Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2012 12:39 - Динамиката на системата – обект на състезание между колективите в отделните сектори на икономиката
Автор: krizata Категория: Хоби   
Прочетен: 1250 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 09.07.2012 22:53


В базисния период t0 предприятието  дава някакъв комплекс от разновидни продукти, така че интересите, свързани с всеки от­делен вид, образуват единен хозразчетен интерес. Това обстоятел­ство е причина за известна специфика на индекса на икономията при предприятието по отношение на индекса на отделната цена, взет сам за себе си.

Както беше изтъкнато на съответното място, комплексът пред­приятие може да бъде неделим в технологически смисъл (елемента­рен) комплекс или обусловен от някакви фактори (евентуално — от традицията), които нямат технологически характер. В първия от тези два случая сводният хозразчетен интерес от частичните инте­реси, свързани с отделните видове продукция, е такъв, какъвто се получи. Във втория случай обаче той започва да играе самостоятел­на роля.

а) Сводният интерес е свързан със сумата от частичните интере­си в повечето случаи по чисто линеен начин. Оттук произтича инте­рес у предприятието да запази в кръга на своя хозразчет преди всич­ко тези компоненти, при които то съумява да постигне най-нисък индекс на цената. След като изчерпи възможностите, които заваре­ните мощности или пазарът му дават за максимално производство на най-изгодния продукт, то ще премине по низходящ ред към след­ващите. По този път се създава интерес към специализация на пред­приятието (да се прави разлика между специализация на продукта xj и специализация на предприятието xjk!) — пряко противоположен на интереса към обрастване, който е характерен за стопанската смет­ка при реалния социализъм.

Но индексът на цената pj в качеството си на инструмент на стопанската сметка съдържа не само интерес към специализация, но и ограничение спрямо този интерес, което е необходимо като база за установяване на оптимума. Във всички случаи, когато едно отде­лимо в технологическо отношение производство, макар и в самото него да не настъпва поевтиняване, е по една или друга причина (в това число — даже поради неуредици в снабдяването или поради силна традиция, поради удобство в управлението и пр.) свързано с индекса  на продукта, при който е постигнато поевтиняване, предприятието се оказва заинтересувано да го запази в своя обхват (разбира се — и да го модернизира, ако е възможно), въпреки че това производство разводнява неговия главен индекс.

Впрочем именно сводният индекс на предприятието излиза тук в качеството на критерий какъв обхват на комплекса е рационален, оправдан и какъв — не. Противопоставянето на този индекс като специфичен за развития социализъм център на стопанската сметка срещу факторите, които определят комплекса при съвременния ка­питализъм (силата на монопола) и при традиционния механизъм на планирането (отбрана срещу ограниченията отвън), става прозрачно.

б) Стремежът към освобождаване от тези видове производство, при които не се е постигнало поевтиняване и които не са условие за поевтиняването на благоприятния продукт, следва да се преценява и от по-широка гледна точка. Възниква тенденция към спускане на стопанската сметка в посока към по-ниски равнища, т. е. към по-тясна връзка с непосредствените интереси на колективите — за разлика от тенденциите при реалния социализъм (да не говорим за корпора­циите) към издигането й нагоре.

в) Когато едно хозразчетно предприятие — конгломерат се раз­падне на самостоятелни хозразчетни предприятия, досегашните вътрешни връзки, които са се реализирали с административни нареж­дания, се разтварят в пазара. Иначе казано, спускането на стопан­ската сметка надолу се отразява освен върху интересите навътре още и върху превръщането на вътрешнозаводското в макроиконо­мическо разделение на труда. Тази тенденция също е благоприятна от макроикономическа гледна точка, защото съответствува на ра­стящата в хода на техническия прогрес и поради усложняването на икономиката динамичност на връзките.

г) Обособяването в самостоятелни хозразчетни предприятия на досегашните компоненти на комплекси от административен тип не следва да се смесва с тенденция към дребни предприятия. Едно ви­сокоспециализирано предприятие с по-малък обем продукция, от­колкото един конгломерат, се отличава в технологическо отношение с по-висока концентрация на производството в сравнение с хетеро­генния конгломерат. Гаранция за оптимална концентрация е същият този индекс на поевтиняване — със самото това той се превръща и в обективен критерий за оптимума. След като хозразчетното предприя­тие се е специализирало (в рамките на оптимума), то няма да се стре­ми към по-нататъшен растеж на специализираното си производство, ако това не му обещава ново поевтиняване — но при такова условие по-нататъшната концентрация не е и нужна; заедно с това предприя­тието няма да допусне и по-нататъшно свиване на производството, ако намалената концентрация заплашва индекса — получава се тенденция наред с оптималната специализация и към оптимална концентрация.

д) Тенденцията към оптимална концентрация на производството в отделните хозразчетни единици трябва да се преценява в широк план, в противоположност на тенденцията към монополия при капи­тализма, от една страна, и към самозадоволяване и макар и в такъв по-особен смисъл също към монополия на икономическите органи­зации при традиционното планиране. Наистина тук сме изправени пред един ограничен интерес от екстензивен растеж, докато при предшествуващите формации и етапи този интерес е силен и играе голяма роля. Но при обществена собственост, която дава възможност функ­циите на интереса към екстензивно решение да се поемат от други инструменти, ограниченият в рамките на един оптимум интерес от концентрация на производството при всяко едно от хозразчетните предприятия играе много положителна роля, напълно адекватна на общия механизъм на управлението при обществена собственост. Касае се за условията за състезателност. Тук, както се вижда, нямаме това непрекъснато превръщане на конкуренцията в моно­пол (и на монопола — в конкуренция от особен тип), което изразява самата същност на управлението при частната или груповата соб­ственост (даже когато груповата собственост е наречена социалисти­ческа) върху средствата за производство. Обект на състезание става не абсолютната икономическа мощ, а динамиката на системата в този сектор, за който отговаря съответният колектив. Нещо повече, не става обект на състезание даже собствеността върху едно творче­ско постижение (както е с индустриалната собственост при капита­лизма). Обектът на състезание се ограничава само в инициативата (и умението) да се намери и използува творчеството (мое болтване). Естествено това не намалява, а само изменя съдържанието на състезанието.

е) При технологически свързан букет от продукти интересът към сводния индекс на цената действува в посока към безотпадъчно производство и което е също така важно — към рационализация на сложния производствен процес в посока към най-ценни компоненти, например при нефтопреработката, тъй като не е все едно как ще бъ­дат оползотворени бившите отпадъци.

________________________ 

Откъс от „Структура и управление на икономическата система” – акад. Евгени Матеев, ДИ „Наука и изкуство”, София 1987, стр.393-395




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825536
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев