Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2010 23:52 - Евросъюзът вече преправя своята „конституция”
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 7685 Коментари: 41 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не минаха и две години от момента, в който след мъки и спорове се роди силно орязаната „конституция” на Евросъюза – „Лисабонският договор” и ето, че в Брюксел се проведе среща, на която европейските лидери решиха в него да се внесат редица поправки, свързани с необходимостта от създаването на институти за антикризисно управление, в частност в еврозоната.

Както се очакваше, за създаването на „постоянен и стабилен” антикризисен механизъм настояха канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози. Освен това те предложиха да се разгледа възможността за лишаване от право на глас за тези държави, които грубо нарушават основополагащите принципи на еврозоната, което естествено предизвика страхотно възмущение сред част от европейската общественост.

Освен това беше предложено автоматичните санкции за нарушителите на европейския пакт за стабилност да бъдат заменени с нова мярка, която да предвижда шестмесечен срок за нормализиране на бюджетен дефицит, превишил допустимите 3% от БВП.

Но пък президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише се изказа критично срещу последната мярка, предполагайки, че тя ще подложи на опасност финансовата стабилност в еврозоната. На свой ред централният банкер предложи нарушителите да получават официално предупреждение, след което – ако след половин година не бъдат предприети изискваните мерки – да се прекратява достъпът до източниците за финансиране от бюджета на ЕС. Окончателното решение по Лисабонския договор ще бъде прието на европейския съвет през декември.

Да отбележим, че такова развитие на събитията следваше да се очаква. В процеса на задълбочаване на кризата, на страните-икономически лидери на ЕС им е все по-трудно да носят бремето на финансовата подкрепа за страните-аутсайдери. Особено, ако се отчете, че „новите” членки на съюза политически съвсем не са близки с главните „стари” членове, на първо място с Германия и Франция, а по-скоро представляват сателити на САЩ, заедно с Великобритания, която досега нееднократно е поставяла препятствия пред лидерите на континентална Европа.

До началото на кризата разногласията в рамките на „Атлантическия алианс” бяха достатъчно ограничени и напълно преодолими в рамките на преговорния процес. Но за тези, които разбираха пътя за развитие на кризисните явления беше очевидно, че в процеса на тяхното засилване, ще се появят проблеми невъзможни за разрешаване чрез преговори.

Целта тук не е заостряне в детайлите, тъй като оттук те нееднократно са обсъждани. Техният смисъл е в това, че в края на кризата възможностите на производствените мощности от двете страни на Атлантика двукратно ще превишават търсенето на произвежданата от тях продукция. И тук договорките няма да свършат никаква работа – конкуренцията за оцеляване ще е безмилостна.

Дали американското ръководство разбира това, е достатъчно спорно, въпреки че световни учени бяха наясно с протичащите днес процеси още преди 8 години. Но във всички случаи, тъй като стандартът на живот в Европа е по-нисък от този в САЩ, а и по-нататъшното му понижаване може да стане достатъчно безболезнено (което днес активно се осъществява), то ЕС има сериозни шансове да засили натиска си върху американските пазари.

И в тази ситуация задокеанското ръководство е принудено да блокира усилията на лидерите от главните европейски страни, в частност като ги „товари” с допълнителни разходи, под формата на подкрепа за бедните страни от ЕС. От своя страна Германия и Франция ще опитват да се отървават от тези проблеми. Но без да подкопават „демократичните” процедури, от които измъкването е трудно, доколкото в рамките на брюкселската бюрокрация, „по-малките братя” (с подкрепата на САЩ) активно следят за спазване на законните си права.

И в случая ръководствата на Германия и Франция намериха перфектното решение. Те решиха да се борят за спазване на финансовата дисциплина, като за наказание предложиха изключване от „яслата”. Естествено, че временно, докато нарушенията не бъдат отстранени. Друг е въпросът, че поради засилването на кризисните процеси тези нарушения по принцип не могат да бъдат коригирани, но това не може да се каже на глас – съгласуваното мнение за пред публика се базира на приетата теза, че, въобще, кризата приключва.

А ако дисциплината не е на достатъчно високо равнище, то допълнително може да се създаде антикризисен фонд, със задължение за големи парични вноски в него. Който не внесе дела си се лишава от право на решаващ глас, като остава само със съвещателен. Кой може да претендира, че в случая има нарушаване на принципите на демокрацията?

В резултат на това лидерите на ЕС се сдобиват не само с източник на ресурси, които могат да бъдат насочени за подкрепа на собствените производители (т.е. фактически за завладяване на чужди, в т.ч. и задокеански пазари), но и с мощен инструмент за въздействие върху нарушителите, тъй като в отделни изключителни случаи санкциите могат да бъдат и отложени… А за да се закрепи ситуацията, се предлага нейното постепенно легализиране в рамките на новата версия на Лисабонския договор.

Разбира се, всичко това няма да допринесе за стабилността на „Атлантическия алианс”. Но обективно погледнато, спирането на протичащите процеси вече е невъзможно – икономическата криза ще продължава, а кризата в отношенията само ще се засилва.

Засега остава открит въпросът как именно, във всеки конкретен случай, европейските политически деятели ще реагират на ситуацията, но промяната на общите тенденции е вече невъзможна – тук очевидно битието определя съзнанието.

М. Х.




Гласувай:
6



1. анонимен - Колко плащаме..
31.10.2010 09:01
"А ако дисциплината не е на достатъчно високо равнище, то допълнително може да се създаде антикризисен фонд, със задължение за големи парични вноски в него. Който не внесе дела си се лишава от право на решаващ глас, като остава само със съвещателен."

Отдавна искам да Ви питам - колко точно е цената, която плаща България за членството си в ЕС? И ако са верни тези суми, които плуват из пространството, каква е идеята България да плаща огромни суми за членство, а после да се надяваме ЕС да ни отпусне някакви пари за подпомагане? Не е ли по-добре да харчим собствените си пари за това, което ще ни е полезно за нас, отколкото да ги плащаме под формата на такса и да се надяваме на отпускане на пари от разни еврофондове?
Ако наистина се окаже, че отсега ще се наложи плащане на още по-големи вноски в този антикризисен фонд (извадката от текста по-горе) как точно един обикновен неразбиращ човек като мен ще разбере, че имаме полза от Евросъюза?
Освен, че паднаха визите, каква точно ни е ползата от това членство?

Много бих се радвал да направите един постинг, в който да обясните на незапознатите с икономическата джунгла (като мен) какво точно даваме и получаваме, както и какво би се очаквало да получим или още да даваме, за членството си в ЕС

Поздрави!
цитирай
2. krizata - до 1,
31.10.2010 09:08
Уви, разсъжденията Ви по повод на европейските вноски са абсолютно коректни, но и какво от това? Ние сме нетен донор на ЕС, за разлика от доста от богатите негови членове! Ползите от нашето влизане в съюза не са за страната ни - не случайно ни приеха набързо през 2007 г., въпреки че формално не бяхме готови за там.
Отдавна страната ни не провежда суверенна политика и в тази светлина Вие сам си дайте отговор кой има полза от това България да е част от съюза.
цитирай
3. liliyanaandreeva - Поредната перестройка на тоталитарната кастова сегрегация...
31.10.2010 11:26
...и тя няма да успее...Хората пак ще си кажат "Хубава работа - ама циганска".
цитирай
4. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
31.10.2010 15:40
първо относно коментарът ви към анонимен 1. Моля да се спазва правилото, че Платон е скъп, но истината е по-скъпа))) От около месец България вече е не донор на ЕС, тъй като получените от нас пари вече превишават вноските (нетно). И не за това ни приеха прибързано в 2007))) (бъдете честен, нямаше как ЕС да знае колко крадливи и неспазващи правилата ще са хората от Тройната крадлива коалиция, нямаше как да знае, че Първанов (Гоце) ще източва фондове през групата от пернишки мутри). Ако нямаше Батко, Братко, Стойков и сие до момента бихме били на прилични печалби от членството. ЕС няма полза от бедни членове (ужасът от бедните роднини - винаги искат заеми, които не връщат). Само че има правила и те трябва да се спазват. Независимо дали си Станиша, Догана или Гоце - трябва. И ако не ги - режат парите. Без значение дали си беден, богат , социалист или консерватор. Толкова по тази тема, отново призовавам за коректност при изнасяне на данните)))
Относно самия постинг - да, трябва да се въведе това правило. Задължително. За да няма залитания като гръцките. И не виждам нищо лошо в това да се променя еврпейската конституция (лисабонския договор). Само Библията не може и не бива да се променя, уважаеми г-х Хитов. Всичко друго трябва да търпи поправки и развитие))) Една от най-демократичните конституции (тази на САЩ) има доста поправки. Това не прави американците тъпи или конституцията лоша, напротив - така и трябва, законите и договорите трябва да следват логиката на развитие, не мислите ли? Като прост пример - трябва ли да се преследва секса с малолетни? Според мен - твърдо ДА! Преследвал ли се е секса с малолетни през Средновековието - не, защото средната продължителност на живтота е била доста ниска и на по 14-15 години са имали деца. Трябва ли и сега да е така?))))

поздрави
цитирай
5. krizata - Уважаеми Алекс,
31.10.2010 16:37
Разбира се, че България е нетен донор на ЕС, дори и в тесния смисъл на това понятие. Но в случая аз имах едно друго, по-широко тълкувание по движението на макроикономическите потоци, а именно от гледна точка на системата ЕС и нейната съставна част - подсистемата България. И от тази гледна точка нещата са толкова категорично ясни, че не си струва да бъде внасяно каквото и да било допълнително обяснение, още повече, че в предишния си постинг съм се опитал достатъчно подробно да обясня механизма за протичане на тези процеси. Затова Ви призовавам да не връщате лентата постоянно назад, още повече, че аз съм убеден в разбирането (в смисъл осмисляне на информацията), от Ваша страна, на всичко, което се пише на този блог.
От друга страна едно надникване във Вашето пространство ме накара да се изненадам, установявайки, че за пореден път съм станал обект на Вашите язвителни постинги-коментари. Все пак за страничния наблюдател определено липсва конкретизирането по повод на обекта на Вашите критики, затова аз смея да Ви заверя, че нямам нищо против да споменавате и оттук насетне името ми като един от сериозните Ваши дразнители на интелектуална почва.
А тези крадливците, за които говорите и Вие, опоскват родината ни вече двадесет години не и без тайната благословия на външните ни покровители. Не можете да ме убедите, че в поверената Ви компания допускате едно или друго преразпределение на финансови потоци без строго да го контролирате и управлявате.
Толкова бързата нужда от промени в "конституцията" говори за принципни промени в общата среда, в която е принуден да работи Евросъюзът. Ако неговите висши функционери бяха се посъветвали преди две години с представители на нашата научна школа, щяха съвсем аргументирано да получат нескъпи съвети за това, в каква икономическа обстановка щеше да им се наложи да работят в близките поне десетина години, за да не харчат залудо парите на европейските данъкоплатци, изкарани също като Вашите с тежък, къртовски труд.
Странна е тази трактовка на библейските ценности от Средновековието и от днешни дни, но все пак смея да Ви уверя, че днешните порядки са значително по-либерални, най-вече заради фундаменталното "откритие" на протестантските реформатори, че всеки може сам да избира кои от десетте божи заповеди да спазва и кои да заобикаля.
Ако Вашият съсед е педофил и не крие това свое влечение пред Вас, Вие не можете да му направите нищо, докато един ден той не бъде заловен и съдът не докаже конкретна негова вина за това, че е изнасилил невръсното Ви детенце (предполагам, че за него едва ли има значение дали е момиченце или момченце)...
цитирай
6. анонимен - Владимир
31.10.2010 17:06
За ползите или загубите от членството в ЕС , трябва време за оценка. Но е прав № 1, че засега вероятно и в средносрочна перспектива ще си останат минусови.
Задушаване на потреблението по вектора Севера-Юг ,едва ли ще донесе устойчив
ефек.Все пак ние / ареала Юг , Център- Изток , Юг-Изток и Европейска Турция/ ,с изключение на Северна Италия сме основния консуматор на средствата им за производство за поддържане на фондовете си.Европомощите са точно това , временно решаване на армотизационния проблем, който обаче ще се заплаща солено.Те всъщност вече започнаха с подаръците- катери без пари и за награда премиера е отличен на форума в Кранс Монтана.
цитирай
7. анонимен - Владимир
31.10.2010 17:53
Всъщност г-н Хитов , за устойчивост на ЕС е необходима,хомогенизация и допълване на пазарите , май ще е необходим опитът на СИВ/ 42 години/. С наднационалните интерпрограми за специализация
беше постигнат добре смазан и интегриран организъм на институционализация и планиране. Но как ще протича унификацията/ ако има такава/ в съвременните условия и система , в какви правни и икономически
форми ще се формира новият облик на ЕС е загадка. Конститутцията освен сухи императиви и процедурни рамки , като че ли не отговаря на въпросите които стоят пред ЕС ?Ще си остане клуб на богатите и вечно догонващите ? Или сериозен геополитически център и социален модел пред света.
цитирай
8. pitashtia - Така ще е
31.10.2010 18:06
Тази криза ще продължи поне 20-30 години. Проблемът не е същият като при останалите кризи, които преживя Запада. Разбира се всичко старо и познато е на лице, но изтичането на капитали към новите икономики и демографския срив вече не могат дабъдат компенсирани с повишаване производителността на труда. Това упражнение става все по-рудно и скъпо. Затова единствената посока за повишаване на конкурентноспособността се оказва снижаване на разходите за труд. Страните с развите промишленост, които произвеждат средства за производство, машини и съоражения за развиващите се икономики са в по-благоприятно положение, докато, юга, който произвежд предимно потребителски стоки и услуги се оказва в по неблагоприятна позиция и там жизненият стандарт ще се срине най-драматично. Разделението север-юг, запад-изток вместо да изчезне ще се увеличава. Освен това има културни различия и Северните демокрации с основания наричат южняците прасета. Свинщината на Юга ще се увеличава, което означава корупция, Неаполска и Софийска мръсотия. Ако ЕС СЕГА не се интегрира до степен на Европейски съединени нации с едни пари, конституция , право финанси, армия , полиция утре кризата може да го разедини и направи лесна плячка. Някога хората са се обединявали в племенни съюзи и държави за да бъдат по силни. Днес тази необходимост създаде ЕС и би трябвало европейските политици да го разбират.
цитирай
9. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
31.10.2010 18:46
Със сигурност който и да е от моите постинги не е бил насочен лично към вас. Опитал съм се да пресъздавам типология, което (съгласете се) е различно. Ако вие се разпознавате в нещо - не е било нарочно търсено. А когато опонирам на някоя конкретна ваша теза винаги съм посочвал източника.
Продължавам да не съм съгласен с тезата, че сме нетен донор, както и с причините все още да не сме усвоили това, което ни се полага.
До момента не съм давал подкупи (дори и при такива тривиални ситуации като клечащ в храстите катаджия), защото за мен това е неприемливо и неморално.
Общата среда се промени много, г-н Хитов, и това се вижда по безброй показатели. За мен промяната по принцип е нещо позитивно, така че подкрепям и тази промяна.
Позволявам си да не се съглася и с тезата ви в коментар 8 (другите неща, които сте ми написали не мисля, че трябва да се коментират, защото според мен не са по темата). Не, кризата няма как да продължи още 20-30 години, нито югът (каквото и да влагате в това понятие) ще обеднява прогресивно. Най-малко защото ЕС дава възможност за свобдно движение на работна ръка и някак не ми е ясно как един южняк ще седи да работи за например 800 евро, ако може, премествайки се 1000 километра на север , да печели по 2000 евро. (Знаете, че моделът за уседналост е повече балкански синдром, затова и тук имаме такова количество частни жилища, а на запад хората все повече живеят под наем).
Готов съм да се обзаложа)))
Апропо, тъй като ви чета редовно мога да кажа и за какво друго съм готов да се обзаложа : в един от постингите си с прогноза за 2010 година предричате рязко спадане на цената на нефта, нещо, кето никак, ама никак не се вижда. До края на годината остават 2 месеца - няма как да падне на 30-40 долара))) Нито пък индексите се "счупиха" според вашите прогнози. Тъй като не би било честно да се хващаме на басове за назад , можем да направим прогнози за 2011 и нека видим какво ще се случи)))

поздрави
цитирай
10. анонимен - Владимир
31.10.2010 19:09
Прав си pitashtia .Историческата обремененост , вековни предразсъдъци , неясни
цели и идилия,разнопосочност на интересите/огромен брой езици ??/ и всичко това в условията на световна доларова система , силната историческа проекция отвъд океана /Северна и Южна Америка/, прави перспективите неясни. Трудно е да се съчетаят интересите на мегакомпаниите с например желанието на бедните страни за определен самодостатъчен резерв , социално догонване и.т.н.. Трагичното е че нашите " стратези" освен първична електроенергетка/там истериите са страшни/ и митичните магистрали/без качественото немско и американско ноу-хау на здрави армирано-бетонни плочи ,а по технологията на градски шосета/ друга рецепта така и не измислиха. За какво са ти кръвоносни съдове със слаба сърдечна дейност и малокръвие. Транзит и приятно прекравне , добрата стара съдба отредена ни през последните деситилетия.

цитирай
11. krizata - Уважаеми Алекс,
31.10.2010 19:23
Не съм аз този, който прави коментар 8, а блогър с име pitashtia.

Освен това никога не правя анонимни коментари, така че винаги излизам с мнението си, тъй като то е дълбоко осмислено и стабилно за достатъчно продължителен период.

По повод цената на петрола не взимам назад прогнозите си обратно, защото тогавашните ми предвиждания само потвърждават правилността на разсъжденията. Тогава ставаше въпрос за ситуация, в която пазарите ще бъдат оставени сами да определят равновесната цена за едни или други суровини. Не случайно един от големите играчи на този пазар дава равновесни значения в същия диапазон. Тук оставям без коментар факта, че дори когато цените падат, това никак не води до нарастване на търсенето по суровината, като и обратното е вярно. И въобще реалните сделки (с физическа доставака) са под 5% от всички обеми на сключените фючърси.
За добро или за зло, в следващите няколко месеца Бени Хеликоптера продължи ежемесечните си впръсквания в порядъка на 1% от БВП на САЩ, с което освен че създаде видимост за временна стабилност, напомпа цените на суровините нагоре. Неслучайно впоследствие основните маркетмейкъри по петрола започнаха активна подкрепа за суровината, държейки почти през цялото време цените на американския и арабски сорт под цените на сорта брент (с обективно по-лошо качество). И всичко това се правеше с единствената идея да не бъдат унищожени от раз реалните американски производители, които пищят при всяко повишаване на цените по базовите суровини.
Получава се класическата дилема - при изливане на пари пазарните спекуланти процъфтяват, но пък страдат производителите и обратно - при хипотетична ситуация на дефлационен сценарий борсите се срутват, а реалният сектор получава временно въздух, преди да се изправи пред ситуацията на падащи крайни цени, заради все по-свиващото се съвкупно търсене.
В тази ситуация Вашите идоли сред монетаристите нямат работещи идеи и само носталгията по Рони (Рейгън) ги крепи да не се скапят съвсем
цитирай
12. анонимен - Владимир
31.10.2010 20:24
Препоръчвам ви този линк http://antipropaganda.comxa.com/EC.html
/на Алекс особено/. Тук на достъпен език са обяснени въпросите които ви терзаят за ЕС. Създателят му е достоен човек.
Също така и за тайните на световната икономика. Които господин Хитов ти поясни-
за дефлационната спирала и необходимостта от капиталова инфлация.
http://antipropaganda.comxa.com/tajnaiko.html Публикувани са и източниците на данните
цитирай
13. анонимен - Владимир
31.10.2010 20:29
http://antipropaganda.comxa.com/tajnaiko2.html
http://antipropaganda.comxa.com/debts.html2965
цитирай
14. анонимен - Владимир)))
31.10.2010 22:15
подобни писания съм чел доста (на този автор не бях попадал), но имам само един коментар - а един мармонт завива шоколада в станиол))))
особено това - http://antipropaganda.comxa.com/imperianazloto.html
за мен СССР беше империя на злото, Хюсейн беше болен мозък))) Трябва ли да чакаме едно побесняло куче да изяде дете преди да го убием? Аман от лява пропаганда, която тайно въздиша по Бренжев, че даже и по Сталин))) Ако прочетеш Витка Суворов ще намериш една моя много любима фраза (минавам на капс Лок) ЖИВОТЪТ НЕ Е БОРБА МЕЖДУ ДОБРОТО И ЛОШОТО, А МЕЖДУ ЛОШОТО И СТРАШНОТО. ЗАТОВА СЪМ НА СТРАНАТА НА ЛОШОТО)))))
цитирай
15. анонимен - Владимир
01.11.2010 09:31
Алекс , имах предвид икономическата част/ виж точните линкове/. Останалата част,
можеш да филтрираш.Вашата школа не се нуждае от " корекции". Зад много от престъпленията на Саддам се крие дългата ръка на Вашингтон.Той между другото беше доста прогресивен ръководител, ако говорим за тази част на света. Виж най-големият изностел на петрол, шейхствата /натъпкани със западни "играчки"/ и учудващата любов и одобрение/??/, която те имат от "силните на деня". Иранската "тирания",с която ни гощават от сутрин до вечер, спонтанно се пропука миналата година, докато странно защо гнездата на вахабизма стоят непокътнати. Тресящият се от нестабилност Пакистан/ ядрена сила с крупни средства за доставка/, също е "особено" място за САЩ. Толкова за "ислямизма" и кой си жонглира с него/ жалко за обикнвениите американци, олигархията винаги ги е разигравала/.
От Витя Суворов военно дело и геополитика няма да научиш. Политиката на възможното е реален мотив при управлението на всичко , което се сетиш.
Просто данните са дадени , като храна за размисъл на " моралистите" и "черните статистици " контрастното им разбиране на света/ Добро и Зло/.Хубаво е да им се напомнят огромните заострени топори в очите им понякога.
За Сталин "пъшкаха" всички големи държавници на 20 век/ виж любовните обяснения На Чърчил в мемоарите си/, и оценката за него тепърва предстои .
От съвременни позиции/гей- демокрация/ е просто смешно да бъде съдена , която и да е историческа епоха от последните няколко века. Това имах
предвид в по-предишните коментари за Историята въобще. Литературните напъни на днешни " квалификатори" и хормонално- неуравновесени хора , не желая да коментирам. Все пак нека се фокусираме върху поставената тема.
цитирай
16. анонимен - Владимир
01.11.2010 11:41
Някак си не мисля, че икономика и политика могат да бъдат разглеждани като независими вселени. Нещата са твърде взаимосвързани , за да бъдат просто отделени.
Относно нуждата от капиталова инфлация (от тезата на г-н Хитов разбрах, че трябва да обезценим лева) не просто съм твърд противник, ами и мисля,че бутането на валутния борд ще убие всичко. Дори нещо повече - фен съм да се въведе фискален борд, тоест да се направят достатъчен брой рестрикции.
Никога няма да се съглася, че при икономическата обстановка в България и при икономическите субекти, които имаме трябва да бараме валутния курс. При други обстоятелства - може би да, в момента - категорично не. Мога да посоча поне 20-30 причини. Виж, ако бяхме на равнището на Чехия - това е друга бира))) Ако намеря време през седмицата ще дам малко данни, за да не изглеждам голословен - цифрички от българи, цифрички от Полша и от Чехия и ще разиграя сценарии с мърдане на валутите. Твърде любопитно ще е.
Относно политиката - тц, другарят Сталин никога, ама никога няма да бъде добрият чичко - даже и след един милион години (ако още има свят). Въобще комунизмът (социализмът) ще се изучава по история като най-мракобесния строй, какъвто той е бил винаги.
А от Витка има какво да се научи - най-малко, че трябва да се чете, а не просто да се цитира. Защото може би тезата му да издиша някъде, но постави твърде любопитни въпроси, на които - до момента - поне аз не съм чул смислен отговор от така наречените официални историци.

поздрави
цитирай
17. анонимен - Владимир
01.11.2010 18:52
Привет на всички!
Алекс
Мисля , че именно Полша и Чехия са потвърждение за тезата /обезценка на валутата/ на г-н Хитов.
На достъпен език по-добро разяснение на важните и належащи мерки , които трябва да предприеме правителството не съм прочел или чул.Някои го оприличават виждам , като аналгин , глътка въздух, но според мен е далеч по-широка и важна мярка / все пак говорим за хора, а не за стадо овце/, този бюджетен недостиг щеше да бъде елиминиран при това по един интелигентен начин.
С удоволствие ще прочета вашите виждания и конкретни разработки.
Също така и повече информация за текущото състояние в двете братски страни./ Аз съм попреглеждал отделни общи макроданни/. Но там със сигурност разпределението е по-социално ориентирано и има малко по-високи ценови равнища. Просто немският пазар и собственици замениха съветската подкрепа и относителна самодостатъчност.Те винаги са били там с по-особен статут, сега също , просто тези жестокости като в България и в бившият СССР едва ли /хората/ и благодоетелите им/ от Запада/ щяха да позволят.
Относно технозоните и въобще механизма / как трябва да се създава пазара/ попаднах случайно на този линк/ първата и останалите части http://www.youtube.com/watch?v=KJisrMgzj8k
Който горе-долу разбира руски ще му е интересно . Доколкото разбирам дискусията е отскоро. Дано да ви бъде полезен на всички.

цитирай
18. krizata - Благодарности Владо,
01.11.2010 20:10
за чудесния линк с участието на Хазин.
С последния имах уникалната възможност да работя цял незабравим месец - човекът е истински гений, отдавна изпреварил своето време и живеещ в друга бъдеща епоха.
цитирай
19. анонимен - Владимир
01.11.2010 20:18
Наистина . Нашите телевизии нямат да посмеят да излъчат подобно нещо.
Поздравявам ви за будителската работа , която вършите и за работата с Михаил Хазин.
цитирай
20. анонимен - Бай Милан
02.11.2010 18:14
Владимир, благодаря за линка с дискусията. Изгледах и 5 те части. Според мен се откроиха много ясно следните моменти, които си мисля са важни и за България.

1 Пост- съветско икономическо пространство. Искаме или не то е факт, съществува реално и можеби България има своето място в него.
2 Новият митнически съюз
3 Без алтернативност на съюза м/у Украина Русия
4 Много вероятното разпадане на ЕС.Според мен първо ще се разпадне еврозоната, а след това и целия съюз.

Та къде сме ние в този динамично променящ се свят и по- важно какво правим.

Исторически и духовно ние сме свързани с Украина и Русия.Там са нашите прабългарски, нашите славянски и православни корени.Там са пазарите кито може би все още можем да възстановим /примерът на Хазин с помидорите/. Преориентирането на България към Запада и донесе разрушена икономика и селско стопанство,загуба на пазари,валутен борд, мизерия. Не можем да изнесем нашите "помидори" в ЕС напротив внасяме от Турция и Македония.
Въпросът за геополитическата преориентация на България на Изток трябва да бъде поставен много ясно и категорично в публичното пространство.Не можем да чакаме ЕС да се саморазпадне. Става въпрос за оцеляването ни като държава и нация.
Дошло е" ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО"
цитирай
21. анонимен - Владимир
02.11.2010 18:48
Много точен анализ , Бай Милане.
Бруталната обработка на българското съзнание , която се изля последните последните 20 години ще направи трудно дори повдигането на въпроса.
Формираният мироглед на голяма част от днешните българи / око да види .../,
ще събуди разни "призраци" за трабанти и москвичи, рокендрола беше млад/??/,
околосветски командировки , в устите на разни "ментори".
А иначе цивилизационно Русь е наше древно творение./Покатоличването на Полша спря великата идея Цар Симеон Велики/. И във всички случай България в задавщите се геополитически бури може да оцелее само по този начин , независимо дали на някого му харесва или не./ такова е и икономическото ни и ментално притегляне/.
Все още от върхушката си "верват" ,че ще има местенце и за нас в елитарния клуб.
За съжаление и там и тук/ трябва да стигнем до тотален социален катаклизъм/
реализацията няма да е лека.
цитирай
22. krizata - Приятели,
02.11.2010 20:48
Все пак не забравяйте, че днес Русия е една неоколониална страна, чрез пълната липса на суверенна парично-кредитна система и съвсем съзнателното й превръщане в суровинен придатък. Това е целенасочено провеждана политика, която не е от вчера и за някаква наистина кардинална промяна се иска коренно преосмисляне на основополагащи икономически парадигми и приоритети.
Личното ми усещане, обаче е, че и "Калитковците" в тяхната политика започнаха лека-полека да се "осъзнават", не без помощта на активната разяснителна работа на хора като Олег Григориев, Михаил Хазин, Сергей Глазев, Михаил Леонтиев и др. Силна пречка за това "осъзнаване" са огромните капитали, изнесени от Русия и правещи техните притежатели жители на "глобалното село", приближавайки ги по манталитет до интернационалистите на Троцки, а не до истинските руски патриоти като един Сталин, например.
Поздрави!
цитирай
23. анонимен - ндам))))
03.11.2010 14:09
то е ясно защо говорим на различни езици - няма как да се чуствам част от някакви постсоциалистически групировки, които продължават да делят света на наши и ваши, на добри и на лоши.
Ако някой се чуства свързан исторически и духовно с Русия и Украйна - няма лошо, но нека не обобщаваме. Аз се чуствам свързан с Европа, при това цялата, без да деля хората на католици и православни. Защото бъдещето на света е в обединението, а неговото минало - в деленето.
За огромно щастие - подобни постсоциалистически идеи могат да виреят само на пленуми на ЦК на БКП (има и такава партия), на среднощни сбирки на БСП (няма да го признаят публично) и в главите на соцносталгиците.
(Не искам да засегна никого, моля, да не се обиждате).
Засега не се очертава разпад на еврозоната, нито на ЕС (готов съм да се обзалагам - кажете в какъв период ще се разпадат и да слагаме по една бутилка Бушмилс). С пожелания не става, с молитви - също))).
А относно това, към кого трябва да се "прикрепи" България - ами нека да питаме хората. Че е най-лесно и най-честно)))) Убеден съм какъв ще бъде резултата - питайте някой иска ли да пътува свободно и да бъде бял човек или иска да продава помидори на братския съветски (вече само руски) народ и ще чуете отговора))))
г-н Хитов, да ни пази господ от патриоти, които избиват 20 000 000 човека от собствения си народ, чесно.
цитирай
24. анонимен - Владимир
03.11.2010 16:51
И ги увеличи и изучи с над 120млн./ не броим жертвите от войната/ отгоре.
Ако сложим неродените деца / opportunity cost/, така любими на днешните намбър крънчъри ,юнаците от чикагската школа съкратиха България с близо 3млн., само за двайсет години "благоденствие" !
А какво остана като потенциал , питайте ББ.
Впрочем при 5млн. затворници за текущата година в САЩ по 20 години репресии цифрата става интересна. Схванахте врътката , нали ?Някои лежат повече от годинка, а други ги пускат. /Толкова с
числовите абракадабри за ГУЛАГ /
Да не забравяме и "тонизиращите столчета"/ ??/, камери за " чист въздух "те са особено ефектни.
Затова ви горих относно понятийните каши /основни аргументи- ??/в които се къпе народът ни г-н Хитов , бай Милане.
Просто е необходимо да се стигне до точката на Кюри/ фазовия преход/, критичната точка , при която дървото може и да стане нещо по-извисено.
Всичко така или иначе ще се слага в един кюп. Вместо здрава и нормална логика
/ никой няма да ни отнема пътуванията в Париж/, гола вяра и джакпоти.
Разбира се да не забравяме най-вече колониалната администрация .
Която въпреки "солидните титли" и милиони за обучения в разни префарцунени
суперколежи, така и не роди една оргинална идея и модел като предложението ревалвацията в миналия постинг например. С отделен паричен контур/ ценна книга/, вдигат се заплатите , стимулира се износа и валутните постъпления , слага се
още по-добър контрол в данъчните сборове и стоковия оборот, без да се закача валутният ни борд/!!/. Като обърнем внимание откога е статията за преоценката ,веднага ни става ясно колко " разчупен"е стилът на мислене на такива като Дянков .
Накрая за вашето добро настроение , вместо да отглеждаме помидори за бившия
СССР бай Милане ще се задоволим с ето такива красиви и весели неща :
/ б.р. може и да е плод на добра актьорска игра , но със сигурност
предизвиква размисли за нагласите и бъдещето на нацията/.
Приятно гледане
http://vbox7.com/play:730a79a8



цитирай
25. анонимен - Владимир
03.11.2010 20:16
Толкова с хумора.
Ето два любопитни линка
http://www.youtube.com/watch?v=Tg2DZGmeA6A
http://www.novazora.net/2010/issue38/story_07.html
http://www.youtube.com/watch?v=daL7VUNgINs&feature=related
http://www.larouchepac.com/
Наши съмишленици.
цитирай
26. анонимен - Владимр
03.11.2010 20:29
Един линк отпреди 2 години. Относно днешната победа на републиканците в САЩ и разните "чаени партита" . Нежното продължение на политиката на Рони и.т.н.
Не може , да се отрече , че живеят прозорливи хора в САЩ.
http://www.youtube.com/watch?v=C6urw_PWHYk
цитирай
27. krizata - За съжаление само едно поколение ...
03.11.2010 20:31
За съжаление само едно поколение беше достатъчно, за да може голяма част от младите да бъдат зомбирани напълно и до мозъка на костите.
Обработката е тотална и на всички нива и днес това е най-голямата трагедия за страната ни.
Когато тук и там се опитвам да разкажа за миналото величие на страната ни, младите ме гледат невярващо сякаш разказвам някаква фантастика нямаща нищо общо с реалността. Но е факт, че България беше велика държава и колкото и да промиват мозъците на новите поколения, този факт не може да бъде скрит, както до преди век и нещо, в продължение на пет столетия не успяха да асимилират докрай този народ, който и до днес се гордее да се нарича БЪЛГАРСКИ!

А на Алекс ще спомена, че всъщност Сталин не е убил 20 млн., а цели 20 млрд. човека. Явно младежът е чел стари книжки, от времето когато наглостта на "интерпретаторите на историята" все пак имаше някакъв предел.
Така че скоро ще прочетете и други страхотии за това, че именно грузинският (или и това вече не е политкоректно) сатрап е започнал втората световна война, донесла толкова унижения за най-великите от всички демокрации.
Впрочем, и по този въпрос се работи - например скоро в Прибалтика всеки, който говори със симпатия за Сталин ще бъде подлаган на наказателно преследване. Така че, тежко на "гаднярите" сталинисти по целия свят.
цитирай
28. анонимен - уважаеми г-н Хитов
04.11.2010 14:02
относно величието на България по времето на социализЪма - не ми се спори, тъй като е безмислено. Фактът, че въпреки това величие пазеха с огради, мини и стрелба границата, за да не се бяга от красивия социализъм е показателен. Или и такова нещо не е имало?
Относно Сталин - поне Архипелаг Гулаг на Солжиницин трябва да сте прочели, хайде Витка Суворов да не сте, хайде и Буковски да не сте, но поне Солжиницин. Или клането в катинската гора е измислица на подлите верломни поляци, които нападнаха с конете си съветските танкове))))
Я по-добре да говорим за икономика, че с политика и история няма да стане)))))
цитирай
29. krizata - Уважаеми Алекс,
04.11.2010 14:51
Това че институцията "граждански брак" пази като с окови светостта на този обет за вярност не означава, че обричането на любимия е нещо по-лошо от безразборните връзки, например, или от общото "употребяване" на нежната половина от човечеството. Впрочем, знаете ли, че едно от първите клишета срещу победилата Съветска Русия е било именно това - че жените им са за "кооперативно ползване".
Въпреки по-големите си мащаби, сталинска Русия във всеки един момент от съществуването си има по-малко затворници от днешна демократизирана Русия.
Освен това, във всяка година от съществуването на Съветския съюз неговите затворници са много по-малко на брой от тези в САЩ.
Не забравяйте, все пак, че заселването и усвояването на Австралия става точно по начина, взаимстван по-късно и от Сталин - чрез принудително заселване в пустеещи райони, а формата, съгласете се, все ще се намери, нали?
По повод на катинските събития имам цял постинг, затова Ви моля да не продължавате с демонстративното неуважително отношение към моя тежък труд и да се изказвате, без поне да сте се запознали с наличните на блога ми мнения и констатации.
Поздрави!
цитирай
30. анонимен - уважаеми г-н Хитов
04.11.2010 15:12
Нека правим разлика между затворници и затворници. моля. Или според вас всички, минали през строежа на канала беломор за престъпници? Убийци, изнасилвачи, крадци???
Затова и казах да прочете Солжиницин. Там е разказано. За какво се лежи.
Не е въпросът в бройката, господин Хитов, а защо. Това е разковничето. Тука е заровено кучето.
Нека не бъркаме 18 и 19 век с 20-ти. Да, съгласен съм, че Инквизицията през средновековието е доста гадна институция. Означава ли това, че католическата църква и сега е такава - по-скоро не, нали? Последният убит на берлинската стена е студент - на 5 или 6 ноември 1989 година. Защото искаше да избяга от социализЪма.
Мислех, че с вас наистина може да се спори по същество. Това, което вадите в момента като аргументи не е сериозно и вие прекрасно го знаете. Нищо, ама абсолютно нищо не може да оправдае чудовищната машина на социалистическия лагер през 20-ти век. И с оправданията "ама американците едно време биеха негрите" не се води спор. Аз самият помня някакви неща от социализЪма и спомените ми никак не приличат на вашите. И няма да заприличат. Така че - нека се върнем към икономиката. Около политическите ви възгледи и историческите ви интерпретации аз поне се отказвам да навлизам в спорове, безмислени са.
цитирай
31. анонимен - Владимир
04.11.2010 15:17
Първо, Вермахта вече си беше свършил работата и нямаше нужда от никакви кавалерии срещу съветските танкове влизащи в изконно "полските"/??!!!??/ и"немски"/????/:Лвов , Галичина , Гродно , Ровно ,Русская Рава/??!!/ .
За Катин не всичко още е казано.Виж Смоленск през 1610г. , смутните времена и
много други исторически осцилации.Много интересни неща има за тази наистина братска нам страна/ винаги съм уважавал техния народ/ , но трябва да се отбелжат чуждите игри в които биваха въвличани по унищожение и ерозия на славянството/Те и до днешен се смятат за рицари, латинци/???/ в озъптяването/???/ на разни "мечки"/.Вместо демонизираното славянско семейство , скоро " умните" европейци ще се сблъскат с реалиите на Азия и Близкия Изток, въобще човешката глупост край няма./Ние както се казва сме им"сърбали попарата" и знаем за какво става дума/.
Исторически обременени отношения ,Тухол , "мистериозното" изчезване на
десетки хиляди съветски войни.Все пак от една каруцарска страна към 70-те бяха седмата икономика/!!!!/ и изнасяха кораби и сериозна продукция към СССР , а не остербайтери.Така както са уважавани и обичани в Източна Европа, за другаде могат само да си мечтаят/ Спомни си СФРЮ/.
Ще ми бъде интересно, да чуя твоя анализ Алекс относно изборната победа на републиканците в Щатите и за новия постинг на г-н Хитов с интервюто на Проф. Дурнакев.
Благодаря!! Поздрави на всички!!
цитирай
32. анонимен - Владимир
04.11.2010 15:37
виж моя постинг за социализма (не съм историк, бягам от такива спорове, ама и твоите доводи са ми лекооооо несъстоятелни).
Относно победата на републиканците - че какво чудно има. Това си беше очаквано , така че какво да коментирам. Как да коментирам това, че слънцето сутрин изгрява, а вечер залязва. коментират се неочаквани или малко очаквани явления. както няма да коментирам и това, че Обама няма никакъв шанс за втори мандат, а властта ще е в републиканците (въпреки кафето и заради чая))))))
Относно интервюта на проф. Дуранкев - ще го коментирам - под интурвюто)))) Въпреки че не съм съгласен с повече от 90 % от тезите на професора го уважавам като икономист и като човек , от когото съм се учил)))))
цитирай
33. krizata - Уважаеми Алекс,
04.11.2010 15:47
Възгледите за живота се определят от изходните позиции, от които е тръгнал всеки от нас. И тук не става въпрос да се връщаме към минали векове, а да погледнем реалността от гледната точка и на другия човек.
Вярно е, че в средата на 20-ти век едни 5-10% губят страшно много от преобразуванията, дошли с новата власт. Но пък за останалите 90% от народа всичко, случило се у нас след петдесетте години на 20-ти век, е било възможност за получаване на истински житейски шанс за реализация, който в други условия и в други епохи би бил невъзможен за постигане.
И ето, че днес аз симпатизирам на тези 90%, които нямат своята трибуна за изразяване, заради своята актуална оскъдица - не могат да ползват средствата на интернет, за да изказват мнението си по един или друг въпрос, за разлика от едни други категории наши съграждани, които обсебиха пространството с тяхната брутално налагана, единствено вярна истина (добри учители като Гьобелс).
Така че имайте поне малко уважение към тези милиони нещастни хора, които загубиха изключително много от срутването на държавността у нас и се опитайте поне за миг да се поставите на тяхно място, без да пречупвате всичко само през своите користни интереси.
А всякакви идеологеми за едни или други предимства или недостатъци не едно или друго общество не струват и пукната пара, след като обикновения човек не може да покрие елементарни нужди на невръстните деца, страдащи в актуалните български условия от хронично недояждане, при това в началото на 21 век.
Бъдете щастлив със своята фикс-идея за пир по време на чума, за съжаление аз съм от тези, които не могат все още да свикнат с умопомрачителните гледки, които всекидневно се откриват пред мен.

P.S. През 1989 г. пътувах до Франция като част от ученическа група и пребивавах във френско семейство за цели петнадесет дни. Тогава никак, ама никак не усетих България да е изостанала с нещо от прехвалената страна на галите, което днес не може да се каже, при опит за сравнение между двете членки на ЕС.
цитирай
34. анонимен - уважаеми г-н Хитов
04.11.2010 16:13
къде са тези 90 % обезправени и нямащи достъп до интернет и тези недояждащи деца???? вие в коя държава живеете? знаете ли колко семейства в Българи ползват домашен интернет? Ако не знаете - вижте статистиките. (ако не знаете къде да търсите - да ви пратя линк).
Гладуващи деца, г-н Хитов, в домовете за сираци няма. колкото и да ви е странно. Аз съм ходил и ходя по такива домове (въпреки бойния призив на бай Милан, че си купувам съвест като помагам). Вие ходили ли сте? Говорили ли сте с директорите, със самите деца? Това, което нямат е шанс за развитие и там се опитвам да помагам.
Къде са другите гладуващи, господин Хитов? Обикалям из държавата. Много. Не живея само в София на жълтите павета. И гладуващи деца не съм виждал от времето на Жан Виденов, когато наистина се гладуваше.
Какво загубиха милионите нещастни хора, г-н Хитов, от падането на социализма освен оковите си (да цитирам другаря Маркс). загубиха правото някой да им разпорежда в крой град или кое село да живеят, загубиха правото си да им се разрешава или не да учат висше образование, загубиха правото си да пътуват в чужбина??? Кое право загубиха, господин Хитов?
Какви са моите користни интереси - че работя по 10-12 часа на ден, за да се чуствам нормален човек? Че съм учил и продължавам да уча и да усъвършествам знанията си? Брей, каква корист, какво чудо.
Пир по време на чума е имало тук, господин Хитов - последния беше при социалистическото правителство на Жан Виденов (помня го прекрасно), когато някакъв, нарекъл се вътрешен министър ходеше по манекенки, докато ченгетата се изпозатрелваха по между си. Или прословутото хоро на Жан, докато умираха войничетата, работили робски на вилата на поредния робовладелец-комунист-полковник.
1989 година не е показателна, г-н Хитов, никак. Питайте как се е пътувало през 1985, например. 89-та е годината на края и бяха отпуснали юздите.
цитирай
35. krizata - Уважаеми Алекс,
04.11.2010 17:06
Сигурно всичко, което казвам е плод само на моите фантазии.
А иначе прословутите Ви домове за сираци вече наистина ми станаха безинтересни, защото аз, за разлика от Вас, ги познавам и от вътре, а не само чрез шоколадчетата, които днес носят едни или други господа, откупващи съвест.
И в тази връзка, без това да звучи като контрааргумент по повод на Вашите волни пожертвования ще разкажа една истинска случка, от моята житейска практика:

В навечерието на 8-ми декември на N-та година реших да закарам абитуриентите от един детски дом на осмодекемврийския купон на Боровец, за да усетят на практика студентското настроение и да пожелаят и те в бъдеще да станат студенти. Трябваше да ги настаня в един хотел близо до "Рила". Когато собственикът разбра, че дечицата са от сиропиталище и съответно няма да му донесат допълнителни обороти от пиянски купони, яростно се разкрещя срещу мен. Но в този момент приех със спокойствие неговата агресия и отстоях правото си да използвам по свое усмотрение платените от мен места.
На другата сутрин се чу, че племенникът на този собственик е застрелян в Амстердам и този племенник оставя две деца-сирачета, вярно осигурени с парите на таткото-виден български мафиот.
Така че съдбата е особена дама, която не се купува с индулгенции, а всеки от нас трябва с всяко свое действие непрекъснато да се стреми поне да разбира околните и ако не друго то поне да им съчувства.
А за хроничен глад се говори и тогава, когато детето яде само хляб, или спагети, или евтини шоколади и т.н. и се лишава от жизнено необходимите му хранителни вещества, помагащи му да расте и се развива според цивилизационните норми, приети във времената на "мракобесие и безправие".
цитирай
36. анонимен - уважаеми господин хитов
04.11.2010 17:23
ако правим изводи от едно нещо ще изпаднем в ситуация , която ще определя като глупава - това, че някой се е разкрещял, това, че повечето хотелиери в България са малоумни (извинявам се за израза) хич не отговаря на въпросите:
- колко % от българските семейства ползват домашен интернет? - под 10 или над 10 (за да има 90 % онеправдани, гладни, голи и боси, които не си изплакват мъките нетно)
- колко са гладуващите деца, дето карат само на хляб, по коя методика ги мерите?
- какво означава евтин шоколад, като по времето на любимия строй имаше само марципани (леле как помня) и тоблерон (инвариант шоколадово яйце) беше върха на щастието за всяко дете (ядяха само деца на тираджии и митничари, гордостта на работническата класа).

зная защо не ви се говори за това, което аз се опитвам да правя, но ще се опитам да не го коментирам. не е нещо, заради което искам да ме похвалят или някой да ме потупа по рамото. това си е мой (и на моите приятели) избор.
цитирай
37. анонимен - Владимир
04.11.2010 17:38
Първо сега и да искат много хора / болшинството/ нямат възможност , да пътуват.
Тогава все пак се стигаше до едни от най-значимите столици в Европа.Преди това болшинството/ остави софийската буржоазия, виж Женския пазар/ не беше и чувала въобще за Европа камо ли за ВУЗ.
Второ мога да те уверя , че много от това за ядене / няма никаква храна в него/,
наистина в провинцията се гладува / мога да ти говоря и за "яденето" при другаря Костов/.
За една супичка и сега пенсионери си чупят краката.Тепърва по-страшно ще става и това е лошото.Явно не разбираш , че ние нито сме апологети , нито виждаш огромната разлика в
постоянните"модернизации" на БСП и другите актьори в миманса.
Що се отнася до Жан Виденов , често го мяркам защото живее в панелка близо до нас.Той просто имаше нещастието , да управлява в низходящата спирала на девалвиращата ни се икономика , тоталната ориентация към голямото доларово семейство, формирането на "бандитския ни капитализъм"/началото на края/.
За ритуалите и и поведенческият анализ / толкова много държите / , въпросният министър си плати прескъпо и си отиде преждевременно от този свят.
Как трябва , да съдим поведението на Костов например относно перманентните криминални убийства, които ставаха, медсестрите в Либия/??/, наглото му отношение към пенсионерите. Какво трябва да си мислим , за днешния меко казано просташки език на премиера??Болните му комплекси за малоценност /всичко създал, вероятно и нас???/, манекенските му склонности да е навсякъде,
суетните му подвиквания с Бекер/когато десетки хора се самоубиват в момента/.
За тоталния му профанизъм почти по-всички въпроси липса на всякаква ориентация/след "проглеждането" за пазарите на бивишият СССР , след две седмици се жалваше в Германия от последния??/ , липсата на кураж за каквото и да било решение.
Според index Mundi /1.8 млн. - 24 процента//са ползвателите,но виж броячите къде сочат и
как се използва този потенциал.Беше разисквано по горе защо това е така.
цитирай
38. krizata - Уважаеми Алекс,
04.11.2010 17:44
Не е ли по-добре да има силна държава, която да се грижи за своите онеправдани деца, а не последните да разчитат на различни благодетели, които с изключение на Вас, биха могли да възприемат в последващ момент децата като частна собственост, с която могат да се разпореждат както си искат.
Повтарям, изводите ми са от собствен опит в тези заведения и от дълбокото познаване на гледната точка на тези отвътре.
Моите методики са категорично прости и ясни - сравняване на условията в едни или други периоди.
Не знам какво сте яли като малък, но моите връстници се хранеха значително по-здравословно от днешните деца.
Поздрави за Вашите приятели!
цитирай
39. анонимен - Владимир
04.11.2010 18:42
Виденов беше глупак. Не е имал нещастие, а просто беше обикновен глупав комсомолец - другите неща - утре, че ми дойдоха гости))) има мачове))))
само Левски!
цитирай
40. анонимен - Владимир
04.11.2010 18:48
Препоръчвам ви много интересните линкове на постинга с интервюто на проф. Дуранкев .
На теб също Алекс. Относно трезвата оценка и бръщолевенията за един от стожерите на нашата индустрия.
Приятно четене на всички!
цитирай
41. анонимен - уважаеми г-н Хитов и Владимир
06.11.2010 08:56
Довършвам дискусията тук, защото , ако я пренеса в следващите постинги, ще се разкъса.
Относно силната държава - да, по-добре е държавата да има повече пари и да ги преразпределя по-добре. Няма нормален човек, който да не го иска. Но тези повече пари не означават, че държавата трябва да се намесва пряко в икономиката, а точно обратното - да направи така, че да не се намесва. Да има такива закони и такива механизми, че на икономическите субекти да им е все едно кой е на власт. Обаче това е един твърде идеален вариант, който го няма почти никъде.
Както не веднъж съм подчертавал - не съм гласувал за ГЕРБ, но се радвам, че изхвърлиха крадвивата коалиция от властта. И аз не одобрявам много от нещата, които предприема Дянков, но го приемам за малкото зло.
Относно преразпределението - абсолютен противник съм да се наливат пари в нереформирана здравна система. Много уважавам свестните доктори, но при тях има и мнго мърша. Окрадоха системата, здраво. Изписват операции, които не са правени. Няма как това да продължава.
И при БАН така. Синът на Гриша Филипов говори с извънземни)))) Не искам да се дават пари на идиоти, не искам и това е.Първо реформа, после пари. Казусът със СУ (първото си бразование завърших там) - и него го окрадоха. Онзи преподавател, който с бюджета на СУ си направи частна криминална лаборатория за над 1 милион лева. Сещате ли се колко години могат да плащат парното с тези пари?))))
Околко носталгиите ви по времето на добрия социализъм - написал съм отделни постиги. Социализмът (по модела наложен от СССР и червената армия) е лош. Точка. Човеконенавистен. Точка. Алогичен и с вечни дефицити по отношение на икономическите блага. Точка.
Затова и си отиде. Надявам се завинаги.

следва продължение - в други постинги и коментари.
поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825936
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев