Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2011 12:54 - ВИЕ ПИТАТЕ - НИЕ ОТГОВАРЯМЕ!
Автор: krizata Категория: Хоби   
Прочетен: 3069 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 10.11.2011 22:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тези дни на пространството на този блог се проведе поредният форум, на който читателите можеха да поставят своите въпроси и да получат съответните отговори!

Стана наистина интересен разговор, затова си позволявам да публикувам пълна стенограма на проведените диалози.
Приемете извиненията ми за произволното болтване, не е нарочно!


анонимен написа:

 

Интересувам се от въпроса за имотния пазар в София - в частност - жилищните имоти (апартаменти)
Продавам нов,двустаен,тухла,акт16.....на хубаво място - Бояна,добър като м2 и разположение - цената му е на нива с 50% по ниска от 2008г.
В момента ценово съм в рамките на най лошите люлински панели.....
И...... нищо! Не мърда от години!

 

krizata отговори:

"Пазарът на недвижими имоти би трябвало да слезе до нивата от 2001 г. приблизително" - такава беше прогнозата ми отпреди три години. Днес външните фактори и предпоставки с нищо не са се променили.
Трябва да се молите Дянков да бъде сменен, за да може Б.Б. да излезе от състоянието на зомби, в което го държи Вашингтонският емисар.
От друга страна към края на следващата година по света ще премине нова супертежка инфлационна вълна, която може и да качи (в абсолютни стойности) цената на апартамента Ви, но с получените номинално повече евра ще можете да си купите много по-малко стоки, отколкото преди две-три години.
Все пак мисля, че разбирате, че инвестицията в това жилище не е Ваша лична грешка, така че в никакъв случай не се укорявайте за некомпетентност и недалновидност.
Обикновеният човек е просто интрумент за реализиране печалбите на големите и в това отношение Вие никак не сте изключение.
Хората, които реално разбират механизмите, по които се движи бизнесът по света са много малко и огромна част от българите не са сред тях.
Затова е необходимо държавата да защитава пазарите от подобни скокове и резки спадове, за да се ограничат случаи като Вашия!
Поздрави и кураж!


balkanec написа:

 

Ако ни приемат в еврозоната - какво ще стане с цените и заплатите?


krizata отговори:

С валутния борд ние сме в еврозоната от нейното създаване. Самото влизане е технически въпрос, който не би променил кой знае колко условията за правене на бизнес - за българските предприемачи ще е все по-трудно да се борят с външната конкуренция и съвсем скоро на нашата територия ще останат наистина много малко платежоспособни потребители, изкарващи прехраната си от местни бизнеси.
Цените така или иначе ще продължават да растат, но по въпроса писах по-подробно по повод необходимостта от нулиране на големите натрупани задължения от развитите страни!


анонимен написа:

 

Вярно ли е че най-развитите държави са леви? Тоест имат бюджет към 45% от БВП.. И 70% от произведеното е за заплати.. А дясното като държавите в южна Европа се стремят към бюджет 20% от БВП, и пазарни заплати - което значи без социални помощи без минимална заплата и внос на емигранти за да се намали заплащането, и стремеж към 5% корпоративен данък - такъв е стремежът им.. Точно затова днес Гърция не може да си плаща дълга макар и да не са на първо място по дълг.. А в Италия и Испания потребението е намаляло заради ниските заплати които се дават за плащане на кредити.. Днес Франция и Германия твърдят че е така.. Така ли е? Макар че то е ясно че е така. Франция е на чело на класациите за икономика - в е "ужасно" лява. И Бразилия е лява и просперираща.. Полша също..

 

krizata отговори:

Признавам, че не приемам това делене на леви и десни правителства, политики и т.н. В последните три десетилетия всички развити икономики действаха по една и съща схема, без значение дали управляваха "леви" или "десни" партии.
Развитието и социалното благополучие се огигуряваха по пътя на натрупване на нови дългове - като това важи за всички т.н. "развити" икономики. Това беше възможно благодарение на непрекъснатото рефинансиране на стари задължения и трупане на нови. Номерът ставаше, защото лихвите по кредитите непрекъснато падаха. Но днес играта свърши - типична пирамидална схема!
Спомняте си как преди години се възхищавахме на прекрасната новопостроена инфраструктура, на която се радваха жителите на западните страни, както и на завидния им стандарт! Всичко това се поддържаше почти изцяло за сметка трупането на нови задължения. "Умните" страни все още не са се отказали от този модел и не мислят да го правят, затова пък на нас ни вменяват рестрикции до дупка! Да видим докога народът ще търпи такава явна дискриминация в третирането ни като човешки същества трета категория!


анонимен написа:

 

Въпросът ми е, какъв ще бъде общият ефект, ако ЕЦБ започне масово да рефинансира закъсалите банки в Еврозоната и да им покрива загубите от несъбираеми вземания? Твърди се, че това би довело до инфлация, но не разбирам къде е логиката, тъй като не става дума за директно "наливане" на пари в реалната икономика, а просто за покриване на загуби.

krizata отговори:

Действително печатането на нови пари ще доведе до инфлация, но това не е никак лошо за Европа! Това означава, че нейните задължения ще се обезценяват, за сметка на нейните кредитори! Въпросът е дали тези кредитори ще са доволни от такъв сценарий, но именно това е най-характерната черта на днешната криза - в рамките на днешната парадигма няма разумно решение, удовлетворяващо всички страни!
Печатането на пари по нищо не се различава от всички подобни печатания, осъществени в историята (спомнете си БГ от 1995-1997 г.), но с единствената разлика, че става въпрос за по-големи обеми.
Грубо казано срещу същите стоки застават повече пари, което променя съотношенията в мащабите на цените.
Погледнете девалвацията на долара и еврото спрямо златото (което все по-отчетливо възстановява своята многовековна роля на ЕМС) - годишно тя достига 30-40%.


kushel написа:

 

Какво ще стане ако БРИКС си врътнат опашката и оставят потъващия ЕС сам на себе си? Той и сега се крепи на китайски инвестиции и на енергийни доставки от Русия. Има ли смисъл изобщо от обща валута? Ако Гърция се върне към драхмата, с една хиперинфлация може да се измъкне от кризата а сега не може. Берлускони все още се хили като ахмак, но и Италия е на ръба. Защо вездесъщите капиталисти се оказаха толкова безпомощни и как е възможно толкова безразсъдно да се управляват водещите икономики?

 

krizata отговори:

Днешните политици и мейнстримовски икономисти са възпитани и са получили постовете си, благодарение на системата, действала в последните тридесет години. И в този смисъл те не могат и не искат да правят каквито и да е промени в съществуващия ред.
Въобще, в последните десетилетия т.н. "развит свят" растеше благодарение на непрекъснатото нарастване на дълговете - както частни, така и публични. Нещата и до днес не са се променили - погледнете колосалните нови задължения, които правят САЩ, Великобритания и много други.
За тях е важно да си осигурят възможно по-ограничени (народът казва "тъпи") местни компрадори като нашия Боко, например, да му прикачат един свой човек - като Dyank-off и да продължат с ограбването на колониите си за финансиране на собствените проблеми. Наскоро излезе един прекрасен филм "Шоковата доктрина", има го в youtube гледай го, там технологията, отработена отдавна, е демонстрирана чудесно.
От т.н. БРИКС не може да се очакват чудеса, тъй като по-голяма част от държавите в групата, дължат просперитета си на достъпа до американските пазари. Тук разбира се, най-ярък пример е Китай, който е просто работилницата на САЩ и почти нищо повече. Последните опити за преформатиране на търсенето, с обръщане към вътрешното потребление, се оказаха сериозен провал.
В това отношение китайците могат да бъдат укорявани, че се отклониха от заветите на своя вожд Мао (верен последовател на Сталин) за играждане на собствена технологична зона (виж постинга "Китай - световна работилница, но само дотук").
Русия е просто суровинен придатък на Запада. Виж интервюто на Зиновиев: http://rutube.ru/tracks/2995715.html?v=31789e7290349d803455bf46ecf92729&&bmstart=1000
Бразилия е по-интересен случай, да видим дали Латиноамериканските пазари ще са й достатъчни, за да направи нещо по-голямо!


despinida написа:

 

Мислите ли, че една либерализация в данъчните ставки и процедури, би отворила по-широки врати на чуждия капитал в икономиката на страната ни...то и на децата е ясно, че България се тресе от корупция и бизнеса е принуден да посивее, за да оцелява, та в този ред на мисли, какво толкова е страшното, че чужденците ще перат у нас мръсните си пари...?

 

krizata отговори:

Чужденците перат парите си и в Карибския басейн, но от това местните не получават кой знае какви облаги! Факт е, че нашите монетарсти от типа на Дянков мечтаят точно за това - за това са учили - но ефектът за народа ще е нулев. И днес има немалка прослойка от супербогати българи, които действително живеят прекрасно, но това никак не грее средностатистическия обитател на аспаруховите земи. Допълнителни финансови спекулации и превръщането ни в данъчен рай няма да променят ситуацията.
Що се касае до привличането на производствени капитали, това също е глупаво - та кой предприемач ще дойде да инвестира в нови заводи, когато другите му предприятия в Китай или Малайзия стоят затворени!
Очевидно, тези които продължават да говорят за прословутите чуждестранни инвестиции са или зомбирани, или твърде добре платени от съотвентите централи. Тъжното е, че народът продължава да им се връзва - някои съвсем искрено вярват, че това е панацеята!
Докато държавата не влезе в ролята си на основен стратегически инвеститор, нищо не може да се промени:
http://krizata.blog.bg/politika/2009/10/12/ako-biah-ministyr-predsedatel.414240

 

 

vozi63 написа:

 

Мерси за възможността!Въпросът ми е- при положение,че имам депозит,разумно ли е да го държа още за лихвата ,или да инвестирам,например в имот?!

krizata отговори:

В предишния форум дадох съвет за дългосрочни инвестиции в златни монети (не става въпрос за краткосрочни спекулации). Днес с още по-голяма увереност мога да повторя същия съвет, особено на фона на движението на всички останали активи.
Има и един друг интересен момент: към средата на следващата година европейските банки трябва да демонстрират повишена капиталова адекватност от 9%, а това неминуемо ще означава изтегляне на средства от пазари като нашия. Как в тази ситуация ще реагират местните клонове не ми е ясно.
Все пак държа да отбележа, че всички разсъжения в този блог са направени само и единствено от добра воля да помогна на обикновения човек! Всеки е длъжен сам да вземе окончателно решение за себе си и своите финанси!


karambol5 написа:

 

И да - Европа е невъзможно да даде фира ...и предлагам да престанем да плачем на тези гробища ...


krizata отговори:

Прав си Карамбол! Още през август стана ясно, че САЩ готвят нещо подобно за Европа (виж: http://krizata.blog.bg/politika/2011/08/25/sasht-gotviat-spec-operaciia-sreshtu-evropa.808150).
За съжаление европейските политици не са по-различни като интелектуални способности от нашето първо момче, така че пропуснаха и този сигнал!
Да са живи и здрави!


alexalexalex написа:

 

Дай рецепта за царска трушия и кажи какви капачки да сложа на буркани тип Омния??
дето се вика - важно. с консерва да преборим кризата!!!

 

krizata отговори:

За наше (на обикновените българи) огромно съжаление правителството на Б.Б. продължи компрадорската линия от последните две десетилетия, с което вкара допълнително количество съграждани в категорията - оцеляване чрез буркани.
("България сама пожела да влезе в криза" - http://krizata.blog.bg/politika/2009/12/31/bylgariia-sama-pojela-da-vleze-v-kriza.464012).


d3bep написа:

 

1. ЗАЩО СВЕТОВНАТА БАНКА(И НЕМ ПОДОБНИТЕ) НАВСЯКЪДЕ, КЪДЕТО ДАВАТ ЗАЕМИ - БЪЛГАРИИ, ГЪРЦИИ, ИСПАНИИ, АНГОЛИ И ПРОЧИЕ, НАВСЯКЪДЕ ИЗИСКВАТ СЪКРАЩЕНИЯ?????? ДЪРЖАВНА ФИРМА, ДЪРЖАВА, ВСЕ СЪКРАЩЕНИЯ??? ВЕЧНОТО ИЗИСКВАНЕ>

При администрацията това може да е оптимизиране, ок(макар че и това твърдение е едно менте, щото те от една страна ни товарят с европейски бюрократичен апарат, пък от друга не ни дават пари докат не го съкратим).
Ама при услугите, транспорта и прочие не е. Там всеки човек вповече добавя реално стойност вповече.
Респективно 3000 човека назад в услугите не подобрява нито качеството, нито търсенето на услугите.
ТА КЪДЕ Е ЛОГИКАТА И КАК ПОВСЕМЕСТНИТЕ СЪКРАЩЕНИЯ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ ЩЕ НИ ПОМОГНАТ ДА ПОВИШИМЕ ТЪРСЕНЕТО, ДОВЕРИЕТО НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ НА ДРЕБНО И ПОТРЕБЛЕНИЕТО, КОИТО СА ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ НА КРИЗАТА????


krizata отговори:

Живеем в свят с един глобален хегемон и институции, създадени, за да защитават неговите интереси. По-слаби конкуренти гарантират по-безоблачно съществуване на метрополията. Ако от Вас зависи и Вие щяхте да действате по този начин! Борба за съществуване!


анонимен написа:

нали Германците си измиха дълга - "по Дилемата на Трифин" - колко марки са отпечатали и са заминали в държавните резерви по света, и след това вече са се превърнали в дълг на Еврозоната.. ?? мръсни немци..


krizata отговори:

Този номер минава, когато валутата ти е резервна за останалия свят! Нали затова толкова държат да сме във валутен борд и впоследствие да влезем в еврозоната!


apostapostoloff написа:

 

Кризата е възможност за бързо и лесно забогатяване.

 

krizata отговори:

Проблемът за забогателите е, че скоро отчаяните и разгневени тълпи могат да ги пометат, заедно с всичките им богатства!


adamsmitov написа:


По-добрата икономическа система. Каква според теб трябва да бъде тя:

1.Чия да бъде собствеността на предприятията
2. Кой и как ще създава предпниятия
3. Как да участва държавата в икономиката
4. Дали да има и как ще се осъществява конкуренцията между различните фирми
5. Как и кой ще формира заплатите на работниците, ръководителите и собствениците на фирмите.

 

krizata отговори:

1. Преобладаваща обществена собственост върху средствата за производство, което ще гарантира и преобладаващо обществено присвояване на печалбите от процеса на кредитиране!
2. Малък и среден бизнес за частните предприемачи, структуроопределящите дейности - приоритет за държавата.
3. Активно участие на държавата за постигане на догонващи темпове на развитие и поддържане на постигнатите нива в конкуренцията с големите транснационални производители!
4. Чистата конкуренция е "приказка", която минава за пред идеологически обработени и немислещи субекти. Такава е имало само няколко пъти в историята и се е практикувала за задушаване на съперниците в световното производство и търговия. За съжаление страната ни и нейното общество беше обект на атака по тази линия, в резултат на което загубихме всичко, градено в предишните десетилетия.
5. Когато има какво да се разпределя, тогава лесно се намират конкретни механизми за разпределяне на печалбата. Това не е толкова важен въпрос в светлината на другите проблеми, свързани с невъзможността за реализиране в дългосрочен аспект, на устойчиво нарастване по този показател.


adamsmitov написа:

 

Уточняващи въпроси:

1. Под обществена собственост, държавна собственост ли имаш предвид?
2. Кой ще определи кои са структороопределящите отрасли? Ако тези отрасли са запазени за държавата, би трябвало да има забрана за т.нар. дребни и средни предприемачи да се занимават с тях. А ако някои от тези предприемачи развие добре бизнеса си до нивото на структуроопределящите, ще му бъде ли отнет?
3. В четвърта точка казваш, че няма конкуренция, а в третата - държавата със своите предприятия да конкурира международните корпорации. А ако чуждестранни фирми поискат да направят предприятиа в страната и в случая явно не са дребни и средни предприемачи, какво става?
4. Да разбирам ли, че в икономиката ще има само държавни монополни фирми?
5. Напротив, въпросът с разпределението на общия доход е от ключово значение.

krizata отговори:

1. Държавна, общинска, кооперативна.
2. Съответният координиращ и планиращ орган. Дребните предприемачи никак не могат да бъдат конкуренция на големите структуроопределящи предприятия! Да се твърди друго е гола пропаганда, без никаква основа под нея!
3. За да сме фактор в международната конкуренция, трябва да осигурим нормална атмосфера за развитие на бизнеса, в рамките на вътрешния пазар, т.е. да защитим местните производители. Най-ярък пример за подобна политика е Южна Корея, където е невъзможно външен инвеститор да се настани в държавата им просто ей-така. От друга страна никой не обявява корейците за диктаторски режим, нали?
4. Не формата на собственост е важна за осигуряване на икономически просперитет. Важни в случая са други фактори, а те са постижими само с подкрепата на държавата.
5. От всекиго според компетенциите, на всекиго според приноса!


gandolfini написа:

 

КАК ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАМЕ СРЕЩУ ТЕЗИ ХОРА КОИТО СА ФАКТОР ЗА РАЗДЕЛЕНИЕ. ПОНЕЖЕ ТОЧНО ТОВА Е ФАКТОРА КОЙТО НИ ПРАВИ СЛАБИ-РАЗДЕЛЕНИЕТО. ПОРАДИ НЕЗНАНИЕ ГИНАТ ЛЮДЕТЕ МИ,НЕ ВИ ЛИ СЕ СТРУВА ПОЗНАТО ЗА ДНЕШНО ВРЕМЕ.

krizata отговори:

Хубаво казано, но взаимната омраза, насаждана ни отвън, дотолкова ни е пропила мозъците, че едва ли скоро ще се отърсим от нея!




Гласувай:
9



1. анонимен - В турски сериал за мафията където ...
10.11.2011 13:21
В турски сериал за мафията където един от главните герой е като двойник на Илия Павлов.. Снощната серия коментираха че Русия се надига, че Америка назначила милиардерите там, но пък Русия се връща на Бял кон - което значи че споделят мнението си за СССР като много развита държава и икономика.. Пък аз ще кажа.. България сега като Турция ли щеше да бъде ако нямаше нищо ляво от край време.. Щото не би била като Гърция - гърците са имали леви неща дори Европейският съюз е ляв.. Само в Турция виждам че са провеждали политика като ние преди девети септември..
цитирай
2. анонимен - Благодаря за прекрасните отговори - ot Venziko
10.11.2011 13:36
Много добре е написано всичко.Благодаря за точните и прекрасни отговори Само искам да попитам дали все пак някога ще се промени тази система или новия световен ред е необратим
цитирай
3. анонимен - Доуточняващ въпрос...
10.11.2011 13:37
...относно печатането на пари от ЕЦБ. Казвате, че "срещу същите стоки застават повече пари, което променя съотношенията в мащабите на цените", но тези пари са вкарани в реалната икономика от частните банки, чрез заемите, които са отпуснали още преди намесата на ЕЦБ. Фактически, централната банка покрива загуби от несъбираеми вземания в банковия сектор, което не води до увеличение на количеството пари спрямо стоките в обръщение, а по скоро предотвратява евентуални банкови фалити, рязко съкращаване на кредирирането и начало на дефлационни процеси. Все още не мога да схвана механизма по който рефинансирато на частните банки води до инфлация.

поздрави
цитирай
4. анонимен - Десните твърдят че ако се вдига з...
10.11.2011 15:37
Десните твърдят че ако се вдига заплата ще се вдигат цените. Тяхното икономическо верою е че според заплатите се получат цените.. Те твърдя че когато заплатите се стопяват топи с и инфлацията.. Те твърдят че в страна която има студена заплата от 100$ - ще има десет пъти по малки цени - отколкото в страни със средна заплата от 1000$. Това е разбирането за икономиката на десните. Това може да е вярно само при два случая - при напълно затворена икономика или при търговия само с икономики без мита и с еднакви данъци и общи бюра по труда.. Друг вариант няма. Няма... Но реално ние не сме държава от такъв вариан.. Така че какви са десните? Ако го вярват че тяхната икономика е полезна за нас, то те са шизофреници?! Ако не? То те са КОМПРАДОРИ
цитирай
5. анонимен - към 3. ? еврото се тъгува по цял свят, ...
10.11.2011 16:00
към 3.? еврото се тъгува по цял свят, панимаеш? Ако пък банките свалят лихвата - това ще доведе до нови кредити.. Освен това банките са губили от спекуланти - което значи че спекулантите още ги имат тези пари.. Но запомни от най-големият СПЕЦ по икономика тук: Парите са пари навсякъде - дори и да са напечатани - като тяхната стойност зависи от дефицита им или дефицита на валутите срещу тях..
цитирай
6. анонимен - на вас липсват ли ви евро? Значи те си ...
10.11.2011 17:16
на вас липсват ли ви евро? Значи те си струват.. Значи има дефицит.. На евро.
цитирай
7. анонимен - Venziko kaza
11.11.2011 14:29
Аз мисля , че тези последователни атаки са организирани от САЩ с цел сриване на Еврото и запазването на долара, като единствена световна валута. Така ще могат да продължават да си печатат долари до полуда и икономиката им винаги ще бъде най-мощната. Докато другите се чудят как да изкарват пари, САЩ просто ще си ги печатат. Само помислете каква сила и власт е това. Заслужава си в момента да хвърлят целият си потенциал само и само да сринат Еврото. Разбира се след това идва следващата заплаха - Юанът
цитирай
8. анонимен - - една
11.11.2011 14:49
Благодаря!
Филмът "Шоковата доктрина" като че ли трябва всеки да го гледа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825816
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев