Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2009 10:08 - Икономическата криза - шанс за Възраждане на България
Автор: krizata Категория: Новини   
Прочетен: 3780 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 01.09.2009 10:27


Икономическата криза, разразила се по целия свят, е индикатора за края на една система, съществувала през последните векове.

Тази система
 се базираше на финансирането на научно-техническия прогрес чрез кредити с лихва и на постоянната експанзия на капитала. Както знаем, капитала винаги е търсел нови възможности за приложение (инвестиране), като днес тези полета за приложение се изчерпиха, тъй като светът не е безкраен.

Друг ограничаващ фактор, достигнал
 своя предел, е невъзможността за увеличаване на производителността на труда, която досега е нараствала благодарение на увеличаващата се специализация на глобализиращите се производители, но която достигна до такива равнища, след които следва единствено и само регрес.

Невъзможно е от тук насетне, светът да живее според парадигмата, господствала до днес.

В текущата ситуация, страните -
  първи осъзнали този факт, ще получат огромно предимство пред всички други участници в глобалната икономика, които още дълго време ше търсят рецепти за лекуване на болните си стопанства, без преди това да са направили елементарното усилие да анализират причините за тежките проблеми, т.е. причините за кризата.

По-конкретно,
 икономическата криза, дошла от САЩ, се разрази толкова яростно, заради огромната диспропорция между нивата на потребление (40% от БВП на целия свят) и на производство (20% от световния БВП) на Америка, диспропорция, която възникна следствие политиката получила името „рейганомика” и стартирала през 1981 г.

Същността на тази политика е в агресивното стимулиране на съвкупното търсене чрез парични и кредитни
 емисии. Замисълът бе чрез това ново търсене да се финансира следващата вълна на научно-технически прогрес (персонални компютри, интернет и т.н.), като по този начин се спечели икономическото съперничество със социалистическата система (рухнала точно поради неосъзнаването на съвременните възможности за поддържане на икономически растеж.)

И така,
 в резултат на тези емисии, в САЩ се стигна до колосално натрупване на дългове, вкл. от страна на частните домакинства. Към днешна дата съвкупния обем на тези дългове достига до 50 трлн. долара, сума, която е равна на цялото производство на света за една година.

Друга проява на това непрекъснато вливане на, нямащи никакво реално покритие, книжни долари са финансовите, имуществени и суровинни "балони", които имаха място през последното десетилетие в различни точки по света, и които обираха потенциала за инфлация в потреблението и индустрията.

Кризата ще продължи до момента, в който потреблението и производството на САЩ ДОСТИГНАТ РАВНОВЕСНА ТОЧКА. Но за това ще са необходими много години (до десетилетие), през което време целия свят ще страда от липса на поръчки и производство (от докризисното равнище), безработица, социални трусове и технически и технологичен регрес.

Когато светът достигне новата равновесна точка, нещата вече няма да бъдат същите, каквито ги познаваме към днешна дата. Светът ще се е деглобализирал и днешния единен, в икономическо отношение свят, ще се е сегментирал до отделни регионални глобализационни центрове.

Дори в този си вид народите няма да имат никакви реални алтернативи за своето развитие, защото днешната система на развитие, достигна своя апогей и от нея чудеса не бива да се очакват.

Какъв е изхода за малката страна България? С ограничения суверенитет, който ни е останал в рамките на ЕС, ние можем да се опитаме да признаем пред колективната си обществена съвест, че последните двадесет години сме вървели в противоположна на правилната посока, без ясна стратегия и без конкретно зададени цели за развитие и за
 повишаване на стандарта на живот. 

(Тук е уместно да спомена, че през 1982 г., въпреки трудностите на стопанството, България е на 22 място в света по жизнен стандарт. И още един любопитен факт - един от посланиците на Южна Корея в страната ни в първите години на прехода, съвсем чистосърдечно признава в официално интервю, че към 1990 г. България има по-добър стандарт на живот от Южнокорейския.)

Извода може да не се хареса на всички, но е очевидно,
 че е необходимо зачеркване на либерално-монетаристките догми и клишета на днешните апологети и търсене на опита и поуките от цивилизационния скок, осъществен в страната ни до 1989 г.

Това разбира се, не означава връщане на Народната Република, но е факт, че именно тази епоха изгради съвременна България, която ние, днешното поколение, все още не можем да разрушим докрай, въпреки искрените ни и титанични усилия да го сторим.

От друга страна, все още тук-там се намират висококвалифицирани и все още мотивирани специалисти , които през последните двадесет години са съхранявали (и развивали) банката-знания за пътищата за балансирано развитие на стопанството ни, при различни външни (обективни) икономически условия.

ГЕРБ трябва да даде шанс точно
 на тези хора (Бойко знае кои са те), защото въпросът днес е за оцеляването на нашата България!

 

 



Тагове:   възраждане,


Гласувай:
5



1. анонимен - kosmi
11.08.2009 15:04
Има фактологически грешки. В допълнение, бате ни Бойко в известна степен ще слуша ЕС (които ни "зеха суверенитета", щото ние иначе си го оценявахме и пазехме).
Не е ли най-добре първо ПЛАНОВО да разкараме мутро-олигарсите, корупцията и наркотиците, и ча-а-ак след това да планираме как ще творим "планова икономика" ?!?
цитирай
2. krizata - до анонимен
11.08.2009 19:44
Благодаря за коментара,
Бихте ли ми казали, какви са все пак фактологическите грешки, това ще е важно най-вече за мен. Предварително Thanks
цитирай
3. анонимен - greshka
12.08.2009 10:54
№ 1 ГРЕШКА - КОЙ ТИ ГО КАЗА ТОВА???? : Друг ограничаващ фактор, достигнал своя предел, е невъзможността за увеличаване на производителността
цитирай
4. анонимен - Здравей. Много интересно написано ...
13.08.2009 03:41
Здравей. Много интересно написано 'нещо'. Изглежда умно написано, но всъщтност е пълна смехория. Производителност на труда? Производителността тепърва има да се развива с навлизането на нанотехнологиите. За страна като БГ... ние о6те нямаме една задоволителна роботизация да не говорим за нанотехнологии и т.н. Но! В каква връзка е производителността с прогреса? Прогреса е следствие от по-добро, по-умно действие а преди вси4ко от по-висока степен на съзнанието. Съзнанието контролира материята в много по-голяма степен отколкотот обратното, в тази връзка производителността няма особенна връзка с прогреса :)
Останалите предположения са още по-смешни. Кои страни в света са достатъ4но независими за да определят сами своята икономи4еста политика? Страна като Китай- да, за това и там има продължаващ прогрес в икономиката но страна като БГ не е сред тях. Цялата тази криза е много добре планирана, за това и виновните не са наказани, напротив - дадоха им се още пари! За сметка на това оба4е обикновенните хора бяха ограбени отново. Междувременно кукловодите полу4иха това което искаха - още пове4е власт 4рез техният Федерален резерв.
А кога ще свърши кризата зависи от тези, които дърпат конците. За пример ако няма хляб, най-осведомен по въпроса за хляба ще бъде хлебаря. Или относно световната финансова криза властта е в тези, които 'пе4атат' световната валута, а в САЩ това определено не е държавата. Със всеки изминал ден страните стават все по-зависими от 'Големият брат', не от друго ами поради медиите и пропагандираната от тях 'западна култура'. Въпрос: Ако долара беше без покритие, защо е толкова скъп? Защо остана толкова скъп въпреки кризата и колосалното му коли4ество? Защо не е 20 или дори 10 стотинки? Естествено, 4е не пе4атането на долари без покритие е при4ина за кризата, ако беше това те щяха да спрат да пе4атат а те 'отпе4атаха' още пове4е.
Що се отнася до Бг, напротив, нещата вървят именно в правилната посока, за тези които са решили посоката още преди години. А за Бойко... той определено незнае много неща мом4ето, но определено знае кои са хората на които служи, и които му дърпат конците. Те са все едни и същи хора, много разли4ни от пове4ето балъци, които цял живот вярват на лъжливи 'месии'.
цитирай
5. crisis - Тук си субективен...
18.06.2010 23:28
Имаш сантименти към времето преди 10 -ти и това ти пречи да бъдеш обективен.
Ти през 1982 г. може да си имал по-висок стандарт от корейците и да са ви носили храната от хотел Рила, но други като мене си бяхме по-зле от тях.
цитирай
6. krizata - Имаш сантименти към времето преди ...
17.02.2012 12:50
crisis написа:
Имаш сантименти към времето преди 10 -ти и това ти пречи да бъдеш обективен.
Ти през 1982 г. може да си имал по-висок стандарт от корейците и да са ви носили храната от хотел Рила, но други като мене си бяхме по-зле от тях.


Обикновено на обяд ядяхме картофи или фасул във всичките му разновидности и не разбирам за какъв хотел говорите! Лятото, пък, въобще хапвахме на крак и бързахме да се върнем на браздата, за да използваме светлата част на деня по най-полезния начин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825405
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев