Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2016 09:32 - Опасен ли е спадът на инвестициите в България с над 18% - защо, как? А сега накъде?
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 4225 Коментари: 9 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За спада на инвестициите през първото шестмесечие на тази година несъмнено роля оказва приключването на предишния отчетен период по линия на европейските средства. През миналата година, като последна за периода, се усвоиха максимални обеми евросредства, включително по линия на инвестиционното строителство. А през тази, в началото на новия програмен период, когато все още утвърдените програми не са влезли в активна фаза на изпълнение, липсват и сериозни обеми, които да се регистрират от статистиката.
Съвременният модел на икономическо развитие предполага два пътя за неговото осъществяване: монокултурно или инвестиционно взаимодействие между развити и развиващи се икономики.
В момента в света се водят валутни войни: всяка от големите икономики се стреми да девалвира своята валута, за да направи по-конкурентоспособни стоките си на международните пазари. Такава политика се води от Китай, Япония, Германия (чрез еврото-бел.а.), Великобритания. Дори американците нямат нищо против да имат по-слаба национална валута, за да съкратят търговските си дефицити.
В тези условия може със сигурност да се твърди, че българският лев е най-стабилната валута в света, като от 18 години силата му непрекъснато нараства. В какво се изразява това? За търговците става все по-евтино да внасят стоките си отвън (виждаме, че вече почти цялата селскостопанска продукция по пазарите и магазините е вносна – бел.а.), за гражданите става все по-изгодно да пътуват за отпуските си в чужбина, вместо да ползват българските курорти, например. За младите е все по-привлекателно да учат в някой западен университет, вместо да записват висше учебно заведение в родината си, което разбира се, е път към сигурна емиграция.
Другата страна на медала е, че вътре у нас става все по-неизгодно да се произвежда каквото и да било, т.е. да се инвестира и да се мисли позитивно и креативно от страна на бизнеса. В такива условия гражданите и предприемачите предпочитат да държат парите си в банките, което временно подобрява показателите на последните, но в дългосрочна перспектива е бомба със закъснител. Защото банките са създадени, за да кредитират икономическата активност.
Не е такава ситуацията в една Румъния, която непрекъснато ни се дава като положителен пример за икономическо развитие. Спомням си колко ужасяващо бедна бе северната ни съседка преди четвърт век, спрямо тогавашната ситуация в нашата страна. Друг пример е Полша, която единствена от страните в Европа не регистрира спадове при първата вълна на глобална дефлационна криза през 2009 г. Там местните власти също имат свободата да провеждат гъвкава парична политика, каквато липсва у нас.
Ако опитваме да привличаме инвестиции отвън (т.н. чуждестранни инвестиции – бел.а.), ние отново се сблъскваме със същия проблем. В конкуренцията с други развиващи се пазари ние губим тотално, тъй като не сме в състояние да поддържаме необходимите пропорции между производителност на труда и цена на работната сила. Казано по друг начин, нашата инфлация, която е по-висока от тази в развитите икономики, не се „обира“, не се „нивелира“ чрез механизмите на паричната политика и бизнес-климатът в страната ни става все по-непривлекателен за чуждите инвеститори. Някаква светлина в тунела ни дава фактът, че от Китай започва сериозен отлив на инвестиции, и в тази ситуация можем да се надяваме, че част от тези потоци могат да намерят пристан при нас.
Проблемът е, обаче, че поради липсата на всякаква трудова перспектива, все повече българи в трудоспособна възраст напускат страната. Статистиката показва, че само за година повече от 10 хил. деца напускат училище заради емиграция на техните родители. В страната ни остават да пребивават хора, които по една или друга причина не са в състояние да потърсят щастието си извън нея. В резултат на тези тенденции се променя и етническият състав на населението, което пък предизвиква безпокойството на етническите българи. В тези условия някакво палеативно решение би било вкарването на няколкостотин хиляди украинци, например, които да се заселят на пустеещите територии. Защото трябва да е ясно, че само при наличие на хора, при това - в трудоспособна възраст, населяващи определена територия, при минимално изискуема плътност на населението, може да се разчита на устойчиво икономическо развитие в дългосрочен период. Разбира се, необходими са и други условия, но това е най-важното.
Смятам, че са необходими кардинални промени, както в икономическата политика на страната, така и в кадровия потенциал, който да ги осъществява. Защото е очевидно, че политиците по върховете, вкарали ни в подобно състояние, няма как да намерят вътрешни сили и воля, за да се отрекат от себе си и от идеологията, която изповядват, за да започнат да служат на българския национален интерес. Дефицитът до голяма степен е в управляващите – на тяхно място трябва да дойдат хора с друго мислене, с подготовка, с опит, които да предлагат гъвкави и точни решения. В противен случай ни престои свободно падане… икономическо и ментално. 

мое интервю за БГНЕС



Гласувай:
6



1. appen13 - Извинете, за какви "евросредства" бълнувате ?
21.08.2016 12:16
При условие, че окупационният евро-райхскомисариат "България" всяка бюджетна година си плаща бюджетния КОЛОНИАЛЕН евро-ДЕСЯТЪК към евро-окупационната МЕТРОПОЛИЯ, за това,че му е позволено да бъде мизерстващ аграрно-суровинен ПРИДАТЪК на анти-европейския ГЕРМАНСКИ ЕСсср и НЕТЕН ИЗНОСИТЕЛ на евтини ПРОСТИТУТКИ, евтина слугинска ПРИСЛУГА и ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА за евро-КОЛОНИАЛНАТА МЕТРОПОЛИЯ . И в който Герб-евромутрите, евромутресите и инкомедийния РъБ НПО-офисен планктон, обслужват откровения и целенасочен социално-икономически, демографски, културен и политически ЕВРО-ГЕНОЦИД на Берлин и Брюксел над българите и България.
Май пропуснахте също, че за ЕВРОДЕСЯТЪКА от три години се теглят държавни кредити с бандитски лихви от...немски и френски банки, естествено посочени от Брюксел и Европейската централна банка.

Отделно, че поне от 6 месеца всички евро-подаяния, които се отпускат и разпределят единствено и само по политически принцип, към туземната колониална администрация са СПРЕНИ от Берлин и Брюксел, вероятно ЗАВИНАГИ поради колапса на ЕСсср.
А като си припомним, че евро-колониалната Територия дължи и 600 милиона евра ЕВРО-ГЛОБИ по анти-пазарните европрограми, "случайно" пропуснати от вас, картинката става доста "интересна" в китайския смисъл на това понятие.
А финансовата картинка в евро-райхскомисариат "България" доста силно се отличава от обрисуваната от вас.
Българските домакинства и фирми дължат общо над 51 млрд. лв. на банки и фирми за бързи кредити по данни на Българската народна банка (БНБ) към края на юни 2016 г.
Докато влоговете им в КЛОНОВЕТЕ НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ БАНКИ у нас, защото на територията ни РЕАЛНО НЯМА български банки, са общо 43,33 млрд. лв.
А като се има и предвид факта, че Територията има и най-висок коефициент за СОЦИАЛНО НЕРАВЕНСТВО, и е с най-неграмотната и криминализирана евро-окупационна администрация в анти-европейския германски ЕСсср, нещата с чуждите инвестиции си идват на местата,
Нещо да ви притесняват горните факти, или и това са "дреболии" ?
цитирай
2. x111 - "Икономиката" е във ...
21.08.2016 14:29
"Икономиката" е във фалит още от 2010 година,трети за последните 25 години.
Щом стопанството не е в състояние да генерира самостоятелен доход,а потреблението му/на граждани и фирми/ бива дотирано с помощта на външни заеми,това означава,че страната е на "изкуствено дишане".
Освен това,лихвите в ЕС и САЩ няма да бъдат винаги толкова ниски,тогава на българите ще им излязат "през ушите" почивките в чужбина,моловете,"инвестиционното строителство" на "управляващите".

---------
Да поканим украинци,казвате.Но украинците не са балами,получат ли възможност да пътуват в ЕС,те със сигурност няма да стоят в България и няма да работят за българската икономика,същото виждаме и при вардарските българи получили наши "пасоши",т .нар "македонци".
цитирай
3. x111 - За да има инвестиции в условията на ...
21.08.2016 19:55
За да има инвестиции в условията на капитализъм,трябва да има възвръщаемост на вложенията+печалба.Има две места за инвестиции:
1.Там където работната ръка е евтина.Но това означава хронична бедност.Или както Вие казвате инвестиционно-иновационния тип взаимодействие,така е в Китай.Но там населението и съответно възможностите за вътрешно развитие са сериозни,в сравнение с България.
2.Инвестициите отиват там където вътрешните пазари са големи,фактор изобщо неприложим в близко бъдеще за България.
3.Григориев говори за кластерно взамиодействие.Ето тук България направи голямата си грешка,но така е като няма планиране,управление,прогнозиране.
Ако България в началото на 21-ия век беше съхранила производствения и кадровия потенциал от миналата,беше теглила инвестиционни кредити не за луксозни недвижими имоти в Бояна,Драгалевци и безразборното бетониране и презастрояване с нискорентабилни хотели по морето,а беше извършило технологично обновяване на промишлеността и селското стопанство,и беше преорентирало своята индустриална база предимно към страните от бившия Съветски Съюз,най-вече към Русия,сега социално-икономическата и демографската ситуация,даже положението в спорта в Блъгария-щяха да бъдат коренно различни.

Простичък пример,давам линк към табличката:
http://sdelanounas/blogs/81982/

Продажбите на мебели в Русия през 2000г са за около 1,3 милиарда долара,през 2012 г. продажбите вече са на стойност около 11 милиарда долара,растеж в долари 9,9 пъти,в рубли 11 пъти!Всички пазарни сегменти в Русия растяха постоянно в периода 1999-2014 г ,а България заради "умниците" начело изпусна възможността да се развива успешно.
На тази пазарна ниша в Русия,"продажба на мебели",се "настаниха" италиански,немски,белоруски и полски фирми,те реализираха печалби и обороти.
А българските мебели в ЕС трудно пробиват път на местните пазари.
Всеки сам да си направи изводите.
цитирай
4. x111 - В допълнение от коментар номер 3
21.08.2016 20:32
Изпуснахме да се възползваме от тренда,от възходящата икономическа тенденция на страните от ОНД или бившия Съветски Съюз.Поредният знаков провал на българската идминистрация.
Има и друга алтернатива-бурноразвиващата се турска икономика,там населението расте,в Турция се строи много.
цитирай
5. x111 - до апен 13
23.08.2016 19:41
"на анти-европейския ГЕРМАНСКИ ЕСсср"
-----------------------------------
На вас не ви ли стана ясно,че днешна Германия е окупирана страна.

Глобалистите начело със САЩ изпедерастиха и ислямизираха Германия,отначало Западна Германия.

Докато в просъветската Източна Германия,в ГДР, доминараха традиционните ценности.
И това е напълно естествено,тъй като ценностната база на социализма и особено на комунизма и ценностната база на основните религии е една и съща,двете идеологии проповядват едно и също.
Неслучайно най-голям отпор срещу "цивилизационните ценности" на глобализма,отдавна налагани в Германия, има в източната част на страната,по-възрастното поколение живеещо в този регион е възпитавано по друг начин,във времената на Съветиския Съюз то е възпитавано е в духа на традиционализма,в духа на традиционните германски национални черти,на идеализма,в духа на дружбата между народите и интернационализма,а не в духа на глобално-потребителските извращения.
цитирай
6. x111 - СССР винаги се отнасяше с уважение към Германия,в крайна сметка именно тя е родината на социализма
23.08.2016 19:58
СССР никога не унижи Източна Германия,напротив именно Източна Германия беше
определена от съветски власти да бъде "витрината на социалистическите страни,витрината на Третия свят", ГДР не произвеждаше само трабанти и вартбурзи,но и високотехнологична продукция,а гражданите от соцстраните мечтаеха да работят там.
цитирай
7. x111 - Никога не трябва да се забравя,че капитализъм и нацизъм са синоними,едно и също нещо
26.08.2016 22:44
При капитализма има избрана класа-върхушка или олагрхо-плутокрация,при нацизма има избрана раса.И двата синонима проповядват идеята за превъзходство на едни хора над други,идеята за експлоатация на малцинството над мнозинството,двата синонима проповядват идеята за някакъв "естествен отбор" между човеците,казано другояче проповядват мизанторпия,човеконенавистничество.
При това зверствата,репресиите и престъпленията на капитализма надминават убийствата при нацизма на порядък.Нацистката идеология доведе до смъртта на 60 милиона реални човешки живота,капиталистическият й събрат отне живота на няколко милиарда души през последните 300 години.
цитирай
8. x111 - Нов рубеж
01.09.2016 17:09
2 млн прочитания на Вашия блог.

Поздравявам Ви и благодаря от името на обикновените,но будни българи за Вашия безкористен и всеотдаен труд!
цитирай
9. x111 - Советский строй признан престу...
19.09.2016 22:12
Советский строй признан преступным в Европе и США,следовательно все решения советских правительств денонсируются,следовательно хрущевское решение о присоединении Крыма к УССР тоже нелегигимно.Если коммунизм преступен,значит вся его деятельность преступна,элементарный юридический вывод.

----

Логика,Кирби,элементарная логика уважаемые госдеповцы.Или вы читаете право и истории как дьявол читает Евангелие.Когда вам выгодно,решения «грузинского сатрапа"/для меня Генералиссимуса/ хороши,когда вам невогодно,наоборот-его решения становятся «плохими».

Зы.А что скажут Польша и Чехия о геноциде над немцев и об оккупированных немецких территориях Гданск,Померания,Силезия,Судеты…а?! Это тоже решение Сталина и преступного СССР!Сразу же отменяйте,антисталинисты махровые...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825771
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев