Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2013 20:16 - В Кипър беше обявен краят на съвременната финансова система
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 18838 Коментари: 22 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Целта на настоящата статия не е за пореден път да доказва продажността на нашия бизнес-елит, пропилял няколко стотин милиона в кипърските офшори, а да се направи анализ на обстоятелствата и резултатите от кипърската афера, която безспорно ще остави дълбока следа в бизнес-отношенията между стопанските субекти по планетата, оттук насетне.

Разбира се, най-важното, което се видя от случилото се е, че световната финансова система, изградена след Бретън-Уудс, окончателно се разпадна, под благосклонния поглед на МВФ, а оттук насетне понятието банков депозит вече няма да струва нищо, както за частните вложители, така и за фирмите - малки и големи.

И така, какво стана в Кипър през миналата седмица?

През последните няколко години финансовите институции от острова на Афродита се напълниха до уши в гръцки суверенни бондове – охотно приемайки на депозити средства на местните офшорни компании (като пасив), те здраво се хвърлиха да влагат в облигации на комшиите (актив): доходността на последните беше твърде атрактивна, затова за всички далаверата изглеждаше като една безкрайна приказка.

Но след това всичко изведнъж рухна – в момента, в който гръцките книжа стигнаха до ниво „банкрут”, измъкването от клопката стана невъзможно. „Щастливите” държатели на уж ценните хартийки двукратно бяха подстригани, заради което кипърци загубиха сериозна част от активите си, но не и от своите задължения. А от това зейна огромна дупка в балансите им (отрицателен капитал).

В аналогични ситуации, на другите страни просто се даваха пари, при това много пари. Същото трябваше да се случи и с Кипър, но не в мащабите, за които претендираха местните. Логиката на ЕС беше проста - Никозия иска твърде много и то превишава дори годишния му БВП - тази наглост вече се възприе от брюкселските плъхове като свръхнаглост.

В резултат, от поисканите 17 млрд. евро, бяха отпуснати „едва” 10 млрд., заедно с предложението останалите да бъдат намерени по много елегантен начин – средствата да бъдат осигурени чрез елементарна конфискация на част от депозитите (в случая 10% за суми над 100 хил. евро). Още повече, че и без това банките по същността си са фактически банкрути, а в случай на официално признаване на този факт, вложителите биха загубили много повече пари. Тук дори не се коментират исковете, които биха възникнали по суопите за кредитен дефолт, за които е страшно даже да се помисли.

По този начин се роди и „гениалният” план за европейска помощ, която островитяните трябваше да приемат безалтернативно. Друг е въпросът, че поради твърде специфичния характер на кипърските офшори (пълни с парите на какви ли не „недочовеци” от Изтока), евроначалството не си направи труда поне да се опита да рафинира планирания грабеж, ограничавайки се с най-идиотската форма за представяне на начинанието.

Първоначално беше предвидено „данъкът” да е за всички, в т.ч. и за държателите на съвсем скромни сметки, но последните силно възроптаха, тъй като така или иначе те попадаха под програмата за застраховане на депозитите си и в случай на банкови фалити не губеха нищо. Дребните вложители възприеха случващото се като пладнешки обир, което се трансформира в масови протести по улиците и площадите.

По-нататък, централната банка забрани всички транзакции вътре в страната и за чужбина, парализирайки по този начин работата на много фирми, ползващи кипърските банки за международните си разплащания (тук и българите изгоряха твърде сериозно). От това бизнесът пострада тежко, тъй като много от контрагентите побързаха да се оттеглят, с което показаха, че оттук насетне и не мислят да правят „алъш-вериш” с подобна рискова дестинация.

Гневни бяха и европарламентаристите. Това, че Кипър трябва да бъде наказан се възприе за нещо съвсем нормално, заедно с фактическото конфискуване на сериозни източноевропейски и руски капитали, но заради недоглеждане в детайлите се разгоря и сериозен скандал, който заплашва стабилността на цяла Европа – много наблюдатели си направиха извода, че след като местните чиновници с такава лекота дават карт-бланш за присвояване на чужди пари, то си струва да се потърси алтернатива в къде по-спокойни места като Хонконк, Сингапур или Дубай.

Рейтинговите агенции също не дремеха: S&P отряза рейтинга на Кипър, Fitch заплаши да смъкне оценките на банките му до „частичен фалит”, а Moody"s вече намеква за влошаване на рейтингите за много банки из цяла Европа. А това никой на Стария континент не иска при каквито и да е обстоятелства.

Засега на острова банковите ваканции са до 26 март. Не е ясно, обаче как те могат да бъдат отменени, след като е очевидно, че при първия удобен случай вложителите ще се втурнат да теглят всичко, до което се докопат, пораждайки по този начин мегаликвидна криза и крах на банковата система.

Събитията придобиха неочаквана насока, когато в Кипър „кацнаха” руските братоци, твърдо решени да режат глави, в случай, че някой посмее да направи опит за попиляване на несметните им богатства, скътани из местните банкови скривалища. Все пак, опитът показва, че банкстерите са къде по-вещи в изкуството на измамата, което ни кара само да съжаляваме наивните мутри, живеещи със сладката заблуда, че „на Запад не стават такива неща”

В поредицата от бурни събития няма как да не се спомене, че на острова възникна опасност от истинска хуманитарна криза, тъй като местните жители изведнъж се оказаха в невъзможност да осигуряват насъщния си – кешът в банкоматите свърши твърде бързо, а нови наличности така и не се появяваха.

Властите решиха да сменят тактиката, отказвайки да секвестират дребните вложители, за сметка на по-мощна конфискация за големите риби. Еврогрупата нямаше нищо против това поредно „прекарване” на източноевропейците, но духът вече беше излязъл от бутилката, вследствие на което местният парламент се отказа да предприема каквото и да било.

Тъй като „данъкът” беше отменен, а Путин отказа да даде поредните милиардни заеми без насрещни активи, се намеси ЕЦБ, която се включи в раздаването на ликвидности, с обещанието да ги гарантира поне до 25 март. Проблемът е, че все пак на Кипър ще му се наложи да се примири с някаква форма на банков банкрут, очевидно за сметка на големите държатели на сметки.

С времето емоциите постепенно ще се успокоят! Дребосъкът Кипър (с БВП от едва 0,5% от общоевропейския и 100 пъти по-малко население от една Германия, например) не заслужава такова сериозно внимание – това че много български мошеници и „оптимизиращи данъците си” ще изгорят не интересува никого.

Все пак, петното ще остане и приказките за „уникалността” на конкретния случай едва ли ще помогнат бързо да се забрави това прекарване, което
англосаксонските банкстери реализираха за пореден път, за сметка на доверчивото море от заблудени бизнесмени от изтока на Европа.

В заключение може да се каже, че Кипър ни показа коя част от българския бизнес е патриотично настроена и е за развитие на собствената стопанска среда и коя, в усилията си да докара още някой и друг процент върху печалбата, е готова да рискува общото ни национално богатство, разхвърляйки го из разни краища на планетата и откъсвайки по този начин поредното парче живо месо от, и без това, изпосталялата снага на българската икономика.




Гласувай:
22



1. krizata - Последни новини:
23.03.2013 22:32
http://dnes.dir.bg/news/depoziti-kipar-troyka-13440642?nt=4
цитирай
2. krizata - Хихихи, приказваме си ние (една ...
23.03.2013 23:41
анонимен написа:
Хихихи, приказваме си ние (една част от хората коти наричат -луди), приказваме си, ама няма кой да чуе, а още по-малко да слуша. И докато съществуват мисли, че всичко е в следствие на закономерни икономико - финансови простотий, една сутрин ще се събудим с "радостната" новина съобщена по телевизиите - "Добре дошли в НСР".
От край време твърдим, че тези процеси и тази "криза" са нарочно, съзнателно и целенасочено мероприятие. И че светът не е разделен на противопостявящи се лагери, ами всички играят една и същи игра, в едини същ отбор.
Кипър епросто поредният намек за ставащото.
Пък и Березовси взе че беше самоубит точно в този момент.
Няма нищо общо? Дали?


Какво му остана на Березовски пред позора на пълния банкрут - само петнадесетина години след като беше всесилния човек в Русия?!
цитирай
3. krizata - Ако с този коментар ми казваш, че ...
24.03.2013 08:38
анонимен написа:
Ако с този коментар ми казваш, че наистина вярваш, че се е самоубил поради страх от позор, просто си в голяма заблуда. Просто Б.Б. (колко интересно!) бе решил, че може да играе собствена игра в Русията. Това негово дълбоко заблуждение се дължеше на факта, че и той смяташе Запада за противник на Путин. Ама както обясних, те са си дружки. И някак си странно изглежда той да се "самубива" точно когато подюриха Кипър, пък и бе тръгнал да се помирява с Путин.


Тук не си прав! Березовски искаше да смята Путин за своя креатура, с което последният съвсем не беше съгласен! А банкрутът на Березовски беше факт - страшно е да паднеш отвисоко - сигурно не си го преживявал!
цитирай
4. milady - Open your mind !
24.03.2013 11:08
Imate moite admiracii.., Noooo , Podvodni ..vijda vsi4koo.:)
цитирай
5. krizata - Imate moite admiracii. ., Noooo, ...
24.03.2013 11:25
milady написа:
Imate moite admiracii.., Noooo , Podvodni ..vijda vsi4koo.:)


Е, той владее и подводния свят, докато ние, земните, стъпваме само по сушата!
цитирай
6. krizata - Не разбрах защо анонимният, под...
24.03.2013 12:30
Не разбрах защо анонимният, подписващ се като Подводни изтри коментарите си? Нима битката вече се води и чрез тази, иначе полезна рубрика?
цитирай
7. krizata - От Blitz за Кипър:
24.03.2013 12:32
http://www.blitz.bg/news/article/189835#commentslist
цитирай
8. podvodni - Живял съм с 2 и с 2000 лв. на ден. Аме не ...
24.03.2013 12:56
Живял съм с 2 и с 2000 лв. на ден. Аме не деноминирани! Та така, че зная и върха и калта, но съм все още жив и с разумът си. Никога не съм помислял за самоубийство. И Березовски също.
Има една интересна новина днес -

„Специално обучени полицаи, включително следователи от отдела за ядрени, радиологични, биологични и химически изследвания, са на място, за да проведат разследване”, се казва в изявление на полицията.

Става въпрос за разследване на смъртта на Березовски. И понеже го бяха намерили във ваната ( баш като Уйтни Хустън) първоначално излизи слух, че се е самоубил. Да де, ама що ли са нужни такима спецове да раследват едно елементарно "самоубийство"? Очаквам, че след време ще се лансира версията "Литвиненко".
Хаха, обаче колко ще се сетят, че тези спецове като и да разследват така и могат да завитат следи.
И колко са на ясно, че 80% от персонала на правоохранителните органи във Великобритания членуват в разни масонски организаций и ложи?
цитирай
9. krizata - Живял съм с 2 и с 2000 лв. на ден. Аме не ...
24.03.2013 13:29
podvodni написа:
Живял съм с 2 и с 2000 лв. на ден. Аме не деноминирани! Та така, че зная и върха и калта, но съм все още жив и с разумът си. Никога не съм помислял за самоубийство. И Березовски също.
Има една интересна новина днес -

„Специално обучени полицаи, включително следователи от отдела за ядрени, радиологични, биологични и химически изследвания, са на място, за да проведат разследване”, се казва в изявление на полицията.

Става въпрос за разследване на смъртта на Березовски. И понеже го бяха намерили във ваната ( баш като Уйтни Хустън) първоначално излизи слух, че се е самоубил. Да де, ама що ли са нужни такима спецове да раследват едно елементарно "самоубийство"? Очаквам, че след време ще се лансира версията "Литвиненко".
Хаха, обаче колко ще се сетят, че тези спецове като и да разследват така и могат да завитат следи.
И колко са на ясно, че 80% от персонала на правоохранителните органи във Великобритания членуват в разни масонски организаций и ложи?


Версията, че парцалът може да послужи за последно забърсване, преди окончателно да бъде изхвърлен е напълно реална! Мисля, че това имаш предвид! Поздрави!
цитирай
10. podvodni - Горе-долу нещо такова. Березов...
24.03.2013 14:04
Горе-долу нещо такова. Березовски,независимо от чифутският си произход, беше просто пионка в голята игра. Все пак да не забравяме, че е бир математик от РАН. По някое време се е усетил и решил да се "спасява" чрез амнистия от Путин. Един такъв акт би отложил за неопределено време неговата ликвизация. Страннто в мамента е, че всич(ко става на Кипърската криза. Независимо, че в Кипър има голямо присъствие на Руски капитали, то той никога не е изпадал от властта на "Короната". Прави впечатление и поведението на Меркел и Путин. Германката ясно бе посочила от къде Лимасол ТРЯБВА да търси "спасение". Бе забранила Кипър да се обръща към Русия, което се опитаха да игнорират от Лимасол. Само, че Путин отказа помощ !!!! "Странно" поведение, нали?
А какво ли знаеше Березовси по въпроса та трябваше да отнесе тайните с в гроба?
цитирай
11. krizata - Горе-долу нещо такова. Березов...
24.03.2013 14:59
podvodni написа:
Горе-долу нещо такова. Березовски,независимо от чифутският си произход, беше просто пионка в голята игра. Все пак да не забравяме, че е бир математик от РАН. По някое време се е усетил и решил да се "спасява" чрез амнистия от Путин. Един такъв акт би отложил за неопределено време неговата ликвизация. Страннто в мамента е, че всич(ко става на Кипърската криза. Независимо, че в Кипър има голямо присъствие на Руски капитали, то той никога не е изпадал от властта на "Короната". Прави впечатление и поведението на Меркел и Путин. Германката ясно бе посочила от къде Лимасол ТРЯБВА да търси "спасение". Бе забранила Кипър да се обръща към Русия, което се опитаха да игнорират от Лимасол. Само, че Путин отказа помощ !!!! "Странно" поведение, нали?
А какво ли знаеше Березовси по въпроса та трябваше да отнесе тайните с в гроба?


Е, Путин беше готов да помага и то доста активно! Единственото му условие беше и Русия да получи нещо в замяна, което хвърли в потрес англосаксонците, несвикнали на такова "арогантно" поведение.
цитирай
12. podvodni - Когато политик от такъв ранг, и не ...
24.03.2013 15:22
Когато политик от такъв ранг, и не само, каже пред камери - Добро утро, трябва да се направи обзорна справка за местонахождението ни - галактика, звездна система, планета и час от денонощието. А и действията на "Короната" в никакъв случай не бива да се разглеждат самосиндикално без да се има пхредвид другите 2 компонента от "Светата троица".
цитирай
13. krizata - Когато политик от такъв ранг, и не ...
24.03.2013 16:02
podvodni написа:
Когато политик от такъв ранг, и не само, каже пред камери - Добро утро, трябва да се направи обзорна справка за местонахождението ни - галактика, звездна система, планета и час от денонощието. А и действията на "Короната" в никакъв случай не бива да се разглеждат самосиндикално без да се има пхредвид другите 2 компонента от "Светата троица".


Тук почти нищо не разбрах - например, кои са останалите два компонента?
цитирай
14. podvodni - Та тази информация е стара колкото ...
24.03.2013 18:27
Та тази информация е стара колкото света.
"Светата троица" "Трите властови центъра на световният елит", "Трите сестри" - Идеология, Финанси, Оръжие - Ватикан, Короната и корпорация "Вирджиния".
Миналата седмица в Израел бе Барак Обама. Съвпадение? Едва ли!
Около Кипър бе "открит" газ, и то в големи количестгва. Израел се стреми към този газ. Както Турция, Гърция, Австрия, Великобритания. В кипър се намира най-голямата РЛС контролирана от САЩ и контролираща Средиземно море и част от Близкият Изток. Най-вече района на Суец и Сирия.
Една от причините за Кипърската криза е именно този газ. Казах, че това е една отцелите на кризата. Овладяването на този газ навежда на мисълтта, че Катар и неговите планове за снабдяване на Европа с евтин газ са обречени. Или по-точно - жертвани. Другата цел е срив на еврото. Не неговото унищожение, а срив. Голяма част от новоизлюпените "инвеститори" ще търсят "убежище" в долара. И какъв е следващият логичен ход? Тотален срив на долара и неговото пълно унищожение. САЩ? Много им дреме на "елита" за САЩ. Поредната необходима жертва в името на абсолютната власт. Китай и Русия? Същото се отнася и за тях. Всъщност заявката за слезващата жертва е ясно подсказана чрез Борис Березовский. Борис - обикновенно с това име кичат всяка руска мечк. Също така е близко до английското Вear (мечка). Трябва ли да обяснявам какво символизира Березовский? Прекалено ясен намек, нали?
А къде в цялата схема е Ватикан, за сега все още не мога да кажа. За сега!
Играта не е само черно-бяла, а многопластова, но целта е една - абсолютната власт.
цитирай
15. dinkov - Динков
24.03.2013 18:55
kriza - дали световната финансова система, изградена след Бретън-Уудс се разпада ще го покаже времето. Аз лично не мога да преценя, въпреки, че може би си прав.
Нещо което ме вълнува повече. Става дума за мнението ти. Как мислиш. Трябва ли да крепим "Валутния борд" на всяка цена и какъв според теб трябва да е бюджетния дефицит.
Поздрав.
Ицко
цитирай
16. chavdar01 - БЪЛГАРСКИТЕ "ВЛОЖИТЕЛИ" В КИПЪР ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ!
24.03.2013 19:41
ЗАЩОТО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПАРИ В КИПЪР СА НАРКО ПАРИ!
ИЛИ ПОЧТИ ВСИЧКИ(95-98%).
ТАКА ЧЕ ДА СТРАДАТ НАРКО-ПЕРАЧИТЕ!
МАЙНАТА ИМ!!!
цитирай
17. krizata - kriza - дали световната финансова ...
24.03.2013 20:11
dinkov написа:
kriza - дали световната финансова система, изградена след Бретън-Уудс се разпада ще го покаже времето. Аз лично не мога да преценя, въпреки, че може би си прав.
Нещо което ме вълнува повече. Става дума за мнението ти. Как мислиш. Трябва ли да крепим "Валутния борд" на всяка цена и какъв според теб трябва да е бюджетния дефицит.
Поздрав.
Ицко


Валутният борд убива икономиката ни! Това го повтарям непрекъснато, но на кого му пука?! Какво като цените на стоките са стабилни, след като са непосилни за хората? Решение има и то не е във валутния борд! В условия на криза можем да се възползваме от някои геополитически процеси и да започнем с възстановяването на собственото производство. Процесът ще е дълъг, но първите резултати ще бъдат налице в краткосрочна перспектива!
Приятелски поздрави

А, впрочем, хиперинфлацията през 1997 г. беше активно мероприятие срещу правителството на Виденов, което беше тръгнало на интеграция с комунистически Китай! Само 50 млн. $ на ден бяха нужни тогава, за да се срути валутния пазар у нас! За някои кръгове подобни пари са нищожна сума!
цитирай
18. krizata - ЗАЩОТО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПАРИ В К...
24.03.2013 20:12
chavdar01 написа:
ЗАЩОТО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПАРИ В КИПЪР СА НАРКО ПАРИ!
ИЛИ ПОЧТИ ВСИЧКИ(95-98%).
ТАКА ЧЕ ДА СТРАДАТ НАРКО-ПЕРАЧИТЕ!
МАЙНАТА ИМ!!!


Проблемът е, че след като олекнат така сериозно, ще се овълчат съвсем за бързо "възстановяване на загубите". А това е от нас!
цитирай
19. krizata - Руснаците започват да теглят парите си по света:
24.03.2013 20:17
http://www.gumilev-center.ru/putin-rassylaet-tajjnyjj-prikaz-o-vyvode-deneg-iz-zapadnykh-bankov/
цитирай
20. krizata - Още една интересна статия по темата:
24.03.2013 21:15
http://reosh.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=423:-l-r-&catid=1:jdiscms&Itemid=22
цитирай
21. krizata - Схемата от Кипър ще се прилага повсеместно:
26.03.2013 08:48
http://www.vz.ru/news/2013/3/25/625955.html
цитирай
22. stoedin - Разпадането на Бретан-Уудс е само ...
27.03.2013 13:07
Разпадането на Бретан-Уудс е само началото. След него идва и разпадането на капитализма в световен мащаб и замяната му с нещо по-добро и хуманно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3842187
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев