Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2017 10:28 - Ролята на данъка оборот (ДО) за ефективното функциониране на националната икономика
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 10072 Коментари: 7 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Всяка национална данъчна система има не само прерапределителни функции осигуряващи функционирането на обществения организъм, но тя би трябвало да бъде и един от тези елементи в добре смазания механизъм от инструменти, създаващи условия за дълготраен икономически просперитет в съответната държава.

От тази гледна точка в доклада се прави опит за търсене на драйвъри за развитие, които би могла да предостави данъчната ни система, като по-конкретно се разглежда ролята и значението на данъка върху оборота, който преди няколко десетилетия бе „успешно“ заместен от данъка върху добавената стойност.

Защитаваната теза е, че данъкът върху оборота (във вида му прилаган някога в стопанската практика на България) е мощен инструмент за окрупняване на съответната индустрия, което води до нейната по-висока ефективност на функциониране по пътя на специализацията и концентрацията на националните производители.

Какво означава една индустрия да е по-ефективна? Това означава да произвежда повече материални блага на единица заети лица, да създава повече добавена стойност, в сравнение със съпоставими икономики, което да доведе до по-големи нетни приходи за държавата по линия на данъчната система.

Нека например имаме национално стопанство, в което действат бизнес-субекти прилагащи определена степен за разделение на труд, и което стопанство генерира 100 лв. годишен доход.
Нека имаме същото по размери (по мащаби) стопанство, в което обаче бизнес-субектите прилагат по-висока степен за разделение на труда (вследствие на това функционират по-ефективно спрямо тези в първото стопанство), в което годишно генерираният доход е 1000 лв.

Ако данъчната система в първото стопанство отнема 50% от генерирания доход, то държавата ще получи 50 лв. данъчни приходи.
Ако данъчната система във второто стопанство отнема 10% от генерирания доход (5 пъти по-малък относителен дял спрямо първия случай), то държавата ще има 100 лв. данъчни приходи, които представляват двойно по-голяма абсолютна стойност, спрямо възможностите за генериране на данъчни приходи в по-ниско ефективно функциониращата първа икономика.......

В тази връзка често звучи рефренът, че държавата трябва да помага на дребния и семеен бизнес, за да можел той да генерира нови работни места. Ако се следва подобна логика на разсъждения, тогава държавата би могла да предприеме стъпки бизнесът допълнително да се раздроби и да се премине към индивидуални предриемачи от типа „Робинзон“, при който всеки индивидуален производител със собствените ръце, с кирка и лопата, ще задоволява все по-ограничаваните си нужди и потребности. В този случай безработицата твърдо ще се установи на нулева отметка, но пък ефективността на функциониране на националното стопанство окончателно ще се фиксира във временета на ранното Средновековие.

Струва си да се отбележи, че повече от 65% от БВП на Германия се създава от транснационални корпорации, докато за България същият процент добавена стойност в рамките на националната икономика създават гордите дребни производители, вечно разчитащи на щедрата помощ на вездесъщата ни държава.

Защо е необходимо това въведение? И по какъв начин данъкът върху оборота прави една икономика по-ефективно функционираща? Да разгледаме механизма на неговото прилагане!

Този отдавна отхвърлен данък е уникален с това, че неговата основна задача е да дава тласък на вертикалната интеграция (тоест, да „унищожава“ дребните и средни фирмички, и да създава големи национални български корпорации, способни (о ужас!) да конкурират транснационалните техни събратя! Разбира се, никой не смее да зададе резонния въпрос дали последните горят от желание, в условия на свиващо се глобално потребителско търсене, в „дивашка“ България тепърва да се формират и функционират техни преки конкуренти, способни да ги изместят от сладките места, които в последните две десетилетия им гарантираше структурата на местния ни бизнес.

А прилагането на съвременния антипод на ДО в лицето на ДДС, заедно с оковите на съществуващия вече 20-та година валутен съвет (борд), гарантират закрепване на крайно архаичната структура на националната ни икономика поне за още няколко десетилетия!

Прилагането на ДО прави производството  на стоки вътре в една компания по-изгодно, отколкото неговата покупка от външни доставчици. Това се дължи на факта, че този данък „не наказва“ производителя с допълнителни вноски към хазната, ако той реши да инвестира в производствени мощности, тъй като ДО се дължи само върху крайната продукция закупена от частни потребители. По този начин съответният инструмент на данъчната политика би могъл да играе ролята на мощен катализатор за производствени инвестиции, създаващи нови работни места в държавата.

Основно предимство на този данък е неговата независимост от крайните финансови резултати, т.е. от дохода получен от стопанските единици, от себестойността на продукцията. В рамките на националната икономика ДО позволява да се регулира на съответното равнище рентабилността на основната продукция на различни приоритетни сектори, като при необходимост той може напълно да бъде отменян за определени периоди.

Освен това, практиката на неговото прилагане в различните страни е изключвала основни категории продукти за потребление като месо, хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци, консерви и т.н.

Този вид данък може да бъде основен източник на средства за местните бюджети, при условие че отчисления по част от продажбите на местна продукция попълват общинската хазна. По този начин местните органи на властта биха могли да бъдат заинтересовани от развитие на промишлена дейност на територията на своя регион.

Ако на национално равнище се приеме решение за подкрепа на определени сектори, осигуряващи основни видове местна продукция, тогава държавата би могла да освобождава с част от дължимия данък тези приоритетни производители, при условие че със спестените суми се погасяват получените банкови заеми получени за развитие.

В заключение може да се отбележи, че ДО е един ефективен инструмент на суверенната национална държава, чието приложение би могло да активизира значителна стопанската активност в рамките на определена територия, водещо до съответните положителни ефекти във всички свързани направления на обществено-политическия живот.

-----------------------
Изказване по доклада (във видеото):





Гласувай:
2



1. x111 - Предимството на сталинската ст...
28.02.2017 20:54
Предимството на сталинската стопанска структура или вертикалната корпоративна интеграция,например:

Булгаргаз вместо да плаща ток за поддръжка на компресорните си станции и хранилища,може да построи или купи подходящ енрегоизточник със съотвения капацитет:ТЕЦ,газотурбостанция и.т.н.
Тогава парите на Булгаргаз,които по-рано са отивали за плащането на електрическа енергия произвеждана от НЕК да кажем,сега остават върте в компанията,увеличавайки добавената й стойност.
По-този начи от една страна може да намалее цената на природния газ,продаван от Булгаргаз,а от друга страна Булгаргаз ще съхрани е печалбата си,всички свои финансови параметри и няма да реализира продукцията си на загуба....

Това е пример за вертикална интеграция "назад",но е възможна и интеграция "напред",в направление към крайния потребител на продукцията /разпределителна мрежа,търговски кантори и пр./.
цитирай
2. x111 - Гениалното изобретение на сталинските финансисти:двуконтурна парична система на промишлените кластери
28.02.2017 21:19
"Този отдавна отхвърлен данък е уникален с това, че неговата основна задача е да дава тласък на вертикалната интеграция (тоест, да „унищожава“ дребните и средни фирмички, и да създава големи национални български корпорации, способни (о ужас!) да конкурират транснационалните техни събратя! "

---------------

На базата на произволните и разнообразни системи за разделение на труда вътре в стопанството е възможно формирането на временни производствени кластери повишаващи ефективността на произволни отрасли.
Още преди 5 години и половина писах в блога на Хазин за сталинската парична и структурно-стопанска система и възможните й приложения в наше време.Имам и собствена разработка по този въпрос,но няма да я обявявам публично,защото дълбоко не уважавам,меко казано, и не искам да помагам на т.нар."български" политици и техните сутеньори от улица "Козяк №2".

Харвардските им дипломи са достатъчен атестат,тъй щото сами да стигнат до моите изводи по този въпрос.

П.С. Данък върху оборота стимулира и иновационната дейност на предприятията,защото чрез този налог се увеличават и техните разходи,тоест той "изяжда" чистата добавена стойност на фирмите,а всеки стопански агент иска точно обратното.
Докато при ДДС, фирмите нямат сметка да реализират висока добавена стойност,защото в такъв случай ще платят по-голямо ДДС,нямат стимул за развитие.

Брутен оборот на икономиката=БВП/Добавена стойност на икономиката/+Междинно потребление
цитирай
3. krizata - Предимството на сталинската ст...
28.02.2017 22:13
x111 написа:
Предимството на сталинската стопанска структура или вертикалната корпоративна интеграция,например:

Булгаргаз вместо да плаща ток за поддръжка на компресорните си станции и хранилища,може да построи или купи подходящ енрегоизточник със съотвения капацитет:ТЕЦ,газотурбостанция и.т.н.
Тогава парите на Булгаргаз,които по-рано са отивали за плащането на електрическа енергия произвеждана от НЕК да кажем,сега остават върте в компанията,увеличавайки добавената й стойност.
По-този начи от една страна може да намалее цената на природния газ,продаван от Булгаргаз,а от друга страна Булгаргаз ще съхрани е печалбата си,всички свои финансови параметри и няма да реализира продукцията си на загуба....

Това е пример за вертикална интеграция "назад",но е възможна и интеграция "напред",в направление към крайния потребител на продукцията /разпределителна мрежа,търговски кантори и пр./.


Приятелю, моля те да ми изпратиш името си, за да те предложа в тази листа, организирана от БНТ:
http://news.bnt/bg/a/podredete-vashata-alternativna-lista-v-initsiativata-na-bnt-moyat-deputat
цитирай
4. x111 - До д-р Хитов
28.02.2017 23:45
Благодаря Ви за подкрепата,но нямам опит в общуването с т.нар. медии,особено антибългарските,а и честно казано към тях изпитвам само и единствено презрение.

Лъжци и евтини манипулатори,медиите са едни от главните виновници за унищожаването и опростачването на България,нагли и долни типове като тях-не заслужават моето внимание.
цитирай
5. x111 - Сега ще ме извините за нецензурния език
01.03.2017 00:04
Това конкурсче БНТ могат да го заврат в задника на собствениците си :Сорос, фондация "Америка за България",радио "Не-Свободна Европа",ЦРУ,Ердоган и онова недоносче Давутоглу,Хашим Тачи,вечно двуличната Ерец Израел,разните там джорджмаршъловци,хана-арендовци,путьо-стояновци, и прочие отрепки.

И фекалиите си няма да дам за тях.
Те са достатъчно интелигенти,нека се справят сами.
цитирай
6. x111 - "Това е пример за вертикална ...
01.03.2017 18:05
"Това е пример за вертикална интеграция "назад",но е възможна и интеграция "напред",в направление към крайния потребител на продукцията /разпределителна мрежа,търговски кантори и пр./."
-------
Знам как може да се използва пълноценно положителния ефект от вертикалната интеграция без тази интеграция де-факто да се състои или както Вие сте написали :" (тоест, да „унищожава“ дребните и средни фирмички, и да създава големи национални български корпорации",но ще си мълча....

А "българските" медии и соросоидните им приятелчета нека продължават да употребяват тежка дрога и да казват на черното-бяло.

П.С Д-р Хитов всички Ваши трудове и разработки не отиват за благото на България,а биват безскрупулно присвоявани от компрадорско-седерастката партия Герб,тоест от най-реакционните и ретроградни елементи в политическия живот на страната.ГЕРБ,СДС и турско-американските им любовници са национални предатели.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3839347
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев