Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2011 20:44 - Да „обслужваш“ министър!
Автор: krizata Категория: Новини   
Прочетен: 1828 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 24.10.2011 00:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Нестандартен обзор на световните пазари:

- Както се очакваше, свръхтренираните натовски спецчасти отстреляха романтичния Кадафи, решил докрай да се бори със световния империализъм, като оставиха снимките и славата за бойните си другари от Ал-Кайда. Новината донесе силен порив на успокоение сред нефтените спекуланти, които вече са сигурни, че доскорошното необуздано щастие отново се завръща.

- Британските военни не успяха да се зарадват на победата си в Либия, тъй като техният пряк началник забърка поредния грандиозен гаф. Оказва се, че секс-партньорът на военния министър е използвал интимните си отношения с голямата клечка, за да демонстрира пред деловите партньори сериозните си позиции в местния бизнес-елит. Самият министър Фокс трябваше да преглътне още една горчива чаша – оказва се, че военачалникът на най-храбрите сред британските мъже, е изпълнявал ролята на нежната половинка в авангардната връзка, станала така модерна в последните разюздани десетилетия. А като капак на всичко излезе, че парите на „любимия“ не са останали неизползвани от правителствения чиновник за собствени, достатъчно печеливши далавери!

- Европейците (Германия и Франция) настояват за данък върху финансовите транзакции, но срещу това предложение решително застават САЩ и Великобритания, за които тези операции са едни от основните източници на доходи.

САЩ:

- Дефицитът по федералния бюджет през септември е достигнал 64,6 млрд. долара (преди година – 34,6 млрд.), като доходите са паднали с 2,1%. За финансовата година дупката е достигнала 1,3 трлн. (почти 9% от БВП) - отново повече от миналогодишната, макар и „само“ с 5 млрд.

- Пет от шестте водещи емитенти на кредитни карти съобщават за увеличаване на просрочията по картовите плащания. За компенсиране на загубите банките въвеждат комисиони за покупките с дебитни карти.

- Същите усилено съкращават резервите си за покриване на нарастващите лоши кредити. След този фокус печалбата на Citigroup нарасна двойно, а на Bank of America – даже 3,5 пъти. Обратно - Goldman Sachs показа втората в историята си загуба, като размерът й беше много по-голям от очакванията на пазара. Wells Fargo също не удовлетвори спекулантите, въпреки че все пак реализира някакви мижави печалби.

- Комисията по търговия със стокови фючърси (CFTC) въведе ограничение по броя на откритите спекулативни позиции за всеки отделен участник на пазара – по продоволствията, горивата, металите и други активи. Републиканските членове на комисията гласуваха против, приемайки, че не бива да се отнемат функциите на невидимата пазарна ръка.

- Бежевата книга на ФЕД отбеляза незначителните темпове по ръста на икономиката, страховете на ритейлърите за търсенето в празничния сезон, слабостта на пазара по недвижимостите и по финансовата активност.

- Индексът на ФЕД Ню-Йорк за октомври не се е подобрил – новите поръчки и заетостта вече не падат, но са нараснали запасите и се е свил общият портфейл на поръчките. Същият индикатор от ФЕД Филаделфия внезапно е подскочил до половингодишни пикове, но и тук тревожи активното натрупване на запаси.

- Притокът на чуждестранни средства в американски ценни книжа през август очаквано се възстанови – тогава завършиха споровете по дълговия лимит и Хазната продължи с пласирането на нови книжа. Прави впечатление, че портфейлът на Китай се е свил чувствително, но това е компенсирано от Великобритания и Карибите (ех, офшори – добре помагате на чичо Сам), както и от Япония.

- Цените на производител за крайните стоки през септември са излетели с 0,8% за месец и с 6,9% за година (без хедонистическите извращения годишното нарастване би било 8,5%). За всички стоки цените за последните 12 месеца са подскочили с 10,3% (в действителност 11,8%). Потребителските цени са прибавили 3,9% (най-високи стойности от септември 2008 г.), а реално - повече от 7%.

- Жилищните продажби на вторичния пазар са паднали с 3%, разрешенията за строителство също са на минус. Реално строящите се едносемейни жилища също са станали с 0,4% по-малко, така че годишният спад достигна 12,2%.

image

Източник: 4
Cast

- Индексът по заемите за покупка на жилище от Асоциацията на ипотечните банки рухна до историческите си минимуми и това при условие, че лихвите по кредитите са на рекордните си низове.

- За това доколко дълбоки са проблемите в Щатите косвено говори намерението на властите да раздават входни визи за чуждестранните купувачи, снабдили се със жилища, струващи над половин милион долара.

Европа:

- Moody"s в пряк текст заяви, че Гърция не може да избегне банкрута. По-нататък рейтинговата агенция намали оценката си за испанските държавни облигации и предупреди, че в следващите три месеца може да преразгледа прогнозата си за рейтинга на Франция, ако французите не предприемат бюджетни и икономически реформи.

- S&P понижи рейтинга на Словения. В отговор комисарят по вътрешните пазари на ЕС Барне предложи да бъде забранено на агенциите да дават каквито и да било оценки на проблемните страни от еврозоната. Тук българските наблюдатели си задават въпроса защо в първите, тежки за страната ни години на Преход, бяхме оставени на милостта на същите тези агенции (и не само) – нека сега и нашите ментори се поизпотят, за да елиминират някой и друг милион от собственото население.

- Настроенията на потребителите в Нидерландия за октомври достигнаха 2,5 годишно дъно, което се очакваше след непредвиденото нарастване на безработицата в страната. Същият показател за цялата еврозона достигна нивата си от лятото на 2009 г.

- Все повече швейцарски фирми закриват производствата си вътре в страната, изкарвайки ги зад граница. Франкът, въпреки усилията на централната банка, е все още твърде скъп. По тази причина федерацията на профсъюзите SGB настоява крос-курсът спрямо еврото да бъде преразгледан до 1,4 от днешните 1,2.

- CPI във Великобритания подскочи с 0,6% (месечно) и 5,2% (годишно) - исторически рекорд, а цените на дребно – с 0,8% и 5,6% (върхове от юни 1991 г. Ипотеката отново се свива, а цените на жилищата растат – разликата по нивата им между севера и юга е вече два пъти.

Германия:

- Правителството понижи прогнозите си по БВП на страната за 2012 г. от 1,8% до 1,0%. Съответните очаквания за Великобритания от Ernst & Young ITEM Club са занижени от +2,2% до +1,5%.

- Индексът за икономическите очаквания от ZEW за октомври падна до минимума от ноември 2008 г. Подобна е картината в еврозоната.

image

- Деловата активност (както и във Франция) продължава да пропада.

- Цените на производител за септември се раздуха с 0,3% за месец и 5,5% за година.

- Германската търговия на дребно за август е преразгледана нагоре като месечна динамика и рязко надолу като годишна (от +2,2% до -0,8%).

Азия:

Япония:

- Правителството за първи път в последната година понижи оценките си за перспективите пред развитието на икономиката.

- Промишленото производство за август е преразгледано в посока снижение с 0,2%. Индексът за деловата активност във всички отрасли на икономиката се понижава с 0,5%, изпреварващите индикатори – с 0,3%, а средната работна заплата – с 0,4%.

- През септември продажбите в супермаркетите са се оказали с 2,4% по-ниски, спрямо година по-рано (през август динамиката е по-добра – минус 1,7%).

- Nissan се реши на крайна стъпка – заради скъпата йена компанията закрива редица производства и ги изнася към по-евтини дестинации.

- Китай:

- На Шанхайската борса се наблюдава нов минимум по котировките.

- БВП на Китай за третото тримесечие подскочи с 2,3% спрямо април-юни и с 9,1% към септември 2010 г. – последният показател е минимален от 2009 г.

- Леко се забавят и инвестициите в основен капитал. Ръстът от 24,9% за януари-септември е внушителен, но тревога предизвиква свиването на капиталовложенията от американските фирми (с 10%) и на европейските (с 2%).

- Наблюдава се ускорение в промишленото производство (+1,2% за месец и 13,8% за година) и по продажбите на дребно (1,3% и 17,7% съответно).

 

Като цяло, светът вече не очаква чудеса от политиците по отношение разумните решения за измъкване от икономическата криза!

Най-ярък пример за безпомощността на съвременните елити е влизането им в кървавата либийска авантюра, която окончателно свали всички маски за
свободен демократичен избор“, които минаваха в условията на доскорошния относителен прогрес .

Какъв ще е отговорът на обикновените хора, предстои да видим!

Дотогава – кураж за преодоляване на поредните препятствия, пред които ще се сблъска всеки от нас!




Гласувай:
7



1. evrazol - Дотогава – кураж за преодоляване на поредните препятствия, пред които ще се сблъска всеки от нас!
23.10.2011 21:17
Само че едва ли ще се получи с гол кураж:)
цитирай
2. krizata - Аз съм икономист! Длъжен съм да ...
23.10.2011 21:28
Аз съм икономист!
Длъжен съм да посоча обективните икономически предпоставки!
Оттам насетне всеки да си върши работата, за която е учил!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3843085
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев