Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2012 12:27 - Признавам пълната си капитулация
Автор: krizata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 20977 Коментари: 28 Гласове:
23

Последна промяна: 25.09.2012 10:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Само преди няколкото дни една от поредните ми прогнози с повече от годишна давност се сбъдна едно към едно и „великият“ Бен Бернанке обяви третия кръг от прословутите „количествени улеснения“ или по-просто казано печатането на пари. При това прогнозата ми се осъществи както по отношение на фактическото й случване, така и по време на обявяване и мащаби на реализиране.

По същия начин, преди повече от три години, на това място за първи път в българското информационно пространство прозвуча прогнозата за наближаващата (за онова време) поредица от „революции“, станали известни като Арабската пролет, за дълговата криза на Еврозоната, за турбулентните събития по целия свят, свързани с падането на икономическата активност, заради свиващото се глобално потребителско търсене и т.н., и т.н.!

Само тук „рецесията“ от 2008 година се наричаше с истинското й име като начало на най-тежката криза в историята на капитализма, която е само началото на края на цяла една цивилизационна епоха, осигурявала досега постъпателно развитие за целокупното човечество!

Единствено от тук беше разяснена „необходимостта“ докарала ни на власт през 2009 г. такова същество като Боко-Тиквата, олицетворяващо в едно лице твърдостта на полицая-бащица и пълната агресивна посредственост на преобляклата се мутра, изцяло податлива на външни внушения и здраво контролирана от метрополиите чрез тъмното си минало.

Само от това място се предлагаше дългосрочна система от мерки за справяне с икономическата криза, за избягване на масова безработица, за осигуряване на продоволствена независимост и безопасност на държавата ни, за възраждане на Отечеството ни чрез механизмите на държавното планиране на стопанската дейност на макрониво!

Всеки, който е поне малко обективен в оценката си, ще признае, че казаното по-горе не са празни приказки и бръщолевения на превъртял идиот, а документирани позиции, отстоявани на най-различни форуми, включително и в срещи с такива „светила“ на съвременната ни политическа класа като господата Красимир Велчев и Димитър Главчев!

През всичките тези кризисни години не жалих сили, за да обоснова необходимостта от коренна промяна на политическия курс в страната ни, но за мое най-голяма съжаление уникалните натрупвания, реализирани включително и в процеса на директна комуникация с гении на световната икономическа наука, се оказаха напълно ненужни за „пребогатата“ ни държавица, предпочитаща да профуква на вятъра милиони за различни псевдоизследвания на пишман-експерти, интересуващи се единствено от своите все по-набъбващи лични банкови сметки.

За повече от три години, откакто активно поддържам блога krizata.blog.bg, само един от българските медийни центрове (Валентин Фъртунов и предаването му „Десета степен по Рихтер“) се осмели да ми даде думата без страх за последствията от това действие. Всички останали назначенци, на ясла при различни фондации и НПО-та, така и не събраха кураж, за да поведем нашата обща битка за връщане достойнството на поруганата ни Родина!

Тъжно е да си го признаем, но българите по дух в страната България отдавна сме малцинство, като действително са се върнали тези времена, които още Паисий описа с възклицанието си: „О, неразумни и юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“.

Вече е срамно да слушаш българска музика, срамно е да предпочиташ българската култура пред извратеността, идваща иззад Океана, срамно е да останеш в българската система на висшето образование, срамно е да твърдиш, че обичаш и се прекланяш пред историческото минало на своя род! Срамно е, срамно е, срамно е…

Но аз се гордея, че съм роден и израсъл на българската земя! И знам, че въпреки хулите на разни родоотсъпници, моето Отечество отново ще бъде свободно и независимо! Че отново по родните поля и планини ще се чува прекрасната българска ритмика, а не ужасяващата англосаксонска смрад, набивана в съзнанието на младото ни поколение по всички възможни канали! Че отново народът ни ще изгражда със своя съзидателен труд една процъфтяваща страна, люлка на поети и мечтатели!

Аз вярвам, че всичко това ще го бъде - постигнато с колосалните усилия на милиони, все още горди да се нарекат българи, защото не можем и нямаме право да предадем паметта на своите предци, защитавали през вековете Родината ни от чужди нашественици, „доброжелатели“ и „цивилизатори“!

Ние сами най-добре знаем какъв да бъде нашият път към благоденствието и съвсем скоро, убеден съм, ние ще извоюваме правото сами да решаваме съдбата си, напук на всякакви убийци-сатанисти, късащи от плътта на майка България!

А дотогава, до деня на изгрева на свободата, ми остава само едно: да продължа надграждането в истинската икономическа наука, което да позволи потегляне с един наистина летящ старт в строителството на новото ни Отечество - свободна и независима България!

До нови срещи, приятели!




Гласувай:
23



1. siuvigi - Мисля, че си прекалено голям оптимист
17.09.2012 13:00

Това което виждам е ограбени, изтормозени, смачкани българи...на които единствено им остава да отвърнат на това отвратително посегателство срещу тях!
Тези богаташите, презадоволените, успелите да плюскат като не видели ги чакат лоши дни според мен...меко казано...
цитирай
2. venziko - дано
17.09.2012 14:07
Дай Боже,все някога България да се оправи. Поздравления за хубавите постинги
цитирай
3. анонимен - Браво, Митко! Когато имам нужда от ...
17.09.2012 14:52
Браво, Митко! Когато имам нужда от икономическа справка, търся теб. И вярно е, че много прознаваш (по-точно прогнозираш).
цитирай
4. tomov8 - Поздрави!
17.09.2012 15:46
Едно нещо различава великите хора от великите мечтатели - действието
цитирай
5. becksssss - siuvigi
17.09.2012 19:20
siuvigi написа:
Тези богаташите, презадоволените, успелите да плюскат като не видели ги чакат лоши дни според мен...меко казано...

Какво против богаташите и презадоволените имаш пък ти бе?
цитирай
6. siuvigi - Какво ли против да имам
17.09.2012 20:25

срещу преяли лакоми боклуци, които тъпчат и мачкат българите, за да задоволят ниЗките си просташки страсти?!
цитирай
7. анонимен - Подводни
17.09.2012 23:19
Ще стане г-н Хитов. Всяко нещо с времето си.
Поздрави!
цитирай
8. dinkov - Динков
17.09.2012 23:56
kriza - ти написа

"Вече е срамно да слушаш българска музика, срамно е да предпочиташ българската култура пред извратеността, идваща иззад Океана, срамно е останеш в българската система на висшето образование, срамно е да твърдиш, че обичаш и се прекланяш пред историческото минало на своя род! Срамно е, срамно е, срамно е…

Но аз се гордея, че съм роден и израсъл на българската земя! И знам, че въпреки хулите на разни родоотсъпници, моето Отечество отново ще бъде свободно и независимо! Че отново по родните поля и планини ще се чува прекрасната българска ритмика, а не ужасяващата англосаксонска смрад, набивана в съзнанието на младото ни поколение по всички възможни канали! Че отново народът ни ще изгражда със своя съзидателен труд една процъфтяваща страна, люлка на поети и мечтатели!"

Прощавай но аз никога не съм се срамувал, че съм българин, слушам българска музика(под българска музика не разбирам чалга), завършил съм някоя и друга висша квалификация в български ВУЗ-ове, твърдя, че обичам и се прекланям пред историческото минало на своя род!
Гордея се, че съм роден и израсъл на българската земя! Вярвам,че народът ни ще изгради със своя съзидателен труд една процъфтяваща страна, люлка на поети и мечтатели.
А от т.н. западна цивилизация единственото което искам е германската икономика. Прощавай но тя не е планова. Плановата икономика е отрече времето. Не ти, не аз, а времето. Няма как да върнеш времето назад.
Но въпреки, че не съм съгласен с виждането ти за процъфтяване на нашата Родина, постинга ти ми хареса. Поздрав.
Ицко
цитирай
9. penchoan - Прав сте за повечето написани неща, ...
18.09.2012 01:09
Прав сте за повечето написани неща, с изключение на едно. Икономистите няма да спасят България, нито света. Нужна е смяна на системата. След разпада на социализма, дойде края на капитализма. Икономистите се борят за по-висока производителност и задълбочават световната криза. Затова те представляват и една от най-големите заплахи за света.
цитирай
10. ka4ak - Мите,поздрави!:)
18.09.2012 03:04
Натисаното остава,пък има дата,даже и час!:)))
цитирай
11. kamosutrov - По принцип не чета социалисти и комунисти, които се правят на икономисти.
18.09.2012 09:36
Ама се заблудих, че нещо си вдянал от икономика, та те прочетох.
Това, ляво ориентираните псевдоикономисти сте чудна работа. Значи, за 2 века така и не разбрахте, че, Държавата не може да даде на някого нещо, което преди това не е взела от друг. Не разбрахте още, че когато половината от хората разберат, че няма нужда да се работи, защото другата половина ще се грижат за тях и когато другата половина разбере, че няма смисъл да се работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили, това мили другари е началото на края на всяка една нация.
И сега, една задачка за тебе.
Ти изработваш 500 лв. Кушел не изработва нищо и плаче от мъка. Аз искам Кушел да е добре и ти взимам 350 лв. На тебе ти остават 150 лв. Давам на Кушела 100 лв. да не реве и оставям за мене 150 лв. защото съм много важен и се занимавам с преразпределението. Ще речеш, защо 150 лв. задържам. Ами за да съм добре, да си наема биячи и съди. И прочее задължения, които са свързани с това, да не пищиш много, че ти взимам толкова много. Ако не схващаш, ще ти го обясня още по-просто.
цитирай
12. siuvigi - kamosutrov, ти не опростяваш, ти опростачваш някакви твои
18.09.2012 12:17

идиотски безсмислици, и в същото време се мислиш за икономист!
В днешно време производителността е десетки пъти по-голяма от тази, която е била само преди век в България!
При една долу-горе нормална икономика би имало за всички едно основно материално ниво на благоденствие. Но в България не е така!
И това се прави УМИШЛЕНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО! Повтарям за такива като тебе, които явно трудно схващат, или се правят на ударени! УМИШЛЕНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО икономиката в България се държи в това лошо състояние!
Разни боклуци и отрепки наричащи се бизнесмени и управляващи умишлено и целенасочено разрушиха и разпродадоха много предприятия и заводи!
Умишлено и целенасочена поддържат голяма безработица в България!
Умишлено и целенасочено ограбват труда на българина, като заплащат в пъти по-малко от колкото му се полага, на базата на това, което е произвел в сравнение с останалите държави от ЕС!
Умишлено и целенасочено имат свои слуги, които в медии, в интернет форуми, както и тук се опитват да лъжат и манипулират българите!
Едните се правят на леви, другите се правят на десни!
А всъщност са едни същи лапачи, наредени на копанката!
kamosutrov ти от тях ли си?

цитирай
13. kamosutrov - Не, не съм от тях. Хайде сега, вместо да пишеш празни приказки, вземи та ме опровергай със сметки
18.09.2012 12:33
siuvigi написа:

идиотски безсмислици, и в същото време се мислиш за икономист!
В днешно време производителността е десетки пъти по-голяма от тази, която е била само преди век в България!
При една долу-горе нормална икономика би имало за всички едно основно материално ниво на благоденствие. Но в България не е така!
И това се прави УМИШЛЕНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО! Повтарям за такива като тебе, които явно трудно схващат, или се правят на ударени! УМИШЛЕНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО икономиката в България се държи в това лошо състояние!
Разни боклуци и отрепки наричащи се бизнесмени и управляващи умишлено и целенасочено разрушиха и разпродадоха много предприятия и заводи!
Умишлено и целенасочена поддържат голяма безработица в България!
Умишлено и целенасочено ограбват труда на българина, като заплащат в пъти по-малко от колкото му се полага, на базата на това, което е произвел в сравнение с останалите държави от ЕС!
Умишлено и целенасочено имат свои слуги, които в медии, в интернет форуми, както и тук се опитват да лъжат и манипулират българите!
Едните се правят на леви, другите се правят на десни!
А всъщност са едни същи лапачи, наредени на копанката!
kamosutrov ти от тях ли си?


цитирай
14. siuvigi - kamosutrov, продължаваш да навираш опростачените ти и безмислени идиотски сметки? Ето ти пример. Хайде смятай да те видим "Икономисте". Какво ти е реш
18.09.2012 14:55
" Тъжна изповед Продадох косата си, за да не гладуваме

Автор: astoni Категория: Лични дневници
Прочетен: 692 Коментари: 2 Гласове: 12
Последна промяна: 11:03


16-годишна съм. Имам по-голяма кака, която е на 21 - студентка трети курс, а аз съм ученичка. Когато мама умря от една неизлечима болест, щях да полудея от мъка. Тогава бях на 13 г. Когато и баба не можа да се пребори горката и преди три месеца почина от същата женска орис - рак на гърдата, нещо в мен си отиде завинаги. Останахме само с татко. Татко работи, но частниците рядко плащат труда. И той се бори геройски със сполетялото ни нещастие, но и си попийва за утеха. Какво да се прави.
С кака решихме да чистим входа, в който живеем. Татко се съгласи от немай-къде. Може да съм още на 16 г., но съм иначе здрава, мога да нося кофите с водата, да мета и да мия стълби, парапети, прозорци и асансьора. Кака мете пред мен с метлата. В нашия вход има една чистофайница, която все върви по петите ни и мърмори. От домсъвета ни плащат 60 лв. Повече не могат, въпреки че много се стараем.
Имам хубава и тежка, дълга чак до кръста коса. Не са ме подстригвали, откакто съм се родила. Вече много ми тежи, бреме ми е като проблемите, които ни налегнаха. Искам да порасна. Затова реших да я подстрижа. Добра съседка ми каза, че за моята коса мога да взема и хубави пари, с които да си помогнем в осиротялото домакинство. Тази жена даже ме заведе в салон, в който изкупуват коси и благотворително правят перуки за жени, болни от рак на гърдата.
Не ми беше мъчно, когато се разделях с моята коса. Знаех, че това е правилно решение. Направиха ми красива къса прическа, също като на моята любима певица Емили Ли Лин Фен. Това желаех от все сърце. Косата се оказа 50 см дълга. Парите, които ми дадоха, не бяха очакваните, но какво от това. Моята мечта е да купя на кака нови обувки с малко токче, а на мен лилави кецове. Малко радост в мрака на нашата тъга. Вече пораснах и мога сама да вземам решения, да държа здраво юздите"
цитирай
15. kamosutrov - Интересно ми е, че копираш разказчета, а не смяташ по същество.
18.09.2012 18:42
Литературата е пълна с подобни разкази, повести и цели романи. Давай за икономиката. Иначе ще ти препиша финала на "Сребърните кънки".
цитирай
16. siuvigi - Искаш по същество ето:
18.09.2012 20:15
siuvigi написа:

В днешно време производителността е десетки пъти по-голяма от тази, която е била само преди век в България!
При една долу-горе нормална икономика би имало за всички едно основно материално ниво на благоденствие. Но в България не е така!
И това се прави УМИШЛЕНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО! Повтарям за такива като тебе, които явно трудно схващат, или се правят на ударени! УМИШЛЕНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО икономиката в България се държи в това лошо състояние!
Разни боклуци и отрепки наричащи се бизнесмени и управляващи умишлено и целенасочено разрушиха и разпродадоха много предприятия и заводи!
Умишлено и целенасочена поддържат голяма безработица в България!
Умишлено и целенасочено ограбват труда на българина, като заплащат в пъти по-малко от колкото му се полага, на базата на това, което е произвел в сравнение с останалите държави от ЕС!
Умишлено и целенасочено имат свои слуги, които в медии, в интернет форуми, както и тук се опитват да лъжат и манипулират българите!
Едните се правят на леви, другите се правят на десни!
А всъщност са едни същи лапачи, наредени на копанката!

Казват повторението е майка на знанието. Не съм много убеден, че е точно така, ама както и да е.
На въпроса:
kamosutrov с кое от тук написаното не си съгласен?
цитирай
17. kalini - Камасутров ли си или КамОсутров не ...
19.09.2012 14:31
Камасутров ли си или КамОсутров не знам, но явно някои неща от икономиката ти убягват.
1. За какво говориш? Че човек трябва да получава ълния продукт от изработеното или какво? Не може без разпределение! Има дейности в държавата, които са от полза за всички, но които частния капитал няма да извърши, защото не му носят печалба, а обикновено загуби. Вътрешната сигурност /полицията/, външната сигурност /отбрана/, разузнаване, участие в световни и международни организации, държавна администрация, местна администрация, образование, здравеопазване и други. Дейности необходими и задължителни за всички в държавата, за които парите се вземат от данъци. Няма държава без данъци. А данъците са преразпределение, ако не си разбрал. Вземат от този, който има и дават за покриване на общите разходи. Поне това мисля няма да оспориш.
2. Има един икономист и философ, германски евреин, Карл Маркс. Предполагам, че го мразиш от дъното на душата си, макар и нищо да не си прочел от него. Та този омразен тебе тип, за огромно твое и на такива като теб, е обявен за мислител на хилядолетието 1001 г- 2000 г. и то не от някаква комунистическа клика, а от анкета на ВВС и в. Independent. Знаеш ли какви са двата му основни приноса в икономическата наука? Предполагам не си чел неговия основен труд Капиталът, затова ще ти ги кажа съвсем накратко.
А/ За принадената стойност. Не я е открил той, а класиците на буржоазната политическа икономия - Адам Смит и Дейвид Рикардо. Че има принадена стойност се съди от това, че съвкупното обществено богатство в световен мащаб се увеличава. Смит и Рикардо са смятали, че тази принадена стойност се "произвежда" от търговията, като едновременно с това твърдят, че в търговията се разменят еквиваленти, равни стойности. Дори и да има случаи на измама, те не са определящи, защото в световен мащаб се разменят еквивалинти. Е двамата не са могли да обяснят това противоречие - хем се разменят еквиваленти, хем търговията "произвежда" принадена стойност.
цитирай
18. kalini - Противоречието го разрешава Маркс ...
19.09.2012 14:50
Противоречието го разрешава Маркс и като всяко гениално откритие то е гениално просто и близко до ума. Само зависи от начина на разсъждение. Процесът на производство на стойност има два етапа. Капиталистът закупува суровината /търговия/, произвежда стоката /произв. процес/ и я продава /пак търговия/. И след като има само два етапа - производство и търговия, а при търговията се разменат еквиваленти, тогава мисля че дори и ти от три пъти ще познаеш къде се произвежда принадената стойност. В производството, а се реализира в процеса на обмяна /в търговията/.
Б/ Маркс извежда основния закон на капитализма - закона за максималната печалба. Маркс не е откривател и на този закон. Много преди него са писали и се вижда и с просто око, че капиталистът се стреми към максимална печалба. Само че са го обяснявали с човешката психика, с ламтежа на капиталистите към макс. печалба. Дори не са го квалифицирали като закон. Маркс първи показва, че това е основния закон на капиталистическото производство. Защото за да оцелее, капиталистът трябва да гони максимална печалба. Защото има конкуренция, която "диша във врата" и за да я победиш трябва да си "по-добър". За капиталиста това означава да имаш повече пари. С тях можеш да разшириш производството и да "убиеш" конкуренцията, можеш и да диверсифицираш дейността си /да навлезеш в други сфери/, ако там има по-голяма печалба или ако в твоята основна дейност има застой и криза. За да "оживее" капиталистът трябва да има пари. Затова Маркс иронично нарича този неистов стремеж към повече богатства "нагон". Сравнението е с половия нагон, който е основата за оцеляването на видовете в животинския свят. От този основен закон Маркс извежда и основното противоречие на капитализма и го формулира така: между обществения характер на производството и частно-капиталистическия начин на присвояване на благата от производствената дейност. По просто казано - работим всички, но "ръвския пай" от произведеното отива в собственика на средствата за производство
цитирай
19. kalini - /капиталиста/. Това е причината в ...
19.09.2012 15:08
/капиталиста/. Това е причината в момента около 90% от световното богатство да бъде в ръцете на около 5% от населението на Земята. Това не е само несправедливо- Това поражда огромен проблем за функционирането на самия капитализъм. Защото за да работи системата, трябва да има реализация на произведеното. А когато 90% от богатството е в 5% от населението, това е вече невъзможно. Тези 5% колкото и да консумират, не могат да заместят останалите 95%. Още повече, че те са капиталисти - трябва да произвеждат при максимална печалба, която няма да платят от джоба си /защото така не печелят/. Тяхната печалба трябва да дойде от тези 95%, които в един определен момент нямат пари. Липсва платежоспособното търсене и системата колабира.
Затова тези, които се опетват да вземат от най-богатите и да дадат на по-бедните, не се опитват да ограбят богатите. Колкото и невероятно да звучи, те се опитват да спасят системата /капитализма/ и дори в крайна сметка богатствата и привилегированото положение на богатите. Остава и богатите да го разберат. Някио вече започнаха да прозират тази истина и да зоват "Обложете ме с данъци!" /Познай кой го казва?/. А други напускат територията на неолиберализма и монетаризма и започват да проумяват, че страните с по-справедливо разпределение /Скандинавските напр./ преживяват по-добре кризата /А при тях криза няма/ Познай пак, ако можеш кой го казва.
Има един основен закон на диалектиката, открит и формулиран от Хегел /не е марксист, живял е преди Маркс/, който гласи, че количествените натрупвания преминават в качествени изменения. Всяка система /не само икономическата, но таво се отнася с пълна сила и за нея/ има противоречия. Развитието на системата се изразява в преодоляване на противоречията /единство и борба на противоположностите - пак по Хегел/. Когато тези противоречие се проедоляват от системата, тя се развива по еволюционен път, когато успява да реши присъщите й противоречия и върви напред. Но с течение на времето се натрупват противоречия,
цитирай
20. kalini - които системата не може да разреши. ...
19.09.2012 15:28
които системата не може да разреши. Когато тези противоречия станат много и от такова естество, че вече спъват развитието и прогреса на системата, тогава настъпва качествено нов период в развитието, скок в развитието, системата преминава на по-висш етап на развитие. Този скок Хегел нарича революция, т.е революционните промени идват тогава, когато противоречията станат антагонистични /противоположни/ и не могат да се разрешат по пътя на еволюцията. В сферата на икономиката е същото. Всяка обществена система еволюира и се движи напред и е прогресивна. Когато се натрупат огромни, неразрешими противоречия, те се разрешават с качествен скок /революционна промяна/ на по-високо ниво. И с капитализма е така. Вече еволюцията не помага. Има криза на системата и разрешението е само едно - качествен скок, револючионна промяна. Не е задължително тази революционна промяна да се извърши с въоръжени въстания, бунтове, метежи. Може да стане и по мирен път, ако капиталистите осъзнаят безнадежността на ситуацията и единствената възможност, която съществува за изход от нея. Дори Маркс и Енгелс са казвали, че е най-добре, ако може раб. класа да плати на капиталистите по някакъв начин и те да се откажат от собствеността си върху средствата за производство. Но това е почти невъзможно. Затова дали революцията ще приеме формата на въоръжено въстание или ще се извърши по мирен начин зависи само и единствено от степента на съпротива на капиталистите.
Тези, които искат да разрешат настоящите проблеми по еволюционен път - чрез по-високи данъци, подпомагане на бедните и изобщо преразпределение са социал-демократи. Те вярват, че нещата могат да се решат по еволюционен път. Тези, които смятат, че противоречията са вече неразрешими и единственото решение е революционна /качествена/ промяна са марксисти, комунисти и тези, стоящи по-наляво от социалдемократите.
Разрешението май пак ще бъде някаква симбиоза, компромис между двете. "Капитализъм с човешко лице".
цитирай
21. kalini - запазване на частната собствен...
19.09.2012 15:43
запазване на частната собственост, която дава възможност за инициатива и развитие и засилена преразпределителна функция на държавата, чрез която да се "омекотяват" и избягват по възможност крайностите в разпределението на общественото богатство, за да може да функционира системата. А основание да се отнеме от богатите и даде на бедните има. Това е откритието на Маркс, че принадената стойност се създава в процеса на производството, от работниците и се присвоява /в огромната си част/ от капиталиста в процеса на размяната. Както казва Маркс "Произходът на всяко богатство е нечестен". Това е ограбен чужд труд и затова обществото в лицето на държавата има пълното морално право да вземе част от това несправедливо придобито от капиталиста богатство и да го даде на бедните, онеправданите и ЕКСПЛОАТИРАНИТЕ.
Това е КамОсутров /или с "А", няма значение/. Всичко зависи от коя страна ще погледнеш нещата. От лично собственическа, егоистична, това че ти налагат данъци и то прогресивно подоходни си е направо грабеж. Но от макроикономическа страна, от позиция на цялата ик. система, това е абсолютно необходимо действие, за да не зацикли системата и да дойде разрешението с метежи и въоръжени въстания.
Икономиката е сложен механизъм. Не само икономикс, мениджмънт на фирмата и книгите за успех в живота. Има и друга, макроикономическа страна. Ако ти е трудно да я схванеш, отдай се на заниманията по Камасутра. Дано там си по-добър.
цитирай
22. becksssss - siuvigi
20.09.2012 00:16
Никой не ти е виновен, че си бедняк и неудачник.
цитирай
23. kalini - Биров, Биров. Виновен е. Затова, че ...
20.09.2012 10:32
Биров, Биров. Виновен е. Затова, че има бедни и то толкова много е виновна системата, обществото. Не може 50% и повече от населението да са тъпи и мързеливи и само 5-10% /дали има и толкова/ умни, работливи и притежатели на всички човешки добродетели. И таво го признават вече много хора и се опитват да го променят. Разбира се в тъпите американски книги за успеха пише съвсем друго, но на тях вярват около 10% от хората. Останалите започват да се осъзнават. Особено като гледат нашата действителност. Как "умните", "високо образовани" и "работливи" мутри забогатяха, а тъпите, мързеливи и неинициативни люде с няколко висши образования тънат в мизерия.
По-добре си пий бирата и не говори простотии.
цитирай
24. kalini - Виновен е, виновен е някой. Обще...
20.09.2012 10:41
Виновен е, виновен е някой. Обществото и системата. Не може 50% и повече да са тъпи, мързеливи и непредприемчиви, а 5-10% да са умните, работливите, оправните и носители на всички човешки добродетели. Все повече хора осъзнават това и работят за неговата промяна. Особено като гледат как в България а и в другите бивши соц. страни "умните", високообразовани" и "работливи" мутри станаха милионери, а простите, мързеливи и скапани люде с по няколко висши образования тънат в мизерия.
В американските книги за успеха това не го пише, но на тях вярват все по-малко хора. По-добре си пий бирата и не се опитвай да разсъждаваж. За теб това е тежък, изнурителен труд.
цитирай
25. becksssss - kalini
20.09.2012 12:53
То хубаво, ама защо трябваше да го пускаш два пъти? :))))

Някой път бате ви Жоро ще ви изясни Нещата от Живота. Сега просто нямам желание.
цитирай
26. kalini - Грешката е моя. Първо пуснах втория ...
24.09.2012 15:24
Грешката е моя. Първо пуснах втория коментар, но той по някаква причина не се появи, въпреки надписа "съобщението ви е изпратено успешно". Затова написах второ, което замина без проблеми. След това излязох от блога. При последващо влизане видях и двата коментара. Съжалявам.
цитирай
27. kalini - Той за себе си: "Аз се поз...
24.09.2012 16:25
Той за себе си:
"Аз се познавам с изтъкнати икономисти от екипа на Обама, целият екип на МВФ са ми познати, както и на ЕБР (Европейската банка за възстановяване и развитие-б.а.). Общо взето, ако има финансисти, които работят в изготвянето на антикризисни програми, всичките ги познавам... В Световната банка съм работил за близо 100 държави, така че имам представа, работил съм и за целия Балкански регион, знам какво е финансовото състояние."
"Аз също разбирам от пари и съм бил финансист, по международните класации съм най-добрият финансист в Източна Европа, седми в цяла Европа, сред първите сто в света".
"Във всички научни дисциплини и международни класации аз съм сред 100-те най-цитирани икономисти".
"Финансовият министър в момента на България е сред стоте най-добри учени-икономисти в света..., тука аз говоря като учен и като някой, който е създал научни университети и научни институти, в Харвард примерно...".
Кой е той? Жокер - С.Д.
Един от 100-те най-цитирани. Къде? В уикипедия. Страхотно. Браво. Това е ниво!
Уикипедия е класа. Там всеки може да публикува, каквото си иска. Дянков - също. Особено ако напише нещо в съавторство с някой известен икономист - Андрей Шлейфер например. Който пък е Nо 2 сред цитираните. Е, лисват Джефри Сакс, Удрън Бъфет, Джордж Сорос и някои други, но кой им е крив, че не са се регистрирали. Този Шлейфес е интересна птица. Професор от Харвард,
осъден да заплати глоба от 2 млн. дол. за нанасяне на финансова вреда на САЩ /искът на Прокуратурата е бил за 102 млн. щ.дол., уволнен от Харвард и иск за отнемане на професорската титла. Има и други интересни неща. Вж. avangardi.blog.bg/razktitiia-hvaliprycko...
Г-н Хитов, може ли да дадете малко повече инфо по този ?
На 6 септ. т.г. ЕЦБ взе решение да изкупува неограничено количество държ. облигации директно от закъсалите държави. Вече няма печалби на банките, които вземат заеми от ЕЦБ при лихва 1% и след това изкупуват дълг на държавите при 6-8-10% и повече. Резултатът беше поразяващ.
цитирай
28. kalini - На 13 септ. Италия продаде триго...
24.09.2012 16:40
На 13 септ. Италия продаде тригодишни облигации за 4 млр. евро при доходност 2,5%. Закъсалата Италия. За Испания доходността по 10-год. облигации спадна с над 2%. Нашият изключително успешен фин. министър пласира държ. облигации при 4,5% като тръбеше наляво и надясно, че това е една изключително сполучлива операция на европейския пазар. Май нещо не се връзва. Закъсалата отвсякъде Италия продава на 2,5%, а "процъвтяваща" монетарно и фискално България - при 4,5%. След като Дянков има познати в ЕБР и т.н. по света, дали пък не е имал предварителна информация за готвеното решение на ЕЦБ и затова да е избързал с пласирането на българските облигации, като е получил съответната комисиона /той и неговият патрон/. Доколкото знам парите трябваха за плащане по дълга март или април догодина. Дали и той не врътна далавера както М. Велчев и след време няма да се окаже на неговото място, следващият фин. м-р за се опитва да го подведе под съдебна отговорност?
Интересно какво ще кажат тези, които хвалеха С.Д. за изключително успешната операция на борсата?
Г-н Хитов, вие имате повече инфо от борсите. Бихте ли направили един кратък обзор на това как се отрази решението на ЕЦБ от 6 септ. на фондовите борси и доходността по държ. облигации.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825879
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев