Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2014 22:39 - Мястото на България в световната икономика от гледна точка на степента за разделение на труда
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 3098 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 26.04.2014 12:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Видеозаснемане на моя доклад оттук!
Оттук може да се изгледа видеозапис на цялата конференция, посветена на акад. Евгени Матеев!



Това е текстово резюме на моя доклад: 
-------------------------------- Отделните страни на планетата се различават по степента за разделение на труда. Там, където съществува по-висока степен за разделение на труда, се практикуват повече професии, реализират се повече и всякакви възли от взаимоотношения, спрямо по-слабо развитата страна.

Какво означава това на практика - икономиката на Страна 1 е по-ефективна от тази на Страна 2, т.е. всичко, което се произвежда в Страна 2 се произвежда с повече разходи за труд на единица продукция, отколкото в Страна 1. В такъв случай, в бедната икономика за всеки продукт се изразходва повече труд, отколкото в богатата.

След като решението, че страните ще осъществяват монокултурно взаимодействие, е прието, се установава, че най-ефективно за развиващата се страна е да продава суровинни ресурси и с получените пари да купува високотехнологични продукти.

Единственият възможен ефект от външната търговия за реалния сектор е повишаването на степента за разделение на труда в разширената система, образувана от двете икономики.

В развиващите се страни субективно процесът на взаимодействие с развитата икономика се възприема като зависимост. До началото на взаимодействието е съществувала своя цялостна икономика, своя степен за разделение на труда, с която са работили властите и бизнесмените. Веднага след като започне взаимодействие, старата система за разделение на труда в отделните взаимодействащи страни се разрушава. В развиващата се страна стартира съсредоточаване за производството на ограничено количество продукти, най-често – един продукт. Зависимостта се проявява в това, че търсенето в развитата страна започва да играе доминираща роля за съдбата на развиващата се страна.

Освен това, търговското взаимодействие между развитата и развиващата се страни не е балансирано. В окрупнената система, образувана от взаимодействието на двете икономики, възниква хроничен дисбаланс.

Трето. Без специални допълнителни предположения, от размяната на стоки не произхожда никаква изгода за двете страни. Протича преразпределение. При това, математически е доказано, че съществува някакъв трети играч, когото можем да наречем търговска или финансова олигархия, която присвоява печалбата от монокултурното взаимодействие. Въпреки разпространеното мнение, че печалбата се образува от обстоятелството, че развиващата се страна продава евтино своите ресурси в развитата, в тези сделки, теоретически, размяната може да се извършва по еквивалент - при новите условия развитата страна плаща за суровините, толкова, колкото когато те са се произвеждали вътре в нея. Печалбата за търговеца се получава от това, че в развиващата се страна потребителите надплащат за вносните стоки, защото в рамките на своята система за разделение на труда те не са в състояние евтино да произведат тези стоки или въобще не са в състояние да ги произведат.

Монокултурното взаимодействие, като правило е задължителен етап от взаимодействието между развитите и развиващите се държави, но след него следва втори етап на взаимодействие, когото ние наричаме инвестиционно взаимодействие.

При инвестиционния тип взаимодействие диспропорциите в световната икономика рязко нарастват. Но и доходите на посредниците значително се увеличиват. При този тип взаимодействие в развитата страна се понижава инфлацията. За да се премине към инвестиционно взаимодействие, развиващата се страна трябва да осигури устойчивост на своята валута.

Когато се осъществява монокултурно взаимодействие, тогава инструмент за регулиране на взаимоотношенията между развитата и развиващата се страна е девалвацията на валутата на развиващата се страна. Веднага след като стартира инвестиционният модел на взаимодействие, обаче, всяка девалвация се отразява негативно върху доходите на инвеститорите. Тя може да води до увеличаване на печалбите от бъдещите инвестиции, но тези, които вече са вложили средства, започват да губят парите си. Алтернативата на девалвацията е вътрешната девалвация.

Какви алтернативи на монокултурните и инвестиционните модели за взаимодействие между развитите и развиващите се страни съществуват?

У развиващите се страни има един начин, за да се избегне предначертаната им роля на световна периферия: това е самостоятелния скок до нивото на развитите страни. Но, кой има възможност за такъв скок? Сега мнозина твърдят, че трябва да се възстановява националната промишленост. Но тя във всички случаи ще бъде неконкурентоспособна, защото в системата за разделение на труда на отделната страна участват, в най-добрия случай, няколко десетки милиона човека, а в развитата – повече от милиард. Мерило за ефективността се явява най-развитата от системите за разделение на труда, тя задава нормата за ефективност.

Няколко страни демонстрираха образец за това, че съществува алтернативен път. Те са признали, че не може да се възпроизведе цялата система за разделение на труда, поради малките размери на отделната страна, но е възможно да се развива определен фрагмент, който да бъде пренесен в развиващата се страна. От този фрагмент ще бъде изградена по-висока степен за разделение на труда, така че той да заеме цялото поле на икономиката. Ще бъде организиран кластър. Тогава местната продукция ще е най-евтина – ще се продава и в развитите, и в развиващите се страни. Този модел може да бъде осъществен при определени условия. Преди всичко, е необходимо да се анализира потенциалният пазар - може ли той да бъде овладян и достатъчен ли е, за да се изплати именно такава степен за разделение на труда. Такъв род проекти се оказват успешни на някаква вълна на изменения на световния пазар.

Следователно, ако една развиваща се страна желае съзнателно да следва такава стратегия, е длъжна да проведе гигантски обем изчислителна работа, с анализ на целия пазар и с прогноза в перспектива. За България изглежда реалистична специализацията в софтуерните производства, реализирани под формата на аутсорсинг-услуги, което в условия на повсеместно свиване на потребителското търсене в традиционните сектори, в световен мащаб, е единствената адекватна алтернатива за бъдещо стабилно развитие на страната ни!



Гласувай:
5



1. rvmarkov - Всичко добре, но не е отначалото!
25.04.2014 19:35
А началото е свързано с обяснението на същността на "парите", тъй като всичко описано по-горе се случва в монетарна (парична) икономика.

Защо произведените от цялото това разделение на труда стоки и услуги изобщо се предлага срещу "пари"? Защо някой ще се мъчи да измисля нови технологии, стоки и услуги само и само, за да се сдобие с "пари"? Защо хората работят срещу "пари"?

Между другото - отговорът на въпроса за същността на "парите" обяснява и кризата и начина за преодоляването й.

цитирай
2. krizata - А началото е свързано с обяснението ...
26.04.2014 12:09
rvmarkov написа:
А началото е свързано с обяснението на същността на "парите", тъй като всичко описано по-горе се случва в монетарна (парична) икономика.

Защо произведените от цялото това разделение на труда стоки и услуги изобщо се предлага срещу "пари"? Защо някой ще се мъчи да измисля нови технологии, стоки и услуги само и само, за да се сдобие с "пари"? Защо хората работят срещу "пари"?

Между другото - отговорът на въпроса за същността на "парите" обяснява и кризата и начина за преодоляването й.



Съгласен съм! А какво е Вашето обяснение за същността на парите?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826019
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев