Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2011 00:29 - Сцени от театъра на абсурда
Автор: krizata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3677 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 12.07.2011 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Дълго се чудех дали за пореден път да пиша за неща, за които биех камбана още преди няколко години! Тогава, както и сега, маститите икономисти подминаваха всичко написано с пренебрежение: та кой бе авторът на тези предупрeждения – някакъв блогър, губещ времето си уж в изучаване на измислената от него системна глобална криза.

По това време
всички "авторитети" говореха за временна рецесия, която трябваше да отмине както ланшния сняг (не случайно като контрапункт на тези „пророчества“ избрах за снимка на блога снежния човек на кризата, който така и не се стопи за изминалия четиригодишен период).

Трудно е да се пише единствено за бъдещите поколения – днешното трудното те разбира, а ако нещо все пак идва в съзнанието на управляващите, то е чувството, че с текстовете си заплашвам някакво изградено вече статукво, заради което трябва да работи ятаганът, решещ всякакво инакомислие, досущ като тъмните времена на кафявата чума, вилняла в Европа преди шест-седем десетилетия.

И като споменах Стария континент не мога да не споделя мнението си за „резкия“ според някои дремещи икономисти, обрат в дълговата криза на еврозоната, свързан с поредната страдалка (този път Италия), проблеми изникнали отново сякаш от небитието.

Всъщност, действително нищо особено не се е случило – глобалната икономическа криза по света преодолява етап след етап, носейки със себе си свиващо се съвкупно търсене, свързано с изчерпаването на кредитния механизъм, осигуряващ измамното благополучие от последните три десетилетия.

Преди няколко години този механизъм достигна критичния си потенциал, което изкара на повърхността проблемите, така силно изненадали някои (забелязвате ли, че вече не задавам резонния въпрос: след като не разбират от икономическо развитие, защо управляващите по света продължават да ни тормозят с присъствието си?).

За всички стана пределно ясно, че на Евросъюза само с Гърция и Португалия няма да му се размине. От няколко дни на дневен ред е Италия (скоро Испания), която има колосални, спрямо южните ни съседи, задължения, но малко по-благоприятно разположени във времето. Бюджетът на тази страна няма как да бъде балансиран, както обещава Берлускони, поради простата причина, че камъкът на шията вече е непосилен и всякакви „комбинации“ за скриване на реалната картина не струват и пукната пара.

Повтарянето на сценария от гръцката драма също е немислимо, не само поради несравнимите мащаби на двете страни, а и заради една друга причина, която никой не желае да коментира на глас: към днешна дата европейските банки просто не са в състояние да преживеят още едно-две съществени съкращения на своите краткосрочни активи (дълговете за едни са богатства за други).

Има и друг проблем: за да отпуснат кредитите към нефинансовите институции, банките често сами са влизали в определени дългови отношения, които засега поне никой не е отменял! Затова резонният въпрос е: кой и как ще покрива тези задължения, ако краткосрочните активи изведнъж се „реструктурират“ на дългосрочни?

Въобще, възникват маса други питания, за които плитките еврочиновнически главици засега дори и не предполагат, че предстоят да изплуват на дневен ред, но от това проблемите не изчезват, а само се отлагат, което гарантира единствено по-нататъшното им задълбочаване и развитие.

Вече ми става наистина криво, че нашите предупреждения и прогнози се изпълняват изцяло, включително и тази, че ако своевременно не се решат потенциалните по онова време проблеми с дълговете на някои страни, ситуацията ще застави европейските бюрократи да действат хаотично, като реакция на възникващите пробойни, изсипали се неочаквано за онези с лъскавите костюми.

Днес виждаме спешни заседания, среднощни срещи и недоспали неадекватни „герои-страдалци“. Пълен театър на абсурда!

Дайте съвет какво да предприемем, за да бъдем чути? Ние действително разполагаме с уникална икономическа информация, която в момента не е нужна на никому сред управляващите.

Опитът да я прокараме на по-високо ниво предизвиква само раздразнение и още по-силна неприязън спрямо нас!

А времето неумолимо отлита, отнемайки и последната надежда, че разумът може да победи в битката с агресивното невежество и просташкия непукизъм за съдбата на милиони обречени създания.




Гласувай:
12



1. proximus - Това е борба с вятърни мелници. С...
12.07.2011 09:54
Това е борба с вятърни мелници. Самият ЕС като организация взимаща решения, е крайно тромава и неефективна. Убеден съм че с Гърция ще се справят... с наливане на още пари, разсрочване... шикалкавене. Но ако на хоризонта и Испания тръгне да фалира, вече ще стане крайно сложно. И в окото на предстоящата буря, разумните и предвидливи мнение, като вашето ще отстъпят пред крайните, агресивните, краткосрочни решения. Хората които ги изповядват обливат с помия, лъжи, подигравки, тъпота, алтернативните решения... А обществото харесва такива "лидери". Поне нашето със сигурност.
цитирай
2. krizata - Това е борба с вятърни мелници. С...
12.07.2011 10:31
proximus написа:
Това е борба с вятърни мелници. Самият ЕС като организация взимаща решения, е крайно тромава и неефективна. Убеден съм че с Гърция ще се справят... с наливане на още пари, разсрочване... шикалкавене. Но ако на хоризонта и Испания тръгне да фалира, вече ще стане крайно сложно. И в окото на предстоящата буря, разумните и предвидливи мнение, като вашето ще отстъпят пред крайните, агресивните, краткосрочни решения. Хората които ги изповядват обливат с помия, лъжи, подигравки, тъпота, алтернативните решения... А обществото харесва такива "лидери". Поне нашето със сигурност.


Жалко за такова общество!
Поздрави!
цитирай
3. rakurs - Ех ...kriza
12.07.2011 14:45
Ако някои чете и мисли ще има ли продажба на дялове от държавата ,траншове ,"спасителни" мероприятия,как ще ни извадят залъка от устата?
цитирай
4. анонимен - Трябва да се намерят реални активи срещу напечатаните долари
12.07.2011 20:48
Банките държат ного непокрити с реални стоки пари. Тези пари трябва да бъдат похарчениза реални стоки като се принудят собствениците им да ги продадат на безценица. В много технологии са вложени нереални средства и тяхната възвращаемост е проблемна. Въпреки че тези технологии не могат реално да донесат печалби на ползвателите им, обществото трябва да бъде излъгано да ги заплати. И който се опитва да се противопоставя на тази стратегия бива оплюван или военно смачкван. За това се плаща на лидери лъжци провеждащи стратегията. За тях работят болшинството "демократични " медии.
Рейтинговите агенции и финансови светила по команда дават сигнали за да осигурят печалбите на банките и предпазване на долара от срив. По този начин много пенсионни фондове и частни инвеститори се борят с химери за да запазят спестяванията си. ....и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3836354
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев