Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2011 10:53 - Пазарните корекции – неочаквани за някои, перфектно манипулирани от други
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 4990 Коментари: 9 Гласове:
-110

Последна промяна: 06.05.2011 17:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Последните дни бяха наситени с доста бурни събития, които така ни сграбчиха във водовъртежа си, че и досега остават много въпроси, чиито отговори ще търсим в следващите месеци:

-          Федералният резерв проведе поредното си изключително важно заседание, на което прие да не предприема каквито и да било действия (но и това е  много важно решение)!

-          „Ликвидираха“ Осама бен Ладен (някои твърдят – за да се прикрият бомбите над малки деца в Либия, други – за да рестартира потреблението в САЩ).

-          Мероприятията по празника на труда тази година останаха на втори план (пак ли случайно?).

-          Американската статистика показа ужасяващи данни за състоянието по безработицата, която все повече се задълбочава.

-          Инфлацията по света настъпва с бурни темпове.

-          И още, и още …

След достатъчно спорните решения, приети на заседанието си от 27 април, ФЕД най-накрая трябваше да определи действията си, свързани с предстоящата за юни поредна среща на върха, на която (вече задължително) трябва да вземе някакво решение по повод нарастващите проблеми в американската икономика.

Да си припомним, че за последните месеци потребителската инфлация излезе извън контрол. В същото време безработицата нараства със стабилни темпове, а настроенията на производители и потребители продължават да падат.

В тази ситуация паричните власти в най-голямата световна икономика би трябвало (според техните модели за реагиране) едновременно да осъществяват две противоположни задачи – да стимулират паричното предлагане и да водят рестриктивна политика. Първото означава да продължат с печатането на пари, а второто – да започнат вдигане на процентните ставки.

Това състояние на когнитивен дисонанс отдавна се очакваше да настъпи и ето, че днес фактите са именно такива. Имаме класическо „изправяне до стената“, в което добрите решения просто отсъстват!

Все пак, подготвяйки почвата за едните или другите действия (стимулиране или рестрикции) паричните власти са принудени да предприемат определени стъпки, свързани с предварителна корекция на пазарите, особено по суровинните - източник на актуалните проблеми с планетарния скок по цените.

И буквално преди ден-два корекцията започна, и то как!

Само вчера (5.05) петролът олекна почти с 10%, среброто загуби практически 30% от предишните си ръстове, златото също слезе под 1500 долара за унция. Фондовите пазари последваха движенията надолу!

Как се случват подобни неща, се питате всички Вие?
Да поразсъждаваме заедно!

По повод на удобната смърт на Бен Ладен има достатъчно версии и интернет е пълен с какви ли не странни факти, около операцията по ликвидирането му. Много експерти твърдят, че терорист номер едно е бил под контрол достатъчно дълго време и само се е чакал моментът за неговото непосредствено отстраняване.

И този момент е настъпил, когато общественото мнение трябваше да бъде отклонявано от варварските бомбардировки над либийски деца, акт, който никак не се връзва с риториката за „демокрация и свободи“.

Разсъжденията могат да бъдат продължени: Общата еуфория от смъртта на Осама, организирана от официозните медии по света, съдържаше достатъчно явен и неявен подтекст, който гласеше – „Главният враг е унищожен, от днес започва дълго чаканото щастие.“

И спекулантите с облекчение започнаха да се отървават от защитните си активи в нещо що-годе реално. Именно по тази причина златото и среброто, както и петролът се срутиха доста по-здраво от фондовия пазар.

Точно заради това доларът се качва а еврото губи позиции. За отбелязване е, че последният факт никак не тревожи европейците, особено на фона на фиксираните в Германия и други страни отстъпления по новите промишлени поръчки.

На фона на това поскъпване на долара, неочаквано за всички излязоха негативните икономически данни за американската икономика, като сред тях безспорна новина номер едно бяха крайно лошите данни по първоначалните молби за помощ при безработица, достигнали до космическите 474 хил. нови регистрации. Анализаторите очакваха бройка ненадхвърляща повече от 410 хил.

Затова не можем да се учудваме, че в тази ситуация спекулантите имат един разумен ход – фиксиране на печалби и излизане на доларови позиции, в очакване на по-нататъшни ръстове по зелените пари.

Има ли случайности на този свят, както ни учат нашите либерални икономисти или все пак съществува добре структурирана последователност от действия, плод на старателно обмислена и разумно осъществявана стратегия?

Затова и функционират стройно изградени структури и щабове, които се занимават именно с моделирането на едни или други процеси! Ако е необходимо стимулиране на пазарите – в действие влиза един план, ако се търси корекция – работи се по други предварително съгласувани сценарии.

В контекста на всичко казано дотук, става по-ясна логиката на доскоро представяната прекалено оптимистична картина около пазара на труда, която по никакъв начин не се вписваше в общите процеси, протичащи в икономиката. И ето, че последните порции данни започнаха да поставят нещата на правилните им места.

Действително, ако търсите корекция в точно определен момент (а тя така или иначе трябва да се случи), тогава статистиката може да подбутне едни или други данни в посока подобрение, след което „скритите“ факти накуп да се добавят към реалните и по този начин да се демонстрира рязко влошаване.

Ако си спомним и изменението по правилата на пазара КОМЕКС (насочени към нарастване на резервите по провежданите операции), които със сигурност не са случайно избрани като дата за въвеждане, тогава всичко идва по местата си и всякакви обвинения за конспиративни теории отпадат.

А тези, които досега все още са вярвали в либералните пазарни правила и принципи, движещи човечеството към прогрес, могат да пият по една студена вода и по примера на бурната 2008 г. да изберат по-висока сграда за един последен полет към свободата.




Гласувай:
10



1. анонимен - Доколкото разбрах пазарната ик...
06.05.2011 12:47
Доколкото разбрах пазарната икономика е всъщнос планова но на едно по-високо конспиративно ниво. Поначало пазарната икономика и приложима при голям брой производители на една и съща стока и пълната липса на картелни споразумение и монополисти. Но това е на практика научна фантастика, особено за мижави държавички, като България. Ако съм те разбрал добре.
цитирай
2. dalida - Пазарната икономика
06.05.2011 15:14
винаги има възходи и падове.
Свободата е:
- да говориш свободно без да те санкционират
- да се движиш по улицата свободно, без да те обстрелват
- да работиш това, което искаш и това което умееш
- да учиш там където имаш възможност
- да се ожениш за човека който искаш
- да консумираш храната която харесваш
-------------------
Това което става днес на много места освен в България е - свободия и анархия - това е престъпление - криворазбраната демокрация!
цитирай
3. dalida - България в момента се нуждае
06.05.2011 15:25
от здрави инвеститори, които да вкарат средства в образованието - училища, детски заведения, бизнеса и болничната сфера. На България и са нужни средства за откриване на бърза помощ по региони, квартали, селища. На България са й нужни средства за обучение на парамедици, фелшери, политици и университети подобни на Харвард, където възпитават младите хора как да се държат в обществото.
Защото досега тези политици които имаме не са нищо повече от улични хулигани, употребяват думи като гамени, нямат домашно възпитание и им липсват
най - елементарните познания за икономика и финанси. Обвиняваме Дянков, но забравяме, че той е работил в банка. България не е БАНКА. Нали?
Единствено човекът който говори истината и не държи особено на етикецията, това е нашият премиер. Това което е на сърцето му - това е и в устата му. Откровен и критичен, затова не се харесва на подлизурковците.
Поздрави и хубав ден!
цитирай
4. krizata - Доколкото разбрах пазарната ик...
06.05.2011 17:40
kushel написа:
Доколкото разбрах пазарната икономика е всъщнос планова но на едно по-високо конспиративно ниво. Поначало пазарната икономика и приложима при голям брой производители на една и съща стока и пълната липса на картелни споразумение и монополисти. Но това е на практика научна фантастика, особено за мижави държавички, като България. Ако съм те разбрал добре.


Да не бъркаме манипулацията с планирането - първото е откровено престъпление срещу мнозинството, в името на облагодетелстването на определени индивиди, а другото - инструмент за защита интересите на общността срещу попълзновенията на разни измети!

Поздрави за прекрасните постинги на твоя блог!
цитирай
5. balkanec - Няма свободен пазар и капитализъм
06.05.2011 18:50
Това са утопии.
Какъв свободен пазар и какъв капитализъм при постоянните квоти, които винаги са били неофициални, а сега при ЕС станаха и съвсем официални.

Това е толкова ясно и за тия дето не се занимаваме с бизнес, а за тия дето се занимават да не говорим - за тях е болезнено ясно.

Всъщност независим капитализъм е възможен разбира се - но не и в еврейската система и не в еврейския западен лагер.
цитирай
6. baymilan - Бай Милан
07.05.2011 16:47
Такова чудо като свободен пазар няма.
Има световни международни монополни корпорации, които използуваики мантрата за "свобадния пазар", налагт своите интереси, опустошават икономики', разрушават човешки съдби.
На скоро на български излезе книгата на Наоми Клайн -Шок Доктрина, в нея авторката добросъвестно и методично описва как световните корпорации, използувайки военната машина на САЩ, налагат своите монополни интереси. Под претекст че са "антипазарни", антимонополните закони и прктики бяха отменени почти на всякъде включително и САЩ . В резултат на този не пазарен а "монополистки фундаментализъм" сме на този хал всички в т.ч. и САЩ

цитирай
7. rakurs - Свободна пазарна икономика???
07.05.2011 17:10
Като регионално понятие или за глобално става дума.А свободен пазар на труда,регионален или глобален??
цитирай
8. baymilan - Бай Милан
07.05.2011 18:47
Владо, прав си както винаги. Но!!!
Естественият процес на концентация и монополизация на производството и финансовата сфера стига до изкривени и извратени форми когато започва да унищожава социалната тъкан на обществото. Т.е. да се самоунищожава. Както го е казал Народът "гъз глава затрива"
Добре известни са думите на първия Рокафелер/ не си спомням малкото му име/ - създателят на Стандарт Ойл, че " конкуренцията е вредна"
Именно неговото "бизнес поведение" е причина за въвеждането на антимонополното законодателство в САЩ.
По мое мнение това " укротяване на монополите" допринася също за създаването на средна класа и икономически напредък в САЩ / освен нещата изброени от Владо/
цитирай
9. baymilan - Бай Милан
07.05.2011 19:49
Мила Далида,
"Инвеститорите" за които така наивно мечтаеш да "инвестират" в Българското здравеопазване, образование , инфраструктура, икономика, би трябвало да са някакви ангели небесни.Ама не са!!!!!
Момчетата с бели обувки / както ги нарича Джералд Селенте/ са нищо друго но най- обикновенни разбойници. Криминални престъпници с костюми от 5000 долара и Харвардски дипломи.Единственото, което ги интересува са печалби и възвращаемост/ чети постинга на Владо по- горе/ Корупцията никога не ги е спирала- напротив те я създават, използуват и боготворят-/ много по- лесно е да корумпираш 10 местни политика отколкото да игреш по правилата/.
България с нейните 7 мил. души / колкото един голям западен град/ не ги интересува нито като пазар, нито като евтина работна ръка.

Никой няма да дойде да създава в България.Нарочно пиша създава а не "инвестира".
Това ще трябва да си го направят българите сами. Но първо трябва да се събудят, да разберат какво в действителност става. Кое е причинчта и кое е следствието.
Българският политико - икономически "елит" трябва да излезе от мутренския си стадий и да разбере, че веднъж изнесени капиталите престават да бъдат техни и в чужбина те никога няма да имат превилегиите на които се радват у дома.

Това последното Хазин се опитва да набива в главите на руските "елитници" но за сега без особен успех

Така че бъди здрава и се "събуждай"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3841871
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев