Да си напомним, че април е най-силният откъм събиране на приходи по миналогодишни задължения на физически и юридически лица. Освен това тук май говорим за касов излишък, какво е по реалните разчети ще проверим по-късно. Когато се дават такива оценки трябва да се прави сравнителен анализ по години. Поне така учат статистиците.

Поздрави!
цитирай
20. krizata - ЕС иска да забрани хедж фондовете от офшорни зони
06.05.2010 08:03
http://www.investor.bg/?cat=6&id=97742
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3844657
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев