Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2010 09:38 - Финансов vs Реален сектор – кой кого?
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 9830 Коментари: 14 Гласове:
4

Последна промяна: 26.08.2010 14:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Измина само една година, а за това време емисарят на световния финансов елит, получил доверието на наивния български Ивайло, успя почти да изпълни мисията си: да загроби българската икономика, да разруши всякаква стопанска активност и да предизвика прединфарктно състояние в редица социално значими области на обществения ни живот.

Този грандиозен процес беше извършен мащабно, със самочувствие за силен гръб от задокенските покровители и достатъчно последователно, в резултат на което от бедстващата ни страна бяха изстискани поредните милиарди, които последващо бяха хвърлени за спасяване на колабиращата американска икономика.

Въпреки че случаят с родината ни не е изолиран и много други страни с подобна на нашата съдба платиха своя данък към метрополията, последната така и не успява да се измъкне от спиралата на бушуващото кризисно цунами – нещо повече, процесите вече придобиват такива неконтролируеми размери, че дори вездесъщата ФЕД започна да признава пълната неадекватност на провежданите от нея мероприятия.

Буквално в последните дни излязоха поредните стряскащи данни за състоянието на рушащата се американска икономика – този път отчаяха огласените резултати за развитието по пазара на недвижими имоти, при това и в двата му сегмента – продажбите на нови и на използвани жилища.

Цитирам съобщение на Investor.bg:

Продажбите на нови жилища в САЩ се понижиха неочаквано през юли, отбелязвайки своето най-ниско ниво в исторически план, което подчерта за пореден път нестабилното състояние на американската икономика.

Покупките на новопостроени жилища през юли отчитат драстичен месечен спад от 12,4% до 276 хил. единици на приравнена към годишна основа база в сравнение с 315 хил. единици за юни.

Стойността им е най-ниската, откакто Министерството на търговията на САЩ започва да води статистиката през 1963 г. Продажбите се намират с 32,4% под миналогодишните си нива.

По-рано през тази седмица стана ясно, че продажбите на вече обитавани жилища са се свили също до рекордно ниски нива през юли. Данните са обезпокоителни, защото активността на жилищния пазар е сред водещите индикатори за възстановяването на икономиката.

Те показват, че потребителските нагласи за пазара на труд и икономическата среда в бъдеще се влошават, което възпрепятства покупката на жилище. От друга страна от продажбите на имоти зависят редица сектори в икономиката като строителството, продажбите на мебели и обзавеждане, агенциите за недвижими имоти и др.

Днешните данни изненадаха пазарните анализатори, които очакваха повишение до 333 хил. в сравнение с първоначално обявените за юни продажби от 330 хил. жилищни единици."

Това ли е дълго пропагандираното излизане от кризата? Това ли са зелените ръстове, които трябваше да ознаменуват ”гениалната” политика на разни шарлатани-монетаристи, практикуващи само разбираемата за ограничените им мозъци дейност по зареждане с хартия и мастило на печатницата за пари – единствено печеливша в едва кретащия механизъм на буксуващия реален сектор в САЩ.

Но да се върнем към данните по недвижимостите.

Въпросът е в това, че основната маса от покупките в този сегмент се осигурява не от най-богатите купувачи, но от тези, които живеет на заплати, а не разчитат на доходи от собствен бизнес. Сривове от порядъка на 27% говорят за рязко съкращаване в активността именно сред недотам богатите, които искат да купят първото си жилище (или да подобрят битовите си условия, продавайки първоначалния си дом).

Това изсипване в пропастта означава само едно – че е стартирало съществено съкращаване на заплатите и на количеството работни места, както и апокалиптично падане нивото на оптимизма сред работещите. Тоест, дълбоки проблеми в реалния сектор на икономиката.

Откъде пък се появиха тези трудности? В нормална ситуация, проблемитете би трябвало да нарастват плавно и постепенно. Един е въпросът да наблюдаваме равномерно падане от по 2% за месец, а съвсем друго - 12%, съответно 27% месечно, каквото се случва пред очите ни?

В продължение на почти две години американските власти активно напомпваха финансовия сектор с ликвидност (с около 1% от БВП за месец). Това значително превишаваше възможностите за ръст на реалната икономика (която, между другото, падаше през цялото това време) и излетите пари трябваше да се концентрират в други точки.

Не вървяха и нещата с предоставянето на нови кредити (в условия на ожесточаване на банковия контрол домакинствата трудно получаваха нови заеми, а отгоре на всичко не беше ясно какво да се прави с вече взетите, но трудни за връщане, което в пълна степен важеше и за корпорациите). Оставаха само спекулативните пазари.

В резултат, растяха цените на борсовите стоки – петрола и металите. Но компаниите от реалния сектор (и не само, тъй като стойността на електроенергията, например, зависи от цената на петрола) са принудени така или иначе да купуват тези суровини, което означава само едно – производствените им разходи непрекъснато растат.

Прехвърлянето им към потребителите е невъзможно, тъй като крайното търсене непрекъснато пада, затова повече (и по количество, и по стойност) просто няма кой да купи. Така че ръстът на разходите не можеше да бъде компенсиран от растеж на доходите.

За известен период "се затягаха коланите” в надежда за скорошен край на „рецесията”. Но през май илюзиите рухнаха, последва нова вълна от напомпване на ликвидност, цените на борсовите стоки отново се изстреляха...

И ето го резултата - компаниите от реалния бизнес започнаха да съкращават разходите си. Отново бе отбелязан ръст на безработицата и, изглежда, заплатите също бяха свити.

Да отбележим, че на последното заседание на ФЕД ръководителите му се отказаха да започват поредна вълна по „стимулиране” на икономиката, което предизвика истерия у финансовите акули. Но сега разбираме каква е причината за такова решение: днес паричните власти в САЩ съвсем не са готови да оставят реалния си сектор окончателно да пропадне.

Нещо повече, те решиха масирано да му помогнат. Преди няколко месеца от този блог беше предложена хипотеза за евентуална помощ към сектора по пътя на драстичното сваляне цените на петрола, но тогава очевидно американските власти не бяха готови реално да пристъпят към практически действия (да напомням ли, че стойността на петрола се намира под почти пълния контрол на най-големите задокенски финансови институции).

Днес цената му се формира на чисто спекулативния пазар на нефтените фючърси и значително превишава равновесните по търсене/предлагане стойности, гравитиращи около 40$ за барел.

Нееднократно от това място беше подчертавано, че има ясен критерий за начало на манипулациите, насочени към понижение по световните цени на петрола и това е съотношението между стойностите на неговите основни сортове. Ако „Light” и „WTI” станат устойчиво по-евтини спрямо европейския „Brent” (с по-лошо качество), това означава, че цените на суровината със сигурност ще падат устойчиво в бъдещ период.

И какво виждаме в последните дни? „Brent” отново стои отгоре и хоп, цените като цяло потеглиха надолу, при това с повече от 10% - от нива около 80% до малко над 70%. И което е характерно – процесът започна още преди на обществеността да бъдат обявени данните по пазара на недвижимостите, демонстрирали цялата сериозност на положението с реалния сектор в страната (властта винаги знае предварително и много повече от това, което пуска като информация за широка консумация).

През май Бернанке успя да укроти поредната дефлационна вълна. Но това беше постигнато на твърде висока цена – за сметка рязкото влошаване състоянието на реалния сектор. Сега ще се наложи ситуацията отново да бъде „оправяна”, но това от своя страна ще означава, най-вероятно, мощно сгромолясване на финансовите пазари още в началото на есента.

Общата тенденция към по-нататъшно задълбочаване на кризата е налице. Какво ли допълнително ще поискат от своя еничар неговите патрони, ми е трудно да съдя. Но със сигурност българският народ скоро няма да се отърве от родоотстъпниците, готови за някой и друг милион да продадат всичко, до което се докопат, включително и Отечеството си.

А ние сме наивници (във всички значения на тази дума) и още дълго време ще продължим със зяпнала уста да слушаме проповедите на разни мисионери, докато най-накрая не се намерят достатъчно хора, които да осъзнаят, че нашето добруване е в собствените ни ръце.

Другото е само гола демагогия!

 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - МК
26.08.2010 10:13
За Емисарят на Световната банка е ясно. Той от там си е изкарвал хляба /вземайки от устата на гладуващите в Африка и Азия/. За него съвест и морал не съществуват. Той наистина е еничар на тази институция. Но доколко е български "българският Ивайло? И дали това, което прави е от наивност? Мисля че не е. Той отдавна не е българин /в смисъл, че не работи за благото на България/. Тези негови визити в САЩ, идването на шефа на ЦРУ в България, изявлението Му, че него повече го интересува мнението на шефа на ЦРУ отколкото това но българския президент и още много други показват само едно - това не е случайно. Той е поставен тук от САЩ и действа 100% за техните интереси /спомнете си и отношението Му към енергийните проекти/. Всичко това показва, че Той действа в пълен синхрон с Емисарят на световмния финансов капитал. Кой на кого е началник - Той на Емисарят или обратното не се знае и не е толкова важно. Важното е, че техният общ началник, чиито заповеди изпълняват безпрекословно е извън България и Европа и не се ръководи в действията си от интересите на Европа, а още по-малко на България
цитирай
2. rakurs - Директната атака на еврото не се получи,
26.08.2010 11:12
сега се залага на обходни варианти и срив на малките икономики.
цитирай
3. krizata - Рубини: Растежът на щатската икономика за тримесечието ще е доста под 1%
26.08.2010 11:46
http://www.investor.bg/news/article/104677/337.html
цитирай
4. анонимен - DDD
26.08.2010 20:51
Китай, а след него и Русия, Бразилия, Япония се ориентираха към замяна на техните резерви от държавни облигации на САЩ /в USD/ към покупка на такива в евро. Ако беше продължил този процес, щеше да доведе до нов тотален срив на американската икономика. Затова САЩ започнаха атака на еврото с цел да го сринат или най-малкото да подкопаят силно доверието в него.
цитирай
5. proffalion - Май пак се качихме на обречен кораб - ЕС
27.08.2010 14:11
http://www.argumenti.ru/toptheme/2010/08/71151/
http://www.argumenti.ru/toptheme/n252/73790/
цитирай
6. pitashtia - Финансовите войни са следствие
30.08.2010 02:54
Кризата ще продължи следващите две или три десетилетия. Причините са в структурната неустойчивост, която не-може да са компенсира с финансови инструменти и липсата на политическа воля за промяна в елита.
Срастването на икономическата и политическа власт в най -могъщата във военно отношение страна, търсенето и създаването на врагове и основания за господство и разходи за отбрана, всичко това ще продължи, уви, и не е ясно как ще свърши. Със сигурност обаче, ще има извиване на ръце и опит проблемът да се реши със сила. Въпроспна време е, защото долърът неможе по-вече да играе ролята на световни пари, нито САЩ на световен полицай.
цитирай
7. анонимен - Вманиачено
30.08.2010 15:49
Трябва да отбележа, че ме натъжиха симптомите на шизофрения в статията:

1. Неразумно е да се предположи, че Бернанке или който и да било директор на Фед ще чете този блог, дори за секунда. Обратното е много реалистично - те дори не си мислят, че има такъв блог.

2. Неудобното на такива статии е, че, например днес излязоха данните за БВП на САЩ и той е нарастнал с повече от очакванията. Та има обективен признак за излизане от кризата, в никакъв случай не за нейното задълбочаване, както авторът сам се подлъгва в статията.

3. По принцип има някои разумни връзки в анализа... Но няма нужда да се противопоставя финансовия на реалния сектор. Това изяде главата на българските емисари, включително и на такива икономисти като автора.
цитирай
8. анонимен - MK
31.08.2010 15:17
Кризата ще бъде продължителна. Най-вероятно ще има втори тур /W -образна/, аможе и повече резки спадове. Не се хващайте на "данните" на официалната статистика. Те не са точни и са манипулирани. Самият факт, че всеки месец преразглеждат данните за предишния в посока към намаление, за да се регистрира някакъв растеж на месечна база говори достатъчно. Освен това разлика от 0,5%-0,8% може да се докара и със стъкмистика.
Кризата е много дълбока именно поради разрива на финансовия с реалния сектор. Който не го вижда това нещо и си мисли, че някой умишлено противопоставя тези сектори много греши. Финансовият сектор се е откъснал от реалния, по-точно т.нар. инвестиционно банкиране. Това са вторични финансови инструменти, които се емитират от банките и имат съвсем самостоятелен живот на борсите, напълно откъснат от реалния сектор и от предмета, за който първоначално са емитирани тези книжа. Затова във финансовата сфера се въртят инструменти за суми десетократно по-големи от стоките в икономиката. Този огромен дисбаланс може да се урегулира по два начина: Хиперинфлация, която ще обезцени парите и финансовите инструменти, като ги сведе до нивата на наличните стоки и услуги; бавно и постепенно и мъчително извършване на този процес, през който период производството ще стагнира или ще се увеличава бавно, докато се запълни дисбаланса.
Хиперинфлацията е неизгодна за банките и играчите на фондовите борси, защото ще доведе до огромни техни загуби /на финансови активи/. Затова те предпочитат втория, бавен и постепенен вариант.
За реалната икономика е по-изгодно всичко да се разреши бързо чрез една хиперинфлация. Тогава само за няколко месеца нещата ще си дойдат на мястото, излишните финансови средства /без реално покритие/ ще се обезценят. След това банките ще започнат да финансират реалния сектор и нещата ще си дойдат на място много бързо, верно с цената на огромни загуби за финансовите акули, но и за обисновените хора, които разчитат на работата си, за да съществуват.
цитирай
9. анонимен - МК - продължение
31.08.2010 15:19
Засега явно надделяват банките и финансовите спекуланти, затова този процес се развива по втория сценарий - бавно, мъчително и на приливи и отливи.
цитирай
10. анонимен - СЗ
31.08.2010 17:05
Хиперинфлацията има и друга страна - международна. Доларът е световна валута. Една негова хипер обезценка, освен че ще причини огромни загуби на държавите, които държат огромна част от своите резерви в долари, ще доведе и до масово бягство от долара, а с това ще се сложи край на неговото функциониране като световна валута. С това окончателно ще се разпадне Бретън-Уудската валутна система, създадена в края на II-та световна война. Британският паунд отдавна не функционира като резервна валута. Сега в това положение ще бъде и щат. долар.
Отпадането на долара като световна валута ще има огромни негативни последици за самите САЩ. В момента американците консумират два пъти повече, отколкото произвеждат, благодарение на узаконеното положение на долара като основно международно платежно средство. С напечатаните доларови банкноти, които нямат абсолютно никакво покритие, нито в ценни метали /САЩ се отказаха официално от деноминация на тяхната валута в злато още през 1973 г. по време на петролната криза със страните от ОПЕК/, нито в стоки или услуги, с тези хартийки без никакво покритие американците купуват по целия свят реални стоки и услуги. Затова най-доходният отрасъл на тяхната индустрия от създаването на Бретан-Уудската система е печатането на долари. Ако светът избяга от долара, това ще означава че американците вече няма да могат да купуват стоки и услуги по света със своите хартийки, защото другите държави няма да ги приемат. Само от това стандарта на американците ще падне наполовина, което според много анализатори ще доведе до вътрешна революция /защото американците от години са свикнали да живеят охолно/ и разпадане на САЩ. Северните индустриално развити щати вероятно ще се обособят в отделна държава. Южните могат да се разпаднат на няколко държави. Аляска ще бъде друга държава, която не дай си боже може да поиска отново да се върне към Русия /в Аляска и досега живеят много хора със славянски фамилии, които помежду си говорят на руски/.
цитирай
11. анонимен - СЗ - продължение
31.08.2010 17:09
Апропо, това е и отговор на всичките приказки, че американците дължат високия си стандарт на това, че мното работят /разбирай - другите нации са мързеливи/. Ако се изчисти влиянието на долара като основна световна валута в сатдарта на американците и остане само това, което те реално са заработили, ще се види, че те имат по-нисък стандарт от европейците .
цитирай
12. proffalion - @ 7 анонимен - Вманиачено
31.08.2010 20:28
Ето ти мнението на още един „шизофреник“ , но поне той с това което е направил ще остане завинаги в историята , и няма да е зле Бернанке (Бени хеликоптера) да го прочете , макар че едва ли вече има някъкъв полезен ход , който може да се направи .

http://slon.ru/articles/420240/
цитирай
13. krizata - Уважаеми proffalion,
31.08.2010 21:01
Предпратката Ви дава наистина интересна гледна точка върху протичащите процеси. За съжаление, както Хазин ми разказа, в същото издание шевства монетаристката трактовка на събитията и маргинали като Михаил Леонидович стоят в забранителния списък на автори, недопускани за публикуване.
Поздрави!
цитирай
14. krizata - Парадоксите на кризата - бездомни на BMW
31.08.2010 22:29
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-73290095.html

http://business-gazeta.ru/article/28206/14/

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825480
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев