Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01 09:23 - За "величието" на Британската империя
Автор: krizata Категория: История   
Прочетен: 1111 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 23.01 09:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Британската империя е световен лидер за своето време в търговията с роби. Англичаните използват в своите колонии в Западна Индия, в т.ч. в североамериканските, така наречените „бели роби“ – военнопленници шотландци, ирландци, а след това и мирни ирландци, включително жени и деца от покорена Ирландия. По-късно започват да докарват и негри.

Днешните изключително красиви на външен вид кубинци са в голяма степен продукт на смесването на ирландска и африканска кръв!

Общо в английските колонии в Северна Америка, а след това в независимите Щати, са докарани около 13 млн. роби от Африка. Отчитайки факта, че на всеки докаран жив роб са се падали по 3-4 загинали по време на „лова на хора“ в самата Африка и по време на транспортирането, числата са просто колосални (повече от половината от тогавашното население на този континент).

Освен това англичаните провеждат още един вид търговия с хора извеждайки в колониите така наречените „контрактни слуги“ от средите на белите европейци, включително и граждани на самата Англия, които фактически също били „бели роби“ без елементарни права.
...

 Постигането на полуколониална зависимост на Китай е реализирано с помощта на опиума, който се превръща в истинско бедствие за Поднебесната. Британците организират масирана доставка на наркотика, получавайки в замяна огромни материални ценности, злато, сребро и кожи. По този начин се постига и друга важна военно-стратегическа цел – разлагането на китайската армия, чиновничеството и народа, както и загубата на воля за съпротива. С цел избавяне от разлагащото влияние на опиума и спасение на страната от неговата зависимост, през 1839 година китайският император започва операция по неговата конфискация и унищожение в Кантон.

Колониалните съдове с опиумен товар започват да се потапят в морето. Фактически, това е първият в света опит за борба с наркотърговията на държавно ниво. Лондон реагира с война – започват опиумните войни. Китай търпи поражение и е принуден да приеме условията на британците. Негативите за победената страна са огромни - от наркотическите упойващи вещества загиват цели поколения, като едновременно с това се стига до интелектуална и физическа деградация на народа.

През 1842 година населението на Поднебесната наброява 416 118 200 човека, сред тях 2 млн. са наркомани. През 1881 г. - 369 183 000 човека, от които 120 млн. – наркомани.

„Докато Китай остава нация от наркомани, ние не трябва да се страхуваме от това, че тази страна ще се превърне в сериозна военна държава, тъй като този навик изсмуква жизнените сокове на китайците“ – така завършва изказването си британският консул в Китай Джеф Хърст, докладвайки на заседание пред Кралската комисия по опиума през 1895 г.

Едва през 1905 година китайските власти успяват да приемат и да започнат изпълнение на програма за поетапна забрана на опиума. До днешно време в Китай съществува най-строгата антинаркотична политика в света, а борбата с наркотиците е сред най-важните държавни задачи.
...

Интересно е да се отбележи, че със своята вътрешна стопанска политика, Британската империя допринася доста сериозно за бързото заселване на Америка с бели емигранти, основно от ирландски произход. До покоряването на страната населението на Ирландия е значително по-многобройно от англичаните. Това съотношение обаче било променяно системно в продължение на векове. Най-напред, при нахлуването на Кромуел през 1649 година, и след превземането на градовете Дроъд и Уоксфорд е заповядано целият гарнизон и католическите свещеници в Дроъд да бъдат изколени, а в Уоксфорд армията провежда касапницата самоволно. В течение на девет месеца армията на Кромуел покорява почти целия остров, след което Кромуел предава властта на зет си Айртън. Много ирландци бягат от родината си или към западната част на острова, а земите им са раздавани на английските колонизатори, основно членове на армията на Кромуел. Ако през 1641 година в Ирландия живеят повече от 1,5 млн. човека, то през 1652 г. остават само 850 хил., от които 150 хил. са английски или шотландски колонизатори. Ирланският народ губи до 50-56% от своето население. Ирландците, даже тези, които не воювали с англичаните, били лишавани от земите си и изпращани в безплодната и пустинна област Конахт в западната част на острова, обричани по този начин на гладна смърт – „Актът за принудителното заселване“ от 1652 година. Ако към 1 май 1654 година някой от депортираните ирландци бил заловен извън тази облст, го чакала незабавна смъртна присъда. Ирландците нарекли този акт „Ад или Конахт“.

Значителна част от ирландското неселение, включително жените и децата, са превърнати в бели роби и са изнесени в английските колонии в Западна Индия. По това време хората в Ирландия стрували по-евтино от вълците – така например, на английските войници е плащано по 5 фунта за главата на „бунтар или свещеник“ и по 6 фунта за вълча глава.

Колонизацията на някогашните ирландски земи продължава и по-нататък: през 1691 година Лондон приема редица закони, които лишават католиците и протестантите, непринадлежащи към англиканската църква, от свобода на вероизповеданията, от право на образование, право на глас и право да заемат държавна служба. В резултат на колонизацията съществено се променя етническата картина на населението в Ирландия, увеличава се процентът на англичаните и шотландците, бил създаден протестантски управляващ елит. През 1775 година католиците ирландци владеят само 5% от земите. На тях им се забранява да дават на децата си католическо образование, ограничава се полето на тяхната дейност, преди всичко в търговията, фактически оставяйки само сферата на земеделието, където съществували заробващи форми на експлоатация. Ирландия се превръща, в един от източниците за натрупване на английските капитали и за развитието на промишлеността в Англия.

В резултат на липсата на достатъчно земя за обработване ирландските селяни са сполетени от страшен глад, започнал през десетилетието от 40-те години на XVIII век и повторил се един век по-късно - през 1845-1849 години, заради прогонването на дребните арендатори от земите им (ирландското „Ограждане“) и отмяната на „хлебните закони“, както и болестта по картофите. В този период загиват около 1,5 млн. ирландци и започва масова емиграция към американския континент. Така например от 1846 до 1851 години страната напускат нови 1,5 млн. човека, а миграцията се превръща в основна черта от историческото развитие на Ирландия и нейния народ. В резултат на тези процеси, само през 1841-1851 години населението на острова се съкращава с 30% (подобна е демографическата ситуация и в съвременна България). И след това Ирландия стремително губи населението си: ако през 1841 година неговата численост съставлява 8 млн. 178 хил. души, през 1901 година то е едва 4 млн. 459 хил. човека.Гласувай:
8
11. x111 - "Английските корени на немския фашизъм".Една великолепна книга.Препоръчвам всички да се запознаят с нея
23.01 12:10
"Английские корни немецкого фашизма"

Курс лекций, прочитанный в Гейдельбергском университете
Мануэль Саркисянц

От британской к австробаварской «расе господ»
цитирай
2. x111 - https://scepsis/library/id_...
23.01 12:10
https://scepsis/library/id_2069.html
цитирай
3. x111 - Спирам да коментирам, за да не за...
23.01 12:19
Спирам да коментирам,за да не заразявам блога на доктор Хитов с "моята пропаганда".
цитирай
4. x111 - За ирландския глад през 1845-1849 г .Има информация и либерастическата Уикипедия
23.01 12:53
Империя Добра: голод в Ирландии
---------
Великий голод в Ирландии в период между 1845-1849 годами стал причиной губительных эпидемий и массовой эмиграции. За этот период население Ирландии сократилось по самым скромным подсчетам на четверть. От голода погибло более одного миллиона человек (по приблизительным подсчетам 1 029 552 человек) примерно столько же ирландцев было вынуждено эмигрировать с острова в поисках лучшей жизни и немалая часть из них тоже умерло в скитаниях из-за болезней и недоедания.

Причиной голода были катастрофические неурожаи, вызванные болезнью фитофторозом, уничтожавшем клубни картофеля — основной сельхоз культуры Ирландии. В этот период от Phytophthora infestans страдали посевы картофеля по всей Европе, это было массовое заражение, начавшееся еще в 1840 году. Но, в отличие от Европы, население Ирландии целиком зависело от картофеля.

Довольно долгое время голод в Ирландии оставался незначительным событием в истории Великобритании и настоящей катастрофой для ирландцев. Лишь сейчас поднимается вопрос о том, что на события тех лет, унесшие столько жизней, в немалой степени влияли политические, социальные и экономические факторы.

Голод 1845-1849 годов навсегда изменил облик Ирландии, как в историческом так и в демографическом, политическом и культурном плане. Не замечаемый Британией, он является напоминанием о том, как может любить своих верноподданных Королева-мать. Голод в Ирландии так же является основным инструментом в борьбе ирландских националистических движений.

В истории Ирландии, как правило, имеется два периода: "до голода» и «после-голод". Голод также помнят как величайшую демографическую катастрофы в Европе между Тридцатилетней войной и Первой мировой войной, от которой страна не смогла оправится вплоть до сороковых годов ХХ века!

Так, что же стало причиной столь катастрофического положения ирландцев в середине ХІХ века. Казалось бы, периода, когда в цивилизованной стране, находящейся вблизи благополучной и всемогущей империи, подобные события просто невозможны. В причинах, следствием которых стала массовая гибель ирландцев не так уж и сложно разобраться, если иметь желание. Но, Великобритания никогда не стремилась афишировать свои случайные или же намеренные просчеты, которые при детальном изучении все больше похожи на чистой воды геноцид.
цитирай
5. x111 - Британската империя е пионер в наркотрафика.
23.01 16:56
Към 1949 година близо една трета от китайците са наркозависими,наркомани.Става въпрос за стотици милиони граждани.
Мао Дзе Дун предприема решителна борба срещу наркозависимостта в Китай и накрая успява да "излечи" народа от натрапената болест.
Първата опиумна война е художествено пресъздадена в романа на Джеймс Клавел-"Тай Пан".
цитирай
6. x111 - Мнение на професор Иван Ценов
30.01 17:59
Защо 11-ти септември се случи именно в Америка?
Ето моят отговор.
Беше ударена Америка, защото само американците можеха да свалят талибаните от власт. А те трябваше да бъдат свалени от власт, за да се възстанови производството на опиум. А то трябваше да се възстанови, тъй като през месец юли 2000-ата година шефът на талибаните Молла Мохамад Омар издаде декрет-забрана за производство на мак за опиум. И за учудване на целия свят от около 4 000 тона суров опиум, произведен на територията на Афганистан през предишната 2000 година, през 2001 година бяха произведени само 81 тона и то от териториите под контрола на това, което сега наричат “Северен съюз” - тези, които сега управляват Афганистан, подгрепяни от американците и “цялото прогресивно човечество”.
Веднага ще се зададе въпроса “И какво от това?”.
Известно е далеч преди 11 септември, че през последното десетилетие Афганистан заема първо място по производство на суров опиум и в края на века 80% от хероина на черните наркопазари е с афгански произход. Ако приемем, че прозведеното количество суров опиум е 4 000 тона, след обработка се получава около 400 тона хероин от типа “китайски бял”, който е с чистота 90%. Цената на едро на 1 кг. хероин с тази чистота е между 30 000 и 150 000 долара в зависимост от страната, в която се внася - богатите страни плащат по-високата цена. След смесване с пълнители от 1 кг. хероин с чистота 90% се получават 16 кг. хероин с чистота около 5-6% - “уличен хероин”, който се продава нелегално на потребителите.
И точно тук е тънкият момент. Нелегалната продажба създава най-големия дял от общата “добавена стойност” на уличния наркотик. Ако наркотикът се продава легално, наркомафията ще изчезне. Така ще изчезнат огромните печалби от наркодолари – най-големият дял от мръсните пари в света.
А печалбите са наистина впечатляващи. Един килограм хероин “китайски бял”, разреден и разпределен на дози за еднократна употреба, на улицата струва до 100 пъти повече от цената му на едро. Оценките показват, че средната “улична цена” на един килограм хероин е около 2 млн. долара.
И какво излиза, 400 тона хероин струва (при крайния потребител) 800 милиарда долара. Това са огромни пари. Вярно, 400 тона хероин задоволяват пазара за две години. Годишният бизнес с хероин на черните пазари е около 400 милиарда долара, горе-долу толкова е и продажбата на петрол в света. Но това са кешови пари, това са пари, които, ако не влязат обратно в банковата система, ще се стигне до финансов колапс.
Тук трябва да е ясно, че наркодоларите се връщат в употреба чрез “изпирането” им. Но изпирането на такива огромни количества може да стане само с участието на най-големите банки в света. Не е трудно да се досетим, че американците не се посрамват.
Тези пари поддържат “в изправност” паричната ликвидност на най-големите банки в света. И какво щеше да стане, ако не бе възстановено производството на хероин? На фона на задаващата се рецесия в Съединените щати ефектът щеше да бъде на квадрат или на куб.
Сега причините за случилото се на 11 септември стават доста “рационални”.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 2561012
Постинги: 764
Коментари: 5986
Гласове: 6999
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Кризата предстои - една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 16 минута
20. Една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 41 минута!
21. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
22. Искам да съм негър в щата Алабама...
23. Една продукция на Валентин Фъртунов - коментар по темата Беларус с мое включване след 31 минута!
24. "Четвъртата власт" една продукция на Валентин Фъртунов - мое включване след 18 минута
25. САЩ готвят спец операция срещу Европа
26. "Неолиберализмът" - една продукция на Валентин Фъртунов; моето включване е след 23 минута
27. Разпасаната либерастия
28. 3 мои участия в "10 степен по Рихтер" - една продукция на Валентин Фъртунов
29. Капитализмът изживява последната си криза
30. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie