Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2011 12:21 - Посегнаха и на хляба (или ОТЧЕТЪТ на един блогър)
Автор: krizata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6341 Коментари: 18 Гласове:
12

Последна промяна: 14.01.2011 23:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В последните няколко седмици българинът (но и по целия свят) пропищя от невижданото поскъпване на хранителните продукти, на което не се вижда краят. Баламосват ни, че това е заради суша, наводнения, преместване на земната ос и какви ли не други небивалици. При това всички, които имат достъп до масовите медии не се уморяват да повтарят, че процесът е само едно временно явление, което аха-аха да завърши всеки момент...

Чакат ни гладни години!

Само за последната, цените на основните продоволствени стоки нараснаха двойно, че и повече. Обясняват ни, че с толкова се било покачило и търсенето, съответно паднали добивите!

Престанете да им вярвайте! Събудете се!

Когато преди две години съвсем сериозно препоръчвах всеки да търси начин да се върне към корените си - българската земя, получих много хули и подигравки! Разни костовисти, бесеписти и други (гл)-исти ме псуваха из интернет-пространството и ми приписваха апокалиптичност и пораженчество пред, за тях, поредната циклична рецесия, която щяла да мине като летен бриз и да ни остави само хубави спомени.

Споровете ми бяха и с тежкарски изглеждащи "научни светила", които умилени от тлъстите си месечни парични вливания се бяха самозабравили във възгордяването от себе си и бяха спрели собственото си развитие на едно стъпало отпреди двадесетина години, когато всички анатемосваха плановата икономика и крещяха в захлас мантри за приближаващото чудо, наречено „свободни пазари”.

Но събитията опровергаха всички тези официозни учени и коментатори, и въпреки непрекъснатото „баене” в последните три години, те така и не успяха да отърват от „уроките” икономиките по света, дори напротив – само отвориха допълнителни рани в, и без това, гангренясалата глобална икономическа система.

И една от тези рани е бурното поскъпване на суровините на световните борси, което се пренася и в България.

За последните няколко години лидерите на страните, които управляват света изляха трилиони (1 трлн.-1000 млрд.) долари и евро, в опит да спасят банкерите, спонсорирали ги в последните три десетилетия. Освен това, бяха изсипани още толкова за реализация на всякакви мерки, свързани със субсидирането на едни или други губещи производства в една или друга „развита” икономика. За капак на всичко преди няколко месеца ФЕД обяви, че й е най-лесно просто да пусне едни нови свежо напечатани 600 млрд. долари, които щели уж да се влеят в реалната икономика, измъквайки я по този начин от кризата.

Друг е въпросът, че за да се подсигурят от подобни своеволия в подчинените им колониални територии, вездесъщите „печатари” предвидливо бяха назначили тук и там свои протежета (Дянков - БГ), които да „рестриктират” и мачкат местните стопанства, отваряйки пространства за абсорбирането на пуснатия паричен поток от Вашингтон.

В резултат от всички тези фокуси, на пазарите (включително и суровинните) се изляха помитащи реки от долари и евро, които, ненамирайки приложение в производствени проекти (потреблението стагнира, заради падащото съвкупно търсене), се втурнаха там, където населението последно може да откаже да потребява – насъщния.

Обективните анализатори многократно предупреждаваха (кой да ни слуша) за очакваните последствия от тази съзнателно провеждана политика за прехвърляне на ударите от кризисните процеси върху страните от третия свят (стратегията „Анаконда”). И тъй като от двадесет години нашата съдба е да вървим в същата категория обречени държавици, то последствията от ценовото торнадо върху храните започнаха да се сипят с яростна сила и върху изтънелия до крайност джоб на българина.

Скептиците отново ще възразят: Като си знаел защо не си предупредил? Като си можел защо не си го направил? Като си искал, защо не са те чули?

Докладвам:

- Знаейки за приближаващата буря, преди две години записах докторантура на частни начала, по темата за глобалната икономическа криза и инструментите за смекчаване на нейните последици. По този начин търсех подкрепа в академичните среди (която с две-три изключения все още не намирам), в усилията си да разясня сред все повече мислещи хора истинските причини за случващото се и методите за противодействието им.

- Въпреки, че никога дотогава не бях участвал в партиен живот се включих активно в една, по това време, опозиционна партия, надявайки се по този начин да обясня поне на партийните си съратници какво ни чака и какво трябва да се предприеме в икономиката на родината, за да избегнем неизбежните сривове. Подготвих и връчих на вече важни политически личности конкретни мерки за текущо справяне с предизвикателствата, които непременно щяха да възникнат при поемане на властта.

За съжаление, явно мерцедесите и властовите облаги бързо вкараха в необходимото русло довчерашните радетели за благоденствието българско и те, както всички в последните двадесет години, се превърнаха в послушни маши за менторите отвъд Океана, които дори се подсигуриха за всеки случай със свой човек, подготвян точно за такива мисии.

- Започнах да водя този блог, в който до днес са публикувани стотици постинги (някои от тях впоследствие премахнати) и съм участвал в също толкова коментарни дискусии по едни или други проблеми, възникнали като реакция на поставени от мен въпроси.

- Оставил съм всички други грижи настрана (благодаря на всеотдайната си съпруга) и всеки ден, отделям поне десетина часа, за да продължа с търсенията си по така актуалната днес тема за глобалната икономическа криза и отражението й за всеки от нас.

- През август миналата година, в най-ужасяващия димен смог, причинен от бушуващите пожари, успях да си уредя стаж при икономическите гении на нашето време Михаил Хазин и Олег Григориев, без за това да получа каквато и да е материална подкрепа от когото и да било (за моралната - благодаря на всички, които тогава ми стискаха палци в московския апокалисис). Днес мога с гордост да констатирам, че съм първият техен български последовател, който в основи владее Tеорията за кризата и успешно я прилага в практиката си.

image

- На същия принцип (след много индивидуални усилия) успях да си уредя участия в научно-практически конференции в Беларус – страната, която не само учудващо добре се справя с предизвикателствата на кризисните процеси, но и гледа с оправдан оптимизъм в бъдещето, за разлика от уплашеното човечество, което засега не намира никакви алтернативи за по-нататъшното си постъпателно развитие.

В момента подготвям поредното си пътуване към тази северна страна за представяне на доклад пред аудиторията на голяма конференция. Самата страна и нейните хора грабват не само с икономическото си благоденствие, но и с невероятното си гостоприемство.

 

В последните няколко месеца усещам все по-специалното внимание, от страна на враговете на България, които по всякакъв начин се стремят да слагат прът в опитите за подкрепа на сънародниците ми.

Искам да Ви уверя, скъпи приятели, че няма да изоставя усилията,
които полагам за Вас, въпреки целия натиск от една или друга посока.

България ще пребъде, въпреки нашите „доброжелатели”!

Ние отново ще имаме достоен живот, редом до близките си, сред рая на родната природа.

Но за това ще трябва всеки от нас здраво да се потруди, за да остави и нашето поколение нещо за децата си, както това направиха за нас майките и бащите ни.



P.S. Благодарности за всички Вас по случай предстоящото 200 000-но посещение в блога krizata.blog.bg !!!



Тагове:   кризата,   хлябът,


Гласувай:
12



1. indiajane - нещата ще продължават да се влошават
14.01.2011 12:47
Аз не мисля, че обедняването на масите и всеобщата икономическа криза, както и природните бедствия са случайни резултати от определени условия. Колкото до поскъпването на хляба - в България поне то е напълно неоправдано и спекулативно. Дори и при пустеещи ниви, никой не може да ме убеди, че нашата златна Добруджа, благодарение на която в миналото сме изнасяли зърно днес не може да задоволи същото това българско население, което - о, забравих - то дори е по-малко в сравнение с "онези" години.
цитирай
2. dokumentalni - Покана...
14.01.2011 17:38
Митко, ще се радвам много, ако дойдеш на представянето на книгата на Наоми Клайн "Шоковата доктрина", ще бъде чест за мен да се запознаем!
22-ри януари (събота) от 11.30 в книж. Хеликон-Витоша, бул. Патриарх Евтимий 68

Даниела
цитирай
3. krizata - Ще направя всичко възможно да пр...
14.01.2011 17:47
Ще направя всичко възможно да присъствам на представянето!
Благодаря за поканата!
цитирай
4. usandthem - няма да коментирам
14.01.2011 23:50
"изключителният " ти икономически анализ, само да попитам : " Икономическите гении на нашето време М. Хазин и О. Григориев " как обясняват новите цени в Русия от първи януари ? Наливал ли е някой подлец трилиони там и печатал ли е рубли , които между впрочем девалвираха с 40% за последните години ?! Какъв малшанс за човечеството , че не са обърнали внимание на предупрежденията ти преди години ! И каква огромна надежда за същото , ако ще Обама , например, да те наеме за съветник ! Но явно само новата световна икономическа сила - Беларус , ще има щастието да се възползва от гения на ПРОРОКА , на този нов Месия , идващ да ни спаси и въздигне - гн М. Хитов ! Алилуя !
цитирай
5. krizata - Нямам щастието лично да Ви позна...
15.01.2011 00:03
Нямам щастието лично да Ви познавам, така че не приемам да ми ТИ-кате. Още преди около година, когато все още се подвизавахте като Алекс Ви напомних за тази дребна подробност. Би трябвало и при началното Ви обучение като ПРОВОКАТОР да Ви е обръщано внимание на тези неща!

И за пореден път Ви напомням, че не предвиждам да раздавам парични премии за четенето на блога ми, така че не си губете времето да следите "гнусните" ми постинги, а се съсредоточете върху по-забавни за Вас неща - все пак сте млад човек.
Жив и здрав!
цитирай
6. usandthem - да говоря на ви с теб
15.01.2011 00:39
ще е върховно лицемерие - би внушило уважение , което не успя да спечелиш с налудничавите си постинги . Не знам за какъв алекс ми говориш , мисля , че ще ти е полезно да срещаш и различни мнения - в противен случай мегаломанията ти би придобила медицински измерения . Опитай се да разбереш , че нелепите ти творения са голямо изкушение , за нищо на света не бих се лишил от удоволствието да ги чета и коментирам , още повече че подобни на теб номенклатурни "интелектуалци" са на изчезване по разбираеми причини. Би било жестоко да останем само с колоси на мисълта , като Гранитски , "професорите" Хачо Бояджиев , Иван Славков , проф. Вучков , разбира се , Н. Ананиева и хилядите каскети , накичили се със звания , за вярна служба на Онази , Която Е Права , Дори Когато Греши ! Същата тази , за чието управление и планова икономика , проливаш горещи сълзи в повечето от постингите си !
цитирай
7. krizata - Така да бъде!
15.01.2011 00:43
Така да бъде!

Само не ми стана ясно защо съм "номенклатурен интелектуалец"?
цитирай
8. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
15.01.2011 21:49
да кажа за пореден път, че ми омръзна да го повтарям - ВЛИЗАМ В БЛОГА САМО С ЕДИН НИК, моля да ми се извините!
колкото до това дали съм или съм бил провокатор)))
Не, аз съм агент на МИ 6, ЦРУ, Мосад и личен пратеник на Дарт Вейдър, чиято единствена работа е да попречи на вашите гениални идеи да стигнат до хората.
Жалко само, че нямам виза за Беларус (по причини шпионство) и там не ме пускат - така че ще можете да приложите гениалните си икономически теории и Беларус ще цъфне, ще върже и ще стане световен икономически хегемон)))

п.с. Наистина държа да ми се извините, тъй като обвиненията ви са безпочвени и нагли!
цитирай
9. krizata - Уважаеми Алекс,
15.01.2011 23:49
След като Вие оттеглихте хиперактивната си персона от това място (да напомня на страничните наблюдатели, че въпреки легендата за успешен стопански ръководител, който управлява хиляди подчинени, Вие в същото време бяхте денонощно на този блог, следейки за всеки пуснат коментар, с цел да го парирате, ако се разминава от зададените Ви параметри ), веднага се появи Ваш заместник, които удивително напомня ранния Алекс. Очевидно това е част от стратегията Ви за психологическа обработка, сплашване и шантаж, които провеждате срещу всеки, който по една или друга причина не е удобен за официалната линия, която осъществявате.
За мен не е ясно и до днес с какво толкова привличам денонощно Вашето внимание, след като Вие така категорично не ме харесвате.
Та нали цялата мощна машина, подкрепена с трилиони долари работи за Вас? С какво толкова Ви разтревожих, та чак отделяте наистина едни от най-добрите си професионалисти, за да следите случващото се тук? Така или иначе парите, които Ви се плащат са просто едни напечатани хартийки и в този смисъл ресурсите Ви са неограничени.
Така че не виждам за какво да Ви се извинявам - може би за това, че още едно дърво от Амазонка трябва да бъде отсечено, за да се произведе материалът за поредните пачки, хвърлени срещу това място!
Ако с ангажимента си за слухтене срещу блога се нарушават някои Ваши планове за заслужена ваканция, или провалът Ви спира кариерното Ви израстване, тогава поднасям дълбоките си извинения към Вас, като пред висшестоящите настоявам, че Вие сте един наистина изключително коректен служител, който прави всичко по силите си, за да потопи максимално бързо подводницата на хоризонта.
За съжаление, времето и истината не са на Ваша страна и съм убеден, че и Вие разбирате тези обективни тенденции!
Така че, поглеждайки към Вас - ретроградните представители на тази отминаваща епоха - се обръщам за едно голямо извинение, че няма как да продължите сладкия си живот от последните десетилетия, защото времената се менят с главоломна скорост и събитията наистина излизат от Вашия контрол.

Ако наистина трябва да спра да публикувам, естествено, че ще го направя, но това едва ли ще Ви помогне с нещо, тъй като сами разбирате, че с мен или без мен времето Ви изтича и срещу това няма никакви разумни механизми за противодействие.
цитирай
10. velichka84 - стига глупости. Тази година рек...
16.01.2011 03:03
стига глупости. Тази година реколтата беше лоша и това е. Цените на хранителните продукти в България и други развиващи се страни се качи,защото там действат мафиотски структури. Не е реалистично в 21 век да се проповядва екстензивно селско стопанство от 19 век. Нормално е 1 до 2% от населението да изхранват страната. Трябва пустеещата земя да се одържави и да се даде на предприемачи, да се управяват средствата от ЕС и да почнем да пройзвеждаме Органични продукти.
Време ви е за пенсия, оставете младите специалисти, младите земеделци да си вършат работата. Не от всеки става земеделски пройзводител. Комунистите ни откъснаха от земята, сега пък ни казват да се връщаме на село
цитирай
11. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
16.01.2011 08:23
досега се питвах да разговарям с нормален човек.
очевидно съм бъркал.
мислите ли, че някой се интересува от малоумните ви идеи, че чак да плаща на някого...
параноя е думата, господин Хитов. И май не се лекува.
Сега ще влезнат и двамата други идиоти - Владимир и онзи капиталист (анонимния бай Милан) и ще ви кажат нещо, а вие ще си повярвате, че сте я Кондратиев, я направо другаря Маркс.
Ми не сте, г-н Хитов, елементарен сте.
Опитвах се да ви помогна поне да не се излагате (с добронамерена критика на малоумните ви идеи, защото на блоните трябва да се помага), но очевидно се вкарахте в някакъв филм.
На ден чета (средно) по 20 чужди постинга и пускам по 20-30 коментара.
И тях ли ги "слухтя", г-н Хитов)))
Не, вие наистина сте малоумен и повече очевидно няма да ви чета.
Не може да ви се помогне. Подозирам, че и лекар не би се оправил.

поздрави на векликия Лукашенко)))

алекс
цитирай
12. krizata - Мисля, че констатацията за мало...
16.01.2011 10:24
Мисля, че констатацията за малоумност отдавна я дадохте и не разбирам защо трябваше да си загубите стотици часове, за да стигнете отново до същия извод.
Времето е нещо много ценно и аз поне не постъпвам като Вас, употребявайки го за изучаване на безполезни за мен и близките ми идеи.
Маркс на нашия век вече се е родил и това е Хазин в Русия - аз само се опитвам да транслирам идеите му на български, помагайки по този начин на младото поколение, което беше насила откъснато от естесвената си връзка с руския език.

Още Ботев го е казал: "Свестните у нас считат за луди"! Какво да добавя, може би това, че Вашите присъди бяха дотолкова изчерпателни, че като че ли не оставихте поле за изява на дружките си, които скоро ще се прикачат след безславното проваляне на Вашата собствена мисия, завършила с най-обикновени псувни и поставяне на диагнози.
Това ли се очакваше от Вас? А колко много надежди Ви се възлагаха!...
цитирай
13. krizata - стига глупости. Тази година рек...
16.01.2011 10:32
velichka84 написа:
стига глупости. Тази година реколтата беше лоша и това е. Цените на хранителните продукти в България и други развиващи се страни се качи,защото там действат мафиотски структури. Не е реалистично в 21 век да се проповядва екстензивно селско стопанство от 19 век. Нормално е 1 до 2% от населението да изхранват страната. Трябва пустеещата земя да се одържави и да се даде на предприемачи, да се управяват средствата от ЕС и да почнем да пройзвеждаме Органични продукти.
Време ви е за пенсия, оставете младите специалисти, младите земеделци да си вършат работата. Не от всеки става земеделски пройзводител. Комунистите ни откъснаха от земята, сега пък ни казват да се връщаме на село


Напълно съм съгласен с Вашите предложения, но Вие смятате ли, че има кой да Ви чуе? Така че всичко ще си остане само като коментар в един от блоговете на интернет-пространството.
А хората трябва да се хранят (дай боже три пъти на ден) и единственият достъпен начин е те самите да се погрижат за това.

Вижте как гладните тълпи в един Тунис пометоха президента си - вълната тепърва предстои...

Поздрави!
цитирай
14. usandthem - Мегаломания от най-забавен тип !
17.01.2011 20:02
Един Е Хазин И Хитов Е Неговия Пророк !
цитирай
15. krizata - Амин! - това пропуснахте да отбе...
17.01.2011 21:24
Амин! - това пропуснахте да отбележите!
цитирай
16. usandthem - Амин! - това пропуснахте да отбе...
18.01.2011 12:53
krizata написа:
Амин! - това пропуснахте да отбележите!

Не съм пропуснал , Хитов ! В Корана "амин" няма ! Къде мюсюлманите след "Един е Аллах и Мохамед е неговия Пророк " казват "амин" ?! Отново показваш "компетентност" ! Но това далеч не е най-смешното нещо , което си писал !
цитирай
17. анонимен - آمين
18.01.2011 15:35
В Корана "амин" няма !

Muslims use the word "ʼĀmīn" (Arabic: آمين‎) not only after reciting the first surah (Al Fatiha) of the Qur'an, but also when concluding a prayer or dua, with the same meaning as in Christianity.[28] The Islamic use of the word is the same as the Jewish use of the word.

In Arabic ʼĀmīn simply means "so be it". To Muslims it is a reasonable end to any supplication. There are Aḥādith suggesting that the prophet Muhammad encouraged people to say it after supplications. Other traditions tell that the prophet commanded the believers to say Ᾱmīn when the Imām completes reading sūrah Al-Fātiḥah. He is reported to have said: Abū Hurayrah reported: The Messenger of Allah (sws) said: Say ʼᾹmīn when the Imam says ʼᾹmīn, for if anyone's utterance of ʼᾹmīn synchronises with that of the angels, he will be forgiven his past sins.[29]

Амин (на старогръцки: ἀμήν, на иврит: אמן, в западноевропейската традиция на латински: amen) е обичаен завършек на молитва или псалм в юдаизма, християнството и исляма, представляващо потвърждение на произнесените думи. Като синоними могат да се посочат "да, наистина" или "да бъде".
цитирай
18. usandthem - анонимен 20
18.01.2011 18:53
Възможно е да си прав , най-вероятно е така. Приемам , че съм сгрешил , твърдейки , че"амин" го няма в корана. Извинения , ако съм засегнал някого ! Все пак , никога не съм срещал цитираният от мен израз завършващ с " Амин ". А той е много популярен и често срещан.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3831220
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев