Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2012 16:46 - Испанската криза и българският фактор по света и у нас!
Автор: krizata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 19291 Коментари: 17 Гласове:
13

Последна промяна: 12.06.2012 02:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За стотиците хиляди наши сънародници, намерили новата си обетована земя на иберийския полуостров, последните събития, случващи се около Испания окончателно разрушават розовите сънища, че най-лесното решение за проблемите в Родината е просто да избягаш от тях и да се скриеш на тих (полу)остров, където „и бурите не са чак толкова страшни“!

За какво говоря? Преди около двадесетина години, когато България, като част от социалистическата система за разделение на труда, загуби войната срещу далеч по-мощния противник от алтернативния лагер, много от най-облагодетелстваните дотогава нейни граждани просто решиха да оставят всичко и да тръгнат да търсят собственото щастие по големия широк свят!

И действително, в периода, когато Отечеството ни ближеше дълбоките си рани от страшното поражение, което трябваше да изтърпи, от другата страна на барикадата активно се възползваха от плодовете на своя успех –държавите-победителки проведоха, системно и полека, съвсем съзнателна политика за пълно изтребление на колосални по мащаби национални производствени мощности, въвличали дотогава милиони хора в съзидателен трудов процес.

Едновременно с това, компрадорската ни политическа класа отстъпваше даром на преките ни конкуренти наши изконни пазари, които в продължение на десетилетия напълно гарантираха трудова заетост за цялото българско население (да си припомним каква гилотина удари на военната ни промишленост един Филип Димитров, например, и как впоследствие той бе пребогато възнаграден за своето предателство).

В тази ситуация, за обикновения човек оставаха два варианта – първият – народът като единен юмрук да се вдигне и да изпрати на бунището на историята цялата тази измет от предатели, а вторият – всеки поединично да спасява кожата си, забравяйки за лична съвест и морални ангажименти пред общата ни Родина!

Под силното влияние на западната пропаганда, описваща в розови краски прелестите на тамошния „райски“ живот (активно провеждана и в момента), огромна част от населението предпочете индивидуалното спасение. По този начин значителни маси от здрави и прави българи насочиха мечтите си към плантациите и строителните площадки на Гърция, Испания и други подобни дестинации! Най-образованите и талантливи сред тях, пък, решиха да пробват щастието си някъде отвъд Океана или в други примамливи кътчета на планетата!

И как да не се полакомиш да действаш именно по този начин – докато в майката-Родина трудова реализация или не се намираше, или трябваше да работиш за някакви си 200-300 лв., в „цивилизования" свят, преживяващ най-големия си икономически разцвет след победата над „комунистическото зло“, се откриваха такива перспективи за всеки, „избягал от ада“, че чак свят да ти се завие.

Резултатът от това колосално преселение на народа ни е, че за последните две десетилетия България загуби повече свои синове и дъщери, отколкото по време на всички войни, в които е участвала през целия XX век.

Невижданият икономически бум на „цивилизования“ свят, помпан и от непрекъснатите парични вливания, продължи почти две десетилетия, за да дойде 2007 г., когато се видя, че царят е отчайващо гол и че цялата пирамидална конструкция, предназначена да създава видимост за благоденствие, е само един колос на глинени крака, готов да се срути всеки момент.

Днес сме свидетели на епохални събития, които нямат аналог в човешката история – старият свят се руши буквално пред очите ни, а все още напълно липсва осъзнаване у политическата ни класа, за този колкото стряскащ, толкова и обнадеждаващ за Отечеството ни факт: Гръцката драма продължава да набира обороти, Федералният резерв се чуди да продължи ли с печатането на пари или да си даде лека пауза преди президенстките избори, Япония преживява невиждани в най-новата си история дефицити по търговския си баланс, а китайската икономика започва все по-отчетливо да буксува.

На фона на целия този шум се чу отчаян вик за помощ и от Испания, чиито финанси предизвикват все по-сериозно безпокойство вътре и извън държавата им. Засега сред евробюрократите съществува една единствена рецепта за гасене на пожари – заливане с допълнителни количества бензин – и рецептата е, че колкото по-голямо е октаново число, толкова по-добре за пожара. Друго просто не им идва наум!

През уикенда министрите на финансите от еврозоната решиха да отпуснат поредните 100 млрд. евро за международната банкова мафия, която да ги превърти през испанската банкова система и да ги закотви в, и без това, издутите сметки на един файтон банкстери, управляващи съдбините на света.

Много от участниците в процеса приеха поредната гавра с обикновения избирател „на ура“. Така например министър-председателят на Испания Мариано Рахой определи решението като победа за единната валута??? Вече за собствената публика той обясни, че резултатът е лично негова заслуга (на възглавяваното от него правителство) и в следствие от политиката му за възстановяване на финансовата система и за провеждане на структурни реформи. Спасението на испанските банки, по неговите думи, ще помогне за връщане кредита на доверие към цялата иберийска икономика.

Испания става четвъртата европейска страна, която получава съответната помощ – преди нея бяха Гърция, Ирландия и Португалия. Разбира се, сравнението с тези страни е некоректно – Мадрид управлява четвъртата по сила икономика в Евросъюза, което е повече от всичките три, споменати по-горе, взети заедно. И това, че тя също се нуждае от помощ вече е твърде показателно.

За отбелязване е, че въпреки тежките тенденции, нещата около общите дългове на Испания са сравнително спокойни – във всички случаи по-контролируеми от много други относително благополучни страни на ЕС. Проблемът е в друго – в Испания крайно плачевно е състоянието именно на банковата система, която явно е „пресолила манджата“, кредитирайки прекалено активно операциите с недвижими имоти по време на издуващия се балон от изминалото десетилетие.

Както знаем, съответният пазар рухна с трясък (и най-вероятно безвъзвратно), в резултат на което цялата местна икономика се оказа в толкова плачевно състояние, че нивото на безработица в страната прехвърли 25-те процента, а сред младежите – до 50%.

Това вече е социална катастрофа, сравнима с положението у нас през 90-те години на XX век, точно в пика на разрушителните процеси в родното ни стопанство. От нашия български опит знаем, че липсата на трудова реализация сред младите означава невъзможност за създаване на собствено семейство, а социалната отговорност на тази категория граждани силно се понижава, което води до крайно тежки политически последици.

На някого може да му се струва, че помощта за застрашените страни от еврозоната ще подобри ситуацията и ще помогне за излизане от кризата. Тук обаче, съм готов да споря, преди всичко заради това, че съществува достатъчно точно и осъзнато обяснение защо са се създавали същите тези дългове. Разбирайки тази причина можем да си зададем резонния въпрос: ще има ли конкретни действия за нейното компенсиране или става дума единствено за палиативни мерки, осигуряващи само неголяма отсрочка преди неизбежния окончателен крах?

Докато в България две десетилетия стягахме колани (с известно тяхно разхлабване между 2001 -2008 г.), в страните от т.н. „златен милиард“ стандартът на живот на средната класа растеше, в голяма степен, благодарение на механизма за трупане на все нови и нови дългове.

Затова, например, испанците или италианците си позволяваха да плащат баснословни заплати за футболни звезди от всякакъв калибър, което водеше до съответните успехи на международното поле, докато в същото време нашият спорт разчиташе единствено на подаянията на последни мохикани като Гриша Ганчев, например, който в последно време е обект на атаки именно заради нахалството си да развива и подкрепя нещо вътре в страната си!

 „Белите“ хора трупаха дългове по няколко добре изпитани и проработени схеми. Първата действаше активно на Стария континент (и в САЩ през последните две-три години) и се изразяваше в реализиране на държавни задължения, с цел повишаване на социалните разходи в съответните страни. Засега провалът на тази схема е факт само в Гърция, но това съвсем не означава, че на останалите плочки от доминото ще им се размине!

Вторият вариант беше свързан с хиперкредитирането на домакинствата. Тук най-ярък е примерът със САЩ до към 2008 г., когато се разпадна пирамидата на недвижимите имоти, във връзка с изчерпването на възможностите за рефинансиране на старите борчове. Това от своя страна предизвика необходимост от реализиране на сериозни обеми парични емисии, без при това да се постигне спиране на пропадането в икономиката.

И третият вариант беше свързан с трупане на дългове от местните банки, които по този начин осигуряваха финансиране за основната дейност на стопанските субекти, гарантираща високи доходи за значителна част от населението. Такъв е именно испанският случай, при който на свръхкредитиране беше „подложен“ именно секторът на недвижимите имоти.

Възниква естественият въпрос: дали проблемът на испанците е в банките, а не е на друго място - в икономиката, например? Банките могат да бъдат спасявани или оставени да фалират, но главният въпрос би трябвало да бъде, все пак, какво да се прави с населението на страната? Ако едва в началото на кризата безработицата в Испания достигна 25% от трудоспособното население (по официални данни!!!), тогава какво би станало след като се реализира неизбежното в случая падане по стандарта на живот, свързано с допълнителното свиване на съвкупното търсене?

А досега разходите на домакинствата в Евросъюза и в САЩ надхвърлят реално разполагаемите доходи на населението с внушителните 20-25%. Кой и как ще компенсира тяхното неизбежно сриване? На този въпрос не се дава никакъв отговор, нещо повече, той даже не се поставя за публично обсъждане!

Повтаряме, това, което фактически беше договорено от финансовите министри на еврозоната беше една напълно безсмислена подкрепа за външните кредитори, т.е. за международните банки, но не и за испанските. Разбираемо е желанието на световната финансова олигархия да компенсира загубите си за сметка на бюджетни или емисионни средства (а какви са другите възможности за финансиране на действащите компенсаторни фондове), но защо им „се връзват“ уж интелигентните ръководители на европейските страни?

Всъщност, това не е чак толкова принципен въпрос, колкото другия, възникващ след него – а за чия сметка, все пак, ще се компенсират загубите на домакинствата? И как ще бъде постигнато стратегическо подобрение на ситуацията, така неистово очаквано от милиони европейци, в условия на продължаващо да пада потребителско търсене по целия свят.

Отговор на този въпрос засега не се дава, което означава, че все още не се вижда светлина в тунела на европейската и испанската криза. А от това излиза, че целият оптимизъм, лъхащ от изказванията на едни или други еврочиновници не е нищо друго, освен обикновена измама спрямо зомбираните избиратели, свикнали да гледат с широко отворени очи назначените от тях политици-шарлатани! Значи проблемите ще продължат да се задълбочават, въпреки, че засега ще ни бъдат спестени нови разтърсващи банкови фалити. Друг е въпросът докога?

Като цяло, виждаме, че картината със световната криза не е от най-приятните. И това се дължи на факта, че не се предприемат каквито и да било реални мерки по компенсация на последствията от спадовете (очевидно засега не е възможно те да бъдат преустановени - във всички случаи докато разходите на домакинствата не достигнат до някакво що-годе изравняване с техните доходи). Дотук става въпрос, единствено, за спасяването на, и без това, хипертрофиралата финансова олигархия.

Очевидно е, че обясненията за това колко важна била финансовата система, ще продължат да ни преследват и оттук насетне! Едно е ясно – продължаването на нейната агония по никакъв начин няма да подобри общото развитие на икономическата ситуация. В същото време нищо не се прави поне за забавяне на главния кризисен механизъм – падането на съвкупното търсене!

За нашите, български условия излиза, че преди двадесет години ние, като последни балъци, сме клъвнали на въдицата на едни обикновени мошеници, които, след като са успели да ни смачкат в противостоенето на Студената война, са ни убедили, освен всичко друго, че тяхната идеология на индивидуалното потребителското общество е за предпочитане пред честния труд в името на едно по-добро бъдеще за всички.

И в тази връзка пред нас предстои колосална по обем работа, за да се опитаме да предадем, поне на идващите поколения, едни по-различни духовни ценности, в чиято светлина лъскавите вещи и напудрената показност не означават и пукнат грош, но пред които чистата човешка добродетел и съпричастността за съдбата на общността са издигнати на пиедестал!

Само в този случай България ще продължи да я има!




Гласувай:
13



1. chavdar01 - И ВСЕ ПАК,НАПРАВЕНОТО ОСТАВА!
11.06.2012 17:21
ТЕ ИЗЖИВЯВАТ КРИЗА ЗАЩОТО СА ИМАЛИ "НАГОРЕ".НОРМАЛНО Е КОГАТО ИМА "НАГОРЕ" ПОНЯКОГА ДА ИМА И "НАДОЛУ",А ПРИ НАС САМО НАДОЛУ И НАЗАД!
И НАКРАЯ КАКВО?
ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!
цитирай
2. krizata - ТЕ ИЗЖИВЯВАТ КРИЗА ЗАЩОТО СА ИМАЛИ ...
11.06.2012 18:17
chavdar01 написа:
ТЕ ИЗЖИВЯВАТ КРИЗА ЗАЩОТО СА ИМАЛИ "НАГОРЕ".НОРМАЛНО Е КОГАТО ИМА "НАГОРЕ" ПОНЯКОГА ДА ИМА И "НАДОЛУ",А ПРИ НАС САМО НАДОЛУ И НАЗАД!
И НАКРАЯ КАКВО?
ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!


Проблемът в български условия е точно в това: ако искаш да играеш в по-горна дивизия трябва да направиш съответните инвестиции! Поздрави!
цитирай
3. proximus - Нищо ново под слънцето няма. . . бай ...
11.06.2012 19:53
Нищо ново под слънцето няма... бай Ганьо без да разбере, отново се мина.
Преди време интервюираха по БНТ един възрастен мъж, бивш партизанин. Питаха го какво мисли за новото време. Отговора му беше нещо от рода на "Едно време на който не му харесваше хващаше гората". Е, днес някогашният народен юмрук предпочита да хване друго, другаде... особено другарките.
цитирай
4. krizata - Нищо ново под слънцето няма. . . бай ...
11.06.2012 20:01
proximus написа:
Нищо ново под слънцето няма... бай Ганьо без да разбере, отново се мина.
Преди време интервюираха по БНТ един възрастен мъж, бивш партизанин. Питаха го какво мисли за новото време. Отговора му беше нещо от рода на "Едно време на който не му харесваше хващаше гората". Е, днес някогашният народен юмрук предпочита да хване друго, другаде... особено другарките.


Вярно е!
цитирай
5. podvodni - Ами ако всичко е било замислено т...
12.06.2012 00:39
Ами ако всичко е било замислено точно по този начин?
цитирай
6. krizata - Ами ако всичко е било замислено т...
12.06.2012 00:56
podvodni написа:
Ами ако всичко е било замислено точно по този начин?


Именно това се опитвам да анализирам в постинга! Поздрави!
цитирай
7. solinvictus - Броблема на испанците е в тяхната ...
12.06.2012 02:33
Броблема на испанците е в тяхната крадлива и корумпирана политическа класа.Това не е помощ за банките а кредит за некъдърното управление на обществените финанси на шайка самозабравили се лумпени начело с социалистите които за 8 години управление не направиха нищо за да преструктурират икономиката от псевдостроителство и създаване на цели градове фантазми и магистрали които водят към нищото... Крадливите авери на Рахой от Банкия сега им наляха пари ,щото са стигнали до положението на комунистите в БГ през 1997 г. кухи банки. И никой не заминал в чужбина от хубаво ,а бяха прогонени от червената зараза и последвалия грабеж в БГ. Плачът ,че избягали от едната криза като предатели и радостта ,че се набутали в друга криза описвана от разни чалгарски писатели и обикновенни дегенерати наречени социолози е ....лицемерен! както и съпровождащата меркантилна медийна секта.

Нищо ново под слънцето ,само се вижда недъгавата пропаганда на журналистическата олигофрения ,която бълваше глупости за "Белите държави" ... Но ,на всекиму своето!
цитирай
8. krizata - Броблема на испанците е в тяхната ...
12.06.2012 02:39
solinvictus написа:
Броблема на испанците е в тяхната крадлива и корумпирана политическа класа.Това не е помощ за банките а кредит за некъдърното управление на обществените финанси на шайка самозабравили се лумпени начело с социалистите които за 8 години управление не направиха нищо за да преструктурират икономиката от псевдостроителство и създаване на цели градове фантазми и магистрали които водят към нищото... Крадливите авери на Рахой от Банкия сега им наляха пари ,щото са стигнали до положението на комунистите в БГ през 1997 г. кухи банки. И никой не заминал в чужбина от хубаво ,а бяха прогонени от червената зараза и последвалия грабеж в БГ. Плачът ,че избягали от едната криза като предатели и радостта ,че се набутали в друга криза описвана от разни чалгарски писатели и обикновенни дегенерати наречени социолози е ....лицемерен! както и съпровождащата меркантилна медийна секта.

Нищо ново под слънцето ,само се вижда недъгавата пропаганда на журналистическата олигофрения ,която бълваше глупости за "Белите държави" ... Но ,на всекиму своето!


... и всеки да сърба попарата, която е надробил, така ли?
цитирай
9. vmir - Я, какъв оазис на предсталинската съветска икономика
12.06.2012 08:01
от времето на НЕПА!!!
цитирай
10. solinvictus - . . . и всеки да сърба попарата, която ...
12.06.2012 09:43
krizata написа:


... и всеки да сърба попарата, която е надробил, така ли?


Ми крадците им напълниха банките,сега ще вдигнат ДДС,цени,бензин,лихви намалиха заплатите,безработицата превърна робите в още по големи ,и по респонсаблес демек в продължение на месеци не вземат заплати и си траят защото 5 000 000 вече са безработните...даже и дискриминацията и пропагандата срещу чужденците вече не помага ,а да и баските (любима тема на политиците да отклонят вниманието) ...Смазаха протестите с кървави полицейски акции върху деца (14 16 г.) набиха и тези от организираните платени проститутки -синдикатите и ...те -бедните ще го *ухнат пак ,щото си е естествено в едно такова общество демократично!

цитирай
11. podvodni - Сегашната криза е много добре пл...
12.06.2012 10:28
Сегашната криза е много добре планирана и реализирана.
цитирай
12. krizata - от времето на НЕПА!!! Не ви р...
12.06.2012 11:09
vmir написа:
от времето на НЕПА!!!


Не ви разбрах?
цитирай
13. krizata - Сегашната криза е много добре пл...
12.06.2012 11:11
podvodni написа:
Сегашната криза е много добре планирана и реализирана.


Тя е резултат на естествени икономически процеси! Все пак ще ми е инрересно да разбера от кого, според вас, е "планирана и организирана"? Поздрави!
цитирай
14. venziko - Да така е
12.06.2012 11:39
Много точно описание на положението. отлагат неизбежното като печелят време
цитирай
15. podvodni - "Естествени икономически ...
12.06.2012 12:09
"Естествени икономически процеси" е клише, чрез което се оправдава всяко едно действие или бездействие в икономиката.
Ще дам един елементарен пример. Зимно време, сняг по пътищата. Тръгвате от София за Перник, колата Ви е "обута" с летни гуми при това доста износени. Стигате в Перник най-малкото с побелели коси. Какви са възможностите за обратният път.
1. Сменяте гумите
2. Оставате колата и се връщате с влак
3. Връщате се обратно с риск за сериозен инцидент
Същото е в икономиката. Въпреки "уроците" от предишни кризи, депресии, стагнации и пр., направени изводи за коригиране на поведението няма. Което само по себе си е доста странно. Едва ли "висшите" икономисти не знаят какво следва от раздуването на различните борсови балони или от масираното печатане на пари? Знаят разбира се! Именно поради тази причина не е възможно да се говори за "естествени икономически процеси". Правилното название е - насочвани икономически процеси. Въпросът не е кой е организирал и насочвал тези процеси, а защо? Каква е крайната цел?
цитирай
16. krizata - "Естествени икономически ...
12.06.2012 13:58
podvodni написа:
"Естествени икономически процеси" е клише, чрез което се оправдава всяко едно действие или бездействие в икономиката.
Ще дам един елементарен пример. Зимно време, сняг по пътищата. Тръгвате от София за Перник, колата Ви е "обута" с летни гуми при това доста износени. Стигате в Перник най-малкото с побелели коси. Какви са възможностите за обратният път.
1. Сменяте гумите
2. Оставате колата и се връщате с влак
3. Връщате се обратно с риск за сериозен инцидент
Същото е в икономиката. Въпреки "уроците" от предишни кризи, депресии, стагнации и пр., направени изводи за коригиране на поведението няма. Което само по себе си е доста странно. Едва ли "висшите" икономисти не знаят какво следва от раздуването на различните борсови балони или от масираното печатане на пари? Знаят разбира се! Именно поради тази причина не е възможно да се говори за "естествени икономически процеси". Правилното название е - насочвани икономически процеси. Въпросът не е кой е организирал и насочвал тези процеси, а защо? Каква е крайната цел?


Нали точно затова казвам, че вместо да гасят пожари те само наливат допълнително бензин в огъня! Нямам противоречия с вас в тази връзка! Поздрави!
цитирай
17. imbe - Spain here -
16.06.2012 06:47
http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/55513
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825380
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев