Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2010 13:09 - Бойко, мамят те за икономическата политика!
Автор: krizata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4586 Коментари: 15 Гласове:
4

Последна промяна: 22.03.2010 21:36


Наскоро най-популярният българин възкликна в момент на откровение (или може би на отчаяние): „Работя от тъмно до тъмно, запушвам дупки, решавам проблеми, но кризата става все по-голяма и неуправляема, въпреки че давам всичко от себе си”.

Тогава в мен възникна асоциация с човек, загубил се в гората, хвърлящ се от една в друга посока, търсещ с надежда спасителния път към дома, бягащ от хищниците, но инстинктивно осъзнаващ, че това е непосилна задача.

И днес, когато по телевизията излъчиха пресконференцията на същия потушител на пожари (заобиколен от двама пишман-финансисти) по поредните (анти)кризисни мерки на парче, ясно осъзнах къде се крие проблемът на този всенароден любимец.  

Това е паническият ужас и страх да се довериш (но и преклониш) пред компетентните специалисти, знаещи за какво става дума в днешната ситуация и най-важното, държащи в ръцете си рецептите за смегчаване ударите на притискащата ни криза и за излизане от нея в едно ново качество за всички нас като целокупен български народ.

Навремето, когато футболът ни бе световен (и не само той), на първенството в Англия ‘66 наш защитник си вкара неспасяем автогол - един от най-красивите на шампионата. Днес никой не се съмнява, че тогава футболистът ни е дал всичко от себе си, за да спаси ситуацията, само че голът влезе в нашата врата.

Същото е положението и при любимецът на всички българки.

Когато народът стигне до просешка тояга (а с темповете, с които се движим това не е далечна перспектива), вече никой няма да си спомня колко готино е било момчето от народа, а ще грабне тоягата срещу тези, на когото е имал наивността да повярва за пореден (но последен) път.

Да се върнем към споменатата пресконференция:

В дясно от НЕГО беше изявеният консултант по „данъчни оптимизации” (разбирай кражби от държавата) чрез офшорните инструменти, а от ляво – емисарят на Световната банка, изпратен в страната ни, за да допринася за финансирането на колосалния американски дефицит, в условията на най-тежката криза отвъд океана.

Същите тези субекти му предлагат (анти)кризисни мерки, както алкохоликът би ти обяснявавал как се пие безалкохолно, или наркоманът – как се връщат на собственика изпуснатите пет лева на улицата.

Кауза пердута!

А можеше да е по съвсем друг начин!

Когато идеята бе само идеал (разбирай без гаранция за далавера) около и до НЕГО имаше съвсем други хора, присъединили се към движението с надеждата за промяна към по-добро, за скъсване със заробващото статукво, за ново Възраждане на родината ни.

Тези хора открито говореха, че се иска Генерална промяна във всичко и най-вече в икономическите парадигми за стопанското ни развитие, че е необходимо планомерно, координирано, балансирано движение напред, без хаос, без стъпка напред и две назад.

Това са Велики българи, готови да помогнат на отечеството си, без да търсят лична облага, без да ламтят за министерски и други кресла, но, което е най-важно, осъзнаващи своята уникална мисия за извеждането от транс на упоения български народ.

Тогава не им повярва!

Повярва на политическите проститутки, на кресливите дърдорковци, на некъдърните спекуланти, яхнали обществената болка и надежда.

Довери им се, защото те обещаваха бързо, чудодейно спасение, лесна слава, вечно царуване!

А другите гарантираха само много пот и къртовска работа.

Но работа съзидателна, ликвидираща изоставането на двадесетгодишното движение назад, изкореняваща сполетялата ни немотия и смазващо нещастие.

Днес вече е много късно за обратен завой.

В състояние на свободно падане ще оцелеят само тези, които предвидливо са пъхнали  парашути в раниците си.

За съжаление те са малцинство и това малцинство никак, ама никак не е щастливо, че не е било чуто, че е било победено от агресивната простащина на шепа финансови спекуланти, на гърба на съсипания българин.



Тагове:   политика,   мамят,


Гласувай:
4



1. анонимен - Милчев
23.03.2010 11:39
Г-н Криза, и аз искам да съм сред тези "предвидливо пъхнали парашути в раниците си". Моля Ви за съвет именно в тази насока.Бихте ли препоръчали курс на поведение за обикновения човек?

Чета Ви ежедневно, с нетърпение и голямо доверие в прогнозите и оценките Ви.

Ваш верен почитател!
цитирай
2. krizata - Нещата за всеки конкретен човек са ...
23.03.2010 12:41
Нещата за всеки конкретен човек са строго специфични.
Все пак, ако имате въпрос, задайте го чрез постинга "В помощ на малкия човек".
Миналата година, чрез постинга "Ти ще Я победиш", в по-забавна форма съм дал определени основни правила, които е добре да спазвате.
Все пак, не забравяйте, че краят на всеки етап от историята е знак за началото на нещо Ново, дано то да е по-добро от компрометираното старо.
цитирай
3. анонимен - Милчев
23.03.2010 13:44
Благодаря Ви много. Ще се включа в постинга "В помощ на малкия човек."
С хиляди благодарности и с пожелания за все такива професионални анализи, оставам,

Ваш верен почитател.
цитирай
4. анонимен - А ще има ли.....
23.03.2010 13:58
Нестандартен обзор на световните пазари за миналата седмица. Свикнах да го чета.
цитирай
5. анонимен - Може ли линк към "Ти ще Я поб...
23.03.2010 14:00
Може ли линк към "Ти ще Я победиш".
цитирай
6. анонимен - Много добро интервю на Стоян Але...
23.03.2010 18:47
Много добро интервю на Стоян Александров във вестник Стандарт http://www.standartnews.com/interviews/details/id/620/%D0%94%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%86%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D1%82
цитирай
7. krizata - до 6,
23.03.2010 20:35
Прочетох интервюто.
А Вас с какво Ви впечатли?
Още повече, ако познаваш предишните "изяви" на изказалия се!
цитирай
8. анонимен - Без да съм икономист, струва ми се ...
23.03.2010 20:57
Без да съм икономист, струва ми се смислено.Още повече след всичко което изтича в медиите от Боко и Неговия финансов пророк. Интересно ми е какво Вие не одобрявате в позицията на гн Александров освен "пердишните изяви"
цитирай
9. krizata - до 4,
23.03.2010 21:09
Тъй като Нестандартния обзор го четат само няколко души (може би по няколко пъти) реших, че не си струва да го пускам повече.
На мен това ми отнема почти цялата неделя, а както знаете времето е пари (поне при капитализма).
Може би, тези дни ще събера някакъв вид Заявки от желаещи да го получават и ще им го пускам (безплатно разбира се) на електронните пощи.

Може би, в това решение има и доза разочарование, тъй като, поне в началото, постингите от тази рубрика редовно бяха пускани в Препоръчани (не знаете какво е това - пътят към широката публика) и се четяха от доста блогъри (а те обръщат внимание само на избраното в Препоръчани), но след това "цензуриращите" решиха, че материалите излизат от рамките на утвърденото от мейнстрийма (всеки храни семейство) и ги изпратиха в трета глуха.
Ако се задълбочите в публикуваното по тази рубрика ще установите, че това което излиза там става актуално едва няколко месеца, след като темата е разисквана в обзорите.
За мен е абсолютно неясно как такъв източник на информация (заедно с направените анализи и изводи) системно се пренебрегва от служителите на една интернет-платформа, бореща се първа да получи най-точната информация, а се толерират и налагат абсолютно антибългарски и смешни, от гледна точка на нормалната логика автори, които постоянно висят в рубриката препоръчани и съответно промиват мозъците на обикновения, ненавлизащ в дълбочината на проблематиката, потребител.
... Всичко на този свят е достатъчно сложно. Няма само черно и бяло!
цитирай
10. krizata - до 8,
23.03.2010 21:10
Човек трябва да защитава определена позиция при всякакви обстоятелства. Иначе е ветропоказател, реагиращ на посоката на вятъра. Това ли искате?
цитирай
11. анонимен - Човек трябва да защитава опреде...
23.03.2010 21:27
krizata написа:
Човек трябва да защитава определена позиция при всякакви обстоятелства. Иначе е ветропоказател, реагиращ на посоката на вятъра. Това ли искате?

Да тчно това искам. Става въпрос за криза,която няма подбна в историята на чвечеството.Рапада се световната икономическа система като къща от карти.При такива обстоятелства верните решения не са много и ако противоречат на "определена позиция" в миналото, то по добе да я променим
цитирай
12. krizata - до 11,
23.03.2010 21:37
Тогава си сверете часовниците с мнението на хората, които и тогава са говорели за истинската същност на процесите, защото те са виждали малко по-напред от другите, което означава, че и сега се ориентират по-добре от вечните блюдолизци на модерността.
цитирай
13. анонимен - Тогава си сверете часовниците с ...
24.03.2010 01:19
krizata написа:
Тогава си сверете часовниците с мнението на хората, които и тогава са говорели за истинската същност на процесите, защото те са виждали малко по-напред от другите, което означава, че и сега се ориентират по-добре от вечните блюдолизци на модерността.

Гн Хитов не познавам Вашата работа като иконмист.Както споменах вече аз съм лаик в тази сфера.Още повече от доста време живея извън България. До колкото си спомням гн Александров беше фин.мин. в едно от правителствата. Не съм нито негов фен, нито адвокат.Просто видях интервюто му в Стандарт и ми се стори смислено/може би греша/.Извинявам се ако с това съм се натропосал нетактично във Вашия блог.Признавам че не съм ориентиран много добре относно ситуацията и настроенията в България.
П.П. Харесвам много Вашия блог наи- вече заради това че разглеждате кризата като системна/мнение което споделям и аз/, а не просто част от икономическия цикъл.
цитирай
14. анонимен - Много жалко за Нестандартния обзор
24.03.2010 08:46
Все пак ако събирането на информацията и съставянето на анализа е специално и само заради блога, разбира се усилията не са оправдани.

Ако все пак решиш, че ще го изготвяш - заявявам желание за участие. Включително и ако има нужда да се заплаща бих обмислил предпожението.

Може би и някакъв по суров вариант, copy/paste на оригиналните данни, текст и чартове?

Всъщност на какъв принцип събираш данните ако не е тайна?

Поздрави
цитирай
15. krizata - Ти ще Я победиш
24.03.2010 19:32
Ето линк към един забавен постинг, който завършва с няколко полезни съвета за реакция срещу кризата:

http://krizata.blog.bg/zabavlenie/2009/12/11/ti-shte-pobedish-krizata.452754
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825977
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев