Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2009 16:27 - Нобел заложи капан на Обама
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 4328 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 16.10.2009 20:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди няколко дни Шведската академия за пореден път присъди своята Нобелова награда за мир, този път на президента на САЩ.
И днес, направили своите първоначални анализи, вече можем да се опитаме да обсъдим по-сериозно темата, още повече, че има за какво да си поговорим.
Преди това нека си припомним, че само преди около двадесетина години един друг ръководител на свръхдържава – Михаил Горбачов - заслужи същата чест, която тогава много експерти определиха като награда за приноса му за срутването на една от двете световни империи по това време.
Действително, заради какво, изведнъж, премията получи ръководителят на страната, която понастоящем води поне две войни (в Ирак и Афганистан), която сериозно е забъркана в търговията с наркотици, която току-що бе разобличена като директен нарушител на международното право (тайните затвори на ЦРУ в различни страни по Европа), която харчи за въоражаване повече, отколкото всички останали страни по света взети заедно и т.н., и т.н.
Наистина, самият Обама направи някои намеци (в Кайро и наскоро в ООН), че външната политика на неговата администрация няма да е толкова агресивна, както при предшественика му. Но засега това са само намеци, без някакви съществени, практически резултати.
Освен това, решението за присъждане на наградата не е взето преди ден или два. А при окончателното определяне на номинираните липсваха дори тези, не съвсем убедителни постижения, изброени по-горе. Така че, как така изведнъж?
Да отбележим, че Нобеловата награда за мир, за разлика от тази по икономика, например, е прерогатив на европейския истъблишмънт. И съответно, изразява неговите предпочитания и желания. А последните, в общи линии, са ясни.
Въпросът е в това, че политиката на предишния американски президент Джордж Буш – младши, беше невероятно агресивна, при това на първо място – по отношение на Европа.
Той активно „склоняваше” региона към политика на „атлантическо единство”, за което предприе безпрецедентни мерки по смяна на политическите лидери на редица страни: Шрьодер с Меркел и Ширак със Саркози. При това последният, след избирането му на поста президент на Франция, беше дотолкова лоялен към САЩ, че дори получи съответен прякор.
Буш агресивно напъха НАТО и отделните европейски страни (включително и България) във войната в Ирак и ги вкара във войната в Афганистан. Той изигра фарс с „внедряването” на демокрация в Косово. И накрая именно при него започна икономическата криза в САЩ, която удари жестоко и Европа.
И въпреки, че за последното той има най-малка вина, за това вече никой не иска да мисли. И самият избор на Обама, чиято награда бе посрещната с радост в Европа, може да се разглежда като някаква реакция срещу предишната активност на Буш.
Самият Обама се оказа в трудно положение.
От една страна, върху него се стовари наследството от Буш, в т.ч. и по ситуацията в Ирак и Афганистан.
От друга - той се зарече, че ще промени политиката на собствената си държава.
От трета страна, обективното развитие на икономическата криза не му дава възможност да си поеме дъх поне за момент, а читателите на този блог вече са информирани, че тя няма да свърши и тогава, когато Обама напусне поста си на президент, независимо от това дали той ще бъде преизбран за втори мандат.
И необходимостта от решаване на постоянно възникващите (и все по-трудни) тактически задачи силно ограничава неговите стратегически възможности.
Например американският президент е длъжен да подкрепя тези сили, които изискват по-голяма откритост на Федералния резерв на САЩ и на стоящите зад гърба му банки на Уолстрийт.
На практика обаче, това е много сложно да се направи, тъй като цялата политика на администрацията се определя точно от управленци, излезли от средите на същите тези банки.
Тъй като все пак ще му се наложи да предприеме някакви решения, ключов момент тук е създаването на обстановка, която сама да го принуди да направи съответния избор. Частично именно с това се занимава неговото икономическо обкръжение, но Европа слабо се вълнува от вътрешните брожения в Америка (въпреки че например, курсът на долара към еврото е достатъчно важен за нея).
Главното за стария континент е новата външна политика на обитателя на Белия дом. И Европа се опитва да създаде такава атмосфера, която би принудила Обама да действа по съвършено различен, спрямо действията на Буш, начин.
От тази гледна точка неяснотите, около присъждането на Обама на наградата за мир, са напълно естествени.
Самият лауреат засега няма особени постижения, и в тази ситуация Нобеловата премия е крайно важна за него – като изразител най-вече на постигнат някакъв резултат.
Но ситуацията автоматично го вкарва в положение, в която той трябва да доказва, че заслужава получената награда във всеки един момент.
Обама добре разбира това, и първата му реакция на събитието бе достатъчно скептична; възникна дори усещането, че той е готов да се откаже от Нобеловата награда.
Частично той така и постъпи, отклонявайки съответния хонорар, но е ясно, че връщането на самата награда бе практически невъзможно, тъй като жестът вече би изглеждал като съвсем груб ход.
Всичко това означава, че волю-неволю, Президентът стана заложник на ситуацията, т.е. европейския елит получи това, което искаше.
Завършвайки този достатъчно предварителен анализ, може да се каже, че обективната ситуация, в която се намира Обама, го заставя да се лута между необходимите, но неприятни действия и желателните, но крайно трудни, изискващи твърдост и високи управленски качества, решения.
А в условията на днешната криза обективно е невъзможно да се предприеме каквато и да е добра и ефективна стратегия.
И в такава ситуация факторът външен натиск става особено ефективен, което и показа неочакваното присъждане на Нобеловата награда за мир през тази година.



Тагове:   капан,


Гласувай:
3



1. анонимен - BOG S TEB
16.10.2009 21:48
MNOGO , AMA MNOGO MI SE ISKA HORA KATO AVTORA DA DOMINIRAT POLITICHESKIJA JIVOT V BG ! INTELIGENTNOST , CHESTNOST I NEZAVISIMOST ! ZA RAZLIKA OT MEKOTELNITE KELNERI S KOITO E PALEN PARLAMENTA , MINISTERSTVATA I PREZIDENTSKATA ADMINISTRACIJA !
цитирай
2. анонимен - боклуци
16.10.2009 22:25
Да ти го сложа в "истъблишмънта".
Поради що се срамуваш да пишеш на български бе?
цитирай
3. krizata - Има известна разлика (поне за мен) в ...
16.10.2009 22:31
Има известна разлика (поне за мен) в съдържанието на двете понятия "елит" и "истъблишмънт". Ако съм Ви обидил, използвайки второто, тогава приемете моите извинения!
цитирай
4. анонимен - Така е - и за това което е писасал а...
16.10.2009 23:04
Така е - и за това което е писасал автора и коментара на първия анонимен!!Проблема е, че въпросните мекотели, не са само в парламента, ами и в обществото на всеки ъгъл, включително и келнерите в ресторантите!!!За съжаление, те не само че са мекотели, но и са превъзхождащо много на брой и се отличават с особенно тъпоумие, злоба, завист, алчност, животински инат, и липса на трезв поглед над собственият си живот и бъдеще(камо ли това на децата си) който се характеризира много точно с поговорките - "преклонена главица, сабя не я сече" и "нека аз да съм зле, ама на Вуте да му е ОЩЕ по-зле"!!!!Та така!!Сега остава да видим дали Обама наистина е правилният човек, или ощо взето ще падне във въпросният капан!!Аз му давам 80% шанс, че ЩЕ падне!!!
цитирай
5. emil60 - Колкото и да ми беше ясно и интересно...виждам нещо повече...
17.10.2009 20:21
Признавам, че се почувствах по-добре след като го прочетох.Признавам, че този ясен и разбираем за нас обикновените хара анализ има много по-висока стойност, отколкото изглежда на пръв поглед... Явно тук може да се разбере за какво става въпрос по високите етажи на междудържавните отношения и отношенията между хората от висшата наука...
цитирай
6. анонимен - пък аз се чудя що му я дадоха!тц,тц,тц...
18.10.2009 18:59
Наградата си е награда,президента си е президент!Няма никакъв капан,хитреците си гръмнаха патрона и това е!А президента ще прави,каквото му кажат!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3842012
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев