Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2012 22:12 - Бернанке хвърли в смут финансовите акули
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 4070 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 19.07.2012 23:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Със своите два поредни доклада пред сената и конгреса на САЩ, шефът на Федералния резерв Бернанке прикова вниманието на милионите финансови спекуланти, разчитащи на Големия бос за продължаване на един от последните сеанси от приключващата борсова оргия, имала място през последните две-три десетилетия!

Всички очакваха със затаен дъх евентуалните намеци, които биха излезли от устата на Банкер No1, за продължаване на паричните емисии, от които зависи съдбата на не един и двама пазарни играчи!

Действително, ситуацията в световната икономика е толкова отчайващо лоша, че илюзиите за намиране на рационално решение за изход от кризата окончателно се изпариха – останаха единствено надеждите за временно задържане на повърхността, на фона на потъващите наоколо конкуренти!

Отдавна за всички стана ясно, че в сегашната ситуация на хаос, е невъзможно реализирането на дългосрочни печалби! Финансовата пирамида, която допреди няколко години само се раздуваше и беше успяла да създаде колосална по обем инфраструктура, днес се сблъсква с остър дефицит на ликвидности.

И дори не това е най-страшното! Основният проблем се състои във факта, че оттук насетне е невъзможно поддържането на досегашните равнища по обемите на сделките, тъй като тяхната база – частното потребителско търсене не спира своето устойчиво свиване!

За това свиване, разбира се, вина има и самият финансов сектор, който вече не желае да кредитира потребителите, но в това нежелание (и неможене) се крие дълбоко обективна обосновка, свързана с обстоятелството, че рисковете по кредитната дейност станаха твърде неуправляеми и непредказуеми!

Засега в ролята на последна защитна стена излизат държавните бюджети, но за всички е ясно, че в случая говорим за палиативни решения с временен ефект!

По тази причина беше важно да се чуе какво ще каже големият Бени Хеликоптер – ако той даде поредните безплатни пари, тогава първите по веригата ще могат да направят още някой и друг милиард, преди ликвидностите да се разтворят сред масата на световното простолюдие, на което лесно може да се извади поредния фокус, обясняващ причините за галопиращата инфлация!

И така – ще има ли още порции лесни пари? Това искаха да разберат финансовите хиени и мълчанието на Бернанке определено разочарова очакващите чудо, защото то така и не се осъществи! Да, банкерът не отрече, че икономиката буксува и че ФЕД ще наблюдава и следи внимателно за ситуацията… Че ако нещата съвсем тръгнат на зле ще има ново ускорено печатане…

Всичко това дава някакви надежди за пробив, но големият проблем е КОГА най-сетне големите пари ще залеят пазарите (не че и сега не върви емисия), защото без зелени гущери във все по-нарастващи количества, всеки ден е с цената на поредните удавници сред бушуващия океан на финансовата буря?!

Въпреки късогледството на борсовите акули за стратегическите задачи пред централните американски банкери, ние добре разбираме, че основното събитие за годината са предстоящите през ноември президентски избори! Точно по тази причина никой не бърза с поредните колосални вливания на парични емисии!

Опитът от зимата, когато ЕЦБ инжектира 1 трлн. евро, демонстрира, че положителният ефект от подобна мащабна манипулация трае не повече от два-три месеца, а до решителната битка за Белия дом има бая време!

Затова и Бернанке не обръща особено внимание на воплите, идващи от борсовите платформи, концентрирайки интересите си на къде по-сериозни събития, от които зависят много от световните политически тенденции в следващите четири години!

С всичко казано дотук никак не искаме да кажем, че финансовите пазари са оставени на произвола на съдбата! Друг е въпросът, че на този свят съществува добре структурирана система от приоритети и при липса на място под слънцето за всички играчи, огромна част от днешните бенефициенти просто ще бъдат пожертвани, в името на оцеляването на малцината богоизбрани!

За нас като българи, остава горчивото утешение, че все повече доскоро благоденстващи хора по света ще се самоидентифицират като неудачници и нещастници – досущ като по-голяма част от представителите на гордото ни племе, имало доста по-добри периоди в националната си история, отколкото днешното твърде жалко съществуване!




Гласувай:
13



1. podvodni - Статията отразява изключително ...
20.07.2012 15:39
Статията отразява изключително правдиво ситуацията, но има една съществена неточност. Не става въпрос за борсови акули, а за борсови шарани.
Коригирайте се, моля, защото внасяте голямо объркване в без друго неадекватните мозъци!
цитирай
2. krizata - Статията отразява изключително ...
20.07.2012 15:59
podvodni написа:
Статията отразява изключително правдиво ситуацията, но има една съществена неточност. Не става въпрос за борсови акули, а за борсови шарани.
Коригирайте се, моля, защото внасяте голямо объркване в без друго неадекватните мозъци!


Там е работата, че и голяма част от довчерашните акули ще трябва да вдигат бялото знаме! А пък за шараните - да не говорим! Поздрави!
цитирай
3. venziko - Да така си е
23.07.2012 10:08
Според мен следващата емисия ще бъде през септември за да трае ефекта от нея да изборите през ноември
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825553
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев