Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2014 17:28 - Необразован - условие, за да бъдеш финансов министър
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 1569 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 02.03.2014 11:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нестандартен обзор на световните пазари

- В Сидни завърши поредната среща на централните банкери и финансовите министри на страните от G20. Решено е да се предприемат „безпрецедентни” мерки, които за пет години да донесат 2% ръст на световния БВП или „2 трлн. долара”. Тук, обаче, зевзеците биха отбелязали, че при официални 75 трлн. световна годишна добавена стойност, 2% никак не са 2 трлн. Явно, че опростачването е достигнало до най-високите експертни нива, което никак не е обнадеждаващо за бъдещето на съвкупното човечество. От друга страна, така и не става ясно какви са тези „безпрецедентни мерки”, за които мечтаят чиновниците!

- Оттук насетне към банките ще се изисква да демонстрират по-висока капиталова адекватност, което няма как да не се отрази допълнително на тяхната кредитна активност. Тази мярка беше потвърдена и от шефа на Банката на Англия Марк Карни, който обясни, че финансовият колапс от 2008 г. се бил случил именно заради пълната липса на собствени капитали. Невежеството тържествува!

- Шефът на ЕЦБ Драги не се притеснява от дефлация, но е готов да действа при нужда. Обсъждат се варианти за отрицателни лихви по депозитите на сметки в централната банка.

- Японците стават все по-нервни преди 1 април, когато влиза в сила повишаването на данъка върху продажбите. Спадът в икономиката е неизбежен и местната централна банка за пореден път разработва мерки за стимулиране на падащото търсене.  

- Задълженията на китайските нефинансови корпорации почти се е утроил за последните пет години и е достигнал фееричните 12 трлн. долара (170% от БВП на страната).

- Фондовите пазари продължават да демонстрират оптимизъм - NASDAQ и S&P достигнаха нови върхове, което започва да напряга анализаторите: ако подобно безумие продължи, то обръщането на тенденцията (а не корекцията) може да се случи по-рано, отколкото се предполагаше…

- За последното тримесечие на миналата година американските банки са увеличили печалбите си с 5,8 млрд. долара на годишна база (16% увеличение), но пък резервите, гарантиращи от възможни загуби са съкратени с 8 млрд. (влизат в печалбите). Излиза, че всъщност в сектора се наблюдава влошаване на показателите, въпреки красивите числа на хартия.

- За последните три години HSBC е съкратила 41 хил. свои служители, по нейния път с бодри крачки върви и J.P. Morgan Chase.

- Sony сигурно се отправя към пропастта. Миналата седмица Moody"s отряза рейтинга му до ниво боклук, от което акциите на компанията веднага загубиха 11%.

- Златото достигна четиримесечни върхове до около 1350 долара за унция. На пазарите на храни и фуражи се разширяват ръстовете. Нови върхове достигнаха растителните масла, захарта, бобовите, овесът и кафето. Животновъдството също е силно оптимистично – говеждото остава скъпо, свинското и млякото отбелязаха нови върхове. Очевидно е, че политиките за свръхликвидности вече дават резултати – остава да регистрираме поредните вълни на революции в неблагополучните региони на света.

- Японските власти отново обърнаха поглед към ядрената енергетика, след неуспешния опит да се оправят без нейна помощ в последните три години след Фукушима.

- Безпокои Германия: за последното тримесечие на миналата година нейният БВП се е увеличил с 0,4%, изключително за сметка на нарасналия износ. Останалите компоненти дават заден ход, което не може да не тревожи местните власти.

- Испания е назад с 1,2% по БВП за миналата година, въпреки усилията за реформи в страната. Икономиката на Дания внезапно се сви с 0,5% за тримесечие, заради слабото частно търсене.

- Кредитирането на частния сектор в еврозоната се свива.

- Балонът на британската ипотека продължава да се издува – в парично изражение годишният ръст достигна 38%. Съответно, растат цените на жилищата – средно те струват вече 300 хил. долара, така че индексът на недостъпността (съотношение на цената към дохода) е на многогодишен връх.

- Настроенията на норвежци, финландци, италианци и французи са все по-мрачни. В Италия и Франция безработицата прескочи нови рекорди. Търговията на дребно в Италия отчете спад от 1,7% за година. Разходите на французите внезапно се съкратиха с 2,1% за месец и с 0,5% в годишно изчисление.

- БВП на глава от населението в САЩ пада с 0,3% за тримесечие и с 0,8% за година. Реалното търсене на глава от населението се е свлякло съответно с 0,1% и 1,7%. И двата показателя са на 25 годишно дъно.

image

Източник: Министерство на търговията и алтернативни оценки за инфлацията

- Декемврийските показатели за цените на жилищата все още са твърде високи: официално - +7,7% годишно, а при S&P/Case-Shiller - +13.4%. За тримесечие, спрямо миналата година, това е най-големия ръст от 1988 г. насам.

- Наблюдаваното оживление в кредитната сфера, след падането на лихвите по дългосрочните кредити, вече е изчерпано – към 20 февруари ипотеката е отбелязала свежи минимуми от края на 2000 година.  

- Броят на получателите на помощи по безработица е на половингодишен връх.

 

Кризата по света продължава! 




Гласувай:
3



1. atanasio - Г-н Хитов
01.03.2014 20:51
уважавам ви и защото много неща съм научил от вас

Статията ви от преди 4 год. е актуална и днес - ''...добре се вижда от големите световни форуми от типа на Г-20, на които, странно защо, никой не прави опити да обсъжда реалните причини за кризата......Почти 30 години светът се е возил на кола с повреден двигател. Неговата подмяна означава принципно изменение на всички институции в икономиките по света, изградени за последните десетилетия.Това не е рецесия, това е системна криза.'' - http://www.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza,92906/

Въпроса е какво може да се направи - фалит ,инфлация или отрицателни лихви

Ще кажа само ,че светът сега се нуждае от стабилност с цел трансформация на транспорта,енергетиката и селското стопанство защото свършва петрола

Въпроса е какво правим у нас и какво правят доцентите доктори по икономика - Премиер и фин.министър

10 % корпоративен плосък данък води до изтичане на милиарди в чужбина, поради това, че най-печеливщите сектори са чужди монополи:банки, ЕРП, фармацевтични компании, зелени енергии, телекоми, концесионери на подземни богатства, вериги.

През 2013 г. приходите в бюджета от преки данъци са били 3,89 млрд. лв. (24,9% от данъчните постъпления), а от косвени данъци – 11,73 млрд. лв. (75,1%).

В европейските страни СЪОТНОШЕНИЕТО е обратно

Става въпрос и за ГЕНОЦИД защото ако официален държ.орган казва ,че за физическото оцеляване са нужни около 400лв. какво значи 900 000 пенсии по 130лв.?! и т.н.

При 4 членно семейство са нужни 1600лв. и ако един работи и взима 1000лв. останалите пари се дават от държавата като Франция ,и след 1600лв. се почва прогресивното

Естествено референдум - гражданите да кажат до колко деца да има майченство и соц.помощи - закон за всички бълг.граждани

Днес при Сашо Диков ми напомниха и за най-големите инвеститори - емигрантите

НО ПРЕДИ ПРОГРЕСИВНО СЕМЕЙНО ОБЛАГАНЕ осветляване на икономиката защото ощетява бюджета годишно с над 5 млрд.лв. и още толкова се краде като разходи на бюджета

Бюджетни излишъци през държ.банка до 1% лихва или държ.субсидии за точно определени неща - това се отнася за всички държави за да се справим с катастрофите
цитирай
2. atanasio - Г-н Хитов
01.03.2014 21:29
според вас какво трябва да се направи и сте го писали ''..всички тези дългове са активи на същата тази финансова система и тяхното отписване означава масови банкрути на банки, застрахователни компании и други финансови учреждения. Тръгването по този път е много страшно''

Какво ще кажете за отрицателните лихви - https://slivendnesiutre.wordpress.com/2014/01/05/%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4/

Аз не съм завършил икономика но с години се самообучавам ,и тези финанси ми са много странни

Разбирам ,че 23 трилиона за банките е по-малкото зло за да не се срути пирамидата и ,че умишлено е направено така

За манипулациите на Либор и Форекс пазара си е явна кражба

Притеснен съм много защото ако не се вземат мерки ще има милиарди жертви и по-важното е ,че може да се справим - парите и технологиите ги има

Г-н Хитов ще извинявате ако ви досаждам и за многото коментари

Просто кажете и спирам да питам и пиша

цитирай
3. krizata - Изразявате Вашето мнение! Какво ...
01.03.2014 23:11
Изразявате Вашето мнение! Какво право имам да Ви цензурирам! Поздрави!
цитирай
4. atanasio - Изразявате Вашето мнение! Какво ...
02.03.2014 21:39
krizata написа:
Изразявате Вашето мнение! Какво право имам да Ви цензурирам! Поздрави!


Благодаря за мъдрият отговор и мисля ,че имате право след предупреждение

И все пак ще ви помоля да кажете нещо за изказването на проф.Лари Самърс и нобелиста Пол Кругман относно отрицателните лихви

Искам съвет

Отделно и за моята идея за забрана на ошфорки и т.н. регулация до данък лукс с цел бюджетни излишъци за справяне с катастрофите защото в доклада на ООН 50-трилиона е минимума много повече са - http://www.greentech.bg/?p=21201

Трябват 50 трилиона до 2030год. защото свършва петрола и ако не се вземат мерки ще има милиарди жертви

Не мога да стоя спокойно и да гледам как вкарват света във катастрофи-войни , и по-важното е ,че може да се избегнат катастрофите защото парите и технологиите ги има





цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3841863
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев