Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2010 19:24 - Кристалина Георгиева – Троянски кон на България в Европа!
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 6124 Коментари: 9 Гласове:
12

Последна промяна: 20.01.2010 01:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От днес, след като бе обявен нашият нов кандидат-еврокомисар, стана шик да се изтъква пред медиите каква неповторима личност е актуалната вице-президентка на Световната банка и почти сигурна нова Комисарка от България.

Затова няма как, и аз ще се включа в общия хор и ще призная, че точно преди двадесет години също получих автограф в студентската си книжка от строгата, но справедлива главна асистентка, която тогава гледахме с чувство на благоговение, заради перфектния начин, по който вършеше работата си.


Дълги години след тези срещи из студентските аудитории, бях под влияние на идеите, които тя ни предаваше, като сигурно до края ще си спомням една нейна мъдрост:


“В даден исторически момент ресурсите (икономически и всякакви други) на планетата са строго ограничени и в кратък времеви интервал те просто преминават от едни ръце в други”.


Днес само това ми е останало от нейните уроци по икономикс  (освен вълнуващите истории за нейните пътувания).

Впоследствие разкритият от нея икономически закон ми даде насока за разсъждения, която ме накара да си задавам безброй въпроси за принципите на световното устройство и за икономическите механизми, които правят едни държави богати и проспериращи, а други бедни и лишени от всякаква перспектива.


Често съм се питал: В дългите години на пребиваване по високите етажи на световните финанси, дали тя като българка е усетила, с женската си интуиция, как можем да превърнем общата ни родина в преуспяваща държава, такава каквато я виждахме в мечтите си в началото на 90-те.


Дали тя е разбрала практическото значение на преподаваното от нея, че ако днес ние искаме да сме богати като народ трябва да вземем от някой друг, по-малко съобразителен от нас, за да можем да живеем така, както доскоро живееха американци, англичани и други нации, постигнали собственото благополучие за сметка на останалия свят.


За съжаление, последните двадесет години доказаха само едно, че през цялото време на прехода ние бяхме донорите, осигуряващи просперитета на едни други страни и само някои богоизбрани сред нас бяха целунатите от съдбата да се ползват от райското изобилие, за което някога си мечтаеше простичкият български народ.


И до днес за обикновените хорица е неясен механизмът за попадане в този богоизбран кръг от щастливци, но ако погледнете в горната мъдрост може би най-съобразителните ще получат своя отговор на въпроса, мъчил ни през всичките тези преходни години.


Правенето на кариера не е никак лошо, особено ако и хората около теб получат облаги от успехите ти.


Да си припомним шеметното изкачване на Жозе Мануел Барозу по стълбицата на европейските институции, което го изкара на европейския Олимп, откъдето погледът вижда по съвсем различен начин.

Г-н Барозу е представител на една от бедните държави на континента ни, но за няколкото години на върха той успя да направи твърде много за родната Португалия.


Дано свикналата с апаратните игри и познаваща трънливия път към успеха Кристалина Георгиева бързо се ориентира на новото си поприще и най-накрая изпълни мечтаната от всички българи своя мисия: да бъде нашият Троянски кон в Европа.




Гласувай:
12



1. panazea - Има само един начин за изкачване по стълбичката
20.01.2010 09:37
Да продадем душата си на Дявола!
Христо Смирненски е написал "Приказка за стълбата".
Щастливи ли ще сме , ако някой друг гладува вместо нас , а ние ограбваме последното му парче хляб?
Всички богати сега нации са крали и убивали други нации. Това е тяхното благоденствие!
КАКВА ПОЛЗА ЗА ЧОВЕКА АКО ПРИДОБИЕ ЦЯЛ СВЯТ,
А ПОВРЕДИ НА ДУШАТА СИ !
цитирай
2. universalnite000 - Нещо интересно за Световната банка ...
20.01.2010 13:35
Нещо интересно за Световната банка и МВФ, откъдето идва и Георгиева :
От години виждаме външната страна на дейността на тази двойка, Международния валутен фонд и Световната банка. Сега разбираме, че те следват една определена схема - появяват в някоя страна и подкупват местните политици да им продадат на нищожни цени водоснабдителната мрежа, железниците, телекомуникационните компании, държавните петролни компании и газови станции. Глобалистите плащат на политиците поименно, билиони долари се превеждат на сметките им в швейцарските банки. Крайният резултат на този план е безпрогледно робство за цялото население на съответната страна!
Всички от работещите в Международния валутен фонд и Световната банка са били напълно наясно, че лидерите на тези страни и основните министри ще отделят лично за себе си стотици милиони долари, докато тези процеси текат. Но си затварят очите пред този факт.
Федералният резерв на Съединените щати притежава 51 % от Международния валутен фонд и Световната банка. Въпросът е какво получаваме от парите, които влагаме? Освен това ясно е, че разсяваме зародиша на унищожителен хаос по целия свят
хората от висшата йерархия на Международния валутен фонд и Световната банка дори били разработили планове как да се възползват дори и от бунтовете. Наясно са, че когато източат богатствата на една страна и разрушат икономиката й, ще избухнат улични бунтове. Наричат ги “Бунтове на Международния валутен фонд”. С други думи, правителството на страна, по чиито улици се вихрят бунтове, е губещо. Целият капитал изтича от страната и това дава възможност на Международния валутен фонд отново да се появи на сцената с предложения за заеми срещу още по-жестоки условия.
............
и още много , много горчиви истини !
цитирай
3. анонимен - Fors Majornata Kristalna Resetka
20.01.2010 13:38
e i kakvo kato si ia poznaval ot 20 godini barabar sys zakonyt ii?
az ia precenih ne za 5 minuti a ot pet dumi.
"Togava situaciata be druga, sega e fors majorna...."
Aide 10 dumi. zad tias stoi slednoto.
tia e otkazala da vleze v kabineta na Borisow i sami4ka i kato minstyr, ha ha, ha. no sega koe e fors majornoto? Razlikata mejdu poziciata+zaplata na BG ministyr i EU komisar. he he he.

i koi ste se smee posleden? Rumiana Jeleva, koiato sega iarostno gylta lekarstva zada se uspokoi i sedne da si nau4i urokyt, 4e ne na lyjata krakata sa kysi, a na istinata sa dylgi.
Kristalnata Resetka i neiniat formajoren patriotizym ne ia postviat v roliata na TR KON. Umna karieristka - i tolkoz.
цитирай
4. анонимен - d.g.i.
20.01.2010 14:50
i nea mama ste vidi.
цитирай
5. krizata - universalinte000, благодаря ти за ...
20.01.2010 14:52
universalinte000,
благодаря ти за информацията. Най-интересна е връзката между ФЕД и Световната банка.
Пусни някакъв линк по въпроса. Поздрави!
цитирай
6. анонимен - що е то политиечска иконоимя?
20.01.2010 15:25
Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Завършва 7-ма гимназия - София; УНСС - София. Преподавател в УНСС, специалност „Политическа икономия", профил „Социология", до 1990; автор на учебник по макроикономика; доцент.

Специализира в Лондон, 1987; по програма „Фулбрайт" в Масачузетския технологичен институт - САЩ, 1991. Изнася лекции в университетите Йейл и Харвард.

Икономист по околната среда в Световната банка за Европа и Централна Азия, от 1993; директор по околна среда, от 1998; ръководител на цялостната политика на банката по околна среда, от 2000; ръководи проекти за над 11 млрд. долара; управлява дейността на Световната банка в Русия, 2004





цитирай
7. universalnite000 - :) Ето линк от статията, която из...
20.01.2010 16:05
:) Ето линк от статията, която използвах за този цитат
http://www.omda.bg/BULG/news/release/Svetovnata%20banka.htm.......... също и http://podvodni.blog.bg/politika/2009/12/19/vmesto-malki-istini-za-goliamata-lyja-2.457601
цитирай
8. анонимен - За България няма правила
20.01.2010 16:42
Само че за България правилата на СБ и МВФ май ще се окажат неприемливи. По празниците се прибирах до Родината. 70 % от живеещите само в нашия вход не са плащали нищо, освен ток (един включително и ток, като краде от съседите си, защото от години официално му е спрян) с години. Има хора с по 5-6 000 лева борчове. Вследствие на това е спряна и топлата вода във входа. Е, сега поне не дължим стотинка на Топлофикация, обаче се налага да се слагат бойлери... За сметка на това на паркинга отпред се пъчат само чисто нови автомобилчета - и, забележете, питах двама съседи дали не ги е страх, че ще им вземат колите, а те отговориха, че вече са ги навестявали съдии-изпълнители, но на тяхно име просто няма нищо... Дори жилищата (?!) Добре де, викам, обаче ще ти вземат паспорта и ще те върнат на границата. Пича ми се изсмя и извади от джоба си ... три различни лични карти, на три различни имена, с различни ЕГН-та... Каза, че паспортите към тях са горе, в апартамента... Съдете сами в какво се превръщаме полека, дали за добро или за лошо...
цитирай
9. анонимен - ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
23.01.2010 19:23
Много хубав коментар - едновременно професионел и популярно написан. Пишете колкото може по-често!

Руси Ст. Русев
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3842023
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев