Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2009 19:16 - България се нуждае от смяна на икономическия елит
Автор: krizata Категория: Новини   
Прочетен: 3599 Коментари: 5 Гласове:
10

Последна промяна: 06.08.2009 10:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кризата в България ще продължава още достатъчно дълго време. От гледна точка на икономическата теория нейната причина е в това, че пада съвкупното търсене, напомпано за времето на раздуване на финансовите „балони” по света.
Основен източник за такова напомпване беше конкретен външен фактор – ръста на аналогичните „балони” на световните пазари, между които ръста на недвижимите имоти, на енергоресурсите, както и други фактори: например общия ръст на различен по вид активи, които можеха да се използват като залог за получаване на кредити.

В крайна сметка, до началото на есента на миналата година, в нашата страна бяха надувани всякакъв род икономически „балони”, като след това, във връзка с постепенното изчерпване на техните външни източници (да не забравяме, че всички банки опериращи в България не са български), започнаха постепенно да „изпускат въздух” (напр. пазара на недвижими имоти).

Но, тъй като самото напомпване продължаваше достатъчно дълго (от края на 90-те), то съответна промяна се очаква за цялата структура на системата от икономически отношения в държавата ни. А това, на свой ред, може да доведе до куп сериозни проблеми.

Основния сред тях е принципната промяна на стереотипите.

Действително, в продължение на около десет години (от момента на началото на икономическата и валутна стабилност в България и свързания с нея икономически ръст, който постепенно премина в издуване на „балони” в икономиката), притежаването на практически всякаква по-голяма или малка собственост почти автоматично носеше печалба – достатъчно бе чрез нея да се вземе кредит или да се емитират акции.

За връщане на кредитите никой не се тревожеше – ръста на капитализацията почти винаги покриваше всички загуби. Съответно цялата предприемаческа дейност се свеждаше до това, използвайки всякакъв – паричен, административен или силов (мутренски) ресурс, да се получи бленуваната собственост и да се почива на успеха.

Да се управлява такава собственост беше безсмислено: за какво да правиш усилия за увеличаване на печалбата с някакви жалки проценти?

Разбира се, намираха се отделни трудови маниаци, но на тях като правило не им се отдаваше дълго да продължат дейността си по сериозен начин, тъй като те се занимаваха именно с бизнес-проблеми и не винаги успяваха да разберат, когато другите, по-оправни хора, овладяваха собствеността и бизнеса им и оставяха непоправимите романтици в трета глуха - с малък и безперспективен дял от растящите пазари.

Но ето, че ситуацията се промени, при това достатъчно радикално. Какво да се прави в тази ситуация?

За десетилетие бе пропиляно цяло поколение потенциални управленци, тъй като никой не ги допускаше до реалното управление на бизнеса (представителите на това загубено поколение често имаха „странни идеи” – например парите, които всички „прилични” хора харчеха на Лазурния бряг и в Лондон, те искаха да бъдат инвестирани в някакво „митично” развитие). Даже тези, които имаха изходна квалификация, я загубиха.

Днес финансовите потоци се контролират от хора, които са привикнали да изсмукват от бизнеса доста добри пари, и цялото им умение да ръководят се свежда до жестока „преса” върху подчинените с цел това изсмукване на средства. Подчинените, от своя страна, също не са свикнали да се занимават с антикризисно управление, но за сметка на това добре знаят, как от големите потоци да пренасочат свое малко лично ручейче в посока към собствените си сметки.

В резултат, днес цялата страна се занимава само с едно – обсъждания по темата, кога ще се върне щастието?
Още през есента властта и свързаните с нея икономически авторитети, обясняваха, че тъй като кризата е циклична (впечатлението бе такова, че за финансови „балони” те не бяха чували никога преди това), то е неизбежен близкия ръст - в началото на Запад, а след това и у нас. И споровете бяха само за сроковете: лятото на тази година, есента или (какъв ужас) зимата-пролетта на 2010 г. Да отбележим, че нашите икономисти в това отношение не отидоха много по-далеч от световно известните „предсказатели” на кризата, които, буквално в последните дни, започнаха отново да говорят за достигане „на дъното”.

Истинските икономисти (но рядко търсените в общественото пространство), които изучават реални икономически процеси, а не абстрактни модели, имащи слабо отношение към реалността, смятат, че кризата едва сега започва.
За нашата страна тя (кризата) никак не може да бъде стопирана, докато икономиката не достигне нивото от началото на това десетилетие (когато започна издуването на „балоните”), а от тогава, по формални показатели икономиката нарасна до два пъти. А какво е нивото на свиване до този момент, знае всеки интересуващ се от икономически процеси.

От друга страна, никой не е казал, че след достигане на предишните нива (от началото на десетилетието) спада ще спре. Т.е. спада може да бъде преустановен, само ако управлението не остане на днешното примитивно равнище, а икономическото управление на държавната политика бъде променено кардинално. В противен случай не се виждат никакви основания за оптимизъм.

Достатъчно е да се каже, че икономическия елит от бившето управление на страната (пропуснало покрай себе си кризата), реши за себе си, че лично то не е виновно за нищо, тъй като кризата е външна за България и то не е имало ресурсите и възможностите да я предскаже. Тук трябва да отбележим, че „старшите” колеги от различните световни икономически и изследователски институти, въпреки значително по-големия финансов ресурс на техните учреждения, също нищо не можаха да предскажат; нещо повече продължават да вкарват в заблуждение за причините и последствията от кризата и до днес.

За  огромно съжаление (на горните псевдоикономисти) обаче, има хора в страната и по света, които отдавна предупреждаваха за потенциала на настъпващата световна икономическа криза, като техните предупреждения се основаваха на строги научни (а не демагогски и пропагандистки) тези. За съжаление тези достойни учени и до ден днешен остават нечути и игнорирани. Докога?

Трябва ли да се премине през следващия кръг на ада, за да проумее народът ни, че не кряскащите и с лъскави костюми „псевдоучени”, усвояващи милионни грантове, ще намерят разковничето за икономическите проблеми?

Решенията трябва да се търсят при тези, които непрекъснато и упорито работят върху реалните проблеми на икономиката (заради, което нямат възможност да се показват постоянно пред силните на деня, за да бъдат забелязвани както и нямат излишни средства, за да се закичват с папионки на известни моделиери за пищните партита, организирани по „време на чума”).

Да отбележим, връщайки се към основната тема, че скоростта на протичане на кризата няма дори да бъде намалена, докато не бъде извършено сериозно преразпределение на пълномощията и приоритетите в рамките на днешния икономически елит (слава богу политическия бе изхвърлен, от избирателите, на бунището). В тази ситуация е невъзможно да не се прави нищо: обективното влошаване на икономическата ситуация, ще накара новата власт да върви към сериозни промени.
Дано тези промени бъдат извършени достатъчно бързо, но за това, още веднъж подчертавам, е необходима цялостна ротация на експертната мисъл в България, за което се изисква сериозна политическа воля, която засега се декларира от новото правителство.

Обратното означава, че кризата за обикновените хора ще продължи още дълго и ще се развие по най-жестокия сценарий.




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Прекрасно написано!
07.08.2009 15:35
Точно комбинацията на пълно невежество и невиждана корупция в стария "икономически елит" доведе страната ни до тази криза. Точно днес си мислих за собствениците на малък бизнес, които честно се борят за оцеляването си. Смятам, че общество без силна средна класа не може лесно да излезе от икономическа криза, а тук непрекъснато се съсипва всеки опит на тази класа да се зароди и утвърди. В каквато и посока да тръгваха мислите ми - към селското стопанство, туризма, леката промишленост или високите технологии, винаги спираха пред стената "пари". Това непреодолимо изискване на банките да имаш много повече от това, което искаш от тях - и пак в задънена улица. Да не говорим, че трябва много, много да се чете и учи, а това не е на почит в момента. Обикновените хора трябва да имат разбирането за това, през което минават и информация за възможните изходи. Още веднъж ви поздравявам за поста!
цитирай
2. krizata - За съжаление сте прав за всичко!
07.08.2009 15:47
За съжаление сте прав за всичко, което казвате. Днешната криза ще унищожи точно тази "тъъънка" прослойка средна класа, която успя да изкласи след всички трудности, които бяха създадени срещу нея.
А може би, това е била целта, кой знае!
цитирай
3. eien - Кой в България е икономическия елит?
10.08.2009 08:39
Може ли имена и професиите им.
цитирай
4. анонимен - Средната класа няма да изчезне
22.04.2010 22:05
Средната класа няма да изчезне, даже напротив, ще стане по-силна.
В класацията за средна класа ще се сменят само хората. Едни от средната класа ще премината във висшата, други от нисшата класа ще преминат в средната. Осемдесет процента от известните ни фирми ще изчезнат и на тяхно място ще дойдат неизвестни такива.
цитирай
5. анонимен - Средната класа няма да изчезне, но ...
24.07.2010 10:55
Средната класа няма да изчезне, но ще изтънее до такава степен, че практически няма да има никакво влияние. Разслоението ще бъде огромно, като при всяка циклична криза /а при тази и още по-голямо/. / 80% от тази средна класа ще отиде надолу /под средното ниво/, около 5% ще се изкачат нагоре и като ср. класа ще останат едва около 15% от днес съществуващите /а и те и сега не са достатъчни/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3838828
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев