Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2011 14:18 - Дисекция на едно интервю с Бойко Борисов
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 2681 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 17.03.2011 20:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

(или Откровеност за Откровеност)

Тази сутрин Министър-председателят даде поредното си интервю пред една от националните телевизии. Ще направя опит да коментирам накратко тезите, защитавани от Първия човек в държавата, още повече, че любимецът на българките и в случая призова към пределна откровеност:

-          Не може да има намаляване на акцизите по горивата:

Действително, точно в момента не може да има намаляване на акцизите по горивата, но по отношение на ценовите тенденции винаги могат да се търсят алтернативи, изглеждащи абсурдни до вчера. Друг е въпросът, че повече от година от това място се сипеха предупреждение след предупреждение, че инфлацията по суровините в световен мащаб (на храните, горивата, металите) става все по-неконтролируема, заради продължаващите наливания на куха ликвидност, достигащи постепенно до критични нива, след което ще последват социални брожения (на някои места - и бунтове).

Къде бяха Вашите икономически съветници, Вашите медийни помощници, които би трябвало да следят излизащото в електронните медии, къде бяха Вашите отговорници за връзки с обществеността, които можеха да потърсят компетентните специалисти за един прост съвет как да се постъпи в ескалиращата ситуация.  

До днес никой, по никакъв повод не се е свързвал с мен за каквото и да било, въпреки че от три години г-н Красимир Велчев знае за съществуването ми и за тезите, които защитавам. Последният, от своя страна, обеща да информира икономическите експерти на партията за моите настойчиви предупреждения по същността на тогава едва започващата глобална икономическа криза.

В срещи с народни представители от ГЕРБ, организирани в нашия район преди около две години, изрично повторих предупрежденията си за продължителния характер на настоящата криза. Тогава един от тях, член на икономическата комисия към Парламента ми обясни, че Дянков му бил казал в тесен кръг, че кризата в световен мащаб приключвала, така че да не съм се тревожел. Повторих, че това са бълнувания (въпреки, че и аз имам чувство за самосъхранение) и че всичко тепърва предстои, с което само си навлякох пренебрежителното презрение на уважавания депутат.

Не съм от хората, които седмици наред ще стоят покрай дуварите на къщата Ви, за да Ви светнат за това-онова, още повече, че трябва и да се работи, за да ги има и тези, които разбират за какво става въпрос, когато се говори за кризисни процеси. Все пак, смея да се надявам, че не всичко в управлението на държавата  е загубено и само от Вас зависи да се постигне наваксване на пропуснатото!

-          Всяка държава трябва да харчи толкова, колкото произвежда!

Напълно съм съгласен с това Ваше теоретично твърдение. Но ние живеем в свят, където реалностите са съвсем други. В момента (а и в последните три десетилетия) държавите, които харчат много повече, отколкото произвеждат са именно т.н. „развити“ икономики по света. А тези, които харчат толкова, колкото произвеждат, че и по-малко, са другите, от т.н. „втора категория“ страни.

Пак повтарям, нямам нищо против да се спазват определени фискални правила и дисциплина, но това трябва да е валидно за всички, а не българите да измират като мухи, или по-младите от тях да бягат там където правилата не се спазват, а онези, които Ви обясняват как правилно да се харчи, да действат точно обратно на предложените препоръки за собствения Ви народ.

Получава се, че Ви привикват на обилната трапеза в Брюксел (наредена и благодарение на нашите лишения), нахранват Ви до насита (с обещания и за още), след което Ви пращат обратно в местния „кокошарник“, за да биете през пръсти тези, които също искат хляб за своите деца.

Не се ли чувствате употребяван от тези, които Ви дават акъл от странство. Все пак, минаха три години и за много неща трябва вече да се усещате! Народът Ви се топи и това някои наричат „геноцид“. Дегизирайте се, както са го правили някогашните владетели и слезте при хората, за да видите как преживява днес простолюдието!

-          Няма как цените да паднат, както ни се иска на нас. Това беше в други години, сега е пазарна икономика!

Действително, сега върлуват законите на пазарната икономика, но лично на Вас не Ви ли стана вече пределно ясно, че това са закони, гарантиращи единствено изяждането на по-слабите от по-силните. Днес разни филантропи като Бил Гейтс, например, активно работят за регулиране на човешката популация, особено в страните от третия свят.

Вие съгласни ли сте с тезите на този съвременен доктор Менгеле или все пак ще направите необходимото, чрез влизане на държавата в икономиката, включително и като пазарен субект, да се опитате поне оттук насетне да съхраните няколко хиляди човешки животи на българи, които в противен случай ще се превърнат в поредните курбани на кризата. Изборът е Ваш и тъй като Вие сте излезли от недрата на този народ не ми се ще да вярвам, че и Вас ще успеят да купят с няколко милиарда по разни офшорни кътчета на планетата.

-          За наше най-голямо съжаление е налице незапомнена световна икономическа криза, незапомнена световна финансова криза, цунами и ядрена катастрофа в Япония

Ставам прекалено нахален, но ще си позволя да Ви напомня, че за тези неща (включително и за природните катаклизми, които ще бъдат използвани като оправдание за продължаващите кризисни процеси) предупреждавахме толкова много, че дори в доста отношения омръзнахме на аудиторията. Днешната глобална икономическа криза е прогнозирана преди цяло десетилетие и сегашното незнание не оправдава никого. Нали в правото има такъв принцип – незнанието не оневинява!

Това че Вие и до днес не желаете да се вслушвате в нашите експертни оценки и прогнози не е наш проблем. Това че приемате за чиста монета бълнуванията на Дянков не може да е наша вина. Ние работим здраво, повече и от Вас самия, с надеждата някога народът да потърси помощта ни, от която днес властта не се нуждае! Жалко!

-          Който иска да дойде, да вземе заем и да превърне България в Гърция – аз това няма да го направя на никаква цена!

Дори и сега, когато южните ни съседи са в криза, българите бягат в колабираща Гърция, докато нито един грък, поне засега, не се е излъгал да търси препитание в процъфтяваща България и май скоро няма да го направи.

Не твърдя, че гърците нямат проблеми. Но все пак, в последните десетилетия те се възползваха перфектно от господстващата парадигма и успяха да усвоят повече от 500 млрд. евро под формата на различни заеми, с което изградиха една нова Гърция, от която днес се възхищаваме.

А ние през цялото време стягахме колани, което ни докара невиждана емиграция, депопулация, сравнима само с османското робство и пълен технически и технологичен регрес.

Вие получихте народното доверие именно с обещанието да осигурите така бленувания европейски стандарт на живот. А европейският стандарт е постигнат именно чрез заеми и инвестиции за бъдещето. Нали не искате идните поколения българи да продължат да се раждат в Испания, Турция, Америка и Австралия – тогава, съвсем е сигурно, няма да има никакво значение какво днес са правили настоящите поколения и чии пари са харчили за развитие!

-          Аз два дни наблюдавам трафика в София, абсолютно никаква разлика няма в трафика! Не знам как е в другите градове!

Зле е! България се обезлюдява! Точно поради пълната деиндустриализация на страната, грубото налагане на ултралиберални пазарни принципи за функциониране на стопанството и последващата пълна абдикация на държавата за съдбата на нейните граждани.

Това не е Ваша непосредствена вина, но отказът за предприемане на каквито и да било стъпки за решаване на напластилите се проблеми, превръща всеки следващ управляващ в съучастник на предишните колониални правителства на територията, където някога се намираше уважавана по целия свят държава с името България.

Днес стотици села се закриват, някога големи градове се превръщат в малки населени пунктове със затихващи функции! Къде отиват тези хора? След като не могат да емигрират, се установяват в трите най-големи урбанистични центрове – София, Пловдив и Варна. Скоро цели области ще бъдат почти обезлюдени! Какво правим по въпроса?

Залъгваме се с разни европейски програми? Всички знаем, че това са перачници на пари и начини за пълнене на портфейлите на разни европейски конслултанти. Но българският народ е с празни джобове и не го грее от това, че някой гешефтар си е купил нов Майбах или лобита от Брюксел са се уредили с поредните милиони. Така ли ще я караме и по-нататък? Все някога народът ще реши, че му писва! А тогава?

-          С най-ниските данъци продължаваме да привличаме инвестиции!

Най-ниските данъци към "бизнеса", които има България, са едно от най-големите престъпления на Тройната коалиция, срещу която имахте толкова сериозни забележки преди години. Сега Вие фактически продължавате неоколниалната политика на Станишев, Царя и Доган, целяща изнасянето на национални финансови ресурси, които стопанството ни все още генерира.

Ниски данъци по света имат само страни от третия свят и това никак не помага на икономиките им да мръднат поне на йота напред. Когато питат Обама за отношението му към плоския данък той отговаря: „Не ме занимавайте с глупости“.

За лаиците да дадем конкретен пример от практиката: Преди години, когато чужденци приватизираха предприятията и банките ни, всички говореха, че по този начин - чрез данъците, хазната ще се пълни и народът ще процъфтява. След това дойдоха и някакви "инвеститори", основно в телекомуникациите и търговията. Надеждите бяха същите – чрез платените от тях данъци ще цъфнем и вържем.

Да, но по-нататък се случиха странни неща! Възползвайки се от нарасналите финансови потоци, благодарение надуващите се балони в определени сектори, лобистите на тези чуждестранни инвеститори и техните дипломатически представители в България постигнаха това, което всяка метрополия се стреми да постигне за компаниите си – намериха начини техните субекти да изнасят огромна част от печалбите си, оставяйки само мижави проценти в българската икономика.

В условия на раздуващи се пазари, не беше очевидно това да е пладнешки грабеж, но сега, когато деловата активност все повече се свива, се оказа, че т.н. „чужди инвеститори“ масово изнасят капитали към компаниите-майки, без ни най-малко да се интересуват от съдбата на местната икономика, която се гърчи във все по-страшен колапс.

Като легенди се носят историите за това, че десетки милиарди годишно се източват от стопанството ни чрез разни търговски вериги, електропреносни дружества и банки. Тук също нещата си имат своя предел и скоро ще трябва да режем живо месо, за да засищаме гладната ламя, наречена „чуждестранни инвеститори“.

От друга страна, монетаристите, които са завъртяли главата Ви, предполагам Ви обясняват, че благоприятните инвестиционни условия ще докарат огромни финансови потоци, които да се влеят във финансовата ни система.

Ако на мен не вярвате, изгледайте филма
Inside Job (Оскар за документалистика), за да разберете каква е съдбата на Исландия, която преди нас тръгна по този път. Това е причината и за проблемите на Унгария, а не приказките, които Вашите финансови експерти са Ви разказали. Ако към това се стремите, тогава – смело напред!

От друга страна, надеждата за привличане на производствени инвестиции в страната, в условия на падащо производство по света, си е чиста проба лудост. Кой предприемач (или капиталист – както искате) ще дойде да строи завод за обувки, да речем, когато другите му заводи в Китай или Западна Европа, или където и да е, стоят със спуснати кепенци.

Предприемачът винаги и единствено търси реализиране на печалби, а това, в условия на стагнираща световна икономика, е практически невъзможно в средно и дългосрочна перспектива. Затова, отново се огледайте и потърсете правилните експерти. Не са толкова далеч от Вас, а и Вие, предполагам, добре ги познавате!

-          Аз строя 5 магистрали в момента. И около тези магистрали ще станат оазиси за развитие на бизнеса?

С магистралите добре! Но откъде-накъде това предполага, че автоматично около тези магистрали ще се пръкнат процъфтяващи оазиси на предприемачеството? Бизнесът иска да реализира печалби от дейността си! Ако такива възможности липсват, никой няма да си хвърли парите, само за да ги загуби, а ще предпочете да продължи да ги изнася из разни офшорни райски кътчета.

При падащо съвкупно търсене не може да има процъфтяващ бизнес! Това е основно правило и ако то не се разбира, всичко ще се прави напосоки и на парче. Сигурно е прекрасно да се построи замък насред пустинята, но ако този замък не служи за нищо, това ще са поредните пари профукани на вятъра. Ние това ли търсим – да строим замъци в пустинята на българското стопанство.

Нужен ни е системен подход и няма да се уморя да го повтарям до края! Трябва ни балансираност на развитието, на базата на предварително добре претеглени решения, именно от позицията на главните цели, които се стремим да постигнем, и които предварително са определени, на основата на добре обмислени и взаимообвързани комплексни стратегии за социално-икономическо развитие на родината ни.

Всичко останало е изливане на вода в пясъка. Ако към това се стремите, тогава сте на прав път!

-          Станишев чака!

Действително Станишев чака, но и Вие трябва да разберете, че сте превърнали политиката си в един клонинг на предишните (без)действия, в рамките на Тройната коалиция!

Тогава те изливаха милиарди в строителството на никому ненужни каскади. Вие практически правите същото (сега Ви е трудно да го разберете, но след десетина години ще схванете), изливайки не в каскади, а в подобни инфраструктурни проекти, с практически същото значение за стопанството ни.

Убеден съм, че Вие сте истински патриот за родината си, но вярвам ще се съгласите, че икономистите разбират поне малко повече от икономика, отколкото Вие. Тук държа да отбележа, че не считам Дянков за икономист – той е типичен монетарист (това е религия, а не наука), препоръчан Ви от Големия брат с конкретна задача да обосновава необходимостта и да провежда точно определена политика, в интерес именно на външни за нас сили, нямащи нищо общо с националния интерес.

В безкрайните самотни вечери не сте ли си задавали въпроса защо за двадесет години на нито един свестен управленец не му беше позволено да решава съдбините на България, не беше подкрепен от разни фондации и дружествени фондове, а винаги късметчето се падаше на откровени дилетанти или родоотсъпници като Костов, Сакскобурготски и Станишев.

Как така чуждите ни приятели все попадаха на каръци, които все повече загробваха родината ни и я превръщаха в страна от Третия свят. Един път грешка, втори път…

Вие също разбирате, че сте техен продукт! Според мен, сега е моментът да разкъсате оковите и да се опълчите срещу очевидното ограбване на Вашия народ, така както сте реагирали срещу неправдите от ранното си детство.

Не се страхувайте, че ще изгорите в огъня, точно Вие сте професионалист в борбата с тази стихия.

Струва си да опитате!

Ако го направите, ще разберете, че не сте сам по пътя и може би тогава ще осъзнаете, че това е Вашето призвание, а не заемането на някаква синекурна длъжност в европейската централа, като бъдещ Пoлицай No 1 на ЕС, например.




Гласувай:
7



1. krizata - Уважаеми читатели,
17.03.2011 16:07
За Вас би било странно, но на пространството на blog.bg постингите се оценяват според броя на гласувалите и коментарите за тях.
Тук не са важни някакви хипотетични художествени качества на текстовете, иновативност на представената информация или полезност за прочелите!
Затова, ако смятате за необходимо повече от българите да имат достъп до текста, най-учтиво Ви моля да гласувате или да оставите мненията си в коментарната рубрика.
За изпълнение на тези процедури, преди това е необходимо да си регистрирате акаунт в blog.bg.
Предварително Ви благодаря!

Правила - няма как!!!
цитирай
2. rakurs - с цялото си уважение към Вас krizata
17.03.2011 16:47
ако икономистите разбираха нямаше да сме в това състояние на безтегловност.
Аз съм само един потърпевш,но какво се случва?
От времето на Рейгън се печатат пари на килограм.Нормалната инфлация не можа да поеме този ресурс.Налага се скокообразно изменение на базата - суровините.В момента е изгодно да се купува и се купуват цяли сектори от икономиката на малките икономики.
Например телекомуникациите-едно или две годишни договори с минимални отстъпки за потребителите е блокиране на пазара,кой нов играч би се решил да се пробва на този пазар.Рязането на висящите кабели е показване на мускули от единствения оператор изцяло подготвен за целта.
Инвестициите ,независимо от кого ,се калкулират в цената.Инвестицията е еднократна ,а цената постоянна.
цитирай
3. krizata - Тези, които и до днес печатат парите ...
17.03.2011 17:28
Тези, които и до днес печатат парите на Америка са същите, които изпращат слугите си като Дянков в страни като БГ, за да разчистват терен за емисиите си. Представете си, че ако и ние печатахме с тяхната скорост, без да използваме техните пари, къде тогава те щяха да намират приложение за своите долари? Не е ли пределно ясно?
цитирай
4. krizata - Българите - съсипани от кризата души
17.03.2011 21:16
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14918861,00.html
цитирай
5. rakurs - Световната банка да не се
17.03.2011 22:19
правят на умряли лисици,а за оценката на Дянков си я заслужава,между отличник и подмазвач има огромна разлика.
цитирай
6. krizata - А народът се топи...
17.03.2011 22:22
А народът се топи...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3831386
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев