Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2011 01:35 - Връщаме паричната система от Средните векове
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 2862 Коментари: 3 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ето и най-важното от света на бизнеса за изминалата седмица:

САЩ

- Върховният съд все пак удовлетвори иска на Bloomberg и накара ФЕД да обнародва детайли за спешните кредити от 3,5 трлн. долара (1 трлн.=1000 млрд.). отпуснати на банките от 2008 г. насам.

- Паричните емисии не спират, в играта се включи и Хазната, която иска да продаде по-рано купените от нея ипотечни книжа (MBS). Изглежда, че краен купувач на значителна част от този боклук ще бъде същият този Федерален резерв. Казано по друг начин, Министерството на финансите е намерило нов начин да замени мъртвите хартии с живи пари.

- ФЕД се зае да уточни статистиката си по банковите кредити в страната, при това започвайки чак от 1978 г. (интересно какви нови сведения са постъпили по заеми с тридесетгодишна история?). Впрочем, няма никаква принципна промяна в досегашната картина: през февруари съвкупният кредит е бил с 13,5% по-нисък, спрямо нивата от преди две години, а към началото на март отношението на широката маса М3 към паричната база е 5,8 – минимум от януари 1953 г. Друг е въпросът, че въобще официалните данни започват да се обнародват едва от 1959 г., а дотогава съществуват само независими оценки. Още една-две програми за „количествени улеснения” и мултипликаторът ще се срине до единица, точно както в Средните векове.

Източник: ФЕД на САЩ и независими оценки:

image

- БВП на САЩ за четвъртото тримесечие е нараснал едва с 0,8%. Като цяло може да се констатира, че планината е родила мишка – бюджетният дефицит от около 10% от БВП, използван за стимулиране на търсенето (директните бюджетни субсидии са осигурили 10-12% от разполагаемия доход на американците) е предизивикал съвсем скромна експанзия, на фона на бурния ръст на държавния дълг.

- През февруари продажбите на жилища на вторичния пазар са се свлекли с 9,6% за месец, а цените – с 5,2% до минималните си значения от април 2002 г. Почти 40% от продажбите са се падали на имоти отнети от банките, въпреки че не минава и без проблеми, заради повърхностното оформяне на документите по ипотеките. Банките подкупват клиентите си с едни 21 хил. долара, срещу отказ от претенции по съмнителните книжа и за мирно освобожаване на жилищата.

- Изглеждаше, че това ще активизира първичния пазар, но уви – продажбите по новото строителство рухват с 16,9% за месец и с 28,6% за година до рекордния минимум от 250 хил. бройки (5,5 пъти пропадане – по-зле и от Великата депресия). Спрямо януари цените падат с 13,9% до 202,1 хил. долара – най-ниски стойности от края на 2003 година.

- Обемът на предложенията е паднал до 40-годишен минимум, но цените се срутват още по-бързо, така че дори такова мижаво количество нови жилища може да бъде реализирано едва за 9 месеца.

- Статията на Националната асоциация на домостроителите ни обяснява какво означава всичко това: всеки построен дом създава по три нови работни места годишно и за срока на живота си носи на хазната 90 хил. долара данъци.

- Обзорът на Deutsche Bank отбелязва, че в последно време инвестициите в жилища пак са се свлекли.

Изследването на CoreLogic констатира, че при 23% от притежателите на жилища пазарната им цена към началото на тази година е била по-ниска от сумата на ипотечния им кредит.

Източник: Бюро по преброяване на населението в САЩ:

image
- Канадските продажби на дребно шокираха със съкращение за втори пореден месец – тук крайното търсене също не е твърде силно.

Европа

- Moody"s се разправи с Испания, понижавайки суверенния й рейтинг. Агенцията не спря дотук, понижавайки и показателите за 30 банки, като на 15 от тях – отведнъж с два пункта, а на 5 – с цели 3-4 пункта. Коментарът на оценителите бе, че вече не вярват в способността на Испания да рекапитализира банковата си система.

- Между нас казано, не са далеч от истината – властите говорят, че банките се нуждаят от 15 млрд. евро, за да закърпят положението, а независимите оценки настояват за 80-120 млрд. За всичко е виновен оптимизмът на властите за пазара на жилища – те съветват активно да се строи, иначе скоро щял да възникне жилищен дефицит. Цената на тези басни се вижда от това, че при сегашното ниво на търсене, вече пуснатите на пазара жилища биха се реализирали едва след 6 години.

- В провинция Аликанте - едно от най-добрите места в епохата на пазарния бум, през 2004 г. са били построении 53 хил. апартаменти, а през 2010 г. – 1200, т.е. – 44 пъти по-малко. Ясно е защо цените падат, а банките фалират под товара на невъзвращаемите кредити.

- Парламентът на Португалия отхвърли плана на правителството за съкращаване на бюджетния дефицит. Fitch и S&P понижиха рейтинга, а премиер-министърът Сократеш си хвърли оставката. На ред са предсрочните избори, а по оценки на вездесъщите чиновници, ЕС е готов да окаже помощ на страдалците (все пак иберийците си имат Барозу). Португалците се нуждаят от 50-70 млрд. евро, а според Royal Bank of Scotland – от 80 млрд.

- Доходността по 10-годишните им бондове достигна 8% годишно и това далеч не е рекорд – същите ирландски книжа дават повече от 10% (връх за периода им като част от еврозоната), а гръцките – 13%.

- БВП на Ирландия за октомври-декември се срива с 1,6% за тримесечие и с 0,7% за година.

- Наивниците се надяваха проблемите да се решат на срещата на лидерите от ЕС, но и тя се провали: ирландците не дочакаха понижения на процентите по заемите си, увисна и уж решеният въпрос за увеличаване на стабилизационния фонд.

- Протоколът от последното заседание на банката на Англия не донесе нищо ново: тримата ястреби гласуваха за качване на лихвите, а един гълъб – за засилване на емисията. Като цяло, опасенията в Комитета по паричната политика, за предстояща инфлация, се засилиха.

- Британското Министерство на финансите понижи прогнозата си за БВП за близките 3 години и повиши оценката си за дефицита на хазната за същия период – логично в светлината на рекордната дупка в бюджета за февруари.

- Потребителските цени на Албиона не се уморяват да поставят рекорди: през февруари те достигнаха пикове от октомври 2008 г. (+4,4%) по годишен ръст. По-адекватният индекс по цените на дребно даже установи рекорд от юли 1991 г. (+5,5%).

- Обзорът на Rightmove показа крайно ниски предложения по пазара на жилища, а изследването на Markit отбеляза и недостатъчно търсене – британските домакинства изпитват най-голямото, за последните две години, влошаване на финансите си.

- Настроенията на потребителите в Италия и Франция падат, заетостта в сферата на услугите в Испания се понижава. Търговията на дребно в Италия олекна с 0,3% за месец, а на Острова – с 0,8% като цяло и с 1,0% без бензина – цените на дребно са подскочили максимално за цялата история на наблюденията от 1988 г., което предизвиква срутване на търсенето по всички категории стоки.

Стокови пазари

- Усещайки новата вълна на хаос, благородните метали качиха нови върхове – златото прескочи 1448 долара за унция, а среброто – 38.

- Промишлените метали също се качваха, но засега не покориха нови върхове.

- Петролът се плъзна нагоре, особено американският сорт WTI, който постепенно стопява спреда с европейския Brent.

- Зърнените продукти се стабилизираха след неотдавнашното спускане – даже царевицата вече успя да си върне голяма част от него. Горе-долу такава е и картината при фуражните, и растителните масла. Памукът и месото бодро растяха, свинското достигна нови максимуми. Обратно - захарта, какаото, кафето и млякото все още се търгуват близо да своите последни коррекции.

И накрая нещо любопитно:

- Пентагонът сериозно обмисля възможността да пусне виртуални агенти за борба с антиамериканската пропаганда по света.

Засега толкова!
До другия уикенд!



Тагове:   обзор,


Гласувай:
16



1. megafon - Препоръчвам ти да гледаш
28.03.2011 09:48
филма "Inside job". За мен американската икономика е манипулирана и вреди на целият свят нанасяйки непровами загуби.
цитирай
2. injir - Феодализъм?
29.03.2011 21:55
Феодализъм?
цитирай
3. krizata - Тези дни почти нямам достъп до ин...
31.03.2011 14:48
Тези дни почти нямам достъп до интернет, така че извинете ме!
И аз попаднах на една от статиите на Алекс - направо изтръпнах от езика, използван в този "критичен анализ"!
Поздрави за всички!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3834973
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев