Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2011 18:03 - Какво се крие зад войната срещу Лукойл?
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 5519 Коментари: 17 Гласове:
11

Последна промяна: 28.07.2011 22:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не се наемам да коментирам дали шефът на Лукойл е най-големият престъпник в България, по простата причина, че не познавам нито бизнеса, нито личните му финанси, но със сигурност мога да твърдя, че някои хора, имащи самочуствието да разбират от държавно управление се насадиха на пачи яйца, което окончателно ще ги изхвърли от политическата карта на съвременна България.

Обясненията на двете засегнати страни за случилото се, са крайно противоположни, което е напълно разбираемо! Пропускайки нервните изблици и скритите упреци за извършено предателство, ми се струва, че ситуацията съвсем не е толкова проста, колкото на някои им се иска да я представят за пред широката публика!

Какво имам предвид? В условията на все по-задълбочаваща се глобална икономическа криза, съвкупното потребителско търсене продължава да пада навсякъде по света, включително и в нашия регион - срутват се оборотите на големи транснационални корпорации, доскоро изключително стабилни структури са на ръба на банкрута.

В това отношение пазарът на петролни продукти на Балканския полуостров не прави изключение, като се наблюдава рязък срив на потреблението в страни като Гърция, Румъния, България и др. По-простичко казано, голяма част от рафинериите в региона работят без необходимото затоварване, от което бизнесът им се превръща в нерентабилен и губещ. Необходимо е да бъдат изхвърлени част от играчите, за да оцелеят останалите!

И тук вече съществуват два варианта:

Първият: Златев сам вече е решил да затвори производството и действително, съвместно с дългогодишния си приятел, разиграва театър за категорично оттегляне от България, по вина на последната! Този вариант има право на съществуване, още повече, че хората от бранша вече са напълно наясно, че икономическата криза тепърва ще продължи да се задълбочава, с което допълнително милиони довчерашни потребители ще се откажат от индивидуалните средства за придвижване, в полза на обществените. А това няма как да не предизвика поредните шокове на съответните пазари.

Вторият: Срещу руската петролна компания започва целенасочена кампания, с цел изхвърлянето й от българския пазар и заместването й от оператори, по-близки в стратегическо отношение до официалната върхушка и нейните външни ментори. Дори тази хипотеза, като че ли, има по-солидни аргументи, предвид досега изложеното.

Друг е въпросът каква ще бъде реакцията на Русия, която в последните десетилетия само губеше позиции, но която в последно време започна да изразява по-ясно своите дългосрочни приоритети и което е по-важно – да ги отстоява все по-категорично в зоните, които счита за свои традиционни сфери на интереси.

В светлината на потъващата американска империя и на обхванатия от хаос Европейски съюз, довчерашният колос на глинени крака изведнъж може да получи такива неочаквани конкуретни преимущества, които да изненадат дори такива опитни стратези като тези, дърпащи конците от Брюксел и Вашингтон.

Във всички случаи, глобалната икономическа криза ще размести доста застинали пластове и днешната структура на международните икономически и политически взаимовръзки с голяма вероятност ще претърпи радикални промени!

Дали сегашният политически елит у нас е подготвен за такива събития? Категорично не!

Засега се решават конюнктурни задачи, спуснати от центъра в Брюксел, една от които с голяма вероятност е атаката срещу Лукойл! От тази гледна точка местните изпълнители никак не са важни за чиновниците от евроатлантическия алианс!

Важни са конкретните резултати, а те засега, не са никак лоши – икономиката ни продължава да е нетен донор на богатите от Евросъюза.

Освен това, страната ни се справя чудесно с ролята си на лаборатория за сатанинските опити на политтехнолозите, разиграващи сценарии за депопулация на големи групи от населението и за осъществяване на политиката за технологичен регрес на общество, намирало се, само преди едно-две поколения, в първите редици на човешкия прогрес!




Гласувай:
13



1. анонимен - Може би искат да проверят, дали м...
28.07.2011 18:18
Може би искат да проверят, дали можем да се върнем на земеделие с крави и магарета. Хем екологично, хем евтино.
цитирай
2. krizata - А пък придвижването на магаренце е ...
28.07.2011 22:25
А пък придвижването, възседнал клепоушкото, е истинско удоволствие, твърдя го от личен опит!
Поздрави!
цитирай
3. born - За съжаление е необходимо да изя...
28.07.2011 23:23
За съжаление е необходимо да изясним кои са двете засегнати страни в т.н. конфликт /визирате разбира се министър-председателя и шефа на "Лукойл-България" /. Очевидно е , че подобен конфликт е ненормален и недопустим. В крайна сметка засегнатата страна ще бъдат всички граждани на България. Както винаги при подобни конфликти в последните 20 години.
цитирай
4. proximus - - Никой не прави опит да изхвърля ...
29.07.2011 09:37
- Никой не прави опит да изхвърля Лукойл. От година и половина се знаеше че трябва да се инсталира въпросната измервателна апаратура в данъчните складове. Всички освен Лукойл са си я поръчали и монтирали. Единствено руската компания е смятала, че заради пазарната си значимост ще мине между капките. И в резултат тепърва ще я поръчват !, г-н Хитов
- Открито се говори че благодарение на липсата на тотален контрол, Лукойл укрива данъци. Изнасял едни горива , а всъщност ги продавал на вътрешният пазар... т.е. те определено не им е все тази дали ще мерят или не какво прозвеждат
- Реално потреблението в следствие кризата не е спаднало твърде силно. Това че доста българи зареждат по по малко, не значи че общественият транспорт е спрял. Всеки, независимо от кризата има нужда да стигна от т. А до т.Б. И компания с 40% пазарен дял, и печеливша.... няма да се откаже туку така.
- Бензина и дизела на Лукойл, в сравнение с румънския дори, е няква пикня. Лично на мен никак, ама никак няма да ми е тъжно ако спрат да продават.
- Дали наистина рафинерията планово през Август трябва да спре работа ?
- До сега държавата винаги си затваряше очите за нарушенията на Лукойл, и натискаше конкуренцията им. Обикновено нещата не се сменят за 1 ден.
- На този фон Валентин Златев и Бойко Борисов, продължават да демонстрират приятелски взаимотношения.

Не ви ли намирисва на някакъв тъп театър ? И дали в крайна сметка всичко това не е за да се изнамери извинение пред общество и опозиция, за последващият компромис който ще направим за ЛукОйл "ето наказахме ги. сега ще ги потърпим още малко" ???
цитирай
5. proximus - И като цяло не мога да си обясня тази ...
29.07.2011 09:53
И като цяло не мога да си обясня тази ваша сляпа любов към всичко руско. Русия отдавна не е СССР, която раздаваше благородна братска помощ на нашата китна родина. Днес руските "държавни" предприятия се борят със всички сили за макс. печалба. Вкл. и със стимулиране на корупция, политически и енергиен натиск. За това и руският посланик винаги е доволен от нашите правителства.
Отворете си очите.
цитирай
6. krizata - Уважаеми proximus,
29.07.2011 10:57
Сигурно не сте забелязали, но първият от разглежданите варианти е именно за договорка между двамата приятели!

Що се отнася до моята сляпа любов, аз лично не намирам пасажи, говорещи за нея! Ще се радвам Вие да ги посочите!

Поздрави!
цитирай
7. proximus - Ами вие в поста си наблягате основно ...
29.07.2011 12:07
Ами вие в поста си наблягате основно на вторият, категорично представящ Лукойл в ролята на евентуална жертва на конспиративен сценарий подготвен от злия, и жаден за българчета запад. И неглижирате факта, че Лукойл играят не по правилата. И не само там.

Всъщност, вчера шефа на НАП се изцепил че затваряйки рафинерията губим 20% приходи в бюджета. Което е абсолютна лъжа и пример за защитаване на корпоративни интереси. Което пък превръща Дянков и Танов в герои. Защото до колкото си спомням от флашките, само те в правителството се противопоставяха на контрабандните канали и спазиха законите. Дали всъщност те не са мъжете с топки в това правителство ?
цитирай
8. krizata - Понякога една, единствена дума ...
29.07.2011 12:12
Понякога една, единствена дума означава повече от целия останал текст - все пак "свободата на словото" е само една фикция!
цитирай
9. krizata - Значителен спад на покупките на бензин през април:
29.07.2011 13:59
http://www.investor.bg/news/article/120868/332.html
цитирай
10. dobronameren - Ох! Заради такива като вас се влачим ...
29.07.2011 17:46
Ох! Заради такива като вас се влачим на опашката на Европа. Не вярвам да сте толкова прости, за да не разбирате накъде се развива Света и необходимостта от нашето българско членство в него. Дори и да сте обикновени тарикати, пак бихте разбрали, че посоката "Запад" е по на далавера от посоката "Изток".
Каква ви е файдата да разсъждавате така, както по-горе в постинга?
цитирай
11. krizata - Ох! Заради такива като вас се влачим ...
29.07.2011 19:41
dobronameren написа:
Ох! Заради такива като вас се влачим на опашката на Европа. Не вярвам да сте толкова прости, за да не разбирате накъде се развива Света и необходимостта от нашето българско членство в него. Дори и да сте обикновени тарикати, пак бихте разбрали, че посоката "Запад" е по на далавера от посоката "Изток".
Каква ви е файдата да разсъждавате така, както по-горе в постинга?


Обективни икономически обстоятелства!
цитирай
12. proximus - Сега прочетох линка ви. 60% спад в ...
01.08.2011 11:42
Сега прочетох линка ви.
60% спад в консумацията на бензин... и също сериозен процент дизел. Съмнява ме малко, макар че инвестор по-принцип не пишат глупости.

А аргументите ми срещу тайният "заговор" м/у ЕС и правителство срещу Лукойл, е че руснаците не биха си дали гъза туку така. Ако обърнахте внимание руската страна е доста кротка и дипломатична по случая. А обратната теза, че самите руснаци искат да си я затворят се оборва от направените инвестиции в размер на 80млн. лв миналата година и пазарен дял от 40%. А и в крайна сметка за да затворят рафинерията, която си е тяхна, не им трябва да се обясняват много много и да играят театър с правителството. 120млн.лв загуба за 2010 и точка. Търси се нов купувач, който ще пребори конкуренцията и толкоз. Ако не може да се намери, следва че тази рафинерия просто не може да работи в пазарна икономика, честно.
цитирай
13. proximus - Ето я развръзката на театрото
01.08.2011 14:24
Съдът казва че Лукойл-Нефтохим като монополист е незаменим, и никой не може да му затвори склада...

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=756341

... и ББ и компания ще започнат да сипят тежки клетви срещу съдебната система, ама видиш ли сега правителството, за разлика от Лукойл трябва да си спази закона. Но всъщност тайничко ще се кефи че и вълка е сит и показал мускули, и агнето е цяло. Само дето на края на годината пак за онкоболни, образование и т.н. няма да има пари.
цитирай
14. krizata - Съдът "върна" лиценза на Лукойл
01.08.2011 14:26
http://news.ibox.bg/news/id_1513077116
цитирай
15. proximus - е ок, защото нямаме икономика и п...
02.08.2011 14:23
е ок, защото нямаме икономика и потреблението е ниско, на Лукойл трябва да се позволява да скатава данъци, да ни продава ниско качествено гориво и всичкото това на завишени, спрямо останалите рафинерии, производствени разходи ?
И реално въобще не смятам че потреблението на течни горива в момента е по-ниско, от това преди 90-та година, да речем.
А относно за това на кой му пука за нас - ние ако сами не се грижим за интересите си, не можем да очакваме някой друг да го прави.
цитирай
16. proximus - Ok, насочването на вниманието към ...
03.08.2011 16:47
Ok, насочването на вниманието към началото на 90-те беше автогол. Но Лукойл я купиха през 98-ма година. Дали е произвеждала тогава тя повече от колкото сега ? Или руснаците са вярвали в бурното развитие на икономиката ни, пък сега се оказва че завалиите са направили лоша инвестиция.

Не ме разбирай погрешно, все едно ми е дали Шел или Лукойл ще прибира печалбата на рафинерията. Те не са виновни за това че икономиката ни е едно блато, в което те са просто в началото на хранителната верига.

Яд ме е че така сме си оплели кошничката, че даже и съдът казва че Лукойл е незаменим, заради което трябва да му се позволи да работи извън закона. Яд ме е и че руснаците изобщо не са имали намерение да го изпълняват. Яд ме е че могат да ни намекнат, че "може да останем на студено, ако...". А относно НАП, ръководителят й беше първият който в изрева и излъга, какъв фин. апокалипсис ще настъпи ако рафинерията спре.
цитирай
17. proximus - Интересни данни. НАП трябва да ги ...
04.08.2011 10:44
Интересни данни.
НАП трябва да ги интересуват приходите. А приходите, до колкото знам са основно от акцизи. Които и местните производители и вносители плащат. Така че би трябвало да му е все тая, от къде точно идва акциза, стига да идва в пълният си размер.
Националното значение на Лукойл Нефтохим, идва от това че то 5000 души персонал работят там, и няма къде другаде да работят поради специфичната дейност на рефинерията. Другото е че това да си произвеждаш сам, макар и с благоволението на руснаците, гориво означава някакъв вид независимост от съседите.
Салдото ни е катастрофално отрицателно, защото и най-елементарните неща са внос. От енергията до луканката. А причините за това са от една страна липсата на стимули от държавата за местните предприятия и наука, от друга липсата на добре подготвени мениджърски кадри, и от трета ниската степен на работна и образователна култура (вече). Все неща за които можем да виним само самите себе си, не ЕС и не Русия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825566
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев