Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2011 18:06 - Кога започват бомбардировките над Рейкявик?
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 9348 Коментари: 16 Гласове:
25

Последна промяна: 16.09.2011 20:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Интересни неща започнаха да се случват около нас!

Държави, пред които довчера заставахме с чувство на благоговение, днес са в клещите на тежки дългови кризи!

Страни, които десетилетия ни учеха, че дефицитните харчове са нещо страшно, трупат трилиони по сметките за разходите си!

Довчерашният спонсор на Саркози и Берлускони изведнъж се превърна в най-големия враг на човечеството!...

На този фон новините, които в последно време идват от Исландия изглеждат странно различни и неподдаващи се на логиката, ръководеща действията на съвременните неадекватни политици!

И така, хората в тази малка северна страна демонстрираха поведение, което е на път да обърне представите за истинската гражданска солидарност, противопоставяща се на финансовите олигарси и на техния непрекъснат ламтеж за печалби.

За отбелязване е, че кризата в тази островна държава с миниатюрна икономика, се оказа най-мащабната по своята разрушителна сила. МВФ определи едновременния колапс на трите главни исландски банки като най-големия фалит в световната история.

Преди краха си, тези три банкови мастодонта бяха раздали кредити на суми, превишаващи девет пъти годишния БВП на страната. И тъй като основните вложители бяха чужденци, когато пирамидата се сгромоляса, се оказа, че финансовите институции дължат около 4 млрд. на англичани и холандци.

В тази ситуация държавата отказа да отговаря за дълговете на своите банкови учреждения, а населението подкрепи тези решения на два поредни референдума.

По тази причина на пръв поглед изглежда странно подвеждането под съдебна отговорност на исландския министър-председател Хорде, предприел всички тези действия. Много от сънародниците му счетоха за убедителни аргументите на своя лидер, който наскоро заяви, че е постъпил по-разумно от колегите си в Гърция, Португалия и други страни, също попаднали в капана на дълговете:

„Другите съкращават социалните програми и успоредно с това поддържат банковата система, а ние оставихме банките да умрат, отказвайки им държавна подкрепа. Те банкрутираха. И сега ние виждаме, че това беше правилното решение… Имаше банков колапс, но реалният сектор, производството в страната беше спасено“ – аргументира се нетрадиционният политик.

Може би, поради тази причина местният парламент така отчаяно се съпротивлява на съдебното искане за снемане на имунитета – „за“ гласуваха 33 депутати, а твърдо против бяха 30 от тях. Конкретните обвинения са за това, че Хорде не е спасил страната от финансовата криза през 2008 г. и е лишил гражданите от спестяванията им.

Специална парламентарна следствена комисия обвини министър-председателя в „небрежност… проявена по време на събитията, довели до колапса на исландските банки, която се е изразила в отсъствие на нужната реакция срещу надвисналата над исландската икономика опасност, предизвикана от положението в тези банки“. Делото е предадено за разглеждане от особен съд за висши правителствени чиновници, създаден още в началото на миналия век, но едва сега събрал се за първи път.

Засилена активност проявяват и Великобритания с Холандия, които паралелно готвят съдебни искове срещу Исландия. Засега въпросът за бомбардировки над Рейкявик не се разглежда, но ако местните проявят особен инат, то едва ли членството на страната в НАТО ще помогне!

Наскоро шефът на Алианса Расмусен показа нрава си, обявявайки, че подопечната му военна организация не се занимава с бомбардировки на мирно население (справка Либия) и не организира сухопътни операции тук и там.

Затова няма да е изненада, ако „справедливостта“ се посипе и над мирните рибари от полярния кръг, още повече че техният прецедент може да отвори очите и за други по-бавно загряващи народи, ограничаващи се засега с кухненски ругатни и словесни проклятия срещу местните политици…

Исландците, поне засега, се спасиха от по-сериозни неприятности, но създадоха проблем за целия останал свят – отказвайки да плащат по дълговете на банките си, те хвърлиха ръкавицата срещу най-мощната сила на нашето съвремие, показвайки й, че моделът функционирал три десетилетия достигна своя естествен финал.

В рамките на тази кредитна схема, в чиято рамки печалбите се създаваха от въздуха, чрез тъпото преразпределение на емисионни пари, се роди и израсна цял един паразитиращ слой, който днес категорично отказва да се раздели с ролята си на световен ковчежник.

И точно по тази причина решително се забранява откритото и честно обсъждане на ситуацията, в която в момента се намира световната икономика въобще и системата за кредитиране (заедно с натрупаните дългове) в частност.

Дали да съжаляваме или адмирираме смелите исландци, които се опитаха самостоятелно да намерят справедливото за себе си решение? Но дори самият факт, че показаха на света как може и трябва да се отстояват националните интереси, заслужава нашето уважение.

Островитяните ни демонстрираха очевидната (но дълбоко скривана) истина, че частните дългове са си частни дългове и не трябва да се превръщат в камък на шията за цялото общество.

Не държавата Исландия, а нейните частни банки се рекламираха пред целия свят като забележителен пример за съвременен бизнес и надеждност, и отговорността трябва да бъде понесена именно от тях.

В крайна сметка, всички потънали в пясъка английски и холандски вложения са били инвестирани в разни активи, продавани точно от тези финансови институции, които днес най-силно реват за нарушените права на вложителите.

А не е ли по-коректно най-напред да установим в чии джобове потънаха реалните печалби от тези транзакции и тогава да търсим парите, с които са се разделили редовите граждани?

Дотогава, не забравяйте примера на Исландия, която показа на големите финансови акули какво трябва да бъде отношението към дълговете, натрупани без волята и знанието на народа!




Гласувай:
25




1. filipgeorgiev - Това истина ли е?!
16.09.2011 18:23
Намерих страна, в която да емигрирам! Ако се стигне до там де. Най-накрая някой, който да изложи истината, такава, каквато е. Не може да се преразпределят загубите на банките върху държавните бюджети, а печалбите и комисионните да останат за ръководителите им.
В края на краищата защо ние да плащаме за лошото управление на банкерите, а и за бонусите им?!
Ако моя магазин не върви, аз фалирам и намалявам оборота на доставчиците си, а не се компенсирам с чисти пари от бюджета, които всички не ползващи услугите ми да плащат за тяхна сметка.
Това трябва да спре!!!
цитирай
2. анонимен - Ще има революция. Светът май е вече ...
16.09.2011 19:48
Ще има революция. Светът май е вече на автопилот. Такава бъркотия никога не е ставала. Явно капитализма оставен сам, без баланса на социализма, скоропостижно се осира.
цитирай
3. boristodorov56 - Допада ми подхода на този министър ...
17.09.2011 09:41
Допада ми подхода на този министър председател, без да изпадам в захлас от левичарските уклони и антиамериканизма на автора.
цитирай
4. nosense - Не ни учете на Икономика
17.09.2011 10:16
Вчера една от водещите теми по един от икономическите канали - Ако не се лъжа CNBC беше - "Време е Америка да спре да ни учи на икономика".
Мисля, че това достатъчно говори за това какво мисли ЕЦБ по въпроса с желанието на САЩ да се меси в Евро икономиката:)
цитирай
5. niksi - Абсолютно си прав.
17.09.2011 13:12
kushel написа:
Ще има революция. Светът май е вече на автопилот. Такава бъркотия никога не е ставала. Явно капитализма оставен сам, без баланса на социализма, скоропостижно се осира.

цитирай
6. july26 - Как обаче ще бъдат оставени държавите да имат " собствено мнение",когато..
17.09.2011 13:28
има хиляди обвързаности на ниво НАТО,ЕС и прочие? Наистина освен война няма как друго да разреши това противоречие.
Америка и Западна Европа не просто се осраха, а доказаха една теза,доста стара, че капитализма е в състояние да се саморазруши и това се случва лека полека.Този пост много правилно тълкува и казва неща които досега просто не сме искали да видим.Защото не се е отнасяла до нас или защото не сме можели да повярваме че е възможно. Пропагандата е толково тотално промиваща, че и мислещите поспряха да мислят,да не говорим че няма как какъвто и да било глас противен на Новия световен ред да бъде чут и анализиран...спирам да говоря,знаете за какво става въпрос.....
На това едно време му се казваше" революционна ситуация-върховете не могат и не искат да управляват по новому,а низините не желаят да живеят по старому...познато ли звучи?? Но е до болка вярно и май ние ще сме тези които ще ни заболи...скоро....
цитирай
7. alexalexalex - Митак
17.09.2011 13:57
като гледам, яко гробокопаете на капитализЪма, ама пак няма да ви огрее.
революция не се очаква, затегнете коланите и се успокойте.
иска се бачкане, а не мрънкане.

п.с. присънва ти се брадата на Маркс, според мен, да знаеш. според съновника - не е на добре, летен грип ще да те е хванал, да знаеш)))
цитирай
8. pokoko - Дърева, ти ли написа този антика...
17.09.2011 16:11
Дърева,ти ли написа този антикапиталистически мат`риал? Типично за произхода ти!
цитирай
9. josarian - Не, това е Дърев, не е Дърева...
17.09.2011 17:02
Жалее по колонел Кадафи, този миролюбец, този човеколюбец, този зеленикаво-червен радетел за социална справедливост....
цитирай
10. proximus - Надявам се това с бомбардировките, ...
17.09.2011 20:11
Надявам се това с бомбардировките, да е само за бъзик :-)
Иначе инвестиционните банки никой не се е юрнал да ги спасява. Проблема е че покрай тях се разрази такава буря че го отнесоха и търговските, в които вече биха стоели на депозит моите или вашите пари.
Имам въпрос - ако утре тръгне слух че някоя банка в БГ е пред фалит, и започне масово теглене на спестяванията, съответно тя наистина ще се изправи пред фалит ! Та въпроса ми е - не би ли трябвало в този момент държавата или др. институция да й предостави краткотрайна фин. помощ или трябва да я остави да фалира (банката няма как за 1 седм. да си събере вс. кредити!) ? И ефекта на доминото да удари и останалите банки? И тогава нито една фин.институция да не е в състояние да помогне.
цитирай
11. pokoko - Трудът е песен
18.09.2011 22:12
Държавата или която и да е институция,не би трябвало да помага на една частна банка. Банките ПЕЧЕЛЯТ само от прехвърлянето на ЕДНИ ПАРИ. Реално банките не произвеждат НИЩО-никакви блага или продукти полезни на хората! Ако ги е страх от фалит,да хващат мотиките и да се поизпотят малко под жаркото слънце,където се произвеждат реални продукти за консумация!
цитирай
12. krizata - Имам въпрос - ако утре тръгне слух че ...
19.09.2011 08:14
proximus написа:
Имам въпрос - ако утре тръгне слух че някоя банка в БГ е пред фалит, и започне масово теглене на спестяванията, съответно тя наистина ще се изправи пред фалит ! Та въпроса ми е - не би ли трябвало в този момент държавата или др. институция да й предостави краткотрайна фин. помощ или трябва да я остави да фалира (банката няма как за 1 седм. да си събере вс. кредити!) ? И ефекта на доминото да удари и останалите банки? И тогава нито една фин.институция да не е в състояние да помогне.


Разбира се, че трябва (нали затова съществуват гаранции по депозитите), но не и да се покриват загубите от разни финансови спекулации. Това са съвсем различни неща!
Един простичък пример:
Ще се съгласите ли да покриете загубите на Вашия съсед, който е решил да прави най-добрия ресторант в града, но е фалирал, поради едни или други причини. В резултат на глупостта (или алчността) си, съседът Ви е натрупал борчове, деветкратно надвишаващи Вашите годишни доходи. Съседът Ви е компенсиран и доволен, а неговите дългове лягат върху Вас до края на дните Ви!
Как Ви се струва - добра сделка нали?
цитирай
13. proximus - Разбира се че не. . . но поставена ...
19.09.2011 10:10
Разбира се че не... но поставена така може да бъде и следната ситуация : имате 20% от въпросният ресторант и жена ви и децата ви работят в него. Тогава можете пак да го оставите да си фалира, но краткосрочните последствия върху семейството ви ще са по-тежки.
Както и фалита на банковата система на Исландия, води след себе си куп кратко/средносрочни последствия и негативи. Бихте ли могли да обясните на нацията ни, че е по-добре спестяванията й днес да "изгорят" (отново за последните 15години), вместо да се заробват поколенията с трудни за прогноза задължения ? Няма политик който да успее.
Ирландия напр. не устоя на натиска, и "подкрепи" банките си, т.е. европейските акционери. В името на това да продължат да вървят нещата днес, добре.
цитирай
14. kaizer - Абе не знам дали ще бомбандират Р...
19.09.2011 16:46
Абе не знам дали ще бомбандират Рейкявик,ама Бойко Тиквата подпише за шистовия газ отиде хубавата добружа...и почвата и водата...
цитирай
15. proximus - kaizer, Бойко Тиквата в момента ...
19.09.2011 22:02
kaizer, Бойко Тиквата в момента когато е взел 27те млн.$ от Шеврон със съгласие за проучване и ексклузивно право за бъдеща експлоатация, вече ни е вкарал в схемата. И не ми е ясно какво повече зависи от него. Ако американците нацелят газ са в пълното си право да искат и да добиват.
цитирай
16. анонимен - до 11.alexalexalex от доминант-на
02.10.2011 16:38
alexalexalex, симпатяго със сигурност ще има революция/а вероятно и война/ и не една, а две. Нещо като първата - мир - втората световна война! И това само нашето правителство не го знае, тъй като имат вродено къдогледство! Хора от ООН, МВФ и влиятелни световни истнитуции са добре наясно!
Сори за неприятната новина!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3841873
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев