Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2009 15:37 - Дянков ни готви съдбата на Исландия
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 38062 Коментари: 82 Гласове:
12

Последна промяна: 26.11.2009 16:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В една изключително емоционална среща пред студенти по икономика, новият финансов гений на отечеството индиректно обяви стратегическата цел пред България – превръщане на страната ни в офшорна зона No 1, като начало за Европа, а в перспектива и за света.

За да се случи всичко това Дянков разкри, че са необходими няколко стъпки в правилната посока: оптимизиране на фискалната, данъчната и икономическата ни политика.

По първите два компонента бе докладвано, че скоро ще се достигне до оптимума, т.е. фиска и данъците ни ще са едни от най-благоприятните в Европа, а след това и в света.

За икономическата политика се мина само с намеци, но свикналите с методите на икономистите от Световната банка изтръпнаха за съдбата на бедния и нещастен българин, вкарван в какви ли не експерименти за последните двадесет години.

Все пак стана ясно едно нещо – Гърците и другите европейци ряпа да ядат, защото след като не успяхме да станем нито Швейцария на Балканите, нито Япония на Източна Европа, сега поемаме по пътя на Исландия и на карибските бананови републики, опитвайки се да привлечем „инвеститорите” от целия свят със своите ниски данъци и предвидими фискални политики.

Преследвайки бленуваната цел ние смело ще вървим в единствено правилната посока: тази на балансирания бюджет и твърдия валутен борд.

Нищо, че целият свят създава все по-големи дефицити, за да оживее в кризата,
нищо, че половината българи скоро няма да имат никаква работа и елементарно препитание,
нищо, че колапсът на родното производство скоро ще се превърне в домино от фалити,
нищо, че…

Днес разбрах едно нещо и то е много просто – българинът, като живо същество, вече окончателно е изхвърлен на бунището на историята, като на негово място се очакват парите на всякакви спекуланти, мафиоти, контрабандисти, корупционери и друга подобна паплач, наречена световен финансов елит.

В тази връзка си позволявам един практически съвет:
Тези, които все още знаят как се държи рало и мотика спешно да предадат уменията си на младите, които вървят след тях.
Стягайте селските си къщи, останали от дядовци и баби, копайте бурените от нивите и точете сърповете!

Защото не всеки ще може „да се уреди” в бленуваната от някои Нова България, за която е отредена ролята на световен бардак (с някоя и друга офшорна банка в него).




Гласувай:
12



1. eien - Практическия Ви съвет
26.11.2009 16:20
Не се приема. Има други пътища на оцеляване. Особено за онези, които не държат да се "уреждат".
цитирай
2. krizata - Предполагам, че намеквате за ем...
26.11.2009 16:24
Предполагам, че намеквате за емиграция? Проблемът е, че светът е претоварен с проблемите на собствените безработни, за да си позволи да поема нови вълни емигранти от където и да било.
цитирай
3. rumen79 - Има няколко начина за оцеляване:
26.11.2009 16:37
1. Ще има заетост във финансовия сектор - аз като част от него се надявам, че няма да остана без работа,
2. Ще се развиват услугите, които ще се предлагат на "световния финансов елит",
3. Ще се развива търговията.
За повече варианти не ми се мисли...
цитирай
4. анонимен - НЕ
26.11.2009 16:43
Тя Исландия не фалира ли заради големите дефицити? Интересно как ще фалира България ако има балансиран бюджет, според автора. Да, той е с цената на забавен растеж и по-трудно и дълго излизане от кризата, но тези мерки не водят до фалит. А и основните потърпевши от балансирането на бюджета ще са тези, които са точили пари от него.
цитирай
5. krizata - Обърнете внимание, че в Исландия ...
26.11.2009 16:44
Обърнете внимание, че в Исландия по-голяма част от БВП се дължеше точно на финансовите услуги. Трябва ли да вървим по вече извървени маршрути, за да се убедим от собствен (горчив) опит в едно или друго.
Има една пословица: Умният се учи от чуждите грешки, а глупавият - от собствените!
цитирай
6. proximus - Доста твърда и агресивна позиция ...
26.11.2009 17:03
Доста твърда и агресивна позиция сте заели в критиките си към Дянков.
Смятам, че ниските данъци са в основата на намаляване на укриването на данъци и привличането на инвестиции.
В интерес на истината ако искахме да има пари за всичко просто трябваше да се тегли заем... от МВФ. Просто за да минем меко кризата. Но заема нямаше да спаси работните места.
Нали не си представяте държавата да започне да дотира закъсали БГ предприятия наред ? Опази Боже !
Заема щеше да отиде за здравеопазване, съмнителни държавни поръчки и социални помощи.
Не, мерси. Предпочитам постен бюджет, от който да изтичат по-малко пари по частни джобове, вместо разпробития "нормален" такъв.

Приемете че нещата не са "черно-бели", никой не ще да подлага българите на геноцид. Просто трябва някой със сопа, хляб и вода да ни вкара в пътя.
цитирай
7. krizata - proximus, Кой според Вас ще инве...
26.11.2009 17:20
proximus,
Кой според Вас ще инвестира в нови заводи и т.н. точно сега, когато светът се задъхва от свръхпроизводство и когато складовете са пълни с нереализирана продукция за месеци напред.
И това при условие, че производствените мощности по целия свят работят с половината от капацитета си.
За да реши някой да строи нов завод, да речем за конфекция, най-напред всички вече ушити дрешки тук и там трябва да се пласират в посока краен потребител, а това е невъзможен процес, поне в близка (и по-далечна) перспектива. За всичко останало нещата са същите.
Не забравяйте, че БГ има немалко финансови резерви, които в момента лежат по сметки извън страната при нулеви лихви. Тези наши пари финансират икономическото възстановяване на доста по-богати от нас държави, а ние в това време закопчаваме поредната дупка на колана.
Има начини за смекчаване негативите от кризата, но един счeтоводител (финансист) няма капацитета да мисли на такова ниво, за да достига до конкретни решения по проблема.
цитирай
8. haralanov - Лошо няма ако сме като Исландия
26.11.2009 17:33
По-добре,като Исландия отколкото като Бангладеш примерно.А Дянков...След четири години ще е съвсем ясно,какво точно е направил и постигнал!
цитирай
9. анонимен - zahariada
26.11.2009 17:42
Да не забравяме, че философията на финансовата политика на Световната банка, образно казано фалира в САЩ! Дянков, ако изповядва /или е пък специална мисия/ вече отричана теория, по-добре да ходи в Сомалия!
цитирай
10. krizata - haralanov, Защо трябва да мечтаем ...
26.11.2009 17:42
haralanov,
Защо трябва да мечтаем за Исландия и да се сравняваме с Бангладеш, когато само до преди тридесетина години БГ имаше стандарт на живот нареждащ ни в първата двадесет и петица (1982 г. сме 22 по стандарт в света).
Това, че днес идва поколение, на което се втълпява, че съдбата ни е да сме проститутките и чистачите на Европа не означава, че нашите бащи и майки не са били в челните редици на световния прогрес за своето време.
цитирай
11. haralanov - До krizata
26.11.2009 17:58
Не знаех,че преди 30 години сме били Световна сила в Икономиката!Но си спомням оттогава празните магазини!Нещо не се вързват тия две неща!
цитирай
12. анонимен - Нямам нищо против
26.11.2009 18:02
да се превърнем в "бардака на Европа", както ни нарече по-горе един коментатор, стига това да махне от почетното място на "кенефа на Европа".Все пак в бардак е доста по-забавно, а в кенефа е самотно и мирише.
цитирай
13. krizata - haralanov, Бяхме световна сила, ...
26.11.2009 18:22
haralanov,
Бяхме световна сила, въпреки малките мащаби на икономиката. Не случайно днес мастодонти като Кремиковци не ни вършат работа, защото този комбинат е строен, за да обслужва многократно по-големи пазари. Същото важи за Атомната ни централа и за цялата ни промишленост и селско стопанство.
Сигурно няма откъде да знаете, че до 89-та държахме 40% от компютърния пазар в Източна Европа, че нашия, роден калкулатор бе най-добрия в света, че 15% от промишлеността ни бе в класа високотехнологична, че до началото на 90-те, въпреки икономическата криза бяхме с по-висок стандарт от Южна Корея (по признанието на тогавашния им посланик).
Дефицитите в БГ се появиха след Голямата екскурзия, а ако имате предвид дефицита на инвестиционни стоки (коли, цимент, апартаменти) - дай бог такъв дефицит за всяка държава!
цитирай
14. анонимен - UFO
26.11.2009 19:16
krizata, още има местенца в света, които са копие на БГ преди 30 години. Препоръчвам Ви еднопосочен билет за Куба, Северна Корея или ВенеСуела -- те са на челни места по всичко за което милеете! Най-вече социализъм, тоталитаризъм, авторитаризъм...
цитирай
15. анонимен - skatelite
26.11.2009 19:17
Абе krzyata какво 25-то място бе човек? По проучване на кого? Световна сила сме били. Световно неизвестна сила бяхме. А ти с твоите 40% от компютърния пазар в Източна Европа нали си на ясно за какви компютри говорим и че се купуваха медицински апарати от запада /защото беше позволено/ и се крадяха технологии. Такива тикви носталгици като тебе са много много вредни за този народ. Според бюлетина на партията бяхме мнооого по-напред от останалия свят така е.
цитирай
16. анонимен - islandiq?
26.11.2009 19:22
Za pruv put chuvam che Islandiq bila ofshorna zona....moje bi Irlandiq?
цитирай
17. анонимен - .VASILISQNISGERMANIQ
26.11.2009 19:31
MISTER UFO....VARVETE NQKADE KADETO NIKOI DA NE MOJE DA VI NAMERI....
RAZBIRA SE CHE JIVOTAT PREDI PREVRATA,,,
BESCHE MNOGO PO SPOKOEN I SIGUREN....
A TOVA E NAI VAJNOTO ZA HORATA...
PROSTO SRAVNQVAM....
цитирай
18. krizata - /krizata, още има местенца в света, ...
26.11.2009 20:16
/krizata, още има местенца в света, които са копие на БГ преди 30 години. Препоръчвам Ви еднопосочен билет за Куба, Северна Корея или ВенеСуела -- те са на челни места по всичко за което милеете! Най-вече социализъм, тоталитаризъм, авторитаризъм...цитирай


Не знам кой Ви е обяснил, че трите цитирани страни са копие на БГ от преди тридесет години.

Трудно е да се спори с хора, изпълнени с омраза към родината и най-близките си, (отдали най-хубавите години за този който ги хули).

Мога да водя този спор, но има ли смисъл да го правя, кажете ми?

Аналог на тогавашната БГ е днешен Тайван, например.

Има и други примери, но тогава ще трябва да пиша нов постинг по темата.

За да разберете по-правилно темата, разгледайте теорията за международното разделение на труда и за развитието чрез научно-техническия прогрес.

След това ми пишете, ще Ви упътя допълнително.

А между другото, въпреки тридесетгодишното ембарго Куба има най-висок стандарт на живот в цяла Латинска Америка, несравним с нито една друга страна южно от нея.

Не знам как се сетихте за Венецуела, но това просто не е подходящ пример, защото там населението съвсем не бедства.

За Северна Корея какво да Ви кажа - страна която има пазарите на Китай никак не умира от глад, повярвайте ми. И това не зависи от социално-икономическата система.
цитирай
19. krizata - /Абе krzyata какво 25-то място бе ...
26.11.2009 20:33
/Абе krzyata какво 25-то място бе човек? По проучване на кого? Световна сила сме били. Световно неизвестна сила бяхме. А ти с твоите 40% от компютърния пазар в Източна Европа нали си на ясно за какви компютри говорим и че се купуваха медицински апарати от запада /защото беше позволено/ и се крадяха технологии. Такива тикви носталгици като тебе са много много вредни за този народ. Според бюлетина на партията бяхме мнооого по-напред от останалия свят така е.

Че съм тиква, тиква съм, но само затова, че искам да покажа на българина, че е имало времена, когато не бяхме обслужващ персонал на Европа, а достоен народ с тежест по света.

Ще Ви дам някои примери за достигнат стандарт:

- липса на безработица (сравнете с останалия свят)
- развити на световно ниво практически всички сектори на индустрията
- световно ниво на селско стопанство
- липса на гладуващи хора
- липса на бездомници
- транспортна инфраструктура на световно ниво
- почти всяко семейство живееше в собствено жилище, в градовете - топлофицирано почти безплатно (вижте справката за развития свят)
- почти пълна телефонизация на домакинствата (сравнете с останалия свят)
- пълна електрификация
- напълно безплатно образование
- напълно безплатно здравеопазване

Мога да изреждам и още, но мисля, че съседът Ви може да продължи с изброяването, ако при Вас се е появила амнезия.

По света има постоянна обмяна на технологии (понякога и не толкова законна), но c'est la vie. Някои неща ние крадяхме, други от нас крадяха, няма как.

Но пазарите, които държахме и които откраднаха от нас никой вече не може да ни върне. Никога!
цитирай
20. krizata - Za pruv put chuvam che Islandiq bila ...
26.11.2009 20:42
Za pruv put chuvam che Islandiq bila ofshorna zona....moje bi Irlandiq?

Много пъти има пръв път и ето, че той се състоя при Вас точно по този въпрос.

Исландия привличаше разнообразни капитали най-вече от Русия и другите бивши страни от СССР. (Спомняте ли си, че за справяне със ситуацията, правителството първо поиска кредит точно от Русия).
Когато кризата ги удари и "инвеститорите" се разбягаха, БВП падна с повече от половината си, тъй като показателят се формираше основно за сметка на привличането на такива "криещи се" капитали.
Държавата национализира банките, които бяха в прединфарктно състояние, но това усложни нещата за страната, тъй като държавата, това са данъкоплатците.
цитирай
21. анонимен - dobra postulacia
26.11.2009 22:35
Avtore, malko e da ti kaza bravo za syveta. samo bih dopylnil osven srpyt , 4e i 4ukyt da prigorvime, ta da se vyzrodi 4apaev i Petka, ta pone iz poletta da se smee kogato ciganite doidat s parite i ni platiat za tuj ce sme im raboti na nadnica s CKZS, Ciganskoto Kooperativno Zemedelsko Stopanstwo i to bez da ni biat mutrite i grabiat turcite.
po-skoro da idva towa bydeste ce da si zaziveeme mirno i spokoino obratno w panelnite obstezitia i da se vizime s tramvai N2 do Orlandovci otzad na bufera....
цитирай
22. анонимен - Най-големият икономически про...
26.11.2009 23:59
Най-големият икономически проблем на България е, че производството беше убито в началото на прехода и направо доразмазано по времето на един мургавелник, който и сега коли и беси в правителството! Ако все още сме привидно бяла държава, то е благодарение на "тясното сътрудничество" на МВФ, СБ и някои други финансови институции, но както знаете, няма безплатен обяд, в един момент заемите ще трябва да се връщат и тогава не Исландия, не Бангладеш, ами Зимвабве на Балканите ще станем. И щото нямаме производство, а през тези години на преход привикнахме на мързел, то възстановяването ще е много болезнено и продължително.
цитирай
23. анонимен - Какви глупости!
27.11.2009 04:30
Обаче "един практически съвет" заслужава внимание.
По-общо той би звучал така:
ПЪРВО се научете да работите ефективно със СОБСТВЕНИТЕ си ресурси.
ПОСЛЕ мислете и за чужди ресурси.
цитирай
24. marystaneva - Не, мерси. Предпочитам постен б...
27.11.2009 07:23
proximus написа:
Не, мерси. Предпочитам постен бюджет, от който да изтичат по-малко пари по частни джобове, вместо разпробития "нормален" такъв.
Приемете че нещата не са "черно-бели", никой не ще да подлага българите на геноцид. Просто трябва някой със сопа, хляб и вода да ни вкара в пътя.


Напълно споделям цитираното. А krizata сякаш цитира някой доклад на бай Тошо от онова време. Нали си спомняте вица за компютрите и компотите?
Иначе няма лошо, че в Банкя тук-там е останал по някой от времето, когато строяхме "светлото бъдеще". И когато партията-майка се "грижеше" за всичко. Да, образованието и здравеопазването бяха напълно безплатни, но тогава крадяха само 40 човека от политбюро. А сега 20 години се сменяха по 240 в парламента. Опоскаха държавата така, че и постна пица не заслужаваме, защото го допуснахме.
Миналото няма да се върне. По-добре да гледаме напред. Аз съм сигурна, че още през втората половина на 2010-а /а може и още през пролетта/ ще почувстваме, че нещата започват да се оправят.
цитирай
25. анонимен - Пак неразбрал човек ;)
27.11.2009 08:45
Не искам да съм груб, ама ти разбираш от икономика, колкото и баба ми си мисли, че разбира. Слушал съм лекциите на г-н Дянков, знам и стратегията и целите му, най-малкото, защото съм говорил с него лично. Харесаха ми наблюденията ти, но те са предпоставки за приемането ни в Еврозоната, което ще бъде реиницирано от февруари догодина.
Ти си провокатор, а не човек с разбриания. "Създаването на дефицит" е най-прекия път към сриването на икономиката, неслучайно в първичните договори на ЕС още е заложено, то да не прехвърля 2.5-3% (като протокол Н: 1466/1467 от 17 юни 1997г., "Пакт за стабилност и растеж"). Едиснтвените изключения са по време на кризи, когато се позволява за период от макс. 2 год. да не се взима в предвид тази граница. И като ни сравняваш с други държави, погледни коя държа е на първо място в списъка за нови предложения за присъединяване към ИВС, и именно защото се предпазихем от свръхдефицит.
цитирай
26. krizata - /Не искам да съм груб, ама ти разб...
27.11.2009 09:47
/Не искам да съм груб, ама ти разбираш от икономика, колкото и баба ми си мисли, че разбира. Слушал съм лекциите на г-н Дянков, знам и стратегията и целите му, най-малкото, защото съм говорил с него лично. Харесаха ми наблюденията ти, но те са предпоставки за приемането ни в Еврозоната, което ще бъде реиницирано от февруари догодина.
Ти си провокатор, а не човек с разбриания. "Създаването на дефицит" е най-прекия път към сриването на икономиката, неслучайно в първичните договори на ЕС още е заложено, то да не прехвърля 2.5-3% (като протокол Н: 1466/1467 от 17 юни 1997г., "Пакт за стабилност и растеж"). Едиснтвените изключения са по време на кризи, когато се позволява за период от макс. 2 год. да не се взима в предвид тази граница. И като ни сравняваш с други държави, погледни коя държа е на първо място в списъка за нови предложения за присъединяване към ИВС, и именно защото се предпазихем от свръхдефицит.

Това, че баба Ви е вече на години не означава, че (ако е била добра икономистка) вече не разбира от икономика само защото е остаряла.
Дори напротив, в определени моменти от човешката история хората са преживявали не само естествения процес на постъпателно, прогресивно развитие, но и регрес (обратно на първото). Така, че никак не бих се учудил, ако баба Ви е с по-голям интелектуален багаж от Вас.

Личните разговори са хубаво нещо, но те не винаги доказват правотата на събеседника Ви. Не забравяйте, че и телефонните измамници провеждат лични разговори с набелязаните жертви, за да ги оплетат в паяжините си.

Не знам какво очаквате от приемането ни в Еврозоната, но Гърция и Испания са най-яркия пример за пагубното влияние на силния валутен курс (спрямо възможносттите на икономиките им), в условия на криза. Практически и двете държави са в необявен държавен фалит. Темата е много дълга и интересна, но може би на друго място ще я продължим.

Мога да се обзаложа с Вас, че периода на криза, за който говорите, че е позволен дефицит, ще продължи много повече от 2 години.

И мой насрещен въпрос: след като сме в период на криза, защо според цитирания от Вас документ, ние да нямаме право да формираме дефицит, още повече, че ние имаме спестени колосални за мащабите си финансови средства, за разлика от благополучните развити икономики, които разчитат да финансират дефицитите си само чрез нови заеми (и нашите неизползвани средства също са източник на кредити за техните, а не за нашата икономика).

Отличниците в чакалнята за присъединяване към еврото са прибалтийските страни, които в момента са пред пълен и абсолютен колапс, заплашващ физическото оцеляване на народите им. Ако бленуваното евро ще дойде с цената на такива огромни жертви, тогава възниква резонния въпрос: а защо ни трябва нещо което сее глад и повсеместна мизерия?
цитирай
27. proximus - Приятелю, нашите мили чиновници не ...
27.11.2009 10:14
Приятелю, нашите мили чиновници не са в състояние да се насочат рационално един нормален бюджет - без скандали, без корупция, без комисионни.
Представяте ли си какво ще се случи ако някой им даде властта да разпределят към частния сектор, под формата на държавни заеми, стотици милиони лева? За преборване на кризата...
Просто кризата си е криза - инвестициите секват, складовете се пълнят с продукция, нараства безработицата, предприятия фалират. Но в природата, а и икономиката нищо не се губи. Просто преминава от едни ръце в други.
Аналогията ви с Исландия е крайно неуместна - там има малко на брой, високо образовано население => скъпа работна ръка. Тук какво си имаме - точно обратното. Този остров е последна дупка на картата, с индустрия = завод за алуминий, захранващ се от гигантска ВЕЦ. Ние имаме много повече възможности - и географски и материални.
цитирай
28. анонимен - Марш от БГ
27.11.2009 10:21
Предлагам този "икономист" Монката Дянков да си обира крушите не само от министерството на финансите но и от България и да се завре отново в дупката, от която допълзя тук!!!
цитирай
29. анонимен - пословицата
27.11.2009 10:25
В отговор на пословицата , която цитирате, бих ви припомнил дефицитите , които вече видяхме 1996 г. по времето на хиперинфлацията, заемите от МВФ, замяната на облигациите. Финансова порнография, чийто калай обра народа, как мислите , че сме се научили от тези грешки. Може би очаквате да премахнем борда и да пусне принтера за пари!? Или пък да гушнем едно хубаво кредитче от изедниците от МВФ!? Не мерси. В този филм сме играли. Вие май още не сте разбрал , че понякога Дянков а и не само той си прави човека социологически проучвания с подобни изявления , а после решава и върши нещо друго, но като има кой да му отговаря , какво по-добре за неговото проучване!?
Припомнете си изявлението за феодалните старци. Нищо ново под слънцето, първо се вдига пушек и после падат главите. Ами реформа във феодално общество пълно с чорбапарасъ получатели от най-високо ниво , няма как да стане иначе.
цитирай
30. krizata - /Приятелю, нашите мили чиновници ...
27.11.2009 10:43
/Приятелю, нашите мили чиновници не са в състояние да се насочат рационално един нормален бюджет - без скандали, без корупция, без комисионни.
Представяте ли си какво ще се случи ако някой им даде властта да разпределят към частния сектор, под формата на държавни заеми, стотици милиони лева? За преборване на кризата...
Просто кризата си е криза - инвестициите секват, складовете се пълнят с продукция, нараства безработицата, предприятия фалират. Но в природата, а и икономиката нищо не се губи. Просто преминава от едни ръце в други.
Аналогията ви с Исландия е крайно неуместна - там има малко на брой, високо образовано население => скъпа работна ръка. Тук какво си имаме - точно обратното. Този остров е последна дупка на картата, с индустрия = завод за алуминий, захранващ се от гигантска ВЕЦ. Ние имаме много повече възможности - и географски и материални.


Системата, на която се подчиняваме е такава (пазарна икономика) и по този въпрос нищо не може да се направи.
Но това, че ни бе даден картбланш да се копумпираме (българските чиновници) не означава, че ние сме измислили това явление.
По темата може много да се говори, но едва ли имате нерви да ме четете.
Само ще Ви напомня, че приказката за лошия, роден корумпиран чиновник и добрия чиновник-ангел от странство се върти вече достатъчно дълго време под една или друга форма.
Мащабите на корупцията, която ни залива в БГ е едно зрънце, спрямо нейните размери в по-цивилизовани от нас страни.
Там процесът е достигнал такова рафиниране и обличане в почти законни форми, че нашия бай Ганьовски чиновник може само да цъка с език и да вика: Ашколсун!

На всяко действие има противодействие, вкл. и на кризата. Вашите разсъждения напомнят примирението при настъпване на природна стихия или пожар, във време когато хората вече са измислили десетки начини за справяне с такива бедствия.

Същото е и за икономическите процеси и явления. Срещу кризата също могат да се предприемат система от мерки поне за смекчаване и по-гладкотото й протичане, като начало, а след това и за нещо по-сериозно.

Нали затова отглеждаме икономисти, тъкмо за да чуем мнението им в случаи като днешните. Другото е просто: да се молим и да призоваваме Бога за милост. Този вариант май беше забравен от по-умната част от човечеството.

Аналогията с Исландия се дава, за да се види, че стъпването на финансовите балони, за изграждане на стабилна и процъфтяваща икономика е крайно погрешна политика, която рано или късно ще ни доведе до колапс.

Други подобни примери има десетки, но ние трябва да решим какви са нашите приоритети: осигуряване на супер стандарт за едно малцинство от 10% и мизерия за останалите 90, или разпределяне на тежестите на живота и бита на сравнително по-справедлива база, както е например в Швеция, Германия или Франция.
цитирай
31. анонимен - Krizata е в криза
27.11.2009 10:56
От статия в блога на krizata става ясно, че някъде станало нещо и някой си казал нещо и защото krizata е в емоционален дисбаланс и си фантазира ли фантазира!
Когато имаш да кажеш нещо на някого излагай факти и прави прости логически заключения от неговите думи!
М-р Дянков в прагматик и технократ. Големият му проблем е, че много говори за финансов министър.
А иначе човека си върши работата.
За дефицита, за който толкова мечтаете:
Ноември 2008 година правителственият резерв е около 12 млрд.лв към юли 2009 е под 7.5млрд. След изхарчването на 1/3 от резерва за половин година България е пак в криза и то към юли!!!
И какво да направи Дянков, да вземе да изхарчи и другата част, това ли предлагате!!! Да вземе заем и да ги изхарчи като предишното правителство!!!
Много правилно постъпва, трябва да се знае как се харчат парите и какъв е механизма за проследяването им.Тези неща трябва да се изградят и после да се взимат пари на заем и да се харчат.
Почнете да съдите човек не по думите, а по действията!
Поздрави на всички фенове на речите
цитирай
32. krizata - /В отговор на пословицата, която ...
27.11.2009 10:56
/В отговор на пословицата , която цитирате, бих ви припомнил дефицитите , които вече видяхме 1996 г. по времето на хиперинфлацията, заемите от МВФ, замяната на облигациите. Финансова порнография, чийто калай обра народа, как мислите , че сме се научили от тези грешки. Може би очаквате да премахнем борда и да пусне принтера за пари!? Или пък да гушнем едно хубаво кредитче от изедниците от МВФ!? Не мерси. В този филм сме играли. Вие май още не сте разбрал , че понякога Дянков а и не само той си прави човека социологически проучвания с подобни изявления , а после решава и върши нещо друго, но като има кой да му отговаря , какво по-добре за неговото проучване!?
Припомнете си изявлението за феодалните старци. Нищо ново под слънцето, първо се вдига пушек и после падат главите. Ами реформа във феодално общество пълно с чорбапарасъ получатели от най-високо ниво , няма как да стане иначе.

Благодаря Ви за коментара - попада на точното място, защото в момента по света се провежда точно тази политика на вливане на нямащи никакво реално покритие парични средства.
Защо мислите расте цената на петрола, когато в същото време из световните пристанища плуват неразтоварени безброй танкери с нефт, за които няма клиенти. Защо лети цената на златото. Това си е класическа хиперинфлация по основните световни валути (за година златото поскъпна двойно). И в тази ситуация нашите скромни десетина милиарда и повече евро се топят като "ланския сняг" (израза не е мой) и ако сега не ги ползваме по предназначение след три-четири години ще можем с тях само да обслужим някои свои нежни задни части.
Светът е на прага на страхотна хиперинфлация, която ще отвее всички хартийки скътани за черни дни.
цитирай
33. krizata - /От статия в блога на krizata става ...
27.11.2009 11:04
/От статия в блога на krizata става ясно, че някъде станало нещо и някой си казал нещо и защото krizata е в емоционален дисбаланс и си фантазира ли фантазира!
Когато имаш да кажеш нещо на някого излагай факти и прави прости логически заключения от неговите думи!
М-р Дянков в прагматик и технократ. Големият му проблем е, че много говори за финансов министър.
А иначе човека си върши работата.
За дефицита, за който толкова мечтаете:
Ноември 2008 година правителственият резерв е около 12 млрд.лв към юли 2009 е под 7.5млрд. След изхарчването на 1/3 от резерва за половин година България е пак в криза и то към юли!!!
И какво да направи Дянков, да вземе да изхарчи и другата част, това ли предлагате!!! Да вземе заем и да ги изхарчи като предишното правителство!!!
Много правилно постъпва, трябва да се знае как се харчат парите и какъв е механизма за проследяването им.Тези неща трябва да се изградят и после да се взимат пари на заем и да се харчат.
Почнете да съдите човек не по думите, а по действията!
Поздрави на всички фенове на речите



Може пък това да е нашата лепта в световната теория и практика - преодоляване на кризата чрез редуциране на населението по пътя на ограничаване на достъпа му до най-необходимите неща, с чиято помощ се осигурява физическото оцеляване на индивида.

Този метод и автора му заслужават да бъдат номинирани за Нобелова награда, а аз като патриот на отечеството си, ще гласувам с две ръце за номинирания.
цитирай
34. анонимен - Интересно
27.11.2009 11:10
Два последователни постинга krizata се застъпва за две коренно различни практики.
Вземи своето решение кое за теб е правилно и го следвай последователно.
цитирай
35. krizata - /Два последователни постинга k...
27.11.2009 11:13
/Два последователни постинга krizata се застъпва за две коренно различни практики.
Вземи своето решение кое за теб е правилно и го следвай последователно


Какво по-конкретно имате предвид?
цитирай
36. анонимен - меко казано
27.11.2009 12:35
Аз не само подкрепям това мнение, но дори мисля че е най-малкото което може да се каже ..... колко още неща ми идват наум ... и с факти и с аргументи.
Има един лаф "луд с картечница", който все повече ми се появява в главата като се замисля за "светилото" М-р Дянков, както го наричат някои :)
От една страна въпросния напомня малко на ранния Николай Василев. Разликата е обаче че Ники дойде в синхрон с Царя и излъчваше една блага "западняшка" толерантност, докато тоя напротив, нагло, арогантно и самоуверено удари по масата, каза всички са крадци и малоумници, никой тук не разбира нищо, аз съм учил, писал дисертации, аз само знам и разбирам, АЗ ЩЕ ОПРАВЯ БЪЛГАРИЯ ..... и грабна картечницата ....
Основния му патрон в цевта както се разбра е "балансиран бюджет", гениално, никой друг до сега не се е сащал......и с т'ва България няма вече да е последна, а ще се мръдне до челните места на Европа ....а първия и основен "нечуван" инструмент с който Дянков ше балансира и ще ни води към просперитет е ..... АКЦИЗ .....на ракия на цигари, на квот друго свари и после, я събере я не крупната сума от 50-60 млн. отгоре .... но той знае какво прави, има вероятно някакъв гениален макроикономическия ефект цялата тая работа .....освен това ще сме по здрави и по умни и по силни и по- и по- .....абе ще ни опрай човека отсякъде дет се вика ....и няма да сме най-отдолу в Европа, а най малкото в първата тройка ......
Какво изобщо разбира от икономика този човек, никой още не е разбрал. Поне разбрахме защо е в 100-тицата ли беша, на най-цитираните..... ами просто много приказва.
Пази боже сляпо да прогледа!!!
цитирай
37. анонимен - до кризата, антитеза
27.11.2009 12:52
Криза, в голяма грешка си , човече.

Може много да се говори по твоя постинг, ще се спра на две неща:

1. Даваш пример с Гърция и Испания, че били пред фалит, защото са в еврозоната. Това е супер голяма заблуда. Особено за Гърция причината е, че са абсолютни малоумници и вечно си избират леви правителства. Това води до обичайния резултат - "ами дайте да увеличим държавните разходи, да похарчим тука едни държавни пари, че да са добре хората". Е, това е винаги, повтарям винаги, рецепта за провал. Знаеш, харченето на чужди пари става с лека ръка и ефекта е отрицателен на по-късен етап, когато трябва да се връщат. А че са малоумници, давам веднага пример.

Миналата година имаше стачка на студентите, че образованието им било много изостанало и трябвали промени. Гръцкото правителство предложи реформи във висшето образование - то единствения начин е да се допуснат частни университети с нормални критерии и качествен продукт, с връзка между резултата и цената (това е една универсална рецепта). Е, почнаха да стачкуват, че били против частните университети. Еми, то няма как с държавни структури да се повиши качеството на абсолютно нищо, това е загубена кауза.

Човешката история е ясна в това отношение - когато има криза, причинена от малоумни политики на ляво управление, трябва да се избере дясно правителство. Десните правителства правят така, че да се напрупва богатство. След като се понатрупа, народа пак гласува за левите, те идват и опоскват всичко и цикълът се повтаря.

Положителен пример за страна, която успешно излиза от банкова криза, е (за мен беше много изненадващо), Швеция, кризата от 90-те. Със супер десни идеи. Това е за домашно да си видиш как е станала работата и какво значи анти-кризисни мерки (пак да кажа, антикризисни мерки не са да се харчи наляво/надясно). В момента в голяма част от света се харчи като за световно държавни пари, не че това е добра мярка срещу кризата, ами просто за да не се маргинализират няколко стотин млн. души и да имат политически проблем. Това няма да реши кризата особено в щатите. Просто има там 50-100 млн. дебели черни и бели гъзове, които са с ниска производителност, но харчат на кредит, без да могат да си го позволят. Колкото и да ги подпомагаш, в един момент трябва да си ограничат потреблението, няма друг начин.

2. СД не ми е любимец, но не си прав, че бил представител на идейното течение (предполагам визираш неолиберализъм, монетаризъм), което вкарало щатите в криза. Това е огромно неразбиране на много хора по света. Напротив - социалистическите практики вкараха САЩ в кризата. Аргумент веднага - предполагам, знаеш, че Фреди и Фани (двете най-големи кредитни институции) са създадени с политическата цел всеки хамериканец да има жилище. Демек, давано е като за световно на всякаква паплач огромни ипотеки, без никаква идея как ще се връщат. Достъпът до лесни кредити води до увеличаване на цените и т.н. спиралата се завърта. В крайна сметка въпросът е, че се поръчва в кръчмата обилна вечеря за всички и идва сметката - е, някой трябва да я плаща. Повечето хора като теб, със соц-мислене, това не го разбират. Всяка сметка рано или късно трябва да се плаща. Разбира се финансовата индустрия се възползва от това положение, не всичко е черно и бяло, ама в основата си причината е соц-идеите.

Всички соц-настроени хора трябва да разберат, че от 100-150 години са жертва на една илюзия. Колкото повече подпомагаш нещо, то става все по-хилаво и всъщност накрая се получава точно обратното. Примерите за това за навсякъде - безсмислено е държавното подпомагане в условията на криза на предприятия. Ако са тръгнали да си заминават, това само удължява агонията и цената става по-висока. Особено ме интересува цената, щото аз съм от тези дето си плащат данъците върху истинските (бая високи) доходи и хич и не ща държавни чиновници да ми харчат данъците, за да подпомагат предприятия, цигани, наука, образование, здравеопазване и т.н. Всичко това са пари на вятъра. Частната инициатива е непобедима, именно защото един човек винаги се грижи за парите си по-добре - и оттам (малко теория на игрите), ползата за цялото общество.

Абе, не мога и Кремиковци да пропусна, че и него го споменаваш като светъл пример. Че било, моля ти се гордост и супер важно, защото работело за огромен пазар. Значи: първо, това недоразумение е замислено и направено от раб-факовци, в него няма бизнес смисъл (въпроса с грешното местоположение, липсата на суровини - руда и вода, далече от транспорт); второ - тотогава е работело за голям пазар, ама това е бил изкуствено създаден пазар (подобно на примера ти с недоносените БГ компютрите). Ако има кой да плаща (големия брат), то е ясно, че можем да си построим комунизма, на всекиго според потребностите. Е, лошото е, че няма как някой друг все да плаща. Ресурсите на земята са ограничени и трябва да се използват ефективно, а не с централизирано планиране от раб-факовци.
В момента, в който големия брат свършва парите, почва агонията и на Кремиковци, и на много други неща, за които плачете, че било съсипано производството. Просто това са били нежизненоспособни производства, които могат да живеят само, ако някой налива в тях, това е икономическата логика на краха на социализма. Наливането свърши и всякакви аналогии с "предишното" време са некоректни, защото сега няма кой да плаща, просто е. И не ми излизай с номера, ами държавата трябва да се грижи. Няма такова нещо като държавата и държавни пари - държавата сме всички ние и държавните пари това са си моите пари, дето ги вземат и аз искам да ги харчат ефективно!!!

Мале, много дълго стана и леко хаотично, ама проклетия гсм и имейл не спират - то не става три неща да прави човек с двете си ръце и трите да вървят, ама дано горе-долу да съм се изразил ясно.

Успех на всички умни, способни, предприемчиви и мислещи хора!

цитирай
38. анонимен - Великолепна статия, много по-к...
27.11.2009 12:58
Великолепна статия, много по-качествена от тези, които обикновено четем. Тези, които искат повече аргументи явно не са запознати с аналогиите, които дава авторът - Исландия (огромен фалирал Хедж фонд - страна, успяла да потъне също толкова лесно както фалира банка) и карибските нации, които са убежище за световния капитал, но пък хората им тънат в мизерия. Откакто например Ямайка стана "убежище за американски фирми", построи си "зона за свободна търговия" (т.е. зона за нископлатен робски труд, без закони и регулации) и се заплете с МВФ, хората живеят като мишки, а цялото им селско стопанство и производство се изпари.

Така че това, което пише в статията за съжаление е напълно вярно. Това, което прави Дянков е пълна абдикация на държавата от всякакви отговорности за родно производство, търговски баланс, развитие на науката и пр.
цитирай
39. krizata - /анонимен - до кризата, антитез...
27.11.2009 13:35
/анонимен - до кризата, антитеза

Самият факт, че сте отделили половин час от другите си ангажименти, вместо за това време да направите някоя и друга допълнителна пачка, ме кара да Ви благодаря.

Защото чрез Вашите пари (платени под формата на данъци) ние след това си осигуряваме средства (чрез преразпределителните процеси в икономиката), които прахосваме за глупости, включително пишейки горните редове, вместо тъпо да се хванем да бачкане и да копаме, копаме.

Разбира се, че логиката Ви е убийствено желязна и на пръв поглед необорима. Но нещата от живота не са чак толкова черно-бели, както ги виждате през своите очи.

Все пак, за да има толкова успешни бизнесмени като Вас, трябва да се създава подходящия бизнес-климат в една икономика, който да подкрепя активното потребителско търсене, базирано на реално получени трудови доходи, вследствие на осъществено конкретно производство (което може да се пипне - стоки или усети - услуги).

Или, по друг начин казано, от държавата зависи Вие да имате от какво да печелите, колкото и, сам по себе си, да сте гениален (дори за секунда не поставям под съмнение този очевиден факт - боже опази).

Пример: ако бизнесът Ви е продажбата на семки (слънчогледови) и имате два потенциални пазара:

1.) съвременно българско село населено преобладащо от щърби (беззъби) баби и дядовци, които отгоре на всичко не получават редовно пенсиите си, или:

2.) Пространството на стадиона в Подуене, преди решителния мач с чорбарите, където хъса е на шест.

Въпросът ми е, къде ще продадете повече от солените си залъглки - на пунктове 1 или 2.

На пръв поглед, процесът на струпване на толкова много хора пред стадиона е естествен както е естествено, че Вие бихте направили милионите си, дори ако бяхте на Мусала и продавахте кучешка храна на вълците в Рила.

Но, я се замислете, ако разтурим ЦСКА, кой ще е дразнителя за Левски, ако закрием всички производства в БГ, кой ще осигурява ценните левчета, за да си купим от търгуваната от Вас стока.

Затова, пак повтарям, държавата трябва да участва активно на пазара не за да мачка всеки полъх за бизнес-инициатива, а напротив - да подкрепя всеки кравар, който иска да отгледа току-що роденото теленце, което след две-три години, при добри грижи, ще дава мляко - родно мляко, а не екстрат от сухо палмово масло.

И аз така като Вас, нали правя бизнес, пиша малко разбъркано, но дано ми влезете в положение.

А иначе, без хора като Вас - българските производители (надявам се именно производител, защото от определението предприемач не е напълно ясно) всичко останало увисва.

Нито Ханс ще дойде да ни оправи, нито Иван от Изток ще го замести.

Оправянето е в нашите ръце (е най-вече във Вашите).

Поздрави
цитирай
40. анонимен - анти криза
27.11.2009 13:48
изумен съм не от нещо друго, а от двуличието в позициите на "krizata" и No 39 по отношение на родното производство; не е нужно да си някакъв капацитет по икономика за да проумееш че за да расте БВП на една страна тя трябва да има развито собствено производство - нещо което очевидно не беше схванато от предишното правителство, разбрахме за какво за похарчили огромния бюджетен излишък - за всичко останало но не и за развитието на собственото производство; това всъщност говори само по себе си за потенциала и възможностите на БСП да управлява; всъщност те просто уцелиха точно момента на небивал световен разтеж, който се отрази и у нас, благодарение на което изкараха 4 год мандат;
да плюеш Дянков в този момент че не мисли за развитие на производството говори че си не само слабо икономически грамотен, но и лицемер , галещ своето собствено его
цитирай
41. krizata - /анонимен - анти кризаНе е н...
27.11.2009 14:20
/анонимен - анти криза

Не е необходимо да се изумявате чак толкова много на икономическите закономерности, а да мислите малко повече.

Как си представяте, че ще развиете родното производство, ако отнемете от неговите вътрешни потребители възможността да купуват от произведените стоки, като сте изкарали хората на трудовата борса.

А от друга страна как ще продадете (и у нас, и навън) български продукт (нека е картоф), който заради убиствено високия курс на лева струва повече от холандския.

Прост пример от живота:

Имате 1000 лв спестени от минали години. Бачкате като сглобявате български реотани.
Някой от чужбина внася същия реотан, но с много по-добри характеристики (нещо като да ти предложат да смениш косматата си жена за Клаудиа Шифър).

Ама чакай кво го произвеждаш този скапан български реотан, аз ще ти продам супер готин от вносните - казва търговецът и Вие сте искрено щастлив.
На Вас Ви е готино: Глей ся къв готин реотан си имам, комшиите са шашнати, жената реже по-усърдно салатата, абе всичко е на ниво.

Реотана струва 200 лв.

Комшиите се усещат, че произведените с твое участие реотани са пълни боклуци и всички си купуват само вносните.

Заплатата ти спира (никой не купува от скапаните местни реотани).
Ти си скътал 800 лв.

Минава още някое и друго време.

Тичаш за потребителски кредит, но и той свършва.

Тук илюзията за великата сила на пазарната икономика свършва, а ти оставаш да си стоиш в къщи с един спомен за готин реотан, който не грее, щото са спрели тока, междувременно.
А жената, и тя май си е тръгнала, щото не само ти можеш да избираш между нея и Клаудия Шифър, а и тя има избор между тебе-нещастника и готиния пич с мерджана (същият, който навремето ти продаде вносния реотан).

И колкото ти и колегите ти да сте си мечтали, че оня с хубавите реотани ще дойде да вкара технологията и при Вас, всичко се разсъхва (абе скапаните корумпирани чиновници са виновни).

А в тва време, тоя дето преди време е произвел от готините реотани си е разширил бизнеса, (ама не в БГ, а някъде из Китай), щото изведнъж му е паднала манна небесна във вид на пазар от такъви балъци като тебе.

Е приказката има и продължение, но мисля че всеки може сам да си я допише.

По последното: нали затова изхвърлихме скапаните комунисти, за да дойде национално-отговорно управление, което като харчи държавните пари ще мисли и за народа, а не само за собствените джобове (без което също не може).
цитирай
42. анонимен - анти криза
27.11.2009 14:35
Г-н kriza, икономическите закономерности, които вие сте наизустил от времето на плановата икономика не могат да ме изумят, а вашето лицемерие и наглост;
не е нужно да хвърляте някакви примери за да убеждавате читателите на форума в мизерната ни действителност, плод именно на "скапаните комунисти" които не сме изхвърлили все още;
вие най-вероятно сте някое от "феодалните старчета" в БАН , кръвно обидени на Дянков
цитирай
43. lado - "А жената, и тя май си е тръг...
27.11.2009 14:39
"А жената, и тя май си е тръгнала, щото не само ти можеш да избираш между нея и Клаудия Шифър, а и тя има избор между тебе-нещастника и готиния пич с мерджана" - нали беше космата, тия с мерджаните може и да обичат космати, ама аз нещо не съм видял да се натискат за тях! Искам да кажа ,че жените са ни хубави, особено напоследък! Отпуснете малко, нищо не зависи от нас, каквото искат ,това ще си правят!
Приятелски поздрави и на двата лагера!
цитирай
44. анонимен - Абе автора не се ли е разпенил малко. ...
27.11.2009 16:13
Абе автора не се ли е разпенил малко. Нещо много се вълнува. Има сектори в икономиката ни които си вървят на горе, въпреки кризата и въпреки "грижите" на държавата. Има работливи и добре платени Българи има и достатъчно шансове за предприемчиви хора. Отказвам да легна по гръб и да стена колко е зле.
цитирай
45. krizata - Понякога, за малко по-голяма об...
27.11.2009 17:04
Понякога, за малко по-голяма образност се опитвам да обясня нещата по-простичко, ако това Ви се е сторило не много изискано, се обръщам с извинения към обидените от ползвания език. Поздрави!
цитирай
46. анонимен - Без тревоги,моля
27.11.2009 17:14
Не се тревожете, приятели.Нищо от това,което Монката вижда в нощните си сънища,няма да се осъществи.Над него бди ББ и той няма да допусне издънка.Спомнете си акциза на ракията,данъка върху хазарта и още и още......Нашите управници за един ден малко си поизменят становищата,така че не се плашете.Лошото в случая е че Дянков мъти главите на студентите по икономика и ще е малко трудно на даскалите да ги върнат после в лоното на науката.Защото това,което велукодушно ни казва фин.министър е гениалното прозрение на хроничен мозъчен излишък,а такива люде трябва да пишат фантастични романи и да избягват науката.Добре,че ББ не разчита само на служебните си консултанти.....Колкото до това касво е била България преди 20 години - беше едно нищо в рамките на СИВ.Нямаше и бира по магазините.Техническото ни развитие се представляваше от производителите на 20 килограмови велосипеди в Ловеч.
цитирай
47. анонимен - Продавам къща
27.11.2009 19:08
Водиш ни за Исландия но да не объркаме курса и да се окажем в Гренландия !
цитирай
48. krizata - /Нямаше и бира по магазините. Те...
27.11.2009 19:12
/Нямаше и бира по магазините.Техническото ни развитие се представляваше от производителите на 20 килограмови велосипеди в Ловеч.

Пропуснахте да кажете, че и марихуаната не се намираше, а за хероина, кокаина и другите източници на удоволствия народа даже не беше и сънувал (колко е пропуснало това поколение, а?).

Но, сериозно - алкохолът беше навсякъде и всеки, който искаше да се напие (или отпусне, или разпусне) бе свободен да го направи, за огромно мое съжаление.

По повод на велосипедите не знам дали информацията Ви е вярна, но ако е така още утре ще поискам вписване в книгата на рекордите на Гинес, защото като малък, при лично тегло от 30-на кг., съм успявал да повдигам (и о, чудо - дори да премествам) тежките чугунени (?) изделия на българската велосипедна промишленост.
цитирай
49. krizata - Гренландия е перспективно място за ...
27.11.2009 19:14
Гренландия е перспективно място за живеене, особено предвид глобалното затопляне, а намека Ви така и не схванах.
цитирай
50. анонимен - Къща във Вашингтон за 2, 5 милиона ...
27.11.2009 19:20
Къща във Вашингтон за 2, 5 милиона лева не се купува с икономии от банички, дори и да си представител на ЕБ и да работиш в Исландия. Явно думата има или наследството от мама и татко или пък кредит - скромен от 729 000 лева или пък и двете. Финансовият министър Симеон Дянков има с какво да се похвали - за малко повече от 100 дни управление е автор на няколко медиини скандала и на няколко крилати фрази, ама найсе. Ще ви припомня брилятнтата идея за брифинг по телефона, при това не на каква да е тема - а за бюджет 2010, после е ред на постната, типично по американски пица, след това - на продажбата на бюджета на Цецка Цачева, шотовото вдигане на всички видове акциз, защото не пушим, не пием и искаме да сме здрави... Следва продължение ...., само г-н финансовият министър знае сценария. Всъщност, подобни мерки водят до постно народно доверие и ако практиката не бъде преустановена може да има .... постни извънредни избори. От цялата тази ситуация на пост и молитва ще остане цял един народ. Но не и финансовият министър, разбира се, защото както е знайно той не иска да инвестира в България. Това е хубав знак към чужденците, апропо, но темата ми е друга - снощи се потресох от картини, които да ви кажа честно бях забравила. Социални кухни, поне един топъл обяд за бедните - имам чувството за дежавю, върнах се в Жанвиденовото време. А уж на власт на Гражданите за европейско развитие на България. Впрочем, г-н финансов министър, взрете се в абревиатурата на партията, която Ви направи министър на финансите. Може би пък тя ще Ви подсети, че живеете в България, а не във Вашингтон. И ако при американците е супер важно да започнат борба със затлъстяването, то ние, българите по-тънки от това не можем да бъдем. Защото ще изчезнем съвсем, г-н Финансов министър. Ама заедно с нас ще изчезнете и Вие. С уважение
цитирай
51. анонимен - banica s oriz
27.11.2009 19:43
Izvinqvam se predvaritelno za latinicata, no sym v ofisa i tuka nqmame kirilica ... Po syshtestvo: mislq, 4e e bezsmisleno da se vzima kraina poziciq po tazi tema. Ako vyv vsqka edna dyrjava, bez zna4enie dali zapadna, izto4na, ostrovna, vinagi dqsnata politika vodeshe do progres, a lqvata do kriza, to prosto levi partii nqmashe da syshtestvuvat (i obratnoto). Ima bezkraino mnogo faktori, koito se otrazqvat na predstavqneto na 1 pravitestvo v prodyljenie na 1 mandat i zatova e mnogo trudno ne samo za neobrazovaniq izbiratel, a i za nai-obektivnite ikonomisti, politolozi i soziolozi (ako ima takiva) da dadat to4na ocenka. Zatova i partiite se reduvat na vlast postoqnno i osven tova vse pove4e klonqt kym centyra. Ima masa litaratura izpisana vyrhu nujdata ot balans mejdu svoboden pazar i dyrjavna namesa (vyv vryzka s biznes ciklite i t.n.) i ako se interesuvate moga da vi naso4a (ne 4e az sym q iz4el vsi4kata, no az ne se i palq tolkova mnogo ot politika). I posledno, tova, koeto az vijdam kato osnoven problem v Bylgariq e ne tolkova greshna politika, a totalnata lipsa na iformaciq. V Bylgariq masata mladi hora prosto nqmat predstava kakvo se slu4va - trugvat po greshni pytishta, ne polu4avat nishto za truda si, demotivirat se i otivat da igraqt kiu4ek, 4e da im olekne. Dosta uspqvat da se orientirat i na 20 godini polu4avat 5 pyti po-golemi zaplati ot maika si i bashta si vzeti zaedno, no na pove4eto prosto im lipsva informaciq. Tova e edno ot neshtata, za koito darjavata trqbva da se pogriji (nai-o4evidniqt na4in e reforma v obrazovanieto - nai-ve4e gimnaziite, no ima i mnogo drugi).
цитирай
52. krizata - /анонимен - banica s orizДо ...
27.11.2009 20:15
/анонимен - banica s oriz

До какво трябва да доведе това образование: Ние и в момента имаме толкова образовани българи, които поради липса на реализация, я търсят в чужбина.

Не това е пътят и не това е спасението.

Пример: Да си представим, че Вие работите като агент по недвижими имоти. Нека за конкретния пример фирмата Ви да е нашата държава.

Каква е логиката фирмата Ви да обучава 1000 агенти по продажби (а държавата точно това прави) по недвижими имоти, когато и десетина са напълно достатъчни, а останалите ще трябва да работят за конкурентни фирми (стомаха иска храна всеки ден).

Проблемът на днешното ни образование е, че то бълва по инерция подготвени кадри, съобразени с нуждите на една друга БГ, от преди 20 години, работеща в съвсем други измерения от днешното подобие на държава.

Днес, когато от нас се иска да осигуряваме само обслужващ персонал, инвестициите ни в образование са пари хвърлени на вятъра (както примера с обучените от Вашата фирма 1000 агенти по продажбите).

Днес, каквото и да си мислим за нас самите, ние сме възприемани като друго качество народ, с определени функции в рамките на новата свръх държава в Европа.

Тези, които пробиват в другия свят само доказват правилото.
цитирай
53. анонимен - banica s oriz
27.11.2009 21:50
Точно това имах предвид и аз като казах липса на информация. Има някакви измислени представи за "престижни специалности" в университетите, които нямат никаква връзка с реалността. Има 10000000 студенти, които учат за дипломати и прокурори - няма как да стане. Аз учих в Германия и там компаниите ходят в гимназиите и говорят с учениците за това какви кадри се търсят. Много ученици започват обученуе/тренинг в някоя компания директно след 12 клас, защото там университетите не са за всеки и имат престиж, а не както тук - който не е поискал, той не е станал студент. И с това обучение на място в компаниите не само, че не тежат на икономиката с бездействието си (както студентите в Бг), ами и по-добре си вършат работата от някой издухан студент, който 5 години е пил и едвам е избутал някаква измислена специалност в УНСС например. В Германия студентите още преди да си изберат университета вече са много добре ориентирани какво се търси и как да го постигнат.
Не е само това проблема естествено, но съм говорил с мениджъри на немски фирми, които търсят нови пазари и България се избягва заради липсата на талант, а причината за липсата на талант е главно в остарялата образователна система и липсата комуникация между бизнеса и учениците/студентите.
цитирай
54. krizata - За преподавателите в УНСС, напр...
27.11.2009 22:05
За преподавателите в УНСС, например, също е абсурден държавния подход, възприет в БГ.

У нас държавата прави поръчка за необходимите й икономисти на око, без преди това да е направен елементарен анализ за нуждите на българската икономика от такива бъдещи специалисти.

По този начин се харчат трудни български пари за хора, които нямат никаква идея дали имат желание да търсят работа, която поне малко да ги доближава до натрупаните компетентности.

Пада и мотивацията по цялата верига, и се губи смисълът от това, което някои наричат висше образование.
цитирай
55. анонимен - За непомнещите и невярващите
27.11.2009 22:15
Четох по-горе за това което сме имали някога, и някои се съмняват.За тях мога да кажа едно-напишете в някоя търсачка БЪЛГАРИЯ КОЯТО ИЗГУБИХМЕ. Прочетете статията, мислете и гледайте снимките.После коментирайте пак тук, ако можете .
цитирай
56. анонимен - http://www.bgsviat.narod.ru/
27.11.2009 22:29
http://www.bgsviat.narod.ru/
цитирай
57. анонимен - http://bgsviat. narod. ru/Bul...
27.11.2009 22:30
http://bgsviat.narod.ru/BulgAria_koqto_izgubihme.htm
цитирай
58. анонимен - не си в час приятел
28.11.2009 13:42
Пич, толкова не си вчас, че чак нямам думи. А позоваването ти на Исландия е равносилно на обобщението, че и курвите и монанините са жени.
цитирай
59. анонимен - прогнози
28.11.2009 14:55
ние предполагаме , Господ разполага
ще дойде един висок човек от далече и той ще бъде добър крояч и шифач - дали е Дянков
ще дойде време и хората ще се върнат по селата
русия пак ще помогне на българия из предсказанията на баба Ванга
цитирай
60. анонимен - И какви са тези предсказания? ...
28.11.2009 23:52
И какви са тези предсказания?
Нещо по-конкретно като източници?
цитирай
61. анонимен - Ivan - СТИГА ПЕСИМИЗЪМ
29.11.2009 16:27
СЪГЛАСЕН СЪМ, ЧЕ ВСЕКИ ИМА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ, НО ВМЕСТО ОБЕКТИВНИ АНАЛИЗИ/без да се заиграва извън контекста на проблема/ САЙТА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ НА ПСИХОТЕРАПЕВТИЧЕН СЕАНС. ЖАЛКО ЧЕ НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ОТ ПСИХО ТЕРАПИЯ СЕ ОКАЗВАТ ТОЛКОВА МНОГО И СИГУРНО ТОЛКОВА ОБРАЗОВАНИ. НО ЕДНО Е ДА ИМАШ ДИПЛОМА, А ДРУГО ДА МОЖЕШ ДА ПРАВИШ РЕАЛНИ АНАЛИЗИ. КАЗАЛ МИН. ДЯНКОВ, ЧЕ ИСКА БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЛЕЗНЕ ОТ ГРУПАТА НА НАЙ БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ И ХОП, ЛОШИТЕ ПРОРОЦИ СЕ НАДПРЕВАРВАТ КОЛКО ЛОШО ЩЕ СТАНЕ. АЙДЕ СТИГА С ТОЗИ ПРОСЛОВУТ ИДИОТСКИ ЧЕРНОГЛЕД ПЕСИМИЗЪМ. ПОМИСЛЕТЕ МАЛКО, КОЙ ОТ ВСИЧКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА ДО СЕГА Е ЗАПОЧНАЛ ТАКИВА ДРАСТИЧНИ РЕФОРМИ ВЪВ ВСИЧКИ ПОСОКИ? КОЙ? ЗА ТОВА СЕ ИСКА ГОЛЯМ КУРАЖ ИЛИ КАКТО СЕ КАЗВА ЯКО ДУПЕ, ЗАЩОТО ПОДВОДНИТЕ КАМЪНИ СА МНОГО И ТЕ ИЗЛИЗАТ ВСЕКИ ДЕН. ВРЕМЕ Е НАИСТИНА БЪЛГАРИНА ДА СИ ЗАПРЕТНЕ РЪКАВИТЕ И НАИСТИНА ДА ЗАПОЧНЕ ДА РАБОТИ, А НЕ ДА СПЛЕТНИЧИ И ДА СЕ ВАЙКА И ОПЛАКВА. ТОЗИ ШАНС КОЙТО ИМА СЕГА БЪЛГАРИЯ МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОВТОРИ, БИЛО ПРИ ПРАВИТЕЛСТВО НА СТАНИШЕВ, НА ИВАН КОСТОВ ИЛИ ЦАРЯ. ХАЙДЕ ДА СЕ ЗАМИСЛИМ НАД ПОДОБЕН КАЗУС. КАКТО В БИБЛИЯТА Е КАЗАНО "ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕМ", ТО СЕ ВИЖДА КОЙ ВЪРШИ РЕАЛНА ДЕЙНОСТ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ. ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОВА . В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ, А НЕ НА НЯКАКВИ ЧАСТНИ, ПАРТИЙНИ, КОРПОРАТИВНИ, ЯВНИ И СКРИТИ ИНТЕРЕСИ.
цитирай
62. krizata - До Ivan - СТИГА ПЕСИМИЗЪМ, Уважаеми ...
29.11.2009 22:34
До Ivan - СТИГА ПЕСИМИЗЪМ,

Уважаеми Иване (или анонимен под No 62),

Поласкан съм, че сте си направили труда да прегледате целия сайт (или блог krizata.blog.bg), като отгоре на това сте си оформили мнение (което означава, че сте размишлявали и оценявали написаното) върху идеите, които съм се опитал да представя пред хора като Вас.

Вярно е, че изводите Ви за свършеното от мен са крайно негативни, но все пак това е много повече от простото пренебрегване на принципите, които съм се опитал да защитя в този блог.

Твърдите, че това място се е превърнало в средище за психотерапевтичен сеанс за недотам образовани ползватели на интернет (определено себе си не включвате в тази категория, тъй като, очевидно е, елементарното владеене на български език вече не се възприема като норма за интелектуално развитие на един българин).

Фактът, че сте отделили от неделния си следобед, за да изразите мнение, все пак е достатъчен повод и аз, от своя страна, да пренебрегна ангажиментите си пред семейството, за да отговоря на Вашите забележки и градивна (надявам се) критика.

И така, министър Дянков искал, според Вас, да изведе БГ от групата на най-бедните държави (друг е въпросът, че БГ само отскоро е в тази група).

Нека най-напред да кажа няколко думи за самия г-н Дянков.

За мен това е един кристално честен и чист човек, от когото можем само да се учим по отношение на лично поведение, изградени и демонстрирани морални ценности.

Винаги съм харесвал (а и в личния си живот съм се опитвал да бъда такъв) хората, които търсят постоянно себеусъвършенстване, които не се поддават на течението и модата, които не оскотяват, заради алкохол и други наркотици (по-леки и по-тежки), които ценят семейство и приятели.

А Симеон Дянков очевидно е такъв тип човек.

Това струи от поведението, от отношението му към другите, от вътрешната положителна енергия, която извира от него.

Още повече, че емоционално аз би трябвало да харесвам настоящия министър и по друга линия:

И двамата сме кандидатствали за следване по икономика в едно и също висше учебно заведение и то в една година - 1989 г. (точно в годината на колосалните промени), и двамата сме били приети в специалностите, които сме желали, след като сме постигнали възможно най-високите резултати на кандидат-студентските изпити, и двамата сме се обучавали и възхищавали (за мен е сигурно) от една прекрасна преподавателка, която днес е зам. шеф на Световната банка (институцията е различна от хората в нея, надявам се).

Разликата между нас двамата е, че докато за него 10 ноември беше възможност да избяга от БГ, за мен това бе датата, в която се узакони победата на по-силния противник (с несравнимо по-голям потенциал) в продължилата дълги години Трета Световна война.

Но тъй като аз имах възможност, още преди 10 ноември, да се потопя в другия, бленуван от българите свят, да получа преки впечатления от него и да разбера механизмите на функциониране на тамошната система (без да съм бил комунистически активист или агент на ДС), след големите промени реших да остана в страната си и да работя за нея, въпреки многобройните предложения и възможности да я напусна и да се отрека от нея (както направиха много българи).

Въпрос към Вас:

Знаете ли, че по-голямата част от днешното висше общество на Турция са хора със славянски (някои казват български) корени, интегрирали се в тогавашното висше османско общество.

Така и днес, след като победи по-силната страна („демокрацията и олицетворяващата я пазарна икономика”), много хора направиха и продължават да правят всичко възможно, за да се претопят и интегрират в обществото на победителите, за да могат да се радват на възможностите за кариерно развитие и израстване в средата на другото (доскоро открито воювало срещу нас), но победило общество (животът е само един и е толкова кратък).

По този начин безброй българи, в различни периоди от историята ни, са се откъсвали и отричали от проблемите на народа си.

Ставали са турци, гърци, руснаци, немци, англичани, французи, американци и са заживявали с актуалните проблеми, поставяни пред техните нови нации и държави, в които са се интегрирали.

Някои са се превръщали в туркофили, други в гъркофили, трети в русофили, и по-нататък -германофили, - англофили, - франкофили, - американофили – съдбата на малките народи винаги е била такава, полягането пред по-силния и мощен покровител е било норма за поведение на елитите.

(Между другото за мен днешният най-ярък представител на племето на българофилите е човекът с име Бойко Борисов).

За наше съжаление, прекрасният човек Симеон Дянков, живял целия си съзнателен живот в Америка и направил професионалната си кариера отвъд океана, днес се върна в родината на родителите си като изграден американец, помнещ езика, слава богу, но мислещ и действащ според стандартите и критериите на един чистокръвен янки.

(Ако сте близък с него попитайте го дали децата му говорят поне малко български или той, както много бивши българи е направил всичко възможно, за да откъсне наследниците си от това тъмно, грозно племе, останало някъде там на Балканите).

Във всичко това, само по себе си, няма нищо лошо, но реакциите на подсъзнателно ниво диктуват и подсказват защитата на едни определени ценности и интереси, които нямат нищо общо с българските.

Светът е в криза и всяка от Великите сили се стреми да се докопа до ограничените, по принцип, световни ресурси за собственото си спасение и оцеляване.

Ако ние продължаваме да се правим и да постъпваме като нихилисти, тогава всеки ще продължи да минава през двора ни, да събира реколтата ни (намаляваща с всяка изминала година) и да се чуди на наивността на този балкански народ, готов да се разкрачи на всеки, предлагащ му някаква лъскава дрънкулка или просто едно потупване по рамото.

От гледна точка на личното си спасение и оцеляване нещата, за мен, не са никак трагични и апокалиптични, тъй като лично аз имам капацитета и възможностите още утре да се потопя и интегрирам сред множество други големи народи и държави, всяка, за себе си, с голяма тежест в света (тъй като познавам дълбоко както националните им особености, така и езика и културата им),

Но живеейки сред своя народ, който ме е изградил до това което съм и което имам, просто не мога да кажа „баста, до тук, приключвам, българите като народ не са достойни за мен, затова ги напускам, както много други го направиха преди това”.

Въпреки, че народът ни е простоват, груб, наивен, манипулируем, той, от друга страна е много добродушен, честен, открит и жертвоготовен, винаги на линия, за да се включи на страната на правдата (според неговите си разбирания).

Така, че, връщайки се към нашия главен герой, човекът С. Д. не е никак лош, дори е чудесен, но както се казва: Да си добър човек не е професия.

Надявам се, сте разбрали идеята на това, което се опитвам да Ви кажа, ако не се е получило както трябва, това е изцяло за моя сметка, за което се извинявам пред Вас!

Освен това, с този свой отговор аз в никакъв случай не изчерпвам въпросите, които сте поставили в коментара си, но пък този факт ще Ви провокира, надявам се, да продължите да громите блога ми и идеите, с които се опитвам да предупредя обикновения българин за тежките дни, които ни предстоят.

цитирай
63. анонимен - време е да свалиш очилата
30.11.2009 11:01
Много неуместни сравнения и твърдения в един кратък коментар - добре е, че не си написал по-дълъг текст. Исландския модел на фалит няма да го достигнем дори и да удвоим публичния си дълг, а какво се надявам знаеш - за частния дълг не трябва да се притесняваме много, защото той много лесно, ефективно и по-безболезнено от публичния се преструктурира и трансформира (предимно в акционерен капитал). Най-голямата глупост е да си мислим, че държавата трябва да еинвеститор от първа и последна инстанция в условията на криза, защото тогава вече съм съгласен, че ще търгнем по пътя на Исландия. Това, от което най-много се нуждаем е ограничаването на преразпределителната функция на държавата през бюджета - така ефективните субекти в икономиката ще стават по-ефективни, а другите - или ще осъзнаят, че се нуждаят от преструктуриране или ще фалират.
цитирай
64. krizata - 64. ), Вие, очевидно, вместо биб...
30.11.2009 11:11
64.),

Вие, очевидно, вместо библията продължавате да четете умозренията на Вашия духовен баща Милтън Фридман.

За Ваше съжаление рейганомиката си отиде малко след нейния кръстник, така че явно сте в лека дезориентация по повод на модерните днешни препоръки на Вашите духовни гуру, които днес пеят нова песен.

Влезте бързо в крак, защото в противен случай ще Ви спрат поредните грантове. А така сладко се живее от тях, вярно ли е?
цитирай
65. анонимен - Аман от умници
30.11.2009 11:18
Човече аман от нищо неразбиращи хора които само знаят да мрънкат. Само който не е преживял 97ма година не знае значението на борда и фискалния резерв. Така че на мен лично ми настръхна косата когато Дянков подхвърли как щял да го депозира в търговски банки.
В държава като нашата с мощна корупция и мафия и куха съдебна система, всеки лев данъци е лев хвърлен на вятъра, така че колкото по-малки данъци толкова по-добре. Да не си мислиш че като плащаш големи осигуровки ще получиш насреща здравеопазване на европейско ниво или пък че ще вдигнат пенсиите на родителите ти или пък че ти ще получаваш пенсия? По добре парите да са си в мен и сам да се погрижа за себе си пък ако не мога, да знам че сам съм си крив.
И накрая, създаването на предприятия за конфекция е точно белег на страна от третия свят и не е това към което се стремим, нито това което е Исландия. Никога не ще бием Турция, Индия, Китай, Румъния като дестинация за подобни инвестиции. Страната ни има потенциал като място за развитие на екологични технологии, туристическа дестинация, земеделска и винопроизводителна сила ( ама не с мотиката и сърпа а с големите масиви обработвани от модерни машини и финансирани от фондове с български и вносни капитали) Само че за да стане това, освен ниски данъци трябва и правов ред и демутризиране на тези индустрии. Това са проблемите на страната. Икономическата и финансова политика на БГ е много разумна и точна и това важи не само за Дянков но и за всички правителства след Жан Виденов. Само тази политика ни позволи днес да не сме затънали до гуша в кризата като Унгария, Румъния, Исландия, Балтийската тройка Украина и прочие, а вместо това да сме една от малкото държави в Европа която все още се справя сравнително добре
цитирай
66. krizata - Точно Унгария и Балтийската тройка ...
30.11.2009 11:50
Точно Унгария и Балтийската тройка са ни спуснат пример за подражание, не забравяйте!

И това, което ги настигна тях вчера е нашето бъдеще утре - безалтернативно и със 100% гаранция за случване.

Продължавайте да се ровите и ще установите още много интересни закономерности.

За да е обзорът Ви пълен можете да започнете с колонизацията на Новия свят от цивилизованите народи, които и днес са цивилизовани и които със същата жар и мисионерска целеустременост се опитват да вкарат сега и нас диваците в правия път - на свободата и демокрацията (като междувременно ни отърват от всичко българско, пардон - лошо).
цитирай
67. анонимен - Бравус КОНспираторе
30.11.2009 12:07
И от кого ни е спуснат този модел? И също какво предлагаш? Да скъсаме дипломатически отношения с Европа, да напуснем евросъюза и да подкрепим Уго Чавес и Фидел Кастро? Ето това ще ни докара до сърпа и мотиката със сигурност. Изобщо не съзирам в размислите ти никаква разумна теза или позиция, което ме кара да мисля че или си краен екстремист, граничещ с лудост или си просто провокатор. И в двата случая не разбирам кой те пусна на уважавания от мен сайт investor.bg
цитирай
68. krizata - Съжалявам, че съм навлязъл в заб...
30.11.2009 12:39
Съжалявам, че съм навлязъл в забранени води, но не знаех, че някой някъде ме бил пуснал.

Аз просто излагам мислите си в блога, който съм регистрирал и очаквам хора като теб да ме критикуват.

Съжалявам, че сте ме приели за луд или провокатор, но все някой трябва да се опитва да говори алтернативно за нещата, които се случват около нас.

Ако преди двадесет години някой Ви беше казал, че след две десетилетия "реформи" в БГ, ние ще се свлечем до жалкото положение, в което се намираме в момента и тогава този някой щеше да бъде провокатор за Вас, нали?

Но със или без провокатори проблемите са пред нас и ние заедно трябва да търсим техните причини и пътищата за решаването им.

Но днес, сигурно, Вие вече сте горд "глобализирал се демократ" и всичко българско и родно за Вас е гнусно и позорно.

Има една категория хора, които приемат нещата за даденост, а друга, която търси подобряване не само на салдото по собствената си сметка, но се и оглежда за съсипаните хорица около себе си.

Убеден съм, че поне малко Ви трепва сърцето, когато, преминавайки покрай уличните бедняци със суперлъскавия си джип, разбирате, че Вашето гордо благополучие се дължи поне малко и на нещастието на тези прошляци, дръзнали да Ви се пречкат в гонитбата на богатство и успех.

А иначе не виждам смисъл да напускаме евросъюза, защото той сам ще ни напусне и то не след дълго.

Да се обзаложим и да си спомняме за казаното.

Разумната ми теза и позиция е, че трябва да отстояваме собствените интереси пред всеки, който иска да ни прекара за пореден път.

Вижте конкретните примери с чехите и с поляците.

Да, в Европа наричат президентите им ненормалници, но местните народи виждат положителния ефект от дейността на своите управляващи върху себе си и собствената си съдба.

Затова е тъжно да наблюдаваме как цели двадесет години не се намери поне един български управник, който да тропне по масата и да отстоява докрай нашите, собствени интереси.

Аз не крия, че разчитам най-накрая да сме намерили този човек, в лицето на Бойко Борисов.
цитирай
69. анонимен - Дааа
30.11.2009 12:59
Мисля че наистина не си добре човече! Кой ти говори за отричане на Българското? Къде видя някой да го отрича? Защо реши че карам лъскав джип? Защо реши че сме се "свлекли" до жалко положение? Стандарта на живот в момента е много по-висок в сравнение с този при Живков, само дето силно подозирам че не знаеш какво е стандарт на живот.
Защо мислиш че една стабилна фискална политика е против националните ни интереси? Нима е национален интерес да се върне времето от 97ма година?
Кой ти каза че поляците живеят по-добре от българите?
Изобщо спирам да ти отговарям
цитирай
70. krizata - Жалко!
30.11.2009 13:07
Жалко!
цитирай
71. анонимен - преди 10-ти
30.11.2009 17:15
Само да кажа за тези които смятат, че преди 10-ти сме били много добре. Добре бяхме защото Русия ни дотираше с по милиард и половина годишно и защото ни изкупуваше земеделската продукция(и елетрониката също). Освен това ни продаваше и нефт на безценица и България беше износител на тази суровина. Вярно инфлация нямаше и лева беше фиксиран спрямо долара, само дето долари нямаше. А липсата на инфлация се компенсираше от празните магазини. За Лада се чакаше по 10 години, те и за това пътищата бяха като нови,
обаче хората вървяха пеша и бяха по-здрави. По това време западните банки гледаха на България като на стабилна икономика и затова отпускаха и заеми. И така докато не дойде Горбачов, и се скара с Бай Тошо, спря кранчето и реалноста лъсна.
цитирай
72. анонимен - Ами то и Япония бе добре щото Амер...
30.11.2009 17:21
Ами то и Япония бе добре щото Американците им отвориха пазарите си, и Китай днеска е дубре зарад същото. Ама сига да ги видим кат спрат изнусъ тугава кво ше праът.
цитирай
73. анонимен - В един от броевете си вестник Eco...
30.11.2009 17:40
В един от броевете си вестник Economist сравнява мерките, предприети от „големите” в ЕС: Франция, Германия и Великобритания. Дали е по-добре да се подкрепят големите компании и инфраструктурни проекти – Френският подход, да се повиши потребителското търсене – английският начин или нещо средно между двете – Германия.

Франция е социална държава, която разчита на високите данъци и регулация на пазара и своята дирижистка традиция в икономиката. Критикувана в добрите времена, сега във време на криза се оказва най-малко засегната. Трудните процедури по уволнение спират ръста на безработицата. Французите вярват, че в трудни времена публичният сектор и държавата на благоденствието ще ги спаси. Държавата инициира най-разнообразни програми като например подновяването на железопътната инфраструктура и да реставрирането на вековните катедрали като част от националния план за борба с кризата. Съдейки по данните на Международния валутен фонд, очакванията им за по-лека криза засега се оправдават.



<!--[if !vml]--><!--[endif]--> <!--[if !vml]--><!--[endif]-->



5.2 милиона французи или 21% от работната сила, са заети в публичния сектор, който се възприема за по-сигурен и по-малко уязвим от кризата. Продължителността на живота във Франция е по-голяма от тази във Великабритания и САЩ, а здравната система, която покрива всички, е по-ефикасно организирана от американската. Разходите за пациент с два пъти по-ниски от тези в Америка. Барак Обама се ангажира да реформира скъпата здравна система в САЩ. Регулацията е друга причина за относително преимущество. Във Франция има правила за почти всичко: колко таксита може да се движат в Париж (15 300), колко аптеки може да има един фармацевт (1), кога могат да се правят разпродажби. Във финансовия сектор регулацията спасява Франция от масовото затъване. Банките нямат право да вкарват заемателите в дълг, който те не са в състояние да обслужват, а и френските заематели са са по предпазливи. Според European Mortgage Federation френската ипотечна задлъжнялост представлява 35% от БВП, В Германия – 48%, За сравнение държавите с ипотечни балони са Великарбитания (85%), Ирландия (75%) и Испания (62%). В обръщение към нацията след срещата на Г-20 Саркози призовава за глобално регулиране на финансовата система. Цената, която френското общество трябва да плати за относителната си икономическа сигурност е по-нисък растеж и по-висока безработица. Стабилна икономика по време на рецесия обаче означава по-малко динамична икономика по време на подем. Въпреки че в момента френската безработица 8.6% е почти равна на американската 8.5, тя рядко слиза под 8%.

Великобритания залага на стимулирането на потреблението. Тя предвижда 20 милиарда лири за своите спасителни мерки, които включват намаление на ДДС, подпомагане на домакинствата с ипотеките, както и на малкия бизнес. Ставката по ДДС е намалена от 17.5% на 15% за 2009 г. Това е минималната допустима граница за ЕС. Парите за провеждане на тези политики ще дойдат от увеличение на данъците за по-богатите. Тези които изкарват повече от &#163;150,000 на година ще трябва да се примирят с увеличението на ставката от 40 % на 45 %. Освен това осигурителната тежест за всички ще се увеличи. Тези мерки няма да спасят страната от натрупването на дълг, защото увеличението влиза в сила от 2011г. Британският финансов министър (chancellor of the Exchequer) Алистър Дарлинг прогнозира, че през 2009 г Великобритания ще достигне дефицит от 8 % от БВП.

Германия е особено силно засегната от кризата. Нейната икономика е ориентирана към износ и сега според Handelsblatt се нуждае от нов бизнес модел. Широката управляваща коалиция на християндемократите и социалдемократите обаче се обявява в подкрепа на досегашната ориентирана към експорта икономика. Всъщност Германия е най-големият световен износител на стоки, но когато основни пазари за нейната продукция като САЩ или ЕС свиват потреблението си, това неминуемо се отразява на германския икономически растеж. Стимулнят план на федералното правителство включва разнообразие от отделни малки мерки. Най-популярната инициатива е бонусът от 2.500 евро, който ще получат от купувачите на нови автомобили. Освен това прагът на данъчното облагане е вдигнат и данъците за хората с по-ниски доходи са намалени. Федералното правителство отдели 400 милиарда евро за спасяването на немските банки и 20 милиарда евро за своя пакет мерки за реалната икономика. Цифрите може и да изглеждат внушителни, но Германия всъщност е критикувана, че не са достатъчни. Все пак излизането на Германия от кризата зависи до голяма степен от това кога световната търговия ще се активизира до предишните си нива
цитирай
74. darkanion - ами именно,
30.11.2009 22:06
за еврокомисарите селячеството и работенето на село (ферма) е приоритет, който може да заздрави икономиката ни ;)
те затова от ЕС дават фондове.
и го казвам от личен допир с еврокомисар.
цитирай
75. darkanion - и още нещо,
30.11.2009 22:19
ние като граждани на държавата, демократичната държава, която се управлява от народа по определение, ще търпим.
и трябва да се научим да не сме мързеливи, на което учи комунизма, а точно обратното - егоистично да искаме да забогатеем, работейки и не мамейки!, не алчно, защото това е големият смисъл на капитализма. а нали искаме преходда да свърши? ами ще свърши. и ГЕРБ работят върху това. дори да приемем тезата ти, и тази на БКП/БСП, че бг изпада във все по-голяма криза заради Дянков и ГЕРБ, то, нали знаеш - всяко зло за добро. Аз лично не искам да живея с мисълта, че държавата ще ми помага. Искам да знам, че аз сам мога да си осигуря сигурността, не защото съм мързелив, защото сам имам потенциала да я достигна. и това е ГЕРБ.
цитирай
76. анонимен - ???????????
01.12.2009 04:37
Haralanov,ti ili si idiot ili si komunist.BG ne se nujdae ot te- zi dve katagirii .Komunizma tribvase da startira na 01/01
1980
цитирай
77. анонимен - ne vervaj
01.12.2009 13:08
rumen79 написа:
1. Ще има заетост във финансовия сектор - аз като част от него се надявам, че няма да остана без работа,
...


Naskoro menidjyr na nekyf si otdel na nekva si banka be6e kazal - ot menidjyr maj 4e stana broker :) kato 4e li i do sega ne e bil takyv ;)
цитирай
78. анонимен - тези вече със сигурност ще ни дов...
01.12.2009 14:19
тези вече със сигурност ще ни довършат,особенно това странно нещо финансовия министър......но те и другите не са по-различни...за жалост....
цитирай
79. анонимен - Последните години за икономиката ...
07.12.2009 20:07
Последните години за икономиката ни са като
последното помръдване на един кандидат-мъртвец.
В България вече почти не съществува производство,
а всичко "останало",което имитира икономика,с известно изключение на селското стопанство прак-
тически създава един кух БВП и ако не са "постъпленията" от гастарбайтерите,местното
население ще трябва да се включи в реанимация.
Остава само криминалния контингент от политици,
псевдобизнесмени,държавни чиновници и откровени бандити,които просто използват терито-
риалната единица България,като средство за собст-вено облагодетелствъване,в рамките на междуна-
родния криминален поток.
ЗА съжаление,това е реалността.
цитирай
80. анонимен - Други насоки
09.12.2009 01:57
Аз залагам на тези варианти:
1. Голяма инфлация на основните валути (може би без хиперинфлация
2. Това прави добре ако вземаме заеми за да смекчим удара.
3. Не е проблем да вземаме сега пари, и без това сме взели доста. Голяма работа, че няма да изпълняваме критериите за дефицит. По-важно е, че ще се завъртят едни пари в икономиката, ще си платим външните доставки, ще си платим част от лихвите и кредитите, ще оживеем, а като дойде време да плащаме главницата - тя вече няма да е същата, заради инфлацията на валутите, най-вече еврото. Това за мен лично е един добър вариант.
цитирай
81. krizata - 82, В общи линии съм съгласен. Като ...
09.12.2009 19:49
82,
В общи линии съм съгласен. Като държава не сме взели кой знае колко, дори твърде малко.
цитирай
82. nelinedeva - syglasna
11.09.2011 22:35
s povecheto mneniq...kak da nqma genocid...12 godini sym sykratena i ne moga da pochna po profesiqta si...hodih kyde li ne da rabotq ,za da ocelqvam....a tova ne go pravqt bratqta romi,imat pretencii ....veche ne me vzemat na rabota ,ami ostarqh dokato q tyrsq...nqma mladi v bg...izbqgaha ot hubavo li,a....jalko.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825502
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев