Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2012 19:23 - Re: България сама пожела да влезе в криза!
Автор: krizata Категория: История   
Прочетен: 6581 Коментари: 14 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
По повод днешните тюхкания на икономическия министър Дилян Добрев за отчайващото състояние на стопанството ни (http://news.ibox.bg/news/id_765390133), си позволявам да Ви припомня една своя статия от края на 2009 г. именно по тази тема! По онова време, когато предупреждавах в лични разговори едни най-активните и високопоставени ГЕРБ-аджии за природата на глобалната икономическа криза, всички ме гледаха като умопобъркан! Кой се оказа прав, господа Всезнайковци и кога най-накрая некадърниците ще бъдат изпратени по съответните места, за да освободят място за разбиращите от управление на националната икономика?! А, ето и статията!:
––––––––––––––––––––––––––––––––
Странно племе сме ние българите! И непредвидимо.  

Може би затова много чужденци ни се чудят на акъла и на нестандарните решения, които първосигнално сме вземали в ситуации, в които другите народи биха използвали момента по най-изгоден, за тях, начин.   

Последно доказателство за своенравния ни нрав е нашата уникална реакция на разразилата се по света икономическа криза. Всъщност, какво толкова е станало?    

След като, през последните две години, развитите и демократични (т.е. нашите нови идоли) страни от Америка и Европа попаднаха в бурята на най-тежката в историите си икономическа криза, ние, тъмните субекти от Балканите, изведнъж решихме да излезем пред строя и на висок глас да им предложим скромната си, но безкористна хуманитарна помощ.   

Тя (помощта) се изразява във вид на поредното родно затягане на коланите (всичко друго отдавна им подарихме), за да могат свикналите с луксозния живот западняци да минат по-тънко през пожарите на кризата, използвайки вместо нас, трудно спестените от народа ни средства.   

Ако за някои говоря твърде абстрактно ще дам по-конкретен пример: Да си представим такава хипотетична ситуация: Годината е 1989 г. България навлиза в най-тежката криза за последните петдесет години. И тогава братята гърци или американци, или англичани, развълнувани от тежкото положение на народа ни, решават да съкратят 15% от собствената си администрация, за да могат да освободят пари, които да изпратят в помощ на бедстващия български народ. Това не Ви ли се струва идиотско, май да!   

Само че, днес ние сме в точно същата ситуация! В началото на световната икономическа криза България беше страна намираща се в сравнително стабилно макроикономическо положение, с огромни (за мащабите ни) валутни и фискални резерви, с добър имидж като място за инвестиции и развиване на евтино производство.   

Какво се случи? Когато разбрахме, че нашите по-големи батковци изведнъж са се оказали в тежко положение, ние на секундата се отказахме от всичко постигнато досега и се хвърлихме да спасяваме богатите си роднини като въведохме убийствени рестрикции за родните производители (за да не би случайно да конкурират техните) като намалихме до минимум конкурентоспособността на стопанството си (за да се пласират техните стоки), като смачкахме вътрешното търсене до санитарен минимум (с обяснението, че на батковците така им харесвало - да гледат, че и ние страдаме).   

Изведнъж забравихме, че притежаваме огромни резерви в чужда валута (при почти липсващ външен държавен дълг), като очевидно и тук новите големи братя ни посъветваха да си траем, за да могат те да завъртят нашите милиарди за спасение на собствените си благополучни страни. А ние, защото сме послушни и винаги гледаме с благоговение в очите умните чичковци от странство, за пореден път се хвърлихме да им угаждаме и да им се харесваме, с цената на собственото си унищожение като цивилизована нация.   

Как народи от нашия хал, като поляците например, се изхитряват винаги да избират правилната политика като реакция на външните събития? Да си спомним, че преди двадесет години именно техният държавен дълг беше опростен ей така, само защото държавата им беше симпатична на някого и за нещо. Днес, същите тези поляци реализират икономически растеж, в условията на световна депресия, доказвайки на другите, че няма европейска солидарност преди да е осигурена защитата на собствения национален интерес.   

Толкова ли сме наивни като народ, или проблемът е в друго? Къде е силата ни, която никой не желае да види и използва? В началото на активната фаза от кризата (към септември 2008 г.) аз искрено вярвах във възможността да се възползваме от слабостта на големите, за да изпозваме момента за решаване на националните задачи, от позицията на нашето сравнително стабилно социално-икономическо положение.   

Защото днес ситуацията е такава, че след като страната ни премина през жестоката криза на прехода, сега Развитият свят навлиза в абсолютно същата, по своя характер, криза на падането на ефективността на капитала. Всичко, което ние преживяхме за последните двадесет години, в почти огледална форма ще премине като процеси в страните, които доскоро бяха пример за нас в развитието ни по пътя към демокрация и пазарната икономика.   

Основните задачи, които можехме да поставим за решаване бяха следните:  

1.) Привличане и връщане в пределите на родината на елитната българска емиграция - хора, които носят в себе си огромен научен и професионален потенциал, които могат да бъдат моторът за възраждане на страната ни. Разбира се, за тази цел трябваше да се осъществят поредица от мероприятия, включващи и инвестиране на сериозни финансови средства, но днес вече за всички е очевидно, че нашата политика се води с цел да отблъсне дори най-заклетите патриоти, желаещи да се завърнат в отечеството си, за да се опитат (веднъж отхвърлени от страната на емиграция) да помогнат с нещо на държавата, в която са се родили и където живеят старите им родители.  

Такава политика на връщане на нашите съотечественици можеше само с едно действие, да ни превърне в лидери в много от най-иновационните съвременни производства и да ни даде огромни сравнителни предимства пред гърчещите се в агония престарели демокрации.  

2.) Възстановяване на българската индустрия по пътя на преоткриването на изоставените, но контролирани дълго от нас, пазари. Нека за всички стане ясно, че кризата на Западния модел, съвсем не е криза за голяма част от останалия свят. А този, последния, в много отношения ни е достатъчно близък, тъй като съвсем доскоро с него поддържахме тесни връзки, изграждахме общ мироглед, съществуваха междуличностни връзки и отношения.  

Тук, най-вече, имам предвид Арабските страни, Латинска Америка, Обширни региони на Азия, много от страните на бившия СССР. Глупаво ще е да не използваме натрупания от бащите ни капитал в тази област, разчитайки единствено на все по-стагниращите и колабиращи пазари на Западна Европа и САЩ.  

3.) Стимулиране на вътрешното търсене чрез общоизвестни системи от мерки, които да съхранят все още оцеляващите родни производства и на тяхна база да изградим мощна икономика, съобразяваща се със съвременните реалности за устойчиво развитие.  

И в тази връзка, най-накрая трябва да стане ясно, че влизането в еврозоната не решава никакви национални проблеми, а напротив, превръща ни в потенциален хроничен длъжник като Гърция, или ако изберем другия вариант на самоограничения - в страна съпоставима с държавите от Магреб (Алжир, Мароко, Тунис – ако вече не се намираме в тази категория страни).  

4.) Отказване, най-сетне, от дълбоко компрометираните монетарни рецепти, унищожили дори такива икономики като американската и английската. Изграждане на балансирано национално стопанство, в което материалното производство, в съчетание с развит сектор на услугите, ще могат да осигурят достойно място за всеки малък български човек и ще върнат самочуствието ни на една от гениалните нации, определяли доскоро направлението на постъпателно развитие на човечеството.  

Скъпи политици, повярвайте - не е никак трудно да се направи всичко това! Иска се само воля и поне малко уважение към хората, които са Ви направили известни и богати! Честита да е Новата година! Дали ще е благополучна зависи само от нас, както никога досега в последните двадесет години! Да използваме момента и да изригнем като нация! Да учудим отново света, както сме го правили многократно до сега! Българинът може да направи това! Господ да ни е на помощ!
–––––––––––––––––––––––––––––––––––
(Оригиналът е публикуван на 31.12.2009 г. в този блог)



Гласувай:
13



1. samvoin - Цялата световна криза е фалшива, ...
30.11.2012 19:36
Цялата световна криза е фалшива, колкото е фалшив и FED в САЩ и колкото е фалшива цялата страна САЩ, колкото са фалшиви и "виртуални" парите и кредитите им и обвързаността и зависимостта ни с тях и от тях, които бяха създадени чрез внушения, чрез "пъпната връв" с миналия колониално - окупационен режим, чиято номенклатура и компрадорско - колониално - олигархична прослойка, изкрала държавните пари и труд, зави на Запад и започна да ни внушава, че без Запада не можем и особено без САЩ - които нито ще купят нещо от нас, нито има какво да трампим с тях, нито какво да ни дадат и нито ще ни дадат и имат желание да ни дават и помагат, а да добиват даром - с измама.
Или по - скоро, тези зад тях - тайните общества и интернационални елити на англосаксонци - тамплиери, антихристи и империалисти и чифути - ционисти и талмудисти - бивши хазари.
Това е цялата работа.
Също толкова фалшива и внушена беше, нашата тежест и отговорност, която трябваше да поемаме за ТЯХНАТА фалшива икономика, система и пари и че тази криза, била "световна" - само защото отдавна е западноевропейска или американска и че е в самата им система и в самия им генезис, заложена е в самия генезис - на всяко консуматорско и материалистично общество, но особено на това - за което капитала и пазара, са обявени за самоцел и за "Божие лоно".
цитирай
2. samvoin - Чисто български кризи, бяха тези от ...
30.11.2012 19:43
Чисто български кризи, бяха тези от 1991-1994 и от 1997-а година, която не спря да се задълбочава, с различни условности.
Но и те бяха предизвикани изкуствено и пак от външни сили, но чрез подставени лица.
За да започнем да разчитаме на чужди капитали и инвестиции.
Изкуствено се приложи схема, за източване на държавната ни банка, от банки - фантоми, изкуствено се изнесоха наши ресурси и се ограбиха от спекуланти.
А България имаше сили и наличност и да произвежда и имаше пари да оцелее и възможност за запазване стабилност на валутата и при увеличаване на производство и отпускане за социалния сектор, при задържане на социалните придобивки и дори вдигане несимволично на доходи.
Просто, трябваше няколко прости мерки да се вземат - каквито взе например Беларус, при опит така да се срине икономиката, каквито крути мерки наложи Иран, а Мубарак също помисли за тях и го свалиха.
Дали не си го "хакнаха" повече с новата власт в Египет и колко ще им играе по свирката, както Хитлер и Сталин или Кенеди, не им играха съвсем, ще видим...
Хаоса там, трудно ще се обуздае, може би ще се насочи към притискане на новата власт, да се обезсили и подчини отвън или ще се свали чрез военна хунта и подбрани и зависими генерали в армията, които обаче трябва внимателно да се сортират.
Подобни мерки, са взети в Китай, Тайван, Сингапур и Тайланд.
Подобни мерки са взети и в задлъжнелите Япония и Южна Корея.
В Северна е централизирана системата, както в Индия и Пакистан...
В арабските - сателитни на САЩ и Англия страни, също е централизирана банковата система.
цитирай
3. krizata - Чисто български кризи, бяха тези от ...
30.11.2012 20:07
samvoin написа:
Чисто български кризи, бяха тези от 1991-1994 и от 1997-а година, която не спря да се задълбочава, с различни условности.
Но и те бяха предизвикани изкуствено и пак от външни сили, но чрез подставени лица.
За да започнем да разчитаме на чужди капитали и инвестиции.
Изкуствено се приложи схема, за източване на държавната ни банка, от банки - фантоми, изкуствено се изнесоха наши ресурси и се ограбиха от спекуланти.
А България имаше сили и наличност и да произвежда и имаше пари да оцелее и възможност за запазване стабилност на валутата и при увеличаване на производство и отпускане за социалния сектор, при задържане на социалните придобивки и дори вдигане несимволично на доходи.
Просто, трябваше няколко прости мерки да се вземат - каквито взе например Беларус, при опит така да се срине икономиката, каквито крути мерки наложи Иран, а Мубарак също помисли за тях и го свалиха.
Дали не си го "хакнаха" повече с новата власт в Египет и колко ще им играе по свирката, както Хитлер и Сталин или Кенеди, не им играха съвсем, ще видим...
Хаоса там, трудно ще се обуздае, може би ще се насочи към притискане на новата власт, да се обезсили и подчини отвън или ще се свали чрез военна хунта и подбрани и зависими генерали в армията, които обаче трябва внимателно да се сортират.
Подобни мерки, са взети в Китай, Тайван, Сингапур и Тайланд.
Подобни мерки са взети и в задлъжнелите Япония и Южна Корея.
В Северна е централизирана системата, както в Индия и Пакистан...
В арабските - сателитни на САЩ и Англия страни, също е централизирана банковата система.


Кризата е с една и съща природа, и е свързана с падането ефективността на производствения капитал! Просто казано: капитализмът умря!
цитирай
4. samvoin - Да, впрочем, в Западна Европа кр...
01.12.2012 01:09
Да, впрочем, в Западна Европа кризата дойде, именно защото в един момент реализираха свръхпроизводство на стоки от втора необходимост, които не намериха пазар и потребление, а азиатското свръхпроизводство - занижи критериите им, подби цените им и заплатите им също.
В САЩ, кризата дойде от липсата на истински пари.
Бандитската структура и "държава в държавата" - FED, просто заробваше кредитираните и цялата страна - живуща на кредит и лихва спрямо него, с чисто виртуални и несъществуващи пари, а още по - малко пък - с някакво стоково, производствено или златно - по критериите на плутокрацията покритие.
Чрез разните карти, виртуално пазаруване и прочие, никой не се и замисляше там, че тези пари ги няма отпечатани и като хартишки, нито пък, че покриват нещо реално и реална потребност.
Респективно, там имаше космическа хиперинфлация - прикривана, поне десетилетия, ако не и близо век.
Отдавна страната е в практически вътрешен фалит, по договора с резерва на Родшилд, Рокфелер и частично - английската корона, а САЩ е практически тяхно имуществено притежание по закон, но още не е легализирано.
И това всичко, въпреки факта, че САЩ даваше практически безвъзмездно с десетилетия, реални блага срещу виртуални "пари" на Израел, Англия и стоящите зад резерва, че водеше и чисто техни войни - на чисто своя сметка и труд и върху, доколкото и се позволяваше - изсмукваните блага и труд, на някои страни от Южна Америка и смазаните освободили се страни от Азия и Африка...
Подобно нещо, правеше и бивша "Германия" след ВСВ, ама в друг план.
Чрез "рекета" с "холокоста и 6 000 000" и чрез гръцкия - относно "окупацията" над "горките гърци".
Тези две страни, сериозно легнаха върху благата и труда на Германия, а напоследък опитват и то умело, особено едната - да стане това и със съюзниците на Германия.
По всичко личи, че в Унгария ще "ударят на камък", така че към кого ще се нацелят, познайте от пръв път.
Само че, "емнаха" и окупираната от Хитлер Полша, за същата измишльотина и вече им плащат
цитирай
5. samvoin - "като попове" поляц...
01.12.2012 01:17
"като попове" поляците, та затова и там взеха да се чуват масово, все повече антиеврейски дюдюкания в националистическите им митинги, както и анти - ЕС, за разлика от у нас.
С Гърция обаче, всичко се разпадна, защото "мъгливия Албион" и свали покровителството си.
Израел и Англия, са страни без никакви свобствени блага, а на САЩ са на изчерпване.
Ако схемата им - чрез САЩ да покорят света рухне, с тях и тяхната сигурност е свършено.
Гърците и евреите пък, са и народи без способности и умения да творят и да се трудат въобще, ако евреите могат и да бъдат наречени народ, а не световна секта - станала "народ", както "македонците"...
Тези народи, нямат творчески афинитет, нито трудова, а са свикнали само на грабеж и аванта, ама то ще свърши, а войните им ще им изиграят лоша шега, както шовинизма и агресията им.
Ето и корена на кризата.
Благата на Израел и Англия, са към края си, а САЩ също взе да ги изчерпва - срещу виртуални пари и в тяхно име.
При комунизма, причините за кризата бяха идентични.
Започна се в един момент, да се произвежда излишен брак, защото "планиращите", не планираха нищо според нуждите на населението и нацията ни, нито пък и съобразно дългото реализиране на външния пазар и срещу какво.
Ето защо, покрай масата безсмислени производства на комунизма, рухнаха с разпада на СССР и жизнено важните наши отрасли, а за да компенсира и забави удара от това, Живков падна в мрежите и капаните на банкерите.
После пък, търгашите в неговото обкръжение, които го свалиха - удвоиха, а по - късно и утроиха дълга, инсценираха нарочен фалит 1991-а, после операциите на Велчев и прочие...
Това се направи, за да се изнесат парите извън България, за техните изчадия и господари, които да дадат комфорта на уж "мразения" от БКП някога Запад и вечна безнаказаност на крадливите им и продажни наследници.
В това беше всичко.
Докато сегашната криза, вече беше изцяло изкуствена и алогична.
Просто, България нямаше нито свръхпроизводство на нещо, след ликвидациите и приватизациите на
цитирай
6. samvoin - Костов, нито пък печаташе изклю...
01.12.2012 01:24
Костов, нито пък печаташе изключително много пари, защото МВФ и го забрани и ужким ни се гарантираше от повече от десетилетие, че в "лоното" на МВФ, нямало как да фалираме и стигнем до инфлация, ако сме следвали инструкциите им.
Е, това излезе точно обратното.
Не само не прокопсахме, ами без да увеличаваме доходи и социални придобивки, нито производство с държавни субсидии и прочие, ами ги свихме до ента степен - както никой по света, инфлацията продължи да скача и се разбра, че сме в нечуван фалит, този път - заради международния "спукал се балон", с който ние просто трябваше да се съобразим, именно защото сме в "Божиите лонота" - ЕС и МВФ и защото трябва да мислим за САЩ и "фалиралия" Запад, да не му яден хляба, както и за "световната и интернационална" икономика, на десетина страни.
Продължихме да се придържаме и да радикализираме лишенията у нас само, а фалита си тече ли тече, докато другите си гледат поне живота, докато фалират и ни ги сочат като "фалирали" и ни плашат с тях...
Егати логиката беше.
Да отидем в ЕС, че да търпим кризата му и логичния му срив и генетично заложени болести, както и последиците от тях, за коренна разлика от едни гърци, че и да изселват и депортират от Запад наши.
Пуснахме безусловно САЩ и влезнахме във войните им, в името на Израел и Англия, за да мислим за техните блага и да се лишим от нашите, в тяхно име.
Нито инвестиции насреща, като в една Грузия, да речем или едни Чехия и Полша, нито пари, техника, оръжия, а камо ли нещо от национално значение или някой решен национален проблем.
Напротив - задълбочаване на последните и поведение у нашите "съюзници", като към врагове и като да продължава "студената война" или ВСВ срещу нас и те си ни използват, но все пак "режат клона на който стоят" и им се ще, просто да не съществуваме.
Май от там дойде кризата, от нас нямаше от къде да дойде, когато нито произвеждахме, нито създавахме пари, нито потребявахме.
Май поехме на плещите си и чуждото потребяване, освен нашето безумно и безразборно
цитирай
7. samvoin - произвеждане на бракове от времето ...
01.12.2012 01:33
произвеждане на бракове от времето на комунизма или нашето банково източване и имитация на пари, без да бъдат насочвани правилно - в посока производство, а "потъващи" и нашето изкуствено обезценяване на лева спрямо долара, а после изкуствено изравняване пък с марката...
Криза у нас, чисто наша си, имаше и има отдавна.
Въпроса е, че сега бяхме заставени чрез ГЕРБ и частично чрез тройната коалиция, макар още неусетено при тях така, да вземем на плещите си и изцяло чуждата криза, на изцяло чуждия западен либерален капитализъм, производство, потребление и липса на пазар.
На изцяло чуждата липса на блага от първа необходимост и задлъжнялост, когато ние вече отдавна не функционирахме като държава, общество, нация и икономика или стопанство, като социум.
Отдавна нямахме социален, национален и икономически жизнени функции или работеща икономика, а на онези работеше безразборно и на "изкуствено дишане".
Въпреки това, чрез ГЕРБ стана каквато стана и "болен - здрав носи", пребития един път, носи леко заболелия.
Това е нашето поемане на кризата.
А в случая, направо труп в клинична смърт, носи боледуващ на себе си, по инерция...
Това е българското поемане, на последиците от кризата в ЕС и САЩ, чиито истински корени посочих.
Ние трябва, с волското си търпение сега, да успокоим страстите там и да облекчим срива, който ще се стовари над тамошните бандити, че да им станем и не само коридор на изтребителната нова световна война която готвят, ами буфер и проводник, че и пушечно месо и щит, пак без никаква изгода абсолютно за нас.
Защото от съюза си с Централните сили, който беше наистина съюз, каквото и да говорим - извън дискусията колко сполучлив, умен и добър за целта ни, но не и колонизация и гавра като сега, поне ни бяха обещани територии и решен Национален въпрос.
От Тристранния пакт, тези обещания ни и бяха реализирани, макар за много кратко и нетрайно, без да анализирам причините, поради които стана така.
От СССР, макар и във васалитет и въвличането ни, дето "не ни беше пътя",
цитирай
8. samvoin - добивахме от един момент (Времето ...
01.12.2012 01:40
добивахме от един момент (Времето на Брежнев.), до едно време (Горбачов) - поне евтини суровини от първа необходимост и реализирахме безсмисления си брак в големите пазари на СССР, извън който все пак останахме.
А от сегашната гавра, какво получаваме и получихме, освен убити в Ирак, социален геноцид, разбита енергетика и етническо прочистване на българи, колонизация под формата на "свободни пазари на имоти" - в момент в който сме неконкурентоспособни да купуваме паралелно в тези страни, а и не ни се позволява в доста от тях, а като капак на всичко това - и една напълно чужда и не - наша криза, за която обаче и ние трябва да плащаме, без да имаме с какво и да ни се дава възможност да го добием, наравно със "замезилите" преди нея или преди нейното разкриване?
Къде е логиката?
Аз друго и не виждам на лице като последица, от нашето "връзване" за МВФ, Световната банка, ЕС и САЩ - чрез НАТО и чрез извън НАТО и споразуменията в него.
Разбирайте като кажа САЩ, автоматично Израел и Англия и световното талмудо - ционо - еврейство и мафия.
Американските безпаметни в болшинството си същества, дори не ги слагам като никакви.
Какво бихме загубили да помислим, ако рязко, радикално и драстично им обърнем гръб на тези и им кажем едно голямо "НЕ!" за всичко?!
Нима с нещо може да стане по - лошо от сега и от това към което сме тръгнали стремглаво?
Ако някой може да ми посочи други и противоположни по същност и насока придобивки от изброените кърлежи, да заповяда - но с факти и обосновано!...
цитирай
9. kalini - Кризата е с една и съща природа, и е ...
02.12.2012 12:35
krizata написа:
[quote=samvoin]
Кризата е с една и съща природа, и е свързана с падането ефективността на производствения капитал! Просто казано: капитализмът умря!

Извинявам се, аз съм обикновен икономист, а Вие сте доктор на науките, но ако това е криза на падане ефективността на производствения капитал, не само капитализма, целият свят е пред умиране. Какво може да вдигне ефективността на производствения капитал - икономически или технически средства? Според мен само технически. Но доре и да си представим теоретично, само за целите на анализа, че ефективността на производствения капитал се вдигне 5, 10, 20, 50 пъти. Какво ще се получи според Вас? Кризата ще бъде преодоляна със сигурност. Но за какъв период? След известно време ще се стигне пак до същата ситуация - намалена ефективност на производствения капитал макар и на по-високо технологично ниво.
ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВЕНИЯ КАПИТАЛ!
Неговата ефективност се повишава или намалява в зависимост от развитието на НТР.
ПРОБЛЕМЪТ Е В РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА МАТЕРИАЛНИТЕ БЛАГА!
Ако материалните блага се разпределят по по-равномерен начин, ще има забавяне и усилване на темпа на ик. развитие и "ефективността на производствения капитал" /извинете, но това е клише на "менстрийма"/ в зависимост от степента и фазите на развитие на НТР, НО СЪС СИГУРНОСТ НЯМА ДА ИМА КРИЗИ КАТО НАСТОЯЩАТА.
СЕГАШНАТА КРИЗА Е КРИЗА НА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО И КАПИТАЛИЗМЪТ /а не цялото човечество/ ЩЕ СИ ОТИДЕ ИМЕННО ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА РАЗРЕШИ ТОВА СВОЕ ОСНОВНО ПРОТИВОРЕЧИЕ /четете Карл Маркс/. А причината за това е ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО. КАПИТАЛИСТЪЪТ ПРИТЕЖАВА СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО, ЗАТОВА ЛЪВСКИЯ ПАЙ ОТ ПРОИЗВЕДЕНИТЕ БЛАГА ОТИВА ЗА НЕГО /ИЛИ ТЯХ, АКО СА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН/. ЗА ОСТАНАЛИТЕ - КОЛКОТО РЕШИ СОБСТВЕНИКА.
ПО ТАКЪВ НАЧИН КАПИТАЛИЗМА РЕЖЕ КЛОНА НА КОЙТО СЕДИ. НО ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА ДЕЙСТВА ПО ДРУГ НАЧИН. ЗАЩОТО ИМА КОНКУРЕНЦИЯ И ТЯ ДИКТУВА БОРБАТА ЗА ПРИСВОЯВАНЕ НА МАКСИМАЛНА
цитирай
10. kalini - . . . ПЕЧАЛБА. ТОВА Е КАПИТАЛИСТИ...
02.12.2012 12:44
...ПЕЧАЛБА. ТОВА Е КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯТ НАГОН ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ.
Частната собственост е била прогресивна при своето зараждане. Довела е до по-високо развитие на производителните сили в сравнение с феодализма. Дала е тласък на човешкото развитие. Победила е по-старите и по-неефективни производствени отношения - феодалните. Но като всяко нещо на този свят, което има начало си има и край.
ВЕЧЕ КАПИТАЛИЗМА И ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ НЕ СА ЕФЕКТИВНИ И СА ПРЕЧКА ЗА РАЗВИТИЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНИТЕ СИЛИ И ПРОГРЕСА НА ОБЩЕСТВОТО. СЪВСЕМ НОРМАЛНО ОБЩЕСТВЕНО РАЗВИТИЕ. НИЩО НЕ Е ВЕЧНО. КАПИТАЛИЗМЪТ - СЪЩО.
Френсиз Фукуяма има много здраве от Георг Хегел. Този първият не само, че не е чел К. Маркс, но май нищичко не е чувал за Хегел и за диалектика. А по-вероятно е като талантлив придворен шут и ласкател да възхвалява власт /и пари/ имащите, за да спечели тяхното благоволение и трохите от трапезата им.
цитирай
11. samvoin - Именно разпределянето на благата, ...
02.12.2012 16:21
Именно разпределянето на благата, може да стане само в условията на национално - регулирано от държавата стопанство, чрез протекционизъм над родното производство и планомерно печатане и разпределяне на парите и националната валута (Пак от държавата и под контрол на един лидер и компетентен екип от съветници!) и минаване към бартерни сделки - със страни с които имаме взаимно какво да си предложим и да се допълним!
За това обаче, не са ни нужни системи като СИВ-ове, като СССР-а или като ЕС-а, съвсем...
И далеч не ни трябва, да четем Маркс.
Това се казва, система на регулиран пазар - единствена алтернатива на капитализма, както и бартерните сделки - единствено излизане от примката на МВФ и световната еврейска - кредиторска банда.
цитирай
12. kalini - Какво разбирате под национално ...
03.12.2012 10:21
Какво разбирате под национално регулирано стопанство? Ако е планиране от типа преди 1989 г. не може да се получи. Държавата трябва да играе основна роля, това е ясно. Но за да изпълни тази функция, трябва да има СИЛЕН ДЪРЖАВЕН СЕКТОР В НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА, който да дава 40-50 % и повече от новосъздадената стойност /В БАНКОВИЯ СЕКТОР НАД 70%/. Само така ще се пресекат игричките на мошеници и олигарси /което в повечето случаи е едно и също/ да си "играят" с държавата, да подкупват и манипулират в своя изгода икономическите и всички други процеси в държавата. Затова и правителството трябва да бъде "ляво", не само като етикет, защото БСП когато беше на власт съвсем не се прояви като лява партия, а истински ляво, което изразява интересите на 90% от населението. Силно правителство /икономически силно, което ще доведе до неговата сила и тежест в икономиката и обществото/, истинско ляво управление в интерес на 90% от населението.
Протекционизъм - може би, но ограничен. Иначе ще убием конкуренцията, а тя в определена степен е необходима, и ще поставим нашите фирми в някакъв "парник", както бяха при СИВ.
Бартерните сделки - една остаряла форма на сърговия. По-скоро да се смъкне ам. долар от функцията му на единствена резервна валута и да се премине към кошница от валути или някои нац. валути да играят ролята на долара в определени вал. зони.
Един лидер - никога и на никаква цена. Достатъчно сме си напатили от такива лидери в най-новата история на България - от 1878г. до днес.
Един виц /за днешния лидер/:
Събрал Бойко елита на ГЕРБ и ги пита:
- А бе, цървули. Мислили ли сте къде ще ме положите като умра. В Мавзолей ли, Пантеон, Тадж Махал или нещо по-голямо? Давам ви задача до три дни да решиге! След това Първи Цървул да се яви при мен и да ми докладва.
След три дни се явява Цецо и докладва:
- Шефе, намерили сме ти прекрасно място. Точно като за теб. В Йерусалим, на 3,5 м. от Божи гроб. Само за 5 млн. долара.
- Добре, Цецо! Много добре сте го измислили. Там ми е мястото. Ние с Исус се родеем. Той е спасител, аз също. Само, че 5 млн. долара. Не е ли малко скъпо за две нощувки без закуска?
цитирай
13. kalini - А Маркс трябва да се чете, защото той ...
03.12.2012 10:27
А Маркс трябва да се чете, защото той дава най-доброто описание на системата на капитализма, на нейната същност и противоречия, които не може да преодолее и които ще доведат до нейната гибел.
Още никой не е намерил грешка в доводите му, въпреки че близо 200 години го "критикуват" и плюят.
На тази тема мога да говоря много, но едва ли има нужда. Достатъчно е това, че Маркс беше обявен за МИСЛИТЕЛ НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО. По-голямо признание от това, здраве му кажи.
цитирай
14. samvoin - Кога и къде съм казвал, като преди ...
03.12.2012 14:52
Кога и къде съм казвал, като преди 1989-а година?
Май нещо, не сън четен внимателно и разбран.
Старата система, също ни направи дългови роби на капиталистите и световната еврейска банда.
Обясних в друга тема тук и по кое не прилича системата в Беларус, на системата у нас от преди 1989-а година.
Не мисля, че в Тайван, Сингапур, Тайланд и прочие например, също може да се каже, че е като у нас от преди 1989-а...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825571
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев