Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2014 14:58 - България и Румъния на картата на трудовия пазар в ЕС
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 8162 Коментари: 16 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Това е темата на Boom&Bust от 5 януари 2014 година.

Моето включване в предаването е от 13-та до 20 минута!

Гледайте оттук!



Гласувай:
6



1. atanasio - Г-н Хитов
07.01.2014 19:50
незнаех ,че сте преподавател в УНСС

За което ще ви помоля още веднъж да запознаете колегите си и студентите с 3 планетарни катастрофи защото може да се избегнат ако се вземат мерки от сега - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

В доклада на Европейската комисия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdf - пише,че зависимостта на Европа от вноса нараства ,и що се отнася до нефта и газа, ще достигне над 80 % до 2035 год. отделно има 40% увеличение на потреблението на енергия в света.
При сегашното потребление 33млрд.барела годишно няма да има нефт през 2035год. защото оставащите запаси са завишени ,и отделно свършва евтиният - лесният за добив петрол до 2025год. тоест цените ще скочат - може и до 800% според твърденията на икономистите на МВФ - http://darikfinance.bg/novini/84303#comments

Надявам се не се съмнявате в фактите и не искам да се хваля но не случайно проф.д-р Боян Дуранкев пише ''много точен анализ'' в коментар №2 тук - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/11/08/provokiran-sym-ot-filma-sviat-bez-neft-po-national-geographi.1202306

Колкото за България съм го написал в предишният ви постинг - коментар №4 и незнам защо изписва анонимен

Основното е осветляване на икономиката и преди малко попаднах на статистика - http://darikfinance.bg/novini/103611#comments

''България е с най-голям дял на сивата икономика през 2013, сочи изследване на консултантската компания A.T. Kearney.

Той надхвърля 31,2% спрямо БВП. Това прави около 12,8 милиарда евро при БВП от 41,2 милиарда евро. ''
цитирай
2. atanasio - Има и още
07.01.2014 20:43
освен сенчестата икономика

''Според Гечев дружествата майки задължават българските си поделения да им връщат част от печалбата под формата на услуги или реклама, а някои “не са дали и стотинка данък печалба” в България, въпреки че “тяхната нетна печалба е добра” тук.'' - http://alarmanews.com/?p=10208

Подобно беше и с ЕРП-тата

Грубо бюджета като приходи се ощетява с над 8млрд.лв.

Отделно са разходите на бюджета - ''Българската администрация е пропиляла и изхарчила в безсмислена “дейност” поне 50 милиарда лева за периода (1998-2012год.) – http://investments.dir.bg/_wm/library/item.php?did=547660&df=8&dflid=3

Раздута администрация с тунеядство и фалшиви инвалидни пенсии , и т.н. съм се постарал да ги събера на едно място - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939
цитирай
3. atanasio - и още
08.01.2014 07:20
икономиката като стратегия е проста в смисъл потребление на произведено у нас защото така се създават работни места и се плащат осигуровки и данъци ,и работещите имат пари за още потребление тоест въртят се парите у нас.

Икономически патриотизъм е да купуваме made in BG

Сами трябва да си помогнем и да възродим местното производство - селско стопанство с преработвателната и консервна и т.н. лека промишленост ,и туризъм

Позор е да внасяме 80% от хранителните стоки при факта ,че преди 1989год. сме задоволявали вътрешният пазар и сме изнасяли много.

Г-н Хитов в преден постинг се чудете как все още икономиката функционира - благодарение на 2-3 млрд.евро годишно които се изпращат от емигрантите но и това вече няма да може да спаси положението.

Задължително трябва минимални заплати по браншове както е в ЕС

Най-вече за мед.сестри и доктори защото заминават за чужбина и един студент струва на данъкоплатците 20 000$ - просто ни крадат кадрите.

Икономиката е инерционна система и се знае какво следва ако продължава по старому.

Проф. д-р Боян Дуранкев го каза хубаво - при 1% ръст на БВП ще настигнем средният стандарт в ЕС след 100год. ако те стоят на едно място тоест 0% ръст.

Това е така ако нямаше сенчеста икономика и т.н. далавери тоест ако се осветли икономиката показателите се променят - можем в кратки срокове да догоним средните показатели на ЕС.

Грубо бюджета като приходи се ощетява с над 8млрд.лв. и част от тези пари спокойно може да се дадат на лекари мед.сестри и отделно да се върне старата система на здравеопазване - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2336088

Бойко Борисов / Дянков - откраднаха 1.4 милрд.лв. от здравната каса с които сега можеше да се направят реформите и електроните карти и т.н. - според сегашната министърка сумата е 2 млрд.лв.
цитирай
4. x1111 - Защо младите службогонци протестират?
08.01.2014 18:34
„Вие ще сте новите депутати и в Европа, и в България. Вие ще сте новите министри. Затова германският данъкоплатец Ханс си дава от заплатата, за да ви обучава. Ние си имаме приятели в Германия, във Франция, в Щатите и навсякъде” - категоричен е лидерът Борисов на семинар с младежките активисти на ГЕРБ в Сандански на 14 декември м. г.
цитирай
5. x1111 - Пол Кругман в УНСС. Това е сериозно ...
09.01.2014 16:57
Пол Кругман в УНСС.Това е сериозно събитие в българския обществен живот!

http://www.youtube.com/watch?v=5Hao3oxCc08
цитирай
6. x1111 - Как политиците и медиите нагло лъжеха българския народ:
09.01.2014 17:21

"Анализът на Договора за присъединяване, въпреки мъглявите текстове в него, позволяваше лесно да се предвиди какъв ще е резултатът. Големите очаквания в България бяха свързани главно със средствата от еврофондовете. За седемгодишния период от 2007 до 2013 г. за България бяха предвидени общо 6,7 милиарда евро или приблизително по един милиард евро годишно. Получаването на тези средства обаче беше обвързано с редица условия и сложна процедура. С тях можеха да се купуват стоки или услуги само от страни от ЕС, в които равнището на цените е много по-високо, отколкото в България. Освен това те можеха да бъдат използвани само за точно определени дейности, например за изграждане на сметища, на автомагистрали, за ремонт на общински сгради и т.н., които не водят пряко към развитие на производството и икономически ръст. Към края на 2012 г. едва 2,5 милиарда евро, или 31 % от общата сума са реално платени. Кога и колко от останалите средства ще бъдат получени, предстои да разберем.

Какво губи България от членството в ЕС? Най-малката загуба е членският внос, който е 1 % от брутния вътрешен продукт или около 600 милиона лева годишно. За седем години това прави над 4 милиарда лева. По официалния обменен курс 4 милиарда лева са 2 милиарда евро, но по паритетна стойност, поради много по-ниското равнище на цените в България, те са равностойни на около 6 милиарда евро. За разлика от еврофондовете, членският внос се плаща веднага в началото на всяка година в брой, така че вече са платени около 4 милиарда лева. Дори само вноските на България в бюджета на ЕС, ако бъдат използвани правилно, ще има по-голяма полза за развитие на икономиката, отколкото от всичките средства от еврофондовете.
Истинските загуби за българската икономика обаче не са тези вноски, а налагането на европейските стандарти и така наречени „добри практики”, прекратяване на споразуменията за търговия с всички страни извън ЕС, спирането на 4 блока на АЕЦ Козлодуй, ликвидирането на редица големи предприятия, сред които металургичният комбинат Кремиковци и т.н.
цитирай
7. x1111 - България в ЕС 2007-2013
09.01.2014 17:26
Обща оценка на тези загуби трудно може да се направи, но например налагането на европейските „добри практики” само при производството на лекарства и в хранителната промишленост се оценява на над 2 милиард лева. Могат да бъдат оценени и загубите от спирането на четирите блока на АЕЦ Козлодуй. Замяната на 12 милиарда киловатчаса годишно по 2 стотинки на киловатчас с електроенергия от въглища по 10 стотинки, означава годишна загуба от около 1 милиард лева или обща загуба само за периода 2007-2013 около 7 милиарда лева. При това допълнително се замърсява околната среда с милиони тонове вредни вещества, изхвърляни при изгарянето на въглища.
..........
Преговори между България и Европейската комисия в истинския смисъл на думата нямаше. Европейската комисия диктуваше своите условия, а българската страна се съгласяваше с всичко. Това по-скоро приличаше на безусловна капитулация на победена държава, отколкото на преговори между партньори. Ролята на госпожа Кунева, която по-късно стана еврокомисар, се свеждаше до заплахи към своите сънародници с катастрофалните последствия, ако не бъде прието някое условие на Европейската комисия. Българският премиер тогава, бившият цар Симеон Кобурготски, в интервю за италиански вестник заяви, че българите не са подготвени интелектуално за членство в ЕС и причината била в 50 години господство на марксизма, което довела до неадекватен начин на мислене. Всъщност, неадекватни бяха единственно оптимистичните очаквания на значителна част от българите по това време и те нямаха нищо общо с марксизма. Според национално социологическо проучване от края на 2004 г., приблизително половината от българските граждани смятаха, че след като България стане член на ЕС, жизненото равнище ще се повиши и защитеността от престъпления ще нарасне. Ориентацията на страната към присъединяване към ЕС, беше превърната от медиите и от основните политически партии в нова надежда за спасение от безработицата, бедността и престъпността. Редките гласове на скептиците се заглушаваха с обещания за златния дъжд, който ще се изсипе върху страната от еврофондовете. Въпреки това управляващите не посмяха да проведат референдум за членството, защото се страхуваха от истински дебати по тази тема и не желаеха да разкриват съдържанието на водените преговори и на подписания договор за присъединяване.
цитирай
8. x1111 - http://www.septemvri23.com/Bulgaria_in_eu_2007-2013.htm
09.01.2014 17:28
Мнението на хората през май 2008 г. за промените на макроравнище и в личен план беше критично, но причините за тях в масовото съзнание не бяха обвързани с приемането на страната в ЕС. На въпроса имат ли връзка те с ЕС, само 23,2 % от интервюираните лица дават положителен отговор. Вината за нереализираните очаквания се насочваше към управляващите, а надеждите за подобрение към новата политическа партия със символичното име „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) и нейния лидер Бойко Борисов. Борисов се появяваше всеки ден пред камерите и обясняваше простичко, че виновни за всичко лошо са „комунистите“ и ДПС. Много му повярваха и той поведе страната към мечтаното евроблагоденствие през 2009 г. Правителството на Борисов започна да прилага най-реакционните икономически рецепти за „финансова стабилизация” в условията на икономическа криза. България е страната в ЕС с най-ниски данъци върху печалбите на бизнеса и върху големите доходи и в същото време с най-ниския дефицит в държавния бюджет и външен дълг. Икономиката обаче е в колапс, доходите падат, безработицата расте заедно с цените и надеждите за благоденствие се пукат като сапунени мехури.

Финалът е известен – през февруари тази година Борисов и неговото правителство бяха пометени от стихийни улични протести. Правителството беше изненадано, но по-скоро изненадващо беше толкова дългото търпение на хората и липсата на протести в най-бедната страна в ЕС, с най-ниски доходи и почти 50 % от населението с риск за бедност и социално изключване според статистиката.
Надеждите и илюзиите, свързани с ЕС вече са окончателно изчерпани в в общественото съзнание и сега по-скоро има друга опасност, всички беди на капитализма, да бъдат обяснявани само с членството в съюза.
цитирай
9. x1111 - Спомняте ли си манипулациите около войната в Ирак?
09.01.2014 18:10
Как разните там атлантици, войнолюбци-"ястреби"/които не са държали пушка през живота си/ уверяваха българските граждани,колко изгодно икономически и геополитически е включването на страната ни в иракския конфликт?Ние дадохме жертви в тази война,финансовото ни министерство опрости 2 млрд.долара дълг на Ирак,понеже сме много "богати".Беше унищожена/"приватизирана"/ държавната инженерингова компания"Булгаргеомин",продадени концесиите ни за злато и уран в Монголия,за нефт и газ в Либия,наследство от времето на Тодор Живков.Съсипана е геологопроучвателната ни база.
Това се нарича държавническа безотговорност.И после се чудим и маем защо живеем бедно.

Ха,сега приятно четене:
..............
«Газпром нефть» получила первую нефть на месторождении Бадра в Ираке
есторождение Бадра расположено на территории провинции Вассит на Востоке Ирака. По предварительным оценкам геологические запасы Бадры составляют 3 млрд. баррелей нефти. Контракт с правительством Ирака на разработку месторождения подписан в январе 2010 года по итогам прошедшего в декабре 2009 года тендера, победителем которого признан консорциум в составе ОАО «Газпром нефть», Kogas (Корея), Petronas (Малайзия), ТРАО (Турция).
Доля участия «Газпром нефти» в проекте составляет 30%, Kogas — 22,5%, Petronas — 15%, ТРАО — 7,5%. Доля иракского правительства, которое представлено в проекте иракской Геологоразведочной компанией (Oil Exploration Company, OEC), — 25%. «Газпром нефть» является оператором проекта"

http://www.sdelanounas.ru/blogs/45823/
............................................................................................................
Само напомням,че Турция,Русия и Малайзия не подкрепиха войната на САЩ в Ирак.
Нищо лично,просто бизнес.Так е в света на големите пари!
Силните играчи винаги могат да намерят компромис помежду си , в условията на обща опасност,това е аксиома в геополитиката.А ние тепърва трябва да се учим.

цитирай
10. x1111 - Преди Сидеров, френското посолство трябва да се извини!
09.01.2014 19:07
Правя едно уточнение,аз не подкрепям емоционалните изблици на Сидеров срещу определени граждани и институции,но ако прегледаме вестниците отпреди три месеца ще открием ,че:
"Френският посланик подкрепи протестиращите срещу правителството".
Това е флагрантно нарушаване на международното право!Как е възможно подобно безпрецедентно и открито вмешателство на един посланик във вътрешните дела на една страна?България никога не е била и няма да бъде нечия колония от Третия свят!Защо "българските"СМИ не реагираха на това недопустимо държание за дипломат?Къде беше реакцията на президента?
Като гражданин и гласоподавател на тази страна,чиито конституционни права са били нарушени,настоявам да получа извинение от европейските посолства в България!
цитирай
11. krizata - Правя едно уточнение, аз не подк...
09.01.2014 19:58
x1111 написа:
Правя едно уточнение,аз не подкрепям емоционалните изблици на Сидеров срещу определени граждани и институции,но ако прегледаме вестниците отпреди три месеца ще открием ,че:
"Френският посланик подкрепи протестиращите срещу правителството".
Това е флагрантно нарушаване на международното право!Как е възможно подобно безпрецедентно и открито вмешателство на един посланик във вътрешните дела на една страна?България никога не е била и няма да бъде нечия колония от Третия свят!Защо "българските"СМИ не реагираха на това недопустимо държание за дипломат?Къде беше реакцията на президента?
Като гражданин и гласоподавател на тази страна,чиито конституционни права са били нарушени,настоявам да получа извинение от европейските посолства в България!


Господарят никога не се извинява на слугата си, приятелю!
цитирай
12. krizata - Казано просто и ясно: "...
09.01.2014 19:59
Казано просто и ясно:

"Голямото увеличение на производството във всички различни занаяти в резултат на разделението на труда води в добре управлявано общество до онова всеобщо изобилие, което се разпростира върху най-нисшите слоеве на народа."

Адам Смит
1776 г.
цитирай
13. atanasio - Казано просто и ясно: "...
10.01.2014 09:38
krizata написа:
Казано просто и ясно:

"Голямото увеличение на производството във всички различни занаяти в резултат на разделението на труда води в добре управлявано общество до онова всеобщо изобилие, което се разпростира върху най-нисшите слоеве на народа."

Какво ще стане ако България не внася 80% от хранителните стоки и почне да изнася много

Какво ще стане ако всички държави изнасят повече от колкото внасят ?!

Кой ще загуби от споразумението между ЕС и САЩ за безмитна търговия

Целта на ''вашинктонският консенсус'' беша разграбване на печаливши отрасли и елиминиране на конкуренцията и като нови пазари

''по-лошото от държавният монопол е частният'' - е казал нобелиста по икономика

Неолиберализма и капитализма се провали

За България е ясно - селско стопанство с преработвателната и консервна промишленост и т.н. лека промишленост - задоволяване на вътрешното потребление

Друго първостепенно е осветляване на икономиката защото - http://darikfinance.bg/novini/103611#comments

Грубо над 6млрд.лв. годишно не влизат във бюджета само от сенч.икономика

Отделно има още начини - http://alarmanews.com/?p=10208

Подобно беше и с ЕРП-тата

Отделно са харчовете/разходите/ на бюджета - раздута администрация с тунеядство и фалшиви инвалидни пенсии , и т.н. съм се постарал да ги събера на едно място - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939

икономиката като стратегия е проста в смисъл потребление на произведено у нас защото така се създават работни места и се плащат осигуровки и данъци ,и работещите имат пари за още потребление тоест въртят се парите у нас.

Икономически патриотизъм е да купуваме made in BG

Сами трябва да си помогнем и да възродим местното производство - селско стопанство с преработвателната и консервна и т.н. лека промишленост ,и туризъм

Отделно минимално заплащане по браншове защото мед.сестри и доктори заминават за чужбина а един студент струва на данъкоплатците 20 000$



Адам Смит
1776 г.

цитирай
14. atanasio - Хората трябва да разберат
10.01.2014 10:12
,че трябва да купуват made in BG защото така се създават работни места и се плащат осигуровки и данъци ,и работещите имат пари за още потребление тоест въртят се парите у нас.

Преди 1989год. се произвежда 9 млн.тона пшеница а сега 3 млн.

Преди 1989год. 9млн.крави сега 900 000 и т.н.

От 14млн.дка. до 1989год. у нас сега се напояват само 330 000 т.е. 42 пъти по-малко.

Ако се възстановят бройките животни и показателите в земеделието ще се отворят стотици хиляди раб.места в млеко и месо преработвателна и консервна промишленост и т.н. като цяло става въпрос за 1 000 000 нови раб.места

Индия иска наши млечни продукти а за Китай е ясно и Русия ще иска.

Естествено първо осветляване на икономиката плюс тотална прозрачност на разходите на бюджета

Трябва ясно говорене като например - от 200огод. субсидиите на партиите са увеличени десетократно/1000%/ а сега горките ги намалят с 1% или 10% беше?!

Постарал съм се да събера на едно място как се ограби и граби България - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939

Въпроса е колко от гражданите знаят за какво става въпрос и как да се оправим

Даже въпроса е колко от политиците знаят за какво става въпрос и как да се оправим

В едно изречение - държ.банка до 1% лихва за селското стопанство ,саниране и топла вода от слънцето отварящи постоянни работни места в РБ-я ,което е енергийна, и т.н. независимости.Щом Англия може - http://www.greentech.bg/?p=37754 за санирането и за топла вода от слънцето - http://www.greentech.bg/?p=41529

Парите за държ.банка ще дойдат от осветляване на икономиката и след това от прогресивно семейно облагане - идеята е не раздаване на соц.помощи а кредити до 1% лихва бизнеса и енерг.ефективност

Толкова е просто - бюджетните излишъци през държ.банка до 1% лихва за селско стопанство ,бизнеса и енерг.ефективност щом Англия заобикаля законите на ЕС за държ.помощ

Ами Париж - не може да се продават зеленчуци ако не са произведени в диаметър 50км. ?!?!?!


цитирай
15. atanasio - Трябва да се изясни какво е държава и ...
10.01.2014 17:20
Трябва да се изясни какво е държава и социална солидарност и защо плащаме данъци

Аз съм за 50% данъци защото съм християнин и в Евангелието от Лука глава 19 стих 8 съкратено/Лук.19:8/- Закхей казва на Господ ''ето половината от имота си Господи давам на сиромаси ...''
,но с това не се изчерпва християнството като любов към Бога и ближните.

Аз съм за 100% соц. солидарност в здравеопазването защото е част от християнските ми задължения тоест добродетели като любов към Бога и ближните ,но с това не се изчерпват.
Отделно това - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2336088

Да обичаш ближният като себе си - милосърдието за някои неща може да се организира в държавни социални системи за да се гарантира физическото оцеляване като съм против безразборното раздаване на соц.помощи защото някои хора не могат да се контролират и дават парите за алкохол,цигари и хазарт.

Хората също трябва да знаят ,че това не е ляво или комунизъм а част от християнството

Господ иска нашето добротворство/любов към Бога и ближните/ да бъде доброволно и осъзнато с разбиране

И има недостатъци при разходите на бюджета тоест как се харчат парите на данъкоплатците но като цяло - принципно смисъла на данъците е да живеем в организирано общество и да има 100% соц. солидарност в здравеопазването и т.н. да се гарантира физическото оцеляване на всеки човек.

Просто статистика на Евростат - данъците върху личните доходи и дейността на компаниите са най-ниски във България между 2000 - 2010год. тези налози са паднали от 40% на 10% за сравнение в Швеция са 56% ,Белгия 53% ,Холандия 52% ,Франция 50%

Основата и всичко е казано от Господ Исус Христос -

''И тъй бъдете милосърдни , както и вашият Отец е милосърден''/Лук.6:36/

С 100% соц.солидарност в здравеопазването и 50% данъци не се изчерпват християнските задължения и
добродетели като любов към Бога и ближните - /Лук.22:39/

''И тъй бъдете съвършени ,както е съвършен и Небесният ваш Отец''/Мат.5:48/



цитирай
16. x1111 - Седемдесет години от англо-американските бомбардироваки на София
10.01.2014 20:09

http://www.ataka.tv/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%BF%D0%BF-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5-70-%D0%B3%D0%BE%D0%B4-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-10-01-2014%D0%B3-c4065.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3844000
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев