Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2010 00:00 - В помощ на малкия човек!
Автор: krizata Категория: Други   
Прочетен: 16659 Коментари: 39 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За малкия човек, оставен да се оправя сам с трудностите, убеждаван от всички посоки, че животът му е същински земен рай, настъпват все по-тежки времена.

 

Този обикновен човек не разбира от икономика, не знае какво е БВП, не е чувал за кредитен мултипликатор и парична ликвидност, но той усеща всекидневно, чрез портмонето си, че разходите му стават все по-непосилни, а доходите все по-мижави.

 

Засега се успокояваме, че кризата, както всичко останало в ежедневието ни, е чудо за три дни, че ще ни се наложи временно отново да попристегнем колани, да се мобилизираме за малко и хоп, тя взела, че свършила.

 

За наше най-голямо съжаление ни чакат дълги и трудни години, изпълнени с неочаквани проблеми и невъзможни критични ситуации.

 

В тази обстановка големите акули за пореден път ще се измъкнат и не само това: те ще излязат по-силни и с набъбнали банкови сметки, благодарение на притежаваната от тях информация и връзки, на екипите от професионалисти, работещи за тях и на своевременните съвети, давани им от мастити консултанти и финансови спецове.

 

За разлика от тях, средният човек няма да може да избяга от клещите на все по-пристягащото го менгеме от финансови и материални проблеми.

 

Той ще има нужда от някаква насока, от съвет, от експертна подкрепа, даващи му увереност за бъдещи действия (или пасивно поведение), които да го промъкнат с по-малко загуби през лабиринта на кризисните времена.

 

Точно затова реших, че е време най-накрая да обърна малко по-сериозно внимание и на практическата страна от проблематиката на кризата в този блог.

 

Обявявам на всички, които се чувстват в безизходица, че съм готов да помогна (напълно безвъзмездно) с икономически съвети, с практически житейски насоки и консултации, в опит да облегча положението на тези, които наистина няма към кого да се обърнат за чисто професионално (от гледна точка на икономиката) напътствие.

 

Разбира се, мнението ми не може да бъде закон за Вас и окончателен маршрут в живота Ви, но ще се надявам със съветите си да помогна на простия човечец да намери поне сламката, за да се задържи на повърхността в бурното море на кризата.

 

Отсега искам да потвърдя пред всякакви зложелатели, че моята инициатива по никакъв начин няма да ми носи каквито и да било финансови облаги и компенсации.

 

Съветите, които ще се старая да давам ще са изцяло безвъзмездни, без да очаквам каквото и да било от търсещите помощ.

 

Моля, въпросите Ви да бъдат изключително от икономическо естество, касаещи казуси свързани с бита Ви, с дилеми за това как да се постъпи в моменти, когато трябва да решите определени ситуации за избор на стратегия за поведение, в условията на продължаваща криза.

 

Целта ми, както вече споменах, е да помогна на най-беззащитните и без икономическо образование хора, затова в по-голяма част от случаите ще подминавам въпроси свързани с проблеми на различни бизнеси (особено по-големи), въпреки че нямам нищо против да дам мнението си и при питания на дребни предприемачи и търговци.

 

Въобще, този нов проект ми се струва доста голямо предизвикателство, определено чувствам притеснение за това как би се приела една такава моя инициатива, как би се изтълкувала от едни или други, затова си запазвам правото както да я видоизменя с течение на времето, така и да я прекратя, ако тя не постига първоначално поставените цели.

 

А те са само и единствено: да Ви бъда полезен с моите знания и информация, които имам по същинската проблематика на кризата!

 

Предлагам да оставяте питанията си във вид на коментари по-долу, ще се старая максимално бързо да Ви отговорям, чрез същата коментарната рубрика.

 

Очаквам въпросите Ви!

И без притеснения (все пак всичко е анонимно)!



Тагове:   християни,


Гласувай:
8



1. анонимен - Поздравления за инициативата
07.01.2010 08:50
Много е благородно до се помага безкорисно на непознати.
Ще се възползвам от предоставената възможност и ще ви помоля за мнението ви: Колебая се дали да взема кредит и закупя жилище, при положение че не зная дали няма да се наложи да емигрирам, а и демографските прогнози ме притесняват - след 20 години голяма част от собствениците на жилища ще са починали или имигрирали, младото население у нас ще бъде предимно от неграмотни и соцално слаби цигани и цените на имотите ще паднат. Трябва ли да купувам?
цитирай
2. анонимен - От името на простия човечец, пок...
07.01.2010 18:09
От името на простия човечец ,покорно благодаря :))
Мисля да се възползвам . Предстои ми закупуване на недвижим имот / апартамен / и искам всякакви съвети от това кога да го закупя ,през това дали да е на търг от съдия -изопълнител до това с кредит или не / въпреки ,че ако е от съдия -изпълнител кредитът е невъзможен / Очаквам всякакви идеи и искам д акажа ,че разполагам със сума ,която е в състояние д апокрие покупката !!! :))
Предварително благодаря на кризата :)))
цитирай
3. sparotok - похвално
07.01.2010 19:45
Прави Ви чест!
С ценна информация и добър съвет наистина може да се помогне много.
цитирай
4. krizata - До (1), Вашият въпрос е с дотолкова ...
07.01.2010 22:15
До (1), Вашият въпрос е с дотолкова очевиден отговор, че си мисля дали той не е просто една шега от Ваша страна.
Пазарът на имотите беше един надут до пръсване балон, който от година и нещо започна да изпуска пара.
Това движение надолу ще продължи още дълго време (да речем до нивата на цените от 2001 г.), ако желаете да заровите трудно спечелени пари, действайте.
Ако пък за тази цел взимате кредит, то тогава нещата наистина стават неспасяеми за Вас.
Цените ще продължат да падат и то доста дълго време.
Един прост пример: Кризата в Япония от началото на 90-те свали цените на тези имоти 5 пъти (80%).
Така че, умната!
цитирай
5. krizata - до (2) след като имате готовата сума ...
07.01.2010 22:21
до (2) след като имате готовата сума за какво ви е кредит (очакванията са за дефлация). Ако имате къде да живеете в момента и не ви е спешно да купувате, изчакайте още година и купете, след сериозно проучване, имот на вторичния пазар (чрез съдия-изпълнител).
цитирай
6. krizata - поздрави за sparotok
07.01.2010 22:22
поздрави за sparotok
цитирай
7. анонимен - Простия човечец благодари за съ...
09.01.2010 10:47
Простия човечец благодари за съветите :))
Мисля да ги послушам .Последна питанка-това още една година 2011 ли означава ?:)))
Предварително благодаря :)))
цитирай
8. meilain - една крачка напред
09.01.2010 13:35
Много е добре от ваша страна това е в положителна посока за нас обикновенните хора без никаква помощ и подкрепа.Аз се самнявам малко че сте адвокат но мислите ли че само със съвет ще удовлетворите исканията на тези хора.Аз също бих ви попитала какви са правата на една самотна маика която няма развод и няма право на никакви помощи/ако ми дадете съвет каво да направя ще ви бъда благодарна
цитирай
9. krizata - до (7) Посъветвах Ви да изчакате още ...
09.01.2010 16:34
до (7) Посъветвах Ви да изчакате още година, по простата причина, че до година банките ще се напълнят с жилища, за които клиентите не са могли да си покриват вноските. В такъв смисъл лично за вас ще има доста по-голям избор от предложения, на все по-ниски цени.
В световен план се очаква нова вълна на дефлация, което ще се отрази на темпа на инфлация и в България.
цитирай
10. krizata - до (8), Наистина не съм адвокат, за ...
09.01.2010 16:44
до (8), Наистина не съм адвокат, за да ви помогна по конкретния казус, но от чисто практична гледна точка бих ви посъветвал в никакъв случай да не напускате работата, която имате (ако работите), а ако нямате такава потърсете временно спасение на село (стотици години земята е хранила българите и само в последните няколко десетилетия на народа му се втълпява, че е просташко да си близо до земята).
цитирай
11. ivich - Желая успех,
09.01.2010 17:44
Инициативата е страхотна, и е добър пример за нас, икономистите в блогосферата! Здрава и успеяна 2010 година!
цитирай
12. krizata - до (1), тази вечер открих интересен ...
09.01.2010 23:42
до (1), тази вечер открих интересен постинг, вижте го и Вие!

http://mavericos.blog.bg/biznes/2010/01/07/10-prichini-zashto-imotite-shte-padat.467982
цитирай
13. krizata - Благодаря ти ivich, и на теб желая ...
09.01.2010 23:43
Благодаря ти ivich, и на теб желая късмет през 10-та година!
цитирай
14. анонимен - Малкият човек отново благодари за ...
12.01.2010 18:35
Малкият човек отново благодари за напътствията.Ще ги последваме и ще се запътим за село :))) Но ще гледаме и работата дето я имаме да си я взмем с нас :)))
цитирай
15. krizata - Ако имате работа не виждам защо т...
12.01.2010 22:14
Ако имате работа не виждам защо трябва да ходите на село.
А иначе, ако човек гладува е по-добре да се унижи (пред кого?), работейки на полето и да нахрани бедните си деца, които не са виновни, че някой ги е родил.
цитирай
16. jiovanio - Студентски заеми в САЩ
14.01.2010 06:35
Ако можеш да познаеш как кризата в САЩ ще се отрази на студентските заеми, ще те черпя. Всъщност ние вече сме "разговаряли" с теб за това. Знаеш доста "лични" подробности. Сега тук във форума просто бих искал да чуя мнението ти на специалист (което ценя изключително) за този тип потребителски заеми. Както може би си запознат в САЩ те са с рисков рейтинг ААА (минимален риск за заемодателя) и не подлежат на банкрут (нито по глава 7, нито по глава 13). Има два вида, ДЪРЖАВНИ (подкрепяни от Министерството на образованието на САЩ) "subsidized" (лихва плащана от правителството докато студентът все още учи) и "unsubsidized" (такива с натрупваща се лихва), ЧАСТНИ (от банки с по-висока лихва и такси) с натрупваща се лихва.
Малко стана дълъг въпросът ми, но какво предвиждаш за тези дългове? Ще се обезценят ли с обезценяване на долара? Дали ще бъдат включени във възможни банкрути? Доста хора в САЩ са задлъжняли с тях...
цитирай
17. krizata - Всичко, което си казахме по-рано ...
15.01.2010 00:25
Всичко, което си казахме по-рано остава в сила.

Признавам, че на прима виста не знам подробности по условията на конкретните заеми, все пак аз съм макроикономист и следя тенденциите на национално ниво.

Това, което знам, че ще се случи е скорошна (март-април) дефлационна вълна (свързана с поредица от масирани фалити и падане на цените, с поскъпване на долара), което ще бъде последвано от сериозна инфлация (по-скоро към началото на 2011 г.).
Определено ще има постепенно обезценяване на дълговете, но то няма да е съществено в период от година-две (а при теб всеки ден е важен доколкото си спомням).

По повод на предишния ни разговор, провери къде в Европа практически няма безработица (жокер - там са и най-хубавите жени)!
цитирай
18. анонимен - каква е разумната стратегия?
20.01.2010 14:30
да продам имот, за да погася част от ипотечен заем или да го давам под наем, за да погасявам месечните вноски?
цитирай
19. krizata - до 18, Ако цената на имота в момента ...
20.01.2010 18:17
до 18,
Ако цената на имота в момента Ви удовлетворява смело продавайте, след което платете от раз целия ипотечен заем, за да сте сигурен, че жилището по ипотеката е Ваше от този момент нататък.
цитирай
20. krizata - Получих въпрос чрез лични съобщ...
24.01.2010 11:58
Получих въпрос чрез лични съобщения. Ето го и него:
mnogo milo ot vasha strana,da predlagate informazia na sapitvania ot obiknoven posetitel.
Moia lichen vapros e:
$, da go obtastam v druga valuta i ako e,"da", v kakva.?
Predvaritelno blagodaria


И МОЯТ ОТГОВОР: Засега не бързайте да продавате доларите си за друга валута, но от есента е хубаво да помислите за отърваване от американските пари.
От друга страна, може би е добре да купите злато още сега, защото всички валути постепенно губят от стойността си (девалвират спрямо златото).
цитирай
21. анонимен - объркан
24.01.2010 13:43
Впечатлен съм ,не само от познанията ,но най вече от збитото и ясно представяне. Предварително благодаря за съвета.
Дъщеря ми е студентка в Германия. Имам средствата за издръжка през оставащите 3-4 години в евро. Въпроса ми е ,как мога да намаля значителни загуби от инфлация през този период.
цитирай
22. krizata - Продължение по въпрос 20:Oste ...
24.01.2010 19:23
Продължение по въпрос 20:

Oste vednaz ,blagodaria, vapros,
na borsata da se kupi slato ili po drug nachin,Kak?
Imam $ na borsata, da samenia sa slato tam ili..?

И МОЯТ ОТГОВОР:
За Вас е важно да получите физически златото, защото различните инструменти не дават пълна сигурност за това, че институциите, които стоят зад тях няма да фалират в следващ момент.
За златото проверете сама от къде и как да го купите, лично аз не съм проверявал, не ми е трябвало (все пак за това трябва да има нещо насреща).

Ето какво намерих днес по въпроса:
http://www.novini.net/2008/02/blog-post_26.html
цитирай
23. krizata - до 21: Мисля, че за три-четири го...
24.01.2010 19:32
до 21: Мисля, че за три-четири години напред не трябва да се притеснявате кой знае колко, още повече, че говорите за разходи в Германия, платими в евро.
Предплолагам, че става въпрос за 20-ина хил. евра, а за такива суми е безсмислено да се правят някакви спекулации в кратък период от време.
Дано дъщеря Ви оцени жеста Ви (че я издържате) и не забрави за Вашите жертви, когато ще сте стара и немощна.
А ако тя си помага с някаква работа на място, значи всичко ще Ви е наред. Поздрави.
цитирай
24. proffalion - За +вете и -сите от влизането в Еврозоната
09.02.2010 00:39
Здравейте г-н Криза ,
аз от скоро попаднах на линк към вашия блог и съм доста впечатлен от способността ви на сравнително човешки език да предадете смисъл на икономическите писания ( не съм икономист ) . Прочетох почти всичките ви постинги и доста неща се подредиха в главата ми като логическа последователност .
Има обаче един въпрос , който не ми дава мира , а именно - защо от такава първостепенна важност за управляващите е влизането в Еврозоната . Обикновенно когато някой политик (или група такива) особенно силно натискат нещо да стане в дъното има нещо смърдящо . Та въпроса ми е , има ли заровено куче или всичко е цветя и рози в градината ни ?
цитирай
25. krizata - Влизането в еврозоната е изцяло ...
09.02.2010 17:06
до proffalion,
Влизането в еврозоната е изцяло против интересите на остатъците от българската икономика.
Тъй като ние нямаме никакво право да решаваме нещата сами (въпреки че всичко се представя като национално решение) на нас ни е дадена "препоръка" за влизане в този клуб.
Така че, искате или не, ще получите евро, остава Ви само да му се радвате и да се настройвате към тази обективна реалност.
цитирай
26. анонимен - Едно импровизирано интервю с kr...
02.03.2010 22:08
Едно импровизирано интервю с krizata?
цитирай
27. krizata - В какъв смисъл интервю? Тук от...
02.03.2010 22:44
В какъв смисъл интервю?
Тук отговарям на Всякакви въпроси (доколкото се чуствам компетентен да го правя). Ако мога да съм Ви полезен, питайте!
цитирай
28. анонимен - (26) пита: Krizata, кажете по-к...
03.03.2010 11:37
(26) пита: Krizata, кажете по-конкретно кога бацилът на кризата попадна в световната икономика и болестта започна да се развива? От къде започна всичко и защо точно сега проблемите експлодираха?
цитирай
29. krizata - Странна форма за даване на интервю, ...
03.03.2010 22:54
Странна форма за даване на "интервю", но като сме започнали, да видим какво ще се получи!

Стартирайки от 1981 година, момента, в който президент на САЩ става Роналд Рейган, се поставя и началото на процеса, довел до болестта на днешната световна икономика. Администрацията на тогавашния президент провежда политика, която получава името „рейганомика”. Една от особеностите на тази политика е стимулирането на допълнително търсене за сметка емисията на пари.
По-просто казано, САЩ създават пари и ги дават в кредит на домакинствата, за да могат последните да потребяват и да развиват, по този начин, т.н. Нова икономика. В резултат е натрупан колосален дълг. Невъзможно е дълго да се потребява повече, отколкото се печели. Ако постъпваш по този начин, то рано или късно идва момент, в който си принуден да спреш да потребяваш, защото трябва да връщаш старите дългове.
При това тези стари дългове са разпределени по икономиката. Ако, да кажем, те бъдат опростени на домакинствата, тогава ще фалират банките, които считат тези дългове за свои активи. Същото важи за компаниите и т.н. Тоест, по същество, структурата на икономиката е затворена. Парите циркулират по затворен контур. И в момента, в който този контур се разкъса на определено място, всички потоци прекратяват движението си.
В резултат, днес имаме загиване на тази част от стопанството, която възникна на базата на допълнително създаваното търсене и, съответно наблюдаваме съкращаване на това търсене и привеждане в неговото естествено състояние. Тъй като за 30 години – от 81-ва година – е създадено доста много (вкл. цели нови сектори), за да бъде обслужвано това търсене, в резултат на всичко този преход ще бъде крайно болезнен. Много болезнен.
В течение на кризата американската икономика ще се съкрати минимум с една трета. Но днес целият свят зависи от Щатите. Причините са три: САЩ са световния технологичен център, САЩ са световния център на потребление (като потребяват почти два пъти повече от тяхното местно прозводство) и, накрая, трето: националната валута на САЩ е световна валута. Тъй като днес световната икономика е ориентирана към САЩ, в резултат на това, разбира се, всички страни по света се намират в изключително сложно положение.
цитирай
30. анонимен - 26 благодари за първия отговор. ...
04.03.2010 13:05
26 благодари за първия отговор. Втори въпрос:
Твърде много надежди се възлагаха на Обама. Още повече, че екипът му беше набран сред хората на Клинтън, в чието президентстване Америка процъфтяваше. Може ли от тези хора да се очакват нови идеи в бъдеще и истински пробив в икономиката, защото засега такова нещо не се вижда?
цитирай
31. krizata - На блога има достатъчно материали ...
04.03.2010 22:09
На блога има достатъчно материали по отношение на Обама, екипа му и първите действия на американската администрация, но все пак ще Ви дам допълнителни разяснения по въпроса:

Обама се оказа операция за прикриване на старата шайка корупционери от времената на Клинтън. Това, че са корупционери е добре известно за експертите от кухнята, сблъсквали се по един или друг повод с тези хора и познаващи адекватността и корумпираността на тези рафинирани господа. В този смисъл не трябва да се очакват нито чудеса, нито революционни действия от новата власт, въпреки големите декларации, които звучат повече от година.
Има една цинична шега: „”След като се разори, трейдърът Х скочи от 30-тия етаж на един от небостъргачите на Уолстрийт. Но падайки, той подскочи до 12-тия етаж, съкращавайки по този начин първоначалните си загуби”.
Тук трябва да е ясно: въпросът не е в това колко ще се пада, въпросът е в това, кога ще завърши падането - след две години или след пет години. Периодът на разпад може леко да се разпъне, да се съкрати, но той във всички случаи ще се състои. И с тази цел могат да се организират много войни и да се пролее много кръв. Малка е вероятността да се направи опит всичко това да се избегне. Мисля, че въпреки, че Обама дойде на власт с много по-миролюбиви лозунги от Буш, той също ще пусне доста кръв. В този смисъл Буш е къде по-отговорен и патриотичен човек отколкото Обама. Все пак Буш дойде при вече разрушена икономика, 8 години той се опитваше да я крепи, мъчеше се да надскочи сянката си, за да спаси Америка. Но на него му липсваше ясно разбиране за същността на кризата, затова той не разбираше, че е невъзможно тя да бъде избегната при никакви условия.
цитирай
32. анонимен - финансова криза
05.03.2010 13:32
Здравейте! Имам ипотечен кредит 30000 лева за 30 години, и вече изнемогвам да го връщам. Не мога да реша да продавам ли, или ще се обезценат кредитите и ще го върна за по кратко време.Благодаря Ви предварително!
цитирай
33. krizata - до 32) Съжалявам за забавянето, ...
07.03.2010 13:53
до 32) Съжалявам за забавянето, просто не видях навреме съобщението Ви.

Това, че питате за възможността да продавате означава, че в момента би Ви било изгодно (или поне няма много да изгубите), ако го направите.
Така, че смело продавайте и изчистете максимално бързо задълженията си!
Не очаквайте кредитите да се обезценят, не забравяйте, че Вашият дълг е актив за определена банка, а в пазарната икономика никой не обича да губи, още повече, ако насреща му стои дребен заемополучател като всеки от нас.
цитирай
34. анонимен - JL: Актуална прогноза 2010-12
08.03.2010 15:33
Използвам възможността да задам някой въпроси: актуална прогноза за развитието на световната и БГ икономика. И по конкретно:

- как очакваш да стане преминаването в US от дефлация към инфлация? В момента емисиите не достигат до крайния потребител под формата на кредит. Производителите изпитват повишение на производствени цени заради увеличени цени на суровини, но не успяват да калкулират увеличение в 'крайна' цена заради ниското търсене. От друга страна свиването на печалби ще доведе до замразяването или намаляването на заплащане на работници.
ФЕД е настроен за изтегляне на 'количествените облекчения' и за (макар и малко) покачване на лихвените проценти.
Как инфлацията ще е в едно с ниско потребление и затруднен кредит?

- очакваш ли промяна в режима на валутния борд, ако преспективата за относително скоро приемане в ERMII отпадне? Как БГ икономиката ще премине в режим на инфлация и растеж, ако липсват преки чужди инвестиции и сме ограничени от невъзможността за емисии? Колко според теб би бил реалния обменен курс на лева в момента?

- смяташ ли, че има опасност за стабилността на БГ банковата система и какво е мнението ти за гарантираността на EUR депозити в БГ банки?

Поздрави
цитирай
35. krizata - 34, благодаря Ви за въпросите. От ...
09.03.2010 22:32
34, благодаря Ви за въпросите.

От начина на задаването им е очевидно, че разбирате достатъчно ясно много от процесите в днешната световната икономика.

По първия пункт от въпросите, прегледайте Икономическата прогноза за 2010, публикувана на блога, там със сигурност ще намерите отговор за преминаването от дефлационен към инфлационен сценарий и обратно.

По втора подточка: валутният борд е политическа стъпка, наложена ни отвън. Перспективата за влизане в еврозоната е съвсем реална, така че бордът няма да отпадне, а ще прелее във вливане в еврозоната, пак по решение отвън.
Инфлацията не предполага автоматично растеж (дори е измислен термин - стагфлация). Инфлация ще има за стоки, които до вчера са били масови, а днес се превръщат в луксозни (консумирани от вчерашната средна класа). Освен това, не забравяйте, че ние сме вързани за световната икономика и инфлацията директно пробива у нас оттам. Реалният курс на лева към еврото е около 5 лв за 1 евро, но какво от това? Важно е левът да бъде силен, за да реализира продукция от международните пазари, срив на лева е загуба за големи международни играчи.

По последното: има, но не знам какво ще предизвика вълната. По повод на мнението ми: Определено не Вие ще сте печелившият.
цитирай
36. анонимен - Благодаря за отговорите!
10.03.2010 10:41
Благодаря за отговорите!
цитирай
37. анонимен - JL: Цени на недвижимите имоти и ръст на GDP в БГ - средносрочен план
12.03.2010 09:43
Здравей отново,

Би ли дал прогноза за развитие на цените и движението на БГ GDP в следващите 3-5 г.

Поздрави
цитирай
38. krizata - до 37,
12.03.2010 15:44
цените на недвжижимите имоти ще се върнат до нивата отпреди кредитния бум (или свързания с него балон), т.е. до равнищата от началото на този век.

БВП на БГ ще продължи да пада, поне с 10% на година. Колко от това падане ще бъде показано статистически от политиците, това е друг въпрос.

Поздрави
цитирай
39. анонимен - инфлация
07.07.2010 14:28
Здрвейте! Моят въпрос е как виждате вие в близките една , две години, какво ще стане с имотите и с големите кредити, които сме взели за тези имоти. Да ли ще можем да ги връщаме. Не можем да продаваме, защото имотите са много евтини и ще изгубим. Как во да правим. Дали има светлина в тувела. Благодаря Випредварително!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825952
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев