Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2010 19:16 - Пътят на България
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 7122 Коментари: 24 Гласове:
6

Последна промяна: 03.09.2010 23:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Светът живее в края на една епоха от своето икономическо и социално развитие. За всички отговорни хора на планетата е ясно, че по досегашния път е невъзможно да се върви от тук нататък.

Вече се предлагат много алтернативи за бъдещо развитие, алтернативи, които заслужават своето внимание и уважение.

Но в днешната ситуация от изключителна важност е да се направи предварителен, задълбочен анализ за причините за достигане до този „път без изход” и на тази база да се потърсят правилните посоки за по-нататъшното развитие на човечеството.

В тази връзка, от изключително значение е да се опрем на опита от миналото, както на по-далечното, така и на не толкова отдалеченото по време от нас.

Защото в България бе натрупан уникален теоретически и практически опит на държавно планиране на социално-икономическото развитие, който и до днес не е загубил своето значение. Планирането се базираше на принципа на директивността, на съчетанието на пропорциалността и определянето на основните звена (приоритети), на интересите на държавата и предприятията, на комплексността. Тези фактори изиграха своята положителна роля в тогавашните условия.

След промените в посока към пазарни отношения, общодържавната планова система бе ликвидирана, най-вече заради присъщата директивност на плановете. Всякакъв опит за движение в посока към държавно регулиране започна да се представя като връщане към старото. В резултат на това, в обществото все повече се задълбочава противоречието между планомерността на предприятията и анархията в национален мащаб.

Дори от философска гледна точка е неразумно отхвърлянето на предишната система на държавно планиране: новото не се появява на празно място, а съзрява в дълбините на старото и не го отрича изцяло, стъпва на него съхранявайки дълго родилните петна.

Освен това, свиването на мащабите на държавните регулации не води автоматично до действие на регулаторите на пазара. Допускането на пазарни начала не трябва да бъде демонстрация на  превъзходството им пред плана, а средство за неутрализиране недостатъците на планирането.

И въобще, планирането съвсем не се изчерпва с директивно спуснатите задачи, от които някои толкова се страхуват. Главното в планирането е определянето на целите и пътищата за достигането им, осигуряване на балансираност, отраслова и териториална взаимовръзка. Най-дълбокото заблуждение е това, че алтернатива на плана е пазара, а не хаоса.

В периода на прехода, МВФ препоръча ликвидацията на плановите органи и дерегулиране на икономиката, с цел съдействие за възникване на пазари.

За съжаление, пазарите не възникват просто така, те трябва да бъдат формирани, създавани.

В предишната икономическа система връзките между субектите на икономиката се поддържаха от плановите органи, благодарение на което функционираше своего рода пазар, на базата на държавната собственост върху средствата за производство.

Реформите не създадоха реални предпоставки за изграждане на национален пазар. Напротив, под натиска на външната конкуренция рухна даже наследеният “социалистически пазар”, а трансформацията на плановата икономика в пазарна се осъществи чрез гигантско унищожаване на стопански ценности, вместо чрез очаквания растеж. При това мащабите на реалните разрушения се прикриваха чрез отпусканите досега кредити в рамките на стопанството ни.

Характерно е, че в нито една страна в преход, нови производства не доведоха до пробив на нови пазари.

Още веднъж се потвърди изводът на класиците, че преследването на собствените изгоди, гарантира само едно: хаос. Затова не може да има дилема план или пазар: планът се използва в пределите на необходимото, а пазарът – на възможното.

На България й е нужно и едното, и другото, за да се съединят в единен механизъм положителните елементи и на плановата, и на пазарната системи.

В най-близко време, най-важната и отговорна държавна задача трябва да бъде приемането на решения за перспективно и текущо прогнозиране на стопанството ни, основано на научното планиране и държавните програми, внедряването на комплекс от директивно и индикативно планиране, определящ перспективите и направленията за устойчиво икономическо и социално развитие.

Успешни могат да бъдат само такива икономически и социални реформи, които ще се осъществяват с подкрепата, преди всичко, на собствения икономически и интелектуален потенциал, на ефективното държавно влияние, при осигуряването на водеща роля в планирането и управлението на социално-икономическите процеси на държавния сектор на икономиката.

С държавния сектор трябва да се свързват наукоемките производства, изграждани на основата на новите технологии, въплъщаващи в себе си съвременен научно-технически прогрес. Сферата на държавния “патронаж” трябва да се разпростира върху образованието, науката, културата, здравеопазването.

Това не означава връщане към общодържавна собственост, а това позволява да се осъществят по-разнообразни и гъвкави форми на намеса в икономиката и социалните процеси, с отчитане на спецификата на различни отрасли и сфери на националното стопанство.

Законодателното и административното управление трябва да допълват системата от икономически мерки и стимули, покрепящи развитието и усъвършенстването на производството. В основата на политиката на държавата и нейната дейност трябва да бъде принципа за социална справедливост, той трябва постоянно да бъде осигуряван и поддържан във всички сфери на стопанска и социална активност.

Това предполага задължителна ориентация към социалните критерии за каквито и да било предвидени изменения в икономиката и в другите сфери, отчитане на тяхната социална цена и екологични последствия, достигане на социално съгласие и национално единство.

Докато обществото ни все още върви в развитието си по инерцията от своя Златен век, трябва и сме длъжни да направим усилията за съхраняване и развиване в ново качество на този титаничен потенциал, който страната ни успя да натрупа в краткия промеждутък от време, когато силните глобални центрове ни бяха „изпуснали” от кръгозора си, време, в което използвайки категоричните преимущества на държавната планова икономика успяхме да се превърнем от “тъмното племе на Балканите” в страната, раждаща най-големите и ярки таланти на света, практически във всяка област на обществото.

Една от алтернативите за бъдещето не само за България, но и за целия свят, е пътят за устойчиво развитие чрез програмиране и планиране, използвайки опита на досегашното му прилагане.


Април, 2009 г.



Тагове:   българия,


Гласувай:
6



1. minchomin - Г-н Хитов, светът действително ...
02.09.2010 20:08
Г-н Хитов, светът действително живее в края на една епоха. Истината е такава, че световната икономиката все още не е стигнала дъното и пълната безисходица. До сега аз винаги съм говорил, че за възход на икономиката с това съзнание на човечеството просто не може да се говори. Виждате, че всички опити за стабилизация са без резултат. Нужна е промяна, но за жалост тя не може да стане с нито едно правителство на днешния етап. Промянята ще стане по други пътища. За допълнителна информация влезте в
http://minchomin.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/09/02/svetovna-ikonomicheska-kriza-i-utopiiata-na-pazarnata-ikonom.599675
цитирай
2. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
02.09.2010 21:19
категорично не съм съгласен с изводите ви.
както не веднъж съм споменавал в коментарите си - дайте ми един пример , където има планова, държавно регулирана икономика и няма дефицит на стоки от първа необходимост.
само един!
относно постореното преди - хайде, хаиде - със софийското жителство напълниха работниците в Кремиковци (най-некадърно планираното предприятие може би в световен мащаб).
байгън от такива планировки.
Да, регулация трябва, да трябват икономически и законодателни подкрепи на някои браншове (дали ще е селско стопанство, дали ще е търизъм или тежка индустрия е предмет на друг разговор) , но планова държавна икономика - ТЦ!
поздрави

цитирай
3. evrazol - В основата на политиката на държавата и нейната дейност трябва да бъде принципа за социална справедливост,
02.09.2010 21:23
Няма такова нещо, като социална справедливост. Когато сложим на едно понятие някакво определение, то определено променя своя смисъл. Справедливостта си е справедливост. Направим ли я социална, спира да бъде справедливост. Плановата икономика е възможна само при държавна собственост върху средствата за производство. Това вече го живяхме. За устойчиво развитие извън световната икономическа система не можем да говорим, следователно нашата устойчивост ще бъде в някаква рамка на световната.

Изхода е през сифона на тоталното оттичане в канала. Оцелелите след това, може би ще измислят нова система на отношения. Според мен процесът е необратим. Практически. А оцеляването - индивидуално. Дошло е време разделно. По отношение на стереотипите.
цитирай
4. krizata - Уважаеми г-н Минчев,
02.09.2010 22:08
Казвате: "Виждате, че всички опити за стабилизация са без резултат. Нужна е промяна, но за жалост тя не може да стане с нито едно правителство на днешния етап. Промяната ще стане по други пътища."

Това, което мога да добавя е, че едно планово организирано общество, стъпващо на моралните ценности на православното християнство, с уважение към всички останали изповедания, като че ли наистина е най-реалната алтернатива за десетилетията пред нас!
Поздрави!
цитирай
5. krizata - Уважаеми Алекс,
02.09.2010 22:26
Да напомням ли, че в човешката история, за съжаление, всички досегашни успешни опити за преодоляване на кризисните процеси или за наваксване изоставането в развитието минават през строгата централизация и директивното планиране на национално ниво (в една или друга степен).
Дефицитите на стоки са нещо неприятно, но още по-страшен е дефицитът на парични средства у населението. Това че магазините са пълни със стоки не означава, че всеки който иска да си купи "Мерцедес" може да си позволи да го направи - а нали промените у нас бяха под мотото: "Всеки труженик с "Мерцедес"?
Нещата със стандарта толкова загрубяха, че днес мечтата за немското возило е толкова назад в приоритетите, както за мъртвогладния сексът с Клаудия Шифър, например.
Ех, мечти...

Това че имахме десетки промишлени гиганти, които произвеждаха продукция за пазари от порядъка на стотици милиони потребители беше едно от огромните достижения на тогавашната система. Това е все едно днес да кажете за корейската автомобилна промишленост: "За какво им е да произвеждат по 10 млн. коли годишно, когато на вътрешния им пазар се продават не повече от 500 хил. за периода".

България имаше непропорционално огромна тежест в световното стопанство, сравнена със скромните й мащаби от 9 млн. население и това никой, и по никакъв начин не може да ни го върне, дори и всеобщият любимец Б.Б.

Поздрави!
цитирай
6. krizata - Уважаеми evrazol,
02.09.2010 22:41
Въпреки мрачната насока на мислите Ви, съм принуден да се съглася с по-голяма част от констатациите Ви.
Все пак, съгласете се, че е по-малкото зло да се опитваме да предвиждаме процесите и да им противодействаме, отколкото да се оставим бурите да ни повалят, без шанс за оцеляване.
Това е като притчата за мишлето, което попадайки в кофа с прясно мляко не се предало, цяла нощ било с краченца и на сутринта се оказало, че прясното се превърнало в кисело мляко, а мишлето оцеляло!
Кураж - по това се различаваме от животните - че сме в състояние съзнателно да се борим и най-важното - да се обединяваме за колективното си оцеляване!
цитирай
7. proffalion - Късно е вече .....
03.09.2010 01:16
Ако трябва да сравня държавата с жив организъм , то нашата вече е терминален стадий . Организмът отдавна вече е престанал да действа като цялостна взаимно зависима и самоподдържаща съществуването си система , и няма терапия способна да интегрира и възтанови организма .
Ако е някаква утеха почти същото е в сила за планетарния организъм . Планови икономики са възможни само в цялостни самодостатъчни системи (СИВ) . Глобалната пазарна вакханалия е антагонистична по самата си същност към човешката цивилизация като цяло . Борбата за безкраен растеж на ефективността и печалбата от капитала в комбинация с автоматизацията и информационната революция доведоха до пълна обезценка на труда положен във огромен брой от сферите човешкото битие , като също рязко съкратиха нуждата от работна ръка в световен мащаб , всичко това разтвори неимоверно ножицата на социалната диференцияция , като маргинализира все по-голям брой хора от средните и ниските етажи на социалната стълбица и съответно те престават да бъдат пълноценни пазарни субекти . Така няма да е далеч времето в което дори и в развитите страни (златния милиард) ще имаме своего рода средновековно общество - аристократи (олигарси , банкери , спекуланти и пр.заслужили труженици) техните придворни и слугинаж , и от другата страна на оградата сива безпросветна , болна и гладна човешка маса . Само че тази игра е подобна на Монополи и финалът е щастлив само един или за шепа съмишленици . Този път е тупик , всички го осъзнават , но точно хората имащи лостовете за промяна имат най-голям шанс да са сред шепата победители и продължават да дерзаят докато и те не паднат , а паднат ли вече нищо не зависи от тях :)
цитирай
8. анонимен - уважаеми г-н Хитов
03.09.2010 12:23
аз какво ви казвам, вие какво ми отговаряте - очевидно е като развален телефон. относно липсата на парична маса в населението - хайде де, занимавате се с икономика, а поне четете отчетите на БНБ. тези нови депозити какво са - липса на парична маса ли. доводът ви е несъществен и лесно оборим с цифри)))
относно производството - вижте сега, аз мога да произвеждам (например) по 1 000 капачки за буркани на ден. и да си имам пазар, сигурен (като СИВ). обаче светът се променя, хората минават на консерви. и аз плача по загубения пазар.
как не искате да разберете, че социализЪмът беше непродуктивен, неефективен и в крайна сметка човеконенавистнически строй (дори в строго икономически смисъл, не навлизам в дебрите на хуманноста). елементарните липси на елементарни блага - ей това е социализЪма. за справка - вижте Куба или Венецуела. специално втората държава - от добре работеща икономика, когато се появи лявото недоразумение Чавес и... не се къпят, щото няма ток и топла вода. благодаря, викам аз , на такова планиране))))
цитирай
9. анонимен - Дуплика
03.09.2010 12:57
Уважаеми alexalex,
примерите ви не са съвсем удачни. Не забравяйте, че тогава планираха партийните вождове и всякакви икономически неграмотни индивиди. Досега в света няма случай тази дейност да се извършва от грамотни икономисти. Нито са се включвали маркетолози, които да проучат пазара и да определят действителното търсене и предпочитания на хората, за да планират съответно и предлагането. Не бъркайте некадърното изпълнение с възможния замисъл. Ние сега сме "пазарна икономика". Но нашето изпълнение на пазарна икономика е не по-малко некадърно. Има добро и лошо управление, без значение дали е частно или държавно. Приятен ден.
цитирай
10. анонимен - 9. анонимен - Дуплика
03.09.2010 14:44
уважаеми анонимен,
по отношение на термина "грамотни икономисти" съм твърде скептичен. кой е определящ за това кой е грамотен и кой не е. както виждате, ние с господин Хитов имаме твърде различни мнения по повечето въпроси. кой от двама ни е грамотен - аз или той?)))) а ако се пови и трети, поврвайте, вече ще имате поне 6 мнения и поне 7 стратегии (твърде присъщо за всяко икономическо сборище).
относно моя опит - до момента не съм видял и не зная да има добро държавно управление. ако някой може да посочи, моля, нека да ме ограмоти)))))
цитирай
11. minchomin - Казвате: "Виждате, че всички ...
03.09.2010 14:49
krizata написа:
Казвате: "Виждате, че всички опити за стабилизация са без резултат. Нужна е промяна, но за жалост тя не може да стане с нито едно правителство на днешния етап. Промяната ще стане по други пътища."

Това, което мога да добавя е, че едно планово организирано общество, стъпващо на моралните ценности на православното християнство, с уважение към всички останали изповедания, като че ли наистина е най-реалната алтернатива за десетилетията пред нас!
Поздрави!


Не трябва да се поставя нито едно вероизповедание и неговите ценности над другите, защото те всички са изкривени точно от хората. Нужна е промяна на съзнанието, а когато това стане ще има само една религия с един единствен Бог. Ще има едни Божествени принципи за всички, ще има една икономика за всички, ще има еднакви човешки норми, а пазарните принципи ще са спрямо нуждите на хората. Казано е, че сегашните пазарни принципи са утопия. Тази утопия ни е позната от социализма. Затова и той се провали. При ниско ниво на съзнание не важат никакви други ценности, освен лакомията, лъжата, измамата, корупцията, та ако ще икономиката да се нарича и най-справедливата или религията да носи най-християнското име. Тази промяа на съзнанието е в ход и върви, но до тогава ще изплуват всички помии на повърхността, а дъното на икономиката ще блесне и ще започне възход. Това не е приказка от 1001 нощ или каквото и да е. Това е истината.
цитирай
12. krizata - Уважаеми proffalion,
03.09.2010 14:57
Сигурно сте прав с констатациите си, че май вече няма смисъл да се правят опити за излизане от всеобщия батак, но поне аз си мисля, че все още не всичко е загубено - поне докато ги има хората с ясно съзнание за ставащото като Вас!
цитирай
13. krizata - Уважаеми Алекс,
03.09.2010 15:14
Прекрасно разбирате, надявам се, че увеличаването на спестяванията у населението е сигурен знак за последващо допълнително свиване на икономическата активност, което изразено с Вашите параметри за благополучие (динамика на БВП, всякакъв род дефицити и т.н.) означава само едно - продължаване на пропадането.
Когато потенциалните потребители усетят сигурност те ще извадят спестяванията си от банките, ще започнат да инвестират, да харчат, да потребяват - и тогава ще може Вашият кумир Дянков да обяви за края на кризата. А дотогава - само скърцане на икономическата машина и дълбок зимен сън за всякакво предприемачество.

По повод на Вашия пример с пазарите за капачки, аз също като анонимен 9 не разбирам откъде пък той се взе в арсенала Ви.
Аз бих Ви дал един по-ясен пример за необходимостта от закрила на родното производство и водещата роля на държавата в този процес:
Може би не знаете, че десетилетия наред същата Корея имаше забранителни закони, подкрепящи развитието на собствената автомобилна индустрия, въпреки че в същото време страната се радваше на напълно открити американски пазари. Така че хвърлянето в устата на лъва на родния бизнес не е далновидна държавна политика, защото зад всяко производство стоят хиляди човешки съдби.

Вие бихте ли изкарали на свободния пазар на конкуренцията любимата си, само за да дадете шанс, пазарът да определи кой е най-достоен за нейните ласки?

Поздрави!
цитирай
14. rakurs - развитието
03.09.2010 17:56
на социализма е 60 години ,а на капитализма 500.
цитирай
15. анонимен - ЗАД ВИСОКОПАРНИТЕ СЛОВА И ЧУЖДИЦИ В ИЗКАЗВАНИЯТА...ПРОЗИРА ,ПЪЛНО НЕВЕЖЕСТВО!
03.09.2010 20:18
В БЪЛГАРИЯ ,ЦАРИ ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКА ПОЛУДЪРЖАВНА ИКОНОМИКА!
БИВШИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ВЕЛИЧИЯ, НЕ РАЗВИВАТ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА....ТЕ ПРОСТО ИЗГРАЖДАТ МОНОПОЛНИ СТРУКТУРИ, ПОЛЗВАЩИ РЕСУРСИ НА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖАВНИЯ ,БЮДЖЕТ!

НЯМА СВОБОДЕН ПАЗАР, НЯМА ИСТИНСКА КОНКУРЕНЦИЯ, НЯМА СВОБОДНО ДОСТЪПНИ ТЪРЖИЩА!
ДЪРЖАВАТА ,НЕ СЪЗДАВА НЕОБХОДИМИТЕ УСЛОВИЯ ,ЗА РАЗВИТИЕТО НА ПАЗАРА, ЗАКОНОВОТО МУ ИЗГРАЖДАНЕ И СТАБИЛИЗИРАНЕ!
НС, СЕ ЗАНИМАВА СЪС ВСИЧКО ДРУГО ,САМО НЕ И С...... РЕАЛНИТЕ ЗАКОНИ НА
ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА!!!
КОВАТ СЕ ЗАКОНИ НА ПАРЧЕ, ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПОРЪЧКИ И ЧИСТО,СУБЕКТИВИН ВИЖДАНИЯ НА СЛУЧАЙНИ ХОРА В ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО, В УГОДА НА ТАЗИ И ЛИ ОНАЗИ ИКОНОМИЧЕСКА ГРУПИРОВКА!
МОТИВИТЕ НА ТАЗИ ДЕПУТАТСКА ДЕЙНОСТ ,СА ЧИСТО КОРУПЦИОННИ!
ЛИПСАТА НА РЕАЛЕН ПАЗАР И КОНКУРЕНЦИЯ, СТИМУЛИРА СПЕСТОВНОСТТА НА БЪЛГАРИНА ЗА ЗА ПО-ДОБРИ ВРЕМЕНА!
ТОВА НАМАЛЯВА ПОТРЕБЛЕНИЕТО И СКОВАВА ПРОИЗВОДСТВОТО!
НЯМА ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ И ПАРИ, И ЗАСТОЯ ГЕНЕРИРА .....КРИЗА!
КРИЗАТА ,ФАЛИРА ПРЕДПРИЯТИЯТА, СПИРА ДЪРЖАВНАТА ИЗДРЪЖКА И ОБХВАЩА ,ДЪРЖАВНИТЕ СТРУКТУРИ!!!!!
СЛЕДВА ФАЛИТ, НА ДЪРЖАВАТА!КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ФАЛИТА ,ВЕЧЕ ЗНАЕМ!!!
ТОВА СА, СТАРИ ПИЕСКИ ОТ ЛУКАНОВО ВРЕМЕ....!
СЕГА НЕЩАТА СА ПО-ПРОСТИ И ЛЕСНИ ЗА РАЗУМНИТЕ БЪЛГАРИ--ДА МУ МИСЛИ ДЪРЖАВАТА!
АКО ПЪК НЕ ИСКА ИЛИ НЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ И ДЕЙСТВА, ИЗХОДА Е ПРОСТ:
......С ДЪРЖАВАТА ЩЕ СЕ СЛУЧИ ТОВА,КОЕТО СТАНА С РОДНИТЕ НИ СЕЛЦА И КИТНИ МАЛКИ ГРАДЧЕТА.....!!!!!
...БАВНА И СИГУРНА СМЪРТ!
....ПОСТЕПЕННО БЯГСТВО НА ХОРАТА ОТ СТРАНАТА...!
...ЗАМИРАНЕ НА ИКОНОМИКАТА И СОЦИАЛНАТА ДЕЙНОСТ!
...ПРЕВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ОГРОМЕН СТАРЧЕСКИ ДОМ/МЛАДИТЕ ЩЕ РАБОТЯТ И ЖИВЕЯТ НАВЪН, ПОРАДИ РАЗВИТИЕТО НА СЪВРЕМЕННИТЕ КОМУНИКАЦИИ/
...НОВА РАБОТНА СИЛА ,НЯМА ДА ДОЙДЕ --ПОРАДИ КОНКУРЕНЦИЯТА НА СЪСЕДНИТЕ ИКОНОМИКИ!

БЪЛГАРИЯ ,ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЕДНО ГОЛЯМО МЪРТВО СЕЛО, КАТО ТЕЗИ КОИТО ВИЖДАТЕ В МОМЕНТА!!!!

БОГ ДА МЕ УБИЕ ,АКО ГРЕША!!!!
цитирай
16. анонимен - МК
03.09.2010 21:17
Основната, капиталната грешка на т.нар. от някои "комунизъм" /макар че той оригинално се наричаше социализъм, а комунизъм никой никога не е построявал, нито пък е казвал, че го е направил/ е това, че се зароди в икономически изостанали държави - Русия, след това останалите от Източна Европа и по света. Един качествено нов икономически строй трябва да започне от държавите с най-силно развита икономика. Това е нормалният и естествен път на развитие. В тези държави производителните сили и производствените отношения са достигнали най-висока степен на развитие, те ни могат да се развиват и усъвършенстват повече и затова в тях назряват условията за промяна, за усъвършенстване и промяна в тези отношения. Това е естественият път и то се потвърждава от практиката. Изостанала Русия, Китай, Източноевропейските държави и всички останали наричани от противниците им "комунистически", макар че те се самите наричаха социалистически, народни, демократични и т.н. нямат никакъв шанс да построят нещо ново, първо защото в тях още не са назрели условията за възникване на това ново и второ защото останалите развити капиталистически държави няма в никакъв случай да позволят това. Да вземем само историята на Съветска Русия и СССР след това. От 1917 г. до 1924 г. е периода на гражданската война и чуждестранната интервенция. След това следва период на икономическа и политическа изолация. до 1935г.-1936г. После е подготовката и избухването на Втората световна война /с нейнети непрестанни разходи за въоръжаване/, налуването на хитлеристка Германия и отечествената война 1941г. - 1945 г. После следва периода на "желязната завеса". Спомнете си кой първи изрече тези думи и предприе реални действия за изолация на СССР. Не са "комунистите", нали. После надпреварата във въоръжаването, ядренятя епоха, "звездните" войни. Както се вижда за целия период на съществуване на СССР не е имало дори една година, в който той да не е бил поставен в положение на интервенция, изолация или надпревара във въоръжаване-
цитирай
17. анонимен - МК - продължение 1
03.09.2010 21:38
то. Сори е чудно, че този строй успя да се задържи толкова дълго. И това, което го е крепяло не е диктатурата и подтисничеството. Само с тях не може толкова дълго да се задържи която и да било власт в съвременни условия. Това, което го крепеше най-много е вярата /вярно утопична/, че това е един справедлив строй и че въпреки всички грешки и безумия дори, все пак вървим по правилния път. Това се оказа една голяма заблуда, така е. Но не са прави тези, които говорят, че терора, диктатурата, подтисничеството са иманентни на социализма /още по-малко на капитализма/. Тези неща бяха уродливи и неприсъщи на социализма и сомунизма като теория. Причината за тяхната поява е това, че соц. страните бяха поставени под постоянен натиск и заплаха от агресия. И това не са само празни думи. В момента, в който капиталистическите държави бяха сигурни, че могат да победят СССР и другите страни с война без огромни жертви от тяхна страна, щяха да го направят. Пример: войната в Югославия. Не се и замислиха великите сили, че това е нехуманно, че сме в края на 20 в., че е в центъра на Европа. Имаха достатъчно военно превъзходство и започнаха войната. А причината за постоянните дефицити на стоки е в това, че се тръгна от най-слабо развитите държави и че имаше постоянен икономически и военен нагиск и заплахи срещу тях.
Искам да попитам апологетите на капитализма само едно: възможно ли е да съществува общество, в което 90% от световното богатство е притежание на 5% от населението? Такова общество може ли да се нарече хуманно и справедливо? Колко време може да просъществува това общество без вътрешни сътресения, бунтове и революции? Общество, което постоянно възпроизвежда неравенство между своите членове вътре в държавата и между отделните нации и държави дали не се нуждае от "основен ремонт"?
Точно това се извършва в момента. Обществото е дошло до стадий, в който не може повече да се развива по този начин, когато общ. отношения са пречка за развитие на производителните сили и има нужда от
цитирай
18. анонимен - МК - продължение 2
03.09.2010 21:43
пълна, основна, качествена промяна. И тя ще се извърши въпреки желанието или нежеланието на някои субекти, защото вече е обективна необходимост. Не казвам, че ще дойде "комунизъм", особено в демонизирания от някои вид. Не казвам, че това ще стане веднага, за няколко години. Не. Но процесът е започнал. Капитализмът навлиза в своя последен стадий. Това е началото на неговия край. И признаците за това са много, но който не желае, той никога няма да ги види.
цитирай
19. анонимен - ХА,ХА,ХА,........ ...ТЪПИЧКО,БЕ......
06.09.2010 23:21
....ОЩЕ ЛЕНИН И СТАЛИН , ГОВОРЕХА ЗА ТОЗИ.."ПОСЛЕДЕН СТАДИЙ НА КАПИТАЛИЗМА"!!!!!
МНОГО ДЪЛГО ПРОДЪЛЖАВА ,БЕ ДЖАНЪМ....!
Т.Н....."СОЦИАЛИЗЪМ" СЕ СРУТИ.....ПОСЛЕДНИЯ СТАДИЙ СИ ВЪРВИ И НЕ МУ ПУКА!
Я, ВЗЕМИ ДА ПОПРОЧЕТЕШ ПАК.....ТРУДОВЕТЕ НА ТАТО!!!!
МОЖЕ ПА, ДА ТИ СЕ ЯВИ ,...НЕКОЯ ПО-МЪДРА МИСЪЛ НА ПРАВЕШКИЯ ЦЪРВУЛ!
НАЛИ ,БИЛ "ИКОНОМИЧЕСКИ ГЕНИЙ"???!
цитирай
20. krizata - до 19,
07.09.2010 13:25
Ленин и Сталин са могли да си говорят каквото си искат - всеки държавен ръководител възхвалява преимуществата на собствената система и хули вражеската.
Примерите са не само от едната страна.
Но това, че една система се срутва не означава, че алтернативната е по-справедлива.
И в битката на 300-те спартанци срещу милионната армия на персите победител не е справедливостта (поне от днешна гледна точка) - гърците са смазани по всички критерий на бойното изкуство.
И в Афганистан "нашите" търпят поражение след поражение, но това не означава, че истината е на страната на талибаните, нали?
Така че всичко на този свят е относително - въпрос на гледна точка...

А "правешкият цървул" беше по-голям тарикат от всички днешни политици взети заедно, затова и успя да осигури за подопечния си народ стандарт, който няма да се присъни на бъдещите българи никога повече.
Само заради това има какво да научим от "правешкия хитрец", въпреки неистовото желание на някои да зачеркнат заслугите му.
цитирай
21. анонимен - МК - към 19
09.09.2010 07:46
Тато си беше прост, но хитър. Руснаците го бяха сложили, защото можеха да си го командват както си искат. Човек, член на БКП още от 1920 г. ми е разказвал /много преди "нежната", разбирай педерастка революция/, че след 9 септември, когато е трябвало да избират секретар на Софийската организация, Т. Живков са го отхвърляли 5 пъти, защото повечето хора са били убедени, че е човек на Гешев. Чак след намесата на руснаците е бил избран. Сега се оказа, че и Гешев е бил човек на руското разузнаване.
А колкото до края на капитализма, преди Ленин и Сталин това е доказано от Маркс и Енгерс. Не трябва и кой знае колко да се четат техните произведения, за да се знае това. Достатъчно е човек да мисли диалектично, а не улично-седесарски, за да бъде уверен в това. Нищо не е вечно. Всяко нещо, което има начало има и край. Капитализмът не прави изключение. Диалектиката не е от Ленин и Сталин, а от Хегел, че и преди него - от древните елини.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ, КОИТО СМЯТАТ 9 СЕПТЕМВРИ ЗА ТАКЪВ !!!
Не искам да дразня останалите. Всеки има право на собствено мнение и да уважава датите и събитията, които смята за нужно.
цитирай
22. liliyanaandreeva - Ще ми позволите ли да напиша мой постинг с Вашето заглавие " Пътищата на България?
13.09.2010 10:20
Моля ако ни Ви затруднява, да ми отговорите с лично съобщение.
цитирай
23. анонимен - za burkanite, marketolozite i predpochitaniata na horata
01.10.2010 13:40
na men primercheto s burkanite mnogo mi dopadna.....
kogato zapochne da se sviva pazara za kapachki i horata minat na konservi...., vednaga pribiagvame do durzhavnoto planirane: obiaviavame konservite za opakovka, vredna za zdraveto i hop.... pak vsichki minavat na burkani, a biznesa s kapachki ne mozhe da nasmogne....
s kapachkite ok, a tia marketolozi otkade gi izvadihte???? Predpochitaniata na horata takiva, kakvito im vnushavat da sa!!! niama nishto za prouchvane. Marketolozite sa marketmeikuri i vnushavat na ovcete kakvo da predpochitat.... Taka che ....veche turseneto e 100% zavisimo ot predlaganeto. Obratna vruzka ne e vuzmozhna. Hajde sega na tazi baza si izgradete novata ikonomika. Totalitarizum.
цитирай
24. анонимен - i za hristianstvoto ????????
01.10.2010 13:47
kude go vidiahte , g-n Hitov, hristianstvoto? Kato chetesh vestnik, kato gledash TV, kato se razhozhdash iz ulicite vse v "hristianskite cennosti" se spuvash - porno vestnici, porno predavania, porno, pardon, klubove, chalgateki, silikoni, travestiti, Diankov s liubovnica na razhodka v Kitaj (durzhavno planirani, ikonomicheski celesuobrazni razhodi)... Ako tuj e hristianstvoto, s koeto shte pravite novia ikonomicheski model............. Gospod da ni e na pomosht!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3843653
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев