Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2017 12:42 - Влизането на България в еврозоната обрича икономиката ни
Автор: krizata Категория: Новини   
Прочетен: 16256 Коментари: 25 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Преди около 10 г. екип от икономисти прогнозирахме, че с началото на глобалната икономическа криза ще се стигне до ситуация, при която страните в ЕС ще бъдат разпределени в отделни кръгове, ще се наложи да вървят по отделни писти. Тогава нашата прогноза бе, че всичко това ще се случи около ядрото Германия и близките до нея страни. Малко странно за нас е, че днес в този кръг се включват и държави като Испания и Италия - визирам резултата от срещата на четиримата европейски лидери във Версай преди дни. За съжаление, тези прогнози са на път да се реализират и Европа започва да се движи на различни скорости, което означава отделяне на периферията на съюза от същинските интеграционни процеси в ядрото на стария континент.

Само преди дни избухна големият скандал с разликата в качеството на храните, продавани от една и съща марка в Западна и Източна Европа. Подобни знаци показват, че в съзнанието на лидерите на ЕС отдавна е начертана тази граница между ядрото и периферията, в която, за съжаление, е и България. Скритите, дълбоките интереси от привличането на страната ни към еврозоната, всъщност, показват, че от нас се очаква просто да бъдем пореден плацдарм за разпространение на еврото. Известно е, че колкото по-голямо разпространение получава една валута, толкова по-големи са възможностите за нейното използване в международните дела. Трябва да сме наясно, че не е интересът на България, който движи този процес към влизането ни в еврозоната, а по-скоро интересът на големите, транснационални корпорации и техните лобисти в Брюксел.

Независимо от това искаме или не, смятам, че на нас ще ни бъде наложено еврото. За това ще са необходими от 5 г. до 7 г. Чисто технически не бих приел, че до 2 г. ние ще бъдем в състояние да финализираме този процес. Но ако се действа както в Черна гора и Косово, при които всичко това стана почти за една нощ, то реално и от утре можем да кажем, че валутата ни за разплащане е в евро. Но ако тези, които вземат решенията са на мнение, че трябва да се покаже някаква видимост на демокрация, то периодът от 5-7 г. би изглеждал достатъчно благоразумен от гледна точка на общественото мнение.

Плюсовете и минусите от преминаването на България в еврозоната зависят от гледната точка. Изхождайки от реалността в българската икономика, влизането в еврозоната окончателно ще затвърди нашето зависимо положение. Вече две десетилетия страната ни се намира във валутен борд - това означава, че нямаме никакво суверенно право да осъществяваме собствено монетарна политика, т.е. да регулираме паричното обръщение, да имаме право да определяме самостоятелно съотношението на валутния курс към конвертируемите валути. А това е важно за една страна, тъй като чрез валутния курс се нулират диспропорциите, предизвикани от различното съотношение между производителността на труда в различните икономики.

Ако имаме по-ниска производителност на труда от Германия, например, то чрез инструментите на монетарната си политика можем да направим така, че продуктите ни да бъдат конкурентноспособни на международните пазари, на които се продават и германските стоки. Ако нямаме този механизъм на подкрепа, то тогава се стига до специализация на нашата икономика в нискотехнологични продукти. В нашия случай от последните 10-15 г. това са зърнените култури и туризмът. Тук сме силни, но тези сектори са с ниска добавена стойност. При този модел огромни маси от населението стават излишни за българската икономика и на тях им се налага да напускат страната в търсене на своята трудова реализация и по-добър стандарт на живот. Да, имаме стабилност, но нямаме стопанска активност и това е очевидно.

Разбира се, раздутата българска бюрокрация би приветствала влизането ни в еврозоната, защото ще има сигурни доходи в евро. Но за българския производител, който е без гарантирани доходи, това означава по-нататъшно залиняване на бизнеса, особено на малкия и дребния. С хоризонт в един момент да се превърнем в поредната Гърция, харчейки целеви помощи от ЕЦБ. Но когато суверенният ни дълг достигне критичните равнища, европейските кранчета ще бъдат спрени и тогава ще се наложи отново да стягаме коланите.

Моята препоръка е да не се бърза с влизане в еврозоната, дори напротив - трябва да се замислим по-скоро за ползите и вредите от валутния борд. За да може страната ни по примера на успешни държави от ЕС, като Полша, като Румъния, да се опитаме да провеждаме собствена индустриална политика. Да, даваме непрекъснато за пример Румъния, но не обясняваме защо тя е успешна. Казва се, че там се борят с корупцията, но не е само това. Разликата с нас е в това, че в северната ни съседка бизнесът реално работи, защото икономическите условия го позволяват. В България гражданите и фирмите масово не желаят да инвестират в бизнес инициативи, поради което повечето пари отлежават в банките. А когато банките трупат влогове и няма къде да инвестират в реални проекти тези средства, това говори за стагнация в икономиката и очаквани трусове в бъдеще.

Категорично не приемам влизането в еврозоната като алтернатива за България. Ние трябва да останем с български лев, да сме самостоятелни в избора дали той да бъде девалвиран или ревалвиран по подобие на полската злота, на турската лира, както е при румънската леа. Ако искаме да съхраним нашия промишлен потенциал, ние трябва да можем да провеждаме независима монетарна политика. Обърнете се и вижте как редица страни по света вървят към девалвация на валутите си, за да имат конкурентен износ. Ние да не би да сме по-глупави от тях? /БГНЕС

Източник оттук!




Гласувай:
2



1. x111 - Влизането на България в еврозоната ...
11.03.2017 01:16
Влизането на България в еврозоната предполага развитие на спекулативно-кредитна икономика.
цитирай
2. x111 - Японските Дзайбацу=ДСО при соца=Империята на Форд.Държавата-корпорация като структурно-ефективен собственик
11.03.2017 22:49
Дзайбацу (яп. собственность) — японский термин, означающий «денежный клан» или конгломерат.

Он использовался c XIX до первой половины XX века для именования больших семей, контролирующих банковские и индустриальные объединения (картели, синдикаты). Четыре главных дзайбацу начали свою историю ещё в период Эдо. Это «Мицубиси», «Мицуи, «Сумитомо» и «Ясуда».
------------
"През многобройните кантори на Мицуи минаваше целият финансов и стопански живот на страната.
Тежката промишленост,електрическата,химическата,текстилната и хранителната индустрия,производството на автомобили,самолети и хартия,железопътният транспорт,мините и банките,външната и вътрешната търговия,големите хотели и ресторанти,дори публичните домове-всичко това се ръководеше и контролираше
от единадесетте семейства на всеслния клан.В една своя реклама Мицуи се препоръчва по следния начин: Вие можете да пристигнете в Япония с параход,който е произведен и е собственост на Мицуи и се отоплява с въглища от мините на Мицуи,да слезете на пристанището,обзаведено от Мицуи,да стигнете с принадлежащия на Мицуи трамвай до хотела,построен пак от Мицуи и лежейки в кревата произведен от Мицуи,да четете издадената от Мицуи книга при светланита на лампата,изработена в заводите на Мицуи.
А на сутринта,след като пиете чай от склада на Мицуи със захар от неговите плантации,ще отидете в универсалния магазин на Мицуи и там ще получите всичко,като се почне от домашната покъщнина и се свърши със скъпоценности..."

Светослав Минков.Съчинения в два тома.том II.стр. 157
изд."Български писател".София 1982 г.
цитирай
3. x111 - Не откриваме топлата вода с верт...
11.03.2017 23:03
Не откриваме топлата вода с вертикалната интеграция на стопанските организации,хората са го измислили отдавна и едва ли само барон Мицуи е пионер в тази област.
Защо официозните "икономисти"-либерасти в България,тоест болшинството медийни "икономисти" са против подобни структурни реформи?
Много просто: защото са комисионери на олигарсите ,техни платени лобисти,защото взимат пари от тях под формата на "консултантски договори",защото получават дялове от либерализацията и приватизацията,по-точно от продължаващата утилизация на страната.
цитирай
4. x111 - Още един срещан мит сред шарлатаните-псевдоикономисти.Този за енергоемкостта на икономиката
12.03.2017 00:39
Ще запиша съотношението така : Енергоефективност на икономиката или отрасъла=1/ Енергоемкост на икономиката или отрасъла

Колкото повече расте едната величина,толкова повече намалява другата и обрано.

Енергоемкостта трябва да се измерва не така както говори Красен Станчев/язък му за съветската диплома,нищо не е научил/,тоест : Брутен вътрешен продукт делено на общо киловатчаса консумирана енергия,защото по тази логика банково-спекулативни икономики като Лихтенщайн,Люксембург и голяма част от БВП-то на западните страни, са едва ли не много пъти по-енергоефективни и много пъти по-малко енергоемки спрямо индустриалните икономики.
Защото техните банкови икономики обработват огромни суми,а банковата система и голяма част от услугите в едно стопанство потребяват изключително малко електроенергия.
Обективни показатели-пропорции за енергоемкостта на една икономика може да бъде измерена по следния начин-реален и физически подход:

-Съвкупната промишлената продукция на една държава в
текущи отделно и в постоянни цени, делено на консумираната квт.ч електроенергия за произволен период от време,или консумираните енергоресурси измерени като тон условно гориво
-Оборотът на енергоемките обслужващи отрасли като туризъм и строителство делено на консумираната електроенергия за произволен период от време,или консумираните енергоресурси измерени като тон условно гориво
-Или конкретни физически пропорции: колко киловатчаса ел.енергия или тон условно гориво отива за изработката на един тон стомана или чугун,колко електроенергия отива за производството на един квадратен метър жилища,за един пътнико-километър в ЖП-то или на тон-километър при "Товарни превози" БДЖ,колко тона условно гориво отиват за един пътнико-километър в градския транспорт,колко киловатчаса ел.енерия отиват за производството на киловатчас ел.енергия,защото генериращите мощности използват и резерви,странични източници, и.т.н, с тези междупродуктови пропорции може да продължаваме твърде дълго.

цитирай
5. x111 - Още един срещан мит сред шарлатаните-псевдоикономисти.Този за енергоемкостта на икономиката
12.03.2017 01:30
Младите журналистки да не се шашват толкова от "професионализма","графиките" и нищоговеренето на такива като Каролев,Станчев,Гошко Ангелов и другите соросоиди,защото те просто не са икономисти.
Единствените им идеи и предложения се свеждат до това,какви пера в бюджета могат да бъдат съкратени или преформатирани,но това не е икономика,още малко макроикономика :))
Щом соросоидите си обясняват и пропагандират икономическата успешност на една страна с такива термини като "ниво на корупцията",това означава,че са изключително зле,по-зле от всякога.
Да,с корупцията трябва да се води безмилостна война,това е социален бич,но да оправдаваш посредствеността си и слабата политика и аналитика чрез нея е смешно.
Защото корупцията макар и болезнен синдром за една икономика изобщо не се явява монолитен макроикономически показател,макар и да има обратна връзка със средното разпределние на доходите на гражданите,а оттам и с размера на съвкупното търсене.
Но от гледна точка на паричното обръщение,паричния оборот,корупцията е ирелевантна.Защото един злосторник,например,който не е платил акциз,ще изхарчи спестените от това пари за други стоки и тези средства пак ще попаднат в бюджета,но по друго данъчно-приходно перо.
Фундаменталната проблема за всяка една икономика се състои в това: как драстично да се увеличи обема на паричното обръщение,оттук съответно да нараснат доходте и и пенсиите на гражданите,без да бъде генерирана висока инфлация.
Тази проблема е застъпена и в работата на монетаристите.
цитирай
6. atanasio - до х111
13.03.2017 21:09
Прав си ,че енергоемкостта на икономиката не може да се определи точно защото в БВП влиза финансовият сектор но има и други факти ''за производството на продукция за 1000 долара в България се изразходват 2.6 тона условен петролен еквивалент, в Естония е 0.4 т, в Хърватска - 0.5 т, Латвия - 0.5 т, Унгария - 0.6 т, Полша - 0.7 т, Чехия – 0.8 т '' - http://www.iki.bas/english/CVita/angelov/prognosis2020/016Chapter14.htm

Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция

Данни на Евростат за 2010 г. - http://ime/bg/articles/energiinata-efektivnost-na-bylgariya-i-akciznata-politika-na-es/
страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП.За сравнение – енергийната интензивност на датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.)
цитирай
7. atanasio - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162
13.03.2017 21:14
фактите

5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО
5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО
5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО ,и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда чрез плоският корпоративен данък и офшорките - http://www.blitz/news/article/314769



КОЛКОТО ДО ЕВРОЗОНАТА

Казано кратко влизането е по-малкото зло за България на този етап и т.н. темата е голяма за ползите и загуби - https://www.24chasa/mnenia/article/6108722
цитирай
8. x111 - фактите 5 000 000 000 лв. е се...
14.03.2017 00:28
atanasio написа:
фактите

5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО
5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО
5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО ,и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда чрез плоският корпоративен данък и офшорките - http://www/news/article/314769



КОЛКОТО ДО ЕВРОЗОНАТА

Казано кратко влизането е по-малкото зло за България на този етап и т.н. темата е голяма за ползите и загуби - https://www.24chasa/mnenia/article/6108722



Остана тоалетни парцали като "24 часа" да ми говорят за валутна политика,не бъдете наивен.
цитирай
9. x111 - Атанас,сенчестата икономика е фикция.Такова нещо не съществува според най-важния показател-паричното обръщение
14.03.2017 00:47
"5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО
5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО"
-------
Тези "сиви" милиарди не се крият под юргана или в буркан-банк,те продължават да циркулират в икономиката.Не ме разбирайте погрешно,аз съм крайно против всякакви измами,укриване на данъци и прочие,но тези пари са "светли" и продължават да влизат в хазната под формата на данъци,дори и да бъдат депозирани в банки,то чрез отпуснатите кредити те отново попадат в икономиката,в паричния оборот.
Икономисал съм 5 лева акциз,с икономията си купувам хляб и бира и макар и под друго приходно перо/ДДС,данък печалба/ въпросната сума пак попада в бюджета,даже стимулира потреблението.

Друже,ако действително искаш да пронкнеш в тайните на настоящата икономика,отправям доброжелателен съвет към теб -не чети псевдонаучните глупости на соросоядите,на "българските" СМИ и.т.н, отиди в библиотеката и търси стара съветска икономическа литература,също така стара българска литература в областта на стопанското дело,ежегодниците и списанията на БАН,изданията на реномираните наши вузове.
цитирай
10. x111 - Прав си, че енергоемкостта на ик...
14.03.2017 11:46
atanasio написа:
Прав си ,че енергоемкостта на икономиката не може да се определи точно защото в БВП влиза финансовият сектор но има и други факти ''за производството на продукция за 1000 долара в България се изразходват 2.6 тона условен петролен еквивалент, в Естония е 0.4 т, в Хърватска - 0.5 т, Латвия - 0.5 т, Унгария - 0.6 т, Полша - 0.7 т, Чехия – 0.8 т '' - http://www.iki/english/CVita/angelov/prognosis2020/016Chapter14.htm

"Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция

Данни на Евростат за 2010 г. - http://ime/bg/articles/energiinata-efektivnost-"na-bylgariya-i-akciznata-politika-na-es/
страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП.За сравнение – енергийната интензивност на датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.)


страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП.За сравнение – енергийната интензивност на датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.)

Но тези пропорции са в текущи цени/а не в постянни или по паритет на покупателната способност/ на един тон условно гориво.Освен това Естония,Англия,Ирландия и Дания са банкови икономики като услугите заемат повече от 65-70 % от БВП-то им.

Освен това не пише каква продукция са тези 1000 долара средно?!Промишлена или обща,заедно с услугите?
цитирай
11. x111 - "страната ни потребява 853. ...
14.03.2017 11:56
"страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП.За сравнение – енергийната интензивност на датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.) "

Имай на предвид,че там ценовите нива,натрупаната инфляция е много по-голяма отклокото в България.Например ако една чаша кафе там струва 3 евро,а в България 50 евроцента,то статистиката ще отбележи,че енергоеффективността на Запад е 6 пъти-по-голяма отклокото в България и сътоветно енергоемкостта на западните икономики е 6 пъти по-малка.
По тази причина съм въвел старите съветски статистически показатели,а именно физические междупродуктови пропорции :"колко киловатчаса ел.енергия или тон условно гориво отива за изработката на един тон стомана или чугун,колко електроенергия отива за производството на един квадратен метър жилища".

цитирай
12. x111 - Българската телевизионна журн...
14.03.2017 18:52
Българската телевизионна журналистика някога беше на световно ниво .
Имам предвид "по-възрастното поколение" журналисти,"славковото поколение":

Тома Томов,Димитри Иванов,Иван Гарелов,Кеворк,Конакчиев,Даниела Кънева,Цачев,Янчо Таков,Михнева,Инджев/тогава/ и Агов /тогава/,Сашо Диков,Нери Терзиева и Евегени Тодоров,Живко Желев,Пепа Славчева,водещите: Ламбрев,Филипов,Димитър Игнатов-"Мики",Анахид Цонева и много други. Независимо от техните политически пристрастия и постсоциалистически метаморфози,по своята аналитичност,смислова дълбочина,ерудиция,присъствие и диалогичност-нашите телевизионни журналисти превъзхождаха колегите си от Съветския Съюз,Великобритания и САЩ.Факт.

А новата генерация публицисти е под всякаква критика.Вече не гледам ТВ и не чета вестници.За съжаление...
цитирай
13. x111 - Соросоядите-шарлатани през 2010 ...
17.03.2017 16:26
Соросоядите-шарлатани през 2010 г. даваха Естония за пример,колко много "била постигнала",привлекла "чуждестранни инвестиции"/тоест чуждестранни кредити/ и така нататъка.
През последните няколко години чужестранните инвестиции в Естония са в минус,в упадък,безработицата е повече от 10 %,местното население бяга в Швеция и Финландия,отверете статистическия сайт трейдингикономикс.ком,естонците са натрупали огромен външен дълг-22 хиляди долара на калпак.
Не е важно дали този дълг е частен или държавен,защото така или иначе той ще се изплаща чрез извличане на средства от паричния оборот,чрез свиване на вътрешния паричен оборот и съответно намаляване доходите на естонците,с цел повишане на валутно-експортните приходи,но те продължават натрупват нови задължения,вместо да изплащат старите,получава се "ефекта на наркомана",докато накрая пирамидата не рухне.

Що со отнася до "електронното правителство",то електронно праителство има в Русия отдавна,където на едно гише получаваш 80-90 и над 100 вида държавни и общински услуги от всякакъв характер,около 10 хиляди модерни електронни центъра разположени навсякъде из огромната страна,обхващащи 94 % от населението,т.нар система "Мои документы",също така електронни-интернет портали за подаване на документи,за държавни услуги,всичко.
В Русия беше въведена и изпитана пробно универсална електронна карта с десетки видове интегрирани услуги: от плащане на данъци до покупка на билети за театър или градския транспорт.
А в България,която е компактна и топла страна,изключително лесна за управление, се изговориха милиони думи за административна реформа,но всчики виждаме какви са резултатите.
цитирай
14. x111 - Новите отличници
17.03.2017 16:35
Какво представляват икономиките на Полша и Румъния?
Представляват ишлеме за немски и френски стоки.
Къде е полското корабостроене?Фалира,защото вече ги няма сигурните и щедри поръчки от Съветския Съюза,Русия сама си строи съдове и изгражда нови корабостроителни мощности.
Къде е полското енергомашиностроене и вагоностроене?Също изчезна.Няма ги поръчките от Съветския Съюз.
Полският ВПК и остатъците от българския ВПК-пребоядисано съветско оръжие,въпреки някои нови разработки.
цитирай
15. x111 - krizata - Ако сте наследник на со...
17.03.2017 20:40
krizata - Ако сте наследник на софийски ре...
10.03 08:56
Ако сте наследник на софийски реститути, тогава естествено за вас новината е фалшива! Въпрос на гледна точка!

apostapostoloff написа:
Фалшива новина!

--------
Въпросният Апостолов пише провокационни коментари за да предизвика интерес към собствения си блог от страна на аудиторията.
Иначе се самоизтъква като германист,възпитаник на Хумболтовия университет в Берлин,преводач на Тодор Живков,мениджър и прочие,въобще много висока летва.
цитирай
16. x111 - Тежките наркотици на соросоядите и Оруел
18.03.2017 23:07
1990 г. Външен дълг на Полша : 40 милиарда долара

Соросоядите,тоест ЦРУ,врещяха : "неефективна икономика,фалит,комунистите са виновни,спешно реформи и шокова терапия,СССР по съд" и прочие невменяеми глупости.

-------------
1 януари 2014 година.Външен дълг на Полша: 365 милиарда долара,близо 10 пъти повече!
Соросядите,тоест ЦРУ,пеят друга песен :"Високоефективна икономика,пример за всички останали,варшавската борса е финансов център номер едно на Източна Европа,сега поляците произвеждат повече отколкото при соца".
Последното пък изобщо не е вярно.Полша произвежда по-малко в сравнение с периода в СИВ.Има достатъчно обективна информация.

Истината е друга-социалистите и Великата съветска страна превърнаха Полша от изостанала католическо-селска провинция на Германия,поляците са многовековни роби на немците,страна срината материално и демографски заради нацистката окупация към 1945 година,превърнаха я в индустриален гигант,в седмата по големина индустриална сила през 60-те години,в страна с 400 хилядна армия.

За съжаление поляците и болното им католическо-шовинистично самосъзнание не заслужаваха подобна щедрост и благородство.Поляците и католиците като цяло, векове наред,извършват безпрецедентни зверства и геноцид срещу православните народи.
За съжаление същото се отнася и за българите,особено днешните,щом са стигнали дотам,че ЦРУ трябва да им пише историята и да им ръководи политиката....


цитирай
17. x111 - http://www.bgspomen.com/2016/05/1944-1989.html
19.03.2017 00:03
За периода 1979-1988 г. САЩ увеличава БВП на глава от населението със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а България увеличава БВП на глава от населението с 234%. Това ще рече, че България по време на комунизма, дори и в годините на Перестройка, никога не е била в рецесия, камо ли фалирала, както поучава западната пропаганда.

По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF).

Преди ПЕРЕСТРОЙКА България е произвеждала 40% от всички компютри, продавани по линия на "съвета за икономическа взаимопомощ".

В момента (2014) България е с най-ниския номинален брутен вътрешен продукт в Евросъюза, най-висока квота на мизерия - 21,8%, по данни на Международния Валутен Фонд и Евростат и най-много извънбрачни раждания в Европа.

Данните са взети от Националния статистически институт. Те са официални и общодостъпни. Така че всеки гражданин може да отиде и да си направи справка. Статостока в България по индустриални и селскостопански отрасли за периоди преди 10 ноември, 89 г. и миналата 2014 г. Крайния резултат от изследването е потресаващ! Ето и фактите:

ПРОИЗВОДСТВО:
Първа група показатели: Какво е произвеждала България през 88 г. Това е последната нормална година, преди да дойде така наречената псевдодемокрация. Сравнявам 1988 г. с миналата 2014 г. И ето какъв е резултата по отрасли:
Металообработващи машини: През 1988 г. сме произвели 17 440 броя. За сравнение, през цялата 2014 г. сме произвели едва 1930 броя.

Електрокари: През 1988 г. – 47 400 бр. – През 2014 г. – 180 бр.
Мотокари: През 1988 г. – 35 100 – През 2014 г. – 210 бр.
Домашни хладилници: През 1988 г. – 111 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Цветни телевизори: През 1988 г. – 124 300 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Памучни платове: През 1988 г. – 362 млн. кв. м. – През 2014 г. – 8 млн. кв. м.
Вълнени платове: През 1988 г. – 45 млн. кв. м – През 2014 г. – 2,4 млн. кв. м.
Месо: През 1988 г. – 565 600 тона – През 2014 г. – 150 000 тона Тоест- 4 пъти по-малко
Мляко: През 1988 г. – 2,5 млн. литра – През 2014 г. – 70 хил. литра. Тук спадът е потресаващ – 34 пъти по-малко количество!!!
Зеленчукови консерви: През 1988 г. – 344 000 тона – През 2014 г. – 67 000 тона.

ИЗНОС:

Електронни калкулатори: През 1988 г. – 46 700 бр. – Сега 2014 г. – 0 бр.

Електрокари: През 1988 г. – 44 700 бр. – През 2014 г. – 0 бр.

Телефонни апарати: През 1988 г. – 630 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Радиотелефони: През 1988 г. – 121 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Пресни плодове: През 1988 г. – 139 000 тона – През 2014 г. – 7 000 тона.
Домати: През 1988 г. – 78 900 тона – През 2014 г. – 1 100 тона.

КОНСУМАЦЦИЯ НА:

Прясно мляко – литри на човек за 1 година:
През 1988 г. сме консумирали 195 литра мляко на година – През 2014 г. – 20 литра
Месо: През 1988 г. – 75 кг. – През 2014 г. – 32 кг.
Яйца: През 1988 г. – 263 бр. – През 2014 г. – 143 лв.
Плодове: През 1988 г. – 109 кг. – През 2014 г. – 50 кг.
Захар: През 1988 г. – 35 кг. – През 2014 г. – 7 кг.

Тези данни са жестоки показатели за това как живеят хората и какво потребяват. Разрушителната политика на хората, които управляваха държавата от 89-та година, е само една от причините днес България да е страна от Третия свят. Идеалът на „демократичните“ ни политици след 10-ти ноември беше да се съкращават и разрушават заводите и предприятията, като символ на комунизма. Дори комисиите, специално създадени за ликвидацията на ТКЗС-тата бяха наречени официално с безумното име „Ликвидационни“. Това име е потресаващо.
цитирай
18. x111 - http://www.bgspomen.com/2016/05/1944-1989.html
19.03.2017 00:11
Промишленост. В тези години от 1944 до 1989 г. се изграждат крупни производствени мощности в областта на машиностроенето, хранително-вкусовата, леката, строителната промишленост. Създава се нова материално-техническа база и се развиват отрасли, непознати за България до Втората световна война - нефтопреработваща промишленост, химия, фармацевтика, електроника. На тази база се изменят характерът и структурата на населението. Докато през 1939 г. в промишлеността работят около 105 000 души, то през 1989 година техният брой е вече 1 434 525 души.

Селско стопанство. Едва ли някой може да отрече, че през този период е изградено съвременно, модерно селско стопанство. ТКЗС обединяват разпокъсаните около 20 милиона частни нивички, обработвани по примитивен начин. Построяват се над 2000 язовира, напоява се над 12 млн. декара земя (около 25 на сто от обработваемата площ), повишават се средногодишните добиви около 3 пъти.

За съжаление една от престъпните грешки след 10 ноември 1989 година е т. нар. връщане на земята в “реални граници”, което довежда до ново раздробяване и неефективен начин на производство. Вероятно ще бъде необходим не по-малко от четвърт до половин век, за да се достигне нивото на 1989 година.

Здравеопазване. Не могат също да бъдат подценявани постиженията в медицинското обслужване - достатъчно е да се отбележи, че според статистическите данни преди Втората световна война средната продължителност на живота е около 52 години, през 1989 г. тя е 71 години. Няма да посочваме увеличението на броя на работещите лекари и средния медицински персонал, както и изградената огромна мрежа от болници, поликлиники, санаториуми и други здравни заведения.

Образовние и наука. Ликвидирана е неграмотността, младежите получават висока професионална подготовка. И днес България се слави с кадри с изключително високи качества и научна подготовка, получени през този период.

Жилищен фонд. Всяка година се строят около 70 000 жилища.

Безработица. Това е почти непознато явление през периода 1944-1989 г.

Жизнен стандарт. Ако индексът на реалните доходи на човек от населението през 1950 г. е сто единици, през 1989 г. той е 5 пъти по-висок.

Обществен продукт и национален доход. От данни на статистиката е известно, че общественият продукт през 1989 г. се увеличава над 25 пъти в сравнение с 1939 г., националният доход - над 15 пъти. Съществено изменено е и мястото на отделните отрасли в създаването на обществения продукт и на националния доход. С предимство нарастват произведеният обществен продукт и националният доход в промишлените отрасли. Оценявайки разходите, трябва да се направи извода, че всичко това е постигнато благодарение на пълната мобилизация и относително правилното използване на финансовите ресури на страната.
цитирай
19. x111 - За Польша : http://www.bse.uaio.ru/BSE/2002.htm
19.03.2017 15:00
За послевоенное 30-летие достигнуты значительные успехи во всех областях социалистического преобразования Польши. Рост национального дохода (в % к 1938) составил 87 в 1947, 144 в 1950, 299 в 1960, 541 в 1970, 718 в 1973. К 1974 более чем в 20 раз (по сравнению с 1938) увеличилась валовая продукция промышленности, почти в 2 раза возросло с.-х. производство. За 1949-73 капитальные вложения в народное хозяйство увеличились в 12 раз, в промышленности произошло обновление и 6-кратное увеличение основных фондов. Экономическому росту ПНР в значительной мере содействовала экономическая помощь СССР в годы восстановления хозяйства страны, а затем в период индустриализации. В П. действует более 100 крупных предприятий, полностью оснащенных советским оборудованием, более 200 предприятий реконструировано или построено с использованием сов. оборудования, на более чем 300 предприятиях установлены современные машины и оборудование из СССР. Благодаря сотрудничеству с Сов. Союзом в П. созданы новые отрасли промышленности: автомобиле- и тракторостроение, судостроение, модернизируются энергетика, электромашиностроение, чёрная металлургия, сталелитейная промышленность и др. К 1974 П. по объёму промышленной продукции заняла /!/ 10-е место в мире. В 17 раз (за 1947-73) возрос объём внешней торговли ПНР, в которой удельный вес социалистических стран составляет около ²/3 (половина этого объёма приходится на торговлю с СССР). На 10 млн. чел. увеличилась (за 30-летие) численность населения П., занятость в общественном секторе народного хозяйства возросла (по сравнению с 1950) в 2,5 раза. На базе высоких темпов развития экономики П. в 1971-74 существенно возросли реальная заработная плата и доходы населения.
цитирай
20. x111 - https://www.youtube.com/watch?v=nNqa3RtN-RA
19.03.2017 19:48
Истината за икономическия мит на Сингапур.Тоталитарна държава с удобно гегографско положение,което е в основата на икономическия и просперитет.Плюс огромен външен дълг,естествено.
---------
Cвоим экономическим благополучием Сингапур обязан расположению в самом загруженном проливе в мире — Малаккском проливе, главной транспортной артерии нашей планеты. Малаккский пролив обслуживает примерно четверть всей мировой морской торговли, через него ежегодно проходит около 50 тысяч судов. Именно благодаря Малаккскому проливу стало возможным существование города-государства Сингапур, порт которого является одним из крупнейших в мире. Если бы не непрерывный поток судов, разумеется, Сингапур и близко не сумел бы развить экономику до нынешних своих объёмов. Малаккский пролив весьма важен, в частности, для Китая — через этот пролив Китай получает 4,5 млн баррелей нефти ежедневно, 80 % от всего объёма импорта.

--------
Внешний долг

Сингапур часто приводят в качестве положительного примера успешного развития государства. Дескать, и коррупции там почти нет, и граждан так жестоко наказывают за любую мелочь, что они почти не нарушают закон. Но есть нюанс: внешний долг Сингапура составляет 382 % от ВВП. Это значит, что экономика Сингапура, мягко говоря, нездорова.

------
Утверждение о том, что якобы, в отличие от России «Сингапур не имеет ресурсов» — манипулятивно. Как уже было сказано выше, Сингапур обладает выгодным экономико-географическим положением, которое само по себе уже является очень важным ресурсом. Обладать таковым намного удобнее, чем, например, обладать запасами нефти и газа в Западной Сибири. Потому что для того, чтобы получить прибыль от нефтегазовых месторождений необходимо осуществить масштабные инвестиции в геологоразведку, добычу полезных ископаемых, их доставку из тайги и болот, необходимо так же найти рынок сбыта для углеводородов. Сингапур же просто стоит на таком месте, которое кораблю, плывущему из Европы на Дальний Восток, обогнуть крайне сложно. С очень высокой вероятностью такое судно заглянет в Сингапур для дозаправки или текущего ремонта. Находясь в ключевом узле торговых путей крайне выгодно развивать не только транспортные услуги, но и торговлю и производство, так как в такое место проще инвестировать, проще завозить и вывозить товары.
цитирай
21. x111 - "Свободата на словото" или по-точно свободата само на американското слово,така любимо на соросядите
19.03.2017 19:54
Сингапур — довольно-таки авторитарное государство, власть в стране можно охарактеризовать как наследственно-выборную диктатуру. У власти с 1959 года — более полувека — находится Партия народного действия, в 2012 году её представители занимали 82 из 84 мест в парламенте. В течение полувека страной вручную управлял один человек — Ли Куан Ю (премьер-министр, затем старший министр и министр-наставник). Он вникал в мельчайшие детали и регулировал все вопросы, в том числе гигиену и правила этикета. В том числе он лично проверял претендентов на брак с правительственными служащими (обычно на основе коэффициента интеллекта) и определял, сколько детей у них должно быть. [10]

В Сингапуре жесточайшим образом ограничивается оппозиция и свобода слова. Оппозиционеров Си Шуньцюаня и Дж. Б. Джеяретнама преследовали годами. Джеяретнама все его два пятилетних срока в качестве оппозиционного члена парламента обвиняли во множестве нарушений, от клеветы до нецелевого использования фондов. Во время своего второго депутатского Джеяретнаму пришлось 11 раз участвовать в судебных тяжбах по обвинению в диффамации, что в итоге довело его до банкротства. В последние годы жизни этот высококлассный юрист был вынужден торговать своими книгами о сингапурской политике на перекрестках или у метро, так как ни один книжный магазин не взял бы их.[11]

Сингапур отнюдь не является оплотом гражданских свобод, в стране действует жёсткая система штрафов и даже применяются телесные наказания. За относительно мелкие нарушения общественного порядка — такие как рисование на стенах, например — сингапурцев наказывают публичной поркой и ударами бамбуковой палкой. Кстати, даже привыкшие к плётке в руках государства западные туристы были так впечатлены жёсткостью правоохранителей Сингапура, что дали городу прозвище «Fine City», что можно перевести и как «прекрасный город», и как «город штрафов».

Сингапур отнюдь не является обществом дешёвого потребления и экономических свобод. Так, например, при покупке автомобиля надо заплатить такой налог, что автомобиль в Сингапуре обойдётся в несколько раз дороже, чем в других странах. Мало того. Даже этим сверхдорогим автомобилем можно будет свободно пользоваться только 10 лет. Дальше потребуется продлевать (за большие деньги) разрешение на автомобиль — а если этого не сделать, автомобиль будет отобран и отправлен на утилизацию.

Сингапур является обществом тотальной слежки. Само собой, Сингапур нашпигован видеокамерами, которые следят за каждым чихом граждан. Мало того — все автомобили и мотоциклы в Сингапуре в принудительном порядке оснащаются средствами для автоматической оплаты платных дорог и парковок. Так как платных дорог в маленьком Сингапуре хватает, а парковки так и вовсе платные почти все, властям не составляет труда следить за всеми маршрутами автомобилистов.

В Сингапуре, несмотря на значительное богатство, всё же есть трущобы и бедняки. В этих трущобах живут неквалифицированные наемники из Бангладеш, Китая и т. д. Собственно, адовы условия проживания напару с крайне несправедливой оплаты труда и стали одной из причин забастовки водителей транспорта пару лет назад.

В Сингапуре нет бесплатной медицины. Есть часть пенсионного фонда, под названием MediSave, которую при определенных условиях разрешается использовать для оплаты некоторых медицинских услуг. однако эта часть никогда не покрывает 100 % расходов, то есть как минимум половину приходится платить из собственного кармана. Полноценная медицинская страховка стоит огромных денег, которых у среднего сингапурца просто нет.

Сингапурские граждане живут под гнётом кредитов. Средний сингапурец, как и средний житель большинства западных стран и восточноазиатских «тигров», обвешан кредитами и живет от зарплаты до зарплаты всю свою жизнь.
цитирай
22. x111 - Украинските фашисти от Киев про...
19.03.2017 21:07
Украинските фашисти от Киев продължават да осъществяват геноцид срещу населението на Донбас,постоянно обстрелват мирните жилищни райони с тежка артилерийска техника,извършват провокации и терористични актове,но ОССЕ,ООН,западните псевдомедии и българските им изтривалки,мълчат и не осъждат постоянните престъпления и нарушаване на уж мирните споразумения от Минск,нарушения извършвани от киевската американо-фашистка хунта.

И такива мерзавци и боклуци имат дори наглостта да учат човечеството на морал.
цитирай
23. x111 - Лекции по политическо възпитание и култура-2. "За нас няма големи или малки партньори,всички страни са равноценни..."
20.03.2017 19:38
Лекциипо политическо възпитание икултура-2. "За нас няма големи партньори или малки партньори,всички са равноценни..."
"Для нашей страны нет больших и малых партнёров, любая страна самоценна, с каждой мы готовы выстраивать равноправный диалог, сотрудничать на конструктивной и взаимоуважительной основе."

Из речта на Президента на Русия пред журналисти
--------

Именно лекция по политическо възпитание и култура,лекция по конструктивизъм и разумност,а не по каубойска хъшлащина,самовлюбена мегаломания и самообожествяване.
Това че си свръхсила или най-велик,не ти дава основание да се считаш за Христос,Буда,Моисей или Мохамед.
цитирай
24. x111 - "Имало намеса в техните избори"?! А тяхната кървава намеса във всички избори по света ?
20.03.2017 20:01
На тях всичко е позволено.Освен това няма нищо забранено в симпатиите на един политик или държава към друг политик.
Кой извърши наскоро кървавите преврати в Близкия Изток,прерастнали в жестоки конфликти,в хаос?!
Кой извърши нелегетимния кървав фашистки преврат в Киев?За какво им е на американците тази нещастна и съспина псевдострана-Украйна?Нито могат да я развиват,това е естествен прерогатив само на Руската Федерация.Трябва им само и само да правят мръсно на руснаците,да им пречат във всичко,и да я използват като плацдарм за нападение срещу тях.
По тази причина аз говоря отдавна: само един завършен мръсник,мерзавец и страхливец може да защитава фашистката политика на САЩ,чиято идеология налагана на човечеството се свежда до две думи-идеология на свинята,вулгарно-потребителски материализъм,да плюскаш от всичко и от всеки,нищо повече.
цитирай
25. x111 - Цитат от филма "Капитан Петко Войвода". 10 епизод.Разговор с "малък" Петко
20.03.2017 23:10
Малък Петко:"- Помня какво сме си приказвали тогава,за свободата,за народа,и какво ли още не.И какво излезе?

Капитан Петко Войвода:-Излиза адаш,че всичко е в човека,ето няма турчин да ни натиска,а що се хванахме гуша за гуша,родни братя,сдавихме се като кучета за кокала,защо?А?

Малък Петко:-И аз туй се чудя.

Капитан Петко Войвода:-Ще ти кажа защо.От лакомия за кокала,от надпревара кой
от кого повече да има,ей това е дето разваля света,все едно е какво знаме се вее,дали е турско или българско,дали имаме каймакимин или градоначалник,опустялата пара дето ни мами и дава сили на тоя или оня изедник, да ти слага чатала на врата.
Няма да има мир и оправия,ни човещина,додето не се намери на тая пуста пара колая.

Малък Петко:Да се намери,ама?

Капитан Петко Войвода:-Абе мъти се нещо.Чух в Русия като бях там,да се направило тъй,че на парата проклетата сила да се отсечала изведнъж,а кога ще стане туй,хм,не знам.
Чудя се и аз на тоя свят,кое му е доброто и кое лошото?Имането на този свят,братко,се заплаща със съвестта и свободата,имането те вързва и те кара да си мирен,да си кротък и покорен,ето кое му е лошото на имането,а доброто на нямането е,че няма какво да губиш и си свободен да бъдеш какъвто си искаш,хайдутин ако искаш....

Малък Петко:Хе-хе,войвода си беше,войвода си остана!Такъв те искам,да си ми жив и здрав!.... "
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825727
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев