Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2012 15:06 - Защо финансовите балони вече отказват да „работят“?
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 11097 Коментари: 17 Гласове:
12

Последна промяна: 09.06.2012 18:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Купихте ли си вече от акциите на Facebook или, може би, преди това вложихте спестяванията си в LinkedIn, или пък, в някоя от другите „проспериращи“ компании? И какви бяха Вашите мотиви да направите избора си?

А дали вече сте стигнали до прозрението, че всъщност, през последните десетилетия световната икономика вървеше напред изключително по пътя на издуването на финансови балони?

Това, разбира се, никак не пречеше на цели „икономически“ школи (попитайте монетаристите) категорично да не признават въобще възможността за съществуването им, въпреки че днес ситуацията започна постепенно да се променя!

Все пак, остава един феномен, наречен от нас „вторично търсене“, който е пряко следствие от целия този процес и който остана недоразбран от днешните „официозни корифеи“ на икономическата наука.

Същността му се състои в това, че вливането на пари в един или друг отрасъл, или компания, предизвиква увеличение на доходите у всички по веригата, свързани по някакъв начин с него. Това са и сътрудниците на същата тази компания, и нейните контрагенти, и обслужващите фирми, в т.ч. тези, които работят в частта от финансовия сектор, който е свързан със съответните парични потоци и т.н.

За отбелязване е, че ако самите участници в „балона“ все още могат да си правят изводи за това, че тяхното благосъстояние е свързано именно  с неговото наличие, то вече тези, на които те транферират по-нататък парите си, в по-голямата си част вече не го виждат (балона), отбелязвайки само подобряващата се „икономическа конюнктура“. А ако тези балони са няколко (например, потребителското кредитиране, фондовия пазар, недвижимите имоти и т.н.), тогава възниква напълно резонното усещане за естествени ръстове.

Заедно с това, горното чувство е крайно опасно. Въпросът е в това, че изучаването на междуотрасловия баланс по цялата икономика може да даде приблизителния обем на изкуственото стимулиране по стопанските ръстове, но за отделните отрасли пропорциите между реалното  („базово“) и вторичното търсене, са практически неизвестни – както за отделните страни, така и за света като цяло.

А това означава само едно: че актуалните икономически спадове могат да се окажат твърде съществени – например, по наши предварителни оценки, финансовият сектор би трябвало да се свие от 3 до 5 пъти.

В същото време, засега явно не се получава да се намери компенсаторен механизъм за стимулиране на растежа по различен, от създаването на финансови балони, начин. Изглежда, че до момента, когато търсенето и реално разполагаемите доходи на населението бъдат уравновесени, обратът няма как да се случи, но за конкретните хора това са твърде абстрактни разсъждения – в по-голямата си част те се ръководят от значително по-прости съображения.

В нашия случай това е желанието за постигане на положителна борсова динамика и съответно – търсене на нов финансов балон, който да е в процес на „издуване“. Такъв начин на мислене е особено разбираем за спекулантите – на тях въобще не им пука регистрира ли икономиката растеж или не, за тях главното е да вложат определено количество финансови средства и след известно време да получат повече от първоначално „инвестираното“ количество. Ако пък такъв играч спекулира с чужди пари, тогава за него главни са обемите, тъй като печалбите идват от процентите по тях.

При това, спекулантът, за разлика от редовия инвеститор, ясно разбира (или поне се надява), че балоните ще продължат да съществуват, без значение какво е състоянието на икономиката (емисионните пари трябва да намират своя естествен пристан). Тази констатация означава, че те (балоните) трябва да бъдат съзнателно търсени. Пример в тази посока са цените на петрола, които явно изпреварват ръста на икономиката, дори при максимално оптимистична нейна оценка.

Разбира се, икономическите перспективи също играят своята роля – колкото по-лоши са те, толкова по-бързо балоните започват да се пукат, толкова по-важно е да се влезе първи, за да има време за фиксиране на печалби. Да отбележим, че последното се разбира и от редовите инвеститори, които се лепят като мухи на мед на всичко, което поне малко прилича на нов финансов балон.

За отбелязване е, впрочем, че и този, който иска сам да надуе такъв балон, е длъжен максимално да използва механизма по създаване на съответните очаквания. Очевидно е, че и в роуд-шоуто на Facеbook този механизъм активно се използваше, съзнателно или не. Резултатът беше налице – публиката започна да възприема IPO-то на социалната мрежа като начало на нов финансов балон, което първоначално предизвика съответния търсен ефект.  

В същото време реалното състояние на нещата не дава шанс за такъв оптимистичен сценарий – жизненият стандарт на населението пада, вторичното търсене по „старите“ балони се свива, доходите вече не дават възможност за активни манипулации в спекулативни вложения…

Все пак, населението разполага, все още, с достатъчно финансови ресурси (въпреки, че количеството на хората, у които има „излишни“ пари стремително се съкращава) и те трябва да бъдат „употребени“ по що-годе полезен начин. От своя страна, масовата пропаганда говори за това, че инвестирането е единствения начин да си осигуриш спокоен живот.

Тъй като е невъзможно да се признае, че за нормалния човек запазването на спестяванията е практически непостижимо, остава да се търсят нови варианти за типово поведение, т.е. фактически – за връщане към поведенческите модели от предишните десетилетия.

Поглеждайки отново към историята с Facebook можем да отбележим, че за много от играчите това беше сериозна надежда за издуването на поредния балон, който да „издържи“ поне в следващите две-три години, или в краен случай - поне няколко месеца. Но номерът не мина – пирамидата рухна почти веднага (както се разбра - даже преди края на процеса по първоначалното пласиране), просто съответната информация беше държана временно под похлупак, което и доведе до последвалите съдебни искове.

За нас тази история се превърна в поредния урок – по всичко изглежда, че времето на „сложните“ балони е приключило! В съвременните икономически условия изграждането на образа на динамично развиваща се компания е практически невъзможно. На фона на падащото съвкупно търсене раздуването може да става само при съвсем разбираеми и прости балони, от типа на петрола или благородните метали.

Въпреки, че съществуват още някой и друг варианти, но те вече изискват глобален мащаб на информационна подкрепа, която е по силите на малцина.

М.Х.




Гласувай:
12



1. alexalexalex - Митак
09.06.2012 17:25
предлагам да върнем държавното социалистическо планиране.
ами да - там "балони" нямаше.
то и нищо друго нямаше, освен ръководната роля на Партията, ама карай :)


Митко, светът се развива и се учи от грешките си.
само твърдите комуняги като теб вярват, че капитализма не се променя :)

и този урок го научихме, Митак.
малко скъпо излезе, ама на - взехме поука.
само комунягите не се учите - на вас ви дай ръководна роля и да определяте какво искам аз и какво не искам :))))


п.с. Акции от Фейсбук нямам и не бих си купил - толкова е просто, че даже и ти го разбираш.
Виж, акции от Драймер имам. И от Тотал Ойл :)
цитирай
2. krizata - предлагам да върнем държавното ...
09.06.2012 17:49
alexalexalex написа:
предлагам да върнем държавното социалистическо планиране.
ами да - там "балони" нямаше.
то и нищо друго нямаше, освен ръководната роля на Партията, ама карай :)


Митко, светът се развива и се учи от грешките си.
само твърдите комуняги като теб вярват, че капитализма не се променя :)

и този урок го научихме, Митак.
малко скъпо излезе, ама на - взехме поука.
само комунягите не се учите - на вас ви дай ръководна роля и да определяте какво искам аз и какво не искам :))))


п.с. Акции от Фейсбук нямам и не бих си купил - толкова е просто, че даже и ти го разбираш.
Виж, акции от Драймер имам. И от Тотал Ойл :)


Толкова често ме наричаш комунист, че все по-често започвам да се замислям за членство в една от многобройните български партии с такава идеология!
А по повод избора ти на инвестиционен портфейл, както винаги си безкрайно предвидлив! Дано, единствено, и Бернанке мисли като теб!
Поздрави!
цитирай
3. alexalexalex - Митко
10.06.2012 10:11
как да наричам човек, който твърди , че Сталин е велик човек ?
и който се прекланя пред Лукашенко?

в твоя случай "комунист" не означава непременно и само член на някое от БКП-тата, а начин на мислене :))))
цитирай
4. krizata - как да наричам човек, който твърди, ...
10.06.2012 10:56
alexalexalex написа:
как да наричам човек, който твърди , че Сталин е велик човек ?
и който се прекланя пред Лукашенко?

в твоя случай "комунист" не означава непременно и само член на някое от БКП-тата, а начин на мислене :))))


Как да не уважаваш човек, превърнал страната си от суровинен придатък в световна супер сила (Сталин) или пък съхранил и развил за народа си всички постижения, постигнати по време на неговия мирен възход (Лукашенко)?!
цитирай
5. venziko - Напълно си прав
10.06.2012 12:36
Прекрасно сте описали г.н Хитов спекулативните Балони
цитирай
6. kaizer - Господин Хитов, като споменавате ...
10.06.2012 13:44
Господин Хитов, като споменавате Сталин, защо забравяте големите репресии от 1937-ма, голодомора...така съхранил народа ;)
цитирай
7. alexalexalex - Митко
10.06.2012 14:10
е как очакваш да не ти викам комунист :))))

най-развито при Лукашенко се оказа модела да арестуваш и да пребиваш хора, защото ръкопляскат :))))

страшен мирен възход, Митак, евала :))))
цитирай
8. анонимен - Всички деца много обичат балоните. ...
10.06.2012 14:15
Всички деца много обичат балоните. То е голяма радост от тяхна страна до момента когато се спукат, най-често от невнимание. следтова следва голям рев. И той престава след като им се поднесе следващият въздух под налпгане.
цитирай
9. krizata - Господин Хитов, като споменавате ...
10.06.2012 14:23
kaizer написа:
Господин Хитов, като споменавате Сталин, защо забравяте големите репресии от 1937-ма, голодомора...така съхранил народа ;)


Като икономист оставям пропагандата извън сферата на интересите си - нали искате да бъдем сериозни?
цитирай
10. krizata - е как очакваш да не ти викам комунист ...
10.06.2012 14:25
alexalexalex написа:
е как очакваш да не ти викам комунист :))))

най-развито при Лукашенко се оказа модела да арестуваш и да пребиваш хора, защото ръкопляскат :))))

страшен мирен възход, Митак, евала :))))


Нали си обещахме да се изказваме само, ако сме компетентни по един или друг въпрос?
цитирай
11. alexalexalex - Митак
10.06.2012 15:46
хайде да направим следното - нали бизнеса ти е туризъм.
ще ми организираш една екскурзия, а аз ще ти платя в белоруски рубли по официалния курс :)

така де, този благ и мил Лукашенко, като е построил най-хубавия комунизъм на земята и най-щастливия строй , и най-яката икономика, та тези рубли трябва да са ти мили :)))

навит ли си, Митак, или ще искаш гадното разпадащо се евро или абсолютно девалвирали долари (от САЩ)?

их, това комунягите сте големи сладури :)))
цитирай
12. kaizer - Всички деца много обичат балоните. ...
10.06.2012 19:14
анонимен написа:
Всички деца много обичат балоните. То е голяма радост от тяхна страна до момента когато се спукат, най-често от невнимание. следтова следва голям рев. И той престава след като им се поднесе следващият въздух под налпгане.


Г-н Хитов, Вие смърта на милиони пропаганда ли наричате? ;)
цитирай
13. proximus - Финсновият балон "Фейсбу...
10.06.2012 20:27
Финсновият балон "Фейсбук" не може да го бъде просто защото компанията е на загуба от създаването си насам и това е публично известно. И не е ясно дали и кога и как огромният брой импресии, ще бъде осребрен.
Финансов балон могат да станат акциите на Епъл, на Гугъл , които са на съществена печалба от години насам. Борсата вече оценява Епъл на 600 млрд.$, макар че миналата година за първи път раздадоха дивиденти на акционерите. До сега цяла печалбата се реинвестираше. Дали действително продукта на една казарма програмисти и инженери струва толкова ? Или това вече е балон ? Макар и създаден в момент на криза ?
цитирай
14. krizata - хайде да направим следното - нали ...
10.06.2012 21:43
alexalexalex написа:
хайде да направим следното - нали бизнеса ти е туризъм.
ще ми организираш една екскурзия, а аз ще ти платя в белоруски рубли по официалния курс :)

така де, този благ и мил Лукашенко, като е построил най-хубавия комунизъм на земята и най-щастливия строй , и най-яката икономика, та тези рубли трябва да са ти мили :)))

навит ли си, Митак, или ще искаш гадното разпадащо се евро или абсолютно девалвирали долари (от САЩ)?

их, това комунягите сте големи сладури :)))


Става, защо не? Все пак най-стабилната световна валута в момента е златото (в монети естествено)!
цитирай
15. krizata - Всички деца много обичат балоните. ...
10.06.2012 21:45
kaizer написа:
анонимен написа:
Всички деца много обичат балоните. То е голяма радост от тяхна страна до момента когато се спукат, най-често от невнимание. следтова следва голям рев. И той престава след като им се поднесе следващият въздух под налпгане.


Г-н Хитов, Вие смърта на милиони пропаганда ли наричате? ;)


Имате грешка - става въпрос за стотици милиарди! Явно не сте чели най-новите изследвания! Жалко за вас!
цитирай
16. krizata - Финсновият балон "Фейсбу...
10.06.2012 21:46
proximus написа:
Финсновият балон "Фейсбук" не може да го бъде просто защото компанията е на загуба от създаването си насам и това е публично известно. И не е ясно дали и кога и как огромният брой импресии, ще бъде осребрен.
Финансов балон могат да станат акциите на Епъл, на Гугъл , които са на съществена печалба от години насам. Борсата вече оценява Епъл на 600 млрд.$, макар че миналата година за първи път раздадоха дивиденти на акционерите. До сега цяла печалбата се реинвестираше. Дали действително продукта на една казарма програмисти и инженери струва толкова ? Или това вече е балон ? Макар и създаден в момент на криза ?


Точно за това става дума и в статията! Поздрави!
цитирай
17. kalini - Искам да задам един мъничък, про...
14.06.2012 17:17
Искам да задам един мъничък, простичък въпрос: Според вас Карл Маркс комунист ли е ? Отговорете само с "да" и "не", моля.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3841694
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев