Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2010 19:10 - Динамичната Леонтиева система
Автор: krizata Категория: Други   
Прочетен: 5158 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 09.08.2010 16:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

Динамичната Леонтиева система отразява развитието на икономическата система така, както то реално протича във времето, а именно като непрекъсната функция на времето. Уравнението на динамичната Леонтиева система има вида:

        n                 n           _

Xi = ∑ aijXj + ∑ bijXj + Yi       (i=j=1, 2, ...,n)

        J=1                J=1

 

където:

Xi е обемът на брутната продукция в i-ти отрасъл;

aij – единиците продукция на i-ти отрасъл, необходими в качеството им на суровина (материал) за производството на единица продукция на j-ти отрасъл;

 bij – коефициентът на прирастна капиталоемкост – показва колко единици допълнителни дълготрайни активи трябва да бъдат създадени в i-ти отрасъл, за да се произведе онова допълнително количество продукция на i-тия отрасъл, което е необходимо в качеството му на суровина (материал) за производството на единица прираст на продукцията в j-тия отрасъл.

Нека j-тия отрасъл произвежда 1000 единици от даден модел и размер мъжки костюми от вълнен плат. Нека необходимият плат за тези 1000 единици костюми се произвежда в i-тия отрасъл и нека произвеждания плат натоварва на 100% производствените мощности (тъкачните станове) в отрасъл i. Нека j-тият отрасъл е открил на пазара допълнително търсене на още един костюм. За да бъде произведен този костюм в j-тия отрасъл, ще са нужни допълнителни количества вълнен плат, хастар, конци, помощни материали, копчета. За да може i-тият отрасъл да произведе допълнителното количество вълнен плат, ще е необходимо съответно разширение на производствената мощност на тъкачните станове в отрасъла – защото съществуващите мощности бяха натоварени на 100% с тъкането на необходимия плат за 1000 единици костюми. Тъкмо това необходимо разширяване на производствените мощности в i-тия отрасъл, което позволява да бъде произведено необходимото количество вълнен плат, който плат прави възможно производството на още един костюм, представлява коефициентът на прирастна капиталоемкост в отрасъл i.

По аналогичен начин с вълнения плат (т.е. с коефициента на прирастна капиталоемкост в тъкачния отрасъл за нуждите на единица прираст на производството в шивашкия отрасъл), стоят нещата с хастара, конците, всеки един помощен материал, копчетата {т.е. с коефициентите на прирастна капиталоемкост в отраслите, произвеждащи тези материали (хастар, конци, помощни материали. копчета)}.

   

Xj  - прирастът на производството на продукция в j-ти отрасъл

 .

Xj =  Xj(t+1) - Xj(t);

_

Yi - обемът на крайната продукция в i-ти отрасъл, в която не се включва обемът на капиталните вложения в отраслите на националната икономика.

И така, моделът на динамичната система се отличава от този на статичната с една

         n            

допълнителна сума от произведения (∑ bijXj) и с променено

        J=1

                                         _

съдържание и структура на вектора на крайната продукция (Yi). Тъкмо хоризонталната черта над Y символизира различното съдържание на крайната продукция при динамичната система спрямо крайната продукция при статичната система.

При статичната система необходимите капитални вложения в отраслите на националната икономика не се определят чрез решението на Леонтиевата система. Те се определят по екзогенен път (спрямо Леонтиевата система). Казано иначе, определят се по самостоятелен път чрез други методи (извън Леонтиевата система). И така, определени по екзогенен път, за всеки един отрасъл необходимите капитални вложения се записват на съответното място за всеки отрасъл в специално обособената вектор-колона (за К.В.) във втори квадрант.

       _

При динамичната система чертата над (Yi) показва, че такава вектор-колона (за капитални вложения) във втори квадрант няма. Това е така, защото при динамичната система необходимите капитални вложения на отраслите се получават чрез решението на динамичната Леонтиева система. В този случай капиталните вложения се получават по ендогенен начин. При динамичната система необходимите капитални вложения по отрасли се определят въз основа на връзката, която съществува между прираста на произведената продукция в отраслите (по смисъла на j) и нужния прираст на дълготрайните активи във всеки отрасъл (по смисъла на i).

  n         

 bijXj дава отговор на въпроса за необходимия обем капитални 
 J=1

вложения в i-тия отрасъл. Тази сума, казано иначе, показва с каква величина трябва да се увеличи (нарасне) капиталът в i-тия отрасъл, така че той (i-тия отрасъл) да може да увеличи производството на своята продукция до такъв мащаб, който е в състояние да обезпечи нуждите на прираста на производството на продукция във всички останали отрасли (j-ти) отрасли.

     n       n         

Двойната сума ∑  bijXj  дава отговор на въпроса за необходимия обем

    i=1 J=1

капитални вложения в националната икоомика (във всички  отрасли на националната икономика). Тази сума показва с каква величина трябва да се увеличи (нарасне) капиталът в националната икономика (в отраслите на националната икономика). Без това нарастване не би могло да се обезпечи съответното нарастване на производството на продукция в отраслите на националната икономика.

И така, при динамичната система капиталните вложения по отрасли и за икономиката в цялост се получават по ендогенен път въз основа на диахронните връзки, които съществуват между коефициентите на прирастна капиталоемкост (bij) и прираста на

                                              .

продукцията в отраслите (Xj). Тъкмо тази връзка прави възможно “прехвърлянето” на вектор-колоната на капиталните вложения от втори квадрант на статичната система в първи квадрант на динамичната система.

 

проф. д.ик.н. Васил Манов




Гласувай:
4



1. анонимен - Почти го схванах :))) Само още ня...
15.01.2010 21:14
Почти го схванах :))) Само още няколко прочитания ;)))
цитирай
2. krizata - Но пък тук се крие ключът от барак...
15.01.2010 21:20
Но пък тук се крие ключът от бараката. Помисли си защо ние не можем да съставяме баланс на междуотрасловите връзки, докато в САЩ той се прави за 250 сектора, в Япония - за 2000, а да не говорим за Китай.
цитирай
3. анонимен - Говоря без ирония. Наистина почти ...
16.01.2010 10:48
Говоря без ирония .Наистина почти го схванах.Парадоксалното е ,че изобщо не е чак толкова сложно и си нямам на идея защо не успяваме да съставяме баланс на междуотрасловите връзки.....
Всъщност изобщо не е трудно........а аз нямам нито икономическо нито математическо образование....
цитирай
4. krizata - Като казвам "не можем" ...
16.01.2010 12:33
Като казвам "не можем" нямам предвид, че липсват специалисти.
Проблемът е в това, че не ни се препоръчва (без право на възражение) да го правим, за да не лъснат структурните несъответствия в стопанството ни и някои твърде нелицеприятни неща, които ще ни характеризират като страна с колониална икономика.
Поздрави!
цитирай
5. stefanni - много добре написано, обаче ние ...
16.01.2010 23:09
много добре написано , обаче ние нямаме нито обем на продукция , нито прираст , нито даже отрасли в реалния сектор ))))

така че при Х=0 много лесно се смята ))))
цитирай
6. krizata - Уви, дотам се наведохме!
16.01.2010 23:28
Уви, дотам се наведохме!
цитирай
7. nikoltz - студентка съм в 1-ви курс и имам р...
02.11.2013 13:25
студентка съм в 1-ви курс и имам реферат за Леонтиевата система.Ще ме насочите ли от къде мога да получа необходимата информация?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825617
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев