Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2013 18:00 - Чалгата: ЗА или ПРОТИВ
Автор: krizata Категория: Музика   
Прочетен: 9806 Коментари: 12 Гласове:
7

Последна промяна: 16.01.2013 20:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вчера в медийното пространство излезе „сензационната“ новина, че еврофондовете субсидирали чалгата в България, поради което цялата „прогресивна българска интелигенция“ отляво и отдясно скочи на нож срещу „безумието на чалгарската простащина“!

Ето и мнението ми по въпроса:

Но преди да го прочетете, трябва да направя предварителната уговорка, че аз съм със селски произход и това не може да не влияе на възгледите ми за живота, включително и за това какво ми е забранено и какво имам право да слушам, ако искам да заслужа гордото определение: европеец!

Лично за мен,  пред нас стои един много по-страшен проблем от този за чалгализацията и този проблем е процесът на американизация на българската култура!

Това, в частност, е тоталното промиване на елитната ни (и не само) младеж с музикалните вкусове и тенденции, идващи отвъд Океана, което впоследствие прави неукрепналите млади българи изключително лесна плячка за по-нататъшното им зомбиране и превръщане в "жители на света".

А това на прост език означава - загубени за България, в която ние тайно се надяваме те да се реализират трудово, за да ни плащат пенсиите, впоследствие.

 Голяма част от нашата т.н. "интелигенция", отдавна се гнуси от всичко, което идва от корените на българското. Лично аз предпочитам децата ми да слушат Глория и Володя Стоянов, вместо лейди Гага и Мадона, честна дума, така мисля!

Защото собствената ни история ни учи, че с "османското присъствие" сме успели да се преборим някак си, но пък с американската протестантска етика дори гордите индианци не успяха да се справят!

Освен това, има един простичък принцип: че всичко, което дава благосъстояние за българския народ, е добро за българския народ! Не слушам чалга, за да я познавам, но сами си знаем, че всичко, чието раждане наблюдаваме пряко и го докосваме непосредствено, ни се струва пошло и ужасяващо грозно!

А това, което идва отдалеч в лъскава опаковка е супер и т.н.

В тази връзка, съм сигурен, че ако допуснем до родилните зали масова публика всички в един глас ще изкрещят: раждането на човешко същество е ужасно, да забраним ражданията!

Но проблемът тук е в това, че след като америкосите ни заставиха да изтеглим държавата от музикалното дело, някой трябваше да се заеме със създаването на що-годе, близка до духа на населението, родна музика!

Заели са се тези от Пайнер, сигурно има и други, не знам! Не ми е известно каква музика продуцират изобщо, но знам, че изключително силно подкрепят българския фолклор, което не прави нито една музикална компания от чужбина!

Ако държавата се заеме с това дело ще бъде много по-добре, но на нас не ни разрешават дори да помислим по въпроса! Защо? Защото е изгодно да бъдем един разграден двор! Досущ като със сектите! 


Впрочем, има един прекрасен роман на Илф и Петров "Едноетажната Америка", в който те по чудесен начин описват чалгата на американското кино. За това, обаче, нито Маричков, нито Морфов никога няма да обелят и дума!

Та те ментално отдавна са част от техния отбор и дори не могат да си помислят, че "белите хора" в нещо могат да не са прави или да носят простащина!

И в това, според мен, е дълбоката трагедия на българската интелигенция: тя не се асоциира с народа си! За нея, хората наоколо, в голямата си част, са някакви простаци, които не искат да се европеизират, да слушат Моцарт и Шопен, да ходят на рок-концертите в Каварна и други подобни прегрешения!

Дотогава, докато не освободим съзнанието си, винаги ще се чувстваме на интуитивно ниво, подчинени на онези, които знаят кое е цивилизовано и кое не е, за наш срам и ужас, защото не сме го знаели преди "белите хора" да ни го обяснят!

Та нали великият Георги Димитров беше казал за конете и за вековната ни култура?! Сякаш говори за нашето време!


Да спрем да ни манипулират, че нашето било лошо, а тяхното върха!

Всичко, което дава хляб на български композитори, музиканти, изпълнители и т.н. е добро за България!

А онези нека ни говорят каквото си искат!

Те и за стопанството ни говореха, преди да го закрият, абсолютно в същия дух!

Защото днес сме в абсурдната ситуация 75% от приходите от музика да отиват като директни отчисления за Америка! Да се борим да станат 100%? Аз не съм в този отбор!

И не искам да пея с Маричков, че не съм такъв или онакъв! 

Тъжен народ сме ние, българският народ, защото ни е изключително важно какво ще каже за нас ОНЗИ от чужбината - това е единственият и истински критерий, и авторитет за нас! Останалото няма значение!

Накоро мой белгийски приятел ми се оплака, че тяхната традиционна музика е практически изтрита от масовото съзнание на местното общество и искрено ми завидя, че у нас все още съществува самобитна култура, незасегната от съвременните глобализационни тенденции!

Какво можех да му кажа? Че със съзнателните или несъзнателни усилия на нашата "интелигенция" ние скоро ще ги достигнем и дори задминем?

Замълчах си, но още веднъж направих за себе си извода, че трябва да пазим като зениците на очите си всичко, що е дошло от вековете, за да го предадем на поколенията като знак, че България е била, е, и ще бъде!






Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krizata - Фирма „Пайнер” не се занимава само с ...
17.01.2013 22:00
Фирма „Пайнер” не се занимава само с чалга музика, а отделя голямо внимание на културно-историческото наследство, коментира археологът проф. Николай Овчаров пред „Фокус”. „Бих нарекъл скандала с европейските пари, спечелени от „Пайнер Медиа” ООД с хубавия оксиморон на Христо Ботев – „смешен плач”. Вече няколко дни наблюдавам как мастити интелектуалци вземат отношение и плюят по темата. Става дума за един европейски проект. Аз лично съм разработвал много такива проекти и знам колко трудно се правят те", каза още Овчаров.

Според него нещата се представят много едностранчиво, защото „Пайнер” има цял канал, който излъчва само народна музика. "Нещо, което никой не каза тези дни е, че телевизия „Планета” е една от малкото телевизии, които отделят огромно влияние на културните и историческите забележителности в страната”, каза още Овчаров и добави, че има специална рубрика, посветена на културния туризъм, културните паметници, археологическите проучвания.
Миналата година водещата й била единодушно избрана и наградена от Националния археологически институт за цялостната си продукция и представянето на българското културно-историческо наследство.
цитирай
2. rumek - Хубав постинг, Митко, както винаги!
18.01.2013 12:11
Съгласен съм с много от нещата, които казваш, но има и много такива, с които не съм съгласен!
Прехвърляш цялата вина на американската музика и култура... Вината, разбира се, не е само нейна, а основно на тези, които постоянно я пускат навсякъде, като дори отказват да пускат българската поп и рок музика. Англоезичната (и не само) култура не ние виновна, виновни сме си ние...
Освен това чуждоезичната музика е неразбираема за 95% от населението, докато чалгата се разбира от 100% от населението.
Децата ти може и да не говорят все още английски, немски или френски и може би няма да разберат текст от типа "I wanna kiss you all over", но със сигурност ще разберат "цуни ме дори отдолу, само че на голо", нали?
Така че със сигурност е за предпочитане да се слуша чуждоезична музика, отколкото ЧАЛГА-та...

А колкото до Пайнер...
Нямам против, че са получили парите... Това е конкурс - явяват се на него и щом отговарят на условията (ако няма някакви задкулисни игри и интриги), нека да получат парите! При Пайнер качеството на създаване и излъчване наистина е много добро, нека инвестират още в това. И да разпространяват българската народна музика! Пайнер наистина има и фолклорен канал, много хубав при това. Само че колко от хората слушат него и колко другия?! В коя диско/чалготека се пуска народна музика? На кой (пред)изборен концерт са поканени фолк (не поп-фолк) звездите на Пайнер? Колко реклами има на фона на едната и на другата тематика?
Чалгата и опростачаването са тотални, навсякъде! И това се дължи основно и на "звездите" на Пайнер! Както и на още 2-3 много по-малки компании от същия бранш... Затова всички скочиха така - защото нещата и без това вече са извън контрол, няма нужда да се дават пари, за да стават нещата още по-лоши...
Така че по-добре без европари за тях...За да не питат пак сестра ми в чужбина "Как се казваше онзи ваш канал с пеещите проститутки?"
Аз съм ЗА за пари за народната музика,за чалга - НЕ! Но няма как да се задължи Пайнер да развива само това...
цитирай
3. krizata - Най-хубавото на този скандал е, че ...
18.01.2013 12:58
Най-хубавото на този скандал е, че дискусията в обществото се развихри и то с пълна сила! Какво по-добро от това? И разбира се, разговорът по темата е вече почти ненужен, тъй като хидрата, която иска да смачка родния фолкор, вече е почти на смъртен одър, иска ли го някой или не!
По въпроса за вината на американската култура! Аз също съм съгласен, че тя няма никаква вина, защото тя, от своя гледна точка, просто удовлетворява хищническите си потребности, повличайки в капана си все нови и нови жертви! Та кой може да вини вълка в гората, че е схрускал наивната кошута? Закони на дивата природа?! Казваш, че тя била неразбираема! Почти всички студенти, с които имам досег мечтаят само за едно: как да се махнат от просташката България, за да заживеят в цивилизования Запад! Но възниква въпросът, кой на тези млади хора им е обяснил кое е цивилизовано и кое не е? Ако отговорът те затруднява, не му мисли!
Според мен всички т.н. чалга-изпълнители са много по-добри българи от която и да е лейди Гага или друга подобна проститутка (да не говорим за първата в бранша Мадона)! Лично аз не бих позволил на който и да е чужденец да ме принизява, задавайки ми провокативни въпроси за представители на моя народ, бил той красив или не толкова! Знаеш, че познавам хиляди хора от десетки страни по света и не съм преставал да възхвалявам Отечеството си пред всеки, който е поискал да се докосне до него! Разбира се, че то, моето Отечество, е пълно с кусури! Но по тази логика да зарежем благоверните си и да тръгнем да се конкурираме с Хю Хефнер, защото неговите проститутки са наистина върха! По тази логика доникъде няма да го докараме! Всъщност, ЩЕ! Ще стигнем до това българите да бъдат малцинство в собствената си държава, неоосманистите да правят филми, в които да обясняват, че тяхното "присъствие" е било истински рай! Българино, определи се, или ще драпаш със зъби и нокти за личното си щастие някъде си, или ще стоиш на тази "омразна" земя и ще даваш живота си за нея!
...А "Виевската група" е невероятна!
цитирай
4. krizata - Пропуснах да отбележа, че от бъл...
18.01.2013 14:30
Пропуснах да отбележа, че от българските канали гледам единствено "Планета-фолк"! Всичко останало, с едно-две изключения, е откровена пропаганда на американския начин на живот: подготовка на бъдещи потенциални емигранти, които да захранват безкрайната човешка месомелачка!
цитирай
5. krizata - За хората, които нямат време да м...
18.01.2013 14:50
За хората, които нямат време да мислят, прекрасен лакмус за това, кое е добро и кое вреди на българската нация, е реакцията на либералната ни политическа класа! А те, всички в един глас, се разкрещяха колко ужасно било да се развива музика, стъпила на български и балкански корени, което на по-прост език означава само едно: "да отворим краката си широко за проникването на англосаксонското влияние, което ще пусне семената на истинската цивилизована култура!"
Елементарно!
цитирай
6. rumek - Говориш за различни неща. . . Каз...
18.01.2013 17:50
Говориш за различни неща... Казваш, че искат да смачкат българския фолклор,
а нямаш нищо против чалгата, понеже е българска (а не задокеанска). Та нали
точно чалгата е един от най-големите валяци за фолклора!!! Питай няколко
млади хора на улицата, или дори твоите студенти, коя е Надежда Хвойнева
например и питай коя е Галена или Преслава. И ще видиш отговорите...
Американската култура няма нищо общо с това...
Твоите студенти искат да се махнат от България, защото била просташка...
Ама вечер като щракат с пръсти някъде из Студентски град не е просташко,
така ли? И не щракат на Мадона или Лейди Гага, а на сръбски, турски, гръцки
и други озвучени с български думи ритми....
Питай ги пак защо точно искат да избягат - дали не е заради заплатите
например?! Цивилизацията и културата са отвътре, а чалгата не оставя място
за кой знае колко от двете... Но това е една друга тема...

Преди минути догледах Часът на Милен Цветков - има една рубрика
"Образи от Фейсбук". Намери в интернет предаването му и виж днешните образи...
Чуй какви песни пеят, виж ги как и къде са се снимали...
И виж на колко години са... Виж и колко годишни са почитателките (основно)
на тези чалга-певици, които според теб са много по-добри от западните изпълнители...
И тогава ще видиш какъв е проблема с чалгата и какво прави с мозъците на "душевно слабите"...
И ще разбереш, че има много по-страшна заплаха за нацията, която е отвътре...
Тоталното изпростяване се вижда и чува навсякъде, а вината за това (най-често)
си е чисто индивидуална! Когато се научиш да играеш кючеци и да пееш песните
на Галена и Азис, още преди да си се научил да говориш правилно български, тогава няма да ти е виновна западната култура...
Не казвам, че тя също няма пряка вина за ставащото в България в последните
години... Има, разбира се! Но влиянието й е далеч по-малко от най-гледания канал на Митко Пайнера. Докато дойде време да гледат Лейди Гага и Мадона, и особено да разбират какво пеят, момиченцата вече
цитирай
7. rumek - вече отдавна са решили какви искат ...
18.01.2013 17:51
вече отдавна са решили какви искат да станат,
като порастнат...

А лично аз отдавна съм се определил какъв съм! Затова все още живея в България,
затова и не искам да заминавам за чужбина, въпреки че имам къде... И въпреки, че
некадърните ни управляващи с всеки изминал ден все по-силно се опитват да ни
изгонят навън!....
Както знаеш съм обиколил почти цялата страна, бил съм на места, за които повечето
българи дори не са и чували! Не са кой знае колко много хората, които по-добре от
мен да знаят колко природни, културни и исторически забележителности си имаме
тук и защо трябва да се гордеем, че сме българи!
И не ми пука какво говорят и какво показват за западната култура и цивилизация!
Пука ми за нашата... Но за съжаление точно този канал, срещу който протестират
интелектуалците, тотално изтрива всякаква българска култура и цивилизация!
Планета Фолк е страхотен канал, но Планета Пайнер трябва силно да се ограничи...
Защото там няма Виевската група, които наистина са страхотни! Както и още
стотици изпълнители на народна музика!
цитирай
8. krizata - Ех, ако можехме да умножим твоята ...
18.01.2013 18:18
Ех, ако можехме да умножим твоята жизнена история по девет милиона!
Тогава днес България нямаше да е в слугинското положение младите й хора (това го каза един мастит български професор оня ден в Софийски университет) да имат само една перспектива: мъжете да работят като сервитьори, а жените като проститутки! Само че той не спомена, че това ние сами си го направихме! За справка може да ни послужи гордият сирийски народ, който наистина загуби около 50 хил. свои свидни чеда, но устоя на глобалната атака, а ние твърде лесно се предадохме преди две десетилетия, за да жънем плодовете на нашата капитулация днес: повече от два милиона от най-свидните ни чеда са загубени за тази земя и никога повече детската глъч на техните деца няма да оглася прекрасните простори на милото ни Отечество! Може пък, да сме си заслужили подобна съдба - заради пълния ни непукизъм за съдбата на род и Родина!

И един съвет накрая: винаги поставяй на правилните места причините и следствията! Ех, ако повече хора го бяха правили...
цитирай
9. krizata - Нещо интересно:
18.01.2013 18:48
http://blogs.telegraph.co.uk/news/nilegardiner/100196709/128-million-americans-are-now-on-government-programs-can-america-survive-as-the-worlds-superpower/
цитирай
10. krizata - Според мен най-лесния начин да се ...
21.01.2013 21:55
Според мен най-лесния начин да се отървем от музиката, стъпила върху основите на балканския фолкор (някои нежно я наричат чалга), е като поискаме и получим официален статут на 51 американски щат. Тогава автоматично влизат в сила всички механизми за пълна идеологическа обработка на младите поколения още от кърмаческа възраст. По този начин няма да се допусне аномалията към тийнеджърска възраст някои, все още, неориентирани да си позволяват да слушат просташката българска музика! Демокрацията ще е победила окончателно и безвъзвратно, и г-н Москов най-накрая ще може да разгърне истинския си творчески потенциал, така жестоко потискан днес от все още останалите българи на територията, която някога беше една от големите световни сили!
цитирай
11. krizata - Велислава Дърева за чалгата:
22.01.2013 13:42
http://www.duma.bg/node/46860
цитирай
12. sophia11011 - Здравейте, хубав пост. Бих искала ...
07.02.2013 00:16
Здравейте, хубав пост.
Бих искала да изкажа моето мнение. Аз лично не харесвам по-голямата част от чалга-музиката, не ме притеснява самата музика , а начинът по който се представя и в това е именно американизацията чрез чалгазацията. Като че ли звучи комично ,не искам така да се разбира, а по -скоро да пресметнете добре как според вас трябва да бъде представяно българското творчество, ако изобщо можем да говорим за такова в този стил, но да кажем ,че можем. Аз не разбирам много от музика, но се считам за музикален човек , който ме познава ще потвърди. Мен ме възмущават най-вече текстовете, клиповете, външният вид на певиците , в което се изразява и американско влияние. Живея в Америка от почти 2 години и ми се отвориха очите за много неща, трябва да сме по-внимателни и будни , защото Америка си има сценарий за нас и той се изпълнява по много прилежен начин- чрез реклами,музика,предавания и най-вече филми идващи от УСА, както и ако са Бг производство - то се правят по този сценарий. Моля ви не се подвеждайте по това ,че чалгата е българска, певиците изглеждат като кукли барби- също какъвто е американската матрица по която жените тук си правят външният вид, само дето ние българките сме светлинни години по-изящни и красиви, а българското съзнание и ум е на светлинни години по-истинско и морално , за това сега искат да ни изравнят с техния средностатистически човек ,който е повярвайте ми не може да се сравнява с нас. Ние сме много по-умни,сръчни ,красиви, кадърни, работливи, хигиенични, здрави, с култура на хранене . Това е моето мнение и най-вече се възмущавам как си продадохме най-гледаната телевизия БТВ ,че сега и НОВА купиха и си ни манипулират тихо и скришно както си искат ,а чалгата поддържа алкохолизма и невиждането и също така много голяма част от хората не осъзнават как се поддържа едно скрито неуважение към женския пол, което в Америка може би е единственото нещо ,което ми харесва. Тук жените се уважават и слушат, явно за това са си научили урока.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826459
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев