Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2009 14:14 - Сбогом на средната класа по света (и у нас)
Автор: krizata Категория: Новини   
Прочетен: 2517 Коментари: 1 Гласове:
2



Както нееднократно ставаше дума в този блог, причината за кризата се състои в това, че стана невъзможно по-нататъшното помпане на потребителското търсене в САЩ за сметка на кредитирането.
Като следствие, гражданите започнаха да купуват по-малко, а производителите, на свой ред, да реализират по-слаби продажби. 
Като вторично продължение започнаха да се пукат финансовите балони, които бяха раздувани в резултат на кредитните емисии.
И така, днес правителствата решиха да „подкрепят” икономиките си. По-надолу ще разберете защо поставям „подкрепят” в кавички, а сега нека си припомним в какво се състоеше подкрепата:
Ако търсенето от страна на населението пада, растат проблемите на производителите, и на финансовия сектор.
Кого трябва да подкрепя държавата, в частност САЩ в тази ситуация? Логично би било да се поддържа търсенето на населението - реструктурирай дълговете му, намалявай данъците му – и нещата ще започнат да се оправят.
Но не, това е твърде прост отговор, не вземащ предвид анализа на социално-политическия модел на североамериканското общество.
В САЩ, както е известно, имаме капитализъм, т.е. страната се управлява от тези, които имат най-много пари. А най-много пари има във финансовите балони. От друга страна новите пари се вземат от емисиите, които се вливат в икономиката чрез финансовите институти, а това означава, че капиталистическите Съединени Американски Щати ще подкрепят именно финансовите си структури.
От гледна точка на икономиката това е нонсенс, именно по тази причина думата „подкрепят” по-горе бе поставена в кавички.
Проблемите във финансовия сектор не са първични, както при потребителите, и даже не са вторични, както при производителите на стоки и услуги. Те са третични, т.е са следствие от следствието.
Нещо повече, самата същност на структурната криза в американската икономика се състои в това, че има голям разрив между финансовия сектор (където се наблюдават финансовите балони) и другите сектори на икономиката, като неговото съкращаване теоретично би трябвало да лекува икономиката.
Но да не забравяме – живеем в капиталистическо общество. Който плаща, той поръчва музиката.
И САЩ, и Европа, и Русия започнаха активно да поддържат именно финансовите си сектори.
Ако до началото на кризата част от парите все пак попадаха от „балонизиращия се” финансов сектор в производството и в крайното потребление, т.е. при гражданите (процесът може да бъде наречен „просмукване”), което предизвика както ръста на доходите, така и ръста на потреблението, то след началото на кризата ситуацията се промени.
Натрупаните дългове и съкращението на доходите предизвикаха спад на потреблението, тъй като процесът на „просмукване” бе прекратен.
В същото време мащабът на финансовия сектор практически не се съкращава, тъй като именно в тази посока вървят всички стимулиращи мерки на правителствата.
И като резултат, структурният разрив между секторите, чиято критична величина предизвика кризата, не се съкращава, а обратно, увеличава се!
Единствената разлика е, че ако по-рано това ставаше за сметка на ускореното повдигане на горната (финансовата) част на ножицата, то сега – за сметка на спускането на долната (реалната икономика).
Това означава, че кризата не само не завършва, но и ще се възобнови с нова сила.
В случая не може да се направи нищо – властта днес принадлежи на финансистите, които искат на всяка цена да съхранят своите доходи и своите структури (а как може да бъде по друг начин, същността на капитализма е в съхраняване и умножаване на капитала, а защитата на икономиката, обществото и държавата са само вторични функции, обслужващи главната).
Но има и други обстоятелства. Доходите на гражданите падат постоянно. И по причина на спиране на механизма на „просмукване”, и просто заради задълбочаващата се и ескалираща криза.
Но тъй като финансовият сектор практически не се съкращава, то доходите в него остават на докризисното равнище. Разбира се, не при обикновените служители, а при най-високите звена.
Имайки предвид това, че капитализацията на компаниите пада с пъти, а търсенето пада в проценти (в края на краищата, то дори при най-голямото си свиване ще се съкрати само два пъти), в най-близко време ще се извърши най-масовото в историята преразпределение на активи.
При това преразпределението няма да бъде в полза на тези, които разполагат с малко парични средства, а точно обратното, в полза на тези, при които парите и без това са свръх мярка.
И след това, за тях вече няма да има никакво значение дали финансовите им институти ще се разорят или не – мащабът на активите в техните ръце дотолкова ще се увеличи, че контролът над емисиите ще бъде просто ненужен.
А доколкото средна класа просто няма да остане, то и организирането на обществен протест против такова безобразие ще стане практически невъзможно.
Ето затова, между впрочем, днес правителствата, обслужващи финансовата олигархия, не желаят да поддържат търсенето: финансистите вече почустваха миризмата на големите печалби и вече е невъзможно те да бъдат спрени.
Да си спомним какви бяха последствията от банковата криза през 1996-1997 г. в България, към кого и как се преразпределиха активите?
Сега, в световен мащаб, всичко ще бъде стократно по-силно като дълбочина на процесите.
Разбира се, в такава ситуация поддържането дори на някаква видимост за „демокрация” ще стане тежко, а и ненужно.
Така че светът стремително се носи в посока Латинска Америка от втората половина на ХХ век, с крайно бедно население, свръх богата олигархия и сурови (полу) диктаторски режими.
В случая най-печалното е, че всичко това се прави с парите на същата тази средна класа, която в крайна сметка ще изчезне.
Именно тя пълни бюджета, откъдето текат помощите за банкрутиралите финансови структури, и именно тя гласува за допълнителни програми за емисии, които позволяват на съвременната финансова система да се държи на повърхността, система, която в нормално състояние отдавна трябваше да е рухнала.

P.S. Единствено зайците си мислят, че се обичат един друг. В действителност тях просто ги отглеждат за бъдещо заколение.




Гласувай:
2



1. анонимен - Страхотна статия !!!! Само не е д...
24.07.2010 11:29
Страхотна статия !!!! Само не е довършена, но краят се подразбира. Какво се случва, когато народът обеднее и не може да изхранва себе си и децата си ? Революция приятелю мой. Революция, която помита всичко прогнило и поставя ново начало. Това е перспективата /по-близка или по-далечна/ пред човечеството. Рано или късно тази система ще рухне, защото не може да реши своето основно противоречие - между обществения характер на производството и частнокапиталистическия начин на присвояване на благата от това производство. /Четете Капиталът на К. Маркс. Там всичко е обяснено с безпощадна истинност./ Резултатът от това противоречие е фактът, че над 90% от благата в световен мащаб се държат от около 5% от населението. Тези, които държат благата, няма да се откажат от тях. Капиталистът винаги се стреми към максимална печалба. Не защото е алчен, хищен, безчовечен и т.н., а защото такива са икономическите закони на капитализма. Защото има огромна, алчна, безкомпромисна, хищна конкуренция, която диша във врата на всеки собственик- капиталист. Максималната печалба ддава възможност за разширяване на производството, за да смажеш и убиеш конкуренцията и за диверсифициране на производството, за бърза реакция в случай на криза в определен сектор на производството и насочване на капиталите в други отрасли и производства. Не капиталистът е алчен и безчовечен и затова действа по този начин. И той е човек, като всички други. Просто условията, в които работи го принуждават да бъде такъв, за да оцелее. И няма сила на света, която да го промени. Ако не е такъв загива и на негово място идва друг. Обществените условия диктуват поведението на капиталиста.
Както казва един мой приятел "Кризата започна септември 2007 г. и ще продължи 10 години до септември 2017 г. След това идва Октомврийската революция." Да им е честита на всички капиталисти и техните апологети.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825677
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев