Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2010 00:26 - Бандитизмът на ФЕД
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 3668 Коментари: 9 Гласове:
3

Последна промяна: 06.11.2010 23:45


Във вторник-сряда Централната банка на САЩ проведе поредното си заседание. То беше достатъчно важно, но резултатът се оказа твърде палиативен. Анализаторите очакваха, че ФЕД ще се съгласи да купи държавни облигации за 500 млрд. долара, но според утвърдената програма се предвижда да бъдат придобити 600 млрд.

Както следва от текста на заявлението, предвидено е новата програма да завърши към края на второто тримесечие на следващата година, т.е. може да се приеме, че ежемесечно ще бъдат изкупувани дългосрочни държавни ценни книжа за около 75 млрд. долара. Това се оказа по-малко от предположенията на експертите (които се надяваха на 100 млрд. месечно), но пък е за по-кратък срок.

Както обикновено, в заявлението си ФЕД обяви позицията си за цялостното състояние на икономиката, като сред основните проблеми отбеляза следните: нарастване разходите на гражданите за поддържане на жилищата, високо ниво на безработица, слаби темпове по ръстовете на печалбите, както и тежките условия за получаване на кредити. Освен това, растат разходите на компаниите за оборудване и програмно осигуряване, докато в същото време инвестициите са слаби. Некомфортна продължава да бъде ситуацията на пазара по строителството на нови жилища.

За отбелязване е, че в последните две седмици шансовете за отказ от решение за продължаване на програмата за „количествени облекчения” постоянно падаха. Непрекъснатите изтичания на информация за това, че емисията ще бъде продължена, предизвикаха сериозен ръст на финансовите пазари, в т.ч. на фондовите и евентуален отказ на ФЕД щеше да предизвика сериозно падане на всички индекси. В известен смисъл пазарните участници получиха необходимия им резултат чрез груб шантаж, но в крайна сметка е важен резултатът, а не методите за неговото постигане …

Макроикономическите показатели също „плачеха” за продължаване на стимулирането: ръстът на американската икономика за третото тримесечие достигна едва 0,5% (2% на годишна база), а нивото на безработица остава на достатъчно високо ниво. Така че централните банкери имат пълното основание да кажат, че действията им са изцяло предизвикани от обективното развитие на ситуацията.

В резултат от всичко това делът на Федералния резерв сред притежателите на държавни американски облигации ще нарасне и ще прехвърли 27% (в момента този показател достига 12,5%). Скептиците се опасяват, че такова увеличение ще се отрази негативно на кредитоспособността на държавата. „По-нататъшното изкупуване от пазара на държавни ценни книжа е сделка с дявола” – заяви по-рано президентът на ФРБ на Канзас Томас Хьониг, известен дисидент, който постоянно излиза с изказвания срещу емисионните програми.

Както е очевидно, действията на ФЕД ще доведат (вече доведоха) до по-нататъшно отслабване на долара и до ръст на суровинните пазари, което теоретично би трябвало да подобри състоянието на американските производители. Разбира се, проблемът има и обратна страна: емисионните потоци неминуемо ще попаднат на борсите (други алтернативи просто не съществуват – днес реалният сектор не дава печалби), което означава, че ще поскъпнат цените на борсовите стоки, в т.ч. на петрола и на металите, което ще увеличи разходите в реалния сектор. За американските компании сметките могат и да излязат на плюс, но за останалата световна икономика всичко това ще се отрази крайно неблагоприятно, тъй като представлява придърпване на чергата при постоянно падащо търсене.

Но в ситуацията е абсолютно неясно какво да се прави със същото това частно търсене. То пада, тъй като е невъзможно повече да бъде поддържано чрез кредитиране. Разбира се, процесът би могъл да продължава достатъчно дълго време, но трябва да е ясно, че цената на удоволствието е три трилиона долара годишно (отчитайки, че при падане на търсенето падат и доходите – 6 трлн.) или по друг начин казано поне 250 млрд. (реално около 500 млрд.) долара месечно. Трябва да се отбележи, че това е максималната разлика, която се достига чрез постепенното й нарастване за много поредни месеци, така че към днешна дата тези 75 млрд. може и да са достатъчни. Но при условие, че тук не се вземат предвид две обстоятелства: първо, съвсем не цялата сума ще попадне у потребителите и второ, паричните инжекции се отразяват негативно на икономиката, увеличавайки инфлацията (която обезценява цялото търсене) и разходите на реалния сектор.

Теоретически, единственият възможен вариант е за надуване на нови финансови балони за активи, с които разполагат домакинствата, т.е по недвижимите имоти. За да може, ползвайки се от ръста в стойността на активите си, собствениците на недвижимости да започнат да увеличават своите разходи. Вярно е, че и тук има един проблем: за да стане всичко това възможно, потребителите трябва да имат варианти за получаване на кредити.

Отново възниква голям въпрос… Проблемът е в това, че един балон на пазара на недвижимите имоти вече се спука и от тук насетне банките силно ще се съмняват дали да дават кредити само под залогови инструменти. А пък връщането на тези кредити ще е практически невъзможно, тъй като домакинствата са претоварени с по-рано натрупани дългове.

Фактически, за реализация на ръстове в съвкупното търсене е необходимо банките да се върнат към схемите за кредитиране, приети в периода 1981-2008 г., когато никой не се интересуваше от финансовото положение на заемополучателя, ако той предоставяше залог. Но днес всички разбират, че дори най-скъпият или стремително поскъпващ залог може бързо да загуби ликвидност, като този срок може да достигне до само няколко месеца след отпускане на кредита – вторичните балони обикновено „живеят” по-кратко от първичните.

Излиза, че решението на ФЕД няма никаква практическа полза, а само продължава агонията. Трудно е да се каже за какъв период, може би за година-две, но не повече. Тъй като не се решават никакви фундаментални проблеми, през това време няма да се наблюдава движение към подобряване на световната икономика, въпреки че в отделни сектори или страни временно може да се създаде илюзия за някаква стабилизация.




Гласувай:
3



1. krizata - Поръчано и платено: Оплюй го във форумите!
06.11.2010 18:21
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/11/06/porychano-i-plateno-opliui-go-vyv-forumite.103090
цитирай
2. анонимен - Владимир
06.11.2010 18:48
Привет г-н Хитов!
В интернет това е нормално. Да не говорим за останалите СМИ. В този блог все пак конструктивното мнение , концептуалните възгледи , т. нар. " работилница за идеи"вземат връх и нашите "наплашени" политици би трябвало , да четат.
Интервюто на Катрин Остин Фитц завършва с доста страшно предупреждение.
Корпорациите явно сбъдват лека- полека страшната приказка на Оруел.
Ще препоръчам този линк на Сергей Глазьев/ 02. 2009г./ , относно някои антикризисни мерки и колко от тях бяха взети в предвид у нас и в Русия.

http://glazev.ru/econom_polit/49/

цитирай
3. анонимен - Владимир
06.11.2010 20:25
http://bnt.bg/bg/news/view/40323/biznesyt_s_rusija
Евросъюза щял да стимулира
износа ни за Русия и ОНД/ ??/
цитирай
4. анонимен - Владимир
06.11.2010 20:33
http://rutube.ru/tracks/3740414.html?v=b06b2f9f134d45737c204b32ea689749
Коментар на Хазин текущите събития/ политика на ФРС и изборите в САЩ/

http://www.youtube.com/watch?v=XOrrEwtklSs
/ Хазин .Что будет с Европой? Първата
и другите две части/. Предполагам , че ще ви бъде интересно.
цитирай
5. krizata - Благодаря за подкрепата Владо,
06.11.2010 21:41
Страшно много ми помагаш, тъй като е изключително трудно да се поддържа един такъв блог, претендиращ за обективност, в морето от пропаганда и дезинформация!
Всеки, който споделя поне част от възгледите ми е добре дошъл да подкрепя и насочва в правилната посока верните читатели.
Поздрави!
цитирай
6. анонимен - Владимир
07.11.2010 16:33
Благодаря г-н Хитов. В първия ми коментар не се изразих ясно за нашите съфорумци . Исках да кажа , че критиките биват всякакви , не само "цветущи" епитети или аргументирани , разбира се оцветени с неподражаемия за нашите южни ширини темперамент и гореща кръв.Относно вискоия градус и квалификации , които съм си позволил в някои от по-предишните си коментари:
Нека не се остава с погрешното впечатление , че съм искал да принизя работата на сегашното правителство , премиер или да обидя големия брой симпатизанти
на управляващата партия и част от структурите й. Повдигнати са важни въпроси от тяхна страна, правят се опити за тяхното разрешаване , като се добави и лошата конюнктура в света/ може би е по-добре така , имат възможност за преоценка и ново начало/.Много по-страшни описания за личните качества и етика могат да бъдат прочетени за Великите личности в историята от техните съвременници.Хората така са устроени идеализирайки своите политици , футболисти , актьори, не допускат , че не могат да знаят всичко/ физически невъзможно/ , че са нормални хора и понякога " изпускат клапана " на напрежението. Голямото разминаване понякога между теорията и практиката ,с
които всеки един от нас се е сблъсквал в живота. Кризата , трябва да бъде приемана за ново начало и преосмисляне на определени постулати , а не за " канибалско говорене" ," злорадсва" срещу богатите , " садистична омраза срещу ЕС , САЩ или Русия"/ ??/,"партийни боричкания" или просто " кибици дето ще оправят света".Определени параметри не знае дори ФЕД.Затова научният подход в прогнозирането борави с приблизителни категории , условности, хвърляйки светлина в иначе труднообяснимият свят около нас/ не с кристални топки/.Накрая виждам ,че един виден събеседник в блога се е "намъкнал" в "суховатите"дебри на научната методология и хорово раздава атестации и има необуздана любов към метеопрогнозите.Вниманието му явно е насочено към красивите създания ,които ги правят достояние на всички нас/ има вкус/!!!
цитирай
7. анонимен - Бай Милан
07.11.2010 18:36
Задравейте всички,
следващите линкове са на интервюто на Алекс Джоунс с др.Пол Крейг Робертс- нещо като зам министър в министерство на финансите на САЩ по времето на Рейган.

1 http://www.youtube.com/watch?v=rTSEOaEkp68&feature=player_embedded

2 http://www.youtube.com/watch?v=ucCw4fgNFb8&feature=player_embedded

3 http://www.youtube.com/watch?v=P3eEWXC0kOw&feature=player_embedded

4 http://www.youtube.com/watch?v=K5myU-S2tNQ&feature=player_embedded

5 http://www.youtube.com/watch?v=i1XKQ0FEdbI&feature=player_embedded

6 http://www.youtube.com/watch?v=ybLx5HSqmKM&feature=player_embedded

7 http://www.youtube.com/watch?v=HF-nrijUfaM&feature=player_embedded

Веднага след изборите в САЩ Пол Крейг Робертс побликува статия в която излага своите виждания за ситуацията в САЩ. Много от нещата се припокриват с интервюто му пред Алекс Джоунс.

http://www.opednews.com/articles/1/The-Impotence-of-Elections-by-paul-craig-roberts-101103-8.html

цитирай
8. krizata - Страхотно е, че все повече хора се ...
07.11.2010 20:09
Страхотно е, че все повече хора се включват със свои "попадения" - интересни материали, които биха били любопитни и за други.
Благодарности и поздрави за нашия приятел от Чикаго бай Милан!
цитирай
9. анонимен - Project Venus
08.11.2010 10:52
Благодаря на всички вас, продължавайте с публикациите !!!
Чета ви редовно !!!
поздрави и успехи на всички!
И Бог да пази България и българите !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3841937
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев