Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2010 23:06 - Основи на икономическия растеж - 08
Автор: krizata Категория: История   
Прочетен: 1048 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.10.2017 21:44


Роля на парите в икономиката

Засега не сме говорили за пари, но те играят решаваща роля за нормалното функциониране на съвременната икономика. Да приемем, че в развитата система за разделение на труда официална парична единица е еврото, а в развиващата се – левът. Ако един час труд се оценява на 1 евро, съответно на 1 лев, то за производството на единица зърно в развитата икономика се „харчи“ 1 евро, а за производството на единица зърно в развиващата се – 4 лв. Тоест, ако българският производител, реализиращ продукцията си на националния или външните пазари, желае да си покрие поне вложените средства при отглеждане на зърното, той трябва да получи минимум 4 лв при продажбата му. Какво означава това, що се отнася до международната търговия: че разменното съотношение между еврото и лева трябва да е 1 към 4, тоест едно евро да се разменя за 4 лева.

За останалите продукти ситуацията е подобна: ако България желае например да развива конкурентоспособно производство на хладилници, тя има нужда от съотношение на националната валута към еврото както 6,(6) към 1. При по-силен български лев е невъзможно дори да се помисли да се организира пълният технологичен цикъл за производството на този продукт.

Очевидно е, че в краткосрочен аспект рязкото повишаване на производителността на труда у нас не е възможно, което гарантира на страната специализация в производството на такива продукти, при които относителната разлика в производителността на труда спрямо развитите икономики е сравнително най-малка. В момента такива сектори са зърнопроизводството[1] и туризма[2].

При прието решение на политическо ниво за развитие и на по-високотехнологични сектори първата стъпка, която трябва да се направи, е коригиране на съотношението на курса на националната валута спрямо т.н. конвертируеми валути. Такова решение обаче също има своите сериозни недостатъци - неговите критици посочват, че най-големия сред тях е загубата на покупателна сила на местната валута, след която на населението ще му се налага да потребява повече продукти родно производство, вместо такива от внос. Не трябва обаче да се забравя и за предимствата на подобна стъпка, свързани най-вече с това, че хората получават възможността за трудова реализация вътре в страната на раждане, а за мнозина това има много голямо значение пред алтернативата за емиграция.

***

И така, в нашата разходка из историята ние накратко се запознахме с мотивите, които движат ръководителите на племенните образувания да възприемат една или друга организация за разделение на труда. Да отбележим, че до момента парите отсъстват като средство, осигуряващо функциониране на икономиката, и всички „размени“[3] се осъществяват според вътрешни правила, приети в рамките на възпроизводствения контур. Да напомним, че при тях всичко което се произвежда в затворената икономическа система в течение на един период се потребява напълно и без остатък в същия период.

[1] България вече се намира в първата десетка на най-големите световни износители на зърно.

[2] Приоритетно се развиват подсектори, които не изискват прилагането на високи туристически технологии – например алкохолен и секс туризъм.

[3] Поставяме думата в кавички, тъй като в рамките на възпроизводствения контур преминаването на определени материални блага от едни ръце в други не може да се определи като размяна, която е чисто пазарно понятие и има съвсем различен икономически смисъл, а като разпределение и преразпределение.

По подобен начин за пазарна размяна не можеше да се говори в страните с държавно планиране от източна Европа до 80-те години на XX век, тъй като собствеността върху средствата за производство бе обща (държавна), управлявана от единен център, а пропорциите в цените на отделните продукти се определяха по критерии, които лежаха извън плоскостта на пазарните механизми.

-----------------------------------
Продължение оттук:
http://krizata.blog.bg/drugi/2017/10/04/.532527




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825576
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев