Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2016 15:59 - Икономическа прогноза за 2016 г.
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 2525 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За съвременния модел на икономика кризите са нещо съвсем нормално. Нас трябва да ни учудват периодите на растеж, а не на спадове. За икономическия модел, изградил се в последно време, повече от всичко друго са характерни дефлационните кризи. Дефлационната линия в човешката история започва преди почти сто и петдесет години и е съпътствана от световни войни и други катаклизми. Сега когато говорим за развитие на икономиката, ние забравяме, как болезнено е вървял този процес. Но именно концепцията за хроничната дефлационна криза лежи в основата на нашите представи, от които правим своите изводи и заключения. В рамките на теорията, обясняваща природата на дефлационната криза, ние делим парите на две категории: финансови и възпроизводствени. И разглеждаме тяхното взаимодействие и разликите между тях.

Засега не се забелязват каквито и да е признаци, че дефлационната криза започва да затихва. Излизането от нея може да стане само по един начин: чрез рязко увеличаване количеството на въпроизводствени пари в световната икономика. Съответните механизми са известни, но засега те не се използват. По тази причина дефлационната криза ще продължава.

Какво означава увеличаване количеството на възпроизводствени пари? Почти веднага – ръст на инфлацията. Така че, последната не се причинява от количеството на всички пари в обръщение, както смята по-голяма част от икономистите, а именно от възпроизводствените. Ако те се увеличат, практически веднага следва инфлация.

САЩ


С какво в последно време се занимаваше Америка и какво не позволи на световната икономика да падне в бездната? Това е т.н. обамономика, в чиито рамки САЩ напомпваха икономиката си с пари, посредством ръст на бюджетния дефицит, който достигаше до почти 1,5 трлн. долара годишно. Парите, които налива държавата са в голяма степен възпроизводствени пари. Всички говорят за проблемите, до които води подобна политика, а именно растящата задлъжнялост. Често за американската икономика се предрича скорошен крах, но е факт, че в най-близка перспектива няма опасност да не бъдат покрити федерални дългове – все пак не бива да се забравя, че именно американският долар е валутата, обслужваща глобалния финансов сектор.

Към сегашния момент САЩ практически престанаха да наливат т.н. възпроизводствени пари. По тази причина този поток стана съвсем малък и се превърна в ручейче - вливанията бяха съкратени практически три пъти. Почти същото направи и почти цяла Европа с нейните програми за бюджетни икономии – за всички нас все още са пресни спомените от европейската дългова криза и Гърция, сюжети, които пълнеха новинарските емисии и през цялата 2015 г.

Почти всички съвременни експерти мислят в рамките на ортодоксалната икономическа теория. Те смятат, че лихвеният процент трябва да се повишава, че количествените улеснения са извънредна мярка, която, въпреки че помогна, не може да продължава дълго. Според нас подобни разсъждения са безсмислица. Това не е извънредна, а напълно разбираема по своя механизъм и достиганите резултати мярка. И в условията на продължителна дефлационна криза икономиката може да се поддържа само по такъв начин. Това обаче се разбира само от малка група икономисти. Целият останал свят гледа на подобни мерки с ужас.

Ние сме уверени, че през 2016 г. Съединените Щати ще се върнат към някакъв вариант на количествени улеснения. Ако това се случи, то ще е съпроводено с увеличаване на бюджетния дефицит. Понастоящем развитието на световната икономика и всички ценови пропорции в голяма степен зависят от това, какви решения приемат ФЕД и правителството на САЩ. От техните действия зависят дори политиката на ЕЦБ и на лидерите в ЕС.

В края на 2015 г. ФЕД качи лихвата с 0,25% за първи път от 2006 г., което във всички случаи следваше да се очаква. Според експертите този акт ще подкрепи наблюдавания вече отток на долари от периферията към центъра, тоест към самите Съединени Щати. Това означава само едно – и финансовата система, и всичко останало в САЩ ще се радват на достатъчна ликвидност, нещо повече, за определен период положението дори ще се подобрява.

ФЕД ще стимулира подобни процеси, повишавайки и по-нататък лихвата, което допълнително ще води до приток на долари в Америка. Предварително е много трудно да се оценят мащабите на тези парични вливания от периферията, които не могат да са безкрайни, както и да се прогнозира как те ще повлияят на някои параметри на икономиката и на фондовия пазар. Последният може да започне да расте, въпреки неговите сериозни пертурбации напоследък - във всички случаи практически през цялата изминала година той бе достатъчно стабилен, колебаейки се около стойности от 2100 пункта.

След като обаче този паричен поток секне, а това рано или късно ще се случи, тогава ще започнат сериозните трудности и за Америка. Ще подскочат ценовите показатели, недвижимите имоти могат да започнат да надуват поредния балон и т.н. В този момент ФЕД ще се принуди да обърне политиката си в противоположно направление и отново да свали основната лихва до нулеви равнища.

През 2015 г. САЩ преживяха миникриза на фондовите си пазари с корекцията от 10-15 %, която бе наблюдавана. Във всеки случай обаче към днешна дата Щатите са най-стабилния фрагмент от световната икономика. Той е достатъчно балансиран, като дори бе наблюдаван определен ръст на БВП от около 2% (разбира се, статистиците също помогнаха за това)! За тази година ФЕД прогнозира леко ускорение до 2,1%, но ние смятаме, че показателите по растежа на американската икономика ще бъдат дори малко по-ниски от миналогодишните.

Защо споменаваме величината от 2%? Тя е изчислена отдавна. Единствената делта, която оказва влияние, е притокът на пари от чужбина. Разбира се, тези пари отиват във финансовия сектор, влияят на БВП, могат да допринесат за определена част от неговия растеж. Всичко това се изчислява много лесно: колко налива правителството за сметка на бюджетния дефицит, минус дефицита по търговията (защото тези пари напускат Щатите и поддържат световната икономика), плюс определена корекция по притока на пари във връзка с повишаването на лихвените равнища на ФЕД. Формулата е достатъчно елементарна и тя показва ръст от около 2%.

Подобен сценарий на развитие на събитията (нулеви равнища по основната лихва на ФЕД) няма да се отрази на негативния тренд, който регистрира петролът, тъй като при него влияние оказват съвсем различни фактори.  


Китай


През 2015 г. икономиката на Китай остана на повърхността, въпреки сериозните съмнения в нейната жизнеспособност. Факт е обаче, че растежът в Поднебесната се забавя – доскоро аналитиците отбелязваха 7%-ни ръстове, а сега се задоволяват със стойности около 6%. Растежът в КНР ще продължава да губи инерция, но самата икономика ще избегне колапса и през 2016 г. След година обаче проблемите, които дотогава са се натрупвали, могат да достигнат критична точка.

В какво се изразява това? В момента Китай поддържа растежа си за сметка на парично-кредитното стимулиране на икономиката, но то създаде няколко балона. Основните са кредитния, жилищния и фондовия. Например, балонът на последния се държи благодарение изключително на административните мерки, но в определен момент те ще станат недостатъчни, кредитното напомпване ще се прекрати и тогава всичките три балона ще изгърмят едновременно и оглушително.

Най-вероятно китайците ще издържат и тази година без сериозни сътресения, защото потенциалът на девалвацията все още не е докрай изчерпан. Но отслабването на националната валута ще инициира отток на чужди инвеститори и вложения, тоест, на доларовата икономика на Китай. Когато изтичането на капитали достигне критичен момент, на китайците ще им се наложи да повишат лихвите по кредитите. Веднага след това ще последва спукване на сапунения балон, който вече няколко години упорито се издува, в опити да се замести падащото външно търсене.

По тази причина девалвацията се прави изключително внимателно, за да не се подплашат външните инвеститори (да напомним, че китайската икономика се развива по пътя на инвестиционното взаимодействие). Подобна политика ще се провежда и в настоящата година, още повече, че досега валутните резерви се топяха с доста бързи темпове – по около 100 млрд. долара в някои месеци.

Така че, няма нищо учудващо в забавянето на китайската икономика. В момента растат само Индия, Виетнам, Мянма и Бангладеш. В Индия се преместват част от китайските производства - като цяло тези страни растат за сметка на инвестициите от същия този Китай или от Южна Корея.

Екипът на НИЦ „Неокономика“ Ви желае спорна 2016 г.




Гласувай:
3



1. x111 - Интересен материал
13.01.2016 19:35
http://www23/Bulgaria_26_godini_kapitalizam.htm
цитирай
2. krizata - http://www23/Bulgaria_26_go...
13.01.2016 21:54
x111 написа:
http://www23/Bulgaria_26_godini_kapitalizam.htm



За съжаление, тези които допуснаха реставрацията, са нейните най-големи бенефициенти! Това е горчивата истина, приятелю!
цитирай
3. x111 - http://www23/Bulgaria_26_go...
14.01.2016 13:45
krizata написа:
x111 написа:
http://www23/Bulgaria_26_godini_kapitalizam.htm



За съжаление, тези които допуснаха реставрацията, са нейните най-големи бенефициенти! Това е горчивата истина, приятелю!


Безспорно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826141
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев