Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2011 17:21 - Мобилизационните възможности на плановата икономика
Автор: krizata Категория: История   
Прочетен: 8645 Коментари: 39 Гласове:
6

Последна промяна: 10.01.2011 17:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

…Колкото повече ожесточената съпротива на Червената армия удължава войната през втората й година, толкова повече растат изгледите й за успех срещу Вермахта. В сравнение с есента на 1941 г., когато германците и техните съюзници в определени моменти имат значително числено превъзходство над Червената армия, до есента на 1942 г. съотношението на силите в полза на Съветския съюз клони към 2 към 1. Предвид потресаващите загуби, понесени от Съветския съюз до 1942 г., това е не само ярко свидетелство за изключителния потенциал за мобилизация на Сталиновия режим, но и отражение на залегналия в основата на този потенциал демографски баланс. Още по-забележителен е фактът, че на ключови места по фронтовата линия Съветският съюз е в състояние да подкрепи превъзходството си в човешка сила със също такъв превес в оръдия, танкове и самолети. Факт е, че независимо от оптимистичната пропаганда от кинопрегледите, Шпеер и Милх губят битката в заводите. Дори като оставим настрана британците и американците, които произвеждат при далеч по-благоприятни условия, Германия е изпреварена от затъналия във войната Съветски съюз. Ако през 1942 г. е имало истинско „оръжейно чудо", то е станало не в Германия, а в предприятията зад Урал. Въпреки понесените териториални загуби и икономическо разстройство, довело до 25-процентен спад на националния продукт, през 1942 г. Съветският съюз успява да надмине Германия в производството на всички категории оръжия. Превъзходството при стрелковите оръжия е 3:1. За танковете то възлиза на зашеметяващото съотношение 4:1 и се усилва от превъзхождащото качество на танковете Т 34. Дори за бойните самолети съотношението е 2:1. Точно това индустриално превъзходство, противно на всички очаквания, позволява на Червената армия първо да поеме втория голям удар на Вермахта, a после, през ноември 1942 г., да започне цяла поредица от унищожителни контраатаки. Разбира се, би било погрешно да се припишат успехите на Червената армия след лятото на 1942 г. изцяло на груба сила. Към есента на 1942 г. ръководството на Червената вече е в състояние за оперативно планиране, равностойно на всичко, освен най-доброто, което може да покаже германският Генерален щаб. От друга страна, неоспоримо е също, че триумфите на Жуков и неговите колеги биха били невъзможни без отличната материална част, доставяна от руските заводи.

За да избегнем недоразуменията, това категорично е история на съветските успехи, не на германските неуспехи. През третата година на войната има малка разлика между нивото на германското и британското оръжейно производство. Двете икономики, които през 1936 г. са имали индустриални сектори с приблизително един и същ размер, сега произвеждат приблизително еднаква оръжейна продукция. Разбира се, Великобритания е облагодетелствана от мащабността на „ленд-лийз", докато Германия трябва да се задоволи с далеч по-оскъдните изгоди от окупирана Европа. Наред с оръжието през 1942 г. Третият райх произвежда и много по-голямо количество инвестиционни стоки в сравнение с Великобритания, предимство, което ще даде резултат през 1944 г. като значително увеличение на оръжейното производство. Истинският феномен е Съветският съюз, който през 1942 г. направо бълва два пъти повече лично оръжие, също толкова артилерийско оръжие и почти толкова бойни самолети и танкове, колкото Съединените щати, неоспоримия световен лидер. Съветското чудо не се дължи на западна помощ. „Ленд-лийз" започва да се отразява на баланса на Източния фронт едва към 1943 г. Най-доброто обяснение за този забележителен триумф е изключителната концентрация на съветското производство върху ограничен брой оръжия, произведени в няколко гигантски завода, които позволяват възможно най-пълна реализация на икономиите от мащаба Както добре знаят Шпеер и Ерхард Милх, 1942 г. е решаваща за войната. Ако Третият райх изобщо има шанс за оцеляване, той трябва да даде на Група армии Юг необходимото оборудване, за да нанесе парализиращо поражение на Червената армия. И благодарение на изключителните усилия на Съветския съюз той не успява.

 

Откъс от книгата на Адам Туз „Икономика на Третия райх”, изд. Сиела, 2010 г, стр. 509-511




Гласувай:
6



1. анонимен - Ако четеш постингите на местните фашизоиди,
10.01.2011 17:33
ще намериш смайващи твърдения, как фашистите са били благи и демократични с жителите на окупираните страни, докато руснаците са били варвари. Също така ще откриеш, че холокоста е измислица на комунистите и други крайно любопитни твърдения. Ако се чудиш кои са тия идиоти, почни с чадъра и свърши с алекса. Всичките са един дол дренки. Да се чудиш как не се отвори земята да ги погълне.
цитирай
2. krizata - Плановете на нацистите са за лик...
10.01.2011 17:42
Плановете на нацистите са за ликвидиране на 3/4 от славянското население на изток с последващо разселване на арийци по примера на завладяването от индианците на Дивия запад.
Евреите е трябвало напълно да бъдат изчистени от континента - 11 млн. човека.
Събитията на източния фронт провалят всички тези планове.
Поздрави!
цитирай
3. анонимен - Ти просто си нямаш представа колко бях изумен, като попаднах в блог.бг
10.01.2011 17:55
на тоя фашистки змиярник. Тука има такива изчадия адови, каквито не можеш да срещнеш никъде другаде в нета. Но вече са в списъка. Прономеровани и прошнуровани и ще си получат заслуженото.
цитирай
4. krizata - на тоя фашистки змиярник. Тука има ...
10.01.2011 18:49
kushel написа:
на тоя фашистки змиярник. Тука има такива изчадия адови, каквито не можеш да срещнеш никъде другаде в нета. Но вече са в списъка. Прономеровани и прошнуровани и ще си получат заслуженото.


Обикновеният човек не е виновен за заблудите, които изповядва - пропагандата на определени ценности и възгледи е прекалено всеобхватна и пропиваща обществото до мозъка на костите.
Така че, усилията Ви трябва да се насочат към посяване на истината сред все повече "заблудени" и просветляване на тези, които нямат времето и възможностите да задълбават в тънкостите на идеологическите догми, а изграждат мирогледа си според пуснатото по една или друга телевизия, според написаното в един или друг медиен носител.
Освен това, нямам птретенциите да разбирам от нещата, които пряко не касаят икономическите въпроси, но пък от друга страна считам, че именно икономиката определя всичко останало, което се случва в обществата в един или друг етап от развитието им и оттам трябва да тръгнат всякакви промени за изграждане на един по-добър свят.
И последно, не забравяйте, че този блог има претенциите да отразява само мнения, почиващи на строго научни аргументи. Всякакви прошнурования и прономерования са неясни за мен и не служат за утвърждане на едни или други възгледи.
цитирай
5. анонимен - Извинявай, но аз не си обръщам и другата буза.
10.01.2011 19:19
С враговете се воюва до смърт. Никаква милост. Това не са хора, подлежащи на ограмотяване. Това са гадове под маската на демократи и аз няма да ги галя по главичките. Повече няма да те безпокоя.
цитирай
6. анонимен - До 1 kushel:
10.01.2011 19:34
Не знам за вас, но аз съм на 36 години и определено нямам представа какво е било реалното положение през войната. Затова слушам само разкази на хора, които са живели по онова време...
Бившата ми хазяйка (по онова време на 73 години, сега на 79) ми е разказвала за разликата на живота при германците и руснаците в Пловдив. Според нея докато германците са били тук е можела спокойно да се разхожда из града (била е на 14 години тогава), без да се притеснява, че някой ще я нападне, да не говорим за немски войник. Освен това от немските войници са купували мляко, получавали са шоколади, храни и други... След пристигането на руските войски случаите на изнасилване станали ежедневие, поради което хазяйката ми е получила пълна забрана от баща си да излиза сама навън, по което и да е време...
Чичо ми, най-големия брат на баща ми, също ми е разказвал, как като деца от немските войници често са получавали шоколади и други неща за ядене, което при руснаците почти не се е случвало...
От друга стана преди време по National Geographic имаше документален филм за войната, в който руски ветеран разказваше как (при битката за Берлин) бил толкова озверял, че със собственото си войнишко ножче, според думите му "остро като бръснач", заколил 4-ма немски войника един след друг...

Така че, драги kushel, войниците са войници - и сред тях има хора, има и животни! Не може с толкова лека ръка да се направи такова силно заключение! Не защитавам немците - това, което са направили е наистина варварско и неразбираемо за нормален човек, но това не означава, че и сред тях е нямало нормални хора, забъркани в тази касапница по неволя! Както и това, че сред руските войници е нямало истински озверели хора...

Всъщност били ли сте в Бухенвалд? Знаете ли, че до началото на 50-те лагера е бил действащ, но се е използвал от руснаците? Експозицията за "руското време" там е доста голяма, напълно съизмерима с тази от немския период на лагера. Предполагам сте чували и за другите руски лагери...
цитирай
7. анонимен - Анонимчо,
10.01.2011 21:13
толкова си зелен и наивен, че чак дразниш. Имаш ли представа, че България е била съюзник на Фашистка германия. У нас е било пълно с фашистки организации като бранници , паисиевци и легионери. Дори децата в деската градина са имали фашистки организации като лъвчета и пчелички. Естествено е германците да се правят на ударени у нас. А цялата икономика и продоволствие на България е отивало за Фашистката армия. С СССР, Англия и САЩ България е била във война. Не случайно са ни бомбардирали най-безмилостно. 12 000 сгради са били разрушени само в София. Загиналите са повече отколкото след това във военните действия. Как да постъпи съветския войн, когато влиза в една вражеска страна, която на всичкото отгоре е показала и черна неблагодарност, за освобождението си от турското робство. Да са проклети всички седесари и обслужващата ги гнусна пропаганда, която успя да ви обърне с хастара навън и да ви превърне в глупави овце.
цитирай
8. анонимен - До kushel и wladimir
10.01.2011 21:58
Никой не спори за това каква е била България във войната, с каква роля е била, на кой е била съюзник, какви организации е имало тук... Това се знае, има много документи по въпроса...
И никой не омаловажава ролята на СССР за освобождението на България или на цяла Европа.Въпроса беше съвсем друг, коментара ми беше по съвсем друга идея.
Нищо не оправдава един човек, държащ се като животно, без значение по време на война или не!
"Как да постъпи съветския войн, когато влиза в една вражеска страна, която на всичкото отгоре е показала и черна неблагодарност, за освобождението си от турското робство."
Ами ако е истински воин ще воюва с военните, няма да изнасилва цивилни жени!
Но като чета вашите писания и директната злоба, която струи от тях, явно сте малко встрани от нормалните човешки разбирания за това кое е допустимо (дори и на война) и кое не...
"С враговете се воюва до смърт. Никаква милост..."
Ами май имате доста сходно мнение с нацистите, спокойно бихте могли да станете комендант на концлагер. У вас се усеща такава омраза, че ставате опасен за всеки, който има малко по-различно мнение от вашето! Та аз дори не съм казал нещо кой знае колко положително за германците - че просто са хранели децата!

Wladimir - явно не сте били в Бухенвалд... До Ваймар е, който е не чак толкова далече от Дрезден. Бихте ли ми казали как точно там с труд германците са възстановили "поне елементарна част от поразиите си"?! Като са търсили нефт на върха на хълма ли? Или са косели сено по ливадите? Та там няма нищо освен гора сега, това е било просто гол хълм! И в показаната там експозиция в документите за руското време на лагера има достатъчно имена и списъци, от които се вижда колко хора са убити или умрели там... Какво изплащане на вина е това?! Да бяха възстановили някой град поне!
И двамата ме разбирате много погрешно... Категорично осъждам това, което са направили нацистите! Получиха си заслуженото! Но това не оправдава всички зверства, извършени и от руснаците!
Петър
цитирай
9. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
10.01.2011 22:28
малко дискриминация ли виждам?
когато аз защитавам някаква теза (дали е противоречива или не - без значение) ми казвате да не пиша в блога ви
когато малоумният милиционер Кушел ви обяснява как прономерова и прошнурова (начело в списъка съм) - такава молба към него не отправяте.
Та да попитам - за милиционери и идиоти - може, за оспорващ тезите ви -не, така ли е?
цитирай
10. krizata - Уважаеми Алекс,
10.01.2011 22:33
alexalex написа:
малко дискриминация ли виждам?
когато аз защитавам някаква теза (дали е противоречива или не - без значение) ми казвате да не пиша в блога ви
когато малоумният милиционер Кушел ви обяснява как прономерова и прошнурова (начело в списъка съм) - такава молба към него не отправяте.
Та да попитам - за милиционери и идиоти - може, за оспорващ тезите ви -не, така ли е?


Ето какво му отговаря krizata.blog.bg:

... И последно, не забравяйте, че този блог има претенциите да отразява само мнения, почиващи на строго научни аргументи. Всякакви прошнурования и прономерования са неясни за мен и не служат за утвърждане на едни или други възгледи.
цитирай
11. анонимен - krizata
10.01.2011 22:36
уважаеми господин Хитов, просто се втрещих))) честна дума))) ако тези хора поддържат същите тези като вас - дали не е време да преразгледате тезите?)))
аз поне не прономеровам и не прошнуровам никой))))
извинете, че не си спазих обещанието да не коментирам повече в блога ви, но просто не се сдържах да попитам))))
цитирай
12. krizata - до Петър,
10.01.2011 22:39
Лесно е да се разсъждава, размахвайки пръст от позиция на времето.
Когато раните са все още пресни, тогава човешката ярост от несправедливостта на военните зверства не винаги може да бъде овладяна напълно.
Човешката история (включително най-съвременната) е пълна с подобни примери и само въздържането от нови военни конфликти би ни предпазило от поредни ескалации на насилие.
Поздрави!
цитирай
13. krizata - до Алекс,
10.01.2011 22:43
Не познавам тезите на кушел!
Разбирам, че Вие познавате моите, след като продължавате да ме следите!
цитирай
14. анонимен - 16. krizata
10.01.2011 22:51
обещал съм да не пиша в блога ви.
ако желаете и да не ви чета - кажете.
всяка теза е важна - дори и да служи за отрицателен пример. имам себе си за демократично мислещ човек и не оспорвам правото на всеки да мисли и да пише каквото мисли.
иначе бихме се върнали към времето на еднопартийното мислене, което (както съм ви споделял) е нещо лошо за мен.
ако не искате и да ви чета - кажете и няма да отворя блога ви.
мразя да досаждам.
цитирай
15. krizata - Алекс,
10.01.2011 23:32
Сигурно не се усещате, но яростта Ви изглежда прекалено напудрена и изкуствена.
Многократно съм Ви приветствал на това пространство, стига да сте имали да кажете нещо смислено.
Всякакви псуващи коментари (уж отляво или отдясно, но идващи от един център) са излишни, тъй като с нищо не обогатяват дълбоко уважаваната от мен аудитория на този блог.
цитирай
16. raders - Има една трилогия "Ледора...
10.01.2011 23:36
Има една трилогия "Ледоразбивачът" - на един руски разузнавач Виктор Суворов - бивш сътрудник на КГБ, в която са изнесени някои данни за икономиката на СССР, въоръженията и войната. Човекът разполага с много информация, защото е бил директно в играта, така че книгата изнася сравнително достоверни данни. Всъщност, това са три книги - озаглавени: 1. Ледоразбивачът, 2. Денят М, 3. Последната република.
Аз няма да ги коментирам, но горещо ти ги препоръчам, защото съдържат наистина ценна информация за историята на войната и всичко това, което ти представяш е само капка в морето. Освен всичко друго, съществува една особена гледна точка, която е била старателно прикривана от обществото много дълго време и сега продължава да се прикрива. Като мислещ човек, предполагам, че ще успееш да си направиш достатъчно изводи.
Тази трилогия я има в библиотеките. Страхотна е.
цитирай
17. krizata - Преди десетина години прочетох ...
11.01.2011 00:05
Преди десетина години прочетох "Ледокол", но за повече не намерих сили - прекалено явна беше грубата пропаганда, още повече излизаща изпод перото на свой човек, купен за трийсетина сребърника.
цитирай
18. wasteland - kushel - като те гледам фашиста си ти ...
11.01.2011 00:08
kushel - като те гледам фашиста си ти :)

Аз лично смятам, че комунизмът стой мааалко по-ниско от фашизма и нацизма :)
Дори ако щеш по брой на жертвите да смятаме... Комунизма взема повече, отколкото фашизма..
цитирай
19. анонимен - Алекс и Вас, вие сте толкова демократи,
11.01.2011 07:47
колкото баба Яга е фея. Само че, за разлика от мен сте гнусно лицемерни. Вие сте точно от хората които рушиха и палеха за да налагат фалшивата си демокрация. Сега малко сте се посвили защото народа вече ви мрази, но както знаем вълка козината си мени, но ...
На младото момченце искам да кажа, че ако не си спал четири години на легло, ако по пътя си си се сблъсквал с "изгорената земя", ако си видял ужасните зверства на окупатора, не може да не изпитваш задушаващо чувство на мъст. В една тотална война няма нито кавалерство нито милост. Все пак фашистите са гледали на руснаците като на низша раса и са извършили чудовищни зверства на тяхна територия. Е, какво може да се очаква като отговор на подобни действия. Ако си бил войник, щеше да знаеш, че човешката психика може много бързо до се модифицира, има специални методи за това. Можеш да добиеш представа ако погледаш един холивудски филм за войници.
Алекс, почти съм сигурен, че нямаш представа какво е метафора, но да, ти си прошнурован и пронумерован и то като №1 в списъка ми с най-злобните и коварни демократи в блог.бг.
цитирай
20. logistics - До 7. Анонимен
11.01.2011 09:26
Същите са историите на възрастните хора и в моето семейство. Няма заради някакви лумпели в мрежата да изпадам в обяснения.

До автора.
Публикацията наистина е интригуваща. Но тъй като аз съм далеч от науката "Икономика", искам малко да бъда осветлен. Мобилизацията на индустрията, инвазията на пропагандата в условия на война, не са ли израз просто на по-гъвкава политическа система, на всеотдаен човешки труд и преструктурирането на всички отрасли за постигането на една единствена цел - отговор на унищожителна заплаха. В цитирания от Вас текст по чудесен безпристрастен начин са анализирани условията и са споменати ресурсите на които разчитат двете сравнявани "икономики". Та искам да попитам, до каква степен тук става дума за "Икономика"?
цитирай
21. krizata - По въпроса на logistics:
11.01.2011 10:47
"Мобилизацията на индустрията, инвазията на пропагандата в условия на война, не са ли израз просто на по-гъвкава политическа система, на всеотдаен човешки труд и преструктурирането на всички отрасли за постигането на една единствена цел - отговор на унищожителна заплаха?"


За да се постигне всичко това е необходима добре структурирана и премерена поредица от мерки, което до момента е достигано само от страни, прилагали системния подход в управлението и координирането на икономиките си. Като контрапункт можем да посочим опита на самата хитлерова Германия, която буквално се мята от един към друг приоритет, родени от текущите изисквания на живота.
По този повод има една поговорка, която казва приблизително следното: Някои винаги се чудят на това, което става около тях, други предварително се подготвят за промените около тях, а трети предизвикват промените чрез своите действия.

Моята идея, водейки този блог, е да накарам нашата политическа класа да действа така, че да създава събитията, не да се приспособява към случващото се, или още повече да се чуди какво ни се е случило!

Ако с това правя нещо лошо за българина, се извинявам пред всеки от Вас!
цитирай
22. logistics - Благодаря.
11.01.2011 15:45
krizata написа:
Моята идея, водейки този блог, е да накарам нашата политическа класа да действа така, че да създава събитията, не да се приспособява към случващото се, или още повече да се чуди какво ни се е случило!

Ако с това правя нещо лошо за българина, се извинявам пред всеки от Вас!


С това пояснение ме правите доволен. Много е важно, но за съжаление на много високо ниво за развитието на нашата управленческа класа, да се размишлява точно така (или до колкото реалността позволява).
Просто интерпретациите в съзнанието ми при среща с "планова икономика", са "изкуствен подбор" в служба на определена номенклатура. Което както се вижда, не е съвсем точно жизнеспособно отроче.
Но ако действително акцента който поставяте, е върху перспективното мислене, това вече е съвсем различно.
цитирай
23. usandthem - Безспорно мобилизационните възможности
12.01.2011 11:05
на плановата икономика са огромни - и как иначе , ако работникът поиска почивка-направо ще го разстрелят като " враг на народа " ! Напиши нещо за мирновременните й възможности - щото не можа една прахосмукачка по-лека от 50 кила да направи ! Събрали сте "паркинсони и алцхаймери " с насрани памперси да лъжете и мажете , ама сте вече на изчезване ! И без вас ще съмне , нема страшно , отиват си "бойните другари един по един ! Пирамидка от шпертплат с петолъчка на върха- това ще остане от вас , каскети малоумни ! Чак пък заплашват , а бе , старши , ти без катетър не можеш да се изпикаеш , кого плашиш , бе нещастник ?!! Смирете се - Жетваря идва !))))))))
цитирай
24. raders - Понеже в момента говорим за икон...
12.01.2011 18:11
Понеже в момента говорим за икономика, пред мен има едни талони за храна от 1987 или 8 ма година. Запазил съм си ги и мога да ви ги покажа: Талон N 5, N 6, N 7 на ОБНС - Пловдив. Тогава, ако амнезията не ви пречи да си спомните, купувахме храната с талони. При положение, че я има, разбира се. Това е част от "силната планова икономика". Редяхме се на опашки за бензин - част от силната плановата икономика, токът - на режим /вярно - евтин, но го няма/ - също силна икономика, за всяка дреболия - редене по опашки с пари под масата /силна икономика/, чакане десетки години и връзки, за да си купиш един келяв москвич, телевизор или каквото и да било -/силна икономика. Огромни заводи - бълващи брак и продукция, която никой не си позволява да купи заради лошото качество, освен това я няма никъде - вероятно отива директно за претопяване -/силна икономика/. Апаратура - колкото един панел и тежаща тонове; на запад - колкото куфар и с многократно по-добри параметри - "Запаметяващи устройства П-д" и безброй други - /силна икономика/. Гигантски заводи - поддържани с държавни дотации, поради доказана неконкурентноспособност; всички те фалираха, когато им спряха дотациите /силна икономика/. Производство на танкове и друга непотребна железария, с която да плашим гаргите - / силна икономика/. И една разрастваща се държава - търтей - с огромен чиновнически апарат - паразитиращ за сметка на и без това губещото производство - /силна икономика/. Приятелю, държавната администрация има свойството да се самовъзпроизвежда /закон на Паркинсън/ и когато държавата стане собственик на всичко, този процес става неконтролируем. Не ми разправяйте, че американците са ви били виновни за всичко. На калпав .... все нещо му пречи и т.н. Ще ми се да ви покажа тук талоните за храна, за да си видите резила, но не ми се ще да си окипазявам блога. Освен да изкарам нов ник и нов блог- занимаващ се предимно фрапиращите идиотизми на този сайт.
цитирай
25. krizata - Здравейте,
12.01.2011 18:47
След началото на съветската Перестройка и започналия процес на претрансформиране на изградените с десетилетия отношения в рамките на СИВ, се налага в спешен порядък да се преразпределят ресурси за осигуряване на постъпления, които да покрият появилите се дупки във функционирането на стопанството.
За това не е виновна системата за прогнозиране и планиране!

Това е същото като да си седиш в коритото на Марица (риболов) и изведнъж от изток реката да потече с гръм и трясък, мътна и бушуваща, носеща изкоренени дървета и боклуци. За да се измъкнеш ще трябва добре да се потрудиш (може и такъмите да изгубиш), забравяйки за хубавия съботен следобед.

В такива условия беше поставена тогава българската икономика!

След това събитията се заредиха с такава скорост, че отнесоха не една и две съдби, но важно е, че вашата собствена крепост на индивидуално благополучие се е запазила, в морето от пропилени милиони съдби на Ваши доскорошни сънародници, които днес с отвращение подминавате, подмятайки едно презрително: "измет"!

Наскоро бензин нямаше в Гърция, преди това в някои щати на САЩ, във Франция и т.н. Купонната система след ВСВ във Великобритания е отменена дълго след отмяната в СССР, въпреки че преки бойни действия на територията на Кралството не са водени, а от другата страна "полягат" десетки милиони (малко ли са им били??? - искахте и още!!!).

Примерите могат да продължат, но един човек на 66 г. (при това очевидно доволен от днешните времена на хаос) трудно би могъл да бъде преубеден в обратното, затова спирам...

цитирай
26. raders - След началото на съветската Пер...
12.01.2011 19:18
krizata написа:
След началото на съветската Перестройка и започналия процес на претрансформиране на изградените с десетилетия отношения в рамките на СИВ, се налага в спешен порядък да се преразпределят ресурси за осигуряване на постъпления, които да покрият появилите се дупки във функционирането на стопанството.
За това не е виновна системата за прогнозиране и планиране!

Това е същото като да си седиш в коритото на Марица (риболов) и изведнъж от изток реката да потече с гръм и трясък, мътна и бушуваща, носеща изкоренени дървета и боклуци. За да се измъкнеш ще трябва добре да се потрудиш (може и такъмите да изгубиш), забравяйки за хубавия съботен следобед.

В такива условия беше поставена тогава българската икономика!

След това събитията се заредиха с такава скорост, че отнесоха не една и две съдби, но важно е, че вашата собствена крепост на индивидуално благополучие се е запазила, в морето от пропилени милиони съдби на Ваши доскорошни сънародници, които днес с отвращение подминавате, подмятайки едно презрително: "измет"!

Наскоро бензин нямаше в Гърция, преди това в някои щати на САЩ, във Франция и т.н. Купонната система след ВСВ във Великобритания е отменена дълго след отмяната в СССР, въпреки че преки бойни действия на територията на Кралството не са водени, а от другата страна "полягат" десетки милиони (малко ли са им били??? - искахте и още!!!).

Примерите могат да продължат, но един човек на 66 г. (при това очевидно доволен от днешните времена на хаос) трудно би могъл да бъде преубеден в обратното, затова спирам...



Не е предубеждение, а логика. Логично има няколко важни критерия:1. Посоката на емиграцията - изток - запад, а не обратно. Никой не бяга от доброто, за да отиде при лошото. 2 - Банкрут в процес на икономическа надпревара. Обикновено банкрутира слабата икономика, а не силната. 3 - Рязък завой надясно в глобален мащаб; дори в Китай - една комунистическа сама по себе си държава доминира пазарна икономика. 4. Корейски п-в...
цитирай
27. usandthem - Перестройка , хаха
12.01.2011 19:34
това беше отчаян опит за спасяване на "зрелия социализъм ". Номерът мина веднъж , когато Ленин позволи НЕП-а , за да не измрат от глад. По същият начин Кастро позволи доларите и някои дребни услуги - руснаците спряха да купуват меласата. Само , че бетонните тикви в КПСС се дърпаха до последно , после вече беше много късно- фалитът беше видим и предвидим, каква река, каква изненада. Изплюскаха го социализма, изпиха го и го похарчиха за танкове и ракети. Да я бяха почнали тази перестройка по времето на Брежнев , ама не тогава работеха още по "световната победа на комунизма " и " износът на революция ". Раздаваха народните пари на латиноамерикански партизани, червени кхмери , африкански братски народи и се напъваха да запазят соца издържайки целия СИВ , за сметка на собствения си народ , вегетиращ в мизерия. Доказаха , че най-големите богатства са не под земята , а между ушите ! Погледни победените във войната страни , само на стотина километра настрана от Москва хората живеят в невъобразими условия, идори не подозират , че има и друг живот ! Покупателната способност на Холандия ( 16 милиона жители) е по-голяма от тази на 120 милиона руснаци ! Същата тази Холандия изтегли от дъното руската подводница "Курск "- оказа се , че Русия няма такъв кран и подготвени кадри за такава операция ! Перестройка !!!!
цитирай
28. анонимен - А холандците дори нямат ракета за да ...
12.01.2011 19:51
А холандците дори нямат ракета за да си изведат спътник в космоса.Познай кой го направи.Защото трябва да наблюдават нивото на океана де.Нали са Нидерланд/Подземие/.Кранове имаха. Нямаха специализиран трион.А холандската покупателна способност е от доходи с 60 процента кредитна съставляваща.И с десет пъти по-високи цени.Вече балонът се спука.
Сравненията си ги прави на циганския пазар.
цитирай
29. usandthem - до 33
12.01.2011 20:04
Пост 32 не е то теб, малчо ! Не се бутай , всеки който пише анонимно , го прави защото съзнава , че пише тъпотии и че го прави само за да се заяжда . ДО ТУК С ТЕБ ы АКО ИСКАШ УЧАСТИЕ- ИЗЛЕЗ С НИКА ! Аре да те нема !
цитирай
30. krizata - до usantthem,
12.01.2011 20:59
Оправете си клавиатурата, че тези "ы" Ви издават.

След като работите и на руския фронт, по време на следващия почивен ден, след напрегнатата Ви работа, прочетете фундаменталните работи на руснака Хазин!

От това ще спечелите много пари (дано тогава забравите сегашните си работодатели, ангажиментите при които със сигурност Ви карат да се лекувате след прибиране в къщи)!
цитирай
31. usandthem - Щирлиц , да те светна -
12.01.2011 21:06
след главна буква , ако не натисна шифт- излиза - ы , на един бутон са ! Молодец- разведчик , хахах !
цитирай
32. krizata - това и казвам - след като владеете ...
12.01.2011 21:09
това и казвам - след като владеете руски четете Хазин и тогава няма да Ви се налага да се унижавате пред онези със сериозните грантове!
цитирай
33. usandthem - владея руски на нивото,
12.01.2011 21:16
от ученическите години , признавам езиците ми се отдават , много добре владея английски и италиански. От човек , като теб , написал огромни глупости в този блог , не бих приел съвет какво да чета ! Опасявам се , че неподходящият подбор на четива е основна причина за скудоумието , което лъха от икономическите ти и политически "анализи"
цитирай
34. krizata - Тогава прав ВИ път да си четете Фр...
12.01.2011 22:10
Тогава прав ВИ път да си четете Фридмън...
цитирай
35. proximus - Уважаеми г-н Хитов, приемера който ...
14.01.2011 11:02
Уважаеми г-н Хитов, приемера който вие давате е меко казано едностранен и крайно пристрастен.
Реализираните мобилизационни възможности на плановата съветска икономика и нейната крайна победа са резултат на единствено и само материалните и демографски възможности на СССР. В този успех няма гениалност, а само героизъм и кръв. Въпросния танк Т-34 не е по-добър от немския Panzer|V/Panthera, но се произвежда в многократно по-голяма бройка и е лесен и прост за работа и обслужване. Същото се отнася и за броя на самолетите. В края на войната немците нямат даже гориво за своите танкове и самолети... мобилизират се почти деца (HitlerJugend) и всички ресурси са на изчерпване.
Ако плановата съветска икономика беше по-добра тя нямаше да допусне една толкова лесна и бърза инвазия и такова технологично изоставане от нацистка Германия.
А и самите "мобилизационни" възможности на националсоциализма са многократно по-ефективни от съветските... Уверявам ви че ако Русия по онова време имаше толкова население, колкото Германия изхода нямаше да е в полза на Русия.
Сетете се и кой изнася цялата производствена линия на Опел в Русия... и защо първият Москвич прилича толкова много на пред-военен Опел. И защо по-насетне руснаците постоянно купуват от запада потребителски технологии (лиценз за двигател на ВМW в Москвич, Жигули е Фиат). Вероятно заради плановото технолочно превъзходство ?
А и сравнете плановия съветски живот преди войната с този в нацистка Германия. Чие жизнено равнище е по-високо?

Държа да коментирате поста ми :)
цитирай
36. krizata - Т-34 е въведен в експлоатация 5 г...
14.01.2011 13:15
Т-34 е въведен в експлоатация 5 години преди Пантерата.

Немците нямат гориво, защото нямат стратегия и правилно подреждане на приоритетите. Докато са в съюз с източния си съсед нямат такива проблеми.

Дореволюционната руска икономика винаги е била част от технологичната зона на Германия и именно опитите на една от тогавашните алтернативни зони (британската) да пробие на тази запазена за немците територия довежда до епохалните събития от началото на века в тази огромна част от земната суша.

Строго погледнато населението на Европа (контролирана от германците) не е било по-малко от това на Съветска Русия, при това многократно по-цивилизовано (т.е. по-добре боравещо със съвременни средства за водене на война), отколкото "средновековното население на варварска Русия".

Вярно е, че индустриализацията на СССР спасява от гладна смърт милиони американски безработни (включително и висш технически персонал), които в годините на най-страшна криза намират професионална реализация в мощно развиващата се по това време съветска икономика. До 7 млн. техни сънародници не могат да се спасят по този начин и загиват от глад. Днес подобен процес на привличане на персонал като че ли става с Китай, да видим!

За народ (руския), за който в продължение на столетия е било нормално на три-четири години милиони хора да умират от гладна смърт е естествено в началото на пътя за национално възраждане да не може да се сравнява с метрополиите (такава е била Германия), чийто придатък доскоро е била. Това е да сравнявате днешна Франция със стандарта на Сенегал - е, няма как вторите да живеят като първите - обективни икономически закони!
Не забравяйте още, че когато в Лондон тръгва първото метро (1867 г.) царска Русия е все още практически робовладелско общество, да не говорим за милото ни Отечество, където дори Левски не се е появил все още в пълният си блясък.

Благодаря Ви за доверието, искайки задължително мнението ми, но едва ли винаги ще мога да се справям, реагирайки на тези Ваши настойчиви искания!

Поздрави!
цитирай
37. usandthem - 40. proximus
14.01.2011 23:05
Успя да ме изненадаш , този път много приятно ! Съгласен съм с всичко от коментара ти № 40 . Това е тема , по която си проявил завидна компетентност , но по отношение на комента ти от другият пост , онзи за очакванията ти Германия да се върне към марката - просто не мога да повярвам, че си и негов автор, сега , когато прочетох този тук !
цитирай
38. usandthem - krizata
14.01.2011 23:19
Би се получил хубав диспут между теб и proximus , ако успяваше да държиш неговото ниво ! Но с "бисери" от рода на :"
Вярно е, че индустриализацията на СССР спасява от гладна смърт милиони американски безработни ..." , или : "За народ (руския), за който в продължение на столетия е било нормално на три-четири години милиони хора да умират от гладна смърт..." , това е невъзможно. Колкото до основната тема , още веднъж ще кажа - Да се "откриват" огромните мобилизационни възможности на плановата , или робовладелческата , или която и да е тоталитарна ситема ,е като да се направи "откритието" , че Слънцето изгрява от изток !
цитирай
39. krizata - Благодаря за рецензията! Все ...
14.01.2011 23:45
Благодаря за рецензията!

Все пак, докато се подвизавахте като Алекс многократно Ви предлагах преди да изстреляте някоя от поредните си присъди да прочетете поне един ред по дискутираната тематика - убеден съм, че и работодателят Ви няма да е против...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3838212
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев