Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2010 14:07 - Re: КОНЦЕПЦИЯ за Ревалвация на българския Лев (скрита Девалвация).
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 5341 Коментари: 19 Гласове:
7

Последна промяна: 22.10.2010 14:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Във връзка с все по-ескалиращият "ПАРАД НА ДЕВАЛВАЦИИТЕ" или както отскоро в мейнстрима стана популярно като "ВАЛУТНИ ВОЙНИ", си позволявам отново да публикувам предложената преди година и половина  КОНЦЕПЦИЯ за Ревалвация на българския Лев (скрита Девалвация).

Тогава за родните политици тези предложения изглеждаха като форма на бълнуване.

Дали днес същите биха разсъждавали по този лекомислен начин? Това е важен въпрос, тъй като за широката общественост трябва да е ясно, че не всички българи "я карат през куп за грош", а има и сънародници, които непрекъснато търсят алтернативи - засега успешно заглушавани от официозните икономисти и техните клиенти - властимащите политици.

Така че, ако и на Вас някой Ви подхвърли, че Вашата истина е излишна, не се поддавайте на внушенията му, а се борете докрай за своята правда - рано или късно времето ще се произнесе категорично в едната или другата посока, както стана и в конкретния случай.

А ето и целия текст на Обръщението от 28.06.2009 г. (наличие на копие с нотариална заверка на датата) и по-късно публикувано на блога krizata.blog.bg на дата 07.12.2009 г.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
КОНЦЕПЦИЯ за Ревалвация на българския Лев (скрита Девалвация).

Изложената Концепция бе връчена за разглеждане (на когото трябва) в края на месец юни 2009 година. Тъй като времето показа, че тя не е интересна в качеството си на основа за практическа работа, си позволявам да я публикувам на блога си.


КОНЦЕПЦИЯ за Ревалвация на българския Лев
До съотношение 1 евро = 1 лев


 

България, като част от глобалното стопанство, е на прага на криза, която светът не е познавал до момента. Мащабите на кризата са такива, че скоро ще се постави въпроса за целесъобразността от съществуване на цивилизационната парадигма, в рамките на която светът се е развивал в последните векове. В такава ситуация, за България е изключително важно да влезе подготвена в предстоящите тежки времена, за да използва по максимално добър начин своя капацитет за справяне с тежки ситуации и икономически катаклизми.

Страната ни се намира във валутен борд, което предполага фиксиран курс на лева спрямо еврото. Разбира се, в условията на криза слабата ни икономика се нуждае от девалвация, а не от ревалвация. Точно заради това, в изложената концепция става въпрос за въвеждане на система от бонове, което е скрита девалвация, като от друга страна народът получава силен лев за битови нужди и за самочуствие. По този начин дефакто се въвежда втори български лев, скрит под названието Бон, с който ще е много по-лесно да се регулира пазара при очакваните тежки времена. Това е необходимо да се направи, тъй като според закона за Валутния борд, паричната маса в страната трябва да има строго ограничени и неизменни параметри.

Ревалвацията трябва да бъде осъществена чрез еднократен акт, най-добре е това да е в началото на новата календарна година.

Предимства:

1)      Първоначално увеличаване почти два пъти на доходите на гражданите и фирмите, получаващи приходите си в български левове. По този начин средната заплата за страната ще се фиксира до около 500 – 550 евро.

2)      Чрез допълнително въведените инструменти (бонове) ще се стимулира рязко дейността на българските износители и ще се ограничи вноса на чужда продукция, което допълнително ще стимулира родните производители за развиване на производство в страната.

3)      Рязко ще намалеят задълженията на гражданите и фирмите, получили кредити в евро и долари, което ще даде допълнителен инвестиционен ресурс за развитие на българската икономика. Тази стъпка ще намали огромното бреме пред стопанските субекти, които в момента са на границата на банкрута, заради непосилните задължения във валута, които са принудени да обслужват.

4)      Ще се повиши производителността на българската икономика

5)      Ще се даде възможност и предпоставки за реализиране на ЦЯЛОСТНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ В ДЪЛГОСРОЧНА ПЕРПЕКТИВА

 

 

Технология на функциониране на инструментариума на боновете:

В условията на тежката (и в перспектива продължителна) икономическа криза вносителите ще са задължени да внасят в т.н. Кризисен фонд по 1 бон за всеки лев (евро) внесена продукция.

От друга страна износителите ще получават от същия Кризисен фонд по един бон за всеки лев (евро) изнесена продукция

Вносителите ще могат да се снабдяват с бонове по различни канали:

-          от централната банка

-          от вторичния пазар на бонове

-          от износители, които притежават бонове

Износителите, както и всички, които притежават бонове, ще могат да покриват всичките си задължения към държавата чрез тези бонове (включително по данъци, соц. осигуровки и т.н.)

Допълнителни действия, които да бъдат предприети във връзка с въвеждането на мярката:

-          изграждане на изнесени пунктове на данъчната администрация на всички КПП по българските граници за стриктно контролиране на потока от стоки и услуги влизащи или напускащи територията на държавата. Тази мярка е необходима за избягване на фиктивния износ на продукция, както и за недопускане на нелегален внос на чужда продукция. Особено внимание трябва да се отдели по отношение на туристическите потоци от български граждани, напускащи страната с цел туризъм.

Описаната мярка ще даде мощен стимул за развитие на българската икономика, ще създаде условия за съхраняване и разширяване производството на българските производители и износители, ще увеличи самочуствието на българските граждани, ще даде възможност на държавата да осъществи широк кръг от социални програми за поддържане на различни слоеве от населението.

Ако бъдат приети последващи мерки за осъществяване на ЦЯЛОСТНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКАТА В ДЪЛГОСРОЧНА ПЕРПЕКТИВА, България ще може да постигне, в обозрими периоди и въпреки кризата, едно първоначално стабилизиране на ситуацията, което да бъде предпоставка за по-нататъшно балансирано развитие на националната икономика.

 

28.06.2009 г.



Тагове:   концепция,


Гласувай:
7



1. karambol5 - Това ми звучи като единственият ...
22.10.2010 15:16
Това ми звучи като единственият възможен изход от състоянието , в което се намираме в момента !
Този ,който трябва да се вземе връце и да направи каквото трябва !
цитирай
2. krizata - Уважаеми karambol5,
22.10.2010 15:28
Надеждата умира последна... Дано някой, някъде се сети, че без народа, властимащите няма да могат да богатеят, така както толкова им се иска!
цитирай
3. karambol5 - Уважаеми krizata, тиквени глави ...
22.10.2010 15:38
Уважаеми krizata , тиквени глави винаги ще има . И само от тях си зависи дали ще станат за храна на прасетата или ще светят като фенери в тъмнината !
цитирай
4. анонимен - Щатите си обезценяват валутата, ...
22.10.2010 18:05
Щатите си обезценяват валутата, Китай се опъва да оскъпи юана, само ние пак ще сме откриватели на топлата водичка... Е не е истина!
Може ли да ми съобщите кога ще се случи този фокус, за да си обменя еврото за левчета преди туй.
цитирай
5. анонимен - до когото трябва
22.10.2010 18:15
....Особено внимание трябва да се отдели по отношение на туристическите потоци от български граждани, напускащи страната с цел туризъм....

и как ще го постигнат туй чудо?

......Вносителите ще могат да се снабдяват с бонове по различни канали:
- - от вторичния пазар на бонове..............

пак спекулантите на далавера!


.........ще даде възможност на държавата да осъществи широк кръг от социални програми за поддържане на различни слоеве от населението......

пак ще правим преразпределение на благата!
цитирай
6. krizata - до 5,
22.10.2010 21:49
Започвам отзад напред:
1.) Дори робовладелците са хранели своите роби, а Вие искате само да лапате, да лапате... А ако Ви приседне кой ще Ви удари по гърба, за да може костта да изкочи от гърлото Ви?
2.) И от къде се взеха Вашите спекуланти, след като и търсенето, и предлагането ще са в достатъчни количества?
3.) Това е наистина елементарна мярка, без при това да се налага държавата да облага луксозните Ви имоти, за да финансира стартирането на мероприятията.
Поздрави!
цитирай
7. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
23.10.2010 09:59
Досега бях чул (и чел) за изкуствено (естественото си идва само) сваляне на курса на дадена валута. НО за изкуствено вдигане????? Да приемем хипотетично, че това се случи. Освен, че ще видим ИРМ 2 точно никога имам и още едно питане. Мислите ли, че това ще ни направи 1.98 пъти по-работни? И кой ще спре монополистите да направят цените двойни? (не ми казвайте, че държавната регулация ще свърши работа, никъде не можа да го свърши, даже в такива държави като Германия и Италия - справка, рязкото вдигане на цените при преминаване към еврото.)
Не могат да се прескачат епохи в икономиката, уважаеми г-н Хитов, няма как. Освен, че ще убиете износа - нещото, което ще ни извади от кризата, с това предложение ще убиете и малкото доверие на финансовите институции , което пък ще ни изхвърли съвсем от играта.
Предложението е не само неуместно, то е вредно. Стискайте палци (и зъби) да приемем еврото по сега фиксирания курс. Натам ще е по-лесно.
поздрави
цитирай
8. krizata - Уважаеми Алекс,
23.10.2010 10:58
Интересни са споровете с Вас, но уви, и малко безсмислени. И това е така, тъй като нито веднъж Вашите прогнози не се сбъднаха. Напълно осъзнавам, че това никак не е Ваша персонална вина. Вас са Ви учили на нещо, Вие сте възприели по един изключителен начин всички постулати на Вашата икономическа религия и оттук насетне с пълно право сте се считали за завършен специалист във Вашата област. Но тук има едно малко уточнение: тази икономическа парадигма, в рамките на която Вие и Вашите колеги сте работили през целия си съзнателен живот, вече обективно приключи. За всеобщо съжаление Вашите идоли не желаят да признаят публично своя провал, с което само засилват още по-силно към пропастта колата, която сте им поверили да управляват. Има такива шарлатани, които правят кариера на гърба на човешкото доверие и Вашите гуру са точно от този сорт - хора, които най-нагло и до днес лъжат верните си последователи, сляпо вярващи във всяка тяхна дума.
А по конкрентите въпроси: Не виждам защо толкова Ви е притрябвало ИРМ2 и еврозоната, дано докато ни вкарате там самото евро да не се е разпаднало на съставните си части.
Знаете, че българите не са по-мързеливи от всеки бургер. Вашият пример (както и моят - извинявам се за самохвалството) го потвърждават. А статистическата величина Производителност на труда е толкова лесно манипулируема, че мисля, не си струва подробно да я обсъждаме. Все пак ще Ви дам кратък пример по въпроса: Ако Вашият банков служител преведе едни 10 хил. долара до македонския Ви партньор и обработката на платежното отнема 10 минути, а г-н Смит от САЩ за същите десет минути обработи превод от 10 млн. от една на друга сметка работата е една и съща - българинът не е бил по-муден, нали? Само че статистиката отбелязва хилядократно по-ниска производителност за нещастния Ви банкер, само заради това, че в платежното си сте сложили с три нули по-малко от американския си колега.
По повод прескачането в епохите също не съм съгласен, защото последните двадесет години в посока пазарни реформи нагледно доказаха, че една държава, намираща се над средното европейско равнище, без проблеми може да бъде върната с цели епохи назад и това да не прави впечатление на никого. По-грандиозен проект за разрушаване на нещо вече изградено аз не познавам, сигурно поради личната си ограниченост. Ако Вие се сетите, бихте могли да го споделите с нас!
Поздрави!
цитирай
9. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
23.10.2010 11:24
Такааа... започвам отзад-напред.
За мое голямо щастие напуснах банковия сектор през 2008 година имено поради несъгласие с висшето ръководство и акционерите. Не бях съгласен с начините, методите и въобще всичко, кето правеше т.нар кредитен балон. Дори аз пуснах лафа (популярен и досега в банковите среди), че е опасно да си загубиш личната карта - не заради друго, а защото , ако я намери банкер, ще ти я върне я с кредитна карта, я с потребителски кредит.
Затова смених и бранша (с друго парче от финансовия сектор).
Относно производителността - ами не сме по-производителни, какво да се прави. Това, че 2-3 % от рабтещите са съвестни и наистина работят здраво (както ние с вас) изобщо не подобрява общата картинка. Миналата седмица бях в един от големите спа-хотели във Велинград и направих сравнение с подобен клас хотел (като обслужване) в Чехия (Прага). Нищо общо, честна дума. 2 пъти повече персонал - 4 пъти по-лошо обслужване.
Относно епохите - продължавам да твърдя, че социализмът е връщане към феотдалното, а не по-висш строй от капитализма. И че трябваше да си отиде. Само дето го направи късничко))))
Относно икономическите теории - да, света се промени. И аз се променям. Само идиотите (сори за израза) остават с непроменено мислене и мнение. А ИРМ 2 ни трябва както въздуха и слънцето на всяко живо същество))) Не за друго, а за да няма опасност някакви малоумни леви популисти да гръмнат борда. Аз прекрасно помня времето на Виденов и не искам да се връща. Подозирам, че и вие не искате)))

поздрави
цитирай
10. анонимен - Бай Милан
23.10.2010 19:12
До колкото си спомням по времето на Бай Тошо имаше нещо такова- имаше нормален лев за вътрешна употреба и валутен лев, който се се контролираше стриктно.Според мен това работеше добре.
Ако разбирам правилно гн. Хитов предлага да се създаде двойна валута, за да се заобиколи валутният борд. Това действие е много смело за наште политици. Те нямат топки за такова нещо. Писал съм и преди -
Политическата класа у нас може да извърши нещо полезно за България само чрез натиск от долу.
От друга страна "ножът е опрял до кокала" в развихрилата се по целия свят валутна война /парад на дефлацията/ ,валутен борд е направо убийствен за остатъците от българскакта икономика, както и приемане на Еврото има същия ефект.
Такива откровенни малоумщини могат да се родят единствено в нечий непроветрен монетаристичен мозък.
Алексчо, много добре си направил, че си напуснал банковия сектор- там бъдеще няма/както и финансовите измишлъотини/ Един съвет от Бай ти Милан
Насочи се към селското стопанство. Сади чушки и домати. Там близо до Земята ще ти се изяснят основни житейски ценности и да се надяваме че ще се оттърсиш от монетаристичните си заблуди
цитирай
11. krizata - Поздрави за бай Милан! Отдавна не ...
23.10.2010 21:44
Поздрави за бай Милан!
Отдавна не бях те чувал, приятелю!
Признавам, че вече започваше да ми липсваш!
цитирай
12. анонимен - 10. анонимен - Бай Милан
24.10.2010 10:12
уважаеми бай Милане, очевидно икономическите ви знания се крепят на Капитала и на Кратка история на ВКП(б), но - повярвайте ми - тези книжки не могат да дадат цялостна картина на ситуацията, нито за панацея за излизане от кризата. Заобикаляне на валутния борд означава само едно - убийство на икономиката ни. Подозирам, че тайната ви мечта е да прегърнем голямата руска мечка (бивша съветска) и да се разплащаме с рубли. Приемането на еврото и спазване на финансова дисциплина е единственото решение - без значение дали си монетарист или антитакъв.Държавата не трябва да печати безразборно пари, нито да налива в малоумщини. Един пример от вчерашната преса - БАН (дето реват за пари на умряло) дават под наем земи и сгради от 0.02 лева до 0.006 лева на квадрат. Познайте къде отива разликата. Или здравната реформа - пишат операции като бесни, само дето пациентите не знаят, че са били оперирани. Ако това е мечтата ви - да бъдем като гърците (най-големите измамници във финансово отношение), то моята е да имам нормална държава, която работи, произвежда и получава толкова, колкто е заработила.
Относно селското стопанство - проблемът е, че ако отида там пак ще съм по-добър))) Само дето тоя с лопатата не може да върши моята работа.
Не приемайте тезата ми за защита на Дянков. И аз не одобрявам много от нещата, които прави. Но в същото време трезво преценявам, че това е най-малкото зло. Защото ако се върнат Тройните крадци - жална ни майка.
поздрави)))
цитирай
13. анонимен - Въпреки, че не ми е много симпатичен ...
24.10.2010 21:37
Въпреки,че не ми е много симпатичен Алекс е прав в горните си заключения.
цитирай
14. krizata - По повод нападките на Алекс срещу скромния бай Милан,
24.10.2010 22:25
Уважаеми Алекс,
Не съм адвокат на бай Милан, но трябва да отбележа, че не е задължително той да е чел Маркс, нито сложните партийни книжки на разни ВКП (б), за да има собствено мнение по едни или други въпроси.
Това, че Вие Алекс, се изказвате абсолютно неподготвен по много от икономическите теми не означава, че трябва да бъдете атакуван на лична основа, с намеци за едни или други пропуски от общото Ви интелектуално развитие.
Смятам, че като един достатъчно интелигентен българин, от години живеещ в емиграция, бай Милан има прекрасната възможност да анализира ситуацията както по света, така и у нас.
Предполагам, че бай Милан няма да има нищо против аз също да дам мнението си по повод на нападките срещу него, още повече че те наистина изглеждат съвсем не на място, в светлината на всичко, случващо се около нас. Помня добре как Алекс се изявяваше като върл апологет на Дянков и днешното съмнение по отношение на неговия съидейник показва едно сериозно израстване - а Алекс е само в началото на пътя по прозрението.
Валутният борд отдавна уби икономиката ни. Това че няколко хиляди българи се възползват от надценената валута за пътуване в чужбина не означава, че стопанските ни агенти се радват на това, че родната ни продукция става все по-неконкурентоспособна на външната. Отдавна вече стана по-изгодно да внасяме картофите си от Франция или Холандия и това е точно заради хиперстабилният ни валутен курс, който се държи вече 13 години. А пък тогава се случиха едни други неща, които за човек извън кухнята е трудно да разбере. Само ще напомня, че всекидневни вливания на валутния пазар от порядъка на 10 млн. в рамките на месец-два от външни заинтересовани субекти могат да преобърнат каруцата на всяка малка страна като нашата. Все пак, глобалните интереси не са лъжица за нашата уста, затова е по-добре да спрем дотук с тази тема.
Като не трябва да се печата, защо държавата САЩ прави точно обратното на Вашите рецепти, изкупувайки боклук на напълно прилични цени. Това е все едно Алекс да отиде на сметището в Суходол и да започне да изкупува от клошарите изхвърлена бяла техника на магазинната й цена. Ето това прави ФЕД вече трета година и никой не казва, че това е огромен проблем, но когато някоя страна от периферията не влезе в рамките на прословутите три процента бюджетен дефицит, тогава се чува вой до небето. Днес на всеки вкаран долар в бюджета от данъци и други стандартни източници, американската хазна заема долар от централната банка, за да финансира разходите за своите дейности. За американците може, а за другите не може! Кой го решава това? Нали Хитлер отдавна е победен? Нали няма расова дискриминация?
БАН дават на безценица, защото на всяко ниво в държавата ни това са правилата на играта и други няма. Преди две десетилетия БАН нямаше подобна практика, повярвайте ми. За съжаление, друго е жалко, че днес се налага да се отдават тези площи, защото сега те на никого не са нужни - факт е, че вече няма българска наука - т.е. интерес за приложение на нейните достижения в практиката.
Понятието здравна реформа има ли за Вас някакъв смисъл. Що за животно е това и как Вие бихте го описали? Това е като да реформираш Мерцедес и да го правиш насила Трабант, защото точно това е издевателството, което се опитаха да направят с нашата здравна система. Опитите ще продължават, бъдете сигурен, докато и последните живи темели не бъдат изтръгнати от системата, дръзнала да осигурява безплатно здравеопазване на цял един народ, при това на наистина световно ниво. Но пък Хаити е непрекъснато в новините, за да напомня постоянно на властимащите, че имаме още много да направим, за да достигнем техния стандарт на живот.
цитирай
15. proximus - Не знам защо валутния борд трябва да ...
24.10.2010 23:56
Не знам защо валутния борд трябва да убива икономиката ни. Държавата ни от много години насам стимулира ниското заплащане на населението, с цел икономиката да е "конкурентоспособна". Факт е че реалната ни средна заплата е една от най-ниските в ЕС. Но икономиката ни така и не стана конкурентоспособна. Причините ? По чисто балкански, много от хората с успешен бизнес предпочетоха да си накупят по един или повече апартаменти, кола за тях и за жената, вместо да реинвестират печалбите (плод и на евтината работна ръка) в нови технологии, обучение на персонал, развитие и откриване на нови работни места. Факт е че за 20 години не се пръкна нито една силна българска компания, водеща в производстовото на "еди какво си".
Факт е и друго, че за 20 години на населението на тази страна й е писнало да работи за средната раб. заплата и като следствие или имгрира или бачка точно толкова за колкото му плащат. Даже и по-малко. Ей ви на и причини за "ниска произвдодителност на труда".
И за вноса на гръцките картофи и нз какво си още. Ами ще ни заливат с евтини субсидирани картофи, домати, краставици и т.н. докато земеделските производители не излязат от соц. мисленето си. Всеки прави нещо сам си, гледа нещо за себе си, после ако може го продава хленчейки че едва си покрива разходите. Така ще е докато не започне едно обратно окрупняване на земеделските стопанства. С работещи мениджъри които най-накрая да тръгнат да използват евро фондове и субсидии по предназначение, а не за схеми.

И според мен валутния борд е най-малкия ни проблем. На калпавата ракета и космоса й крив... такава е нашата работа.
цитирай
16. анонимен - Бай Милан
25.10.2010 01:10
Алекс, аз нямам икономическо образование, но като чета какво пишеш не вярвам и ти да имаш.
Именно възможността да девалвираш собствената си валута дава известни предимства и прави собствения износ по- рентабилен. Това е което в момента правят почти всички държави /Парад на девалвацията/Не казвам че това е най- умното решение, но е още по- глупаво е когато всички девалвират валутите си ние да стоим втренчени в пъпа си / валутния борд/
Поддържането на борда влече България към катастрофа. Приемането на Еврото ще има същият ефект. Слава богу че това не зависи от нашите политици, а на западните срани въобще не им е до нас.
Гърция е типичен пример за пораженията, които непремереното приемане на евро може да донесе.Приемайки евро Гърция а и другите страни от ПИГС загубиха естествената си защита/чрез девалвиране на националните валути/ срещу по- силните икономики /Германия,Франция/.
Това което им остана да правят за да поддържат своя стандарт на живот беше да взимат заеми, в това число и чрез финансови машинации.Любопитно е да се отбележи голямото участие на инвестиционните банки от уолт стриит на първо място Голдман Сакс, в тези машинации /финансови измами по Алекс/
Алекс, съвета ми да се обърнеш към селото/природата/ беше добронамерен. Има голямо щастие в това да създадеш нещо със собствените си ръце, нещо което ще ползуват и други.
Финансовият сектор е обречен. Когато депресията отмине, банковият и финансов сектор ще бъдат свити до дейности обслужващи реалната икономика и нищо повече.
Това означава- скучна монотонна канцеларска работа, нормална чиновническа заплата и никакви бонуси

ПП. Гн Хитов, Благодаря за топлите думи
цитирай
17. анонимен - Пълна идиотия е девалвацията да ...
25.10.2010 22:02
Пълна идиотия е девалвацията да решава някакъв проблем. Тя е като действието на аналгина ,спира временно болката но заболяването остава
цитирай
18. анонимен - уважаеми бай Милане
25.10.2010 22:11
Позволявам си да отговоря първо на вас като се надявам да не се обиди г-н Хитов.
Относно образованието ми, ще се наложи да ми повярвате, имам повече от едно))) Но не това е интересното.
Да се девалвира валута е отдавна познат (и често използван) похват на иконмики, които произвеждат и изнасят крайни продукти, а не полуфабрикат. Япония е най-добрия пример. При повишаване на йената Националната банка на Япония играе срещу собствената си валута, защото без износ на автомобили и бяла техника... (знаете какво следва). Тъй като България засега е повече ишлеме и полуфабрикат (почти няма качествен краен продукт) , при една рязка промяна на курса би последвало отдръпване на всеки, позволил си да инвестира в държавата. Защото никой уважаващ себе си бизнес не обича резки промени. А това, в сегашната ситуация би било пагубно за държавата ни. Доколкото вие не живеете тук ви разбирам - за вас би било прекрасно с 20 долара (например) да изкарвате почивката си или да изпращате на роднини по 50 евро, което да ги прави богаташи в очите на комшиите. За мен, като избрал да си остана тук - това е престъпление срещу държавата и срещу такива кат мен, които се опитваме да я извадим от батака (извинявам се за патетиката). В този смисъл - оставането на борда и приемането на еврото е единственото възможно решение.
Ако към момента Гъргия не беше в еврозоната, пвярвайте ми, тази година бях там, тя щеше да бъде нещо като европейска Сомалия. Не трябва да се борим със силните икономики, уважаеми бай Милане, няма вече социализъм , забравете го. Трябва да участваме заедно в общия европейски пазар и да намерим там своето място. (апропо, скоро консултирах един сравнително млад човек, който прави бизнес тук, изнасяйки предимно за Германия, което идва да покаже, че не трябва да се воюва, а да се съюзяваме).
Няма такова нещо като обречен сектор, пък бил той и финансов))) Напротив, след кризата и той се нормализира, нещо, което винаги съм поощрявал.
А за селото - съжалявам, 4-то поколение софиянец съм...
цитирай
19. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
25.10.2010 22:12
тъй като утре ще ставам прекалено рано (командировки) ще ви отговоря или до края на седмицата, а ако не намеря време - през уикенда.

поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3840119
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев