Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2012 20:51 - Глашатаят на мейнстрима заби отново тъпана
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 2435 Коментари: 2 Гласове:
13

Последна промяна: 24.11.2012 21:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

(след поредната статия на Рубини)

Както многократно отбелязвахме, съвременната мейнстримска икономическа наука (икономикс) не е в състояние да даде смислено описание и обяснение на днешната глобална криза! И тази безизходност за икономикса носи дотолкова имагинерен характер, че е невъзможно излизане от ситуацията без разрушаване на общоприетата научна парадигма.

Икономиксистите са принудени да търпят подобна ситуация, но това не може да се каже за политиците и другите обществени фигури. Те не могат повече да мълчат!

Тъй като вече е установен клиничен факт, че мейнстримът в икономическата наука не е в състояние да „роди“ адекватно обяснение на кризисните процеси, остава да се търсят палиативи, в частност да се налагат определени „гуру“, които да дават отговори за кризата по пътя на някакво тяхно свръхчуствено знание.

При това, разбира се, е желателно, прогнозите (или подобието на прогнози) да се излагат на привичния „икономиксистки“ език, за да не възниква проблемът за верификацията.

Съответните персонажи бяха своевременно избрани и съдейки по всичко най-главният сред тях е Нуриел Рубини. При него обаче, както добре се вижда, отсъстват цялостен поглед за теоретическите предпоставки и механизмите за протичането на икономическата криза, който недостатък той нееднократно вече ни демонстрира.

Все пак, е важно много внимателно да се вслушваме в неговите думи, тъй като след като е натоварен с ролята на „гуру“ в частта за икономическата криза, то именно чрез него ще бъдат поднасяни някои стратегически изтичания на информация.

И ето, че Рубини се развилня с нова статия (коментарите на Медиапул). Да се опитаме внимателно да анализираме съдържанието на неговия текст!

Рубини започва с констатацията, че кризата ще продължава, опирайки се на макроикономически данни. При това, той обяснява, че развиващите се страни няма да „изтеглят“ световната икономика – факт, който отдавна е ясен за специалистите, но който все още не е докрай разбран от широките маси, отдавна облъчвани с противоположната позиция.

По-нататък в текста се разглежда темата, свързана с ожесточаването на бюджетната политика от по-голяма част от големите страни. Рубини изгражда логика, която обяснява на читателя защо уж „правилната“ политика не води до растеж, а напротив, стимулира спадове. Според думите му, „още МВФ“ е предупреждавал, че позитивите няма да настъпят веднага…

По каква причина, в този случай, е предизвикан ръстът на спекулативните пазари? И тук Рубини „открива“ истината! Оказва се, че всичко е заради емисиите, които, поради принципите на политкоректността, той обозначава като „количествени улеснения“ и с други по-прилични, в съвременното западно общество, термини.

А по-нататък, той казва, че след дългия период на ръстове, корекцията е неизбежна. Тя пък, ще бъде допълнително усложнена от различни съпътстващи обстоятелства: като „фискалния разрив“, неопределеността в Близкия Изток и т.н. Но най-главното е изречено: това не е поредната кризисна вълна, а обикновена корекция!

Ако се отбележи и вече направеното позоваване на МВФ, се получава забележителна картина: граждани, не се вълнувайте, кризата, всъщност, свършва! Просто протича глобална корекция на пазарите, която скоро ще приключи, както ни учат и международните финансови организации. По-нататък, това което Рубини не казва, но неявно намеква – ще настъпи всеобщо „щастие“. Просто защото, то няма право да не настъпи!

По този начин „месиджът“, който американските парични власти изпращат на обществото, става ясен и прозрачен. Но и изводите от него са достатъчно разбираеми:

Преди всичко, че никакъв реален план за изход от кризата не съществува. Не сме и очаквали нещо друго! Все пак не сме икономиксисти. Ние работим, стъпили на цялостно изградена кризисна теория, а от нея следва, че кризата едва сега започва.

Второ: по някакви причини им се иска да пренесат началото на поредното влошаване на ситуацията за следващата година, а по-добре – за 2014. Тук причините могат да са както локални (ден да мине, друг да дойде), така и по-сложни, например, започналата подготовка за създаване на регионални кластери. Например, политиката по връщане на производства в САЩ може изцяло да се разглежда в този контекст.

На трето място е трагичното състояние по общата система на държавно управление в САЩ. Ако властта не е в състояние да обясни разбираемо на обществото, какво се случва и какво тя предвижда да предприеме, а използва такива странни механизми, като описания по-горе, тогава действително нещата отиват на зле.

Защото в условия на криза подобни способи за работа с обществото не работят, а това означава, че действащата американска власт не предвижда и не се готви за сътветния диалог.

Оттук излиза, че кризата в тази страна, която и до днес е световен лидер, дори не толкова икономически, колкото идеен, ще бъде най-вече социална. Обстоятелство, което с голяма вероятност, ще разруши нейното сакрално водачество в света.

Разбира се, само от една статия на Рубини не могат да се правят чак толкова сериозни изводи, но тя е само една от тухличките в основата на сградата от подобни съждения. И такива тухлички има вече достатъчно много…

М.Х.




Гласувай:
13



1. kikowsky - Световната икономика е нещо много ...
27.11.2012 11:01
Световната икономика е нещо много сложно и мащабно. Дали не е толкова усложнена вече, че да се е превърнала в един организъм със собствени рефлекси, инстинкти и хомеостаза? Ако е така, тогава той сам ще си регулира параметрите, което на нас ще ни изглежда като криза, защото не става онова, което сме си наумили. Нали? В кризата няма нищо лошо, просто ние така го приемаме, понеже не се съобразява с желанията ни.
Възможно ли е? Това ли казва Рубини?
цитирай
2. krizata - Световната икономика е нещо много ...
27.11.2012 17:35
kikowsky написа:
Световната икономика е нещо много сложно и мащабно. Дали не е толкова усложнена вече, че да се е превърнала в един организъм със собствени рефлекси, инстинкти и хомеостаза? Ако е така, тогава той сам ще си регулира параметрите, което на нас ще ни изглежда като криза, защото не става онова, което сме си наумили. Нали? В кризата няма нищо лошо, просто ние така го приемаме, понеже не се съобразява с желанията ни.
Възможно ли е? Това ли казва Рубини?


Разбира се, че такъв сценарий за развитие на ситуацията е възможен! Пита се какво ще се прави с излишното население, което ще остане без ресурси и смисъл за съществуване?
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3843164
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев