Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2012 10:13 - Част от Завещанието на акад. Матеев – моята гледна точка
Автор: krizata Категория: Други   
Прочетен: 1925 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Едно от последните произведения, оставени от най-големия български икономист, академик Евгени Матеев, е издадената през 1987 г. негова книга „Структура и управление на икономическата система“!

Ето малка част от откритията, които по моето скромно мнение прави Академикът, в тази своя последна работа. Смея да се надявам, че изводите ми ще бъдат интересни не само за тесния кръг от учени-икономисти, които пряко използват постиженията на великия българин, но и ще заинтересуват широк кръг от читатели, търсещи знания за механизмите на „случването“ в рамките на съвременна икономика и протичащите в нея кризисни процеси.

И така:

- В „Структура и управление на икономическата система“ се доказва все по-сложния характер на икономическите системи и наличието на пространствена и времева неопределеност, в която са принудени да работят стопанските субекти.

- Показва се крайният характер на процеса на развитие на капитализма, в неговата последна форма – монополистическия капитализъм. Описва се механизмът за завоюване на нови територии от монополите, в процеса на конкуренцията между тях.

- Във връзка с предишния пункт се дават основанията за възникването на доктрината на „либерализма“, стремяща се към пълно дерегулиране на националните пазари, за осигуряване на пространства за реализация на продукцията от все по-разрастващите се корпорации, за които националните граници вече са тесни.

- Разглеждат се екстензивната и интезивна компоненти на икономическата динамика и се доказва, че екстензивната съставляваща е ограничена във времето.

- Акад. Матеев е бил убеден, че процесите на интеграция в рамките на системата за разделение на труда в социалистическата общност, съвсем не са достигнали оптимално равнище, което е могло, при извличане на съответните изводи, да даде неимоверен тласък за по-нататъшното развитие на мегасистемата на социализма!

- Във връзка с последното се дават препоръки за по-нататъшно задълбочаване на интеграционните производствени процеси и за постепенен преход от национална към общосистемна (в рамките на социализма) обществена собственост. Всяка страна заема своето място в тази обща организация по разпределение на производството, според диференциалните предимства, свързани с ниските разходи по едни или други позиции от групи продукти.

- Описват се причините, които са водели до парадоксалния факт, отделните страни от социалистическата система за разделение на труда да предпочитат сами да произвеждат по-голяма част от необходимата продукция, вместо да акцентират върху процесите по задълбочаване на интеграцията и свързаната с това специализация.

- Разработва се механизъм, осигуряващ оптимизация на взаимовръзката между всички елементи на макроикономическата система, по пътя на прилагането на пресичащи се комплексни целеви програми в отраслите, за които е решено да се развиват приоритетно, с условие за пълна съгласуваност на мероприятията между отделните отрасли (Апарат на матрицата на пълните разходи).

- Обосновава се необходимостта от съблюдаване на оптималните пропорции между натрупване и потребление, както и по отношение разполагаемите доходи на населението и производството на продукти за крайно потребление.

- Академик Матеев предлага принципно нов механизъм за осигуряване на икономическо развитие в рамките на социалистическата мегасистема (стопанска сметка) - опирайки се на интензивната компонента посредством иновации, осъществявани на ниво отделни предприятия.

- Какво би заинтересовало предприятията да осъществяват иновации?

а) предприятията дават своите предложения по асортимента и технологическите параметри на произвежданата продукция за бъдещи периоди.

б) макроикономическият център координира всички предложения, имайки предвид необходимите количества от продукция, в рамките на националната система, зададените средни норми по технологическите параметри и т.н. Центърът осигурява капитали, средства за производство и пазари за реализация.

По този начин се дава свобода за инициатива към иновации отдолу, вместо спусканите преди това решения отгоре. Дава се тласък за развитие на интензивната динамика за увеличаване на производството. Осигурява се увеличаване на печалбите на ниво основни производствени структурни единици.

–––––––––

Това са само част от неоценимите приноси на Академика, оставени за бъдещите поколения! Доколко са развити и претворени в практиката, е друг въпрос!

Моля, всеки, който може да добави нещо към този списък, да го направи чрез коментарната рубрика! Аз поемам ангажимента да го вкарам в основния текст!

Поздрави!




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3841764
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев