Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2011 01:09 - Финансистите да внимават - чакат ги масови съкращения
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 4075 Коментари: 4 Гласове:
13

Последна промяна: 20.05.2011 21:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Все още пределно ясно си спомням, как по време на следването ми, се случиха промените в посока свободни пазарни отношения и преминаването към този тип капитализъм, който вече беше на мода в развитата част от планетата.

Тогава бях в първи курс на специалността "Прогнозиране и планиране". И сега не се смущавам да споделя, че бях приет с максимално възможния бал (изпит по математика) в най-котираната специалност, за която се бореха хиляди пределно амбицирани млади хора.

Веднага след гореспоменатите промени към пазарна икономика, голяма част от колегите ми (напомням - приети в дотогава елитното "Планиране") започнаха масово преливане към "финанси и кредит" или "счетоводство". 

По този начин, след втората година на следване, в нашата доскоро лелеяна специалност останахме само най-романтично настроените младежи, убедени, че и в новите условия България няма как да мине без истинска икономическа координация и предварителен поглед за управление на бъдещето.

За наше огромно съжаление страната пое по съвсем различния път на разюздана и дивашка конкуренция, в условията на мутренско-хашлашкия капитализъм, в който децата и внуците на довчерашните първи ръководители на Партия и държава трябваше да ни заведат в бленувания рай на съвършеното потребителско общество.

А по-голяма част от доскорошните ми колеги-плановици бързо-бързо се превърнаха в корифеи-финансисти, мечтаещи да направят кариерата на живота си в някоя от международните банки.

Всъщност, не се беше случило нищо неочаквано!

По това време светът вече се беше потопил в оргията на финансовия капитализъм, в чиито рамки избуяваха и изкласяваха само тези, които бяха най-близо до паричните потоци и ручейчета, разбирай плътно до емисионните и кредитни пари, създавани в тези обвити в тайнство учреждения, наречени финансови институции. 

И до днес никой не се учудва от това, че в банките възнагражденията са в пъти по-големи от, да речем, в една частна фирма от реалния сектор. Това се е превърнало в нещо като "светая светих" и никой не приема случващото се като ненормално и свръхестествено!

За наличието на този факт съществуват съвсем обективни предпоставки и те се съдържат в приетата за реализиране в САЩ през 1981 г. програма, наречена "Рейганомика", чиято основна цел е излизането от ужаса на продължаващата, по това време, вече цяло десетилетие стагфлация в развитата част на света.

Механизмът е пределно прост: Стартира се мощно стимулиране, най-вече, на потребителското търсене, за сметка на рязко нарастнало кредитиране на домакинствата, благодарение на коренно променените изисквания за отпускане на нови заеми. 

Ако дотогава кредити се дават само на изключително платежоспособни клиенти, гарантиращи месечните си вноски със стабилни заплати, то от този момент насетне се преминава към т.н. "залогово кредитиране", при което в гаранция за отпуснатия заем се превръща определен актив, най-често фамилният жилищен имот.

Тази схема действаше перфектно до към 2007 г., когато се оказа, че основният лихвен процент на ФЕД достигна нулеви равнища и по-нататъшното прекредитиране стана практически невъзможно. 

Но пък за последните три десетилетия семействата натрупаха дългове, които достигнаха до 130% от годишните им доходи - т.е. всяко средностатистическо американско домакинство се превърна в една малка Гърция.

Има и нещо друго! В този период на небивал възход, финансовите институции, използвайки по най-добрия начин спецификата на действие на системата, успяха да увеличат процента на присвоявана добавена стойност до над 50% от всичко, което се създаваше в рамките на функциониране на стопанствата.

Това ставаше чрез едновременното кредитиране както на производителите, така и на потребителите, вследствие на което финансовите посредници успяха само за няколко десетилетия да увеличат дела на прибираната печалба цели 5 пъти.

Днес е практически невъзможно да се реализират дългосрочни доходи от реално производство! Неслучайно по-голямата част от уж производствените фирми си докарват приходи именно от финансови спекулации, което ярко се вижда от днешните цени на суровините, металите и продоволствията.

Но ужасът на днешната криза е в друго - все по-свиващото се потребитеско търсене, което дърпа надолу всичко останало. И днес, когато производството в планетарен мащаб продължава да пада, по-голяма част от финансовия сектор става просто излишен. 

Очакванията ми са към края на глобалната криза (след десетина години), БВП на развитите страни да се свие повече от два пъти (наполовина), като специално при финансистите срутването ще достигне до десетина пъти. 

Този ефект, разбира се, е свързан и с продължаващото деглобализиране на доскоро единната система за разделение на труда, както и с все по-ескалиращия проблем с дълговете, които няма как да бъдат рефинансирани след приключването на съществуващата парадигма за развитие.

Излиза че огромна част от доскоро свръхблагополучните служители в банковия и финансов сектор ще се окажат напълно излишни. В тази ситуация моите бивши колеги по следване едва ли ще имат желание да се преквалифицират като миячи на чинии или сеячи по безкрайните полета на родината.

Остава им, по примера на Дянков, да приложат цялото си обаяние, за да омаят със сладките си приказки поредния Бойко, който ще се пръкне след наближаващата поредица от нови избори (президентски и най-вероятно - предсрочни парламентарни). 

А за огромната част от останалите ще настъпи глад, който дори филмите за Великата депресия не описват. Няколко десетилетия къртовски труд ще останат само един мираж и спомен за неосъществена мечта, започнала от специализацията в някога твърде перспективните нови професии на прехода.

Не казвам, че и ние, работилите къртовски за по-малко и возили се на брички, няма да усетим силата на кризисните бури, но за финансистите по света и у нас предстоящите години ще се превърнат в истински апокалипсис.




Гласувай:
14



1. анонимен - Чудесен постинг, изпълнен с много ...
20.05.2011 08:03
Чудесен постинг , изпълнен с много горчиви истини и незлопаметна ирония. Наистина, усеща се приближаването на нова ера, когато икономическите взаимоотношения ще се преосмислят и вездесъщите пазарни отношения ще претърпят сериозни корекции. Поне на мен така ми се струва. Поздрави!
цитирай
2. pagan - Не съм специалист икономист,
20.05.2011 13:00
нито финансист, но доколкото мога да разсъждавам по темата, би трябвало или да има постоянен баланс (формула за зависимостта) между стимулиране на потребителското търсене и залоговото кредитиране, или плавно преливане между двете, на принципа на синусоидата, както стои и въпросът за инфлацията и дефлацията, износа и вноса, производството и консумацията. Като именно държавата трябва да играе ролята на балансьор, защото крайните степени на двата вида кредитиране, водят в единия случай до задлъжняване, в другия до обществено недоволство,
Струва ми се, че в момента в България, трябва да се стимулира потребителското търсене, защото основната парична маса е именно в банките, а производството зависи от търсенето, което е на ниво стоки от първа необходимост и особено при високите лихви, никое производство не би могло да излезе на печалба, освен монополите. (И то- временно)! В същото време, дори най- ценната и качествена стока (извън екзистенц- необходимите) няма шанс да бъде продадена, поради намалената покупателна способност на населението,т.е.рисково производство и съмнително реализиране. Но даже и в Щатите, залоговото кредитиране не е 95% от общото. Ние изпитахме влиянието на двете крайности,- първата, когато се появиха кредитните милионери, сега- втората.
цитирай
3. balkanec - Капитализмът води до анти-капитализъм
20.05.2011 14:24
особено в еврейския му вариант.
И до анти-пазар, анти-стопанство и анти-икономика.

Някой да обясни, защо прадядовците ни в края на 19 век много са се дърпали да заменят сребърните и златните пари за книжни хартийки. И дали не са имали право...
Ако парите ни бяха сребърни и златни монети - повечето банковите факирства, които закопаха капиталистическия лагер нямаше да са възможни.
На хартийките може да се напише всичко - и ей го резултата.
цитирай
4. bojo12345 - Поздрави за хубавия постинг!
20.05.2011 21:30
Строителството на демократичния капитализъм - Новият икономически ред, за който всички мечтаем, върви с такива темпове, с коаквито мислехме, че строим социализма.
При откриване на Завода за компютри в Правец,на Генсека др. Тодор Живков му се докладва, че тези компютри могат да отговорят на всеки въпрос. И следва естествено, такъв въпрос: Нека компютърът ми каже кога ще построим социализма? Да знам какво да отговоря на Конгреса.
Компютърът отговаря: Всяка петилетка е една крачка към социализма. Ще го построим след пет километра!
След колко километра ще има нещо реално сега?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825782
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев