Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2010 00:00 - Гърция - Гергьовското агне на Европа
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 9406 Коментари: 37 Гласове:
7

Последна промяна: 06.05.2010 13:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В последните дни Гърция е под обсада!

Обсада на гръцкия народ над международната финансова олигархия, свикнала да измерва човешкото нещастие с поредните многомилиардни печалби, прибавени към тлъстите сметки, натрупани от спекула и откровен грабеж над целокупното човечество.

Темата за Гърция отново стана актуална, за нея пишат всички. Всеки говори за страшните последствия, до които може да доведе по-нататъшното ескалиране на ситуацията.

В същото време много участници в процеса използват събитията като пропагандистки повод за решаване на свои конкретни задачи: отвличане на вниманието от собствените проблеми, намаляване курса на една валута спрямо други, изкарване на информация, която до скандала със съседите бе държана „под похлупак”.

На този фон, за мнозина е трудно да се ориентират в реалните причини за протичащите събития.

Затова нека заедно с Вас се опитаме да направим това сега, внасяйки по този начин своята лепта в търсенето на корените на разразилите се страсти, явно превишаващи мащаба на събитията, за които беше известно доста отдавна.

Всичко започна с въвеждането на еврото, когато в рамките на една валутна система бяха обединени страни със съвсем различни икономически модели – „северен”  и „южен”.

Първата група държави получаваха сериозни доходи от износа на стоки с висока добавена стойност, вторите живееха, основно за сметка на туризма и износа на хранителни продукти.

Когато по света стартираше поредната циклична криза и туристическите потоци започваха да се свиват, втората група страни увеличаваха социалните разходи в бюджетите си за сметка нарастване на дефицитите и девалвиране на валутите.

Това позволяваше да се подобри туристическата привлекателност и да се подкрепи собственото население, живеещо за сметка на разходите, реализирани от туристите. А когато кризите свършваха, нарастналите доходи позволяваха да се възстановят направените по-рано разходи.

Но след въвеждането на еврото, такъв механизъм вече стана неприложим, тъй като заемането на финансови средства за попълване на бюджетите от всички „южни страни” (Гърция, Испания, Португалия, отчасти Франция и Италия, както и редица по-малки страни) вече се осъществява само в евро.

Докато икономиката активно се развиваше (и растеше) това не вълнуваше никого, а опасенията на отделни лица се компенсираха с уверенията, че в бюджета на ЕС има достатъчно пари, за да се „запушат” локалните дупки.

А и самият модел на икономическо развитие, който властваше по това време в целия свят, предполагаше, че дълговете трябва да се вземат без много мислене, тъй като след това винаги съществуваше възможност за прекредитиране.

Когато актуалната криза навлезе в активната си фаза, достатъчно бързо се изясни, че проблемът не е само в това, че тя е твърде дълга и широкомащабна.

В края на краищата, Евросъюзът има достатъчно резерви, за да реши проблемите на Гърция и ако ставаше въпрос само за нея, то никой не би се вълнувал твърде много от казуса с южните комшии.

Бедата е в това, че днес едновременно с горните събития приключи своето действие и т.н. модел на „рейганомика”, в рамките на който кредитното стимулиране се поддържаше за сметка на постоянното намаление в цената на кредита.

Сега това означава, че не само на гърците ще им се наложи да плащат за по-рано натрупаните дългове. От къде да се вземат пари за решаване на този въпрос е казус без никакъв разумен отговор.

И ако на първия етап от обсъждането на гръцките проблеми всеки се опитваше да извлече от ситуацията локални дивиденти (да намали цената на еврото спрямо долара, да демонстрира обективната си оценка по отношение намаляването на рейтингите, да прехвърли върху Гърция собствените си проблеми и т.н.), то днес ситуацията коренно се промени.

За всички участници в процеса (и политици, и финансисти) стана ясно, че доколкото правилата на играта принципно се променят, то елините ще трябва да станат този пример, по чийто образец всички останали ще действат от тук насетне.

Ако днес им се дадат пари просто така, то след това ще трябва да се дават и на Португалия, на Испания, и, да ме прости Господ, на Великобритания (въпреки, че нейният случай е по-лек – все пак там еврото не е въведено). Да не говорим за разни „фъстъци” като Латвия, Унгария (защо не и България, ако днешният икономически блок продължи да шета безнаказано у нас).

А ако парите не се дават просто така, тогава е необходимо оформянето на прецедент по създаването на нови отношения. И на някой ще му се наложи да обере пешкира даже не толкова в частта по оформяне на тези нови отношения и правила, а просто, за да се каже, че работите в икономиката са толкова зле, че точно тези нови правила са категорично необходими.

От друга страна всичко това рязко противоречи на политическата линия на обединения „Запад” (приета в рамките на политическия консенсус), която твърди, че всичко е „ОК” и кризата, ако вече не е свършила, то ще приключи всеки момент.

Въобще, цялата същност на съвременната политическа класа се състои единствено в това, че тя се стреми да се дистанцира от каквато и да е отговорност, както дяволът бяга от тамяна.

Като резултат, всички участници в процеса (които, може би, вече са разбрали сложността на положението) продължават да прехвърлят въпроса за Гърция като горещ картоф, разчитайки на това, че „партньорите” ще поемат отговорността върху себе си, след което всички ще се заемат със стандартните си задължения, с които са свикнали „да си губят” времето през последните десетилетия.

Има едно друго обстоятелство, касаещо отговорността.

Въпросът е в това, че ликвидирането на системата по „двойното” кредитиране, при която парите се даваха в двата края на веригата купувач-продавач, принципно ще промени самата структура на икономиката: някои от нейните сектори съществено ще увеличат дела си, други ще го съкратят.

Към последните се отнася финансовият, който за последните 50 години, само за САЩ, увеличи дела си в печалбите на корпорациите цели 5 пъти, а за последните 30 години – повече от два пъти.

Промяната в икономическия модел на развитие неминуемо ще предизвика падане на тази част, поне до нивото от преди три десетилетия, което, имайки предвид общото съкращение в обема на световната икономика, ще доведе до свиване на първичните доходи на финансовия сектор в пъти.

Някой трябва да обясни всичко това на финансистите. И за това, че ги чакат масови фалити. И за това, че ще трябва да се отървават рязко от персонала. И за това, че ще им се наложи да свиват заплати, при това в много по-голяма степен, спрямо тези на другите работещи, тъй като досега ножицата във възнагражденията беше твърде широко разтворена. И за бонусите!

И за ролята им в съвременната политика!

Това последното е особено важно. Целият съвременен управленски елит не просто изкласи благодарение парите на банките и другите финансови институции. Освен това той израсна в рамките на логиката, че „това, което е добро за Голдман Сакс е добро и за Америка” (сравнете с предишната концепция, в която мястото на Голдман Сакс се заемаше от Дженерал Мотърс).

Ясно е защо Обама, който се сблъска с проблема малко преди другите, така активно демонстрира своите обтегнати отношения с банковата система - нито един политик по света не може самостоятелно да излезе победител в битката с финансистите - той неистово се нуждае от обществената подкрепа.

Връщайки се към Гърция и Европа, можем да констатираме, че вътре в ЕС съществуват сериозни проблеми, свързани с политическите отношения в съюза, както и с взаимоотношенията в рамките на еврозоната.

Днес европейските политици са длъжни да проработят новите фактори (възникнали във връзка със смяната на икономическия модел) именно върху Гърция, просто заради това, че тя първа се оказа на пътя, който предстои да изминат почти всички членки на Евросъюза.

Този път е сложен. Теоретически може да завърши и с масови фалити на страните-членки от съюза. И с разрушаване на еврозоната. И даже с разпада на самия ЕС. Само заради това, че при създаването му такива проблеми не са предвиждани при изграждане структурата на отношенията.

Тъй като разработването на такава система от правила не може да бъде осъществено достатъчно бързо (оставяме настрана дали това въобще е възможно в рамките на реалното развитие на събитията в световната икономика), изглежда, че темата за Гърция ще бъде максимално удължавана в рамките на Евросъюза

А всички останали ще използват това отклоняване на вниманието за решаване на собствените тактически цели.




Гласувай:
7



1. roy - Какво имош пред вид под "смяна ...
06.05.2010 01:05
Какво имош пред вид под "смяна на икономическия модел"?Да за проблемите си прав, както и за последствията, но не съм съвсем съгласен за причините.Не ми звучи добре икономически издържано ,че поради невъзможността гъция да девалвира валутата си и след това да връща заемите от натрупаните печалби от стимулирания по този начин туризъм.Това ми звучи несериозно.Просто годи ни наред бюджетите са приемани с големи дефицити като голяма част от тях са били скрити подобно на тези при нас със сключените договори без осигурено финансиране.И така години наред това се е повтаряло наред с много други "законни" механизми за харчене колкото може повече без да се мисли и натрупаните дългове са замазвани с нови договори с различен период на действие и редица други подобни икономически и финансови хватки.Просто парите са взети и похарчени безогледно с ясното съзнание за последствията за ЕС и възможността за изнудване на държавно ниво.
цитирай
2. krizata - Уважаеми roy,
06.05.2010 07:43
В последните векове светът се развиваше прилагайки механизма на научно-техническия прогрес, финансиран чрез заеми с лихва, както и благодарение на непрекъснатото разширение по производственото инвестиране на капиталите.

От началото на 80-те последният кръг от НТ разработки бяха финансирани, благодарение на програмата, наречена "рейганомика", чиято цел беше чрез стимулиране на съвкупното търсене да се предизвика оттласкване от продължилата около десетилетие криза на стагфлацията и да се победи алтернативната социалистическа система.

Проблемът днес е, че този механизъм на стимулиране се изчерпи, а нищо ново не е измислено, а и никой не предлага конструктивни идеи.

Девалвирането на валутата е прийом, използван от много държави, които са слаби (в икономичекско) отношение, за да могат последните да получат относителни предимства по време на криза. Да Ви напомням ли защо миналата година единствено Полша (и Беларус, но там по други причини) бе отчетен положителен ръст на БВП.

Последните десетилетия целият свят живееше за сметка трупането на дългове.

Току-що писах за рейганомиката. Погледнете паяжината на дълговете (в долния постинг) за някои други страни от Европа.

Не прилагайте психологически понятия, за да обясните икономически процеси. Да Ви напомням ли, че българският "икономически бум" от последните 10-на години се дължи на абсолютно същия процес.

Весели празници!
цитирай
3. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
06.05.2010 09:01
Кризата в Гърция не започна през 2008, нито през 2009. Моделът и е заложен още през 1990 година, когато Гърция започва твърдо да лъже, че покрива Маастрихстките критерии.
Отделно, ако се загледате в данните за работните места в Гърция ще видите , че над половината работещи са държавни служители (иначе казано лапачи, тъй като не произвеждат продукт, а само консумират).
Освен това държава, основана на лъжата е обречена - сетете се за огромния скандал с фалшивите маслинови дървета. (ако не го знаете - в резюме - бяха направили милиони фалшиви дръвчета от гипс, които разнасяха по чукарите, правеха снимки и смучеха евросубсидии).
Това , заедно с чудовищната корупция и неплащане на данъци срути икономиката им, а не лошите Северни европейци, които не им даваха да се развиват.
Относно Рейгън и неговата икономическа политика - не забравяйте, че именно това е президентът на САЩ, който спечели двете основни битки на 20 век - битката с комунизма (нея я помним всички) и не по-малко важната битка с мафията. Именно по времето на първия мандат на Рейгън ФБР започва най-мащабната си битка с мафията, окупирала строителството, боклука и синдикатите (споменавам само важните неща).И само за 2 - подчертавам 2 - години успя да вкара в затвора главите на 5-те Нюйорски фамилии, да разгони престъпните синдикати и да създаде нормална среда за развитие на малкия и среден бизнес в САЩ.
Това, уважаеми г-н Хитов, е също икономика.
Не казвам, че Рейгън и Тачър (на тази жена винаги съм се въхищавал) не са правели и грешки. Безгрешни хора няма (освен може би Първанов-Гоце и Станишев). Но именно икономическите модели, наложени от тях доведоха до това човечеството да се развие достатъчно бързо и да ползваме благата на научнотехническата революция.
Но темата беше за Гърция - НЕ Е ЖЕРТВЕНО АНГЕ, а пиян клиент в заведение, който яде, пие, троши чинии и се надява, че сервитьорът няма да донесе сметката накрая. Е, донесе я. И сега ще трябва да се плаща.
цитирай
4. krizata - Уважаеми Алекс,
06.05.2010 09:26
Абсолютно съм съгласен, че Гърция лъжеше, за състоянието на икономиката (и финансите си), но съгласете се, че всички разбираха (който и където трябва), че държавата го прави системно и съзнателно.

Давам пример от живота: Когато един педофил се прави, че не разбира, че застаналата насреща му девойка е непълнолетна, той я употребява, след което я захвърля и подминава, обявявайки на всички, че тя е уличница.

Гърция беше съзнателно използвана (ще му дойде редът да се чуе и за другите), но всичко трябва да се поднася на порции, а то иначе промитите мозъци на мнозина могат и да експлодират.

Ще Ви дам пример: Ако преди три години някой Ви беше обявил, че рейтинговите агенции лъжат нагло в присъждането на оценките си, Вие и тогава щяхте да ме наречете с всички любими епитети, но тогава искрено щяхте да вярвате, че съм луд.

Днес, когато изгражданата от десетилетия система от ценности се руши, за Вас всеки ден е едно ново откритие, че сте живяли в свят с криви огледала, в който истината е нещо, от което никой не се интересува.

Днешните времена ми напомнят за ерата на перестройката, когато започнаха да ни разказват за Гулаг, за извращения и т.н.

Ситуацията е същата, но касаеща други светове, до вчера боготворени от мнозинството.

Мафиите съществуват обективно, не защото един или друг президент обича в страната му да я има или няма.

Не забравяйте, че днес само бизнесът с кокаин надмина по обороти световните продажби на петрол.

Вие искрено ли вярвате, че тук нещата се случват без стройно изградена организация на всички нива?

А доколкото знам в Америка наркоразпространението все още не е официален бизнес (за разлика от даваните от Вас примери)!

Помните ли, как по времето на демократите в БГ процъфтяваха висаджиите, а след това при преоблечените комунисти - сикаджиите.

Чак днес, ББ трансформира нещата, защото той познава системата отвътре.

Точно Рейгън загроби малкия и среден бизнес в Америка, защото без едър не може да съществува и малък бизнес.

Днес в САЩ бизнесът е само в услугите, чийто пазар за реализация ставаше възможен, благодарение колосалните наливания на финансови средства, чрез кредитно-паричната система.

Как от тук насетне да се поддържа този процес е абсолютно неясно, тъй като наливането създава инфлация в реалния сектор, а отказът от процеса - крах на финансите.

Честит празник и за Вас!

Починете си днес от спорове и подарете времето на Вашето семейство, което ще е много щастливо да е с татко и любимия съпруг!
цитирай
5. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
06.05.2010 10:12
След малко ще отидем на вилата, спокойно)))

А относно констатациите ви за рейтинговите агенции - тъй като поне две от големите даваха рейтинг на банките, в които съм работил - им нямам доверие от 2004 година)))). Никакво доверие. Едни хлапетии ходеха като малоумни из кабинетите (за да събират информация, която после някой мъдър някъде обобщаваше и изплюваше заветното - рейтингът нагоре) и задаваха въпроси, които ме вкарваха в потрес, прекръстване и т.н.

Продължавам да твърдя, че няма световен заговор, тоест отричам намеците ви, че някъде (в тъмни неясни доби) група гадни капиталисти плюнчат моливи и чертаят гадно бъдеще за човечеството и прогресивния пролетариат.
Начел съм се и съм се наслушал на еврейски, масонски, темплиерски , ватикански и всякакви други заговори (световно правителство, извънземни и т.н.)

Гърция НЕ БЕШЕ съзнателно използвана, моля ви))). Те използваха наивността на Северноевропейците (от общуването ви с немци трябва да сте видели колко трогателно наивно честни са), за да люкат Узо и да чупят чинии. Романтичната представа на нормалните страни за Гърците се основаваше на филми като Зорба гъркът (тоя Антъни Куин, пфу), а не на реалностите в тази държава.
Не случайно има международна (вече) поговорка, че даже еврейте бягат от гърците.

Не казвам, че мафията не съществува обективно, а че Рейгън беше първия президент, осмелил се да влезе в битката с нея (не само като популистки ход). Тази война е безкрайна, но е важно да се води. Винаги! С всички сили и средства!

И не, не мисля, че някъде там има стройна система , защото (чисто икономически, ако щете) за правителствата и гадните капиталисти е по-добре да имат доволни и нахранени работници, които потребяват и има какво да губят, отколкото беден, гладен и революционализиращ се лумпенпролетариат.
Защото правителството живее от данъци и акцизи, а гадния капиталист - от продажби на продукцията си.

Починете си и вие и весели празници!
цитирай
6. krizata - Уважаеми Алекс,
06.05.2010 10:33
Мисля, че е добре от сега да си определим кои народи са мързеливи, тарикати и т.н. и кои са арийски, за да не се получава конфузно положение, когато след време изгърмят Португалия, Испания, Великобритания (!!!) и т.н., да се окаже, че довчера милите хорица са станали по-черни от дявола!

Разбира се, че няма световен заговор, а неконтролирано от никого желание на определени хора да имат целия свят и още пет процента. И това е естествено желание!

Вие някога да сте се уморили да преследвате целите си за преумножаване на постигнатото? Затова е добре да съществува механизъм ,който да напомня на някои хора, че трябва да се поспрат за малко.

Помните ли, че в най-големия разцвет на Америка до 60-те години доходите над 3 млн. годишно се облагат с 92% данък? Не че го искам и за БГ, но все пак това е пункт за размисъл.

Германците са наивни точно толкова, колкото трябва. Не забравяйте, че и днес те са една окупирана страна, без фактически суверенитет. А и никой не е отменял договореностите след ВСВ в частта за отношенията между победители и победени.

Виждам, че след всяка победа срещу мафията тя излиза укрепнала и с все по-силни позиции навсякъде в обществото. Затова подкрепям призивите на мнозина, че е време всички бизнеси да се изкарат на светло, за да не се създават предпоставки за монополи в един или друг сектор, в случая индустрията на забавленията.

Наречените от Вас "гадни капиталисти" ще бъдат едни от най-пострадалите от настъпващият икономически колапс, тъй като огромна част от тях искрено са вярвали, че със собствени сили, потенциал и труд могат и ще постигнат мечтата на живота си.

Когато тези илюзии станат очевидни, заедно с все по-непосилните кредитни задължения, тогава ще се роди истината и тя ще ги направи свободни.

Весели празници!
цитирай
7. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
06.05.2010 10:54
тъй като жените се оправят отвратително бавно за всяко излизане още се мотаем из вкъщи и докато чета пресата видях, че сте отговорили))).

Без желание за развитие няма да има прогрес, така че поощрявам желанията и мечтите на всеки, който иска да постига все повече и повече. С едно единствено ограничение , обобщено в 10-те божи заповеди. (мен, ако ме питате са важни - 5,6,8,9 и 10, според православния вариант, защото в различните религии има леки разминавания в номерацията).

Относно данъците - фен съм на плоския, ако трябва да призная. Защото е глупаво (според мен) да бъда наказван от държавата, затова, че работя повече и съответно получавам повече. Това е дълга тема, няма да я засягам сега, защото имам претенции и към солидарното плащане на здравни осигуровки и т.н.

Не съм видял окупатори в Германия (след 1990 година, преди това имаше, в ГДР), а ако визирате американски военни бази - фен съм да са там. Голямата руска мечка е нещо, на което хич нямам доверие, ама хич.))))

Дали мафията излиза по-силна от всяка битка е малко трудно да дам еднозначен отговор - Колумбия след Ескобар стана по-нормална държава (по разкази на приятели, не съм бил там, но имам основание да им вярвам), дори и у нас, ако искате - поне няма онзи чудовищен рекет, на който се нагледах по Беровото безвремие.

Ох, най-после се приготвиха)))) отиваме да видим сметката на едно анге (викат, че било българско, ама и австралийско да е - ще го изплюскат).

А другата седмица трябва да съм в Гърция, само дето нещо ме хваща леко шубе като чета какво се вихри там.

весели празници!
цитирай
8. krizata - Уважаеми Алекс,
06.05.2010 11:02
За да съм коректен Ви съобщавам, че в предишния коментар съм добавил първи абзац - стори ми се важно да го направя!

Тъй като аз съм родопчанин и съм спец по чеверметата, мисля, че някой ден в дълбоко лято можем да се срещнем "случайно" някъде из планината, за да усетите истинския вкус на българското!

цитирай
9. roy - Уважаема Криза, нямам време и же...
06.05.2010 15:11
Уважаема Криза,
нямам време и желание за безконечни полемики.Прилагам ваш цитат от спора ви със алекс за да продължа:
"Абсолютно съм съгласен, че Гърция лъжеше, за състоянието на икономиката (и финансите си), но съгласете се, че всички разбираха (който и където трябва), че държавата го прави системно и съзнателно."
Има ли смисъл да продължаваме?
Мисля и съм убеден ,че ако сега на Гърция и се размине то до няколко години ЕС няма да съществува.Не мисля ,че хората на запад са богати само защото са работливи - те са и умни и не биха допуснали лукавите византийци да ги правят на глупаци.А иначе ние сме си глупаци и с невъобразим ентусиазъм отстояваме високата крепост на нашата наивност.
цитирай
10. krizata - Уважаеми roy,
06.05.2010 15:35
Какво значи на Гърция да й се размине?

По начина, по който живееше Гърция живееше и целият цивилизован свят. Да изброявам ли: САЩ, Великобритания, Франция, Япония. От по-малките: Хърватска, Прибалтика, Испания, Потругалия и още, и още!

Това, че ние като последни глупаци се правехме на по-свети от папата (или ни караха да постъпваме така) нищо не означава.

За сметка трупането на дългове горепосоченитe страни построиха инфраструктура, създадоха условия за емиграция на наивните българи (и не само). А ние останахме с дупките по пътищата, разрушените семейни огнища и порутената България.

И какво, някой да Ви е казал благодаря за удоволствието?

Напротив, смятат ни за хора от минали векове, заради малоумието ни да не се възползваме от го-о-олямата пица, когато тя беше сервирана преди години.

Днес ситуацията е различна, но незнайно защо ние отново сме първи в стремежа да се самобичуваме, като си създаваме условия за икономически апокалипсис!

Весел празник!
цитирай
11. roy - Уважаема Криза, Да се размине на ...
06.05.2010 15:52
Уважаема Криза,
Да се размине на гърците означава ЕС да възтанови около 200 млрд евро под формата на многогодишен заем чиито лихви ще са близки до нулата и връщането му ще се размие във времето.Т.е. да им се размине означава да надхитрят ЕС.Аз се надявам това да не стане.Надявам се заплатите на гъците в държавния сектор да са поне не повече от тези в Румъния.Да няма бонуси и допълнителни заплати.
Да си плащат законните лихви по заемите заедно с главницата и то за не повече от 10-15 години.Надявам се някой да им разясни реалната ситуация и след два дни да са започнали яко да бачкат защото така ще е за близките 10-15 години.
Иначе на мен ми харесва Гърция и съжалявам за това което става там,НО ако искаш да те уважават трябва да си плащаш сметките и дълговете и то в срок.
цитирай
12. krizata - Уважаеми roy,
06.05.2010 16:06
ЕС възстановява 200 млрд., за да не загубят т.н. "инвеститори", които са вложили парите си в гръцки дълг. Така, че не си мислете, че Европа се е загрижила кой знае колко за гърците.

Най-изгодно за гръцкия народ е държавата да обяви фалит и тези с многото милиарди да духат супата. Обаче, не!

Да напомпаме общественото мнение, да обясним колко е лоша Гърция и да защитим интересите на големите финансови стуктури - това е проблема на евробюрократите в Брюксел.

Всичко останало е да водиш блеещо стадо. Но и овцете не са виновни: не всеки е способен да гледа над детайлите, за това се искат много години къртовски труд.

А защо гърците да получават като румънците, защо не като зимбабвийците? Да накажем гърците, да ги обявим за най-долната нация! Да извикаме в транс: Хайл!

Моите впечатления от гърците са за един трудолюбив народ, който работи според възможностите, които му се дават: да сте видели мързелив сервитьор в гръцки ресторант,или небрежна администраторка в гръцки хотел?

Същото е положението с българите: Защо петдесетте и шестдесетте години на 20-ти век българите работеха в пъти повече от европейците, а днес не щат да го правят в родината си.

Но пък, когато отидат в чужбина никой не може да се сравнява с българското трудолюбие, без значение къде е попаднал сънародникът ни!

Това е задачата на една държава - да създава условия за хората си да се трудят и да се чувстват щастливи в родината си!

Поздрави!
цитирай
13. roy - Уважаема Криза, Инвеститорите са ...
06.05.2010 16:29
Уважаема Криза,
Инвеститорите са като пчелите - където е най-хубава пашата там отиват.Нали и това е целта в крайна сметка - да се привличат инвеститори и така държавата просперира.Още повече големите пари налети в икономиката под формата на гигантски заплати от бюджета също е мощен тласък за икономиката.Тук не става въпрос за омраза към когото и да е - просто трябва да се спазва причинно-следствената връзка.
Ако Гърция обяви фалит ,това ще е зле най-много за гърците.Международната икономическа общност ще намери начин и лостове да си прибере дълговете.Така ,че супата ще си я духат те и ние заедно с тях,защото сме се обвързали прекалено.
Относно кои колко и какво да получава - - аз нямам против всеки грък да получав и по 10000 евро на месец плюс бонуси и 13 и 14 заплата стига да може да постигне такава умопомрачителна производителност и ефективност на икономиката си и да не оставя дълг след себе си.Иначе защо не и монголски заплати?
цитирай
14. krizata - Уважаеми roy,
06.05.2010 17:01
А как ще обясните, че ЕЦБ и ФЕД поеха трилиони (1 трлн.=1000 млрд.) несъбираеми кредити на банките просто така, с едно щтракване, а когато дойде до Гърция изведнъж решиха, че трябва да се спазват пазарните правила?

Знаете ли кои са тези банки, чийто баланси бяха "поизчистени" и главното защо за тях може (с многократно повече загуби за данъкоплатците), а за други не може?

Ако ще се реже, да се реже до дъно и наред, нали така? Другото може да се нарече по всякакъв начин, включително расисъм.

Какво означава производителност на труда?

Ако един банкер в САЩ обслужи за десет минути едно платежно нареждане, в което е написана сумата 1 млн. $ и друг, в БГ, за същото време обслужи едно платежно нареждане за 10 хил. $, познайте къде производителността на труда ще е мно-о-го пъти по-голяма!

Правилно, познахте! Значи можете и да мислите, освен да псувате гърците!

Но, най-правилната тактика е добре измислена отдавна и тя е много проста: Разделяй и владей!

Днес насъскваме хората срещу гърците, утре срещу циганите, в други ден срещу тези с русите коси, по-нататък - срещу инвалидите и така до края на света!

Знаете ли защо на шефа на ФЕД му викат Бени Хеликоптера?

С цел да се стимулира съвкупното търсене той предлагаше да се напечатат мно-о-го банкноти, да се качат в хеликопери и да се пускат, за да може населението да харчи, да харчи, да харчи!

В Япония се обмисля на жителите да се раздават безплатно продукти на местната промишленост, само за да се реализират залежаващите стоки, които никой не иска да купи.

Така, че надявам се, вече не мислите, че гърците са виновни, за това, че са им давани кредити и заплати, извън възможностите им (както и на американци, британци,..., българи).

От една страна медиите ти обясняват колко си тъп, че не си вземаш кредит за жилище, от друга - кредитните институции те поставят в условия, в които е невъзможно връщането на заема, ако си обикновен работяга.

В Монголия хората живеят доста сносно, не разбрах защо дадохте за пример точно тази страна?

Поздрави!
цитирай
15. olimpiq - Благодаря ти krizata, много добре ...
06.05.2010 17:05
Благодаря ти krizata,много добре обясняваш нещата.Надявам се да си или журналист или политик...ще се чувствам много по спокоина ако знам ,че повече хора могат да вникнат в детайлите и да разберат защо се случва всичко това...весел празник
цитирай
16. krizata - Уважаема olimpiq,
06.05.2010 17:11
Такива като мен не стават за политици, а и oт журналистиката съм далеч!
Когато хора като Вас напишат една добра дума, тогава разбирам, че не всичко, което правя е глас в пустиня!

Благодаря Ви и Весели празници!
цитирай
17. анонимен - АЗ ПЪК ,НЕ ВЯРВАМ........ХА,ХА,ХА....
06.05.2010 18:33
E,.... МНОГО МИ ОЛЕКНА,КАТО РАЗБРАХ,ЧЕ....ДА СЕ ЖИВЕЕ В ЮРТА,КАТО В МОНГОЛИЯ И СТЕПИТЕ НА РУСИЯ, Е
СЪЩИНСКИ РАЙ!.....НАЗАД ,КЪМ ПРОСТОТИЯТА И ПРИМИТИВИЗМА-ТЕ,ТОВА БИЛО РЕШЕНИЕТО!!!!!!!!!!!!ХА,ХА,ХА,ХААААААА................................
АЗ,ПЪК..... НЕ ВЯРВАМ В ТАЯ ГЛУПОСТ.....!!!!ЗАЩО ЛИ.....??????
цитирай
18. krizata - до 17,
06.05.2010 19:06
Има места по света, където хората са убедени, че българите живеят в землянки (може би затова отношението им към нас е такова), но това не ни пречи да се радваме на живота по свой си начин.

Има много наслоени предразсъдъци спрямо нас. Когато през 1989 г., като ученик от гимназия с изучаване на френски език, бях за първи път във Франция (ученически посещения при френско другарче), хората се надпреварваха да ми предлагат да ме нахранят, да ме облекат и всякакви подобни.

На разумния ми любезен въпрос защо е всичко това, те също така любезно ми отговориха, че нали вие там гладувате при комунистите, за нас е въпрос на милосърдие да ви помогнем.

Тогава останах потресен!

Така, че днес ако някой започне да обяснява тук и там, че местните живеели по дърветата, се опитвам да минавам встрани, за да не нарушавам идилията на наглата пропаганда.
цитирай
19. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
06.05.2010 19:39
Оказа се, че техническия прогрес е достигнал и до вилата (софиянец съм и я купихме преди десетина години), тоест - комшиите са си пснали нет, а и бяха любезни да ми дадат паролата.
Гледам, че сте заформили спор с roy, при което отново давате странна трактовка на някои икономически и народопсихологически фактори.
Не зная кога сте били в Гърция , но моите наблюдения са , че по-гадни сервитьори, по-неусложливи и мързеливи администратори в хотели (не спя в 5 звезди, но не спя и в 3, спрял съм се на 4) не съм виждал никъде, а съм пообиколил. (опс, в ресторантите на Гьорц беше същото, не можах да платя с кредитна карта).
Относно спасяването на банките и на големите застрахователи - има един твърде важен термин - Твърде голям, за да се остави да фалира. Защото банките са не само кредити, а и депозити. И те (ако не сте прочел) бавно започват да си връщат парите (АИГ си продадоха европейския клон на Метлайф, за да върнат заема).
За мързеливите гърци - казах вече, без да слагам нищо расистко. И ще траябва да платят смектаката. Странно - нищо не коментирате за бонусите им, а аз дадох предостатъчно примери.

лека вечер, че салатата е готова, а ракията - измръзнала)))
цитирай
20. krizata - Уважаеми Алекс,
06.05.2010 19:59
Признавам, че само за няколко часа започнахте да ми липсвате като коментатор!

(Наистина сте класа, ако изключим всякаквите нецензурни изрази, но май това е характерна черта за поколението, възмъжало през последните години).

Само се притеснявам да не би модераторите да си помислят, че Вие, това съм аз, но под друг логин.

На последните гарантирам, че няма как акълът ми да измисли толкова цветисти словосъчетания, каквито ражда мозъкът на многоуважавания Алекс.

Тъй като за всичко, което пишете в последния коментар вече дискутирахме достатъчно дълго, мисля че наистина тази вечер ракийката трябва да е на първо място, а пък след като гърците са толкова виновни значи трябва да ги изправим пред съда на историята и да видите как всичко ще си признаят.

В Гърция съм бил по бизнес и не мога да кажа лоша дума за народа им (както и за десетките страни, където съм бил).

Вярно е, че всяко стадо си има мърша, но от това не следва, че всички трябва да минат под откос.

Добре ми е познат този термин: "Твърде голям, за да фалира".
Напомня ми на: "Твърде много знае, за да не й дадем да открие собствен публичен дом"!

Наздраве!
цитирай
21. анонимен - Вижте едно мнение на Джералд Сел...
06.05.2010 20:10
Вижте едно мнение на Джералд Селенте http://www.youtube.com/watch?v=1Jr23DrNv44&feature=player_embedded
цитирай
22. krizata - до 21,
06.05.2010 20:12
Благодаря Ви, ще го прегледам по-късно!
цитирай
23. анонимен - Джералд потвърждава вашата теза за ...
06.05.2010 20:22
Джералд потвърждава вашата теза за "епидемия" от дефолти в Европа и на кого в същност се дават тез 200 милиарда- на ''то биг то феил"
цитирай
24. krizata - до 23,
06.05.2010 20:35
Това, което се случва е най-логичното в ситуацията!
Благодаря Ви за попадението с репортажа.
Ако имате свой блог, дайте адрес, ще ми е интересно да се запозная с тезите Ви.
цитирай
25. анонимен - Нямам мои блог, нямам време за това. ...
06.05.2010 21:04
Нямам мои блог, нямам време за това.Много ме трвожи това което се случва в момента със световната икономика,защото проблемите са глобални.Не разбирам как хората могат да не се интересуват от това.Все пак касае всички ни, бъдещето на нашите деца.Следя някои блогове когато имам време.Боб Чаапман http://bobchapman.blogspot.com/2010/05/bob-chapman-keynesianism-will-die-and.html

Джералд Селенте http://geraldcelentechannel.blogspot.com/

Макс Каизер http://maxkeiser1.blogspot.com/

Предполагам че сте ги срещали вече
ПП И разбира се вашия блог
цитирай
26. krizata - до 25,
06.05.2010 21:22
Непременно ще се запозная с цялата информация, която ми предоставяте!

Ситуацията по света е наистина много сериозна. но ако сте подготвен за случващото се, не трябва да имате никакви притеснения!

Знаете, че йероглифът за криза в китайския означава и възможност за раждането на нещо ново!

Лека вечер!
цитирай
27. анонимен - Лека вечер и на вас гн Хитов. в Чикаго ...
06.05.2010 21:41
Лека вечер и на вас гн Хитов. в Чикаго е 1:40 и аз трябва да си оправдая заплатата
До скоро
цитирай
28. krizata - до 27,
06.05.2010 22:03
Вие не сте ли блогъра Jovanio?
Той нещо се изгуби напоследък.
Беше закъсал с взетите кредити и доста си говорихме по проблемите му.
Успех!
цитирай
29. анонимен - Не съм Jovanio Нямам кредити, което ...
07.05.2010 19:42
Не съм Jovanio Нямам кредити, което е направо невероятно за тукашните представи за ам. начин нчаживот. По време на лудостта със субпраим моргиджите имах достатъчно здрав разум да не се набутвам.Просто ми изглеждаше много не наред. Няма безплатен обяд.На тези които благоговеят пред американският начин на живот искам да кажа - момчета не се лъжете всичко което виждате по филмите е вятър и мъгла, пропаганда и агитация.Америка е една огромна финансова пирамида,която се разрушава- контрол демолишън. Ще се разпада и ще пропада дкато ни завлече всчките в ада - 3 св.воина.

Ето още един блог на Катрин Остин Фитц http://solari.com/blog/ Катрин е била на много висок пост в администрацията на Буш старши нещо като зам министъ по въпросите на недвижимата собственост. Има много интересни идеи за самоорганизиране на обществото отдолу и игнориране на големите банки и правителството,/ което е едно и също/
цитирай
30. krizata - до 29,
07.05.2010 20:29
Благодаря за коментарите, уважаеми българино!

Ако желаете да ми пишете, ето моят електронен адрес!

mhitov@dir.bg

Поздрави!
цитирай
31. анонимен - С удоволствие ще Ви пиша по- късно. ...
07.05.2010 20:56
С удоволствие ще Ви пиша по- късно. Това че съм без дългове не значи, че съм без проблеми /както всеки човек/Обмислям завръщане в България, но икономическата ситуация там и в Европа като цяло ме притеснява. Вярвам на вашата балансирана преценка.
цитирай
32. krizata - до 31,
07.05.2010 22:09
Ще се радвам да помогна със съвети!

Поздрави!
цитирай
33. анонимен - До Алекс
19.05.2010 16:29
Грешни впечатления имате за Гърция и грешни изводи.
В Гърция има средна класа, която трябва да бъде унищожена, досега го правеха с кадифени ръкавици. Без особени успехи. Дойде време на грубите действия. Нямали били 8 млрд. да си посрещнат плащанията - това звучи несериозно. А всички знаем какъв интернационален лакей е другарят Папандреу - син и по чия свирка играе. Били си изградили със заеми инфраструктурата, за да развиват туризъм - дрън, дрън. Изградиха я, за да могат американците да си обслужват безпрепятствено военните бази.
И още нещо - малкият и средният бизнес са семейни - и собственикът си гледа бизнеса от сутрин до вечер, а не си е наел 18 годишна продавачка, дето пуши цигари пред магазина и те гледа тъпо като крава. А едрият семеен бизнес беше успешно вкаран в схемата за източване и разпределение на субсидиите от Брюксел, с цел да остава сумичка и за господата от политическия елит.
Онзи ден се изказа господинът - Строс-Кан от МВФ. Предостави ни блестящата си идея (и то напълно безплатно) Гърция да намали заплатите и в частния сектор. Допълвам предложението му Гърция да спре да плаща и квотите си в МВФ, ООН, НАТО, Световната банка и др. международни институции. Предполагам, че не е никакъв проблем за Строс-Кан да се лиши от милионната си заплата, за да подпомогне Гърците, а косвено и Европа. Гърция изобщо няма нужда от никакви помощи и заеми, но трябва ни сценарий за нови кражби. Та какво да откраднеш от БГ? Нищо. А от гърците има какво да крадем - повярвайте ми. За туй им спретнаха тоз калпав сценарий. Но хората, явно са с толкоз промити мозъци, че големите риби вече не се стараят и да си изпипват машинациите. А подлоги като Папандреу - Караманлис под път и над път, колкото ти душа сака.

Искам и в БГ да има такива "гадни" сервитьори, такива "гадни" рецепционистки, такива "мръсни" тоалетни, та да ида и аз на нашето Черноморие. А дотогава - Гърция, Турция, Испания.... с всичките им дефицити..

Поздрав!!!

цитирай
34. krizata - до 33,
20.05.2010 14:51
Правите страхотен коментар - явно познавате отвътре гръцката действителност, но не оставяте Ваши координати за по-нататъшно четене! Жалко!
цитирай
35. анонимен - Гърция ли има нужда от помощи ??????
28.05.2010 20:18
http://www.infostock.bg/infostock/control/news/details/26138

Нямали били 8 млрд. да си посрещнат плащанията....
цитирай
36. анонимен - ФЕД и ЕС
28.05.2010 23:33
Гигантските външни дългове на държавите от ЕС са добре известни (Уикипедия). Единствения възможен кредитор естествено е ФЕД,чрез своите инструменти-МВФ и СБ (на които ФЕД емажоритарен собственик). Във форума се изразяват страхове, че ЕС е заплашен от верижни държавни фалити. От тук нататък пиша, предполагайки,че читателят е запознат с историята на ФЕД,който под различни имена,вече 300 год. развива успешна лихварска дейност отначало в Европа,а след 1913 год. и в САЩ. Чиновниците на ФЕД естествено не са тъпи,та да предизвикат фалити на европейските държави,които не могат да си плащат лихвите,а ще постъпят по единствения разумен начин. Ще разсрочват кредита (индивидуално за всяка дъържава-длъжник),докато лихвата стане поносима за плащане.Например лихвата да не надвишава 10 процента от БВП на държавата.Кредитите ще се проточат в размери на столетия,през които ФЕД ще си получи лихви многократно надвишаващи главниците на дълговете. С тези главници ФЕД се е простил още когато ги е давал.Никой не коли кравата,която дои. Така че нищо апокалиптично няма да се случи.Просто ще се появи нещо,което можем да наречем данък ФЕД.
цитирай
37. анонимен - ааа, верният отговор
01.06.2010 12:24
Данък ФЕД! Или Световен данък!

Сега остава да изясним кой притежава ФЕД! Едва ли е американският данъкоплатец!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3844671
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев