Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2012 18:01 - Гениалното откритие на акад. Матеев, което можеше да донесе победа на социалистическата система за разделение на труда
Автор: krizata Категория: Други   
Прочетен: 800 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.10.2012 12:00


Оптимизацията на икономическите връзки на базисното рав­нище не е въпрос на прекомерна, доктринерска претенциозност, от която бихме могли да се откажем в интерес било на една опростена практика, било на носталгията към многобройните конкуриращи се помежду си дребни търговци. Касае се за жизнено важно условие, от което зависи интензивният тип динамика на икономическата система в цялост.

При достатъчно опростен състав на обществения продукт, при достатъчно ниска специализираност на предприятията, при доста­тъчно малка концентрация на производството в тях, при скъп транс­порт и слабо развита инфраструктура на транспортните артерии, кръгът от варианти за всяко отделно предприятие в рамките на ба­зисния хоризонт е твърде тесен и съответно на това опцията му е ограничена. Затова задачата на оптимум има тривиално решение, което не излиза извън възможностите на т. нар. свободна конку­ренция. Но при обогатяване на обществения продукт по състав и особено по разновидности на продукцията, при повишена механиза­ция и особено при автоматизация, степента на специализация и на концентрация за всяко едно от предприятията в качеството им на производители придобива все по-голямо значение не само като ре­зултат от тяхното развитие, но и като условие за внедряване на по-висока техника. Графикът на производството в рамките на годината се превръща при такива условия все повече от въпрос просто за по-голям обем продукция в технологически обусловен параметър на производствения процес, тъй като едно специализирано предприя­тие с висока степен на автоматизация не допуска произволни коле­бания по време. Както и при друг повод беше изтъкнато, въвежда­нето на гъвкави технологии, в т. ч. роботизацията, по-скоро услож­няват проблема за специализацията и за темпоралния график, от­колкото да го снемат от дневен ред. По такъв начин и оптималният график се превръща в условие за внедряване на висока техника. Специализираните видове продукция и концентрацията на произ­водството на всеки такъв специализиран вид изискват по необходи­мост широк пазар за реализация. Развитието на транспорта прави икономически възможно такова разширяване на пазара. Но разши­ряването на пазара за всеки един отделен вид (разновидност) про­дукция означава в териториален аспект и усложняване на маршру­тите.

Еволюцията по всички тези линии означава обогатяване на кръ­га от варианти, с които има да се справят всяко едно от предприя­тията за себе си и — това в случая е съществено — икономическата система в цялост. Да се избере оптималният от гледна точка на спе­циализация и концентрация, на темпорални графици, на транспорт­ни маршрути вариант, да се съгласуват един с друг избраните ва­рианти, за да се получи макроикономическият оптимум — това оз­начава да се направи икономическата система годна да поеме в себе си и да асимилира техническия прогрес. И колкото по-далеч от оп­тимума е решението на проблема в даден момент, толкова по-непо­датлива за техническия прогрес става системата (мое болтване).

Абстрактните прогресистки настроения често пъти водят до наив­ната представа, че е достатъчно да бъде налице една научно-техни­ческа конструкция, за да се осигури прогресът: опитът ясно доказ­ва, че способността на икономиката да поеме тази конструкция е не по-малко важно условие за прогреса и нещо повече — за създава­нето на самата тази конструкция. Под впечатлението от бюрократическите спънки, които правят икономиката невъзприемчива, уда­рението се слага все повече върху «субективния фактор». Но субек­тивният фактор е не само творец на обективните факти, но и резул­тат от обективната обстановка, в която създадените преди него и от всички други субекти факти намират израз.

И така във връзка с усложнените икономически отношения в цялост управлението на икономиката е изправено пред дилема: или оптимизация на потоците — и това ще бъде условие и база за пое­мане и асимилиране на техническия прогрес, или стихийно сфор­миране на потоците — и това ще ограничава в такава степен прогре­са, в каквато случайната резултанта е отдалечена от възможния оптимум (мое болтване).

В случая е от значение да се изтъкне ролята на организацията и на оптимизацията специално що се отнася до базисното равнище.

Възможно е да се намерят и даже да се внедрят чрез инвестиционния процес оптимални варианти на технически решения при агрегираните производствени мощности на агрегирани отрасли в агрегирани периоди — но ако на базисното равнище, където именно се проявя­ва ролята на диференциацията на обществения продукт по специа­лизирани разновидности, проблемът остане нерешен, ако пазарът не е пазар, ако той не е организиран достатъчно и ако във връзка с това не са оптимизирани конкретните връзки между конкретните предприятия в конкретните темпорални мащаби, може да се ока­же подровена основата на техническия прогрес в цялост. И то тол­кова повече, колкото по-висок е етапът на развитие, до който е стиг­нала икономиката (мое болтване).

________________________ 

Откъс от „Структура и управление на икономическата система” – акад. Евгени Матеев, ДИ „Наука и изкуство”, София 1987




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3841828
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев