Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2011 20:47 - Какви закономерности движат поведението на глобалните пазари?
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 7664 Коментари: 20 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На фона на последните събития около Либия и противоречивите съобщения, които идват от страните в конфликта, останаха настрани проблемите около глобалните финансови пазари, които преживяха доста стресиращи моменти в последните няколко седмици.

Нещо повече, по-голяма част от експертите вече съвсем сериозно си задават резонния въпрос – докъде могат да стигнат пропаданията и има ли сила, която да ги спре на що-годе приемливо за масовата публика равнище.

Така например, някои заслужаващи доверие специалисти предупреждават, че ако се стигне до определени минимуми (около 10400 пункта по Дау-Джоунс), тогава с голяма вероятност би последвала масова паника сред т.н. дребни инвеститори, поради изобилието от маржин-колове, които биха настъпили под тази психологическа граница, както и заради желанието за бързо напускане на пазарите, превръщащи се в безперспективни от гледна точка на дребните играчи.

Никога не съм претендирал да бъда тесен специалист по конкретната механика на финансовите пазари, затова ще предложа собствена трактовка на протичащите събития от гледна точка на макроикономиката.

Още повече че в последните години общоикономическите съображения започнаха да възвръщат все повече значението си, позагубено в предишните три десетилетия, на фона на усиленото стимулиране на търсенето в този период и утвърдената покрай тази политика монетаристка гледна точка за случващото се в бизнеса.

Да повторим – главен инструмент , осигуряващ икономическия ръст в периода 1981-2008 г. беше механизмът по стимулиране на крайното търсене (от 1981 г. – държавното, а от 1983 г. и частното) посредством кредитната и паричната емисия. Тази емисия неминуемо трябваше да се концентрира в определени отрасли на икономиката, предизвиквайки в тях ускорен, по отношение растежа на БВП, ръст на цените.

Успоредно с това беше изменен и механизмът по взаимодействие между кредиторите и кредитополучателите, като вече не се предполагаше, че последните (най-вече частните субекти) ще връщат взетите заеми в пълния им размер. Новият механизъм предполагаше единствено и само текущо обслужване на кредита (оперативните лихвени плащания), а връщането на главниците по заемите трябваше да се осъществява по пътя на рефинансирането.

Такова изменение изискваше две условия:

Първото – постоянно облекчаване на паричната политика, което беше постигнато чрез непрекъснатото намаляване на основния лихвен процент на ФЕД, стартирайки от 19% през 1981 г. до нулеви равнища към края на 2008 г., както и чрез различни мерки по съкращаване на държавното регулиране на финансовата сфера.

Второто условие: принципно беше променена системата за оценка на кредитните рискове. Това беше осъществено по пътя на същественото повишаване ролята на залозите в процеса по отпускане на кредити. Условно казано, самото наличие на „ликвиден залог“ (времето показа доколко те бяха ликвидни) беше гаранция за получаване на кредита, независимо от възможностите на заемополучателя да го върне в парична форма.

Ръстът на обемите по кредитите и свързаният с това непрекъснат приток на парична ликвидност доведе до това, че стойността на залозите постоянно растеше. Този ръст допълнително беше засилен от обстоятелството, че най-изгоден стана именно бизнесът по създаване на залози, тяхната капитализация и последваща продажба.

Обемът на „най-конвертируемите“ (най-приемливи от гледна точка на банковата система) залози растеше с темпове, значително превишаващи дори скоростта по нарастване на активно стимулираните национални икономики.  По това време като най-удобни се считаха залозите, свързани с недвижимите имоти, ценните книжа, циркулиращи на фондовите пазари и някои други финансови инструменти (нефтените фючърси, например).

По този начин, със задълбочаването на кризисните процеси, съответните пазари неизбежно получават силен натиск към сериозна понижителна динамика. Тази тенденция особено ясно се вижда по пазара на недвижимите имоти, който за САЩ пропадна в пъти. Но пък фондовите борси явно не „смогваха“ да слизат с подобни чудовищни темпове, като при Дау-Джоунс приплъзването достигна „едва“ до около една трета от предкризисните максимуми.

Тези процеси са свързани с голямо количество най-разнообразни обстоятелства:

Първо, от гледна точка на паричните власти, пазарът на недвижимите имоти не е толкова важен, колкото глобалните фондови борси, които освен всичко друго са и доста по-лесно манипулируеми.

Второ, входните бариери на пазара по недвижимостите са много по-високи – едно нещо е да купуваш къща, сравнима по стойност с няколко годишни дохода на домакинството и съвсем друго – акции, чиято цена може да бъде по-ниска от едно посещение в ресторант.

На трето място, доколкото разнообразието на фондовия пазар е много по-голямо, възможностите за реклама и психологическа подкрепа са доста по-различни.

Но не това е най-важното. На фона на продължаващото да пада потребителско търсене на населението (само за САЩ то трябва да се съкрати поне два пъти от предкризисното равнище) ще бъде все по-трудно поддържането на приемливи равнища по фондовите пазари.

А това, от своя страна, постепенно ще предизвика паника сред все повече частни спекуланти (необходимо ли е да напомняме, че инвестициите са вложения в основните фондове на реално действащите предприятия, а всичко останало – финансови спекулации), които масово ще започнат да напускат борсовата игра.

И в този момент пазарите ще стартират догонването на мащабите, преодолени от пазара на недвижими имоти или казано по друг начин – ще постигнат спадове, които са в по-голямо съответствие с икономическите реалности.

Има само един въпрос – кога ще се случи всичко това? Още тази есен можем да бъдем свидетели на активни турбуленции, още повече че поддържането на търсенето се превръща във все по-невъзможна мисия.

Тук може да се добави, че все пак съществува един последен лост за, макар и временно, стимулиране на търсенето и това е възобновяването на паричните емисии. А те, така или иначе, се концентрират именно върху фондовите пазари (а какви други алтернативи останаха?).

Но при това положение, почти веднага (с лаг от два-три месеца) ще се появи мощен инфлационен натиск именно в потребителския сектор, тъй като механизмът по заместване на кредитните пари с кешови, който е ограничен в строги параметри, вече не допуска по-нататъшно намаляване на кредитния мултипликатор.

Да напомним, че към началото на активната фаза на кризата (есента на 2008 г.) същият достигаше 17 единици, но към днешна дата той вече се колебае около значение от само 5 пункта, което се счита за пределно ниско сред приемливите значения.

Поради тези причини, стартирането на пълномащабни парични емисии може да докара първоначално временно нарастване на пазарите в номинално изражение, след което борсите неизбежно ще получат силен импулс за сериозно пропадане в бездната на кризисните си значения.

Ако все пак емисията не стартира в най-близко бъдеще, тогава най-вероятно ще се реализират сценариите, описани в първата част на текста, тъй като именно те ще отговарят на фундаменталните икономически механизми, разгледани по-горе.

В процеса на  продължаващото да се съкращава кредитиране, залозите ще стават все по-ненужни, което ще означава, че съответната надбавка в цените на акциите (силно нараснала в последните десетилетия) само ще се свива.

За отбелязване е, че ако свиването бъде достатъчно рязко, то най-вероятно американските парични власти ще задействат началото на широкомащабни емисии, позовавайки се именно на тези процеси. Това означава преминаване към поредната фаза на кризата, но този път с ярко изявени стагфлационни характеристики.

А стагфлация означава, както редовните читатели са добре информирани, продължаване на спадовете в икономиката при значителни равнища на инфлация в потребителския сектор.

Стартиралите процеси ще направят още по-бедна, по-голямата част от днешната средна класа в развитите страни, което ще доводе до по-нататъшно засилване на националистическите настроения в практически целия цивилизован свят. А както всички добре знаем, след национализма идва фашизмът.

Ако сте готови да приемете тази алтернатива, тогава бъдете спокойни за бъдещето си и за участта, която рано или късно ще застигне по-голяма част от Вас.

В противен случай търсете и активно разпространявайте възможностите за изграждане на едно по-хуманно общество, в което съдбите Ви ще зависят само от Вашите усилия и мечти.




Гласувай:
9



1. анонимен - Днес прочетох, че реалните пари в ...
23.08.2011 21:28
Днес прочетох, че реалните пари в банкноти и монети представлявали само 5% от общите пари в обръщение и само толкова били обезпечени със злато. Че то тогава другите пари какво са. Нещо като въздух под налягане ли?! И докога може да издържи една такава виртуална финансова система. Ако не беше премахнат "Златния стандарт" през 72-ра, може би нещата щяха да са далеч по-стабилни и предсказуеми.
цитирай
2. krizata - Но тогава Западният глобален пр...
23.08.2011 21:31
Но тогава Западният глобален проект нямаше да го има, а всички щяха да учат руски!
цитирай
3. alexalexalex - Митьо
23.08.2011 22:05
предлагам бас- ако пазарите се "счупят" (уточни нива, на които очакваш да паднат) - аз ще ти купя шише Бушмилс, ако не само не се, а нарастнат - ти на мене Бушмилс.
Казваш кои пазари (или индекси) и залагаме.
Уточнявам - шише Буш струва 30-тина лева, няма да се охарчиш.

А руски, Мите, ще се учи като езика на Пушкин и Лермонтов, не като езика на Ленин и Сталин, колкото и да ти е тъжно.

Ако си мъж - давай прогнози, ще дам и аз и да видим какво ще стане.
Опс, ако не пиеш Буш, защото е гаден капитализъм ще ти купя бутилка водка - Столична, Московска, Путинска - каквато решиш. Ама ако пак кажеш, че съм анонимен платен идиот - значи те е страх и сам не си вярваш.
Хаиде, сега е времето, тъкмо като ми даваш Буша ще се запознаем)))) Да видиш, че не хапя.
Предлагам кратък срок на прогнозата - Нова година.
цитирай
4. анонимен - Не съм много по световните консп...
23.08.2011 22:05
Не съм много по световните конспирации и малко на шега преди година публикувах един разсекретен документ от заседание на ЦРУ, на който се обсъжда план за тотално смазване на социализма, включително и чрез валутни операции и ескалираща надпревара във въоръжаването, но сега все повече съм склонен да мисля, че е истински.
цитирай
5. krizata - предлагам бас- ако пазарите се &...
23.08.2011 22:14
alexalexalex написа:
предлагам бас- ако пазарите се "счупят" (уточни нива, на които очакваш да паднат) - аз ще ти купя шише Бушмилс, ако не само не се, а нарастнат - ти на мене Бушмилс.
Казваш кои пазари (или индекси) и залагаме.
Уточнявам - шише Буш струва 30-тина лева, няма да се охарчиш.

А руски, Мите, ще се учи като езика на Пушкин и Лермонтов, не като езика на Ленин и Сталин, колкото и да ти е тъжно.

Ако си мъж - давай прогнози, ще дам и аз и да видим какво ще стане.
Опс, ако не пиеш Буш, защото е гаден капитализъм ще ти купя бутилка водка - Столична, Московска, Путинска - каквато решиш. Ама ако пак кажеш, че съм анонимен платен идиот - значи те е страх и сам не си вярваш.
Хаиде, сега е времето, тъкмо като ми даваш Буша ще се запознаем)))) Да видиш, че не хапя.
Предлагам кратък срок на прогнозата - Нова година.


Вече споменах, че не правя облози! Освен това не пия алкохол, но мога да Ви подаря една девинска вода, ако толкова държите да се запознаем лично!
цитирай
6. krizata - Не съм много по световните консп...
23.08.2011 22:18
kushel написа:
Не съм много по световните конспирации и малко на шега преди година публикувах един разсекретен документ от заседание на ЦРУ, на който се обсъжда план за тотално смазване на социализма, включително и чрез валутни операции и ескалираща надпревара във въоръжаването, но сега все повече съм склонен да мисля, че е истински.



В началото на “Студената война” – 1947 г. - Алън Фостър Дълес – първият шеф на ЦРУ - заявява:

“Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”.

През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив”.

цитирай
7. alexalexalex - хаиде сега
23.08.2011 22:26
до 30 лева ли опряхме или до страх от прогнози?))
добре, ще е на олимпийския принцип - който спечели, другият ще му напише хвалебствен постинг.
давай индекси и нива.
готов съм да играем (тези пазари ги следя изкъсо) на - САЩ, БРИК, Европа, Нова Европа (това е Чехия, Полша и донякъде Турция).
Можем и да комбинираме, все едно.
На злато и петрол не играя, защото е много политика , а там не се бъркам))
Същото важи и за форекс пазара.
И на хвалебствен постинг ли няма да се хванеш????

п.с. Аз, като си вярвам на някоя прогноза и винаги съм готов да я поддържам. Ако (като) сбъркам - не ме е срам да си призная какво не съм оценил или къде съм бил откровено глупав.
Хайде, Митак, давай цифри.
цитирай
8. alexalexalex - Колега Кушел
23.08.2011 22:28
не изпадайте в състоянието на онзи анонимен малоумен блогър, дето цитираше някакъв сайт, че Уорлик искал да махмен Левски от учебниците.
Нека да е серизно, защото това е едно от най-малоумните твърдения - прочетете, в нета си пише кой го е измислил, кой го е пуснал и защо.
цитирай
9. анонимен - Не съм много по световните консп...
23.08.2011 22:38
Това е материалът. Достатъчно красноречив е дори без коментари. Измамиха ни, но всяка измама е до време. Ако искаш, погледни последния постинг на Никстан за гнусната пропаганда на която сме изложени. Триполи на макети в Катар. Отврат!




krizata написа:
kushel написа:
Не съм много по световните конспирации и малко на шега преди година публикувах един разсекретен документ от заседание на ЦРУ, на който се обсъжда план за тотално смазване на социализма, включително и чрез валутни операции и ескалираща надпревара във въоръжаването, но сега все повече съм склонен да мисля, че е истински.




В началото на “Студената война” – 1947 г. - Алън Фостър Дълес – първият шеф на ЦРУ - заявява:

“Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”.

През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив”.


цитирай
10. alexalexalex - колега Кушел
23.08.2011 22:57
материалите от студената война са разсекретени през 1993 година (някъде там беше, не ми се рови, че гледам Шампионската лига).
Бихте ли ми дали оригинален линк към това прословуто изказване , че аз го търся от 2002 година, ама все попадам на цитиращи, а не на оргинал.
А относно блогера никсън - и на него му имам толкова доверие, колкото на онези, дето пускат копи-пейст за отвличане от извънземни.
до 2-3 дни ще е ясно дали бунтовниците са превзели Багдат или не - ама си отива на превземане и Кадафито ще даде фира май)))).
цитирай
11. krizata - U.S. OBJECTIVES WITH RESPECT TO RUSSIA:
23.08.2011 23:43
http://www.sakva.ru/Nick/NSC_20_1.html
цитирай
12. krizata - „Бунтове в цяла Европа“ - eдно предаване на Валентин Фъртунов
23.08.2011 23:47
http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=1659
цитирай
13. krizata - Бъдещето е за православно-католическата цивилизация:
23.08.2011 23:49
http://www.youtube.com/watch?v=VNUj973Kwp0&feature=share
цитирай
14. alexalexalex - Митьо
24.08.2011 06:59
тези руски линкове напомнят за 25 % гладуващи деца в Полша))).
Имаш ли да кажеш нещо за индексите или те е страх, а?
Според мен те е страх, че пак ще се изложиш.
Не се тревожи и аз съм правил грешни прогнози, но за разлика от теб съм имал смелостта да си призная.
Разликата между реалистите и пишман-икономистите е имено в това да смееш да прогнозираш (с доказателства) и след това да обясниш какво е станало и защо си или не си познал.
Ти и такива като теб винаги сте пророци със задна дата - много познавате какво се е случило след като стана.
Къде ти е втората вълна на кризата - всички индекси вчера са нагоре, при това с 3-4 %. Да, пазарите са силно волативни, да има стрес и страх, но това още не е (за щастие) апокалипсиса, дето го чертаеш.
Нали помниш как предрече бунтове в САЩ и ЕЕвропа (аз помня), а то се запали арабския свят, което ти веднага си приписа като успешна прогноза. То вярно, че за социалистите Европа е от Владивосток до Ванкувър (цитирам Жан Виденов), ама географски нещо не уцели.
Онова в Англия май не беше гладен бунт, а бунт на лумпени за плазмени телевизори и айфони - щото хранителен магазин не разбиха, ама колко плазми отнесоха, малиии. Бунтовете при арабите са срещу арабския социализъм, мамка им империалистическа, пак не бяха гладни бунтове.

тъй като ще пътувам (командировки, Митак, трабва да се изкарват пари, за да се плащат данъци) очаквам като се върна да има цифри с прогнози. И аз ще напиша моите и после ще седим и ще гледаме. Който загуби - хвалебствен постинг за другия. ако пак се скриеш зад руски линкове ще те обявя за страхлив апокалиптик))).

п.с. Владимир - Владко, то и в блога най-четени са Спаро и племето, ама това се прави с тъпи манипулацийки. А и другарите от Китай са милиард, че и отгоре. Да не искаш Канал 1, дето не сме и 7 милиона да ги бием по гледаемост))) Аз в ютуб гледам Боря Гребенщиков, Бело дугме, Дайърт стрейс и Бон Джови - за другите неща се информиран от по-надеждни източници.
цитирай
15. khazin - Фондовият пазар в САЩ отново нагоре?
24.08.2011 10:44
http://khazin.blog.bg/novini/2011/08/24/fondoviiat-pazar-v-sasht-otnovo-nagore.807248
цитирай
16. krizata - Записано в книгата на рекордите "Гинес" - севернокорейско спортно-художествено шоу:
24.08.2011 11:00
http://www.ctv.by/news/video/~videofile=20301
цитирай
17. krizata - Линк, предоставен от wladimir по въпроса за троловете:
24.08.2011 11:44
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82_%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB
цитирай
18. durankev - Прогноза и експертно мнение, базирани върху точен анализ - това е Хитов!
24.08.2011 12:21
Поздраавления за анализа и прогнозата! Мъдри са. Що се отнася до България, кризата тук е още по-особена. Мисля си следното. Свалена бе една „система” и бе заменена с безсистемна „уж-система”. За двадесет години е ясно че „безсистемната уж-система” се провали и изтрещя отвсякъде. „Пазарната икономика” е карикатура, „демокрацията” е пародия. Не само у нас. Защо САЩ, ЕС, Гърция, Италия, Исландия, Ирландия, Португалия и т.н. се провалиха – само от харчове ли? Не. Вече не съществува магическият четириъгълник (Magic Quadrilateral) - състояние на икономиката, в което едновременно са налице пъл¬на заетост, бърз икономически растеж, стабилни цени и равновесие в платежния баланс. СИСТЕМАТА Е ПРОВАЛЕНА. Затова 21 години Република („Република”???) България (България???) няма стратегия за икономическо и социално развитие. Ако някой вярва в новата система, то си е за негова сметка. Или по-добре да вярва в Дядо Боже. Време е за промяна. Необходима е СИСТЕМА с работеща реална икономика и полезна за всички граждани. Прав е Хитов!
цитирай
19. krizata - Съдилищата в Гърция масово издават решения за опрощаване на дългове към банки:
24.08.2011 12:31
http://www.ekipnews.com/news/world/balkani/sydilishtata_v_gyrciq_masovo_izdavat_resheniq_za_oproshtavane_na_dylgove_kym_banki/114688/
цитирай
20. physnews - браво,
24.08.2011 17:12
много добър и полезен анализ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3840397
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев